Ministry of Housing & Urban Affairs
Ek Tareekh Ek Ghanta Ek Saath
A national call to action for 1 Hour of citizen-led shramdaan for swachhata on 1st Oct, 2023 at 10 am
24 SEP 2023 1:30PM by PIB Delhi
Nine years ago, Prime Minister Shri Narendra Modi,gave a clarion call for swachhata in 2014. Citizens from allwalks of life reciprocated with immense enthusiasm taking the ownership for Swachh Bharat. As a result,swachhata became a national behaviorand Swachh Bharat Mission became a household name.
As a run up to Gandhi Jayanti, a unique call to action has been given by the Prime Minister to fellow citizens.On 105th episode of Mann Ki Baat, Prime Minister, appealed for 1 hour of shramdaan for swachhata at 10 am on 1st Oct by all citizens collectively will be a ‘swachhanjali’ to Bapu on the eve of his Jayanti. Speaking on Swachhata Hi Sevaabhiyan, he said, “A big event on cleanliness is going to be organized on the 1st of October i.e. Sunday at 10 am. You too should take out time and help in this campaign related to cleanliness. You can also join this cleanliness campaign in your street, or neighbourhood…or at a park, river, lake or any other public place.”
This mega cleanliness drive calls upon citizens from all walks of life to join in actualcleaning activities of public places like market spaces, railway tracks water bodiestourist locations, religious places etc. Every town, Gram Panchayat, all sectors of the Government like civil aviation, railways, information & technology etc, public institutions will be facilitating cleanliness events led by the citizens. NGO/ RWA/ Pvt. organization etc. interested in organizing cleaning events can also apply online on the portal to the ULB/ District Administration. The cleanliness events will be available for public information on a specially-architecturedIT platform Swachhata Hi Seva – Citizens Portal https://swachhatahiseva.com/ . At the site of the cleanliness, citizens can click pictures and upload on the portal too. The portal also hosts a section inviting citizens, influencers to join the andolanand lead the people’s movement by becoming Swachhata Ambassadors.
This mega cleanliness drive is part of the SwachhataPakhwada- Swachhata Hi Seva2023, being observed from 15th Sept till 2nd Oct.Citizens are engaging in various cleanliness activities likerestoration of old buildings, cleaning of water bodies, ghats, painting walls, conducting nukkadnataks, rangoli competitions. Since the launch of the Pakhwada, over5crorecitizens have joined the Pakhwada fortnight so far.

হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
তাং অমা, পুং অমা অমত্তা ওইনা
ওক্তোবর ১, ২০২৩গী অয়ুক পুং ১০ তাবদা মীয়াম্না লমজিংবা লু-নানবগী পুং ১গী থবক থৌরমগীদমক লৈবাক্কী ওইবা পাউজেল
24 SEP 2023 1:30PM by PIB Imphal
চহি মাপনগী মমাঙদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা, ইং ২০১৪দা লু-নানবগী খোল্লাউ অমা লাউখি‍। শিন্ফম কয়াদা লৈবা লৈবাক মীয়াম্না ইচঙ থৌনা থোরক্তুনা স্মচ্ছ ভারতকী মপুং ওইবা থৌদাং লৌখি‍। মদুগী মহৈনা, স্বচ্চতানা লৈবাক্কী মচৎ ওইখি অমদি স্বচ্চ ভারত মিসন ইমুং পুম্নমক্তা য়ৌখ‍ি‍।
গান্ধী জয়ন্তীগী মাঙওইননা পায়খৎপা থৌরাং ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামগী মফমদা তোপ তোপ্পা থবক পায়খৎনবা খোল্লাউ অমা লাউরক্লি‍। মন কী বাতকী ১০৫শুবা তাঙ্কক্তা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়াম পুম্বদা ওক্তোবর ১গী অয়ুক পুং ১০ তাবা মতমদা পুং অমগী ওইবা স্বচ্চতাগী থৌরম অমা পায়খত্তুনা বাপুগী মফমদা মহাক্কী মপোক কুমওনগী মাঙওইননা ‘স্বচ্চাঞ্জলি’ ওইনা পুন্না কৎমিন্ননবা ৱাফম থম্লক্লি‍। স্বচ্চতা হি সেবা অভিয়ানগীম তাঙদা ৱা ঙাঙলদুনা, “ওক্তোবর ১ হায়বদি নোংমাইজিং নুমিৎকী অয়ুক পুং ১০ তাবা মতমদা লু-নানবগী অচৌবা থৌরম অমা পাঙথোক্কদৌরি‍। অদোমসু মতম কাইথোক্তুনা লু-নানবগা মরী লৈনবা কেম্পেন অসিদা মতেঙ পাংবিয়ু‍। অদোম্না হায়রিবা লু-নানবগী কেম্পেন অসিদা অদোমগী লৈরক্তা, নৎত্রগা লৈকায়দা, নৎত্রগা পার্ক, তুরেল, পাৎ নৎত্রগা মীয়ামগী ওইবা মফম অমা হেক্তদা শরুক য়াবিবা য়াই,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
অচৌবা লু-নানবগী থৌরম অসিনা শিন্ফম খুদিংদা লৈরিবা মীয়াম পুম্নমক্কী মফমদা কৈথেল, রেলৱে ত্রেক, ঈশিং তুংফম, লমকোয় মফমশিং, লাইনিংগী মফম্নচিংবা মীয়ামগী ওইবা মফমশিংদা তশেংনা শিৎ শেংবগী থবক্তা শরুক য়াননবা পাউজেল চেল্লি‍। ময়োল্লম, গ্রাম পঞ্চায়ত, সিভিল এভিএসন, রেলৱে, ইনফোর্মেসন এন্দ তেক্নোলোগীনচিংবা লৈঙাক্কী সেক্তর পুম্নমক, পব্লিক ইন্সতিত্যুসন খুদিংমক্না মীয়াম্না লমজিংবা লু-নানবগী থৌরম অসি পাঙথোক্কনি‍। শিৎ শেংবগী থৌরমসিদা শরুক য়াবিনিংবা এন.জি.ও./আর.দব্লিউ.এ./লনাই লুপ্নচিংবশিংনসু য়ু.এল.বি./দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসনশিংদা ওনলাইন পোর্তেলদা এপ্লাই তৌবা য়াগনি‍। শিৎ-শেংবগী থৌরম অসি অখন্ননা শেম্লবা আই.তি. ফম্পাক স্বচ্চতা হি সেবা – সিতিজন্স পোর্তেল https://swachhatahiseva.com/ দা মীয়ামগী ঈ-পাউগীদমক ফংগনি‍। শিৎ-শেংগদৌরিবা মফমশিংদা, মীয়াম্না ফোতো নম্বা অমদি পোর্তেলদা থাগৎপসু য়াগনি‍। পোর্তেল অসিনা মীয়াম, ইনফ্লুএন্সরশিংবু ঈহৌ অসিদা শরুক য়ারনবা অমদি স্বচ্চতা এম্বেসেদর ওইদুনা মীয়ামগী ঈহৌদা লমজিংনবা পাউজেল চেনবা সেক্সন অমসু য়াওরি‍।
অচৌবা শিৎ-শেংবগী থৌরম অসি সেপ্তেম্বর ১৫দগী ওক্তোবর ২ ফাওবা চত্থরিবা স্বচ্চতা পখ্বারা – স্বচ্চতা হি সেবা ২০২২ গী শরুক অমনি‍। মীয়াম্না অরিবা বিল্দিংশিং নৌনা শেমজিনবা, ঈশিং লৈবা মফমশিং, ঘাতশিং শেংদোকপা, ফক্লাংদা লাই য়েকপা, লম্বীগী কুমহৈ শান্নবা, রঙ্গোলী অথোই অহেন তান্নবনচিংবা তোঙাত তোঙানবা লু-নানবগী থৌরমশিং পাঙথোক্লি‍। পখ্বারা হৌদোকখিবদগী, মীওই করোর ৫ হেনবনা পখ্বারা থাখায়দা হৌজিক ফাওবদা শরুক য়ারকখ্রে‍।