তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে সুশাসনৰ আহিলা হিচাপে নাগৰিক কেন্দ্ৰিক যোগাযোগ বিষয়ক দিন-জোৰা চিন্তন শিৱিৰ উদ্বোধন কৰে
নতুন প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ আৰু চৰকাৰী যোগাযোগৰ নতুন সীমা অন্বেষণ কৰকঃ শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰ
17 MAY 2023 2:47PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে আজি তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ মিডিয়া ইউনিট আৰু ভাৰতীয় তথ্য সেৱাৰ (IIS) বিষয়াসকলকে প্ৰমুখ্য কৰি ইয়াৰ বিষয়াসকলক জনসাধাৰণৰ সৈতে যোগাযোগৰ নতুন সীমা অন্বেষণ আৰু এই প্ৰক্ৰিয়াত নতুন প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। আজি নতুন দিল্লীত ‘সুশাসনৰ আহিলা হিচাপে নাগৰিককেন্দ্ৰিক যোগাযোগ’ বিষয়ক এক দিন-জোৰা ‘চিন্তন শিৱিৰ’ উদ্বোধনেৰে মন্ত্ৰীজনে ইয়াত সমবেতসকলক সম্বোধন কৰে। দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলকে প্ৰমুখ্য কৰি ইয়াৰ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক সজাগ কৰি শ্ৰী ঠাকুৰে কয় যে সংবাদ মাধ্যমৰ বাতাবৰণ দ্ৰুতগতিত পৰিৱৰ্তন হৈছে আৰু জনসাধাৰণৰ তথ্য গ্ৰহণৰ ধৰণো তেনেকুৱাই হৈছে। সেই উদ্দেশ্যে তেওঁ লগতে কয় যে একবিংশ শতিকাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে আমাৰ তথ্য প্ৰচাৰৰ পদ্ধতিসমূহক খাপ খুৱাই লোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে।
ভাৰতীয় তথ্য সেৱা চৰকাৰৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ বুলি মন্ত্ৰীজনে উল্লেখেৰে কয় যে এই চিন্তন শিৱিৰে বিষয়াসকলক তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ কাম-কাজত সহযোগিতা, আত্ম-নিৰীক্ষণ আৰু সময়োচিতভাৱে পন্থা সংশোধনৰ এক অনন্য সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ বিষয়াসকলক সমলৰাজিৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰ, প্ৰচেষ্টাৰ সমন্বয়, তথ্য বিনিময় আৰু একক টীম হিচাপে কাম কৰি অধিক ফলপ্ৰসূতা নিশ্চিত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
মন্ত্ৰীজনে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক তেওঁলোকৰ বাবে এটা সময়সীমা নিৰ্ধাৰণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু মন্ত্ৰালয়ৰ অগ্ৰাধিকাৰাজি তথা ডেলিভাৰেবলসমূহৰ লগতে নিজৰ সংস্থাৰ অগ্ৰাধিকাৰৰাজি তথা ডেলিভাৰেবলসমূহ নিৰীক্ষণ আৰু আপডেট কৰি থাকিবলৈ কয়। কৰ্মযোগী প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বৰ উদ্ধৃতি প্ৰদানেৰে মন্ত্ৰীজনে বিষয়াসকলক সময়ে-সময়ে তেওঁলোকে ৰাষ্ট্ৰলৈ সম্ভৱপৰ সকলো বৰঙণি আগবঢ়াবলৈ সক্ষম হৈছে নে নাই, সেই আত্ম-সমালোচনাৰ আহ্বান জনায়।
মন্ত্ৰীজনে মন্ত্ৰালয়ৰ যোগাযোগৰ লক্ষ্যৰ ক্ষেত্ৰত স্পষ্ট অগ্ৰাধিকাৰত গুৰুত্ব আৰোপেৰে কয় যে চৰকাৰ যিদৰে অনগ্ৰসৰ লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে মনোযোগী, তেনেদৰে অন্ত্যেদয়াৰ মন্ত্ৰই বিষয়াসকলৰ কাম-কাজক পথ প্ৰদৰ্শন কৰা উচিত। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ বৃহৎ সংখ্যক লোক টেলিভিছন আৰু বাতৰি কাকতৰ সুবিধাৰপৰা বঞ্চিত। সমাজৰ এই শ্ৰেণীক স্পৰ্শ কৰাটো উক্ত সেৱাৰ বিষয়াসকলৰ দায়িত্ব।
আৰম্ভণিতে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিবে এই শিৱিৰৰ পাঁচ অধিবেশনত ভগোৱা মূল বিষয়বস্তু সন্দৰ্ভত গভীৰভাৱে আলোচনা কৰি কয় যে উক্ত সকলো বিষয়েই অধিক প্ৰাসংগিকতা বহন কৰিছে আৰু গ্ৰুপসমূহত বিভক্ত বিষয়াসকলে দিনটো চিন্তা-চৰ্চাৰ অন্তত নিজৰ ধাৰণা ব্যক্ত কৰিব। আলোচনাৰ পাঁচটা বিষয় হৈছে
• নাগৰিকৰ সৈতে অংশগ্ৰহণমূলক যোগাযোগ - জন ভাগিদাৰী
• ৰাজহুৱা যোগাযোগত উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰেৰে সৰ্বাধিক প্ৰসাৰ
• ভুল তথ্যৰে মোকাবিলাৰ অৰ্থে দ্ৰুত সঁহাৰি ব্যৱস্থাক সুদৃঢ়কৰণ
• আঞ্চলিক যোগাযোগৰ জৰিয়তে লক্ষ্য নিৰ্ধাৰিত প্ৰচাৰ
• জনসেৱা সম্প্ৰচাৰৰ সুদৃঢ়কৰণ
চৰকাৰী যোগাযোগৰে প্ৰাসংগিক বিষয়সমূহত চিন্তা-চৰ্চা আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ যোগাযোগ তথা প্ৰচাৰ কাৰ্য্যকলাপক পথ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে একচন প্লেন আৰু ৰোডমেপ প্ৰস্তুতৰ উদ্দেশ্যেৰে নতুন দিল্লীৰ নেচনেল মিডিয়া চেন্টাৰত এই দিনজোৰা চিন্তন শিৱিৰৰ আয়োজন কৰা হৈছে।

Ministry of Information & Broadcasting
Union Minister Shri Anurag Thakur inaugurates day-long Chintan Shivir of Indian Information Service
Try new technologies and explore new frontiers in Government Communication: Shri Anurag Thakur
17 MAY 2023 2:47PM by PIB Delhi
Union Minister for Information and Broadcasting Shri Anurag Singh Thakur today exhorted the Officers of Ministry of Information and Broadcasting including its media units and Indian Information Service (IIS) to explore new frontiers in communication with the people and employ new technologies in that process. The Minister was addressing a gathering of Officers of the IIS as he inaugurated a day-long ‘Chintan Shivir’, a conclave on ‘Citizen Centric Communication as a Tool for Good Governance' here today. Cautioning his audience consisting of senior Officers of IIS and Officials of the Ministry of Information and Broadcasting, Shri Thakur said that the media landscape was fast changing and so is the way people consume information. To that end, he added, there is a need to adapt our methods of information dissemination to meet the needs of the 21st century.
The Indian Information Service is a vital part of the Government, the Minister said, and added that this Chintan Shivir has provided the officials with a unique opportunity to collaborate, self-introspect and timely course correct the work in the Ministry of Information & Broadcasting. He encouraged the Officers to work towards a higher effectiveness through better utilization of resources, coordination of efforts, sharing of information and working as a single team.
The Minister urged his audience to fix a time frame for themselves and keep on checking & updating the Ministry's priorities and deliverables as well as their own organisation’s priorities and deliverables. Citing the leadership of Karmayogi Prime Minister Shri Narendra Modi, the Minister asked the Officers to introspect from time to time on if they are able to deliver their best to the nation.
The Minister spelled out a clear priority for the target of communication for the Ministry and said that as the Government is oriented towards welfare of the underprivileged, so should the mantra of Antyodaya guide the activities of the Officers. He pointed out that a large part of India lives in a media shadow, bereft of facilities of Television and newspapers. It is the responsibility of the Officers of the Service to reach out to that section of society.
Earlier , Shri Apurva Chandra , Secretary, Information and Broadcasting delved into the basic themes of the Shivir being divided into five sessions and said that all the topics carry much relevance and the Officers divided into groups will brainstorm during the day and present their ideas in the end. The five topics of deliberation are
• Participatory Communication with Citizens - Jan Bhagidari
• Adoption of Emerging Technologies in Public Communications to maximize reach
• Institutionalization of Quick Response Mechanism to address Misinformation
• Targeted Outreach through Regional Communication
• Strengthening Public Service Broadcasting
The day long Chintan Shivir is being organized in National Media Center in New Delhi to brainstorm on issues relevant to Government communication and prepare an Action plan and Roadmap for guiding the communication and outreach activities of the Government of India.