ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ ପାଇଁ ସେଣ୍ଡାଇ ଫ୍ରେମୱାର୍କର ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ସମୀକ୍ଷା ସମୟରେ ଭାରତ-ଜାପାନ ସାଇଡ୍‌ ଇଭେଣ୍ଟ
ଏକ ଆର୍ଥିକ ଗଠନର ବିକାଶ ଆବଶ୍ୟକ ଯାହାକି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସର ସମଗ୍ର ଦିଗକୁ ସନ୍ତୁଳିତ ଭାବରେ ସମାଧାନ କରିପାରିବ: ଡକ୍ଟର ପି.କେ ମିଶ୍ର
18 MAY 2023 11:30PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନଡିଏମଏ) ଏବଂ ଜାପାନ ଇଣ୍ଟରନାସନାଲ୍ କୋପରେସନ ଏଜେନ୍ସି (ଜେଆଇସିଏ) ଆଜି ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ମୁଖ୍ୟାଳୟରେ ଏକ ବିପଦ ହ୍ରାସ ହବ୍ ଇଭେଣ୍ଟ ଆୟୋଜନ କରିଛି ଯାହା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ ପାଇଁ ସେଣ୍ଡାଇ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଫର୍ ଡିଜାଷ୍ଟର ରିସ୍କ ରିଡକ୍‌ସନ (ଏସଏଫଡିଆରଆର) 2015- 2030 'ସହନୀୟ ତଥା ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରତି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ବିନିଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକର ଭୂମିକା' ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଛି। ଏହି ଘଟଣାରେ ଏସଡିଜି ହାସଲ କରିବା ତଥା ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ଜଡିତ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ଏବଂ ପ୍ରଭାବକୁ କମ୍ କରିବା ଏବଂ ସମାଜ ଗଠନ ପାଇଁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକର ପ୍ରାଥମିକ ଭୂମିକା ଦର୍ଶାଯାଇଛି। ବିଦ୍ୟମାନ ବିପଦକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ତଥା ସୁରକ୍ଷିତ ସମାଜ ଗଠନ ଦିଗରେ ଭବିଷ୍ୟତର ବିପଦକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ଦାୟିତ୍ବ ଆହ୍ବାନ କରାଯାଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଡା. ପି.କେ. ମିଶ୍ର ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିନିଧୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି। ତାଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟ ସମୟରେ ଡା. ମିଶ୍ର ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ ପ୍ରସଙ୍ଗ ବିଶ୍ବ ନୀତି ବକ୍ତବ୍ୟରେ ଆବଶ୍ୟକ ଧ୍ୟାନ ନେଉଛି କାରଣ ଉଭୟ ଜି20 ଏବଂ ଜି7 ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ଡ. ମିଶ୍ର ମଧ୍ୟ ଏକ ଆର୍ଥିକ ଗଠନର ବିକାଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯାହା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ବିପଦ ସଙ୍କେତ ହ୍ରାସର ସମଗ୍ର ଦିଗକୁ ସମାଧାନ କରିପାରିବ ଏବଂ ବିପଦ ସମୟରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ରାଜ୍ୟର ଭୂମିକା ନିର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଟ କରିବ । ଏହି ଦିଗରେ, ଜି -20 ୱାର୍କିଂ ଗ୍ରୁପ୍ ଆସନ୍ତା ସପ୍ତାହରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସମସ୍ୟା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବ।
ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ ଯେ ଏସଏଫଡିଆରଆର ସହିତ ଏବଂ ଜି20 ର ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ, ୱାର୍କିଂ ଗ୍ରୁପ୍ ଅନ୍ ଡିଆରଆର (ଡିଆରଆରଡବ୍ଲୁଜି) ପାଞ୍ଚଟି ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲା, ସମସ୍ତ ହାଇଡ୍ରୋ-ମେଟୋରୋଲୋଜିକାଲ୍‌ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପାଇଁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ସତର୍କତା ପ୍ରଣାଳୀର ଗ୍ଲୋବାଲ୍ କଭରେଜ୍, ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଣାଳୀ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ ସ୍ଥିର; ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ ପାଇଁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ଢାଞ୍ଚା; ଜାତୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ବର ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ପ୍ରଣାଳୀକୁ “ବିଲ୍ଡ ବ୍ୟାକ୍ ବେଟର”ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ; ଏବଂ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍-ଆଧାରିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଇଛି | ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ସମେତ ଜି7 ଏବଂ ଜି20 ଦେଶର ନେତାଙ୍କ ଦ୍ବାରା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ ଦିଗରେ ଜରୁରୀ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି।
ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନେ ବହୁ-ଦେଶ ସହଯୋଗ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ବିପଦ ଏବଂ ସତର୍କତା ସୂଚନାକୁ ଆକ୍ସେସ କରିବା ସହିତ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ସୂଚନାକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା ସହିତ ଡିଆରଆର କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ସହ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରେ ଉତ୍ତମ ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। 2023 ରେ ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଜି20, ଶେର୍ପା ଟ୍ରାକ ଅଧୀନରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ ଉପରେ ଏକ ୱାର୍କିଂ ଗ୍ରୁପ୍ ଗଠନ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି ଏବଂ ଏସଏଫଡିଆରଆର ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ତଥା ଏସଡିଜି ଗୁଡ଼ିକର ସଦସ୍ୟ ଦେଶଗୁଡିକର ଉଦ୍ୟମକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ | ମିଳିତ ଜାତିସଂଘରେ ଭାରତର ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରତିନିଧୀ ତଥା ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିନିଧୀଙ୍କ ଅଧିକାରୀ ଆମ୍ ରୁଚିରା କାମ୍ବୋଜ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଯାହା ୟୁନାଇଟେଡ୍‌ ନେସନ୍‌ସ ଅଫିସ୍ ଫର୍ ଡିଜାଷ୍ଟର ରିସ୍କ ରିଡକ୍‌ସନ (ୟୁଏନଡିଆରଆର) ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
India-Japan side event during the midterm review of Sendai Framework for Disaster Risk Reduction
Need to evolve a financial architecture that can address the entire spectrum of disaster risk reduction needs in a balanced way: Dr. P.K Mishra
18 MAY 2023 11:30PM by PIB Delhi
India’s National Disaster Management Authority (NDMA) and Japan International Cooperation Agency (JICA) organized a Risk Reduction Hub Event at the United Nations headquarters today during the High-level meeting of the midterm review of Sendai Framework for Disaster Risk Reduction (SFDRR) 2015-2030 to discuss ‘The Roles of States for Promoting Investments in Disaster Risk Reduction towards Resilient and Sustainable Future’. The event outlined the primary role of the States in promoting investments in disaster risk reduction as a fundamental requirement for achieving the SDGs and for minimizing the damages and impacts associated with Climate Change and thereby building a resilient society. The event called for each State’s responsibility to reduce existing risks and prevent future risks towards building a resilient and sustainable society.
Dr. P.K. Mishra, Principal Secretary to the Prime Minister, lead the Indian delegation. During his remarks, Dr. Mishra informed that the issue of disaster risk reduction is getting the requisite attention in the global policy discourse as both G20 and G7 have accorded priority to this issue. Dr Mishra also underscored the need to evolve a financial architecture that can address the entire spectrum of disaster risk reduction needs in a balanced way and specify the role of the State in strengthening early warning systems in times of disaster. In this direction, the G20 Working Group will meet for the second time next week to discuss financing issues.
Relevant to mention that in line with SFDRR and during India’s Presidency of G20, the Working Group on DRR (DRRWG) proposed five priorities, including Global coverage of early warning systems for all hydro-meteorological disasters, Increased commitment towards making infrastructure systems disaster and climate resilient; Stronger national financial frameworks for disaster risk reduction; Strengthened national and global disaster response systems including “Build Back Better”; and Increased application of ecosystem-based approaches. The discussions underscored the recognition of the need to take urgent action towards disaster risk reduction by the leaders from G7 and G20 countries, including from the Global South.
The member States emphasized initiating multi-country cooperation, including their respective roles to increase access to hazard and risk information as well as enhance disaster risk governance that guides proper budget allocation to DRR and also helps Build Back Better after disaster. G20, under India’s Presidency in 2023, under Sherpa Track, has taken an important step to establish a Working Group on Disaster Risk Reduction to help accelerate member countries’ efforts to achieve the goals of SFDRR as well as SDGs. Amb Ruchira Kamboj, Permanent Representative of India to the United Nations and officers of Indian delegation also participated in the event that was organized in coordination with United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNDRR).