প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গ্ল’বেল মেৰিটাইম ইণ্ডিয়া ছামিট, ২০২৩ উদ্বোধন কৰে
‘অমৃত কাল ভিজন, ২০৪৭’ - ভাৰতীয় সামুদ্ৰিক সুনীল অৰ্থনীতিৰ ৰূপৰেখা উন্মোচন
২৩,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা
গুজৰাটৰ দীনদয়াল বন্দৰ প্ৰাধিকৰণত টুনা টেক্ৰা ডিপ ড্ৰাফ্ট টাৰ্মিনেলৰ আধাৰশিলা স্থাপন
সামুদ্ৰিক খণ্ডত বৈশ্বিক আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰিত্বৰ বাবে ৩০০ ৰোধিক বুজাবুজিৰ চুক্তি (MoU) উৎসৰ্গা
“পৰিৱৰ্তিত বিশ্ব ব্যৱস্থাত বিশ্বই নতুন আকাংক্ষাৰে ভাৰতলৈ চাই আছে”
17 OCT 2023 11:54AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে মুম্বাইত গ্ল’বেল মেৰিটাইম ইণ্ডিয়া ছামিট, ২০২৩ৰ তৃতীয় সংস্কৰণৰ শুভাৰম্ভ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক সুনীল অৰ্থনীতিৰ ৰূপৰেখা ‘অমৃত কাল ভিজন, ২০৪৭’ উন্মোচন কৰে। এই ভৱিষ্যৎ পৰিকল্পনাৰে সংগতি ৰাখি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতীয় সামুদ্ৰিক সুনীল অৰ্থনীতিৰ বাবে ‘অমৃত কাল ভিজন, ২০৪৭’ৰে সংগতিপূৰ্ণ ২৩,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্পৰাজি উদ্বোধন, ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই সন্মিলনে দেশখনৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডত বিনিয়োগক আকৰ্ষণৰ বাবে এক উৎকৃষ্ট মঞ্চ প্ৰশস্ত কৰিছে।
সমবেতসকলক সম্বোধনেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গ্ল’বেল মেৰিটাইম ইণ্ডিয়া ছামিট, ২০২৩ৰ তৃতীয় সংস্কৰণলৈ সকলোকে আদৰণি জনায়। ২০২১ত এই সন্মিলন অনুষ্ঠিত হোৱাৰ সময়ত সমগ্ৰ বিশ্বতে ক’ভিড মহামাৰীৰ অনিশ্চয়তাই কেনেদৰে ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছিল, সেই কথা সোঁৱৰাই দিয়ে। পৰিৱৰ্তিত বিশ্ব ব্যৱস্থাৰ প্ৰেক্ষাপটত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিশ্বই নতুন আকাংক্ষাৰে ভাৰতলৈ চাই আছে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে অৰ্থনৈতিক সংকটৰাজিৰে মোকাবিলা কৰি থকা বিশ্বখনত ভাৰতৰ অৰ্থনীতি অহৰহভাৱে শক্তিশালী হৈ উঠিছে আৰু ভাৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৩ অৰ্থনীতিৰ অন্যতম হ’বলৈ বেছি পৰ নাই। বিশ্ব বাণিজ্যত সাগৰীয় পথৰ ভূমিকাক আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ক’ৰোনাৰ পিছৰ বিশ্বত এক নিৰ্ভৰযোগ্য যোগান শৃংখলৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক সামৰ্থ্যই বিশ্বক সদায় উপকৃত কৰি আহিছে বুলি ইতিহাসে সাক্ষ্য প্ৰদান কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিগত কেইবছৰমানৰপৰা এই খণ্ডক সুদৃঢ়কৰণৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদ্ধতিগত পদক্ষেপসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেখেতে প্ৰস্তাৱিত ভাৰত-মধ্যপ্ৰাচ্য ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰত ঐতিহাসিক জি-২০ ঐক্যমতৰ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰভাৱৰ কথা ব্যক্ত কৰে। তেখেতে কয় যে পূৰ্বৰ ছিল্ক পথে বহু দেশৰ অৰ্থনীতি সলনিৰ লেখীয়াকৈ এই কৰিডৰেও বিশ্ব বাণিজ্যৰ দৃশ্যপট ৰূপান্তৰিত কৰিব। তেখেতে কয় যে ইয়াৰ অধীনত পৰৱৰ্তী-প্ৰজন্মৰ মেগা বন্দৰ, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কন্টেইনাৰ ট্ৰেন্স-শ্বিপমেন্ট বন্দৰ, দ্বীপ উন্নয়ন, অভ্যন্তৰীণ জলপথ আৰু মাল্টি-ম’ডাল হাব স্থাপন কৰা হ’ব যাৰ ফলত ব্যৱসায়িক ব্যয় হ্ৰাস পাব আৰু নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পুনৰ কয় যে বিনিয়োগকাৰীসকলে এই অভিযানৰ অংশ হৈ ভাৰতত যোগদানৰ এক বৃহৎ সুযোগ আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে পুনৰ কয় যে আজিৰ ভাৰতে আগন্তুক ২৫ বছৰত এখনি উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ সংকল্প পৰিপূৰণৰ বাবে কাম কৰি আছে। চৰকাৰখনে প্ৰতিটো খণ্ডতে বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিছে বুলি উল্লেখেৰে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডক সুদৃঢ়কৰণৰ বাবে কৰা কামৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জনাই যে যোৱা দশকত ভাৰতৰ বৃহৎ বন্দৰসমূহৰ ক্ষমতা দুগুণ হৈছে আৰু বৃহৎ জাহাজৰ টাৰ্ণআউট সময় ২০১৪ত ৪২ ঘন্টাৰ তুলনাত ২৪ ঘন্টাৰো কমলৈ হ্ৰাস পাইছে। তেখেতে নতুন পথ স্থাপনৰ কথাও উল্লেখ কৰে। বন্দৰ সংযোগ বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু উপকূলীয় আন্তঃগাঁথনি সুদৃঢ়কৰণৰ বাবে সাগৰমালা প্ৰকল্পৰ কথা উল্লেখ কৰে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ আৰু ইজ অৱ লিভিং বহুগুণে বৃদ্ধি কৰিছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
“চৰকাৰৰ ‘সমৃদ্ধিৰ বাবে বন্দৰ আৰু প্ৰগতিৰ বাবে বন্দৰ’ৰ দৃষ্টিভংগীয়ে তৃণমূল পৰ্য্যায়ত লক্ষণীয় পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে ‘উৎপাদনশীলতাৰ বাবে বন্দৰ’ৰ মন্ত্ৰকো উৎসাহিত কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে জনায় যে লজিষ্টিক খণ্ডটোক অধিক কাৰ্য্যক্ষম আৰু ফলপ্ৰসূ কৰি অৰ্থনৈতিক উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধিৰ বাবে চৰকাৰে বৃহৎ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। তেখেতে ভাৰতত উপকূলীয় জাহাজ চালনাৰ ধৰণসমূহৰো আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে বুলি আলোকপাতেৰে কয় যে যোৱা দশকত উপকূলীয় মালবাহী যাতায়ত দুগুণ হৈছে, যাৰ ফলত জনসাধাৰণৰ বাবে ব্যয়বহুল লজিষ্টিক বিকল্পৰ ব্যৱস্থা প্ৰশস্ত হৈছে। ভাৰতৰ অভ্যন্তৰীণ জলপথৰ উন্নয়ন সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জনায় যে ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথৰ কাৰ্গ’ পৰিচালনা চাৰিগুণ বৃদ্ধি পাইছে। লগতে বিগত ৯ বছৰত ভাৰতৰ লজিষ্টিক পাৰফৰ্মেন্স ইনডেক্সৰ অগ্ৰগতিৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জাহাজ নিৰ্মাণ আৰু মেৰামতি খণ্ডত চৰকাৰৰ গুৰুত্ব আৰোপৰ কথা কয়। তেখেতে কয় যে থলুৱা বিমানবাহী জাহাজ আইএনএছ বিক্ৰান্ত ভাৰতৰ বৰ্ধিত সামৰ্থ্যৰ প্ৰমাণ। “অনাগত দশকত ভাৰত জাহাজ নিৰ্মাণৰ শীৰ্ষ পাঁচখন দেশৰ অন্যতম হৈ উঠিব। আমাৰ মন্ত্ৰ হৈছে ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া – মেক ফৰ দ্য ৱৰ্ল্ড’”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। তেখেতে অৱগত কৰে যে চৰকাৰে সামুদ্ৰিক ক্লাষ্টাৰৰ জৰিয়তে এই খণ্ডৰ সকলো অংশীদাৰক একত্ৰিতকৰণৰ অৰ্থে কাম কৰি আছে। বহু ঠাইত জাহাজ নিৰ্মাণ আৰু মেৰামতি কেন্দ্ৰ গঢ়ি তোলা হ’ব। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে জাহাজ পুনঃব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত ইতিমধ্যে দ্বিতীয় স্থানত আছে। তেখেতে এই খণ্ডৰ বাবে নেট-জিৰ’ কৌশলৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ প্ৰধান বন্দৰসমূহক কাৰ্বন শূন্যকৰণৰ প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়েও অৱগত কৰে। “আমি এনে এটি ভৱিষ্যতৰ দিশে আগবাঢ়িছো য’ত সুনীলা অৰ্থনীতিই হ’ব এটি সেউজ গ্ৰহ সৃষ্টিৰ মাধ্যম”।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সামুদ্ৰিক খণ্ডটোৰ বৃহৎ প্লেয়াৰসকলে ভাৰতত প্ৰৱেশ কৰিছে বুলি উল্লেখেৰে আহমেদাবাদৰ গিফ্ট চিটিৰ কথা কয় যিয়ে একে সময়তে ৰেহাই প্ৰদানৰ লগতে বিত্তীয় সেৱা হিচাপে জাহাজ লিজিং আৰম্ভ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বিশ্বৰ ৪টা গ্ল’বেল জাহাজ লিজিং কোম্পানীয়েও গিফ্ট আইএফএছচিত পঞ্জীয়ন কৰিছে। এই সন্মিলনত উপস্থিত থকা আন-আন জাহাজ লিজিং কোম্পানীসমূহক গিফ্ট আইএফএছচিত যোগদান কৰিবলৈয়ো তেখেতে আহ্বান জনায়।
“ভাৰতৰ বিশাল উপকূল, শক্তিশালী নদী ব্যৱস্থা আৰু চহকী সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য আছে, যিয়ে সামুদ্ৰিক পৰ্যটনৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি কৰিছে'', প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এইদৰে কয়। তেখেতে ভাৰতৰ প্ৰায় ৫ হাজাৰ বছৰ পুৰণি লোথাল ডকয়াৰ্ডৰ কথা উল্লেখেৰে এয়া বিশ্ব ঐতিহ্য আৰু ইয়াক ‘ক্ৰেডল অৱ শ্বিপিং’ বুলি অভিহিত কৰে। এই বিশ্ব ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ বাবে মুম্বাইৰ সমীপৰ লোথালত এটা ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য কমপ্লেক্সো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে বুলি জনায় আৰু ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ লগে-লগে নাগৰিকসকলক দৰ্শন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক পৰ্যটনক প্ৰোৎসাহিতকৰণৰ অৰ্থে প্ৰৱৰ্তন কৰা বিশ্বৰ সুদীৰ্ঘ ৰিভাৰ ক্ৰুজ সেৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেখেতে মুম্বাইত হ’বলগীয়া আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰুজ টাৰ্মিনেল তথা বিশাখাপট্টনম আৰু চেন্নাইৰ আধুনিক ক্ৰুজ টাৰ্মিনেল সম্পৰ্কে অৱগত কৰে। তেখেতে লগতে কয় যে ভাৰতে নিজৰ অত্যাধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ জৰিয়তে বিশ্বব্যাপী ক্ৰুজ হাব হোৱাৰ দিশত আগবাঢ়িছে।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে উন্নয়ন, জনগাঁথনি, গণতন্ত্ৰ আৰু চাহিদাৰ সংমিশ্ৰণ থকা কেইখনমান দেশৰ ভিতৰত ভাৰত অন্যতম। “ভাৰতে ২০৪৭ৰ ভিতৰত এখনি উন্নত দেশ হোৱাৰ লক্ষ্যৰ অভিমুখে আগবঢ়াৰ এই সময় আপোনালোকৰ বাবে এক সোণালী সুযোগ”, শ্ৰী মোদীয়ে এইদৰে কয় আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীসকলক ভাৰতলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়।
এই অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে অংশগ্ৰহণ কৰে।
পটভূমি
এই কাৰ্য্যসূচীতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক সুনীল অৰ্থনীতিৰ দীৰ্ঘম্যাদী ৰূপৰেখা ‘অমৃত কাল ভিজন, ২০৪৭’ উন্মোচন কৰে। এই ৰূপৰেখাত বন্দৰৰ সুবিধাসমূহৰ বৰ্ধন, বহনক্ষম পদ্ধতিসমূহক প্ৰোৎসাহন আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ সুবিধা প্ৰদানৰ লক্ষ্যৰে কৌশলগত পদক্ষেপসমূহৰ পৰিকল্পনা হৈছে। এই ভৱিষ্যৎ পৰিকল্পনাৰে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় সামুদ্ৰিক সুনীল অৰ্থনীতিৰ বাবে ‘অমৃত কাল ভিজন, ২০৪৭’ৰে সংগতিপূৰ্ণ ২৩,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে টুনা টেক্ৰা অল-ৱেদাৰ ডিপ ড্ৰাফ্ট টাৰ্মিনেলৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, গুজৰাটৰ দীনদয়াল বন্দৰ প্ৰাধিকৰণত ৪,৫০০ কোটি টকাৰো অধিক ব্যয় সাপেক্ষে ইয়াক স্থাপন কৰা হ’ব। এই অত্যাধুনিক গ্ৰীনফিল্ড টাৰ্মিনেলটো পিপিপি ম’ডত স্থাপন কৰা হ’ব। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্যৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশৰ সম্ভাৱনা থকা এই টাৰ্মিনেলটোৱে ১৮,০০০ বিশ-ফুট সমতুল্য ইউনিট (TEU)তকৈ অধিক পৰৱৰ্তী-প্ৰজন্মৰ জাহাজ পৰিচালনা কৰিব আৰু ভাৰত-মধ্যপ্ৰাচ্য-ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰৰ (IMEEC) জৰিয়তে ভাৰতীয় বাণিজ্যৰ বাবে প্ৰৱেশদ্বাৰ হিচাপে কাম কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সামুদ্ৰিক খণ্ডত বৈশ্বিক আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰিত্বৰ বাবে ৭ লাখ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ ৩০০ ৰোধিক বুজাবুজিৰ চুক্তিও (MoU) উৎসৰ্গা কৰে।
এই সন্মিলন হৈছে দেশৰ ভিতৰতে সৰ্ববৃহৎ মেৰিটাইম ইভেন্ট। ইয়াত ইউৰোপ, আফ্ৰিকা, দক্ষিণ আমেৰিকা, এছিয়া (মধ্য এছিয়া, মধ্যপ্ৰাচ্য আৰু বিমষ্টেক অঞ্চলকে প্ৰমুখ্য কৰি)ক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা সমগ্ৰ বিশ্বৰ মন্ত্ৰীসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে। এই সন্মিলনত বিশ্বৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ গ্ল’বেল চিইঅ’, ব্যৱসায়ী, বিনিয়োগকাৰী, বিষয়া আৰু আন-আন অংশীদাৰসকলেও অংশগ্ৰহণ কৰে। তদুপৰি ভাৰতৰ কেইবাখনো ৰাজ্যকো এই সন্মিলনত প্ৰতিনিধিত্ব কৰে মন্ত্ৰী আৰু আন-আন বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে।
তিনিদিনীয়া এই সন্মিলনত ভৱিষ্যতৰ বন্দৰকে প্ৰমুখ্য কৰি সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ মূল বিষয়সমূহত আলোচনা কৰা হ’ব। ডিকাৰ্বনাইজেচন; উপকূলীয় জাহাজ আৰু অভ্যন্তৰীণ জল পৰিবহণ; জাহাজ নিৰ্মাণ; মেৰামতি আৰু পুনঃব্যৱহাৰ; বিত্ত, বীমা আৰু মধ্যস্থতা; সামুদ্ৰিক ক্লাষ্টাৰ; উদ্ভাৱন আৰু প্ৰযুক্তি; সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা তথা সামুদ্ৰিক পৰ্যটন সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰা হ’ব। এই সন্মিলনে দেশৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডত বিনিয়োগ আকৰ্ষণৰ বাবেও এক উৎকৃষ্ট মঞ্চ প্ৰশস্ত কৰিব।
২০১৬ত মুম্বাইত প্ৰথম মেৰিটাইম ইণ্ডিয়া সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছিল। ২০২১ত ভাৰ্চুৱেলভাৱে অনুষ্ঠিত হৈছিল দ্বিতীয় সামুদ্ৰিক সন্মিলন।

Prime Minister's Office
PM inaugurates Global Maritime India Summit 2023
Unveils ‘Amrit Kaal Vision 2047’ - a blueprint for the Indian Maritime blue economy
Lays foundation stone and dedicates to nation projects worth more than Rs 23,000 crores
Lays foundation stone of Tuna Tekra Deep Draft Terminal at Deendayal Port Authority, Gujarat
Dedicates more than 300 MoUs for global and national partnership in the Maritime sector
“In the changing world order, the world is looking towards India with new aspirations”
“Government’s vision of ‘Ports for Prosperity and Ports for Progress’ is bringing transformational changes at the ground level”
“Our Mantra is ‘Make in India - Make for the world’”
“We are moving towards a future where the Blue Economy will be the medium to create a Green Planet”
“India is moving towards becoming a global cruise hub through its state-of-the-art infrastructure”
“Combination of Development, Demography, Democracy and Demand is an opportunity for investors”
17 OCT 2023 11:54AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the third edition of Global Maritime India Summit 2023 in Mumbai via video conferencing today. The Prime Minister also unveiled ‘Amrit Kaal Vision 2047’, a blueprint for the Indian maritime blue economy. In line with this futuristic plan, the Prime Minister inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone for projects worth more than Rs 23,000 crores that are aligned with the ‘Amrit Kaal Vision 2047’ for the Indian maritime blue economy. The summit provides an excellent platform for attracting investment in the country's maritime sector.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed everyone to the 3rd edition of the Global Maritime India Summit 2023. He recalled how the entire world was marred by the uncertainties of the Covid pandemic when the Summit took place in 2021, and emphasized that a new world order is taking shape today. In the changing world order, the Prime Minister underlined that the world is looking towards India with new aspirations. He stated that India’s economy is constantly strengthening in a world dealing with economic crisis, and the day is not far when India will become one of the top 3 economies in the world. Underscoring the role of sea routes in global trade, the Prime Minister emphasized the need for a reliable global supply chain in the post-Corona world.
The Prime Minister said that history bears testimony that India's maritime capabilities have always benefited the world. The Prime Minister listed the systematic steps undertaken to strengthen the sector in the last few years. He underlined the transformative impact of the historic G20 consensus on the proposed India-Middle East Europe Economic Corridor. He said that as the Silk Route of the past changed the economy of many countries, this corridor too will transform the picture of global trade. He said that Next Generation Mega Port, International Container Trans-shipment port, island development, inland waterways, and multi-modal hub will be undertaken under this leading to a reduction in business cost and environmental degradation will improve logistical efficiency and create jobs. The Prime Minister reiterated that investors have a great opportunity to become part of this campaign and join India.
Prime Minister Modi reiterated that the India of today is working to fulfill the resolve of becoming a developed nation in the next 25 years. He underlined that the government is bringing about revolutionary changes in every sector and mentioned the work done to strengthen the maritime sector of India. In the last decade, the Prime Minister informed that the capacity of major ports in India has doubled, and turnaround time for big vessels has come down to less than 24 hours as compared to 42 hours in 2014. He also mentioned the construction of new roads to increase port connectivity and touched upon the SagarMala Project to strengthen the coastal infrastructure. These efforts, the Prime Minister said, are increasing employment opportunities and Ease of Living manifold.
“Government’s vision of ‘Ports for Prosperity and Ports for Progress’ is bringing transformational changes at the ground level”, the Prime Minister said as he noted that the mantra of ‘Ports for Productivity’ is also being encouraged. Shri Modi informed that the government is taking major steps to enhance economic productivity by making the logistics sector more efficient and effective. He underlined that Coastal Shipping Modes are also being modernized in India and informed that the coastal cargo traffic has doubled in the last decade, thereby providing a cost-effective logistic option for the people. Regarding the development of inland waterways in India, the Prime Minister informed that cargo handling of national waterways grew by four times. He also mentioned India’s improvement in the Logistics Performance Index in the last 9 years.
The Prime Minister talked about the government’s focus on the ship-building and repair sector. He said that indigenous aircraft Carrier INS Vikrant is proof of India's capacity. “India is going to become one of the top five ship-building nations in the coming decade. Our Mantra is ‘Make in India - Make for the world’”, the Prime Minister said. He informed that the government is working to bring together all stakeholders in the sector through maritime clusters. Ship-building and repair centers will be developed in many places. He mentioned that India is already at second place in the field of ship recycling. He also informed about the effort to make the major ports in India carbon-neutral via a net-zero strategy for the sector. “We are moving towards a future where the Blue Economy will be the medium to create a Green Planet”.
The Prime Minister underlined that work is underway in India for the big players in the maritime sector to enter the country and mentioned GIFT City in Ahmedabad which has launched ship leasing as a financial service while offering discounts at the same time. Shri Modi expressed delight that 4 global ship leasing companies of the world have also registered with GIFT IFSC. He also called upon other ship leasing companies present at this summit to join GIFT IFSC.
“India has a vast coastline, strong riverine eco-system and rich cultural heritage which create new possibilities for Maritime Tourism '', the Prime Minister remarked. He mentioned the nearly 5 thousand-year-old Lothal Dockyard in India which is a world heritage and called it the ‘Cradle of Shipping’. He informed that a National Maritime Heritage Complex is also being built in Lothal near Mumbai to preserve this world heritage and urged the citizens to visit upon completion.
The Prime Minister mentioned the world’s longest river cruise service to promote maritime tourism in India. He informed about the upcoming International Cruise terminal in Mumbai and modern cruise terminals in Visakhapatnam and Chennai. “India is moving towards becoming a global cruise hub through its state-of-the-art infrastructure”, he added.
Concluding the address, the Prime Minister remarked that India is one of the few countries which has such a combination of Development, Demography, Democracy and Demand. “At a time when India is moving towards the goal of becoming a developed India by 2047, this is a golden opportunity for you”, Shri Modi said and sent out an open invite to investors from all over the world to come to India and join the path of development.
Union Minister for Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal was present on the occasion.
Background
During the programme, the Prime Minister unveiled 'Amrit Kaal Vision 2047', the long-term blueprint for the Indian maritime blue economy. The blueprint outlines strategic initiatives aimed at enhancing port facilities, promoting sustainable practices, and facilitating international collaboration. In line with this futuristic plan, the Prime Minister inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone of projects worth more than Rs 23,000 crores that are aligned with the 'Amrit Kaal Vision 2047’ for the Indian maritime blue economy.
The Prime Minister laid the foundation stone of Tuna Tekra all-weather deep draft terminal, to be built at a cost of more than Rs 4,500 crores at Deendayal Port Authority in Gujarat. This state-of-the-art greenfield terminal will be developed in PPP mode. The terminal, which is likely to emerge as an international trade hub, will handle next-gen vessels exceeding 18,000 twenty-foot equivalent units (TEUs) and will act as a gateway for Indian trade via the India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEEC). The Prime Minister also dedicated more than 300 Memorandums of Understanding (MoUs) worth more than 7 lakh crore for global and national partnerships in the maritime sector.
The summit is the biggest Maritime Event in the country and will witness the participation of Ministers from across the globe representing countries from Europe, Africa, South America, and Asia (including central Asia, Middle East and BIMSTEC region). The summit is also to be attended by Global CEOs, Business leaders, Investors, Officials, and other stakeholders worldwide. Further, several Indian states will also be represented at the summit by the Ministers and other dignitaries.
The three-day summit will discuss and deliberate key issues of the maritime sector including ports of the future; decarbonisation; coastal shipping and inland water transportation; shipbuilding; repair and recycling; finance, insurance & arbitration; maritime clusters; innovation & technology; maritime safety and security; and maritime tourism, among others. The summit provides an excellent platform for attracting investment in the country's maritime sector.
The first Maritime India summit was held in 2016 in Mumbai while the Second Maritime Summit was held virtually in 2021.