প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দিয়া-জপান সাইদ ইভেন্ত মনুংদা সেন্দাই ফ্রেমৱার্ক ফোর দিজাস্তর রিক্স রিদক্সনগী মিদতার্ম রিভিয়ু পাংথোকখ্রে
থোং মান্নবা লম্বী অমদা দিজাস্তর রিক্স রিদক্সনগী দরকার ওইবশিং অপুনবা ওইনা ফংহন্নবা শেন-থুমগী ফিবম অমা শেমগৎপা দরকার ওইরে: দোক্তর পি.কে মিশ্রা
18 MAY 2023 11:30PM by PIB Imphal
‘অৱাবা থেংনবা ঙম্বা অমসুং তুংকোইনা চৎনগদবা তুংলমচৎকীদমক দিজাস্তর রিক্স রিদক্সন্দা শেন থাদবা হেনগৎহনবদা লৈবাকশিংগী থৌদাংশিং’ হায়বা হিরম অসি খন্নবা সেন্দাই ফ্রেমৱার্ক ফোর দিজাস্তর রিক্স রিদক্সন(এস এফ দি আর আর)২০১৫-২০৩০ মিদতার্ম রিভিয়ুগী অৱাংবা থাক্কী মীফম মনুংদা ঙসি ভারতকী নেসনেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতি(এন দি এম এ) অমসুং জপান কোওপরেসন এজেন্সি(জিকা)না শীন্দুনা ঙসি য়ুনাইতেদ নেসন্স হেদক্বাতরসদা রিক্স রিদক্সন হব থৌরম অমা পাংথোকখ্রে। এস.দি.জিশিং ফংনবা অমসুং অইং-অশাগী ফিবম হোংলকপগা মরী লৈনবা অমাংবশিং হন্থহন্নবা অমসুং অৱা-অনা মায়োক্নবা ঙম্বা খুন্নাই অমা শেমগৎনবা দরকার ওইবশিং ফংবা ঙম্নবা দিজাস্তর রিক্স রিদক্সনগী থবকশিংদা সরকারশিংনা শেন থাদবা হেনগৎহন্নবা পান্দমদা থৌরম অসি শীনবনি। অৱা-অনা থেংনবা ঙম্বা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াগদবা খুন্নাই অমা শেমগৎনবা হৌজিক থেংনরিবা খুদোংথিবশিং হন্থহন্নবা অমসুং তুংগী খুদোংথিবশিং ঙাকথোক্নবা লৈবাক অমমমগী থৌদাংশিং লেপথোক্নবা থৌরম অসি পাংথোকপনি।
ভারতকী মীহুৎকাংবু অদু প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরি দোক্তর পি.কে মিশ্রানা লুচিংখি। মহাক্কী ৱারোলদা দোক্তর মিশ্রানা হায়খি জি-২০ অমসুং জি-৭ অনিমক্না হিরম অসি মরুওইনা লৌবা মরম্না মালেমগী ওইবা থৌশিল শেম্বা মতমদা দিজাস্তর রিক্স রিদক্সনগী ৱাফম অসি মরুওইনা লৌরে। অৱা-অনা তারকপা মতমদা মাঙজৌন্না চেকশিনৱা পীবগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লৈঙাক্কী অকক্নবা থৌদাং অসি দরকার ওই অমসুং থোং মান্নবা লম্বী অমদা দিজাস্তর রিক্স রিদক্সনগী দরকার ওইবশিং অপুনবা ওইনা ফংহন্নবা শেন-থুমগী ফিবম অমা শেমগৎপা দরকার ওইরে। হিরম অসিদা শেন-থুমগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং খন্নবা মথং চয়োলদা অনিশুবা ওইনা জি-২০ ৱার্কিং গ্রুপ মীফম পাংথোক্কনি।
ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্দ ওইরিঙৈ মনুংদা, ৱার্কিং গ্রুপ ওন দি.আর.আর(দি আর আর দব্লিউ জি)না মরুওইবা হিরম মঙা পুখৎলে, হিরমশিং অদুদি হায়দ্রো-মেতিওরোলোজিকেল দিজাস্তর খুদিংমক মাঙজৌন্না চেকশিনৱা পীনবা থবকশিং মালেম শীনবা থুংনা ফংহনবা, দিজাস্তর অমসুং ক্লাইমেতগী অমাং-অতাশিং থেংনবা ঙম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং হেনগৎহনবা, দিজাস্তর রিক্স রিদক্সনগী জাতি থাক্কী শেন-থুমগী ঙাক্লৌ মপাঙ্গল কনখৎহনবা, জাতি অমসুং মালেম থাক্কী দিজাস্তর রেন্সপোন্স সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং অকোয়গী ফিবমদা য়ুম্ফম ওইবা থৌরাংশিং পায়খৎপা হেনগৎহনবা। গ্লোবেল সাউথ য়াওনা জি-৭ অমসুং জি-২০গী লুচিংবশিংনা দিজাস্তর হন্থহন্নবা থবকশিং অথুবা মতমদা পায়খৎপা দরকার ওইরে হায়বা মীফম অদুদা খন্নখি।
অমাং-অতা থোকপা হন্থহন্নবা মেম্বর লৈবাকশিংনা মতেং পাংন্নবা তকশিনখি অমসুং দিজাস্তর রিক্স রিদক্সনগী লৈঙাক হেনগৎহন্নবা ৱাফমশিং খন্নখি। ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্দ ওইরিঙৈ মনুংদা, সের্পা ত্রেক্কী মখাদা দিজাস্তর রিক্স রিদক্সনগী ৱার্কিং গ্রুপ অমা লিংখৎতুনা এস.এফ.দি.আর.আর অমসুং এস.দি.জিগী পান্দমশিং ফংনবা মেম্বর লৈবাকশিং মতেং পাংন্নবা মরুওইবা খোঙথাং অমা থাংজিল্লে। থৌরম অদুদা য়ুনাইতেদ নেসন্সতা ভারতকী লেংদ্রবা মীহুৎ এম্বেসেদর রুচিরা কমবোজ অমসুং ভারত দেলিগেসনগী মীহুৎশিং থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
India-Japan side event during the midterm review of Sendai Framework for Disaster Risk Reduction
Need to evolve a financial architecture that can address the entire spectrum of disaster risk reduction needs in a balanced way: Dr. P.K Mishra
18 MAY 2023 11:30PM by PIB Delhi
India’s National Disaster Management Authority (NDMA) and Japan International Cooperation Agency (JICA) organized a Risk Reduction Hub Event at the United Nations headquarters today during the High-level meeting of the midterm review of Sendai Framework for Disaster Risk Reduction (SFDRR) 2015-2030 to discuss ‘The Roles of States for Promoting Investments in Disaster Risk Reduction towards Resilient and Sustainable Future’. The event outlined the primary role of the States in promoting investments in disaster risk reduction as a fundamental requirement for achieving the SDGs and for minimizing the damages and impacts associated with Climate Change and thereby building a resilient society. The event called for each State’s responsibility to reduce existing risks and prevent future risks towards building a resilient and sustainable society.
Dr. P.K. Mishra, Principal Secretary to the Prime Minister, lead the Indian delegation. During his remarks, Dr. Mishra informed that the issue of disaster risk reduction is getting the requisite attention in the global policy discourse as both G20 and G7 have accorded priority to this issue. Dr Mishra also underscored the need to evolve a financial architecture that can address the entire spectrum of disaster risk reduction needs in a balanced way and specify the role of the State in strengthening early warning systems in times of disaster. In this direction, the G20 Working Group will meet for the second time next week to discuss financing issues.
Relevant to mention that in line with SFDRR and during India’s Presidency of G20, the Working Group on DRR (DRRWG) proposed five priorities, including Global coverage of early warning systems for all hydro-meteorological disasters, Increased commitment towards making infrastructure systems disaster and climate resilient; Stronger national financial frameworks for disaster risk reduction; Strengthened national and global disaster response systems including “Build Back Better”; and Increased application of ecosystem-based approaches. The discussions underscored the recognition of the need to take urgent action towards disaster risk reduction by the leaders from G7 and G20 countries, including from the Global South.
The member States emphasized initiating multi-country cooperation, including their respective roles to increase access to hazard and risk information as well as enhance disaster risk governance that guides proper budget allocation to DRR and also helps Build Back Better after disaster. G20, under India’s Presidency in 2023, under Sherpa Track, has taken an important step to establish a Working Group on Disaster Risk Reduction to help accelerate member countries’ efforts to achieve the goals of SFDRR as well as SDGs. Amb Ruchira Kamboj, Permanent Representative of India to the United Nations and officers of Indian delegation also participated in the event that was organized in coordination with United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNDRR).