শেল-থুম মন্ত্রালয়
অমাং-অতা থোরকপশিং থেংননবা রাজ্যশিংদা কেন্দ্রনা লুপা করোর ৭,৫৩২ পীখ্রে
নোং য়াম্না কন্না চুবা অমসুং মরী লৈনবা অমাং-অতাশিংগী য়েংলগা রাজ্যশিংদা ফন্দশিং পীনবা চৎন-কাংলোনশিং কোমথোক্লে
12 JUL 2023 4:03PM by PIB Imphal
রাজ্য সরকার ২২গী স্তেৎ দিজাস্তর রেসপোন্স ফন্দস(এস দি আর এফ) গী লুপা করোর ৭,৫৩২গী শেনফম অমা ঙসি ফাইনান্স মিনিস্ত্রিগী এক্সপেন্দিচর দিপার্তমেন্তনা থাদোকখ্রে। হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রগী পাউতাক মতুংইন্না শেমফম অদু থাদোকখিবনি। রাজ্যশিংনা ফংখিবা শেনফমগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি:
( লুপা করোর)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
শেনফম
০১
অন্ধ্র প্রদেস
493.60
০২
অরুনাচল প্রদেস
110.40
০৩
অসাম
340.40
০৪
বিহার
624.40
০৫
ছতিসগর
181.60
০৬
গৱা
4.80
০৭
গুজরাত
584.00
০৮
হরিয়ানা
216.80
০৯
হিমাচল প্রদেস
180.40
১০
কর্নাতকা
348.80
১১
কেরলা
138.80
১২
মহারাস্ত্রা
1420.80
১৩
মনিপুর
18.80
১৪
মেঘালয়
27.20
১৫
মিজোরম
20.80
১৬
ওরিসা
707.60
১৭
পঞ্জাব
218.40
১৮
তামিল নাদু
450.00
১৯
তেলাঙ্গানা
188.80
২০
ত্রিপুরা
30.40
২১
উত্তর প্রদেস
812.00
২২
উত্তরখন্দ
413.20
লৈবাক শীনবা থুংনা নোং কন্না চুরকপদগী, চৎন-কাংলোনশিং কোমথোক্লে অমসুং হৌখিবা শেনবা চহিদা রাজ্যশিংদা পীখিবা শেনফমশিংগী য়ুতিলাইজেসন সর্তিফিগেদশিং ঙাইরিবা রাজ্যশিংদা খুদক্তা শেনফমশিং থাদোক্লে।
দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এক্ত, ২০০৫গী সেক্সন ৪৮(১)(এ)গী মখাদা রাজ্য অমমমগী স্তেৎ দিজাস্তর রেসপোন্স ফন্দস(এস দি আর এফ) শেম্লে। হায়রিবা ফন্দ অসি মরুওইনা নোতিফাইদ দিজাস্তরশিং থেংননবা রাজ্য সরকারশিংদা পীবনি। এস.দি.আর.এফতা কেন্দ্র সরকারনা অতোপ্পা রাজ্যশিংদা চাদা ৭৫ অমসুং অৱাং-নোংপোক অমসুং হিমালয়গী রাজ্যশিংদা চাদা ৯০ পুথোক্লি।
ফাইনান্স কম্মিসনগী ৱারেপ মতুংইন্না চহিগী ওইনা কেন্দ্রনা পুথোকফম থোকপা শেনফম চপ মান্নবা শরুক অনি থোক্না পুথোক্লি। চৎন-কাংলোনশিংগী মতুংইন্না, ফন্দশিং মমাঙদা থাদোকখিবা শেনফমগী য়ুনিলাইজেসন সর্তিফিগেদশিং ফংলবা মতুংদা অমসুং এস.দি.আর.এফনা পায়খৎখিবা থবকশিংগী মতাংদা রাজ্য সরকারদগী রিপোর্ত অমা ফংলবা মতুংদা থাদোকই। অদুবু অথু-অকায়গী য়েংলগা, হন্দক্কী ওইনা ফন্দ থাদোকপদা কোমথোক্লে।
নোংলৈ-নুংশিৎ, ইকং, য়ুহা হাবা, মৈ চাকপা, ঈশিং ইচাউ, সুনামি, লেন তাবা, লৈবাক নিংখাইবা, উন নিংখাইবা, নোং কন্না চুবা, তিল-কাংনা লান্দারকপা অমসুং উন তাবা অমসুং কা হেন্না ইংবদা অৱাবা তারবা মীওইশিংদা খুদক্কী ওইনা মতেং পাংনবা এস.দি.আর.এফ অসি শীজিন্নৈ।
মমাঙদা শীজিন্নবা, লমগী পাক-চাউবা, অপুনবা মীশিং, দিজাস্তর রিক্স ইন্দেক্স য়াওনা হিরম কয়াদা য়ুম্ফম ওইরগা রাজ্যশিংদা পীগদবা এস.দি.আর.এফ ফন্দগী চাং লেপ্পী। মরম অদুনা হায়রিবা মরমশিং অসিদা রাজ্যশিংগী থবক পাংথোকপা ঙম্বা, খুদোংথিনিঙাই ওইবগী চাং অমসুং খুদোংথিনিঙাই ওইবা ফিবমগী মমি তারি।
১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী ৱারেপশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা, কেন্দ্র সরকারনা চহি ২০২১-২২দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী ওইনা এস.দি.আর.এফকী লুপা করোর ১,২৮,১২২.৪০ কাইথোক্লে। হায়রিবা শেনফম অসিগী মনুংদা কেন্দ্র সরকারগী লুপা করোর ৯৮,০৮০.৮০গী চাকথুং য়াওরি। হৌজিক ফাওবদা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর ৩৪,১৪০.০০ থাদোকখ্রে। হৌজিক থাদোকখিবা শেনফম অসিগা লোয়ননা, রাজ্য সরকারশিংদা পীখিবা এস.দি.আর.এফতা কেন্দ্র সরকারগী চাকথুং লুপা করোর ৪২,৩৬৬ য়ৌখ্রে।

Ministry of Finance
Centre releases Rs.7,532 crore to the States for Disaster Response
Guidelines relaxed to provide funds to States immediately in view of heavy rains and associated natural disasters
12 JUL 2023 4:03PM by PIB Delhi
The Department of Expenditure, Ministry of Finance, has today released an amount of Rs. 7,532 crore to 22 State Governments for the respective State Disaster Response Funds (SDRF). The amount has been released as per the recommendations of the Ministry of Home Affairs. State-wise details of the amount released are as under:
(Rs in crore)
S.No.
State
Amount
Andhra Pradesh
493.60
Arunachal Pradesh
110.40
Assam
340.40
Bihar
624.40
Chhattishgarh
181.60
Goa
4.80
Gujarat
584.00
Haryana
216.80
Himachal Pradesh
180.40
Karnataka
348.80
Kerala
138.80
Maharashtra
1420.80
Manipur
18.80
Meghalaya
27.20
Mizoram
20.80
Odisha
707.60
Punjab
218.40
Tamil Nadu
450.00
Telangana
188.80
Tripura
30.40
Uttar Pradesh
812.00
Uttrakhand
413.20
In the wake of heavy rains across the country, the guidelines have been relaxed and the amount has been released as immediate assistance to States without waiting for the utilisation certificate of the amount provided to the States in the last financial year.
The State Disaster Response Fund (SDRF) has been constituted in each State under Section 48 (1) (a) of the Disaster Management Act, 2005. The fund is the primary fund available with State Governments for responses to notified disasters. The Central Government contributes 75% to the SDRF in general States and 90% in North-East and Himalayan States.
The annual Central contribution is released in two equal instalments as per the recommendation of the Finance Commission. As per the guidelines, the funds are released on receipt of Utilisation Certificate of the amount released in the earlier instalment and receipt of a report from the State Government on the activities undertaken from SDRF. However, in view of the urgency, these requirements were waived while releasing the funds this time.
The SDRF is to be used only for meeting the expenditure for providing immediate relief to the victims of notified calamities like cyclone, drought, earthquake, fire, flood, tsunami, hailstorm, landslide, avalanche, cloud burst, pest attack and frost & cold wave.
Allocation of SDRF funds to the States is based on multiple factors like past expenditure, area, population, and disaster risk index. These factors reflect States' institutional capacity, risk exposure, and hazard and vulnerability.
Based on the 15th Finance Commission recommendations, the Central Government has allocated Rs. 1,28,122.40 crore for SDRF for years 2021-22 to 2025-26. Out of this amount, the Central Government’s share is Rs.98,080.80 crore. The Central Government had already released Rs. 34,140.00 crore before the current release. With the current release, the total amount of Central share of SDRF released to the State Governments so far has gone up to Rs. 42,366 crore.