য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা হিন্দী দিৱসকী থৌরম্না লাকপদা লৈবাক মীয়ামদা য়াইফ-মঙ্গোল পীখ্রে
মহাক্কী পাউজেলদা গৃহ মন্ত্রীনা হায়, ভারত অসি লোল কয়ামরুমগী লৈবাক অমনি অমসুং হিন্দীনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দিমোক্রেসী অসিদা লোল কয়ামরুম অসিবু পুনশিল্লি
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারতকী লোলশিং অসি নেস্নেল অমসুং মালেমগী ফম্বাক্তা মশক খংবীবা অমসুং ইকাই খুম্নবা ফংবা ঙমখ্রে
হিন্দী অসি দেমোক্রেতিক ওইবা লোল অমনি, মসিনা মালেমগী লোলশিংগা লোয়ননা তোঙান তোঙানবা ভারতকী লোল অমসুং দাইলেক্তশিং অসিবু ইকাই খুম্নরি অমসুং মখোয়গী ৱাহৈ শিংবুন, ৱাহৈ পরেং অমসুং গ্রমারগী কাংলোন অদু পুরি
লৈবাক অমহেক্তগী তশেংবা অমসুং ক্রিএতিব ওইবা ৱাখল্লোন অসি মখোয়গী মশাগী লোল খক্তগী খুত্থাংদা ফোঙদোকপা ঙম্মি, ভারতকী লোল অমসুং দাইলেক্ত খুদিংমক ঐখোয়না লোইনদুনা চৎকদবা নাৎকী ওইবা হেরিতেজ অমনি
হিন্দীনা হৌজিক ফাওবদা অতোপ্পা ভারতকী লোল অমহেক্তগা চাংদম্নদ্রি অমসুং তুংদসু চাংদম্নরোই
ঐখোয়গী লোল খুদিংমক মপাঙ্গল কলহল্লবা খক্তদা মপাঙ্গল লৈবা লৈবাক অমা শেম্বা ঙমগনি, হিন্দি অসি লোকল লেংগ্বেজ খুদিংমকপু এম্পাৱর তৌবা ঙম্বা মেদিয়ম অমা ওইরক্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি
গৃহ মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ ওফিসিএল লেংগ্বেজনা ভারতকী লোলশিং অসি পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন, এজুকেসন অমসুং সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা শিনজিন্নবা হেনগৎহন্নবা মতমগা চুনবা তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নবগা লোয়ননা লেপ্পা লৈতনা থবক পাইখৎলি
14 SEP 2023 9:31AM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা হিন্দী দিৱসকী থৌরম্না লাকপদা লৈবাক মীয়ামদা য়াইফ-মঙ্গোল পীখ্রে। মহাক্কী পাউজেলদা গৃহ মন্ত্রীনা হায়, ভারত অসি লোল কয়ামরুমগী লৈবাক অমনি। হিন্দীনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দিমোক্রেসী অসিদা লোল কয়ামরুম অসিবু পুনশিল্লি। হিন্দী অসি দেমোক্রেতিক ওইবা লোল অমনি। মসিনা মালেমগী লোলশিংগা লোয়ননা তোঙান তোঙানবা ভারতকী লোল অমসুং দাইলেক্তশিং অসিবু ইকাই খুম্নরি অমসুং মখোয়গী ৱাহৈ শিংবুন, ৱাহৈ পরেং অমসুং গ্রমারগী কাংলোন অদু পুরি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায় হিন্দী লোল অসিনা নীংতম ইহৌগী অৱাবা মতমশিং অদুদা লৈবাক অসিবু পুনশিনবদা মমাংদা লৌখ্রিদ্রিবা মওংদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। মসিনা লোল অমসুং দাইলেক্ত কয়ামরুম থোক্না খাইদোক্লিবা লৈবাক অসিদা অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন অদু ফাওহল্লি। হিন্দী অসিনা পাউ ফাওননবা লোল অমা ওইনা লৈবাক অসিদা নীংতম ইহৌ অদুবু নোংপোক্তগী নোংচুপ ফাওবা অমসুং অৱাংদগী খা ফাওবা পুবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। শ্রী শাহনা হায় ‘স্বারাজ’ অমসুং ‘স্বাভাশা’ ফংনবা হৌখিবা ইহৌ অসি লৈবাক অসিদা মতম অমত্তদা হৌখি। নীতম ইহৌগী মতম অমসুং নীংতম্লবা মতুংদা হিন্দীনা লৌখিবা মরুওইবা থৌদাং অদুবু নীংশিংবা ওইনা কন্সতিত্যুসন ইরিবা মীওইশিং অদুনা সেপ্তেম্বর 14, 1949দা হিন্দী অসি ওফিসিএল লেংগ্বেজনি হায়না অয়াবা পীখি।
গৃহ মন্ত্রীনা হায়, লৈবাক অমহেক্তগী তশেংবা অমসুং ক্রিএতিব ওইবা ৱাখল্লোন অসি মখোয়গী মশাগী লোল খক্তগী খুত্থাংদা ফোঙদোকপা ঙম্মি। মমিং লৈরবা অইবা ভারতেন্দু হরিশচন্দ্রগী মমিং লৈরবা শৈরেং “निज भाषा उन्नति अहै, सब उन्नति को मूल” গী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায় ঐখোয়গী লোল চাউখৎপা হায়বসিনা হীরম খুদিংমক্তা চাউখৎপগী য়ুম্ফম অমনি। শ্রী শাহনা হায় ভারতকী লোল অমসুং দাইলেক্ত খুদিংমক ঐখোয়না লোইনদুনা চৎকদবা নাৎকী ওইবা হেরিতেজ অমনি হিন্দীনা হৌজিক ফাওবদা অতোপ্পা ভারতকী লোল অমহেক্তগা চাংদম্নদ্রি অমসুং তুংদসু চাংদম্নরোই। ঐখোয়গী লোল খুদিংমক মপাঙ্গল কলহল্লবা খক্তদা মপাঙ্গল লৈবা লৈবাক অমা শেম্বা ঙমগনি। হিন্দি অসি লোকল লেংগ্বেজ খুদিংমকপু এম্পাৱর তৌবা ঙম্বা মেদিয়ম অমা ওইরক্লগনি হায়না গৃহ মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
শ্রী শাহনা হায়, প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারতকী লোলশিং অসি নেস্নেল অমসুং মালেমগী ফম্বাক্তা মশক খংবীবা অমসুং ইকাই খুম্নবা ফংবা ঙমখ্রেগৃহ মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ ওফিসিএল লেংগ্বেজনা ভারতকী লোলশিং অসি পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন, এজুকেসন অমসুং সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা শিনজিন্নবা হেনগৎহন্নবা মতমগা চুনবা তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নবগা লোয়ননা লেপ্পা লৈতনা থবক পাইখৎলি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না হায়, প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা মীয়ামগী চাউখৎ থৌরাংগী স্কীমশিং অসি সরকার অমসুং মীয়ামগী মরক্তা ভারতকী লোলশিংদা পাউ ফাওনদুনা নীংথীজনা পাইখৎলি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায় পার্লিয়ামেন্তরী কম্মিতী ওন ওফিসিএল লেংগ্বেজ অসি লৈবাক অসিদা ওফিসিএল লেংগ্বেজদা পাংথোক্লিবা থবকশিং অসি চাং নাইনা য়েংশিন্নবা শেমখিবনি। লৈবাক শিনবা থুংনা সরকারগী থবক থৌরমশিংদা হিন্দী শিজিন্নবদা খুমাং চাউশিল্লিবা অদু য়েংশিন্নবা অমসুং মদুগী রিপোর্ত অদু রাস্ত্রপতিদা লানখৎলক্নবা থৌদাং পীখি। শ্রী শাহনা হায় মসিগী রিপোর্ত অসিগী 12শুবা ভোল্যুম অসি রাস্ত্রপতিদা লানখৎখিবদা মহাক্না অপেনবা পোকই। 2014 ফাওবদা ভোল্যুম 9 খক্তা পীখৎখি অদুবু হৌখিবা চহি 4 খক অসিদা ভোল্যুম 3 পীখৎখ্রে। 2019 ফাওবদা মন্ত্রালয় 59 খুদিংমক্তা হিন্দী এদভাইজরী কম্মিতী শেমখ্রে অমসুং চাং নাইনা মখোয়গী মীফমসু পাংথোক্লি। লৈবাক অসিগী হীরম কয়ামরুমদা ওফিসিএল লেংগ্বেজ শিজিন্নবগী চাং হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংলগা হৌজিক ফাওবদা তাউন ওফিসিএল লেংগ্বেজ ইম্প্লিমেন্তেসন কম্মিতী (TOLIC) 528 লিংখৎখ্রে। মপান লৈবাক্তা ফাওবা হায়বদি লন্দন, সিংগাপোর, ফিলি, দুবাই অমসুং পোর্ত লুইসতা তাউন ওফিসিএল লেংগ্বেজ ইম্প্লিমেন্তেসন কম্মিতী শেমখ্রে। য়ুনাইতেদ স্তেতসতা হিন্দী লোল অসি শিজিন্ননবা ভারতনা থবক পাইখৎপা হৌখ্রে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায় ‘ওল ইন্দিয়া ওফিসিএল লেংগ্বেজ কনফরেন্স’ শিনবগী চৎনবী অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ ওফিসিএল লেংগ্বেজনা হৌদোকখ্রে। অহানবা ওল ইন্দিয়া ওফিসিএল লেংগ্বেজ কনফরেন্স অসি 2021দা বনারসতা নবেম্বর 13-14 ফাওবা পাংথোকখি অমসুং অনিশুবা কনফরেন্স অসিনা সেপ্তেম্বর 14, 2022দা সুরত্তা পাংথোকখি। চৎলিবা চহি অসিদা অহুমশুবা ওল ইন্দিয়া ওফিসিএল লেংগ্বেজ কনফরেন্স অসি পুনেদা শিনগনি। তেক্নোলোজীগী মতুং ইন্না ওফিসিএল লেংগ্বেজ অসি শেমগৎনবা পান্দমদা দিপার্তমেন্ত ওফ ওফিসিএল লেংগ্বেজনা ‘কন্থস্থ’ কৌবা মেমোরী বেজ ত্রান্সলেসন সিস্তেম অমা শেমগৎখ্রে। অনৌবা খোঙথাং অমা পাইখৎপা ওইনা দিপার্তমেন্ত ওফ ওফিসিএল লেংগ্বেজনা ‘হিন্দী সব্দ সিন্ধু’ হায়বা দিক্সনরি অমা শেমখ্রে। মসিগী দিক্সনরি অসি 8শুবা সেদ্যুল লেংগ্বেজশিংদা য়াওরিবা ভারতকী লোলশিংদগী ৱাহৈশিং হাপচিন্দুনা লেপ্পা লৈতনা চাওথোকহল্লি। দিপার্তমেন্ত অসিনা ৱাহৈ 90,000 য়াওবা ‘ই-মহাসব্দকোশ’ অমসুং ৱাহৈ পরেং 9,000 য়াওবা ‘ই-সরল’ কৌবা মোবাইল এপসু শেমখ্রে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায় প্রিন্সিপল ওফ লেংগ্বেজ চেঞ্জনা হাব “লোল অসি কম্প্লেক্সিতীদগী সিম্প্লিসিতীদা হোংই”। শ্রী শাহনা হায় মহাক্কী ৱাখল্লোন্দা ওফিসকী থবক থৌরমশিংদা অরাইবা অমসুং ময়েক শেংবা হিন্দীগী ৱাহৈশিং শিজিন্নগদবনি। দিপার্তমেন্ত ওফ ওফিসিএল লেংগ্বেজকী মসিগী থৌশিলশিং অমসুং মমালোন খুদিংমক এসিমিলেত তৌদুনা মীয়ামগী অয়াবগা লোয়ননা হিন্দী অসি সাইন্তিফিক অমসুং তেক্নোলোজিকেলগী ওইবা অয়াবা ফংলগনি অমসুং ইনাক খুনবা ওফিসিএল লেংগ্বেজ অমা ওইনা থোরক্লগনি। অমুক্কা হন্না, হিন্দী দিৱসনা লাকপদা পুম্নমকপু থাগৎপা ফোঙদোকচরি।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah extends best wishes to the countrymen on the occasion of Hindi Diwas
In his message, Home Minister said that India has been a country of diverse languages, and, Hindi unites the diversity of languages in the world's largest democracy
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Indian languages have received due recognition and respect at national and global forums
Hindi has been a democratic language, it has honoured different Indian languages and dialects as well as many global languages and adopted their vocabularies, sentences and grammar rules
Original and creative expression of any country is possible only through its own language, all Indian languages and dialects are our cultural heritage, which we have to carry with us
Hindi neither ever has competed and nor will compete with any other Indian language
Only by strengthening all our languages, a strong nation will be created, I am sure that Hindi will become a medium to empower all the local languages
Department of Official Language of the Ministry of Home Affairs is making continuous efforts by leveraging modern technology to enrich the Indian languages to establish them as language of public administration, education and scientific use
14 SEP 2023 9:31AM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah has extended his best wishes to the countrymen on the occasion of Hindi Diwas. In his message, the Home Minister said that India has been a country of diverse languages. Hindi unites the diversity of languages in the world's largest democracy. He said that Hindi has been a democratic language. It has honoured different Indian languages and dialects as well as many global languages and adopted their vocabularies, sentences and grammar rules.
Union Home Minister said that the Hindi language played an unprecedented role in uniting the country during the difficult days of independence movement. It instilled a feeling of unity in a country divided into many languages and dialects. Hindi, as a language of communication, played an important role in carrying forward the freedom struggle from East to West and North to South in the country. Shri Shah said that the movements for achieving 'Swaraj' and 'Swabhasha' were going on simultaneously in the country. Considering the important role of Hindi in the freedom movement and after independence, the architects of the Constitution had accepted Hindi as the official language on 14 September 1949.
Home Minister said that original and creative expression of any country is possible only through its own language. Mentioning the renowned litterateur Bharatendu Harishchandra’s famous poem “निज भाषा उन्नति अहै, सब उन्नति को मूल”, he emphasized that the progress of our language is the basis of all-round progress. Shri Shah said that all our Indian languages and dialects are our cultural heritage, which we have to carry with us. He added that Hindi neither ever has competed and nor will compete with any other Indian language. Only by strengthening all our languages, a strong nation will be created.Home Minister expressed his belief that Hindi will become a medium to empower all the local languages.
Shri Amit Shah said that Indian languages have received due recognition and respect at national and global forums, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. He added that the Department of Official Language of the Ministry of Home Affairs is making continuous efforts, by leveraging modern technology, to enrich the Indian languages to establish them as language of publicadministration, education and scientific use. He said that under the guidance of the Prime Minister, public welfare schemes are being implemented effectively by establishing communication between the government and the public in Indian languages.
Union Home Minister said that the Parliamentary Committee on Official Language was constituted to periodically review the work done in the official language in the country. It was given the responsibility to review the progress made in the use of Hindi in government work across the country and prepare its report and present it to the President. Shri Shah added that he is happy to inform that the 12th volume of this report has been presented to the President. Only 9 volumes of the report were submitted till 2014, but we have submitted 3 volumes in the last 4 years only. Since 2019, Hindi Advisory Committees have been formed in all 59 ministries and their meetings are also being organized regularly. From the point of view of increasing the use of official language in various areas of the country, a total of 528 Town Official Language Implementation Committees (TOLIC) have been formed so far. Even in foreign countries, Town Official Language Implementation Committees have been formed in London, Singapore, Fiji, Dubai and Port-Louis. India has also taken initiatives to promote the use of Hindi language in the United Nations.
Union Home Minister said that a new tradition of organizing 'All India Official Language Conference' has also been started by the Department of Official Language. The first All India Official Language Conference was organized in Banaras on 13-14 November, 2021 and the second conference was organized in Surat on 14 September 2022. This year the third All India Official Language Conference is being organized in Pune. He said that in order to develop the official language according to technology, the Department of Official Language has created a memory-based translation system 'Kanthastha'. Taking a new initiative, the Department of Official Language has also created the dictionary 'Hindi Shabd Sindhu'. This dictionary is being continuously enriched by including words from Indian languages included in the 8th Schedule of the Constitution. The department has also made an 'e-Mahashabdkosh' mobile app comprising a total of 90,000 words and an 'e-Saral' dictionary of about 9,000 sentences.
Union Home Minister said that the principle of language change says “language moves from complexity to simplicity.” Shri Shah said that in his opinion, simple and clear words of Hindi should be used in office work. He expressed confidence that with these efforts of the Department of Official Language and by assimilating from all the mother tongues, Hindi, with people’s acceptance, will achieve scientific and technological acceptance and will emerge as rich official language. Once again, congratulations to all on the occasion of Hindi Diwas.