হাউছিং আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
এক তাৰিখ এক ঘন্টা এক সাথ
স্বচ্ছতাৰ বাবে নাগৰিক নেতৃত্বাধীন শ্ৰমদানৰ ১ ঘণ্টাৰ বাবে এক ৰাষ্ট্ৰীয় আহ্বান
24 SEP 2023 1:30PM by PIB Guwahati
ন বছৰ পূৰ্বে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০১৪ চনত স্বচ্ছতাৰ আহ্বান জনায়। জীৱনৰ সকলো ক্ষেত্ৰৰ নাগৰিকে স্বচ্ছ ভাৰতৰ মালিকীস্বত্ব গ্ৰহণ কৰি অপৰিসীম উৎসাহেৰে প্ৰতিদান দিছিল। ফলস্বৰূপে, স্বচ্ছতা এক ৰাষ্ট্ৰীয় আচৰণত পৰিণত হয় আৰু স্বচ্ছ ভাৰত মিছন এটা ঘৰুৱা নাম হৈ পৰে।
গান্ধী জয়ন্তীলৈকে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সহ-নাগৰিকসকলক এক অনন্য পদক্ষেপ ৰখাৰ আহ্বান জনাইছে। মন কি বাতৰ ১০৫ তম খণ্ডত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১ অক্টোবৰৰ পুৱা ১০ বজাত স্বচ্ছতাৰ বাবে ১ ঘণ্টাৰ শ্ৰমদানৰ বাবে আবেদন জনাইছিল, সকলো নাগৰিকে সামূহিকভাৱে তেওঁৰ জয়ন্তীৰ প্ৰাকমুহূৰ্তত বাপুৰ বাবে 'স্বচ্ছতাঞ্জলি' হ'ব। স্বচ্ছতা হি সেৱা অভিযান সন্দৰ্ভত ভাষণ প্ৰদান কৰি তেওঁ কয়, "পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ ওপৰত এক ডাঙৰ অনুষ্ঠান ১ অক্টোবৰ অৰ্থাৎ দেওবাৰে পুৱা ১০ বজাত আয়োজন কৰা হ'ব। আপুনিও সময় উলিয়াব লাগে আৰু পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত এই অভিযানত সহায় কৰা উচিত। আপুনি আপোনাৰ ৰাস্তা, বা চুবুৰীয়া অঞ্চলত এই পৰিচ্ছন্নতা অভিযানত যোগদান কৰিব পাৰে... বা উদ্যান, নদী, হ্ৰদ বা আন যিকোনো ৰাজহুৱা স্থানত।
এই বৃহৎ পৰিচ্ছন্নতা অভিযানে জীৱনৰ সকলো ক্ষেত্ৰৰ নাগৰিকসকলক বজাৰৰ স্থান, ৰে'লপথ, জলাশয়, পৰ্যটন স্থল, ধৰ্মীয় স্থান আদিৰ দৰে ৰাজহুৱা স্থানসমূহৰ প্ৰকৃত পৰিষ্কাৰ কাৰ্যকলাপত যোগদান কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। প্ৰতিখন চহৰ, গাঁও পঞ্চায়ত, চৰকাৰৰ সকলো খণ্ড যেনে অসামৰিক বিমান পৰিবহন, ৰে'ল, তথ্য আৰু প্ৰযুক্তি আদি, ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠানসমূহে নাগৰিকসকলৰ নেতৃত্বত পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা অনুষ্ঠানত সহায় কৰিব। পৰিষ্কাৰ অনুষ্ঠান আয়োজন কৰিবলৈ আগ্ৰহী এনজিঅ'/ আৰডব্লিউএ/ প্ৰাইভেট সংগঠন আদিও ইউএলবি/জিলা প্ৰশাসনৰ বাবে পৰ্টেলত অনলাইন আবেদন কৰিব পাৰে। পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা অনুষ্ঠানসমূহ এক বিশেষভাৱে স্থাপত্যবিদ আইটি প্লেটফৰ্ম স্বচ্ছতা হি সেৱা – চিটিজেনছ পৰ্টেল https://swachhatahiseva.com/ ৰাজহুৱা তথ্যৰ বাবে উপলব্ধ হ'ব। পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ স্থানত, নাগৰিকসকলে ফটো তুলিব পাৰে আৰু পৰ্টেলতো আপলোড কৰিব পাৰে। পৰ্টেলটোৱে নাগৰিক, প্ৰভাৱশালী সকলক আন্দোলনত যোগদান কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনোৱা এটা শাখাও আয়োজন কৰে আৰু স্বচ্ছতা ৰাষ্ট্ৰদূত হৈ জনআন্দোলনৰ নেতৃত্ব দিয়ে।
এই বৃহৎ পৰিচ্ছন্নতা অভিযানটো স্বচ্ছতাপখৱাড়া-স্বচ্ছতা হি সেৱা ২০২৩-ৰ অংশ, যি ১৫ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা ২ অক্টোবৰলৈ পালন কৰা হৈছে। নাগৰিকসকলে পুৰণি অট্টালিকাবোৰ পুনৰুদ্ধাৰ, জলাশয়, ঘাট, পেইণ্টিং দেৱাল পৰিষ্কাৰ কৰা, নুক্কাদনাটক চলোৱা, ৰংগোলী প্ৰতিযোগিতা ৰ দৰে বিভিন্ন পৰিচ্ছন্নতা কাৰ্যকলাপত জড়িত হৈ আছে। পাখৱাড়া আৰম্ভ হোৱাৰ পিছত, এতিয়ালৈকে ৫ কোটিতকৈও অধিক নাগৰিকে পখৱাড়া পষেকত যোগদান কৰিছে।

Ministry of Housing & Urban Affairs
Ek Tareekh Ek Ghanta Ek Saath
A national call to action for 1 Hour of citizen-led shramdaan for swachhata on 1st Oct, 2023 at 10 am
24 SEP 2023 1:30PM by PIB Delhi
Nine years ago, Prime Minister Shri Narendra Modi,gave a clarion call for swachhata in 2014. Citizens from allwalks of life reciprocated with immense enthusiasm taking the ownership for Swachh Bharat. As a result,swachhata became a national behaviorand Swachh Bharat Mission became a household name.
As a run up to Gandhi Jayanti, a unique call to action has been given by the Prime Minister to fellow citizens.On 105th episode of Mann Ki Baat, Prime Minister, appealed for 1 hour of shramdaan for swachhata at 10 am on 1st Oct by all citizens collectively will be a ‘swachhanjali’ to Bapu on the eve of his Jayanti. Speaking on Swachhata Hi Sevaabhiyan, he said, “A big event on cleanliness is going to be organized on the 1st of October i.e. Sunday at 10 am. You too should take out time and help in this campaign related to cleanliness. You can also join this cleanliness campaign in your street, or neighbourhood…or at a park, river, lake or any other public place.”
This mega cleanliness drive calls upon citizens from all walks of life to join in actualcleaning activities of public places like market spaces, railway tracks water bodiestourist locations, religious places etc. Every town, Gram Panchayat, all sectors of the Government like civil aviation, railways, information & technology etc, public institutions will be facilitating cleanliness events led by the citizens. NGO/ RWA/ Pvt. organization etc. interested in organizing cleaning events can also apply online on the portal to the ULB/ District Administration. The cleanliness events will be available for public information on a specially-architecturedIT platform Swachhata Hi Seva – Citizens Portal https://swachhatahiseva.com/ . At the site of the cleanliness, citizens can click pictures and upload on the portal too. The portal also hosts a section inviting citizens, influencers to join the andolanand lead the people’s movement by becoming Swachhata Ambassadors.
This mega cleanliness drive is part of the SwachhataPakhwada- Swachhata Hi Seva2023, being observed from 15th Sept till 2nd Oct.Citizens are engaging in various cleanliness activities likerestoration of old buildings, cleaning of water bodies, ghats, painting walls, conducting nukkadnataks, rangoli competitions. Since the launch of the Pakhwada, over5crorecitizens have joined the Pakhwada fortnight so far.