ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସୁଶାସନର ସାଧନ ଭାବରେ ନାଗରିକ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ସୂଚନା ବିଷୟରେ ଏକ ଦିବସୀୟ ଚିନ୍ତନ ଶିବିରର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ଓ ସରକାରୀ ଯୋଗାଯୋଗର ନୂତନ ଦିଗ ଉନ୍ମୋଚନ କରନ୍ତୁ : ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
17 MAY 2023 2:47PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଆଜି ନିଜର ମିଡିଆ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସୂଚନା ସେବା (ଆଇଆଇଏସ୍) ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସରକାରୀ ଯୋଗାଯୋଗରେ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବ୍ୟବହାର କରିବା ଏବଂ ନୂତନ ଦିଗ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ବାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଆଜି ନୂଆ ଦିଲ୍ଲୀରେ ସୁଶାସନର ସାଧନ ଭାବରେ ନାଗରିକ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଆୟୋଜିତ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏକ ଦିବସୀୟ ‘ଚିନ୍ତନ ଶିବିର’ ର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରି ଉପସ୍ଥିତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ସମଗ୍ର ଦେଶର ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ସହିତ ନିଜର ଶ୍ରୋତାମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରି ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ ମିଡିଆର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି ଏବଂ ସେହିଭଳି ଲୋକଙ୍କ ସୂଚନାର ଉପଯୋଗ କରିବାର ମାର୍ଗ ରେ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି। ଏହି ବିଷୟରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ 21ଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ସୂଚନାର ପ୍ରସାର ର ଆମର ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଗ୍ରହର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ସୂଚନା ସେବା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଅଟେ ଓ ଏହି ଚିନ୍ତନ ଶିବିର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର କାମରେ ସହଯୋଗ କରିବା, ଆତ୍ମ-ନିରୀକ୍ଷଣ କରିବା ଏବଂ ସମୟରେ ସଠିକ୍ କାମ କରିବାର ଏକ ବିଶେଷ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ସେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବଳର ଉନ୍ନତ ଉପଯୋଗ କରିବା, ପ୍ରଚେଷ୍ଟାର ସମନ୍ବୟ ଓ ସୂଚନାର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ତଥା ଏକ ଟିମ୍ ଭାବରେ ଯୋଗଦାନ କରି ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଭାବଶୀଳତା ଦଗରେ କାମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି।
ସେ ଉପସ୍ଥିତ ଶ୍ରୋତାମାନଙ୍କୁ ନିଜ ପାଇଁ ଏକ ସମୟ ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରିବା ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦ ସହିତ ନିଜର ସଙ୍ଗଠନର ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦର ଯାଞ୍ଚ କରିବା ଏବଂ ଅପଡେଟ୍ କରିବାର ଆଗ୍ରହ କରିଛନ୍ତି। ସେ କର୍ମଯୋଗୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବର ପ୍ରଶଂସା କରି ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସମୟକୁ ସମୟରେ ଆତ୍ମ ନିରୀକ୍ଷଣ କରିବାକୁ କହିଛନ୍ତି, ଯଦ୍ବାରା ସେ ଏହା ଦେଖିପାରିବେ ଯେ ସେ ଦେଶକୁ ନିଜର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ଅଟନ୍ତି।
ସେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୋଗାଯୋଗର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ପ୍ରାଥମିକତା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ଭଳି ସରକାର ବଞ୍ଚିତମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ରହିଛନ୍ତି ସେହିପରି ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟର ମନ୍ତ୍ରକୁ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟରେ ମାର୍ଗ ଦର୍ଶନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ମିଡିଆର ଆଢ଼ୁଆଳରେ ରହିଥାଏ, ଯାହାକି ଟେଲିଭିଜନ ଓ ସମାଚାର ପତ୍ରର ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ ଅଟେ। ଏହା ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କର ଦାୟୀତ୍ବ ଯେ ସେ ସମାଜର ସେହି ବର୍ଗ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବେ।
ଏହା ପୂର୍ବରୁ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ସଚିବ ଏହି ଶିବିରର ମୂଳ ବିଷୟକୁ ପାଞ୍ଚଟି ଅଧିବେଶନରେ ବିଭାଜିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସବୁ ବିଷୟରେ ବହୁତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ରହିଛି। ଗ୍ରୁପରେ ବିଭାଜିତ ଅଧିକାରୀ ଏହି ଶିବିରରେ ମାନସ ମନ୍ଥନ କରିବେ ଏବଂ ଶେଷରେ ନିଜର ବିଚାର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ। ଆଲୋଚନାର ଏହି ପାଞ୍ଚଟି ବିଷୟ ନିମ୍ନ ପ୍ରକାର ଅଟେ-
ନାଗରିକଙ୍କ ସହିତ ସହଭାଗୀ ଯୋଗାଯୋଗ – ଜନଭାଗିଦାରୀ
ପହଞ୍ଚକୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କରିବା ପାଇଁ ସାର୍ବଜନିକ ସଞ୍ଚାରରେ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଗ୍ରହଣ
ଭୁଲ୍ ସୁଚନାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ତ୍ବରିତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପ୍ରଣାଳୀର ସ୍ଥାନୀୟକରଣ
କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଯୋଗାଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଲକ୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବା
ଲୋକ ସେବା ପ୍ରସାରଣକୁ ମଜବୁତ୍ କରିବା
ସରକାରୀ ଯୋଗାଯୋଗ ସହିତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ବିଷୟରେ ମନ୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଆଉଟରିଚ୍ କାର୍ଯ୍ୟବିଧିକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଏବଂ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ମିଡିଆ କେନ୍ଦ୍ର, ନୂଆ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏହି ଏକ ଦିବସୀୟ ଚିନ୍ତନ ଶିବିରର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି।

Ministry of Information & Broadcasting
Union Minister Shri Anurag Thakur inaugurates day-long Chintan Shivir of Indian Information Service
Try new technologies and explore new frontiers in Government Communication: Shri Anurag Thakur
17 MAY 2023 2:47PM by PIB Delhi
Union Minister for Information and Broadcasting Shri Anurag Singh Thakur today exhorted the Officers of Ministry of Information and Broadcasting including its media units and Indian Information Service (IIS) to explore new frontiers in communication with the people and employ new technologies in that process. The Minister was addressing a gathering of Officers of the IIS as he inaugurated a day-long ‘Chintan Shivir’, a conclave on ‘Citizen Centric Communication as a Tool for Good Governance' here today. Cautioning his audience consisting of senior Officers of IIS and Officials of the Ministry of Information and Broadcasting, Shri Thakur said that the media landscape was fast changing and so is the way people consume information. To that end, he added, there is a need to adapt our methods of information dissemination to meet the needs of the 21st century.
The Indian Information Service is a vital part of the Government, the Minister said, and added that this Chintan Shivir has provided the officials with a unique opportunity to collaborate, self-introspect and timely course correct the work in the Ministry of Information & Broadcasting. He encouraged the Officers to work towards a higher effectiveness through better utilization of resources, coordination of efforts, sharing of information and working as a single team.
The Minister urged his audience to fix a time frame for themselves and keep on checking & updating the Ministry's priorities and deliverables as well as their own organisation’s priorities and deliverables. Citing the leadership of Karmayogi Prime Minister Shri Narendra Modi, the Minister asked the Officers to introspect from time to time on if they are able to deliver their best to the nation.
The Minister spelled out a clear priority for the target of communication for the Ministry and said that as the Government is oriented towards welfare of the underprivileged, so should the mantra of Antyodaya guide the activities of the Officers. He pointed out that a large part of India lives in a media shadow, bereft of facilities of Television and newspapers. It is the responsibility of the Officers of the Service to reach out to that section of society.
Earlier , Shri Apurva Chandra , Secretary, Information and Broadcasting delved into the basic themes of the Shivir being divided into five sessions and said that all the topics carry much relevance and the Officers divided into groups will brainstorm during the day and present their ideas in the end. The five topics of deliberation are
• Participatory Communication with Citizens - Jan Bhagidari
• Adoption of Emerging Technologies in Public Communications to maximize reach
• Institutionalization of Quick Response Mechanism to address Misinformation
• Targeted Outreach through Regional Communication
• Strengthening Public Service Broadcasting
The day long Chintan Shivir is being organized in National Media Center in New Delhi to brainstorm on issues relevant to Government communication and prepare an Action plan and Roadmap for guiding the communication and outreach activities of the Government of India.