ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
সংসদত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীযুতা দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৰ ভাষণ
31 JAN 2023 12:23PM by PIB Guwahati
সন্মানীয় সদস্যসকল,
সংসদৰ এই সমবেত অধিৱেশনত ভাষণ দি মোক অতি আনন্দিত কৰে। মাত্ৰ কেইমাহমান আগতে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰি দেশখনে স্বাধীনতাৰ সোণালী যুগত প্ৰৱেশ কৰিছে। স্বাধীনতাৰ এই অমৃতত হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ গৌৰৱময় অতীতৰ গৌৰৱ সংযুক্ত হৈ আছে, ভাৰতীয় স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ প্ৰেৰণা সংযুক্ত হৈ আছে আৰু ভাৰতৰ সোণালী ভৱিষ্যতৰ সংকল্প সংযুক্ত হৈ আছে।
অমৃতকালৰ এই ২৫ বছৰীয়া সময়ছোৱা স্বাধীনতাৰ সোণালী শতিকা আৰু উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ সময়ছোৱা। এই ২৫ বছৰ আমাৰ সকলোৰে বাবে আৰু দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ বাবে আমাৰ কৰ্তব্যৰ শিখৰত উপনীত হোৱাটো দেখুৱাবলৈ। এইটো আমাৰ সন্মুখত যুগ সৃষ্টিকাৰী সুযোগ, আৰু আমি প্ৰতিটো মুহূৰ্ততে ১০০% সম্ভাৱনাৰে এই সুযোগৰ বাবে কাম কৰিব লাগিব।
1. অতীতৰ গৌৰৱৰ সৈতে জড়িত, আধুনিকতাৰ প্ৰতিটো সোণালী অধ্যায় থকা, ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত আমি এনে এটা জাতি গঢ়ি তুলিব লাগিব।
2. আমি এনে এখন ভাৰত বনাব লাগিব, যি স্বাৱলম্বী আৰু যি মানৱীয় বাধ্যবাধকতাও পালন কৰিবলৈ সক্ষম।
3. এনে ভাৰত - য'ত দৰিদ্ৰতা নাই, যাৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীও গৌৰৱৰে ভৰপূৰ।
4. এনে এখন ভাৰত - যাৰ যুৱ শক্তি আৰু নাৰীশক্তি সমাজ আৰু জাতিক দিশ দিবলৈ আগস্থানত থিয় দিছে, যাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে সময়ৰ দুখোজ আগুৱাই খোজ কাঢ়ে।
5. এনে ভাৰত - যাৰ বৈচিত্ৰ্য অধিক প্ৰাঞ্জল, যাৰ ঐক্য অধিক অটল।
3. ২০৪৭ চনত যেতিয়া দেশে এই সত্যক সজীৱ কৰি তুলিব, তেতিয়া নিশ্চিতভাৱে সেই ভৱিষ্যৎ নিৰ্মাণৰ ভেটিটো পৰ্যবেক্ষণ আৰু মূল্যায়ন কৰিব। তেতিয়া স্বাধীনতাৰ অমৃতকালৰ এই প্ৰথম সময়ছোৱা এক বেলেগ বিশ্বাসেৰে দেখা যাব। সেইবাবেই আজি অমৃত কালৰ এই সময়, এই সময়ছোৱা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
4. দেশৰ জনসাধাৰণে যেতিয়া মোক প্ৰথমবাৰৰ বাবে মোৰ চৰকাৰৰ সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিলে, তেতিয়া আমি ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ’ৰ মন্ত্ৰৰে আৰম্ভ কৰিলোঁ। সময়ৰ লগে লগে তাৰ লগত ‘সবকা বিশ্বাস’ আৰু ‘সবকা প্ৰয়াস’ও সংযোজন হ’ল। এই মন্ত্ৰ আজি এখন উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ প্ৰেৰণা হৈ পৰিছে। উন্নয়নৰ এই কৰ্তব্য পথত খোজ দি মোৰ চৰকাৰে কেইমাহমানৰ ভিতৰতে ৯ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব।
5. মোৰ চৰকাৰৰ প্ৰায় ৯ বছৰত ভাৰতৰ জনসাধাৰণে প্ৰথমবাৰৰ বাবে বহু ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। আটাইতকৈ ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন ঘটিছে যে আজি প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ আত্মবিশ্বাস তুংগত উঠিছে আৰু বিশ্বই ভাৰতৰ প্ৰতি দৃষ্টিভংগী সলনি কৰিছে।
1. যি ভাৰতবৰ্ষই এসময়ত নিজৰ বেছিভাগ সমস্যা সমাধানৰ বাবে আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল আছিল, আজি বিশ্বৰ সমস্যা সমাধানৰ মাধ্যম হৈ পৰিছে।
2. দেশৰ এক বৃহৎ জনসাধাৰণে দশক দশক ধৰি যিবোৰ মৌলিক সুবিধাৰ বাবে অপেক্ষা কৰিছিল, সেইবোৰ এই বছৰবোৰত লাভ কৰা হৈছে।
3. এসময়ত আমি যি আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ কামনা কৰিছিলো, সেই আধুনিক আন্তঃগাঁথনি এই বছৰবোৰত দেশত নিৰ্মাণ হ’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
4. আজি ভাৰতত এনে এটা ডিজিটেল নেটৱৰ্ক সৃষ্টি হৈছে, যাৰ পৰা উন্নত দেশসমূহেও প্ৰেৰণা লৈছে।
5. চৰকাৰী আঁচনিৰ বৃহৎ কেলেংকাৰী আৰু দুৰ্নীতিৰ সমস্যাৰ পৰা দেশে এতিয়া মুক্তি লাভ কৰিছে, যাৰ পৰা দেশখনে মুক্তি পাব বিচাৰিছিল।
6. নীতিগত পক্ষাঘাতৰ আলোচনাৰ পৰা ওলাই আহি আজি দেশখনক দ্ৰুত উন্নয়ন আৰু দূৰদৰ্শী সিদ্ধান্তৰ বাবে স্বীকৃতি দিয়া হৈছে।
7. সেইবাবেই আমি বিশ্বৰ ১০ নম্বৰ অৰ্থনীতিৰ পৰা পাঁচ নম্বৰ স্থানত উপনীত হৈছো।
এই ভেটি, যিয়ে আগন্তুক ২৫ বছৰত উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি কৰে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
ভগৱান বাসৱেশ্বৰে কৈছিল – কয়াকভে কৈলাস। অৰ্থাৎ কাম হৈছে পূজা, শিৱ কৰ্মতেই আছে। তেওঁ দেখুৱাই দিয়া পথ অনুসৰণ কৰি মোৰ চৰকাৰে জাতি গঠনৰ কৰ্তব্য পালন কৰিবলৈ অধ্যৱসায়ীভাৱে কাম কৰি আছে।
6. আজি ভাৰতত এনে এখন চৰকাৰ আছে যি সুস্থিৰ, নিৰ্ভীক, নিৰ্ণায়ক আৰু ডাঙৰ ডাঙৰ সপোনৰ বাবে কাম কৰি আছে।
1. আজি ভাৰতত এনে এখন চৰকাৰ আছে যিয়ে সৎক সন্মান কৰে।
2. আজি ভাৰতত দুখীয়াৰ স্থায়ী সমাধান আৰু তেওঁলোকৰ স্থায়ী সবলীকৰণৰ বাবে কাম কৰি থকা এখন চৰকাৰ আছে।
3. আজি ভাৰতত অভূতপূৰ্ব গতি আৰু পৰিসৰত কাম কৰি থকা এখন চৰকাৰ আছে।
4. আজি ভাৰতত এনে এখন চৰকাৰ আছে যিয়ে উদ্ভাৱন আৰু প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে জনকল্যাণক সৰ্বোচ্চ কৰি ৰাখে।
5. আজি ভাৰতত এনে এখন চৰকাৰ আছে যিয়ে মহিলাৰ সন্মুখৰ পৰা প্ৰতিটো বাধা আঁতৰাই পেলায়।
6. আজি ভাৰতবৰ্ষত প্ৰগতিৰ সমান্তৰালকৈ প্ৰকৃতিক ৰক্ষা কৰা চৰকাৰো আছে।
7. আজি ভাৰতত এখন চৰকাৰ আছে যিয়ে ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ সমান্তৰালকৈ আধুনিকতাক প্ৰসাৰিত কৰে।
8. আজি ভাৰতৰ বিশ্বব্যাপী ভূমিকাৰ ওপৰত আস্থা ৰাখি আগবাঢ়ি যোৱা এখন চৰকাৰ আছে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
7. আজি এই অধিৱেশনৰ জৰিয়তে দেশবাসীক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো যে তেওঁলোকে একেৰাহে দুটা কাৰ্যকালৰ বাবে এখন সুস্থিৰ চৰকাৰ নিৰ্বাচন কৰিছে। মোৰ চৰকাৰে সদায় দেশৰ স্বাৰ্থক সৰ্বোচ্চ কৰি ৰাখিছিল, নীতি-কৌশল সম্পূৰ্ণৰূপে সলনি কৰাৰ ইচ্ছা দেখুৱাইছিল। অস্ত্ৰোপচাৰ ধৰ্মঘটৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সন্ত্ৰাসবাদৰ ওপৰত কঠোৰ দমন, এল অ’ চিৰ পৰা এল এ চিলৈকে, ৩৭০ অনুচ্ছেদ বাতিলৰ পৰা ট্ৰিপল তালাকলৈকে, এল অ’ চিৰ পৰা এল এ চিলৈকে, প্ৰতিটো দুৰ্ঘটনাৰ উপযুক্ত সঁহাৰিলৈকে মোৰ চৰকাৰক স্বীকৃতি দিয়া হৈছে এখন নিৰ্ণায়ক চৰকাৰ।
8. ১০০ বছৰৰ ভিতৰত আটাইতকৈ ডাঙৰ দুৰ্যোগ আৰু তাৰ পিছত যি পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হৈছে তাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আমি এখন সুস্থিৰ আৰু নিৰ্ণায়ক চৰকাৰ থকাৰ সুবিধা পাইছো। পৃথিৱীত য’তেই ৰাজনৈতিক অস্থিৰতা আছে, সেই দেশবোৰ আজি ভয়াৱহ সংকটে ঘেৰি ধৰিছে। কিন্তু মোৰ চৰকাৰে জাতীয় স্বাৰ্থত লোৱা সিদ্ধান্তৰ বাবে ভাৰতৰ অৱস্থা বাকী বিশ্বতকৈ বহুত ভাল।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
9. মোৰ চৰকাৰৰ স্পষ্ট মতামত যে দুৰ্নীতি গণতন্ত্ৰ আৰু সামাজিক ন্যায়ৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শত্ৰু। সেইবাবেই বিগত বছৰ ধৰি দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে অবিৰত যুঁজ চলি আছে। আমি নিশ্চিত কৰিছো যে সৎসকলক ব্যৱস্থাত সন্মান কৰা হ’ব। সমাজৰ দুৰ্নীতিগ্ৰস্তৰ প্ৰতি যাতে কোনো ধৰণৰ সহানুভূতি নাথাকে তাৰ বাবে দেশত সামাজিক চেতনাও বাঢ়িছে।
10. বিগত বছৰবোৰত বেনামি সম্পত্তি আইনখন দুৰ্নীতিমুক্ত পৰিৱেশ ব্যৱস্থা সৃষ্টিৰ দিশত অধিসূচনা কৰা হৈছিল। পলায়ন কৰা অপৰাধীৰ সম্পত্তি জব্দ কৰিবলৈ পলাতক অৰ্থনৈতিক অপৰাধী আইন গৃহীত কৰা হয়। চৰকাৰী কামত পক্ষপাতিত্ব আৰু দুৰ্নীতিৰ প্ৰথাৰ অন্ত পেলাবলৈ এক ফলপ্ৰসূ ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলা হৈছে। আজি চৰকাৰী কামত নিবিদা আৰু ক্ৰয়ৰ বাবে চৰকাৰী-ই-মাৰ্কেটপ্লেচ (GeM)ৰ দৰে ব্যৱস্থা আছে, য’ত এতিয়ালৈকে তিনি লাখ কোটিতকৈ অধিক টকাৰ লেনদেন হৈছে।
11. আজি জাতি গঠনত সৎ অৱদান আগবঢ়োৱা সকলক বিশেষ সন্মান প্ৰদান কৰা হৈছে। আয়কৰ ৰিটাৰ্ণ দাখিলৰ বহু জটিলতা দূৰ কৰি দেশবাসীৰ জীৱন সহজ কৰি তোলা হৈছে। মুখবিহীন তদন্তৰ প্ৰসাৰৰ বাবে ব্যৱস্থাটোত স্বচ্ছতা দেখা গৈছে, আৰু ইয়াকো জবাবদিহি কৰা হৈছে। ইয়াৰ পূৰ্বে কৰ ঘূৰাই পোৱাৰ বাবে বহু অপেক্ষা আছিল। আজি আইটিআৰ দাখিল কৰাৰ কেইদিনমানৰ ভিতৰতে ধন ঘূৰাই পোৱা যায়। আজি স্বচ্ছতাৰ লগতে জি এছ টিৰ জৰিয়তেও কৰদাতাৰ মৰ্যাদা সুনিশ্চিত কৰা হৈছে।
12. জন ধন-আধাৰ-মোবাইলৰ পৰা ভুৱা হিতাধিকাৰীক আঁতৰোৱাৰ পৰা ৱান নেচন ৱান ৰেচন কাৰ্ডলৈ আমি এক বৃহৎ স্থায়ী সংস্কাৰ সাধন কৰিছো। বছৰ বছৰ ধৰি ডিবিটিৰ ৰূপত, ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ ৰূপত দেশখনে এক স্থায়ী আৰু স্বচ্ছ ব্যৱস্থা প্ৰস্তুত কৰি আহিছে। আজি ৩০০ৰো অধিক আঁচনিৰ ধন পোনপটীয়াকৈ হিতাধিকাৰীৰ বেংক একাউণ্টলৈ গৈ আছে। এতিয়ালৈকে সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছতাৰে কোটি কোটি লোকৰ হাতত ২৭ লাখ কোটিতকৈ অধিক ধনৰ পৰিমাণ পোৱা গৈছে। বিশ্ব বেংকৰ প্রতিবেদনত কোৱা হৈছে যে এনে আঁচনি আৰু এনে ব্যৱস্থাৰ বাবে ভাৰতে কোটি কোটি মানুহক ক’ৰোনা কালত দৰিদ্ৰ সীমাৰেখাৰ তলত পৰাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে৷
13. যেতিয়া দুৰ্নীতি বন্ধ হৈ যায় আৰু প্ৰতিটো পইচা কৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰা হয়, তেতিয়া প্ৰতিজন কৰদাতাইও গৌৰৱ অনুভৱ কৰে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
14. আজি দেশৰ সৎ কৰদাতাই বিচাৰে চৰকাৰসমূহে চৰ্টকাটৰ ৰাজনীতিৰ পৰা আঁতৰি থাকক। এনে পৰিকল্পনা কৰিব লাগে যিয়ে সমস্যাৰ স্থায়ী সমাধানৰ বাবে উৎসাহিত কৰে, যিয়ে সাধাৰণ মানুহক শক্তিশালী কৰে। সেইবাবেই মোৰ চৰকাৰে বৰ্তমানৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ লগতে দেশবাসীৰ দীৰ্ঘম্যাদী সবলীকৰণৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
15. 'গৰিবি হাটাও' এতিয়া কেৱল শ্লোগান নহয়। এতিয়া দুখীয়াৰ চিন্তাৰ স্থায়ী সমাধান দি মোৰ চৰকাৰে দৰিদ্ৰক সবলীকৰণৰ কাম কৰি আছে।
16. উদাহৰণস্বৰূপে, দৰিদ্ৰতাৰ এটা প্ৰধান কাৰণ হৈছে ৰোগ। গুৰুতৰ অসুস্থতাই দৰিদ্ৰ পৰিয়ালটোক সম্পূৰ্ণৰূপে মনোবল হেৰুৱাই পেলায়, যাৰ ফলত প্ৰজন্ম প্ৰজন্ম ঋণী হৈ পৰে। এই চিন্তাৰ পৰা দৰিদ্ৰসকলক মুক্ত কৰিবলৈ দেশজোৰা আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছিল। ইয়াৰ অধীনত ৫০ কোটিৰো অধিক দেশবাসীক বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হয়। আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাই দেশৰ কোটি কোটি দৰিদ্ৰ লোকক অধিক দৰিদ্ৰ হোৱাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিছে, তেওঁলোকে ৮০ হাজাৰ কোটি টকা খৰচৰ পৰা ৰক্ষা কৰিছে। আজি সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰায় ৯ হাজাৰ জনৌষধি কেন্দ্ৰত অতি কম দামত ঔষধ উপলব্ধ কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবেই যোৱা বছৰবোৰত দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে প্ৰায় ২০ হাজাৰ কোটি টকা সঞ্চয় কৰা হৈছে। অর্থাৎ আয়ুষ্মান ভাৰত আৰু জনুষাধি প্রকল্পৰ পৰাই দেশবাসীয়ে এক লাখ কোটি টকাৰ সহায় পাইছে৷
17. আপোনালোক সকলোৰে সন্মুখত পানীৰ উদাহৰণ দিব বিচাৰিছো, সাধাৰণ নাগৰিকৰ জীৱনৰ সৈতে জড়িত আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ সম্পদ। মোৰ চৰকাৰে ‘প্ৰতিটো ঘৰলৈ জল’ যোগান ধৰিবলৈ ‘জল জীৱন মিছন’ আৰম্ভ কৰিছিল। ইয়াৰ পূৰ্বে সাত দশকত দেশৰ প্ৰায় ৩.২৫ কোটি পৰিয়াললৈহে পানীৰ সংযোগ হৈছিল। কিন্তু জল জীৱন অভিযানৰ অধীনত এই তিনি বছৰত প্ৰায় ১১ কোটি পৰিয়াল পাইপ পানী যোগানৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰ পৰা দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহে সৰ্বাধিক লাভ লাভ কৰিছে, তেওঁলোকৰ চিন্তাই স্থায়ী সমাধান লাভ কৰিছে।
18. বিগত বছৰবোৰত চৰকাৰে ৩.৫ কোটিৰো অধিক দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক পুক্কা ঘৰৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। ঘৰ পাওঁতে নতুন আত্মবিশ্বাস আহে। ইয়াৰ বাবেই সেই পৰিয়ালটোৰ বৰ্তমানৰ উন্নতি হোৱাই নহয়, সেই ঘৰত ডাঙৰ হোৱা শিশুটিৰ আত্মবিশ্বাসো বাঢ়ি যায়। শৌচাগাৰ, বিদ্যুৎ, পানী, গেছ, এনে প্ৰতিটো মৌলিক সা-সুবিধাৰ চিন্তাৰ পৰা দৰিদ্ৰ লোকক মুক্ত কৰাৰ চেষ্টা চলাইছে চৰকাৰে। ইয়াৰ বাবেই দেশৰ জনসাধাৰণেও এই আত্মবিশ্বাস লাভ কৰিছে যে চৰকাৰী আঁচনি আৰু চৰকাৰী সুবিধাসমূহে প্ৰকৃততে মাটিত উপনীত হয় আৰু ভাৰতৰ দৰে বিশাল দেশতো ১০০% কভাৰেজ অৰ্থাৎ সম্ভৱপৰ।
19. আমাৰ শাস্ত্ৰত লিখা আছে-
अयं निजः परो वेति गणना लघुचेतसाम्।
মানে এইটো আমাৰ, এইটো আন কাৰোবাৰ, এনে চিন্তা শুদ্ধ নহয়। মোৰ চৰকাৰে কোনো ধৰণৰ বৈষম্য নোহোৱাকৈ প্ৰতিটো শ্ৰেণীৰ বাবে কাম কৰি আহিছে। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা মোৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফলস্বৰূপে বহুতো মৌলিক সুবিধা হয় ১০০ শতাংশ জনসংখ্যাত উপনীত হৈছে নহয় সেই লক্ষ্যৰ অতি ওচৰত।
20. প্ৰতিখন আঁচনিতে ১০০% চেচুৰেচনৰ লগতে মোৰ চৰকাৰেও অন্ত্যোদয়ৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণ ভক্তিৰে কাম কৰি আছে। আঁচনিসমূহৰ সুবিধা শুদ্ধ আৰু সকলো হিতাধিকাৰীয়ে লাভ কৰাটো আমাৰ প্ৰয়াস, চৰকাৰৰ আঁচনিৰ সুবিধাৰ পৰা কোনেও বঞ্চিত হ’ব নালাগে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
21. আমি দেখিছোঁ যে কৰ’না কালত সমগ্ৰ বিশ্বৰ দুখীয়াৰ বাবে কেনেদৰে কঠিন হৈ পৰিল। কিন্তু ভাৰত এনে এখন দেশ যিয়ে দুখীয়াৰ জীৱন বচাবলৈ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিছিল আৰু চেষ্টা কৰিছিল যে দেশত কোনো দুখীয়াই ভোকত শুই নাথাকে। মই সুখী যে মোৰ চৰকাৰে নতুন পৰিস্থিতি অনুযায়ী প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা অব্যাহত ৰখাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। এয়াই হৈছে সংবেদনশীল আৰু দৰিদ্ৰ সমৰ্থক চৰকাৰৰ চিহ্ন। প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰিব কল্যাণ অন্ন যোজনাৰ অধীনত চৰকাৰে দৰিদ্ৰ লোকক বিনামূলীয়া খাদ্য শস্যৰ বাবে প্ৰায় সাড়ে তিনি লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে। আজি এই আঁচনিৰ সমগ্ৰ বিশ্বতে প্ৰশংসা কৰা হৈছে। এই প্ৰশংসাৰ এটা কাৰণ এইটোও যে প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত নিৰ্মিত স্বচ্ছ ব্যৱস্থাত সমগ্ৰ শস্যই প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীৰ ওচৰলৈ গৈ আছে।
22. আমাৰ দেশত এনে বহু শিতান আৰু এনে বহু ক্ষেত্ৰ আছে, যাৰ আশা আৰু প্ৰয়োজন সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ ধাৰণাটোৰ প্ৰতি সঠিক মনোযোগ দিলেহে পূৰণ কৰিব পাৰি। এতিয়া মোৰ চৰকাৰে এনে প্ৰতিটো বঞ্চিত শ্ৰেণী আৰু বঞ্চিত অঞ্চলক অগ্ৰাধিকাৰ দি কাম কৰি আছে।
23. মোৰ চৰকাৰে যুগ যুগ ধৰি বঞ্চিত প্ৰতিখন সমাজৰ ইচ্ছা পূৰণ কৰিছে। দুখীয়া, দলিত, পিছপৰা, আদিবাসী সকলে নিজৰ ইচ্ছা পূৰণ কৰি সপোন দেখাৰ সাহস দিছে। কোনো কাম আৰু কোনো প্ৰচেষ্টা সৰু নহয়, কিন্তু উন্নয়নত প্ৰত্যেকৰে নিজস্ব ভূমিকা আছে। এই মনোভাৱেৰে বঞ্চিত অংশ আৰু অনুন্নত অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
24. আমাৰ বৃহৎ সংখ্যক ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ীয়ে নিজৰ ব্যৱসায় কৰে আৰু ৰাজপথৰ বিক্ৰেতা আৰু ফুটপাথত বজাৰ কৰে। মোৰ চৰকাৰেও এই বন্ধুসকলৰ উন্নয়নৰ ভূমিকাক শলাগ লৈছে। সেইবাবেই প্ৰথমবাৰৰ বাবে তেওঁলোকে আনুষ্ঠানিক বেংকিঙৰ সৈতে জড়িত হৈ পি এম স্বনিধিৰ জৰিয়তে সস্তীয়া আৰু জামিনবিহীন ঋণৰ ব্যৱস্থা কৰিলে। এই আঁচনিৰ অধীনত ৰাজপথৰ ব্যৱসায়ীসকলক ডিজিটেল লেনদেনৰ বাবে প্ৰৰোচনা প্ৰদান কৰা হৈছে। এই পৰ্যন্ত ইয়াৰ অধীনত প্ৰায় ৪০ লাখ সহযোগীক ঋণ দিয়া হৈছে।
25. দেশৰ ১১ কোটি ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰো মোৰ চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ। এই ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকল, দশক দশক ধৰি, চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ পৰা বঞ্চিত হৈ আছিল। এতিয়া তেওঁলোকক শক্তিশালী আৰু সমৃদ্ধিশালী কৰাৰ বাবে সকলো ধৰণৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত এই ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক ২.২৫ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা দিয়া হৈছে। বিশেষ কথাটো হ’ল এই হিতাধিকাৰীসকলৰ ভিতৰত প্ৰায় তিনি কোটি হিতাধিকাৰী মহিলা। ইয়াৰ বাবে এতিয়ালৈকে প্ৰায় ৫৪ হাজাৰ কোটি টকা মহিলা কৃষকসকলে লাভ কৰিছে। একেদৰে ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ বাবে শস্য বীমা, মাটি স্বাস্থ্য কাৰ্ড, কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড-কেচিচিৰ কভাৰেজ বৃদ্ধি কৰাৰ সমান্তৰালকৈ প্ৰথমবাৰৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰে গৰু পালক আৰু মাছমৰীয়াসকলক কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সুবিধাৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে। কৃষকৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ বাবে FPO কৃষক উৎপাদক সংগঠন স্থাপনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি এম.এছ.পি. মোৰ চৰকাৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ লগত দৃঢ়তাৰে থিয় দিছে।
26. সন্মানীয় সদস্যসকল,
মোৰ চৰকাৰে অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি আৰু অন্যান্য পিছপৰা শ্ৰেণীৰ আকাংক্ষা জাগ্ৰত কৰিছে। এইটোৱেই সেই একেটা শ্ৰেণী যিয়ে উন্নয়নৰ সুবিধাৰ পৰা আটাইতকৈ বেছি বঞ্চিত আছিল। এতিয়া যেতিয়া মৌলিক সুবিধা এই শ্ৰেণীত উপনীত হৈছে, তেতিয়া এই লোকসকলে নতুন সপোন দেখিবলৈ সক্ষম হৈছে। অনুসূচিত জাতিৰ আৰ্থ-সামাজিক সবলীকৰণৰ বাবে ড° আম্বেদকাৰ উৎসৱ ধাম, অমৃত জলধৰা, যুৱ উদ্যমী যোজনাৰ দৰে কাৰ্যসূচী চলি আছে। মোৰ চৰকাৰে জনজাতীয় গৌৰৱৰ বাবে অভূতপূৰ্ব সিদ্ধান্ত লৈছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ জন্মদিনটো জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস হিচাপে উদযাপন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। শেহতীয়াকৈ মঙলদৈ ধামত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত জনজাতীয় বিপ্লৱীসকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনালে চৰকাৰে। আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী আদি আদৰ্শ গ্ৰাম যোজনাৰ অধীনত ৩৬ হাজাৰৰো অধিক জনজাতি প্ৰধান গাঁও উন্নয়ন কৰা হৈছে। আজি দেশৰ জনজাতীয় অঞ্চলত ৪০০ৰো অধিক একলব্য আদৰ্শ বিদ্যালয় মুকলি কৰা হৈছে। সমগ্ৰ দেশতে তিনি হাজাৰৰো অধিক ভান ধন বিকাশ কেন্দ্ৰ জীৱিকাৰ নতুন মাধ্যমত পৰিণত হৈছে। পিছপৰা শ্ৰেণীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আয়োগক সাংবিধানিক মৰ্যাদা দি মোৰ চৰকাৰে অ.বি.চি. ৰ কল্যাণৰ বাবে আমি আমাৰ দায়বদ্ধতা স্পষ্ট কৰি দিছো প্ৰথমবাৰৰ বাবে বাঞ্জাৰা, যাযাবৰী আৰু অৰ্ধ যাযাবৰী সম্প্ৰদায়ৰ বাবেও এখন কল্যাণ আৰু উন্নয়ন ব’ৰ্ড গঠন কৰা হৈছে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
27. উন্নয়নৰ বহু পৰিমাপত পিছ পৰি থকা দেশৰ ১০০ খনতকৈও অধিক জিলা আছিল। চৰকাৰে এই জিলাসমূহক আকাংক্ষিত জিলা হিচাপে ঘোষণা কৰি তেওঁলোকৰ উন্নয়নৰ প্ৰতি গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। আজি এই জিলাসমূহে দেশৰ অন্যান্য জিলাসমূহৰ সৈতে সমতাৰ দিশত আগবাঢ়িছে। মোৰ চৰকাৰে এতিয়া ব্লক পৰ্যায়ত আকাংক্ষিত জিলাৰ সফলতাৰ প্ৰতিলিপি কৰিবলৈ কাম কৰি আছে, আৰু ইয়াৰ বাবে দেশৰ ৫০০টা ব্লক আকাংক্ষিত ব্লক হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ কাম আৰম্ভ কৰা হৈছে। এই আকাংক্ষিত ব্লকসমূহক সামাজিক ন্যায়ৰ এক প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থা হিচাপে গঢ়ি তোলা হৈছে।
28. দেশৰ জনজাতীয় অঞ্চল, পাহাৰীয়া অঞ্চল, সামুদ্ৰিক অঞ্চল আৰু সীমান্ত অঞ্চলেও বিগত দশকবোৰত উন্নয়নৰ সীমিত সুবিধা লাভ কৰিছিল। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আৰু জম্মু-কাশ্মীৰত অনাতিথ্য পৰিস্থিতিৰ লগতে অশান্তি আৰু সন্ত্ৰাসবাদো উন্নয়নৰ সন্মুখত এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান আছিল। মোৰ চৰকাৰেও স্থায়ী শান্তিৰ বাবে বহু সফল পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে আৰু ভৌগোলিক প্ৰত্যাহ্বানকো প্ৰত্যাহ্বান জনাইছে। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আৰু আমাৰ সীমান্তৱৰ্তী অঞ্চলসমূহে উন্নয়নৰ এক নতুন গতি লাভ কৰিছে।
29. সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহক উন্নত সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে মোৰ চৰকাৰে ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজছ প্ৰগ্ৰেমৰ কাম আৰম্ভ কৰিছে। ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা বিগত বছৰবোৰত সীমান্ত অঞ্চলত অভূতপূৰ্ব আন্তঃগাঁথনিৰ সৃষ্টি হৈছে। তদুপৰি এই ক্ষেত্ৰসমূহৰ উন্নয়নে গতি লাভ কৰিছে। বিগত কেইটামান দশক ধৰি ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ প্ৰতি বৃহৎ ভাবুকি হৈ পৰা বাওঁপন্থী হিংসা এতিয়া কেইখনমান জিলাতে আবদ্ধ হৈ পৰিছে।
30. সন্মানীয় সদস্যসকল,
নাৰী সৱলীকৰণ মোৰ চৰকাৰৰ এক বৃহৎ সফলতা। এই প্ৰেক্ষাপটত ভাৰতীয় সাহিত্যৰ অমৰ ব্যক্তিত্ব, স্বাধীনতা সংগ্ৰামী তথা ওড়িয়া ভাষাৰ সুপৰিচিত নাৰী কবি কুন্তলা কুমাৰী সাবতৰ দ্বাৰা ৰচিত 'নাৰি-শক্তি' শীৰ্ষক এটি প্ৰেৰণাদায়ক কবিতা 'উৎকাল ভাৰতী'ৰ কথা মনত পৰিছে। প্ৰায় ১০০ বছৰ আগতে তেওঁ ঘোষণা কৰিছিল:
“बसुंधरा-तले भारत-रमणी नुहे हीन नुहे दीन
अमर कीरति कोटि युगे केभें जगतुं नोहिब लीन।”
অৰ্থাৎ,
পৃথিৱীৰ কাৰোবাৰ তুলনাত ভাৰতৰ নাৰী নীচ বা নম্ৰ নহয়। সমগ্ৰ পৃথিৱীত তেওঁৰ অমৰ খ্যাতি কেতিয়াও যুগ যুগ ধৰি নাইকিয়া নহ’ব, অৰ্থাৎ চিৰদিনৰ বাবে থাকিব।
31. আজি উৎকাল ভাৰতীৰ সপোন অনুযায়ী আমাৰ ভগ্নী-কন্যাই বিশ্ব পৰ্যায়ত বঁটা উত্তোলন কৰা দেখি গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছো। মই সুখী যে মোৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাই মহিলাৰ এনে অগ্ৰগতিৰ চালিকা শক্তি হৈ পৰিছে।
32. মোৰ চৰকাৰে আৰম্ভ কৰা সকলো কল্যাণমূলক আঁচনি, তাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈছে মহিলাসকলৰ জীৱন সহজ কৰি তোলা, মহিলাসকলক কৰ্মসংস্থাপন-স্বনিয়োজনৰ নতুন সুযোগ প্ৰদান আৰু মহিলা সবলীকৰণ। নাৰীৰ উত্থানত, য’ত পুৰণি বিশ্বাস আৰু পুৰণি বিশ্বাস ভংগ কৰিবলগীয়া হৈছিল, তাতো চৰকাৰ পিছুৱাই যোৱা নাই।
33. আজি আমি দেখিবলৈ পাইছো 'বেটি বাচাও, বেটি পঢ়াও' অভিযানৰ সফলতা। চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবেই সমাজত যি চেতনা আহিছিল, কন্যা সন্তানৰ সংখ্যা ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে পুৰুষতকৈ মহিলাৰ সংখ্যা অধিক হোৱাৰ লগতে মহিলাৰ স্বাস্থ্যও পূৰ্বতকৈ অধিক উন্নত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰক্ষিত মাতৃত্ব অভিযানেই হওক বা প্ৰধানমন্ত্ৰী মাতৃৱন্দন যোজনাই হওক, আমি মাতৃ আৰু সন্তান উভয়ৰে জীৱন ৰক্ষা কৰাত সফল হৈছো। আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ প্ৰায় ৫০ শতাংশ হিতাধিকাৰীও মহিলা।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
34. মোৰ চৰকাৰে কন্যা সন্তানৰ শিক্ষাৰ পৰা তেওঁলোকৰ কেৰিয়াৰৰ প্ৰতিটো বাধা আঁতৰাই পেলাবলৈ চেষ্টা কৰিছে। দেশৰ চৰকাৰী বিদ্যালয়ত ছোৱালীৰ বাবে সুকীয়াকৈ শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰাই হওক বা চেনিটেৰী পেডৰ সৈতে জড়িত আঁচনিখনেই হওক, ছোৱালীৰ ড্ৰপ আউটৰ হাৰ বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাইছে। স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানে মহিলাসকলৰ স্বাভিমান বৃদ্ধি কৰাই নহয়, তেওঁলোকক এক নিৰাপদ পৰিবেশও প্ৰদান কৰিছে। সুকন্যা সমৃদ্ধি যোজনাৰ জৰিয়তে দেশজুৰি কোটি কোটি কন্যাৰ উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰথমবাৰৰ বাবে সঞ্চয় একাউণ্ট মুকলি কৰা হৈছে। নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিত ছোৱালীৰ শিক্ষাৰ বাবে বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
35. মোৰ চৰকাৰেও নিশ্চিত কৰিছে যে কোনো কামত, কোনো কামৰ ক্ষেত্ৰত মহিলাৰ বাবে কোনো বাধা নাথাকে। সেইবাবেই খননৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সেনাবাহিনীত ফ্ৰণ্ট লাইনলৈকে প্ৰতিটো খণ্ডতে মহিলাৰ নিযুক্তি মুকলি কৰা হৈছে। সৈনিক স্কুলৰ পৰা মিলিটাৰী ট্ৰেইনিং স্কুললৈকে আমাৰ ছোৱালীবোৰে এতিয়া পঢ়া-শুনা আৰু প্ৰশিক্ষণ লৈ আছে। মোৰ চৰকাৰেই প্ৰসূতিকালীন ছুটী ১২ সপ্তাহৰ পৰা ২৬ সপ্তাহলৈ বৃদ্ধি কৰিছে।
36. মুদ্ৰা যোজনাৰ হিতাধিকাৰীৰ প্ৰায় ৭০ শতাংশই হৈছে মহিলা উদ্যোগী। এক অধ্যয়ন অনুসৰি এই আঁচনিখনে মহিলাসকলৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি আৰু সামাজিক সিদ্ধান্তত তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰিছে। মহিলাৰ নামত পি এম আৱাস যোজনাৰ অধীনত উপলব্ধ ঘৰৰ পঞ্জীয়ন হোৱাৰ বাবে মহিলাৰ আত্মবিশ্বাস বাঢ়িছে। জন ধন যোজনাৰ জৰিয়তে দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে বেংকিং সুবিধাত মহিলা আৰু পুৰুষৰ মাজত সমতা দেখা গৈছে। বৰ্তমান দেশত ৮০ লাখৰো অধিক আত্মসহায়ক গোটেও কাম কৰি আছে, য’ত প্ৰায় ৯ কোটি মহিলা জড়িত হৈ আছে। লাখ লাখ কোটি টকা চৰকাৰে এই মহিলা আত্মসহায়ক গোটসমূহক দিছে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
37. আমাৰ ঐতিহ্যই আমাক আমাৰ শিপাৰ সৈতে সংযোগ কৰে আৰু আমাৰ বিকাশে আমাক আকাশ স্পৰ্শ কৰাৰ সাহস দিয়ে। সেইবাবেই মোৰ চৰকাৰে ঐতিহ্যক একত্ৰিত কৰি উন্নয়নক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ পথ বাছি লৈছে।
38. আজি এফালে দেশত অযোধ্যা ধাম নির্মাণ কৰা হৈছে, আনফালে আধুনিক সংসদ ভৱনটোও নির্মাণ হৈ আছে৷
39. এফালে আমি কেদাৰনাথ ধাম, কাশী বিশ্বনাথ ধাম আৰু মহাকাল মহালোক নিৰ্মাণ কৰিছো, আনফালে আমাৰ চৰকাৰেও প্ৰতিখন জিলাতে চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰি আছে।
40. এফালে আমি আমাৰ তীৰ্থযাত্ৰা আৰু ঐতিহাসিক ঐতিহ্য বিকশিত কৰিছো, আনফালে ভাৰত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ মহাকাশ শক্তি হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। ভাৰতে প্ৰথমটো ব্যক্তিগত উপগ্ৰহও উৎক্ষেপণ কৰিছে।
41. এফালে আমি আদি শংকৰাচাৰ্য, ভগৱান বাসৱেশ্বৰ, তিৰুৱল্লুৱৰ, গুৰু নানক দেৱৰ দৰে সন্তসকলে দেখুওৱা পথত আগবাঢ়িছো, আৰু আনফালে ভাৰতো আজি হাই-টেক জ্ঞানৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে।
42. এফালে আমি কাশী-তামিল সংগমমৰ জৰিয়তে এক ভাৰত-শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ মনোভাৱক শক্তিশালী কৰি তুলিছো, আনহাতে আনফালে এক জাতি, এক ৰেচন কাৰ্ডৰ দৰে আধুনিক ব্যৱস্থাও কৰি আছো। আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ডিজিটেল ইণ্ডিয়া আৰু ৫জি প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ সম্ভাৱনাক স্বীকাৰ কৰিছে।
43. আজি ভাৰতে যোগ আৰু আয়ুৰ্বেদৰ দৰে প্ৰাচীন শাখাসমূহ সমগ্ৰ বিশ্বলৈ লৈ যোৱাৰ সময়তে আনফালে বিশ্বৰ ফাৰ্মাচীৰ নতুন পৰিচয়কো শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
44. আজি য’ত ভাৰতে প্ৰাকৃতিক কৃষিক উৎসাহিত কৰি আছে, তাত ইয়াৰ পৰম্পৰাগত শস্য বাজৰা, নেনো ইউৰিয়াৰ দৰে আধুনিক প্ৰযুক্তিও বিকশিত হৈছে।
45. এফালে আমি কৃষিৰ বাবে গ্ৰাম্য আন্তঃগাঁথনি উন্নত কৰিছো, আনফালে আমি ড্ৰ’ন প্ৰযুক্তি আৰু সৌৰশক্তিৰ সহায়ত কৃষকক শক্তি প্ৰদান কৰিছো।
46. মহানগৰীত স্মাৰ্ট সুবিধাৰ উন্নয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে যদিও স্বামীত্ব যোজনাৰ অধীনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে গাঁৱৰ ঘৰৰ ড্ৰ’ন মেপিং কৰা হৈছে।
47. স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱত প্ৰতিখন জিলাতে ৭৫ খন অমৃত সৰোবৰ নিৰ্মাণৰ কাম চলি থকাৰ সময়তে শ শ আধুনিক বন্দে ভাৰত ৰে’লও মুকলি কৰা হৈছে।
48. এফালে আমাৰ বাণিজ্যৰ পৰম্পৰাগত শক্তি, নদীৰ জলপথ আৰু বন্দৰসমূহো আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে, আনহাতে বহু ধৰণৰ সংযোগ আৰু লজিষ্টিক উদ্যানৰ নেটৱৰ্কো সৃষ্টি কৰা হৈছে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
49. স্বাধীনতাৰ সোণালী যুগত পাঁচ আত্মাৰ প্ৰেৰণাৰে দেশ আগবাঢ়িছে। মোৰ চৰকাৰে দাসত্বৰ প্ৰতিটো চিন, প্ৰতিটো মানসিকতাৰ পৰা মুক্তি পাবলৈ অহৰহ চেষ্টা কৰি আছে।
50. এসময়ত যি ৰাজপথ আছিল সেয়া এতিয়া কাৰ্তিপথ হৈ পৰিছে।
51. আজি কৰ্তব্য পথত নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ প্ৰতিমূৰ্তিই প্ৰতিজন ভাৰতীয়ক গৌৰৱান্বিত কৰিছে, গতিকে আন্দামান আৰু নিকোবৰতো আমি নেতাজী আৰু আজাদ হিন্দ ফৌজৰ ​​বীৰত্বক সন্মান জনাইছো। মাত্ৰ কেইদিনমান আগতে মোৰ চৰকাৰে আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসু দ্বীপত নেতাজীৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত এক ভৱিষ্যৎ স্মৃতিসৌধ আৰু সংগ্ৰহালয়ৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰিছে।
52. ভাৰতীয় সেনাৰ পৰম বীৰ চক্ৰ বিজয়ীৰ নামেৰে আন্দামান আৰু নিকোবৰৰ ২১টা দ্বীপৰো নামকৰণ কৰা হৈছে।
53. এফালে ৰাষ্ট্ৰীয় যুদ্ধ স্মৃতিসৌধ জাতীয় শৌৰ্য্যৰ প্ৰতীক হৈ পৰিছে, আনফালে ছাত্ৰপতি বীৰ শিৱাজী মহাৰাজে দিয়া চিহ্ন আমাৰ নৌসেনাইও পাইছে।
54. এফালে ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাকে ধৰি সকলো জনজাতীয় স্বাধীনতা সংগ্ৰামীৰ সৈতে জড়িত সংগ্ৰহালয় নিৰ্মাণ হৈ থকাৰ সময়তে ড° বাবাছাহেব আম্বেদকাৰৰ পঞ্চতীৰ্থ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, আনফালে প্ৰতিজন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অৱদানক চিত্ৰিত কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সংগ্ৰহালয়ো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
55. দেশৰ প্ৰথমটো ‘বীৰ বাল দিৱস’ও সম্পূৰ্ণ গৌৰৱ আৰু ভক্তিৰে উদযাপন কৰিছে। ইতিহাসৰ যন্ত্ৰণা আৰু ইয়াৰ লগত জড়িত শিক্ষাক জীয়াই ৰাখিবলৈ মোৰ চৰকাৰেও দেশত ‘বিভাজন বিভিষিকা সোঁৱৰণী দিৱস’ আৰম্ভ কৰিছে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
56. মেড ইন ইণ্ডিয়া অভিযান আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ সফলতাৰ সুফল লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে দেশে। আজি ভাৰতৰ নিজা উৎপাদন ক্ষমতাও বাঢ়িছে আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা উৎপাদন কোম্পানী ভাৰতলৈ আহি আছে।
57. আজি আমি ভাৰততেই অৰ্ধপৰিবাহী চিপৰ পৰা, বিমান নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰচেষ্টা আৰম্ভ কৰিছো। এনে প্ৰচেষ্টাৰ ফল ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। কেইবছৰমান আগলৈকে আমি বৃহৎ সংখ্যক মোবাইল আমদানি কৰিছিলোঁ। আজি ভাৰত বিশ্বৰ মোবাইল ফোনসমূহৰ প্ৰধান ৰপ্তানিকাৰক দেশত পৰিণত হৈছে। দেশত খেলনাৰ আমদানি ৭০ শতাংশ হ্ৰাস পোৱাৰ বিপৰীতে ৰপ্তানি ৬০ শতাংশতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে।
58. মোৰ চৰকাৰৰ নতুন পদক্ষেপৰ ফলত আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি ছয়গুণ বৃদ্ধি পাইছে। মই গৌৰৱান্বিত যে প্ৰথমখন থলুৱা বিমানবাহী জাহাজেও আজি আই এন এছ বিক্ৰান্ত ৰূপত আমাৰ সেনাবাহিনীত যোগদান কৰিছে। আমি কেৱল উৎপাদনৰ নতুন খণ্ডত প্ৰৱেশ কৰাই নহয়, খাদী আৰু গাঁও উদ্যোগৰ দৰে আমাৰ পৰম্পৰাগত খণ্ডতো প্ৰশংসনীয় কাম কৰি আছো। স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱৰ সময়ত দেশৰ খাদী আৰু গ্ৰাম্য উদ্যোগৰ টাৰ্ণঅভাৰে এক লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰাটো আমাৰ সকলোৰে বাবে সুখৰ বিষয়। মোৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাত খাদীৰ বিক্ৰীও চাৰিগুণ বৃদ্ধি পাইছে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
59. মোৰ চৰকাৰে ধাৰাবাহিকভাৱে উদ্ভাৱন আৰু উদ্যোগীকৰণৰ ওপৰত অভূতপূৰ্ব গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আহিছে। ইয়াৰ বাবেই বিশ্বৰ ভিতৰতে আটাইতকৈ কম বয়সীয়া জনসংখ্যা থকা আমাৰ দেশখনৰ শক্তিক ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। আজি আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে তেওঁলোকৰ উদ্ভাৱনৰ শক্তি বিশ্ববাসীক দেখুৱাইছে। ২০১৫ চনত গ্ল’বেল ইনোভেচন ইনডেক্সত ভাৰতে ৮১ নম্বৰ স্থান লাভ কৰিছিল। এতিয়া আমি ৪০ নম্বৰ স্থানত উপনীত হ’লোঁ। সাত বছৰৰ আগতে য’ত ভাৰতত মাত্ৰ কেইশমান পঞ্জীয়নভুক্ত ষ্টাৰ্ট-আপ আছিল, আজি এই সংখ্যা প্ৰায় ৯০ হাজাৰ হৈছেগৈ।
60. আজিৰ যুগত আমাৰ শক্তিসমূহে যুৱ শক্তিৰে চহকী হোৱা, শক্তিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত বিশেষজ্ঞ হোৱা, প্ৰযুক্তিৰ শক্তিৰে সজ্জিত হোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। এই নীতিসমূহ মনত ৰাখি অগ্নিবীৰ যোজনা আৰম্ভ কৰা হৈছে। ইয়াৰ লগে লগে দেশৰ যুৱশক্তিয়ে সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ জৰিয়তে জাতিৰ সেৱাৰ সৰ্বাধিক সুযোগ লাভ কৰিব।
61. মোৰ চৰকাৰে ক্ৰীড়াৰ জৰিয়তে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ক্ষমতাক দেশৰ সন্মানৰ সৈতে সংযোগ কৰি আছে। কমনৱেলথ গেমছৰ পৰা অলিম্পিক আৰু পেৰা গেমছলৈকে আমাৰ ক্ৰীড়াবিদসকলে প্ৰমাণ কৰিছে যে তেওঁলোকৰ প্ৰতিভাৰ কোনো তুলনা নাই। দেশৰ প্ৰতিটো কোণত এনে প্ৰতিভা বিচাৰিবলৈ খেলো ইণ্ডিয়া গেমছ, খেলো ইণ্ডিয়া চেণ্টাৰৰ পৰা TOPS আঁচনি চলোৱা হৈছে।
62. বিশেষভাৱে সক্ষম লোকৰ কল্যাণৰ প্ৰতিও আমাৰ চৰকাৰ সম্পূৰ্ণ সংবেদনশীল। দেশৰ ‘এক সাংকেতিক ভাষা’ আৰু সুলভ ভাৰত অভিযানে ভিন্ন ক্ষমতাসম্পন্ন যুৱক-যুৱতীসকলক যথেষ্ট সহায় কৰিছে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
63. যোৱা দশকবোৰত আমি ভাৰতৰ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত দুটা ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান দেখিবলৈ পাইছো। এটা, বৃহৎ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প সময়মতে সম্পূৰ্ণ হ’ব পৰা নাছিল। দ্বিতীয়তে, আগতে বিভিন্ন বিভাগ, বিভিন্ন চৰকাৰে নিজৰ সুবিধা অনুযায়ী কাম কৰিছিল। ইয়াৰ বাবে চৰকাৰী সম্পদৰো অপব্যৱহাৰ হ’ল, সময়ো বেছি হ’ল আৰু সাধাৰণ মানুহৰো অসুবিধা হ’ল। মোৰ চৰকাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰু আঁচনি প্ৰণয়ন কৰি এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ সুনিৰ্দিষ্ট পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহেও প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰু আঁচনি সন্দৰ্ভত উৎসাহ প্ৰকাশ কৰিছে। ইয়াৰ দ্বাৰা দেশত মাল্টি-ম’ডাল সংযোগো সম্প্ৰসাৰিত হ’ব।
64. মোৰ চৰকাৰে ভাৰতক বিশ্বৰ আটাইতকৈ প্ৰতিযোগিতামূলক লজিষ্টিক হাব হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ চেষ্টা চলাইছে। ইয়াৰ বাবে যোৱা বছৰ দেশত ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিক নীতি ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। এই নীতি ৰূপায়ণৰ লগে লগে লজিষ্টিক খৰচ যথেষ্ট হ্ৰাস পাব।
65. মোৰ চৰকাৰে দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে যি গতি আৰু পৰিসৰত কাম কৰি আছে সেয়া অভূতপূৰ্ব, অতুলনীয়।
1. মোৰ চৰকাৰ অহাৰ পিছত ভাৰতত দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে প্ৰতিদিনে গড়ে ১১,০০০ ঘৰ গৃহ নিৰ্মাণ আঁচনিৰ নিৰ্মাণ হৈছিল।
2. একে সময়তে ভাৰতত গড়ে প্ৰতিদিনে ২.৫ লাখ লোকে ব্ৰডবেণ্ড সংযোগৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিছিল।
3. প্ৰতিদিনে ৫৫ হাজাৰতকৈ অধিক গেছ সংযোগ দিয়া হৈছিল।
4. মুদ্ৰা যোজনাৰ অধীনত প্ৰতিদিনে ৭০০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ ঋণ প্ৰদান কৰা হৈছিল।
5. যোৱা আঠ-ন বছৰত ভাৰতত প্ৰায় প্ৰতিমাহে এখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আহি আছে।
6. এই সময়ছোৱাত দেশত প্ৰতিদিনে দুখন মহাবিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে, প্ৰতি সপ্তাহত এখন বিশ্ববিদ্যালয় গঠন কৰা হৈছে।
7. মাত্ৰ দুবছৰৰ ভিতৰত ভাৰতে ২২০ কোটিৰো অধিক ভেকচিনৰ ড’জ দিছে।
66. সামাজিক আন্তঃগাঁথনিৰ কথা ক’বলৈ গ’লে, য’ত ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত দেশত ১৪৫খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় মুকলি কৰা হৈছিল, মোৰ চৰকাৰত ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২২ চনলৈকে ২৬০ খনতকৈও অধিক চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় মুকলি হৈছে৷ পূৰ্বৰ তুলনাত এতিয়া দেশত চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ স্নাতক আৰু স্নাতকোত্তৰ আসনৰ সংখ্যা দুগুণলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে য’ত দেশত মুঠ ৭২৫খন বিশ্ববিদ্যালয় আছিল, তাত মাত্ৰ যোৱা আঠ বছৰত ৩০০ৰো অধিক নতুন বিশ্ববিদ্যালয় গঠন হৈছে। এই সময়ছোৱাত দেশত পাঁচ হাজাৰৰো অধিক মহাবিদ্যালয়ও মুকলি কৰা হৈছে।
67. একেদৰে ভৌতিক আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত দেশত বহু নতুন অভিলেখ সৃষ্টি হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰামচড়ক যোজনাৰ অধীনত ২০১৩-১৪ চনলৈকে দেশত প্ৰায় তিনি লাখ একাশী হাজাৰ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। আনহাতে, ২০২১-২২ চনৰ ভিতৰত গ্ৰাম্য পথৰ এই নেটৱৰ্ক সাত লাখ কিলোমিটাৰতকৈও অধিকলৈ বৃদ্ধি পাইছে। এই পৰ্যন্ত দেশৰ ৯৯ শতাংশতকৈ অধিক বসতিস্থল পথৰ যোগেদি সংযোগ কৰা হৈছে। বিশ্ব বেংককে ধৰি বহু অনুষ্ঠান-প্ৰতিষ্ঠানৰ অধ্যয়ন অনুযায়ী গ্ৰাম্য পথসমূহে গাঁৱৰ কৰ্মসংস্থাপন, কৃষি, শিক্ষা আৰু স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত অতি ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাইছে।
68. যোৱা আঠ বছৰৰ ভিতৰত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ নেটৱৰ্ক ৫৫ শতাংশতকৈ অধিক বৃদ্ধি পাইছে। অতি শীঘ্ৰে ভাৰতমালা প্ৰকল্পৰ অধীনত দেশৰ ৫৫০ খনতকৈও অধিক জিলা ঘাইপথেৰে সংযুক্ত হ’ব। অৰ্থনীতিক গতি প্ৰদান কৰিব পৰা কৰিডৰৰ সংখ্যা ৬ৰ পৰা ৫০লৈ বৃদ্ধি পাবলৈ গৈ আছে।
69. একেদৰে দেশৰ বিমান পৰিবহণ খণ্ডও দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৪ চনলৈকে, য’ত দেশৰ বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা আছিল ৭৪টা, এতিয়া ই ১৪৭টালৈ বৃদ্ধি পাইছে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম বিমান বজাৰত পৰিণত হৈছে। ইয়াত বিমান পৰিকল্পনাও ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰে। ভাৰতীয় ৰেলৱেই আধুনিক অৱতাৰত উত্থান ঘটাইছে আৰু বহু দুৰ্গম এলেকাও দেশৰ ৰেলৱে মেপত সংযোজন কৰা হৈছে। বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ ৰূপত এখন আধুনিক আৰু অৰ্ধ তীব্ৰবেগী ৰে’ল ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ অংগ হৈ পৰিছে। জম্মু কাশ্মীৰ আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ দুৰ্গম এলেকাসমূহো ৰে’লপথেৰে সংযোগ কৰা হৈছে। দেশৰ প্ৰধান ৰেল ষ্টেচনসমূহ আধুনিকীকৰণৰ কাম চলি আছে। ভাৰতীয় ৰেলৱেই বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ বৈদ্যুতিক ৰেলৱে নেটৱৰ্ক হোৱাৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। ভাৰতীয় ৰেলৱে সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে আমি থলুৱা প্ৰযুক্তি - কৱচকো দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰণ কৰিছো।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
70. আগতে প্ৰগতি আৰু প্ৰকৃতিক বিপৰীত বুলি গণ্য কৰা চিন্তাধাৰাও ভাৰতে সলনি কৰিছে। মোৰ চৰকাৰে সেউজ বৃদ্ধিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে আৰু সমগ্ৰ বিশ্বক মিছন LiFE ৰ সৈতে সংযোগ কৰাত গুৰুত্ব দিছে। বিগত আঠ বছৰত চৰকাৰে সৌৰশক্তিৰ ক্ষমতা প্ৰায় ২০গুণ বৃদ্ধি কৰিছে। নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰত আজি ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে চতুৰ্থ স্থানত আছে। ইতিমধ্যে ৯ বছৰ পূৰ্বে অজীৱাশ্ম ইন্ধনৰ পৰা দেশৰ ৪০ শতাংশ ক্ষমতা শক্তি উৎপাদনৰ লক্ষ্যত উপনীত হৈছে। এই সফলতাই ২০৭০ চনৰ ভিতৰত নেট জিৰ’ হোৱাৰ আমাৰ সংকল্পক শক্তিশালী কৰিবলৈ গৈ আছে। দেশত পেট্ৰ’লত ২০ শতাংশ ইথানল মিশ্ৰণৰ লক্ষ্যও দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছে।
71. শেহতীয়াকৈ চৰকাৰে মিছন হাইড্ৰজেনকো অনুমোদন জনাইছে। ই ভাৰতত সেউজ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত লাখ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰিবলৈ গৈ আছে। ইয়াৰ ফলত বিদেশী দেশৰ ওপৰত আমাৰ নিৰ্ভৰশীলতা স্বচ্ছ শক্তিৰ লগতে শক্তি সুৰক্ষাৰ বাবেও কমি যাব। দেশৰ চহৰৰ পৰা অহা প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰাটোও আমাৰ ডাঙৰ অগ্ৰাধিকাৰ। সেইবাবেই বৈদ্যুতিক গতিশীলতাৰ বাবে অতি বৃহৎ পৰিসৰত কাম চলি আছে। এফ এ এম ই আঁচনিৰ অধীনত ৰাজধানী দিল্লীকে ধৰি দেশৰ বহু চহৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাজহুৱা পৰিবহণত সাত হাজাৰৰো অধিক বৈদ্যুতিক বাছ সংযোজন কৰি আছে। যোৱা আঠ বছৰত দেশত মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক তিনিগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে। আজি ২৭খন চহৰত মেট্ৰ’ ৰেলৰ কাম চলি আছে। একেদৰে সমগ্ৰ দেশতে ১০০ৰো অধিক নতুন জলপথো গঢ়ি তোলা হৈছে। এই নতুন জলপথসমূহে দেশৰ পৰিবহণ খণ্ডক সজীৱ কৰি তোলাত সহায় কৰিব।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
72. আজিৰ পৃথিৱীখন বহু প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে। দশক দশক পূৰ্বে গঠিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ প্ৰাসংগিকতা আৰু ফলপ্ৰসূতাক লৈও প্ৰশ্ন উত্থাপন হৈছে। এনে পৰিস্থিতিত ভাৰত এনে এখন দেশ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে যিয়ে আজিৰ বিভক্ত পৃথিৱীখনক কোনোবা নহয় কোনোবা প্ৰকাৰে সংযোগ কৰি আছে। বিশ্বৰ যোগান শৃংখলৰ ওপৰত আস্থা পুনৰ সজীৱ কৰি তোলা দেশসমূহৰ ভিতৰত আজি ভাৰত অন্যতম। সেইবাবেই আজি বিশ্বই আশাৰ চকুৰে ভাৰতৰ ফালে চাই আছে।
73. এইবাৰ ভাৰতে জি-২০ৰ দৰে প্ৰভাৱশালী গ্ৰুপিঙৰ নেতৃত্ব দিছে। এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যতৰ মন্ত্ৰৰে ভাৰতে জি-২০ৰ সদস্য দেশসমূহৰ সৈতে মিলি বৰ্তমানৰ বিশ্বব্যাপী প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সামূহিক সমাধান বিচাৰিবলৈ যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰিছে। মোৰ চৰকাৰে ইয়াক কেৱল এটা কূটনৈতিক কাৰ্যসূচীত সীমাবদ্ধ ৰাখিব নিবিচাৰে। বৰঞ্চ সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰচেষ্টাৰে ভাৰতৰ সম্ভাৱনা আৰু সংস্কৃতি প্ৰদৰ্শন কৰাৰ এক সুযোগ। সেইবাবেই গোটেই বছৰজুৰি দেশৰ কেইবা ডজন চহৰত জি-২০ৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈ আছে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
74. ভাৰতৰ বিশ্ব সম্বন্ধৰ এয়াই সৰ্বোত্তম পৰ্যায়। আমি বিশ্বৰ বিভিন্ন দেশৰ সৈতে আমাৰ সহযোগিতা আৰু বন্ধুত্ব শক্তিশালী কৰিছো। এফালে আমি এই বছৰ এছ চি অ’ৰ অধ্যক্ষতা কৰি আছো, আৰু আনফালে QUAD ৰ সদস্য হৈ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত শান্তি, স্থিতিশীলতা আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে কাম কৰি আছো।
75. আমি আমাৰ জাতীয় স্বাৰ্থক সৰ্বোচ্চ কৰি ৰাখি আমাৰ ভূমিকা সম্প্ৰসাৰিত কৰিছো। আফগানিস্তানৰ ভূমিকম্পই হওক বা শ্ৰীলংকাৰ সংকটেই হওক, আমি প্ৰথমে মানৱীয় সাহায্যৰে হাত আগবঢ়াইছিলো।
76. আফগানিস্তান আৰু ইউক্ৰেইনৰ সংকটৰ সময়ত আজি ভাৰতত যি সদিচ্ছা আছে তাৰ সুফল আমি পালোঁ৷ আমি এই দেশসমূহৰ পৰা বিপদত আবদ্ধ হৈ থকা আমাৰ নাগৰিকসকলক নিৰাপদে আনিছো। এই সময়ত ভাৰতে আন বহু দেশৰ নাগৰিকক সহায় কৰি পুনৰ বিশ্বৰ সন্মুখত নিজৰ মানৱ ৰূপটো উপস্থাপন কৰিলে।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
77. সন্ত্ৰাসবাদৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে যি কঠোৰ স্থিতি গ্ৰহণ কৰিছে সেয়া আজি বিশ্বইও বুজি পাইছে। সেইবাবেই প্ৰতিখন মঞ্চতে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতৰ মাত গুৰুত্বসহকাৰে শুনা গৈছে। বিগত বৰ্ষৰ অক্টোবৰ মাহত ভাৰতত প্ৰথমবাৰৰ বাবে UNSC সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী সমিতিৰ বিশেষ বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছিল। ইয়াৰ মাজতো ভাৰতে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে নিজৰ ভূমিকা স্পষ্ট কৰি দিলে। মোৰ চৰকাৰে চাইবাৰ নিৰাপত্তাৰ সৈতে জড়িত চিন্তাক গুৰুত্বসহকাৰে সমগ্ৰ বিশ্বৰ সন্মুখত ৰাখিছে।
78. মোৰ চৰকাৰে স্পষ্টভাৱে বিশ্বাস কৰে যে স্থায়ী শান্তি তেতিয়াহে সম্ভৱ যেতিয়া আমি ৰাজনৈতিক আৰু কৌশলগতভাৱে ক্ষমতাশালী হওঁ। সেইবাবেই আমি আমাৰ সামৰিক শক্তিৰ আধুনিকীকৰণৰ ওপৰত অহৰহ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আছো।
সন্মানীয় সদস্যসকল,
79. গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ হিচাপে ভাৰতৰ অসীম যাত্ৰা অসীম গৌৰৱৰে ভৰপূৰ। আমি গণতন্ত্ৰক মানৱ সংস্কৃতি হিচাপে গঢ়ি তুলিছো, সমৃদ্ধ কৰিছো। বিগত হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ দৰে আগন্তুক শতিকাবোৰতো ভাৰতে মানৱ সভ্যতাৰ এক অবিৰত সোঁতৰ দৰে গতি কৰি থাকিব।
• ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰ সমৃদ্ধিশালী আছিল, শক্তিশালী আছিল, ভৱিষ্যতেও শক্তিশালী হৈ থাকিব।
• ভাৰতৰ সজীৱতা অমৰ আছিল, ভৱিষ্যতেও ই অমৰ হৈ থাকিব।
• ভাৰতৰ জ্ঞান-বিজ্ঞান আৰু আধ্যাত্মিকতাই যুগ যুগ ধৰি বিশ্বক পথ প্ৰদৰ্শন কৰি আহিছে, আৰু আগন্তুক শতিকাবোৰতো বিশ্বৰ বাট দেখুৱাব।
• দাসত্বৰ অন্ধকাৰ দিনতো ভাৰতৰ আদৰ্শ আৰু মূল্যবোধ অক্ষত আছে, আৰু অধিক অক্ষত থাকিব।
• জাতি হিচাপে ভাৰতৰ পৰিচয় অতীততো অমৰ আছিল, আৰু ভৱিষ্যতেও অমৰ হৈ থাকিব।
80. গণতন্ত্ৰৰ কেন্দ্ৰস্থল এই সংসদত কঠিন যেন লগা লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ আৰু সেইবোৰ লাভ কৰাটো আমাৰ প্ৰচেষ্টা হ’ব লাগে। কাইলৈ ​​যি কৰিবলগীয়া আছে আজিয়েই সম্পন্ন কৰিবলৈ চেষ্টা কৰক। আমি ভাৰতীয়সকলে আগন্তুক দিনত আন কোনোবাই কি কৰিবলৈ ভাবিছে সেয়া প্ৰথমে দেখুৱাব লাগে।
81. আহক, আমাৰ গণতন্ত্ৰক সমৃদ্ধ কৰি থাকোঁতে আহক আমি সেই বেদ-বাক্যটোক গ্ৰহণ কৰোঁহঁক, য'ত কোৱা হৈছে - "সংগচ্চধ্বম সম্বধ্বম ছান ৱো মানসী জনতম"। অর্থাৎ, আমি সকলোৱে খোজে খোজে একেলগে খোজ দিওঁ, সংকল্পৰ কণ্ঠত ঐক্যৰ প্রবাহ হওক আৰু আমাৰ বিবেক ইজনে সিজনৰ লগত সংযুক্ত হওক৷
82. আহক, জাতি গঠনৰ এই মহান যজ্ঞত আমাৰ কৰ্তব্যৰ পথত খোজ দি সংবিধানৰ শপত পালন কৰোঁ।
ধন্যবাদ!
জয় হিন্দ!
ভাৰত মাতা কী জয়!

President's Secretariat
ADDRESS BY THE HON’BLE PRESIDENT OF INDIA SMT. DROUPADI MURMU TO BOTH HOUSES OF THE PARLIAMENT
31 JAN 2023 12:23PM by PIB Delhi
Honorable Members,
1. It gives me great pleasure to address both Houses of Parliament assembled together. A few months back, our country completed 75 years of independence and entered the ‘Amrit Kaal’. This ‘Azadi ka Amrit Kaal’ assimilates the pride of thousands of years of our glorious past, the inspirations of Indian freedom struggle and India’s resolve for a golden future.
2. This ‘Amrit Kaal’of 25 years is the period of the golden centenary of independence and the making of a developed India. This 25-year span is for all of us and for every citizen of the country to perform our duties to the utmost levels. An opportunity to build an era beckons us for which we need to work continuously with our full potential.
• By 2047, we have to build a nation, which not only embraces its glorious past, but also encompasses every golden aspect of modernity.
• We have to build a Bharat, which is self-reliant and also able to fulfill its humanitarian obligations.
• A Bharat which has no poverty and where the middle class is also prosperous.
• A Bharat whose youth and women power will be at the forefront to give direction to the society and the nation, and whose youth are well ahead of time.
• A Bharat whose diversity is even more vivid and whose unity becomes even more unshakeable.
3. When the country actualises this reality in 2047, it will certainly observe and assess the foundation of its grand construction. At that time, these initial moments of the Azadi ka Amrit Kaal will be viewed with a different perspective. Therefore, this time and this period of ‘Amrit Kaal’ has become all the more significant.
Honorable Members,
4. When the people of the country gave my government the opportunity to serve them for the first time, we began with the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. With the passage of time, ‘Sabka Vishwas’ and ‘Sabka Prayas’ were also added to it. This mantra has now become the inspiration for building a developed India. In a few months, my government will complete nine years on this Kartavya Path of development.
5. In almost nine years of my government’s term, the people of India have witnessed many positive changes for the first time. The biggest change is that today every Indian's confidence is at its peak and the world's outlook towards India has changed.
• India which once looked at others for solutions to most of its problems, is today emerging as a provider of solutions for the issues faced by the world.
• In these years, basic facilities have been made available to a large segment of the population who had waited for these for decades.
• The modern infrastructure that we long aspired for, has started coming up in the country in these years.
• The digital network that India has built is a source of inspiration even for developed countries.
• The long felt urge to be rid of the scourge of mega scams and corruption in government schemes is now being realized.
• Today the debate is no longer about policy paralysis, instead India is being recognized for her rapid development and the far-sightedness of her decisions.
• That is why, we have now become the fifth largest economy in the world, up from the 10th spot.
This is the foundation which elevates the self-confidence for building a developed Bharat in the next 25 years.
Honorable Members,
6. Lord Basaveshwara had said – ‘Kayakave Kailasa’ which means Karma is worship and Shiva is in the Karma itself. Following this path, my government is actively engaged in performing the duty of nation building.
• Today India has a government which is stable, fearless, decisive and working with lofty ambitions.
• Today India has a government which respects the honest.
• Today India has a government working for permanent solution of the problems of the poor and their lasting empowerment.
• Today India has a government working at an unprecedented speed and scale.
• Today India has a government that gives pre-eminence to public welfare by leveraging innovation and technology.
• Today India has a government which is committed to removing every obstacle being faced by women.
• Today there is a government in India which is committed to progress as well as the protection of nature.
• Today India has a government that preserves heritage while also embracing modernity.
• Today India has a government which is moving forward confidently to play its rightful role on the global stage.
Honorable Members,
7. Today, through this Session I express my gratitude to the people of the country for electing a stable government for two consecutive terms. My decisive government has always kept the country's interest paramount and shown the will-power to completely transform the policies and strategies when required. From surgical strike to a firm crackdown on terrorism, from a befitting response to every misadventure from LoC to LAC, from abrogation of Article 370 to Triple Talaq, my government has been recognized as a decisive government.
8. The stable and decisive government has enabled us to deal with the biggest calamity in 100 years and the situation that arose thereafter. Wherever in the world there is political instability, those countries are beset with severe crises today. But India is in a much better position than the rest of the world due to the decisions taken by my government in the national interest.
Honorable Members,
9. My government is of the firm opinion that corruption is the biggest enemy of democracy and social justice. Therefore, there has been a relentless fight against corruption in the last few years. We have ensured that the honest will be honoured in the system. There is increasing social consciousness in the country that there should be no sympathy for the corrupt in the society.
10. In the last few years, the Benami Property Act was notified with a view to create a corruption-free ecosystem. The Fugitive Economic Offenders Act was passed to confiscate the properties of criminals who absconded after committing economic offences. An effective system has also been put in place to end the practice of favouritism and corruption in government machinery. Today there is a Government-e-Marketplace (GeM) system for tenders and government procurement, in which transactions worth more than Rupees 3 lakh crore have taken place so far.
11. Today, special honor is being bestowed upon those making an honest contribution in nation building. Life of our countrymen has been made easier by doing away with the complexities of filing income tax returns. Promotion of faceless assessment has brought about transparency and accountability in the system. Earlier there was a long wait for tax refunds. Today, refunds are received within a few days of filing ITRs. Today the GST regime has provided transparency, along with ensuring the dignity of taxpayers.
12. From Jan Dhan-Aadhaar-Mobile trinity, which is weeding out fake beneficiaries to launching One Nation One Ration Card, we have undertaken major enduring reforms. Over the years, the country has developed a stable and transparent regime in the form of DBT and Digital India. Today the monetary benefits of more than 300 schemes are directly reaching the bank accounts of the beneficiaries. So far, an amount of more than Rupees 27 lakh crore has reached crores of beneficiaries with complete transparency. The World Bank report acknowledges that it was only due to such schemes and mechanisms that India was able to prevent crores of people from falling below the poverty line during the Covid pandemic.
13. Every taxpayer feels proud when corruption is reined in and every penny of tax is put to good use.
Honorable Members,
14. Today an honest taxpayer of the country wants the governments to desist from the politics of shortcuts. He wants plans that encourage permanent solutions to problems and empower the common people. Therefore, my government has laid emphasis on the long lasting empowerment of the countrymen while dealing with the current challenges.
15. ‘Poverty eradication’ is no longer just a slogan. Now my government is working towards empowering the poor by providing a permanent addressal to their concerns.
16. For instance, a major cause of poverty is illness. A serious ailment completely shatters the morale of a poor family, leaving generations in debt. To free the poor from this worry, a nationwide Ayushman Bharat Yojana was launched. Under this scheme, more than 50 crore countrymen have been provided the facility of free treatment. The Ayushman Bharat Yojana has saved crores of poor from becoming poorer, preventing them from spending Rupees 80,000 crore. Today medicines are being made available at very low cost in about 9,000 Jan Aushadhi Kendras spread across the country. As a result, about Rupees 20,000 crore of the poor have been saved in the past few years. That is, from Ayushman Bharat and Jan Aushadhi schemes alone, the countrymen have got assistance worth Rupees one lakh crore.
17. I would like to place before all of you the example of water, which is the most important resource in the lives of citizens. To provide ‘Har Ghar Jal’, my government has started 'Jal Jeevan Mission'. In the seven decades before the launch of the Mission, water connections were available only to about 3.25 crore houses in the country. However, in these three years, about 11 crore families have been covered with piped water supply under the Jal Jeevan Mission. The poor families are benefitting the most from this scheme, and it is providing a permanent solution to their problems.
18. In the last few years, the government has provided pucca houses to more than three and half crore poor families. With the house comes a new self-confidence. This not only improves the present condition of the family, but also enhances the self-confidence of the child who grows up in that house. The government has tried to relieve the poor from their worries by providing basic facilities like toilet, electricity, water, cooking gas etc. As a result, people of the country have got confidence that government schemes and benefits actually reach the needy and 100 percent coverage or saturation is possible even in a vast country like India.
19. It is written in our scriptures-
Ayam nijah paroveti ganana laghuchetasam
It means the attitude that this is mine and that is yours is not correct. In the last 9 years, my government has worked for all classes of citizens without any discrimination. As a result of the efforts of my government in the last few years, many basic facilities have either reached cent percent of the population or are very close to that target.
20. My government is fully committed to saturation of all schemes, and to Antyodaya. It is our endeavour that all the rightful beneficiaries get benefits of government schemes and no one is deprived of the same.
Honorable Members,
21. During the Covid pandemic, we have witnessed the difficulties of the poor all over the world. But India is one of those countries which accorded top priority to save the lives of the poor and ensured that poor were not deprived of food. I am happy that my government has decided to implement the PM Garib Kalyan Anna Yojana in line with the changing circumstances. This is the hallmark of a sensitive and pro-poor government. The government has spent about Rupees 3.5 lakh crore for free food grains to the poor under the PM Garib Kalyan Anna Yojana. Today this scheme is being appreciated all over the world. One of the reasons for this appreciation is that a transparent mechanism built with the help of technology has ensured full delivery of foodgrains to every beneficiary
Honorable Members,
22. The vision of holistic development can only be achieved by paying proper attention to the hopes and aspirations of the many classes and regions of our country. Now my government is giving priority to each such deprived class and deprived region.
23. My government has fulfilled the wishes of each such section of society which has been deprived for centuries. We have fulfilled the wishes of the poor, dalits, backwards and tribal communities and given them the courage to dream. No work, no effort is small, and each has its role in development. With this spirit, emphasis is being laid on the development of deprived sections and underdeveloped regions.
24. A large number of our small businessmen carry out their business and trading activities on footpaths, on carts and through street vending. My government has appreciated the role of these partners in development as well. Therefore, they have been linked to formal banking for the first time and affordable and collateral-free loans were made available to them through the PM SVANidhi scheme. Incentives are being provided for digital transactions to street vendors under the scheme. So far, about 40 lakh vendor partners have been given loans under this scheme.
25. 11 crore small farmers of the country are also on the priority list of my government. These small farmers were deprived of government priority for decades. Now every effort is being made to make them empowered and prosperous. These small farmers have been given financial assistance of more than Rupees 2.25 lakh crore under the PM Kisan Samman Nidhi. An important aspect of this is that there are about three crore women among these beneficiaries. So far, the women farmers have received about Rupees 54,000 crore under this scheme. Similarly, while increasing the coverage of crop insurance, soil health card and Kisan Credit Card (KCC) for small farmers, my government has, for the first time, also linked cattle bearers and fishermen with the facility of Kisan Credit Card. My government stands firmly with small farmers for enhancing their capacity from setting up of FPOs i.e. Farmer Producer Organizations to increasing MSP of crops.
Honorable Members,
26. My government has awakened the aspirations of the Scheduled Castes, Scheduled Tribes and Other Backward Classes. These classes were most deprived of the benefits of development. Now that basic facilities are reaching this section, these people are becoming capable of having newer dreams. Programmes such as Dr. Ambedkar Utsav Dham, Amrit Jaldhara and Yuva Udyami Yojana are being run for the socio-economic empowerment of Scheduled Castes. My government has taken unprecedented decisions for the pride of the tribal communities. For the first time, the country started celebrating the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as ‘Janjatiya Gaurav Diwas’. Recently, the government paid tribute to the tribal revolutionaries at the national level in Mangarh Dham for the first time. Today, more than 36,000 tribal-dominated villages are being developed under the Pradhan Mantri Adi Adarsh Gram Yojana. Today more than 400 Eklavya Model Schools have opened in tribal areas in the country. More than 3,000 Van Dhan Vikas Kendras have become new means of livelihood across the country. My government has demonstrated its commitment to the welfare of OBCs by giving constitutional status to the National Commission for Backward Classes. For the first time, a Welfare and Development Board has also been constituted for the Banjara, nomadic and semi-nomadic communities.
Honorable Members,
27. There were more than 100 districts in the country which were lagging behind on many parameters of development. Government paid attention to their development by declaring these districts as aspirational districts. Today these districts are moving towards parity with other districts of the country. My government is now working to replicate the success of aspirational districts at the block level, and for this, work has been started to develop 500 blocks as aspirational blocks in the country. These aspirational blocks are being developed in an institutionalized manner for social justice.
28. Tribal, hilly, coastal and border areas of the country could only receive limited benefits of development in the past few decades. Difficult terrain, along with unrest and terrorism, posed major challenge to development of the North East and Jammu & Kashmir. My government has taken a number of successful steps for lasting peace and has confronted the geographical challenges. As a result, the North East and our border areas are experiencing a new pace of development.
29. My government has started working on the Vibrant Village programme to provide better facilities to the border villages. From the point of view of national security too, unprecedented infrastructure has been developed in the border areas in the past few years. This has accelerated development in such areas. The left-wing extremism, which had become a major threat to national security in the last few decades, has now been confined to a few districts.
Honorable Members,
30. A major achievement of my government has been the empowerment of women. In this context, I am reminded of an inspiring poem titled 'Nari-Shakti', written by 'Utkal Bharti', Kuntala Kumari Sabat, an immortal personality of Indian literature, freedom fighter and well-known Odia poetess. About a hundred years ago she said:
“Basundhara-Tale Bharat-Ramani Nuhe Heen Nuhe Deen
Amar Kirti Koti Yuge Kebhen Jagtun Nohib Leen.”
In other words
The woman of India is neither inferior nor weak compared to anyone else. Her immortal glory will never disappear for ages and remain forever in the whole world.
31. I feel proud to see our sisters and daughters bringing laurels at the world level as per the dreams of Utkal Bharti. I am happy that my government's efforts have been the driving force behind such progress.
32. All the welfare schemes launched by my government have at the centre of them a vision to make life easier for women, provide new opportunities for employment and self-employment to women and ensure women empowerment. For the upliftment of women, even when the old beliefs and old traditions had to be broken, the government has not backed down.
33. We have seen the success of 'Beti Bachao, Beti Padhao' campaign. The consciousness that has come in the society due to efforts of the government has led to a steady increase in the number of daughters. For the first time in the country, female population now outnumbers that of males and health of women has also improved considerably. Be it the Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan or the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana, we have succeeded in saving the lives of both mother and child. About 50 percent of the beneficiaries of the Ayushman Bharat scheme are also women.
Honorable Members,
34. From education to their career, my government is trying to remove all obstacles for daughters. Through efforts like the construction of separate toilets for girls in the government schools of the country or the scheme related to sanitary pads, the drop-out rate of girls has come down sharply. The Swachh Bharat Abhiyan has not only increased the dignity of women, it has also provided them a safe environment. For the first time, savings accounts have been opened for the brighter future of crores of daughters across the country under the Sukanya Samriddhi Yojana. Many important steps have also been taken for the education of girls in the new National Education Policy.
35. My government has also ensured that women are not restricted from carrying out any work or participating in any field of work. For this purpose, recruitment in every sector from mining to forward posts in the army, has been thrown open to women. Our daughters are now studying and training in Sainik Schools as well as military academies. It is my government which has increased the maternity leave from 12 weeks to 26 weeks.
36. About 70 percent of the beneficiaries under the Mudra Yojana are women entrepreneurs. A study suggests that this scheme has increased the economic power of women and their participation in social decisions. Women's self-confidence has got a boost after the houses allotted under the PM Awas Yojana have been registered in their names. Jan Dhan Yojana has led to the parity between women and men in access to banking services in the country for the first time. At present, there are more than 80 lakh self-help groups functioning in the country, in which about nine crore women are associated. Assistance of lakhs of crores of rupees is being given by the government to these women self-help groups.
Honorable Members,
37. Our heritage connects us to our roots and our development gives us the courage to reach out to the sky. That is why my government has chosen the path of consolidating heritage and giving priority to development.
38. Today, on the one hand, Ayodhya Dham is being constructed in the country, while on the other hand, the modern Parliament House is also being built.
39. On the one hand, we have constructed Kedarnath Dham, Kashi Vishwanath Dham and Mahakal Mahalok, on the other hand, our government is also building medical colleges in every district.
40. On the one hand, we are developing our pilgrimage centres and historical legacy, while on the other hand, India is becoming major space power of the world. India has also launched its first private satellite.
41. On the one hand, we are following the path shown by saints like Adi Shankaracharya, Lord Basaveshwara, Thiruvalluvar, Guru Nanak Dev, and on the other hand, today India is also becoming a hub of hi-tech knowledge.
42. On the one hand, we are strengthening the spirit of Ek Bharat-Shreshtha Bharat through Kashi-Tamil Sangamam, while on the other, we are also developing modern systems like One Nation, One Ration Card. India's strength in Digital India and 5G technology is being acknowledged by the world today.
43. Today, while India is taking its ancient methods like Yoga and Ayurveda to the whole world, on the other hand, it is also strengthening the country’s new identity as the Pharmacy of the World.
44. Today, while India is encouraging natural farming and its traditional millet crops, we have also developed modern technology like Nano Urea.
45. On the one hand, while we are improving the rural infrastructure for agriculture, on the other hand, we are also empowering the farmers through drone technology and solar power.
46. While emphasis is being laid on the development of smart facilities in the cities, mapping of village houses is being done through drones under the Swamitva Yojana for the first time.
47. While 75 Amrit Sarovars are being built in every district on the occasion of the Azadi ka Amrit Mahotsav, at the same time hundreds of modern Vande Bharat trains are also being launched.
48. On the one hand, the traditional strength of our trade, that is, the river waterways and ports, are being modernized, along with this multimodal connectivity and a network of logistic parks are also being developed.
Honorable Members,
49. The country is moving ahead with the inspiration of ‘Panch Prāns’ in the Amrit Kaal of independence. My government is constantly trying to get rid of every sign of ‘slave mentality’.
50. What was once Rajpath is now the Kartavya Path!
51. Today, the statue of Netaji Subhas Chandra Bose on Kartavya Path is making every Indian proud and we have honored the valour of Netaji and the Azad Hind Fauj in Andaman and Nicobar also. Just a few days ago, my government also laid the foundation stone of a grand memorial and museum dedicated to Netaji Subhas Chandra Bose on an island named after him in the Andaman and Nicobar Islands.
52. 21 islands of Andaman and Nicobar have also been named after Param Vir Chakra awardees of the Indian Army.
53. On the one hand, the National War Memorial has become a symbol of national valour, while on the other, our Navy has also got the insignia given by Chhatrapati Veer Shivaji Maharaj.
54. On the one hand, while museums related to all tribal freedom fighters, including Bhagwan Birsa Munda, are being built, on the other hand, Dr. Babasaheb Ambedkar's Panchteerth have also been built. Similarly, the Prime Minister's Museum has also been built showcasing the contribution of every Prime Minister.
55. The country has observed the first 'Veer Bal Diwas' with pride and reverence. My government has also initiated the observance of 'Vibhajan Vibhishika Smriti Diwas' in the country to keep alive the agony of history and the learnings associated with them.
Honorable Members,
56. The country has started reaping the fruits of success of the Make in India and the Atmanirbhar Bharat campaigns. Today India's manufacturing capacity is increasing and manufacturing companies from all over the world are also coming to India.
57. Today we have initiated efforts for manufacturing of semiconductor chips and aeroplanes in India. It is the result of such efforts that the export of goods made in India is increasing continuously. Until a few years ago, we used to import mobile phones in large numbers. Today India has become a major exporter of mobile phones to the world. The import of toys in the country has decreased by 70 percent, while their export has increased by more than 60 percent.
58. As a result of new initiative of my government, our defence exports have grown 6 times. I am proud that the first indigenous aircraft carrier INS Vikrant has also joined our forces. We are not only entering new sectors of manufacturing, but are also doing commendable work in our traditional sectors like Khadi and Village Industries. It is a matter of happiness for all of us that the turnover of the khadi and rural industries has crossed Rupees 1 lakh crore mark during the Azadi ka Amrit Mahotsav. Due to the efforts of my government, the sale of Khadi has also increased 4 times.
Honorable Members,
59. My government has constantly laid unprecedented emphasis on innovation and entrepreneurship. This is harnessing the strength of our country with the world’s youngest population. Today our youth are demonstrating the power of their innovation to the world. In 2015, India was ranked 81st in the Global Innovation Index. Now it has reached the 40th position. Seven years earlier, there were only a few hundred registered start-ups in India, today this number is almost 90,000.
60. In today's era, it is very important for our forces to be enriched with youth power, to be proficient in warfare and to be equipped with the power of technology. Keeping these principles in mind, Agniveer Yojana has been launched. This will give maximum opportunity to the youth of the country to serve the nation through the armed forces.
61. My government is also connecting the power of the youth with the honour of the country through sports. Our sportspersons have proved that their talent is second to none by performing phenomenally in Commonwealth Games, Olympics and Para Games. Along with Khelo India Games and Khelo India Centers, TOPS scheme is being implemented to spot and nurture such sporting talents in every nook and corner of the country.
62. Our government is also fully sensitive to the welfare of the Divyang. One sign language and Sugamya Bharat Abhiyan in the country have tremendously helped the Divyang youth.
Honorable Members,
63. Over the past decades, we have noticed two major challenges in building infrastructure in India. Firstly, large infrastructure projects could not be completed on time. Secondly, different departments and governments worked according to their own convenience. This not only resulted in the misuse of government resources and time overruns, but also caused inconvenience to the common man. My government has taken concrete steps to deal with these challenges by formulating the PM Gati-Shakti National Master Plan. States and Union Territories have also shown enthusiasm regarding the PM Gati-Shakti National Master Plan. This will also expand multi-modal connectivity in the country.
64. My government is striving to make India the most competitive logistics hub of the world. For this, the National Logistics Policy was launched in the country last year. Implementation of this policy will result in reduction of logistics cost.
65. The speed and scale at which my government is working for the development of the country is unprecedented and unparalleled.
• After the formation of my government, on an average, 11,000 houses were built every day for the poor in India, under the Awas Yojana.
• In the same period, an average of 2.5 lakh people got connected to broadband every day in India.
• More than 55,000 gas connections were given every day.
• Loans worth more than Rupees 700 crore were disbursed every day under the Mudra Yojana.
• In India, almost one medical college has come up every month in the last eight-nine years.
• During this period, two colleges have been established every day and a university established every week.
• Within just 2 years, India has administered more than 220 crore vaccine doses.
66. Talking about social infrastructure, while 145 medical colleges were opened in the country between 2004 and 2014, more than 260 medical colleges have been opened during the tenure of my government from 2014 to 2022. The number of graduate and postgraduate seats for medical students has now doubled in the country as compared to earlier period. While there were about 725 universities in the country before 2014, more than 300 new universities have been set up in the last eight years. More than 5000 colleges have also been opened in the country during this period.
67. Similarly, new records have been made in the country in terms of physical infrastructure. About 3.81 lakh km of roads were built in the country till 2013-14 under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana. However, by 2021-22, this network of rural roads has increased to more than 7 lakh km. So far, more than 99 percent of the country's habitations have been connected by road. Studies by many organizations, including the World Bank, indicate that rural roads have had a very positive impact on employment, agriculture, education and health in villages.
68. The National Highway network has grown by more than 55 percent during the last eight years. Soon, more than 550 districts of the country will be connected by highways under the Bharatmala project. The number of corridors which will give impetus to the economy is going to increase from 6 to 50.
69. Similarly, the country’s aviation sector is also growing rapidly. Upto 2014, the number of airports in the country was 74, it has now increased to 147. Today India has become the third largest aviation market in the world. The UDAN Yojana has played an important role in this regard. Indian Railways is emerging as a modern institution and many inaccessible areas are being added to the rail map of the country. A modern and semi high-speed train has become part of the Indian Railways in the form of Vande Bharat Express. Inaccessible areas of Jammu Kashmir and North East are also being connected by Railways. Major railway stations of the country are being modernized. Indian Railways is fast moving towards becoming the world’s largest electric railway network. We are also rapidly expanding indigenous technology -- KAVACH -- to make Indian Railways safer.
Honorable Members,
70. India has also changed the perception, which considers progress and nature as contradictory. My government is focusing on green growth and is emphasizing on connecting the entire world with Mission LiFE. The government has increased the solar power capacity by almost 20 times in the last eight years. Today, India ranks fourth in the world in renewable energy capacity. The country has already achieved the target of making 40 percent of its electricity generation capacity from non-fossil fuel sources, nine years ahead of the target. This success is going to strengthen our resolve to be Net Zero by the year 2070. The country is also rapidly progressing towards the target of 20 percent ethanol blending in petrol.
71. The government has also approved Hydrogen Mission recently. This is going to attract investment worth lakhs of crores of rupees in India in the field of green energy. This will result in reducing our dependence on foreign countries for clean energy and also for energy security. Reducing pollution in our cities is also our top priority. Therefore, work is underway on a very large scale for electric mobility. Under the FAME scheme, more than 7,000 electric buses are being added to public transport by the central government in many cities of the country, including the capital city of Delhi. In the last eight years, metro network in the country has increased more than 3 times. Today, metro projects are underway in 27 cities. Similarly, more than 100 new waterways are also being developed across the country. These new waterways will help transform the transport sector in the country.
Honorable Members,
72. Today's world is witnessing many challenges. The relevance and efficacy of international institutions created decades ago is also being questioned. Under these circumstances, India has emerged as a country that is connecting today's divided world in some form or the other. India is today among those countries that are reinforcing the trust in the global supply chain. Therefore, today, the world is looking towards India with high hopes.
73. This year, India has assumed the Presidency of an influential global group like G-20. With the mantra of One Earth, One Family, One Future, India is attempting to find collective solutions to the current global challenges in collaboration with the G-20 member countries. My government does not want to limit it to just one diplomatic programme. Rather, it is an opportunity to showcase India's potential and culture, through the efforts of the entire country. Therefore, G-20 meetings are being held in dozens of cities across the country throughout the year.
Honorable Members,
74. This is the best phase of India's global relations. We have strengthened our cooperation and friendship with various countries of the world. On the one hand, we are chairing the SCO this year, and on the other, being a member of the Quad, we are working for peace, stability and prosperity in the Indo-Pacific.
75. We have expanded our role keeping our national interests paramount. Whether it was the earthquake in Afghanistan or the crisis in Sri Lanka, we were the first to provide humanitarian aid.
76. The goodwill that India has generated benefitted us during the crises in Afghanistan and Ukraine. We safely evacuated our distressed citizens from these countries. By helping the citizens of many other countries, India again displayed its humanitarian gesture to the world.
Honorable Members,
77. Today the world is also acknowledging India’s tough stand on terrorism. Due to this, India's voice against terrorism is being heard seriously on every global platform. In October last year, a special meeting of the UNSC Counter-Terrorism Committee was organized for the first time in India. In this too, India made its position clear against terrorism. My government is also sincerely presenting the concerns related to cyber security before the whole world.
78. My government firmly believes that lasting peace is possible only when we are strong politically and strategically. Therefore, we are constantly laying emphasis on the modernization of our military strength.
Honorable Members,
79. India's eternal journey as the mother of democracy is filled with infinite pride. We have developed and enriched democracy in a humane way. Like its glorious past of thousands of years, India’s humane civilization will continue its forward march in the coming centuries like an eternal flowing stream.
• India's democracy was prosperous, strong, and will continue to be stronger in the future.
• India's consciousness was immortal and it will continue to be immortal.
• India's knowledge, science and spirituality have been guiding the world for centuries and it will continue to guide the world in the same way in the coming centuries.
• The ideals and values of India have remained intact even in the dark period of slavery, and they will continue to remain intact.
• India's identity as a nation was immortal in the past, and will remain immortal in the future as well.
80. In this Parliament, which is the heart of our democracy, it should be our endeavor to set goals that seem difficult and achieve them. We should try to accomplish today what is to be done tomorrow. What others are still thinking of doing, we Indians should accomplish before them.
81. Let’s enrich our democracy by living up to the dictum of Veda which says – “samgacchadhvam samvadadhvaṃ sam vo manāmsi jānatām”. That is, let us walk together step by step, understand each other's mind and let there be a flow of unity in our resolutions.
82. Let us fulfill the oath of the Constitution by walking on our Kartavya Path in this Mahayagna of nation building.
Thank you!
Jai Hind!
Jai Bharat!