প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
এফআইপিআইচি তৃতীয় সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সামৰণি বিবৃতিৰ অসমীয়া অনুবাদ
22 MAY 2023 2:32PM by PIB Guwahati
মহামান্যসকল,
আপোনাৰ মতামতৰ বাবে আপোনাক বহুত ধন্যবাদ। আমি নিশ্চিতভাৱে আমাৰ আলোচনাৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা ধাৰণাবোৰ বিবেচনা কৰিম। আমাৰ কিছুমান অংশীদাৰী অগ্ৰাধিকাৰ আৰু প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপৰ দেশসমূহৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে। এই মঞ্চত আমাৰ প্ৰয়াস হৈছে দুয়োটা দিশ মনত ৰাখি আগবাঢ়ি যোৱা। এফআইপিআইচি-ৰ ভিতৰত আমাৰ সহযোগিতা আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিবলৈ মই কিছুমান কথা ঘোষণা কৰিব বিচাৰো:
১. প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত স্বাস্থ্যসেৱা বৃদ্ধি কৰিবলৈ, আমি ফিজিত এখন চুপাৰ-স্পেচিয়েলিটি কাৰ্ডিঅ'লজী চিকিৎসালয় স্থাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। এই চিকিৎসালয়খনত প্ৰশিক্ষিত কৰ্মচাৰী, আধুনিক সুবিধা আৰু আন্তঃগাঁথনি থাকিব, আৰু ই সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ বাবে জীৱনৰেখা হিচাপে কাম কৰিব। ভাৰত চৰকাৰে এই বৃহৎ গ্ৰীণফিল্ড প্ৰকল্পটোৰ সম্পূৰ্ণ ব্যয় বহন কৰিব।
২. ভাৰতে প্ৰশান্ত মহাসাগৰৰ সকলো ১৪ খন দ্বীপ দেশত ডায়েলাইচিছ গোট স্থাপনত সহায় কৰিব।
৩. প্ৰশান্ত মহাসাগৰৰ সকলো ১৪ খন দ্বীপ দেশক সাগৰীয় এম্বুলেঞ্চ প্ৰদান কৰা হ'ব।
৪. ২০২২ চনত আমি ফিজিত জয়পুৰ ফুট কেম্প অনুষ্ঠিত কৰিছিলো।
এই শিবিৰত, ৬০০ৰো অধিক লোকক বিনামূলীয়াকৈ প্ৰস্থেটিক হাত-ভৰি প্ৰদান কৰা হৈছিল। বন্ধুসকল, এই উপহাৰ প্ৰাপ্তকৰ্তাসকলে এনে অনুভৱ কৰে যেন তেওঁলোকে জীৱনৰ উপহাৰ পাইছে।
পিআইচি অঞ্চলৰ বাবে, আমি এই বছৰ পাপুয়া নিউ গিনিত (পিএনজি) জয়পুৰ ফুট শিবিৰ আয়োজন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। ২০২৪ চনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি, প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপদেশবোৰত প্ৰতি বছৰে এনে দুটা শিবিৰ আয়োজিত কৰা হ'ব।
৫. ভাৰতত জন ঔষধি আঁচনিৰ জৰিয়তে, সুলভ মূল্যত লোকসকলক ১৮০০ৰো অধিক উচ্চ মানদণ্ডৰ জেনেৰিক ঔষধ প্ৰদান কৰা হৈছে। উদাহৰণ স্বৰূপে, বজাৰৰ মূল্যৰ তুলনাত জন ঔষধি কেন্দ্ৰত ডায়েবেটিচ-প্ৰতিৰোধী ঔষধ ৯০% লৈকে কম ব্যয়ত উপলব্ধ। অন্যান্য ঔষধবোৰো ৰেহাই মূল্যত উপলব্ধ, বজাৰ ব্যয়ৰ ৬০% ৰ পৰা ৯০% লৈকে। মই আপোনাৰ দেশসমূহলৈ একেধৰণৰ জন ঔষধি কেন্দ্ৰ অনাৰ প্ৰস্তাৱ দিছো।
৬. বৈজ্ঞানিক অধ্যয়নে দেখুৱাইছে যে ডায়েবেটিচৰ দৰে জীৱনশৈলীৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰাত যোগ যথেষ্ট কাৰ্যকৰী হ'ব পাৰে। আমি আপোনাৰ দেশসমূহত ইয়াৰ লাভালাভৰ প্ৰচাৰৰ বাবে যোগ কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ প্ৰস্তাৱ দিছো।
৭. পিএনজিত তথ্য প্ৰযুক্তিৰ বাবে উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰটো উন্নীত কৰা হ'ব আৰু "আঞ্চলিক তথ্য প্ৰযুক্তি আৰু চাইবাৰ সুৰক্ষা কেন্দ্ৰ" লৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হ'ব।
৮. ফিজিৰ নাগৰিকসকলৰ বাবে ২৪ x ৭ জৰুৰীকালীন হেল্পলাইন স্থাপন কৰা হ'ব, আৰু আমি সকলো পিআইচি দেশত একে ধৰণৰ সুবিধা স্থাপন কৰাত সহায় কৰি আনন্দিত হ'ম।
৯. মই প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপৰ প্ৰতিখন দেশত এছএমই খণ্ডৰ বিকাশৰ বাবে এটা প্ৰকল্প ঘোষণা কৰিছো। এই আঁচনিৰ অধীনত, যন্ত্ৰপাতি আৰু প্ৰযুক্তিৰ যোগান প্ৰদান কৰা হ'ব, আৰু সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ বাবে ক্ষমতা নিৰ্মাণ কাৰ্যসূচী পৰিচালনা কৰা হ'ব।
১০. প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপৰ ৰাষ্ট্ৰপ্ৰধানসকলক সৌৰ শক্তিচালিত বাসস্থানলৈ ৰূপান্তৰ কৰাৰ প্ৰকল্পটো আপোনালোক সকলোৱে ভালদৰে গ্ৰহণ কৰিছিল। আমি এতিয়া সকলো এফআইপিআইচি দেশত কমেও এটা চৰকাৰী ভৱনক সৌৰ শক্তিচালিত ভৱনলৈ ৰূপান্তৰ কৰিম।
১১. পানীৰ অভাৱৰ সমস্যা সমাধানৰ বাবে, মই প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপৰ প্ৰতিখন দেশৰ লোকসকলৰ বাবে ডিচেলিনেচন ইউনিট প্ৰদান কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছো।
১২. সামৰ্থ নিৰ্মাণৰ প্ৰতি আমাৰ দীৰ্ঘম্যাদী প্ৰতিশ্ৰুতি অব্যাহত ৰাখি, মই আজি প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপ দেশসমূহৰ বাবে "সাগৰ অমৃত বৃত্তি" আঁচনি ঘোষণা কৰিছো। এই কাৰ্যসূচীৰ অধীনত, পৰৱৰ্তী পাঁচ বছৰত ১০০০ আইটিইচি প্ৰশিক্ষণৰ সুযোগ প্ৰদান কৰা হ'ব।
মহামান্যসকল,
আজি, মই ইয়াত মোৰ ভাষণ সমাপ্ত কৰিছো। এই মঞ্চৰ প্ৰতি মোৰ এক বিশেষ সম্পৰ্ক আছে। ই সীমাক প্ৰত্যাহ্বান জনাইছে আৰু মানৱ সহযোগিতাৰ সীমাহীন সম্ভাৱনাক স্বীকৃতি দিয়ে। আকৌ এবাৰ, আজি ইয়াত আপোনালোকৰ উপস্থিতিৰ বাবে মই আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
মই আশা কৰোঁ যে পৰৱৰ্তীবাৰ আমি ভাৰতত আপোনাক স্বাগতম জনোৱাৰ সুযোগ পাম।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister's closing statement at the FIPIC III Summit
22 MAY 2023 2:32PM by PIB Delhi
Excellencies,
Thank you very much for your views. We will definitely consider the ideas that have emerged from our discussions. We have some shared priorities and the needs of the Pacific Island countries. Our endeavour on this platform is to move forward while keeping both aspects in mind. To further enhance our cooperation within FIPIC, I would like to make some announcements:
1. To boost healthcare in the Pacific region, we have decided to establish a super-specialty cardiology hospital in Fiji. This hospital will be equipped with trained staff, modern facilities, and infrastructure, and it will serve as a lifeline for the entire region. The Indian government will bear the full cost of this mega greenfield project.
2. India will assist in setting up dialysis units in all the 14 Pacific island countries.
3. Sea ambulances will be provided to all the 14 Pacific island countries.
4. In the year 2022, we conducted a Jaipur Foot Camp in Fiji.
In this camp, prosthetic limbs were provided free of cost to more than 600 people. Friends, the recipients of this gift feel as if they have received the gift of life.
For the PIC region, we have decided to organize a Jaipur Foot camp in Papua New Guinea (PNG) this year. Starting from 2024, two such camps will be organized every year in the Pacific island countries.
5. Through the Jan Aushadhi Scheme in India, more than 1800 high-quality generic medicines are being provided to people at affordable prices. For example, the anti-diabetes medication is available at up to 90% lower cost at Jan Aushadhi Centers as compared to the market prices. Other medicines are also available at a discounted price, ranging from 60% to 90% of the market cost. I propose bringing similar Jan Aushadhi Centers to your countries.
6. Scientific studies have shown that yoga can be highly effective in preventing lifestyle diseases like diabetes. We propose establishing yoga centers in your countries to promote its benefits.
7. The Centre of Excellence for IT in PNG will be upgraded and transformed into a "Regional Information Technology and Cybersecurity Hub."
8. A 24x7 emergency helpline will be established for the citizens of Fiji, and we would be delighted to help set up a similar facility in all the PIC countries.
9. I announce a project for the development of the SME sector in every Pacific Island country. Under this scheme, machinery and technology supplies will be provided, and capacity-building programs will be conducted to enhance capabilities.
10. The project to convert the Pacific Island Heads of State Residences to solar powered ones, was well-received by you all. We will now be converting at least one government building into solar powered building, in all the FIPIC countries.
11. To address the water scarcity issue, I pledge to provide desalination units for the people of every Pacific Island country.
12. Continuing our long-term commitment to capacity building, I announce the "Sagar Amrut Scholarship" scheme for the Pacific Island countries today. Under this program, 1000 ITEC training opportunities will be provided in the next five years.
Excellencies,
Today, I conclude my remarks here. I have a special affinity for this Forum. It challenges boundaries and recognizes the limitless potential of human collaboration. Once again, I express my heartfelt gratitude for your presence here today.
I hope that next time we will have the opportunity to welcome you in India.
Thank you!
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.