ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ହିନ୍ଦୀ ଦିବସ ଅବସରରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଛନ୍ତି
ନିଜ ସନ୍ଦେଶରେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଯେ ଭାରତ ହେଉଛି ବିବିଧ ଭାଷାର ଦେଶ, ବିଶ୍ୱର ସର୍ବ ବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଭାଷାଗୁଡିକୁ ବିବିଧତାର ଏକତା ସୂତ୍ରରେ ବାନ୍ଧି ରଖିବାର ନାମ ହେଉଛି ‘ହିନ୍ଦୀ’
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମହାଶୟଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡିକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ତରରୁ ବୈଶ୍ୱିକ ମଂଚ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉଚିତ ସମ୍ମାନ ମିଳିଛି
ହିନ୍ଦୀ ହେଉଛି ଏକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାଷା, ଏହା ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଓ ଉପଭାଷା ଗୁଡିକ ସହିତ ଅନେକ ବୈଶ୍ୱିକ ଭାଷାମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଶବ୍ଦାବଳୀ, ପଦ ଏବଂ ବ୍ୟାକରଣ ନିୟମଗୁଡିକୁ ଆପଣାଇଛି
କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଦେଶର ମୌଳିକ ଏବଂ ସୃଜନାତ୍ମକ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିକୁ ସଠିକ ଢଙ୍ଗରେ କେବଳ ସେହି ଦେଶର ନିଜସ୍ୱ ଭାଷାରେ ହିଁ କରାଯାଇ ପାରେ, ଆମର ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଏବଂ ଉପଭାଷା ଗୁଡିକ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଯାହାଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଆମମାନଙ୍କୁ ଚାଲିବାର ଅଛି
ହିନ୍ଦୀର କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ସହିତ ନା କେବେ କୌଣସି ପ୍ରତିନ୍ଦ୍ୱନ୍ଦିତା ଥିଲା ନା ଅଛି ନା କେବେ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ
ଆମର ସମସ୍ତ ଭାଷାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଏକ ସଶକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ନିର୍ମାଣ ହେବ, ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ହିନ୍ଦୀ ସମସ୍ତ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାଗୁଡିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାର ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିବ
ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ରାଜଭାଷା ବିଭାଗ
14 SEP 2023 9:31AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ହିନ୍ଦୀ ଦିବସର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଛନ୍ତି । ନିଜ ସନ୍ଦେଶରେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଯେ ଭାରତ ହେଉଛି ବିବିଧ ଭାଷାର ଦେଶ । ବିଶ୍ୱର ସର୍ବ ବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଭାଷାଗୁଡିକୁ ବିବିଧତାର ଏକତା ସୂତ୍ରରେ ବାନ୍ଧି ରଖିବାର ନାମ ହେଉଛି ‘ହିନ୍ଦୀ’ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହିନ୍ଦୀ ହେଉଛି ଏକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାଷା । ଏହା ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଓ ଉପଭାଷା ଗୁଡିକ ସହିତ ଅନେକ ବୈଶ୍ୱିକ ଭାଷାମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଶବ୍ଦାବଳୀ ଗୁଡିକୁ, ପଦ ଏବଂ ବ୍ୟାକରଣ ନିୟମଗୁଡିକୁ ଆପଣାଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ହିନ୍ଦୀ ଭାଷା ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ଜଟିଳ ସମୟରେ ଦେଶକୁ ଏକତା ସୂତ୍ରରେ ବାନ୍ଧି ରଖିବାର ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି । ଏହା ଅନେକ ଭାଷା ଏବଂ ଉପଭାଷାରେ ଭାଗ ଭାଗ ହୋଇ ରହିଥିବା ଦେଶରେ ଏକତାର ଭାବନା ସ୍ଥାପିତ କରିଛି । ଦେଶରେ ପୂର୍ବରୁ ପଶ୍ଚିମ ଏବଂ ଉତରରୁ ଦକ୍ଷିଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଲଢେଇକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଖବରର ଭାଷା ଭାବେ ହିନ୍ଦୀର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଦେଶରେ ‘ସ୍ୱରାଜ୍ୟ’ ପ୍ରାପ୍ତି ଏବଂ ‘ସ୍ୱଭାଷା’ର ଆନ୍ଦୋଳନ ଏକାଠି ଚାଲିଥିଲା । ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରାପ୍ତି ପରେ ହିନ୍ଦୀର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ଦେଖି ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାମାନେ 1949 ମସିହା ସେପ୍ଟେମ୍ବର 14 ତାରିଖ ଦିନ ହିନ୍ଦୀକୁ ରାଜଭାଷା ଭାବେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ।
ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଦେଶର ମୌଳିକ ଏବଂ ସୃଜନାତ୍ମକ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିକୁ ସଠିକ ଢଙ୍ଗରେ କେବଳ ସେହି ଦେଶର ନିଜସ୍ୱ ଭାଷାରେ ହିଁ କରାଯାଇ ପାରେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସାହିତ୍ୟିକ ଭାରତେନ୍ଦୁ ହରିଶ୍ଚନ୍ଦ୍ର ଲେଖିଛନ୍ତି, ଯେ ‘ନିଜ ଭାଷା ଉନ୍ନତି ଅହେ, ସବ ଉନ୍ନତି କୋ ମୂଲ’ ଅର୍ଥାତ, ନିଜ ଭାଷାର ଉନ୍ନତି ହିଁ ହେଉଛି ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଉନ୍ନତିର ମୌଳିକ ଆଧାର । ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆମର ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଏବଂ ଉପଭାଷା ଗୁଡିକ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ, ଯାହାଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଆମମାନଙ୍କୁ ଚାଲିବାର ଅଛି । ହିନ୍ଦୀର କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ସହିତ ନା କେବେ କୌଣସି ପ୍ରତିନ୍ଦ୍ୱନ୍ଦିତା ଥିଲା ନା ଅଛି ନା କେବେ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ । ଆମର ସମସ୍ତ ଭାଷାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଏକ ସଶକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ନିର୍ମାଣ ହେବ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ହିନ୍ଦୀ ସମସ୍ତ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାଗୁଡିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାର ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିବ ।
ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମହାଶୟଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡିକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ତରରୁ ବୈଶ୍ୱିକ ମଂଚ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉଚିତ ସମ୍ମାନ ମିଳିଛି । ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ରାଜଭାଷା ବିଭାଗ ନିରନ୍ତର ଯତ୍ନଶୀଳ ଅଛି ଯେ, ମହୁ ଭଳି ମିଠା ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡିକୁ ଆଧୁନିକ କୌଶଳ ମାଧ୍ୟମରେ ସାର୍ବଜନିକ, ପ୍ରଶାସନ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରୟୋଗ ଅନୁକୂଳ ଉପଯୋଗୀ କରାଯାଇ ପାରିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାଶୟଙ୍କ ମାର୍ଗ ଦର୍ଶନରେ ସରକାର ଏବଂ ଜନତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରି କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବେ ଲାଗୁ କରାଯାଉଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ରାଜଭାଷାରେ ହୋଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟର ସମୟାନୁସାରେ ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ସଂସଦୀୟ ରାଜଭାଷା ସମିତିର ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା ଆଉ ଏହାକୁ ଉତରଦାୟିତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ଏହା ଦେଶରେ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ହିନ୍ଦୀର ପ୍ରୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିର ସମୀକ୍ଷା କରି ଏହାର ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ଏହା ପ୍ରକାଶ କରି ମୁଁ ଖୁସି ଯେ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟଙ୍କୁ ଏହି ରିପୋର୍ଟର ଦ୍ୱାଦଶ ଖଣ୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇ ସାରିଛି । 2014 ସୁଦ୍ଧା ଏହି ରିପୋର୍ଟର 9ମ ଖଣ୍ଡ ହିଁ ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆମେ ବିଗତ 4 ବର୍ଷରେ ହିଁ 3 ଖଣ୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ । 2019ରେ ସମସ୍ତ 59 ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ ହିନ୍ଦୀ ପରାମର୍ଶଦାତା ସମିତିମାନ ଗଠନ କରାଯାଇ ସାରିଛି ତଥା ସେମାନଙ୍କର ବୈଠକ ମଧ୍ୟ ନିୟମିତ ଭାବେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଚଳରେ ରାଜଭାଷାର ପ୍ରୟୋଗ ବୃଦ୍ଧିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଟ 528 ନଗର ରାଜଭାଷା କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସମିତିମାନ ମଧ୍ୟ ଗଠନ କରାଯାଇ ସାରିଛି । ବିଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଲଣ୍ଡନ, ସିଙ୍ଗାପୁର, ଫିଜି, ଦୁବାଇ ଏବଂ ପୋର୍ଟ-ଲୁଇରେ ନଗର ରାଜଭାଷା ସମିତିମାନ ଗଠନ କରାଯାଇଛି । ଭାରତ ମିଳିତ ଜାତିସଙ୍ଘରେ ହିନ୍ଦୀ ଭାଷାର ବ୍ୟବହାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି ।
ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜଭାଷା ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ‘ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ରାଜଭାଷା ସମ୍ମେନ’ର ମଧ୍ୟ ନୂତନ ପରମ୍ପରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । 13- 14 ନଭେମ୍ବର, 2021ରେ ବନାରସରେ ପ୍ରଥମ ଏବଂ 14 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2022ରେ ସୁରଟରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ରାଜଭାଷା ସମ୍ମେଳନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା । ଚଳିତ ବର୍ଷ ପୁଣେରେ ତୃତୀୟ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ରାଜଭାଷା ସମ୍ମେଳନର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜଭାଷାକୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଅନୁସାରେ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜଭାଷା ବିଭାଗ ସ୍ମୃତି ଆଧାରିତ ଅନୁବାଦ ପ୍ରଣାଳୀ ‘କଣ୍ଠସ୍ଥ’ର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରିଛି । ରାଜଭାଷା ବିଭାଗ ଏକ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ‘ହିନ୍ଦୀ ଶବ୍ଦ ସିନ୍ଧୁ’ ଭାଷାକୋଷର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରିଛି । ଏହି ଭାଷାକୋଷରେ ସମ୍ବିଧାନର ଅଷ୍ଟମ ଅନୁସୂଚୀରେ ସାମିଲ ଭାରତୀୟ ଭାଷାମାନଙ୍କର ଶବ୍ଦକୁ ସାମିଲ କରି ଏହାକୁ ନିରନ୍ତର ସମୃଦ୍ଧ କରାଯାଉଛି । ବିଭାଗ ମୋଟ 90 ହଜାର ଶବ୍ଦର ଏକ ‘ଇ-ମହାଶବ୍ଦକୋଷ’ ମୋବାଇଲ ଆପ ଏବଂ ପ୍ରାୟ 9 ହଜାର ବାକ୍ୟର ‘ଇ-ସରଳ’ ବାକ୍ୟକୋଷ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାଷା ପରିବର୍ତନର ସିଦ୍ଧାନ୍ତ, ଏହା କହିଥାଏ ଯେ ‘ଭାଷା ଜଟିଳତାରୁ, ସରଳତା ଆଡକୁ ଯାଇଥାଏ ।’ ମୋ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ହିନ୍ଦୀର ସରଳ ଏବଂ ସୁସ୍ପଷ୍ଟ ଶବ୍ଦକୁ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ପ୍ରୟୋଗ କରିବା ଉଚିତ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ରାଜଭାଷା ବିଭାଗର ଏହି ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତ ମାତୃଭାଷାଗୁଡ଼ିକୁ ଅଭ୍ୟାସ କରି ଲୋକ-ସମ୍ମତ ଭାଷା ହିନ୍ଦୀ, ବିଜ୍ଞାନ-ସମ୍ମତ ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସମ୍ମତ ହୋଇ ସମ୍ପନ୍ନ ରାଜଭାଷା ଭାବେ ସ୍ଥାପିତ ହେବ । ପୁଣି ଥରେ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହିନ୍ଦୀ ଦିବସର ଅନନ୍ତ ଶୁଭ କାମନା ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah extends best wishes to the countrymen on the occasion of Hindi Diwas
In his message, Home Minister said that India has been a country of diverse languages, and, Hindi unites the diversity of languages in the world's largest democracy
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Indian languages have received due recognition and respect at national and global forums
Hindi has been a democratic language, it has honoured different Indian languages and dialects as well as many global languages and adopted their vocabularies, sentences and grammar rules
Original and creative expression of any country is possible only through its own language, all Indian languages and dialects are our cultural heritage, which we have to carry with us
Hindi neither ever has competed and nor will compete with any other Indian language
Only by strengthening all our languages, a strong nation will be created, I am sure that Hindi will become a medium to empower all the local languages
Department of Official Language of the Ministry of Home Affairs is making continuous efforts by leveraging modern technology to enrich the Indian languages to establish them as language of public administration, education and scientific use
14 SEP 2023 9:31AM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah has extended his best wishes to the countrymen on the occasion of Hindi Diwas. In his message, the Home Minister said that India has been a country of diverse languages. Hindi unites the diversity of languages in the world's largest democracy. He said that Hindi has been a democratic language. It has honoured different Indian languages and dialects as well as many global languages and adopted their vocabularies, sentences and grammar rules.
Union Home Minister said that the Hindi language played an unprecedented role in uniting the country during the difficult days of independence movement. It instilled a feeling of unity in a country divided into many languages and dialects. Hindi, as a language of communication, played an important role in carrying forward the freedom struggle from East to West and North to South in the country. Shri Shah said that the movements for achieving 'Swaraj' and 'Swabhasha' were going on simultaneously in the country. Considering the important role of Hindi in the freedom movement and after independence, the architects of the Constitution had accepted Hindi as the official language on 14 September 1949.
Home Minister said that original and creative expression of any country is possible only through its own language. Mentioning the renowned litterateur Bharatendu Harishchandra’s famous poem “निज भाषा उन्नति अहै, सब उन्नति को मूल”, he emphasized that the progress of our language is the basis of all-round progress. Shri Shah said that all our Indian languages and dialects are our cultural heritage, which we have to carry with us. He added that Hindi neither ever has competed and nor will compete with any other Indian language. Only by strengthening all our languages, a strong nation will be created.Home Minister expressed his belief that Hindi will become a medium to empower all the local languages.
Shri Amit Shah said that Indian languages have received due recognition and respect at national and global forums, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. He added that the Department of Official Language of the Ministry of Home Affairs is making continuous efforts, by leveraging modern technology, to enrich the Indian languages to establish them as language of publicadministration, education and scientific use. He said that under the guidance of the Prime Minister, public welfare schemes are being implemented effectively by establishing communication between the government and the public in Indian languages.
Union Home Minister said that the Parliamentary Committee on Official Language was constituted to periodically review the work done in the official language in the country. It was given the responsibility to review the progress made in the use of Hindi in government work across the country and prepare its report and present it to the President. Shri Shah added that he is happy to inform that the 12th volume of this report has been presented to the President. Only 9 volumes of the report were submitted till 2014, but we have submitted 3 volumes in the last 4 years only. Since 2019, Hindi Advisory Committees have been formed in all 59 ministries and their meetings are also being organized regularly. From the point of view of increasing the use of official language in various areas of the country, a total of 528 Town Official Language Implementation Committees (TOLIC) have been formed so far. Even in foreign countries, Town Official Language Implementation Committees have been formed in London, Singapore, Fiji, Dubai and Port-Louis. India has also taken initiatives to promote the use of Hindi language in the United Nations.
Union Home Minister said that a new tradition of organizing 'All India Official Language Conference' has also been started by the Department of Official Language. The first All India Official Language Conference was organized in Banaras on 13-14 November, 2021 and the second conference was organized in Surat on 14 September 2022. This year the third All India Official Language Conference is being organized in Pune. He said that in order to develop the official language according to technology, the Department of Official Language has created a memory-based translation system 'Kanthastha'. Taking a new initiative, the Department of Official Language has also created the dictionary 'Hindi Shabd Sindhu'. This dictionary is being continuously enriched by including words from Indian languages included in the 8th Schedule of the Constitution. The department has also made an 'e-Mahashabdkosh' mobile app comprising a total of 90,000 words and an 'e-Saral' dictionary of about 9,000 sentences.
Union Home Minister said that the principle of language change says “language moves from complexity to simplicity.” Shri Shah said that in his opinion, simple and clear words of Hindi should be used in office work. He expressed confidence that with these efforts of the Department of Official Language and by assimilating from all the mother tongues, Hindi, with people’s acceptance, will achieve scientific and technological acceptance and will emerge as rich official language. Once again, congratulations to all on the occasion of Hindi Diwas.