संस्कृति मन्त्रालय
‘मेरी माटी मेरा देश’ अभियानको पहिलो चरणमा व्यापक मात्रामा जनसहभागिता देखियो
36 राज्य / केन्द्र शासित प्रदेशहरूमा स्वतन्त्रता सेनानी र सुरक्षा बलहरूलाई समर्पित 2.33 लाखभन्दा अधिक शिलाफलकमहरू बनाइए
4 करोड पञ्च प्राण प्रतिज्ञा; 2 लाख + बहादुर अभिनन्दन कार्यक्रम; 2.63 लाख अमृत वाटिका निर्माण गरियो
देशका प्रत्येक घरघरसम्म पुऱ्याउन दोस्रो चरणमा प्रवेश गर्नका लागि पूर्ण रूपले तयार
15 SEP 2023 11:32AM by PIB Gangtok
देशको लागि आफ्नो जीवन अर्पण गर्ने ’वीरहरू’ लाई श्रद्धाञ्जली अर्पण गर्नका लागि 9 अगस्त, 2023 मा एक राष्ट्रव्यापी अभियान “मेरी माटी मेरा देश” शुरु गरिएको थियो। यो अभियान ‘आजादी का अमृत महोत्सव’ को समापन कार्यक्रम हो, जो 12 मार्च, 2021 मा शुरु भयो र सम्पूर्ण भारतमा 2 लाखभन्दा अधिक कार्यक्रमका साथमा व्यापक सार्वजनिक सहभागिता (जनभागिदारी) को साक्षी छ।
यो अभियानले स्वतन्त्रता सेनानी र सुरक्षा बलहरूलाई समर्पित शिलाफलकमको स्थापना जस्ता कार्यक्रमहरूका साथ-साथै पञ्च प्राण प्रतिज्ञा, वसुधा वन्दन, वीरों का वन्दन जस्ता पहल सामेल छन्, जसले हाम्रा बहादुरहरूको वीरतापूर्ण बलिदानलाई सम्मान गर्दछ।
मेरी माटी मेरा देश अभियानको पहिलो चरण व्यापक पहुँच तथा विशाल जनसहभागिताका साथ अभूतपूर्व सफल साबित भएको छ। हालसम्म 36 राज्य/ केन्द्र शासित प्रदेशहरूमा 2.33 लाखभन्दा अधिक शिलाफलकमहरू निर्माण गरिएका छन्। हालसम्म करिब 4 करोड पञ्च प्राण प्रतिज्ञा सेल्फी वेबसाइटमा अपलोड भइसकेका छन्। देशभरिमा 2 लाखभन्दा अधिक बहादुर अभिनन्दन कार्यक्रम आयोजना गरिएको छ। वसुधा वन्दन थिम अन्तर्गत 2.36 करोडभन्दा अधिक स्वदेशी बिरुवा रोपिएको छ र 2.63 लाख अमृत वाटिकाको निर्माण गरिएको छ।
अब यो अभियान देशभरिमा अमृत कलश यात्राको योजनाका साथै आफ्ना दोस्रो चरणमा प्रवेश गर्नका लागि पूर्ण रूपले तयार छ। अखिल भारतीय आउटरीच अभियानको रूपमा यसको उद्देश्य देशको हरेक घरसम्म पुग्नु हो। भारतभरिका ग्रामीण क्षेत्रका 6 लाखभन्दा अधिकी गाउँ र शहरी क्षेत्रका वार्डहरूबाट माटो र चामलको दाना एकत्रित गरिँदैछ। ग्रामीण क्षेत्रमा यसलाई ब्लक स्तरमा जोडेर ब्लक स्तरीय कलश बनाइनेछ। राज्यको राजधानीबाट औपचारिक विदाईपछि यी कलशहरू राष्ट्रिय कार्यक्रमको लागि दिल्ली आउनेछन्। शहरी क्षेत्रहरूमा, माटोलाई वार्डबाट एकत्रित गरिँदैछ र राज्यको राजधानीको माध्यमबाट दिल्लीमा मिश्रण तथा परिवहनका लागि ठूला शहरी स्थानीय निकायहरूमा ल्याइँदैछ। अन्तिम कार्यक्रमका लागि अक्टोबरको अन्त्यसम्ममा 8500 भन्दा अधिक कलश दिल्ली पुग्ने आशा गरिएको छ। भारतका सबै कुनाबाट एकत्रित गरिएको माटोलाई अमृत वाटिका र अमृत स्मारकमा राखिनेछ, जसद्वारा आजादी का अमृत महोत्सव मनाउने विरासत तयार हुनेछ।
मेरी माटी मेरा देश अभियानका तस्बिरहरू तलको लिङ्कमा उपलब्ध छन्:
https://drive.google.com/drive/folders/1ZbRRp1YP893V6LBfibaQJeoK3vBOLoc9?usp=drive_link

Ministry of Culture
“Meri Maati Mera Desh” Campaign’s first phase witnesses massive public participation
More than 2.33 lakh Shilaphalakams dedicated to freedom fighters and security forces built across 36 States/UTs
~4 crore Panch Pran pledges; 2 Lakh+ Braveheart felicitation programmes; 2.63 lakh Amrit Vatikas created
All set to enter second phase to reach every single household in the country
15 SEP 2023 11:32AM by PIB Delhi
“Meri Maati Mera Desh”, a nationwide campaign was launched on 9th August 2023 to pay tribute to the ‘Veers’ who laid down their lives for the country. This campaign is the concluding event of the 'Azadi ka Amrit Mahotsav,' which began on 12th March 2021, and has witnessed widespread public participation (Jan Bhagidari) with over 2 lakh programs organized across India.
The campaign features programs like the establishment of Shilaphalakams dedicated to freedom fighters and security forces, as well as initiatives like Panch Pran Pledge, Vasudha Vandan, Veeron ka Vandan which venerates the gallant sacrifices of our Bravehearts.
The first phase of Meri Maati Mera Desh campaign has proven to be a phenomenal success with widespread reach and enormous public participation. More than 2.33 lakh Shilaphalakams have been built across 36 States/UTs till date. Almost 4 crore Panch Pran pledge selfies have been uploaded on website till date. 2 Lakh+ Braveheart felicitation programmes have been organized across the country. Under the Vasudha Vandan theme, more than 2.36 crore indigenous saplings have been planted and 2.63 lakh Amrit Vatikas created.
Now the campaign is all set to enter its second phase with Amrit Kalash Yatras planned across the country. As a pan India outreach campaign, its aim is to touch every household of the country. Mitti and rice grains are being collected from over 6 lakh villages in rural areas and from wards in urban areas across India. In rural regions, it will be combined at the block level to create block-level kalash. After a ceremonial send-off from the State capital, these kalash will come to Delhi for the National Programme. In urban areas, mitti is being collected from wards and brought to larger urban local bodies for mixing and transportation to Delhi through the State capital. It's expected that more than 8500 kalash will arrive in Delhi by the end of October for the final program. The soil collected from all corners of India will be placed in the Amrit Vatika and Amrit Memorial, creating a legacy to commemorate the Azadi Ka Amrit Mahotsav.
Photos of Meri Maati Mera Desh campaign are available at following link:
https://drive.google.com/drive/folders/1ZbRRp1YP893V6LBfibaQJeoK3vBOLoc9?usp=drive_link