রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুনা সংসদকী হাওস অনিমক্তা পীখিবা ৱারোল
31 JAN 2023 12:23PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
১. সংসদকী হাওস অনিমক্তা ৱা ঙাংবা অসিদা ঐ য়াম্না হরাওই। থা খরগী মমাঙদা, ঐখোয়গী লৈবাক নিংতম্বা চহি ৭৫ মপুং ফাখ্রে অমসুং ‘অমৃত কাল’ য়ৌরে। মসিগী ‘অজাদি কা অমৃত কাল’ অসিনা চহি লিশিং কয়াগী ঐখোয়গী হৌখ্রবা মতমশিং, ভারতকী নিংতম ইহৌগী ইথিলশিং অমসুং তুংগী অফবা অমগীদমক ভারতকী ৱারেপকী চাউথোকচবা পোকহল্লে।
২. চহি ২৫গী ‘অমৃতা কাল’ অসি নিংতম্বা চহি ১০০ মপুংফারকপগী মতমনি অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমা ওইহন্নবা থবক পায়খৎলি। চহি ২৫গী মতম অসিদা ঐখোয়গী নাগরিক খুদিংমক মখোয়গী মথৌশিং পাংথোক্কদবনি। ঐখোয়গী লৈজবা থৌনা পুথোক্তুনা ঐখোয় লেপ্তনা থবক তৌনবা খুদোংচাবা অমনি।
২০৪৭ ফাওবদা, অনৌবা মতমগী মচাকশিং লৈরবা লৈবাক অমা ঐখোয়না শেমগৎকদবনি।
মশাগী ওক্নবা পুথোকচবা অমসুং লৈবাক অসিগী মীওইশিংগী দরকার ওইবশিং ফংহনবা ঙম্বা ভারত অমা ঐখোয়না শেমগৎকদবনি।
লায়রবা লৈতবা অমসুং মিদ্দল ক্লাসশিংশু নুংঙাইবা ভারত অমা ওইহনগদবনি।
খুন্নাই অমসুং লৈবাক লমজিংদুনা নহারোলশিং অমসুং নুপীগী শক্তিনা মাংজিল থাবা ভারত অমা ওইগদবনি।
খেন্নবশিং হেন্না মশক থোকহনবা অমসুং অপুনবগী শক্তম থুগাইবা ঙমদবা ভারত অমা ওইহনগদবনি।
৩. ২০৪৭দা লৈবাক অসিনা মসি থবক ওইনা পাংথোকপা মতমদা, লৈবাক অসিনা মসিগী য়ুম্ফম অদু উবা ফংগনি। অজাদি কা অমৃত কালগী হৌরকপা মতম অসি তোঙানবা মওংদা উগনি। মরম অসিনা ‘অমৃত কাল’গী মতম অসি য়াম্না মরুওই।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
৪. মীয়াম্না মখোয়গী সেবা তৌনবা অহানবা ওইনা ঐগী সরকারদা খুদোংচাবা পীবা মতমদা, ঐখোয়না সবকা সাথ, সবকা বিকাস হায়বা লাইৱা অসিগা লোয়ন্না থবক হৌখি। মতমগী মতুংইন্না, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রায়াস হাপচিনখি। মসিগী লাইৱা অসি চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা ইথিল ওইরে। থা খরগী মনুংদা, ঐগী সরকার অসি চাউখৎপগী লম্বীদা লাকপা চহি ৯ মপুংফারগনি।
৫. ঐগী সরকারগী চহি ৯গী মতম অসিদা অহানবা ওইনা মীয়াম্না অফবা অহোংবা কয়া উবা ফংলে। খ্বাইদগী চাউবা অহোংবদি ভারতমচা খুদিংমক্কী থাজবা মতোল লোম্বা অসিনি অমসুং মালেম্না ভারত্তা য়েংবা মীৎয়েং হোংলে।
মতম অমদা ভারতনা মসিগী অৱাবশিং কোক্নবা অতোপ্পশিংগী মতেং লৌরম্মি, অদুবু ঙসিদি মালেম্না থেংনরিবা অৱাবশিং কোকহনবা লৈবাক অমা ওইরক্লি।
চহি খর অসিদা, মতম শাংনা ঙাইরক্লবা মীয়ামদা, তঙাইফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে।
ঐখোয়না মতম শাংনা ঙাইরক্লবা অনৌবা মতমগী মচাক-মথুমশিং, চহি খর অসিদা লৈবাক অসিদা লৈরে।
ভারতকী দিজিতেল নেতৱার্ক অসি চাউখৎলবা লৈবাকশিং ফাওবা ইথিল পীবা অমা ওইরে।
সরকারগী স্কিমশিংদা শেঞ্জা-থুমজা অমসুং স্কামশিং লৈহন্দনবা মতম শাংনা তকশিন্দুনা লাকপা অদু হৌজিক থবক ওইনা পাংথোক্লে।
ঙসিদি থৌশিল শোইবগী মরৈ য়েৎনদ্রে, মসিগী মহুত্তা য়াংনা চাউখৎপা অমসুং মহাক্কী ৱারেপশিং শান্না উবা ঙম্বগীদমক ভারত মমিং চৎলে।
মরম অসিনা হৌজিক ঐখোয় মালেমদা ৫শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইবা ঙম্লে অমসুং ১০শুবা মফমদগী হাইগৎলকপনি।
মসি মথং চহি ২৫দা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা মশা মরোমদোম থাজনবগী য়ুম্ফম্নি।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
৬. ভাগবান বাসাভেশ্বারানা হায়খি- থবক অসি লাইনিংনি অমসুং সিবা অসি লাইনিং অমনি। মসিগী মতুংইন্না, ঐগী সরকার অসি লৈবাক শেমগৎনবা মথৌ ফজনা পাংথোক্লি।
ঙসিদি ভারত্তা তুংদু লৈতাবা, অকিবা লৈতবা, ৱারেপ লৌবা ঙম্বা অমসুং পান্দমশিংগা লোয়ন্না থবক তৌবা সরকার অমা লৈরে।
ঙসিদি ভারত পুকচেল শেংবা সরকার অমা লৈরে।
ঙসিদি ভারত লায়রবশিং অৱাবা মতম পুম্নমক্কী ওইনা কোকহন্নবা থবক তৌরিবা সরকার অমা লৈরে।
মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা য়াংনা অমসুং পাক-চাউনা থবক তৌবা সরকার অমা ঙসি ভারতকী লৈরে।
ইন্নোবেস অমসুং তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা মীয়ামগী থবক তৌবা ঙসি ভারতকী সরকার অমা লৈরে।
নুপীশিংনা থেংনবা অৱাবা খুদিংমক কোকহন্নবা থবক তৌরিবা সরকার অমা ঙসি ভারতকী লৈরে।
চাউখৎনবা অমসুং মহৌশাগী খল ঙাক্নবা থবক তৌবা সরকার অমা ঙসি ভারতকী লৈরে।
হেরিতেচ ঙাকপা অমসুং মতমগা চুনবা থবকশিং পায়খৎপা ঙসি ভারতকী সরকার অমা লৈরে।
মালেমগী ফম্পাক্তা মসিগী লৌফম থোকপা থৌদাং লৌনবা থাজবগা লোয়ন্না মাঙলোমদা চঙশিল্লিবা সরকার অমা ঙসি ভারতকী লৈরে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
৭. তার্ম অনিরমক থংন-থংননা মরা চেৎপা সরকার অমা খনবগীদমক ঙসি মীফম অসিদা ঐনা লৈবাক অসিগী মীয়াম থাগৎচরি। সর্জিকেল স্ত্রাইক, এল.ও.সি অমসুং এল.এ.সিগী পাউখুমশিং, আর্তিকেল ৩৭০ অমসুং ত্রিপল তালাগ মুৎথৎপা য়াওনা ঐগী সরকার অসিনা মশক থোকপা থবক কয়া পাংথোক্তুনা অকনবা সরকার অমা ওইরে।
৮. চহি ১০০গী মনুংদা থোকপা খ্বাইদগী শাথিবা লাইচৎ মরা চেৎপা সরকার অসিনা থেংনবা ঙম্লে। রাজনিতিগী লৈতাদবা লৈবা মালেমগী লৈবাকশিং ঙসি ফাওবা অৱাবা থেংনরি। অদুবু লৈবাক্কী য়াইফনবা ঐগী সরকারনা ৱারেপশিং লৌবদগী মালেমগী লৈবাক অতৈদগী ভারতনা ফিবম হেন্না ফরে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
৯. শেঞ্জা-থুমজা অসি গনতন্ত্র অমসুং খুন্নাইগী খ্বাইদগী চাউবা য়েক্নবনি হায়বা ঐগী সরকারগী অচেৎপা থাজবনি। মরম অদুনা চহি খর অসিদা শেঞ্জা-থুমজাগী মায়োক্তা অকনবা থবক অমা পায়খৎলে। সরকার অসিনা পুকচেল শেংবশিং মনা পীনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলে। খুন্নাইদা শেঞ্জা-থুমজা তৌবা অসি মফম পীদনবা লৈবাক অসিগী ওইনা খুন্নাইগী ভাব তাবা হেনগৎলক্লে।
১০. হৌখিবা চহি খর অসিদা, শেঞ্জা-থুমজা লৈতবা ফিবম অমা শেমগৎনবা, বেনামি প্রোপর্তি এক্ত লাউথোক্লে। শেন-থুমগী অরানবা তৌরম্লগা চেনখিবশিংগী মরল-মথুম মৎনবা ফিউজিতিপ ইকোনোমিক ওফেন্দরর্স এক্ত পাস তৌরে। তেন্দরশিং অমসুং সরকারগী পোৎ-চৈ লৈনবা হৌজিক গভর্নমেন্ত-ই-মার্কেতপ্লেস(জি ই এম) লৈরে অমসুং মসিদা হৌজিক ফাওবা লুপা করোর লাখ ৩ হেন্না ত্রান্সসেক্সন তৌখ্রে।
১১. ঙসিদি, ভারত শেমগৎনবা পুকচেল শেংনা মতেং পাংবশিংদা অখন্নবা ইকায়খুম্নবা উৎলে। ইনকম তেক্স রিতর্নশিং ফাইল তৌবদা অরুবশিং লৌথোক্তুনা ঐখোয়গী মীয়ামগী পুন্সি লাইহল্লে। ফেসলেস এসেসমেন্ত পাংথোক্তুনা মরম চানা অমসুং অরোন-অথুপ লৈতনা থবক তৌরে। মমাঙদা তেক্স রিফন্দশিংগী মতম শাংনা ঙাইখি। ঙসিদা আই.তি.আর ফাইল তৌখিবা নুমিৎ খরনিগী মনুংদা রিফন্দশিং ফংলে। ঙসিদি জি.এস.তিনা অরোন-অথুপ লৈহন্দ্রে অমসুং তেক্স থিরিবশিংগী চিংলেম্বা লৈহল্লে।
১২. ৱান নেসন ৱা কার্দ হৌদোক্তুনা শাশিন্নবা বেনিফিসরিশিং লৌথোক্লে। দি.বি.তি অমসুং দিজিতেল ইন্দিয়াগী মওংদা লৈবাক অসিদা মরা চেৎপা অমসুং মনুং-মপান ফাওনা উবা লৈঙাক অমা লৈরে।ঙসিদি স্কিম ৩০০ হেনবগী শেনফমশিং বিনিফিসরিশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংন্না য়ৌরে। অসিগুম্বা স্কিমশিং অমসুং থবকশিংনা মরম ওইদুনা কোবিদ লাইচৎ মনুংদা মীওই করোর কয়া লায়রবগী পনখৈ মখাদা লৈখিগদবদগী কনবা ঙমখিবনি হায়বা ৱার্ল্দ বেঙ্কনা খঙলে।
১৩. শেঞ্জা-থুমজা লাকশিনবা অমসুং তেক্সকী শেনফম খুদিংমক অফবা থবক্তা শীজিন্নবদা তেক্স থিরবশিং চাউথোকচবা ফাওরে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
১৪. সরকারশিংনা রাজনিতিগী অশম্বা লম্বীশিং চৎতবা, ঙসিদি লৈবাক অসিগী তেক্স থিরিবা মীওইশিংনা পাম্মী। মীয়াম্না থেংনরিবা অৱাবশিং মতম পুম্নমক্কী ওইনা কোকহন্নবা থৌরাংশিং মহাক্না পাম্মী। মরম অদুনা হৌজিক থেংনরিবা অৱাবশিং কোকহনবগা লোয়ন্না মতম শাংনা মখোয়গী অৱাবশিং কোকহন্নবা ঐগী সরকারনা থবক পায়খৎলে।
১৫. ‘লায়রবা কোকহনবা’ হায়বসি মখা তানা খোল্লাউ অমা ওইদ্রে। মখোয়গী অৱাবশিং মতম পুম্নমক্কী ওইনা কোকহন্দুনা লায়রবশিং শক্তি পীনবা মাইকৈদা ঐগী সরকার হৌজিক থবক পায়খৎলি।
১৬. খুদম ওইনা, লায়রবগী অচৌবা মরম অসি অনাবনা ওইহল্লি। অরুবা অনাবা অমনা ইমুং অমগী মোরেল শোকহল্লি অমসুং মীরোল কয়া মথং-মথং শেন্দোন্না খ্বাং য়ৌহল্লি। লায়রবশিং মসিগী অৱাবা অসিদগী কোকহন্নবা, লৈবাক শীনবা থুংনা অয়ুস্মান ভারত য়োজনা হৌদোক্লে। স্কিম অসিগী মখাদা, লৈবাক অসিগী মীওই করোর ৫০ হেন্না লেম্না লায়য়েংবগী খুদোংচাবা পীরে। স্কিম অসিনা লায়রবা মীওই করোর কয়া হেন্না লায়রবদগী কনবা ঙম্লে, লায়য়েংবদা চংগদবা লুপা করোর ৮০,০০০গী শেনফম কনবা ঙম্লে। ঙসিদি লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা জন ঔশাধি কেন্দ্র ৯,০০০দা মমল য়াম্না হোংবা হিদাক-লাংথকশিং ফংহল্লে। মসিগী ফল ওইনা হৌখিবা চহি খর অসিদা লায়রবশিংগী লুপা করোর ২০,০০০গী শেনফম কনবা ঙম্লে। অয়ুস্মান ভারত য়োজনা অমসুং জন ঔশাধি স্কিমশিংনা লৈবাক অসিগী মীয়ামদা লুপা করোর লাখ ১গী মতেং পাংখ্রে।
১৭. য়ুমথোং খুদিংমক্তা ঈশিং পীনবা ঐগী সরকারনা জল জিবন মিসন হৌদোক্লে। মিসন অসি হৌদোক্ত্রিঙৈ চহি ৭০গী মমাঙদা, লৈবাক অসিদা শুপ্নগী ইমুং করোর ৩.২৫ রোম খক তোতি ঈশিং ফংখি। ঙসিদি মিসন অসিগী মখাদা, চহি অহুম অসিগী মনুংদা ইমুং করোর ১১ রোম তোতি ঈশিং ফংলে। লায়রবা ইমুংশিং স্কিম অসিগী কান্নবা ফংলে অমসুং মখোয়গী অৱাবশিং মতম পুম্নমক্কী ওইনা কোকহল্লে।
১৮. হৌখিবা চহি খর অসিদা, সরকারনা লায়রবা ইমুং করোর ৩.৫ হেন্না পাক্কাগী য়ুমশিং শাখ্রে। মসিনা ইমুংগী ফিবম ফগৎহনবা খক নত্তনা, ইমুং অদুদা চাউরক্লিবা অঙাংশিং মশানা মশাবু থাজবা হেনগৎহল্লে। তোইলেত, মৈ, ঈশিং অমসুং চাক থোংনা গ্যাস অসিনচিংবা ফংহন্দুনা লায়রবশিংগী অৱাবশিং কোকহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। মসিগী ফল ওইনা, ভারতগুম্বা চাউরবা লৈবাক অমগী লায়রবা মীওই চাদা ১০০ তশেংনা সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবশিং ফংলে হায়বা লৈবাক অসিগী মীয়াম্না থাজরে।
১৯. হৌখিবা চহি ৯ অসিদা, মীচং-মীখাই নাইদনা নাগরিক খুদিংমক্কী য়াইফনবা ঐগী সরকার অসিনা থবক তৌখ্রে। মসিগী মহৈ ওইনা, অপুনবা মীশিংগী চাদা ১০০ য়ৌগে তৌনা নত্ত্রগা য়াম্না নক্না তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং ফংলে।
২০. স্কিমশিং মপুংফানা কান্নবা ফংহন্নবা অমসুং অন্তয়োদয়া ওইনবা ঐগী সরকারনা মপুংফানা থবক পায়খৎলে। ফংফম থোকপা বেনিফিসরিশিংনা সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবশিং ফংবা অমসুং কনাগুম্বা অমতা চিৎথহৌদবা হায়বসি ঐখোয়গী পান্দম্নি।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
২১. কোবিদ লাইচৎ মনুংদা মালেমগী লায়রবশিংগী অৱাবশিং ঐখোয়না থেংনখ্রে। লায়রবশিংগী পুন্সি কন্নবা অমসুং লায়রবশিং চারা হেনহন্দনবা মরুওইবা থবক পায়খৎখিবা মালেমগী লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারত অমনি। ঐগী সরকারনা প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান অন্না য়োজনা পায়খৎলকপা অসিদা হরাওই। মসি ৱাখল তাবা অমসুং লায়রবগী খনবা সরকার অমগী খুদম্নি। প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান অন্না য়োজনাগী মখাদা লায়রবশিংদা চেং পীনবা সরকারনা লুপা করোর লাখ ৩.৫ চাদিং তৌখ্রে। ঙসিদি মসিগী স্কিম অসি মালেম শীনবা থুংনা থাগৎনরে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
২২. লৈবাক অসিগী মীওই কাংলুপ কয়া অমসুং লমদম কয়াগী অনিংবা অমসুং অপাম্বশিং ফংহল্লবা খক্তদা চাউখৎপগী পান্দম ফংবা ঙমগনি। হৌজিক ঐগী সরকারনা শোৎথরবা কাংলুপশিং অমসুং শোৎথরবা মফমশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং চংলে।
২৩. চহি কয়া শোৎথদুনা লাক্লবা খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক্কী অনিংবশিং ঐগী সরকারনা থুংহল্লে। লায়রবশিং, দলিতশিং, তোল্লবশিং অমসুং ত্রাইবেলশিংগী অনিংবশিং ঐখোয়না থুংহল্লে। থবক খুদিংমক, হোৎনরিবা খুদিংমক অপীকপা অমতা নত্তে, চাউখৎপদা মখোয় অমমমগী থৌদাং লৈ।
২৪. অপীকপা ললোনবা মীওই কয়া লম্বী মতাইদা, গারিশিং পোৎ-চৈ য়োল্লি। চাউখৎ-থৌরাংদা মখোয়না লৌরিবা থৌদাংশিং ঐগী সরকারনা থাগৎলি। মরম অসিনা, অহানবা ওইনা, মখোয়গা বেঙ্কগা শম্নহল্লে অমসুং পি.এম শ্বানিধি স্কিমগী মখাদা গরেন্তি য়াওদনা লোনশিং পীরে। স্কিম অসিগী মতাংদা লম্বী মপান্দা পোৎ-চৈ য়োল্লিবশিংদা দিজিতেল ত্রান্সসেক্সনশিংগী খুদোংচাবা পীরে। হৌজিক ফাওবদা , স্কিম অসিগী মখাদা ভেন্দর লাখ ৪০ রোমদা লোনশিং পীখ্রে।
২৫. লৈবাক অসিগী লৌমী করোর ১১ সরকারগী মরুওইবা লিস্তা য়াওরে। হায়রিবা অপীকপা লৌমীশিং অসি চহি কয়া সরকারগী কান্নবা ফংদনা লাক্লবনি। হায়রিবা অপীকপা লৌমীশিং অসিদা পি.এম কিসান সম্মান নিধিগী মখাদা লুপা কারোর লাখ ২.২৫গী শেন্থং পীখ্রে। মসিগী মনুংদা নুপী করোর ৩ রোম য়াওরি। স্কিম অসিগী মখাদা, নুপী লৌমীশিংদা লুপা করোর ৫৪,০০০ পীখ্রে। লৌমীশিংদা ক্রোপ ইন্সুরেন্স, সোইল হেল্থ কার্দ, কিসান ক্রেদিদ কার্দ পীবা হেনগৎলে অমসুং ঐগী সরকারনা অহানবা ওইনা, শা-শন লোইবশিং অমসুং ঙামীশিংদা কিসান ক্রেদিদ কার্দকী কান্নবা পীরে। এফ.পি.ওশিং লিংখৎপা অমসুং মহৈ-মরোংশিংগী এম.এস.পি হেনগৎহনবদা ঐগী সরকারনা অপীকপা লৌশিংগীদমক লেপ্লি।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
২৬. ঐগী সরকারনা সেদুল কাস্তশিং, সেদুল ত্রাইবশিং অমসুং ও.বি.সিশিংগী অনিংবশিং থুংহল্লে। হায়রিবা কাংলুপশিং অসি চাউখৎপগী খুদোংচাবশিং ফংদনা লাক্লবনি। হৌজিক কাংলুপ অসিদা তঙাইফদনা চংদ্রবা য়াদ্রবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। সেদুল কাস্তশিংগী য়াইফনবা দোক্তর অম্বেকার উৎসব ধাম, অমৃত জলধারা অমসুং য়ুব উদ্যামি য়োজনা পায়খৎলি। অহানবা ওইনা, লৈবাক অসিনা ভাগবান বিরসা মুন্দাগী মপোক নুমিৎ অসি ‘জনজাতিয়া গৌরব দিবস’ হায়না থৌরম পাংথোকপা হৌরে। হন্দক সরকার অসিনা অহানবা ওইনা, মনগার ধামদা জাতিগী থাক্তা ত্রাইবেল য়াওল্লোইশিংদা ইকাখুম্নবা উৎখ্রে। ঙসিদি, প্রধান মন্ত্রী অদি অদার্স গ্রাম য়োজনাগী মখাদা ত্রাইবেলশিংনা মশিং য়াম্না লৈবা খুঙ্গং ৩৬,০০০ হেন্না শেমগৎলে। লৈবাক অসিগী ত্রাইবেলশিংগী মফমশিংদা এক্লাব্য মোদেল স্কুল ৪০০ হেন্না লিংখৎলে। বন ধন বিকাস কেন্দ্র ৩,০০০ হেন্না অনৌবা হিংবা লম্বী পীনবা মফমশিং ওইরক্লে। নেসনেল কম্মিসন ফোর বেকৱার্দ ক্লাসেস সংবিধান্না মশক খঙদুনা ও.বি.সিশিংগী য়াইফনবা ঐগী সরকারনা থবক পায়খৎলে। অহানবা ওইনা, বঞ্জারা, নোমেদিক অমসুং সেমি-নোমেদিক কাংলুপশিংগী ওইনা ৱেলফিয়ার অমসুং দিবলপমেন্ত বোর্দ অমা শেম্লে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
২৭. চাউখৎপগী হিরম কয়াদা শোৎথরবা জিলা ১০০ হেন্না লৈবাক অসিদা লৈরি।হায়রিবা জিলাশিং অসি এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিকশিং ওইনা লাউথোক্তুনা মখোয়গী চাউখৎ-থৌরাংগী সরকারনা পুক্নিং চংলে। ঙসিদি হায়রিবা জিলাশিং অসি লৈবাক্কী অতোপ্পা জিলাশিংগা মান্ননা চাউখৎপা হৌরক্লে। লৈবাক অসিদা ব্লোক ৫০০ এস্পিরেসনেল ব্লোকশিং ওইনা শেমগৎনবা হৌজিক ঐগী সরকারনা থবক পায়খৎলি।
২৮. ত্রাইবেল, চীংগী মফমশিং, সমুদ্র মপান অমসুং ঙমখৈগী শরুকশিং চাউখৎপগী কান্নবা লিক্না ফংদুনা লাক্লি। লম্মিৎ-তুম্মিৎ অমসুং তেরোরিজম্না মরম ওইদুনা অৱাং-নোংপোক অমসুং জে অমসুং কেদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা অচৌবা অপনবা ওইরি। তুংকোইনা শান্তি পুরক্নবা অমসুং লম্মিৎ-তুম্মিৎকী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা ঐগী সরকারনা মাইপাক্লবা থবক কয়া পায়খৎলে। মসিগী মহৈ ওইনা অৱাং-নোংপোক অমসুং ঐখোয়গী ঙমখৈগী শরুকশিং অনৌবা চাউখৎ-থৌরাংগী মহৈ চাবা হৌরে।
২৯. ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংদা খুদোংচাবশিং হেন্না ফংহন্নবা ঐগী সরকারনা ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম পায়খৎপা হৌরে। হৌখিবা চহি খর অসিদা ঙমখৈগী শরুকশিংদা ঙাক-শেনগী অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎলে। হৌখিবা চহি খরদা লৈবাক্কী ঙাক-শেন্দা অচৌবা শিংনবা অমা ওইদুনা লাকখিবা লেফ-ৱিং এক্সত্রিমিজম অসি জিলা খর খক্তদা ঙাইরে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
৩০. ঐগী সরকারগী অচৌবা মাইপাকপদি নুপীশিংদা শক্তি পীবা অসিনি। কনাগুম্বা অমগা চাংদম্নবদা ভারতকী নুপীশিং অসি তাবা নত্ত্রগা শোনবা নত্তে। ভারত নুপীশিংগী শিবা নাইদ্রবা থৌনা অসি চহি মাঙবা ঙম্লোই অমসুং মালেম পু্ম্নমক্না মতম পুম্নমক্তা নিংশিংদুনা লৈহৌরগনি।
৩১. উতকাল ভারতিগী মঙলানশিংগী শরুক অমা ওইনা, মালেমগী থাক্তা ঐখোয়গী ইচলশিং অমসুং ইচাশিংনা মিংচৎ কয়া পুরকপদা ঐ চাউথোকচবা পোকই। অসিগুম্বা মাইপাকপা অসিদা ঐগী সরকারগী থবকশিংনা শাফু পীবা অসিদা ঐ হরাওই।
৩২. ঐগী সরকারনা পায়খৎলিবা য়াইফ-থৌরাংশিংগী মরুওইবা পান্দমশিংগী মনুংদা নুপীশিংগী পুন্সি হিংবদা লাইহনবা, থবক পীনবা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজনবা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীবা অমসুং নুপীশিং শক্তি পীবা য়াওরি। নুপীশিংগী থাক ৱাংখৎহন্নবা, অরিবা চৎনবীশিং অমসুং থাজবশিং থুগাইনবা সরকার অসিনা তুমিন্না লৈথোকলোই।
৩৩. ‘বেতি বচাউ, বেতি পরাউ’ খোঙজংগী মাইপাকপা ঐখোয়না উরে। সরকারগী থবকশিংনা মরম ওইদুনা মীয়াম মরক্তা ৱাখল তারকপদগী নুপীমচাশিংগী মশিং তপ্না-তপ্না হেনগৎলক্লে। লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা অপুনবা নুপা মশিংদগী অপুনবা নুপী মশিংনা হেল্লে অমসুং নুপীশিংগী হকশেলগী ফিবমশু য়াম্না ফগৎলে। প্রধান মন্ত্রী সুরক্ষিত মাত্রিভা য়োজনা নত্ত্রগা প্রধান মন্ত্রী মাত্রু বন্দনা য়োজননা মমা অমসুং অঙাং অনিমক্কী পুন্সি কয়া কনবদা ঐখোয় মাইপাক্লে। অয়ুস্মান ভারত য়োজনাগী বেনিফিসরিশিংগী চাদা ৫০দি নুপীশিংনি।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
৩৪. লাইরিক তম্বদগী হৌরগা শীনফম খনবা ফাওবদা, নুপীমচাশিংনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা ঐগী সরকারনা হোৎনরি। সরকারগী স্কুলশিংদা নুপীমচাশিংগী তোখাইবা তোইলেতশিং শাবা নত্ত্রগা সেনিতরি পেদশিং ফংহনবগী স্কিমশিংনা মরম ওইদুনা নুপীশিং স্কুল তম্বা তোকপগী চাং ফজনা হন্থরে। শ্বাছ ভারত অভিয়ান্না নুপীশিংগী ইকায়খুম্নবা হেনগৎহনবা খক নত্তনা, মসিনা তরু-তনানবা ফিবম অমা লৈহনবা ঙম্লে। সুক্যা সমরিধি য়োজনাগী মখাদা লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা নুপীমচা করোর কয়াগী তুংগী ফিবম য়াইফনবা সেভিং একাউন্তশিং হাংলে। নিউ ইজুকেসন পোলিসিদা নুপীমচাশিং লাইরিক তমহন্নবা মরুওইবা থবক কয়া লৌখৎলে।
৩৫. হিরম অমদা হেক্তা নুপীশিং শরুক য়াবদা অপীনবা পীদনবা ঐগী সরকারনা থবক পায়খৎলে। মসিগীদমক, মাইনিংদগী হৌরগা লান্মীগী পোস্তশিংদা নুপীশিং থবক চংনবা থোং লাউনা হাংলে। হৌজিক ঐখোয়গী নুপীমচাশিং সৈনিক স্কুলশিং অমসুং মিলিতরি একাদেমিশিংদা লাইরিক তম্লে অমসুং ত্রেনিং য়াওরে। ঐগী সরকারনা চাবোকপীশিংগী ছুতি চয়োল ১২দগী চয়োল ২৬তা হেনগৎহল্লে।
৩৬. মুদ্রা য়োজনাগী বেনিফিসরিশিংগী চাদা ৭০দি নুপী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংনি। স্কিম অসিনা নুপীশিংদা শেন-থুমগী শক্তি পীবা অমসুং খুন্নাইগী ওইনা ৱারেপশিং লৌবদা শরুক য়াবা হেনগৎহল্লে হায়বা থিজিনবদগী খঙলে। পি.এম অৱাস য়োজনাগী মখাদা পীবা য়ুমশিং নুপীশিংগী মমিংদা রেজিস্তার তৌবদগী নুপীশিং মশানা মশাবু থাজবা হেনগৎহল্লে। জন ধন য়োজনা অসিনা অহানবা ওইনা লৈবাক অসিদা বেঙ্কগী থবকশিংগী কান্নবা ফংবদা নুপীশিং অমসুং নুপাশিংগী মরক্তা মান্নবা লৈহনবা ঙম্লে। হৌজিক লৈবাক অসিদা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ লাখ ৮০ হেন্না থবক তৌরি অমসুং মসিদা নুপী করোর ৯ রোম শরুক য়ারি। হায়রিবা নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা সরকারনা লুপা করোর লাখ কয়া মতেং পীখ্রে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
৩৭. ঐখোয়গী হেরিতেচগা ঐখোয়গী হৌরকফমগা শম্নহল্লি অমসুং ঐখোয়গী চাউখৎপনা ঐখোয় অতিয়া য়ৌনবা থৌনা পীরি। মরম অসিনা সরকার অসিনা হেরিতেচ পুনশিন্নবা লম্বীদা চৎলি অমসুং চাউখৎ-থৌরাংদা মরুওইবা মীৎয়েং থম্লি।
৩৮. ঙসিদি, অমরোমদা, লৈবাক অসিদা অয়োধ্যা ধাম শাগৎলি অমসুং অতোপ্পা অমদা, অনৌবা সংসদ হাওস শাগৎলি।
৩৯. অমরোমদা, ঐখোয়না কেদরনাথ ধাম, কাসি বিশ্বনাথ ধাম অমসুং মহাকাল মহালোক শেমগৎলে, অতোপ্পা অমরোমদা, ঐখোয়গী সরকারনা জিলা খুদিংমক্তা মেদিকেল কোলেজশিংশু শাগৎলি।
৪০. অমরোমদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী লাইফমশিং অমসুং পুৱারিগী মফমশিং শেমগৎলি, অদুগা অমরোমদা, ভারত মালেমগী স্পেসকী অচৌবা শক্তি অমা ওইরক্লি। ভারতনা মসিগী অহানবা লনাই সেতেল্লাইতশু থাগৎলে।
৪১. ঐখোয়না অতোপ্পা নাকল অমদনা অদি শঙ্করচার্য়, ভগ্বান বসাবেশ্বরা, থিরুবল্লুর, গুরু নানক দেবনা তাক্লম্বা লম্বী ইন্দুনা চৎলি অদুগা অতোপ্পা নাকল অমদনা ভারতনা ঙসিদি হাই-তেক লৌশিংগী হব অমা ওইরক্লি।
৪২. ঐখোয়না নাকল অমদা কাশি-তমিল শঙ্গমমগী খুত্থাংদা এক ভারত-স্রেস্থ ভারতকী ইথিলবু মপাঙ্গল হাপ্লি, অদুগা নাকল অমদনা, ঐখোয়না ৱান নেসন, ৱান রাসন কার্দকুম্বা মতমগা চুনবা পথাপসু শেমগৎখি। ভারতনা দিজিতেল ইন্দিয়া অমসুং ৫জি. তেক্নোলোজীদা লৈরিবা পাঙ্গলবু মালেম্না ঙসিদি শকখঙবা হৌরক্লে।
৪৩. ঙসিদি, ভারতনা য়োগ অমসুং অয়ুর্বেদগুম্বা অরিবা মতমগী পথাপ কয়াবু মালেম পুম্বগী মফমদা য়ৌহল্লি, অদুগা নাকল অমদনা, মসিনা মালেমগী ফার্মাসী হায়বা লৈবাক্কী অনৌবা শক্তাক অমা লৈরক্লিবা অসিবুসু মপাঙ্গল হাপ্লি।
৪৪. ঙসিদি, ভারতনা নেচরেল ফার্মিং অমসুং চৎনবী ওইরিবা মিল্লেত ক্রোপশিংবু পুক্নিং থৌগৎলিবা অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না নেনো য়ুরিয়াগুম্বা মোদর্ন তেক্নোলোজীসু পুথোক্লে।
৪৫. ঐখোয়না নাকল অমদা লৌউ-শিংউগী রুরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহল্লি, অদুগা নাকল অমদনা, ঐখোয়না দ্রোন তেক্নোলোজী অমসুং সোলর পাৱরগী খুত্থাংদা লৌমীশিংগী মপাঙ্গলসু হাপ্লি।
৪৬. শহরশিংদা স্মার্ত ফেসিলিতী চাউখৎহনবদা অহেনবা মিৎয়েং পীরিবসিগা লোয়ননা স্বামিত্বা য়োজনাগী মখাদা খুঙ্গংগী য়ুমশিং মেপ্পিং তৌবগী থৌওংসু দ্রোন শিজিন্নদুনা অহানবা ওইনা পাংথোক্লি।
৪৭. নিংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী থৌরমগী মনুং চনবা ওইনা জিলা খুদিংদা অমৃত সরোবর ৭৫ শেমগৎলি, অদুগা বন্দে ভারত ত্রেন কয়াসু চাম্মগী খুজিংদা হৌদোক্লি।
৪৮. ঐখোয়গী লল্লোন ইতিক্কী নাৎকী ওইবা পাঙ্গল, হায়বদি, তুরেলগী ৱাতরৱেজ অমসুং হিথাংফমশিংশু মতমগা চুনহহল্লি অমসুং মসিগুম্বা মলতিমোদেল কন্নেক্তিবিতী অসিগা লোয়ননা লোজিস্তিক্স পার্ক্কী নেতৱর্ক অমসু শেমগৎলি।
ইকায় খুম্ননিংঙাই ওইরবা মেম্বরশিং,
৪৯. লৈবাক অসিনা নিংতম্বগী অমৃত কাল অসিদা ‘পাঞ্চ প্রন’গী ইথিলগা লোয়ননা তুংলমচত্তা খোঙদারি। ঐহাক্কী সরকারনা ‘মীনাইগী ৱাখল্লোন’গী ইঙ্গিৎ খুদিংদগী নিংতম্নবা লেপ্তনা হোৎনরি।
৫০. মতম অমদা রাজপথ ওইরম্বা অসি হৌজিক্তি কর্তব্য পথ ওইরে।
৫১. ঙসিদি, কর্তব্য পথতা লৈরিবা নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী মীতম অসিনা ভারত মচা খুদিংবু চাউথোকচবা ফাওহল্লি অমসুং ঐখোয়না অন্দমান অমসুং নিকোবরদা নেতাজী অমসুং অজাদ হিন্দ ফৌজকী মথৌনাবুসু ইকায় খুম্নরে। ঐহাক্কী সরকারনা নুমিৎ খরনিগী মমাংদা নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী মফমদা কত্থোকপা অচৌবা নিংশিং খুভম অমসুং ম্যুজিয়ম অমসু অন্দমান অমসুং নিকোবরদা লৈবা মহাক্কী মমিং লৌদুনা মিংথোনবা ইথৎ অমদা উরেপ উয়ুং তমখ্রে।
৫২. অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎকী ইথৎ ২১বুসু ইন্দিয়ন আর্মীগী পরম বীর চক্র ফংখ্রবা অথৌবশিংগী মমিং লৌদুনা মিংথোনখ্রে।
৫৩. অতোপ্পা নাকল অমদা, নেস্নেল ৱার মেমোরিএলনা লৈবাক্কী মথৌনাগী খুদম ওইরি, অদুগা অতোপ্পা নাকল অমদনা, ঐখোয়গী নেভীনা ছত্রপতি বীর শিবাজী মহারাজনা পীরম্বা ইন্সিগনিয়া অমসু ফংখ্রে।
৫৪. অতোপ্পা নাকল অমদা, ভগ্বান বির্সা মুন্দা য়াওনা ত্রাইবেল নিংতম লান্মী পুম্নমক্কা মরে লৈনবা ম্যুজিয়মশিং শারি, অদুগা অতোপ্পা নাকল অমদনা, দাঃ বাবসাহেব অম্বেদকরগী পাঞ্চতীর্থসু শারে। মান্নবা থৌওং ওইনা, প্রধান মন্ত্রীশিংগী ম্যুজিয়ম অমসু শাদুনা মসিনা প্রধান মন্ত্রী খুদিংগী থৌদাংশিং তাক্লি।
৫৫. লৈবাক অসিনা চাউথোকচবা অমসুং ইকায় খুম্নবগা লোয়ননা অহানবা “বীর বাল দিবস” পাংথোকখ্রে। ঐহাক্কী সরকারনা পুৱারীদা থোকখিবা অৱাবা থৌদোকশিং অমসুং মসিগা মরী লৈনবা ৱারোল কয়া মুৎহন্দনা থম্নবগীদমক্তা লৈবাক অসিদা “বিভাজন বিভিশিকা স্মৃতী দিবস” পাংথোকপা হৌহনখ্রে।
ইকায় খুম্ননিংঙাই ওইরবা মেম্বরশিং,
৫৬. লৈবাক অসিনা মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং আত্মানির্ভর ভারত কেম্পেনগী মহৈ চাবা হৌখ্রে। ঙসিদি, ভারতকী মেন্যুফেকচর তৌবগী মতিক হেনগৎলক্লি অমসুং মালেম পুম্বগী মেন্যুফেকচরিং কম্পেনীশিং ভারত্তা চঙলক্লি।
৫৭. ঙসিদি, ঐখোয়না ভারত্তা সেমিকন্দক্তর চিপ অমসুং এরোপ্লেন মেন্যুফেকচর তৌনবা থবক পায়খৎপা হৌখ্রে। মসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিনা মরম ওইদুনা, ভারত্তা শাবা পোত্থোকশিং মীরমদা থাদোকপগী চাংনা লেপ্তনা হেনগৎলক্লিবনি। ঐখোয়না চহি খরগী মমাংমক্তদা মীরমদগী মোবাইল ফোন মশিং য়াম্না ইম্পোর্ত তৌরম্লিবনি। অদুবু ঙসিদি, ভারতনা মালেমদা মোবাইল ফোন এক্সপোর্ত তৌবা অচৌবা লৈবাক অমা ওইরে। লৈবাক অসিদা শান্নপোত ইম্পোর্ত তৌবগী চাংসু ৭০% তাথরক্লে, অদুগা মসিমক এক্সপোর্ত তৌবগী চাংনা ৬০% হেনগৎলে।
৫৮. ঐহাক্কী সরকারগী অনৌবা খোঙথাংশিংনা মরম ওইরগা, ঐখোয়গী দিফেন্স এক্সপোর্তনা শরুক ৬ হেনগৎলে। ঐখোয়গী লৈবাক্তা অহানবা ওইনা শাজবা আই.এন.এস. ভিক্রান্তনা ঐখোয়গী ফোর্সকী শরুক অমা ওইখিবা অসিদা ঐহাক্না চাউথোকচৈ। ঐখোয়না মেন্যুফেকচরিংগী অনৌবা সেক্তরশিংদা খোঙদাবা হৌবতা নত্তনা খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজকুম্বা ঐখোয়গী নাৎকী ওইবা স্কেতরশিংদসু মশক নাইবা থবক পাংথোক্লি। নিংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী মতমগী মনুংদা ঐখোয়গী খাদি অমসুং রুরেল ইন্দস্ত্রীশিংগী তর্নওভরনা লুপা করোর লাখ ১গী থাক য়ৌবসি নুংঙাইবা ৱাফম অমনি। ঐহাক্কী সরকারগী হোৎনজমনগী মতুং ইন্না, খাদি য়োনবগী মশিংসু শরুক ৪ হেনগৎলে।
ইকায় খুম্ননিংঙাই ওইরবা মেম্বরশিং,
৫৯. ঐহাক্কী সরকারনা ইন্নোভেসন অমসুং ওন্তোপ্রিনর্শিপ্তা মমাংদা চঙলমদবা মওংদা লেপ্তনা মিৎয়েং চঙলি। মসিদি মালেমগী খ্বাইদগী নহা ওইবা মীশিং লৈবা লৈবাক্কী পাঙ্গলগী মহৈ চাবনি। ঙসিদি, ঐখোয়গী নহাশিংনা মখোয়গী ইন্নোভেসন তৌবগী মতিকপু মালেম পুম্বগী মমাংদা উৎলি। ভারতনা ইং ২০১৫গী গ্লোবেল ইন্নোভেসন ইন্দেক্সতা ৮১শুবা থাক্তা লৈরম্মি। ঙসিদি, ঐখোয়না ৪০শুবা থাক্তা লৈরে। লৈবাক অসিদা চহি ৭কী মমাংদা রেজিস্তর তৌরবা স্তার্তঅপ মশিং চাম্মগী খুজিংদা লৈরম্মি, অদুবু, মসিগী মশিংনা ঙসিদি চাউরাক্না ৯০,০০০ য়ৌরে।
৬০. ঐখোয়গী ফোর্সনা লাল্লোন্দা হৈবা অমসুং তেক্নোলোজীগী শক্তি লৈহন্নবগীদমক্তা মসিদা নহাশিংগী পাঙ্গল হাপ্পা হায়বসি ঙসিগী য়ুগকী য়াম্না মরু ওইবা ৱাফম্নি। ৱাফমশিং অসিবু খন্থরবা তুংদা, অগ্নিবীর য়োজনা হৌদোকখি। মসিনা লৈবাক্কী নহারোলশিংনা আর্ম্দ ফোর্সকী খুত্থাংদগী লৈবাক সেবা তৌবগী য়াম্না চাউবা খুদোংচাবা অমনি।
৬১. ঐহাক্কী সরকারনা নহাশিংগী পাঙ্গলগা লৈবাক্কী মায়-পাকপগা শান্ন-খোৎনবগী খুত্থাংদা অমত্তা ওইহল্লি। ঐখোয়গী শান্নরোইশিংনা কম্মনৱেল্থ গেমস, ওলিম্পিক অমসুং পেরা গেমসতা মশক থোক্না শান্নদুনা মখোয়গী হৈ-শিংবসি কনা অমত্তগী মখা তাদে হায়বা উৎলে। লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংদা মসিগুম্বা তেলেন্ত মশক খঙদোক্তুনা য়োকখৎনবগীদমক্তা খেলো ইন্দিয়া গেমস অমসুং খেলো ইন্দিয়া সেন্তরগা লোয়ননা, তি.ও.পি.এস. স্কিম অসিসু থবক্তা ওন্থোকপা হৌরে।
৬২. ঐখোয়গী সরকারনা দিব্যাংশিংগী য়াইফ য়ুম্বালদা মিৎয়েং চঙলি। লৈবাক অসিদা পায়খৎলিবা ৱান সাইন লেংগ্বেজ অমসুং সুগময়া ভারত অভিয়ান্না দিব্যাং নহাশিংদা মশক থোক্না তেংবাংলি।
ইকায় খুম্ননিংঙাই ওইরবা মেম্বরশিং,
৬৩. মমাংগী দিকেদ অসিগী মনুংদা, ঐখোয়না ভারত্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা অচৌবা শিংনা অনি উখি। অহানবা, ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অচৌবা প্রোজেক্তশিং মতম চানা লোইশিনবা ঙমদবা। অনিশুবা, তোঙানবা বিভাগ অমসুং সরকারশিংনা মখোয়গী খুদোংচাবগী মতুং ইন্না থবক তৌবা। মসিনা সরকারগী রিসোর্সশিং লান্না শিজিন্নবা অমসুং মতম হেন্দোকপগী মথক্তা, মীচম মীয়ামদা খুদোংচাদবা কয়াসু থোকহল্লি। ঐহাক্কী সরকারনা পি.এম. গতি-শক্তি নেস্নেল মাস্তরপ্লান শেমদুনা মসিগুম্বা শিংনবশিংগা মাইয়োক্নবা ঙম্নবগীদমক্তা মশক থোকপা খোঙথাং পায়খৎলে। রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংনা মাস্তর প্লান অসিদা থৱাই য়াওবগী মতৌ উৎনরক্লি। মসিনা লৈবাক্কী মলতি-মোদেল কন্নেক্তিবিতীবুসু পাকথোক চাউথোকহনগনি।
৬৪. ঐহাক্কী সরকারনা ভারতপু মালেমগী খ্বাইদগী কম্পিতিতিব ওইবা লোজিস্তিক্স হব অমা ওইহন্নবা কন্না হোৎনরি। মসিগীদমক্তা মমাংগী চহিদা নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসী হৌদোকখি। পোলিসী অসিবু থবক্তা ওন্থোকপনা লোজিস্তিক্স কোস্তসু হন্থহনগনি।
৬৫. ঐহাক্কী সরকারনা লৈবাক চাউখৎহন্নবা থবক পায়খৎলিবা অসিগী খোঙজেল অমসুং মিৎয়েং চাউনা য়েংলিবা অসিদি মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রি অমসুং চাংদম্ননিংঙাইসু লৈত্রি।
ঐহাক্কী সরকার শেমখ্রবা মতুংদা, অৱস য়োজনাগী মখাদা ভারতকী লাইরবশিংগীদমক্তা নোংমদা চাংচত্তা য়ুম ১১,০০০ শাখি।
মান্নবা মতমসিদা, চাংচত্তা মীওই লাখ ২.৫না ভারত্তা নুমিৎ খুদিংগী ব্রোদবেন্দ ফংখি।
নুমিৎ খুদিংগী গ্যাস কন্নেক্সন ৫৫,০০০ হেন্না পীখি।
মুদ্র য়োজনাগী মখাদা লুপা করোর ৭০০ হেনবগী লোন নুমিৎ খুদিংগী পীখি।
মমাংগী চহি ৮-৯ অসিদা ভারত্তা থা খুদিংগী য়ামদ্রবদা মেদিকেল কোলেজ অমা হৌদোকখি।
মতমসিগী মনুংসিদা, নুমিৎ খুদিংগী কোলেজ অনি অমসুং চয়োল খুদিংগী য়ুনিবর্সিতী অমা হৌদোকখি।
ভারতনা শুপ্নগী চহি ২গী মনুংদা, ভেক্সিন দোজ করোর ২২০ হেন্না কাপখি।
৬৬. সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতাংদা পল্লুরবদি, ইং ২০০৪ অমসুং ২০১৪গী মনুংদা মেদিকেল কোলেজ ১৪৫ হাংদোকখিবা মতমদা, ঐহাক্কী সরকারগী ইং ২০১৪দগী ২০২২ ফাওবগী মনুংদা, মেদিকেল কোলেজ ২৬০ হেন্না হাংদোকখি। হান্নগী মতমগা চাংদম্নবা মতমদা, লৈবাক্কী মেদিকেল মহৈরোইগী গ্রেজুএত অমসুং পোস্ত-গ্রেজুএত সিত মশিংসু শরুক অনি হেনগৎলে। ইং ২০১৪গী মমাংদা লৈবাক অসিদা য়ুনিবর্সিতী ৭২৫মুক লৈরম্বা মতমদা, মমাংগী চহি ৮সিদা অনৌবা য়ুনিবর্সিতী ৩০০ হেন্না হাংদোকখি। মতমসিগী মনুংদা, অনৌবা কোলেজ ৫০০০ হেনবসু হাংদোকখি।
৬৭. মান্নবা মতৌ ওইনা, ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতাংদা লৈবাক অসিদা অনৌবা রেকোর্দ কয়া থমখ্রে। ইং ২০১৩-১৪ ফাওবদা, লৈবাক অসিদা শোরোক কিমি চাউরাক্না ৩.৮১ প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনাগী মখাদা শাখি। অদুবু, মসিগুম্বা শোরোক্কী নেতৱর্ক অসি ইং ২০২১-২২ ফাওবদা, কিমি লাখ ৭ হেন্না হেনগৎখি। হৌজিক ফাওবগী ওইনদি, লৈবাক অসিগী খুন্দাবা মফম চাউরাকপা ৯৯%দি শোরোক্না শম্নরে। ৱর্ল্দ বেঙ্ক য়াওনা লুপ কয়া অমনা পাংথোকপা স্তদীশিংনা খুঙ্গংগী শোরোকশিংনা খুঙ্গংদা থবক পীবা, লৌউ-শিংউ, মহৈ-মশিং অমসুং হকশেলগী হীরমদা য়াম্না কান্নবা শাফু পী হায়না উৎলি।
৬৮. নেস্নেল হাইৱে নেতৱর্ক অসিসু মমাংগী চহি ৮গী মনুংদা ৫৫% হেন্না হেনগৎলে। লৈবাক্কী জিলা ৫৫০ হেনববু ভারতমালা প্রোজেক্তকী মখাদা হাইৱেগা য়াম্না থুনা শম্নরগনি। শেন্মিৎলোন্দা অফবা শাফু পীগদৌরিবা কোরিদোর মশিংসু ৬তগী ৫০দা হেনগৎলগনি।
৬৯. মান্নবা মতৌ ওইনা, লৈবাক্কী এভিএসন সেক্তর অসিসু য়াম্না থুনা শাহৌ লৌরি। ইং ২০১৪ ফাওবদা, লৈবাক্কী এয়রপোর্ত মশিং অসি ৭৪ ওইরম্মি, হৌজিক্তি মশিং অসি ১৪৭ য়ৌরে। ঙসিদি, ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী অহুমশুবা চাউবা এভিএসন মার্কেত ওইরে। হীরম অসিদা উরান য়োজনানা অচৌবা থৌদাং লৌরি। ইন্দিয়ন রেলৱেজ অসিসু মোদর্ন ইন্সতিত্যুসন অমা ওইরক্লি অমসুং য়ৌশিনবদা ৱাবা মফম কয়া অমসু লৈবাক্কী রেল মেপ্তা য়াওরে। বন্দে ভারত এক্সপ্রেসকী মওংদা মোদর্ন ওইবা অমসুং হাই-স্পীদ ত্রেনশিংসু ইন্দিয়ন রেলৱেজকী শরুক ওইরে। য়ৌশিনবদা ৱাবা জম্মু অমসুং কশ্মির অমসুং অৱাং নোংপোক্কী মফমশিংসু রেলৱেজতা শম্নরে। লৈবাক্কী মরু ওইবা রেলৱে স্তেসন কয়াবু মোদর্নাইজ তৌরি। ইন্দিয়ন রেলৱেজনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইলেক্ত্রিক রেল নেতৱর্ক ওইবগী মাইকৈদা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি। ঐখোয়না ইন্দিয়ন রেলৱেজপু তেক্ত-কায়দবা ওইবা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা ইন্দিজিনিয়স তেক্নোলোজী – কবচপু পাকথোক চাউথোকহল্লি।
ইকায় খুম্ননিংঙাই ওইরবা মেম্বরশিং,
৭০. চাউখৎপা অমসুং মহৌশাবু ওন্ন-তৈনবনি খনবা ৱাখল্লোন্সু ভারতনা হোংদোক্লে। ঐহাক্কী সরকারনা গ্রীন গ্রোথতা মিৎয়েং চঙলি অমসুং মালেম পুম্ববু মিসন লাইফকী খুত্থাংদা অমত্তা ওইহন্নবা মিৎয়েং চঙলি। সরকার অসিনা সোলর কেপাসিতী শরুক ২০ হেন্না মমাংগী চহি ৮দা হেনগৎহনখ্রে। ঙসিদি, ভারত অসি মালেমগী রিন্যুএবল ইনর্জী কেপাসিতীদা মরিশুবা থাক্তা লৈরে। লৈবাক অসিনা নন-ফোসিল ফুএল সোর্সতগী মশাগী ইলেক্ত্রিক জেনেরেসন কেপাসিতীবু ৪০% য়ৌহনবগী পান্দমসু চহি ৯গী মমাংদা ফংবা ঙমখ্রে। মায় পাকপা অসিনা ঐখোয়না ইং ২০৭০ফাওবদা নেত জিরো ওইবগী পান্দমদা চাউয়া তেংবাংগনি। লৈবাক অসিনা পেত্রোলদা ইথানোল য়ানবগী ২০%গী পান্দম ফংবগী মাইকৈদা খোঙজেল থুনা চঙশিল্লি।
৭১. সরকারনা হাইদ্রোজেন মিসনসু হন্দক্তা অয়াবা পীখ্রে। মসিনা ভারত্তা গ্রীন ইনর্জীগী হীরমদা লুপা করোর কয়াগী ইনভেস্তমেন্তকী পুক্নিং চিংশিনগনি। মসিনা ঐখোয়না ক্লীন ইনর্জী অমসুং ইনর্জী সেক্যুরিতীগী মতাংদা মীরমগী মখা পোল্লিবা অসিসু হন্থহনগনি। ঐখোয়গী শহরশিংদা পোল্ল্যুসন হন্থহনবা হায়বসিদসু অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। মরম অদুনা, ইলেক্ত্রিক মোবিলিতীগী ওইনা য়াম্না চাউবা থাক্তা থবক পায়খৎলি। এফ.এ.এম.ই. স্কিমগী মখাদা, ইলেক্ত্রিক বস ৭০০০ হেনববু কেন্দ্র সরকারনা লৈবাক্কী শহর কয়াদা পব্লিক ত্রান্সপোর্তকী শরুক ওইনা হাপখ্রে, মসিদা লৈবাক্কী কোনুং দিল্লীসু য়াওরি। মমাংগী চহি ৮দা, লৈবাক্কী মেত্রো নেতৱর্ক অসি শরুক ৩ হেন্না হেনগৎলে। ঙসিদি, শহর ২৭তা মেত্রোগী থবক পায়খৎলি। মান্নবা থৌওং ওইনা, লৈবাক শিনবা থুংবগী ওইনা অনৌবা ৱাতরৱে ১০০ হেন্না শাগৎলি। মসিগুম্বা অনৌবা ৱাতরৱে অসিনা লৈবাক্কী ত্রান্সপোর্ত সেক্তরবু নৌনা শেমদোকপদা তেংবাংগনি।
ইকায় খুম্ননিংঙাই ওইরবা মেম্বরশিং,
৭২. মালেম্না ঙসি শিংনবা কয়া মাইয়োক্নরি। দিকেদ কয়াগী মমাংদা শেমখিবা মালেমগী লুপশিংগী চুনবা অমসুং মথৌ নিংথিনা তৌবগী থৌওংবু হৌজিক্কী মতমদা ৱাহং কয়া হংনবা হৌরক্লি। মসিগুম্বা তাঞ্জা অসিদা ভারতনা তোখাইনা তারুরবা মালেম্বু অমত্তা ওইনা পুন্সিনবা ঙম্বা শক্তি অমা ওইরক্লি। মালেমগী সপ্লাই চেন্দা অমুক্কা হন্না থাজবা পুরকহনবা শাফু অমা ভারতনা ঙসি ওইরক্লে। মরম অদুনা, মালেম্না ভারত্তা থাজবা য়াম্না থম্লি।
৭৩. ভারতনা হন্দক্কী চহিসিদা জি.২০গুম্বা পাঙ্গল লৈবা কাঙলুপকী প্রসিদেন্সীগী থৌদাং লৌরে। ভারতনা ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলী, ৱান ফ্যুচরগী মন্ত্রগা লোয়ননা জি.২০ মেম্বর লৈবাকশিংগা খুৎশম্নদুনা মালেম্না হৌজিক থেংনরিবা শিংনবা কয়াগী ৱারোইশিন পুরক্নবা হোৎনরি। ঐহাক্কী সরকারনা মসিবু দিপ্লোমেতিক ওইবা প্রোগ্রাম অমখক ওইনা অকক্নবা থম্বা পামদে। মদুগী মহুত্তা, লৈবাক পুম্বনা অমত্তা ওইনা হোৎনমিন্নদুনা ভারতকী মতিক অমসুং চৎনবীবু উৎনবা খুদোংচাবা লৌবা পাম্লি। মরম অদুনা, লৈবাক্কী তোঙানবা শহরশিংদা জি.২০ মীফম কয়া চহি অসিগী মনুংদা পাংথোক্লিবনি।
ইকায় খুম্ননিংঙাই ওইরবা মেম্বরশিং,
৭৪. হৌজিক্কী মতমসি ভারতকী মালেমগা লৈনবা মরীগী খ্বাইদগী অফবা তাঙ্কক্নি। ঐখোয়না মালেমগী তোঙানবা লৈবাকশিংগা লৈনবা মরী হেন্না ফগৎহল্লে। নাকল অমদা, ঐখোয়না হন্দক্কী চহিসিদা এস.সি.ও.গী লুচিংবগী থৌদাং লৌরি, অদুগা অতোপ্পা নাকল অমদনা, ঐখোয়না ক্বাদ মেম্বর অমা ওইনা, ইন্দো পেসিফিকপু শান্তি লৈবা, তংদু লৈতাবা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা ওইহন্নবা হোৎনরি।
৭৫. ঐখোয়গী লৈবাক্কী অপাম্বশিংবু খ্বাইদগী থাক ৱাংনা থমদুনা ঐখোয়গী থৌদাং চাউথোকহল্লে। অফঘানিস্তান্দা য়ুহা হাবা নত্ত্রগা শ্রি কঙ্কাগী ইরাং ওইরো, ঐখোয়না খ্বাইদগী হান্না হ্যুমেনিতরিয়ন তেংবাং পীখি।
৭৬. ঐখোয়না শাগৎখিবা গুদৱিলনা অফঘানিস্তান অমসুং য়ুক্রেনগী ইরাং মনুংদা য়াম্না কান্নবা পীখি। ঐখোয়না লৈবাকশিং অসিদগী ঐখোয়গী অৱাবা তারবা মীয়াম্বু তেক্ত কায়দনা লৌথোকখি। অতোপ্পা লৈবাক কয়াগী মীয়াম্বুসু ঐখোয়না তেংবাংদুনা, ভারতনা হ্যুমেনিতরিয়নগী খুদম্বু মালেমদা অমুক হন্না উৎখি।
ইকায় খুম্ননিংঙাই ওইরবা মেম্বরশিং,
৭৭. ভারতনা তেরোরিজমগী মাইকৈদা খোঙফম চেৎনা লেপ্লিবা অহকপা ফিদম্বু মালেম্না ঙসি শকখঙলে। মসিনা মরম ওইদুনা, ভারতনা তেরোরিজমগী মাইয়োক্তা থম্বা ৱাফম্বু মালেমগী প্লেতফোর্ম খুদিংনা তারিবনি। য়ু.এন.এস.সি. কাউন্তর তেরোরিজমগী অখন্নবা মীফম অমা মমাং চহিগী ওক্তোবরদা ভারত্তা পাংথোকখি। ভারতনা মসিদসু তেরোরিজমগী মাইকৈদা ৱাফম থমখি। ঐহাক্কী সরকারনা সাইবর সেক্যুরিতীগা মরী লৈনবা ৱাফম কয়াবুসু মালেম মাঙদা থম্মোই শেংনা থম্লি।
৭৮. ঐহাক্কী সরকারনা ঐখোয়না পোলিতিকেল অমসুং স্ত্রেতজিক ওইনা পাঙ্গল লৈরবা মতমদা মতম শাংনা শান্তি লৈবা ঙমগনি থাজৈ। মরম অদুনা, ঐখোয়গী ঐখোয়গী মিলিতরীগী পাঙ্গলবু মোদর্নাইজ তৌবদা লেপ্তনা মিৎয়েং চঙলিবনি।
ইকায় খুম্ননিংঙাই ওইরবা মেম্বরশিং,
৭৯. গনতন্ত্রগী মমা ওইবগী শক্নাইরবা ভারতকী খোঙচৎ অসিদা চাউথোকচনিংঙাই ওইবা ৱাফম কয়ানা থল্লি। ঐখোয়না য়াম্না হ্যুমেন ওইবা মওংদা ঐখোয়গী দিমোক্রেসীগী মগুন লৈহনখি। মসিগী মমাংগী শক্নাইরবা চহি লিশিং কয়াগুম্না, ভারতকী হ্যুমেন সিবিলাইজেসন্না মথংগী চহি চা কয়াদসু তুংলমচৎকী মাইকৈদা লেপ্তনা চঙশিনখিগনি।
ভারতকী দিমোক্রেসী অসি নুংঙাই য়াইফৈ, মপাঙ্গল লৈ অদুগা তুংদসু অদুমক ওইখিগনি।
ভারতকী ৱাখল্লোন্দি মতম নাইদবনি অমসুং তুংদসু ওইদুনা লৈগনি।
ভারতকী লৌশিং, সাইন্স অমসুং স্পিরিচুএলিতীনা মালেম্বু চহি চা কয়াদগী লমজিং-লমতাক্তুনা লাকখি অমসুং তুংগী চহি চা কয়াদসু লমজিং লমতাকখিগনি।
ভারতকী ৱাখল্লোন অমসুং ভেল্যুনা মীখা পোল্লিঙৈগী অৱাবা মতমদসু তেক্ত-কায়দনা লৈখি অমসুং অদুমক লৈখিগনি।
ভারতকী লৈবাক অমা ওইবগী শক্তাক অসিদি অমরনি, অমর ওইদুনা লৈগনি।
৮০. ঐখোয়গী গনতন্ত্রগী থৱাই ওইরিবা পার্লিয়ামেন্ত অসিদা ঐখোয়না লুনা উবা অমসুং ফংবদা ৱাগদবা পান্দম থম্বগী চৎনবী অসিমক ঐখোয়গী পান্দম ওইগদবনি। হয়েং পাংথোক্কদবা থবকশিংবু ঐখোয়না পাংথোক্নবা হোৎনগদবনি। অতোপ্পনা তৌগে খল্লিবা থবকশিংবু ঐখোয়না ভারতনা মচানা মখোয়দগী হান্না পাংথোক্কদবনি।
৮১. “সমগাছদভম সম্বাদাধবম সম বো মানমসি জনতম” হায়না ফোংদোক্লিবা ভেদগী পাউতাক্কী মখা পোন্না হিংদুনা ঐখোয়গী গনতন্ত্রবু হেন্না নিংথিহনসি। বেদগী ৱারোল অসিনা হায়বদি, ঐখোয়না খোঙ্কাপ অমমম পুন্না থাংমিন্নসি, অমনা অমগী ৱাখল্লোন খঙনসি, ঐখোয়গী ৱারেপ খুদিংদা অমত্তা ওইবগী ইথিল লৈহন্সি হায়বনি।
৮২. লৈবাক শেম্বগী মসিগুম্বা মহাজৈগ্যা অসিদা ইশাগী কর্তব্যা পথতা চত্তুনা ঐখোয়না সংবিধানগী ৱাশক মপুং ফাহন্সি।
থাগৎচরি!
জয় হিন্দ!
জয় ভারত!

President's Secretariat
ADDRESS BY THE HON’BLE PRESIDENT OF INDIA SMT. DROUPADI MURMU TO BOTH HOUSES OF THE PARLIAMENT
31 JAN 2023 12:23PM by PIB Delhi
Honorable Members,
1. It gives me great pleasure to address both Houses of Parliament assembled together. A few months back, our country completed 75 years of independence and entered the ‘Amrit Kaal’. This ‘Azadi ka Amrit Kaal’ assimilates the pride of thousands of years of our glorious past, the inspirations of Indian freedom struggle and India’s resolve for a golden future.
2. This ‘Amrit Kaal’of 25 years is the period of the golden centenary of independence and the making of a developed India. This 25-year span is for all of us and for every citizen of the country to perform our duties to the utmost levels. An opportunity to build an era beckons us for which we need to work continuously with our full potential.
• By 2047, we have to build a nation, which not only embraces its glorious past, but also encompasses every golden aspect of modernity.
• We have to build a Bharat, which is self-reliant and also able to fulfill its humanitarian obligations.
• A Bharat which has no poverty and where the middle class is also prosperous.
• A Bharat whose youth and women power will be at the forefront to give direction to the society and the nation, and whose youth are well ahead of time.
• A Bharat whose diversity is even more vivid and whose unity becomes even more unshakeable.
3. When the country actualises this reality in 2047, it will certainly observe and assess the foundation of its grand construction. At that time, these initial moments of the Azadi ka Amrit Kaal will be viewed with a different perspective. Therefore, this time and this period of ‘Amrit Kaal’ has become all the more significant.
Honorable Members,
4. When the people of the country gave my government the opportunity to serve them for the first time, we began with the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. With the passage of time, ‘Sabka Vishwas’ and ‘Sabka Prayas’ were also added to it. This mantra has now become the inspiration for building a developed India. In a few months, my government will complete nine years on this Kartavya Path of development.
5. In almost nine years of my government’s term, the people of India have witnessed many positive changes for the first time. The biggest change is that today every Indian's confidence is at its peak and the world's outlook towards India has changed.
• India which once looked at others for solutions to most of its problems, is today emerging as a provider of solutions for the issues faced by the world.
• In these years, basic facilities have been made available to a large segment of the population who had waited for these for decades.
• The modern infrastructure that we long aspired for, has started coming up in the country in these years.
• The digital network that India has built is a source of inspiration even for developed countries.
• The long felt urge to be rid of the scourge of mega scams and corruption in government schemes is now being realized.
• Today the debate is no longer about policy paralysis, instead India is being recognized for her rapid development and the far-sightedness of her decisions.
• That is why, we have now become the fifth largest economy in the world, up from the 10th spot.
This is the foundation which elevates the self-confidence for building a developed Bharat in the next 25 years.
Honorable Members,
6. Lord Basaveshwara had said – ‘Kayakave Kailasa’ which means Karma is worship and Shiva is in the Karma itself. Following this path, my government is actively engaged in performing the duty of nation building.
• Today India has a government which is stable, fearless, decisive and working with lofty ambitions.
• Today India has a government which respects the honest.
• Today India has a government working for permanent solution of the problems of the poor and their lasting empowerment.
• Today India has a government working at an unprecedented speed and scale.
• Today India has a government that gives pre-eminence to public welfare by leveraging innovation and technology.
• Today India has a government which is committed to removing every obstacle being faced by women.
• Today there is a government in India which is committed to progress as well as the protection of nature.
• Today India has a government that preserves heritage while also embracing modernity.
• Today India has a government which is moving forward confidently to play its rightful role on the global stage.
Honorable Members,
7. Today, through this Session I express my gratitude to the people of the country for electing a stable government for two consecutive terms. My decisive government has always kept the country's interest paramount and shown the will-power to completely transform the policies and strategies when required. From surgical strike to a firm crackdown on terrorism, from a befitting response to every misadventure from LoC to LAC, from abrogation of Article 370 to Triple Talaq, my government has been recognized as a decisive government.
8. The stable and decisive government has enabled us to deal with the biggest calamity in 100 years and the situation that arose thereafter. Wherever in the world there is political instability, those countries are beset with severe crises today. But India is in a much better position than the rest of the world due to the decisions taken by my government in the national interest.
Honorable Members,
9. My government is of the firm opinion that corruption is the biggest enemy of democracy and social justice. Therefore, there has been a relentless fight against corruption in the last few years. We have ensured that the honest will be honoured in the system. There is increasing social consciousness in the country that there should be no sympathy for the corrupt in the society.
10. In the last few years, the Benami Property Act was notified with a view to create a corruption-free ecosystem. The Fugitive Economic Offenders Act was passed to confiscate the properties of criminals who absconded after committing economic offences. An effective system has also been put in place to end the practice of favouritism and corruption in government machinery. Today there is a Government-e-Marketplace (GeM) system for tenders and government procurement, in which transactions worth more than Rupees 3 lakh crore have taken place so far.
11. Today, special honor is being bestowed upon those making an honest contribution in nation building. Life of our countrymen has been made easier by doing away with the complexities of filing income tax returns. Promotion of faceless assessment has brought about transparency and accountability in the system. Earlier there was a long wait for tax refunds. Today, refunds are received within a few days of filing ITRs. Today the GST regime has provided transparency, along with ensuring the dignity of taxpayers.
12. From Jan Dhan-Aadhaar-Mobile trinity, which is weeding out fake beneficiaries to launching One Nation One Ration Card, we have undertaken major enduring reforms. Over the years, the country has developed a stable and transparent regime in the form of DBT and Digital India. Today the monetary benefits of more than 300 schemes are directly reaching the bank accounts of the beneficiaries. So far, an amount of more than Rupees 27 lakh crore has reached crores of beneficiaries with complete transparency. The World Bank report acknowledges that it was only due to such schemes and mechanisms that India was able to prevent crores of people from falling below the poverty line during the Covid pandemic.
13. Every taxpayer feels proud when corruption is reined in and every penny of tax is put to good use.
Honorable Members,
14. Today an honest taxpayer of the country wants the governments to desist from the politics of shortcuts. He wants plans that encourage permanent solutions to problems and empower the common people. Therefore, my government has laid emphasis on the long lasting empowerment of the countrymen while dealing with the current challenges.
15. ‘Poverty eradication’ is no longer just a slogan. Now my government is working towards empowering the poor by providing a permanent addressal to their concerns.
16. For instance, a major cause of poverty is illness. A serious ailment completely shatters the morale of a poor family, leaving generations in debt. To free the poor from this worry, a nationwide Ayushman Bharat Yojana was launched. Under this scheme, more than 50 crore countrymen have been provided the facility of free treatment. The Ayushman Bharat Yojana has saved crores of poor from becoming poorer, preventing them from spending Rupees 80,000 crore. Today medicines are being made available at very low cost in about 9,000 Jan Aushadhi Kendras spread across the country. As a result, about Rupees 20,000 crore of the poor have been saved in the past few years. That is, from Ayushman Bharat and Jan Aushadhi schemes alone, the countrymen have got assistance worth Rupees one lakh crore.
17. I would like to place before all of you the example of water, which is the most important resource in the lives of citizens. To provide ‘Har Ghar Jal’, my government has started 'Jal Jeevan Mission'. In the seven decades before the launch of the Mission, water connections were available only to about 3.25 crore houses in the country. However, in these three years, about 11 crore families have been covered with piped water supply under the Jal Jeevan Mission. The poor families are benefitting the most from this scheme, and it is providing a permanent solution to their problems.
18. In the last few years, the government has provided pucca houses to more than three and half crore poor families. With the house comes a new self-confidence. This not only improves the present condition of the family, but also enhances the self-confidence of the child who grows up in that house. The government has tried to relieve the poor from their worries by providing basic facilities like toilet, electricity, water, cooking gas etc. As a result, people of the country have got confidence that government schemes and benefits actually reach the needy and 100 percent coverage or saturation is possible even in a vast country like India.
19. It is written in our scriptures-
Ayam nijah paroveti ganana laghuchetasam
It means the attitude that this is mine and that is yours is not correct. In the last 9 years, my government has worked for all classes of citizens without any discrimination. As a result of the efforts of my government in the last few years, many basic facilities have either reached cent percent of the population or are very close to that target.
20. My government is fully committed to saturation of all schemes, and to Antyodaya. It is our endeavour that all the rightful beneficiaries get benefits of government schemes and no one is deprived of the same.
Honorable Members,
21. During the Covid pandemic, we have witnessed the difficulties of the poor all over the world. But India is one of those countries which accorded top priority to save the lives of the poor and ensured that poor were not deprived of food. I am happy that my government has decided to implement the PM Garib Kalyan Anna Yojana in line with the changing circumstances. This is the hallmark of a sensitive and pro-poor government. The government has spent about Rupees 3.5 lakh crore for free food grains to the poor under the PM Garib Kalyan Anna Yojana. Today this scheme is being appreciated all over the world. One of the reasons for this appreciation is that a transparent mechanism built with the help of technology has ensured full delivery of foodgrains to every beneficiary
Honorable Members,
22. The vision of holistic development can only be achieved by paying proper attention to the hopes and aspirations of the many classes and regions of our country. Now my government is giving priority to each such deprived class and deprived region.
23. My government has fulfilled the wishes of each such section of society which has been deprived for centuries. We have fulfilled the wishes of the poor, dalits, backwards and tribal communities and given them the courage to dream. No work, no effort is small, and each has its role in development. With this spirit, emphasis is being laid on the development of deprived sections and underdeveloped regions.
24. A large number of our small businessmen carry out their business and trading activities on footpaths, on carts and through street vending. My government has appreciated the role of these partners in development as well. Therefore, they have been linked to formal banking for the first time and affordable and collateral-free loans were made available to them through the PM SVANidhi scheme. Incentives are being provided for digital transactions to street vendors under the scheme. So far, about 40 lakh vendor partners have been given loans under this scheme.
25. 11 crore small farmers of the country are also on the priority list of my government. These small farmers were deprived of government priority for decades. Now every effort is being made to make them empowered and prosperous. These small farmers have been given financial assistance of more than Rupees 2.25 lakh crore under the PM Kisan Samman Nidhi. An important aspect of this is that there are about three crore women among these beneficiaries. So far, the women farmers have received about Rupees 54,000 crore under this scheme. Similarly, while increasing the coverage of crop insurance, soil health card and Kisan Credit Card (KCC) for small farmers, my government has, for the first time, also linked cattle bearers and fishermen with the facility of Kisan Credit Card. My government stands firmly with small farmers for enhancing their capacity from setting up of FPOs i.e. Farmer Producer Organizations to increasing MSP of crops.
Honorable Members,
26. My government has awakened the aspirations of the Scheduled Castes, Scheduled Tribes and Other Backward Classes. These classes were most deprived of the benefits of development. Now that basic facilities are reaching this section, these people are becoming capable of having newer dreams. Programmes such as Dr. Ambedkar Utsav Dham, Amrit Jaldhara and Yuva Udyami Yojana are being run for the socio-economic empowerment of Scheduled Castes. My government has taken unprecedented decisions for the pride of the tribal communities. For the first time, the country started celebrating the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as ‘Janjatiya Gaurav Diwas’. Recently, the government paid tribute to the tribal revolutionaries at the national level in Mangarh Dham for the first time. Today, more than 36,000 tribal-dominated villages are being developed under the Pradhan Mantri Adi Adarsh Gram Yojana. Today more than 400 Eklavya Model Schools have opened in tribal areas in the country. More than 3,000 Van Dhan Vikas Kendras have become new means of livelihood across the country. My government has demonstrated its commitment to the welfare of OBCs by giving constitutional status to the National Commission for Backward Classes. For the first time, a Welfare and Development Board has also been constituted for the Banjara, nomadic and semi-nomadic communities.
Honorable Members,
27. There were more than 100 districts in the country which were lagging behind on many parameters of development. Government paid attention to their development by declaring these districts as aspirational districts. Today these districts are moving towards parity with other districts of the country. My government is now working to replicate the success of aspirational districts at the block level, and for this, work has been started to develop 500 blocks as aspirational blocks in the country. These aspirational blocks are being developed in an institutionalized manner for social justice.
28. Tribal, hilly, coastal and border areas of the country could only receive limited benefits of development in the past few decades. Difficult terrain, along with unrest and terrorism, posed major challenge to development of the North East and Jammu & Kashmir. My government has taken a number of successful steps for lasting peace and has confronted the geographical challenges. As a result, the North East and our border areas are experiencing a new pace of development.
29. My government has started working on the Vibrant Village programme to provide better facilities to the border villages. From the point of view of national security too, unprecedented infrastructure has been developed in the border areas in the past few years. This has accelerated development in such areas. The left-wing extremism, which had become a major threat to national security in the last few decades, has now been confined to a few districts.
Honorable Members,
30. A major achievement of my government has been the empowerment of women. In this context, I am reminded of an inspiring poem titled 'Nari-Shakti', written by 'Utkal Bharti', Kuntala Kumari Sabat, an immortal personality of Indian literature, freedom fighter and well-known Odia poetess. About a hundred years ago she said:
“Basundhara-Tale Bharat-Ramani Nuhe Heen Nuhe Deen
Amar Kirti Koti Yuge Kebhen Jagtun Nohib Leen.”
In other words
The woman of India is neither inferior nor weak compared to anyone else. Her immortal glory will never disappear for ages and remain forever in the whole world.
31. I feel proud to see our sisters and daughters bringing laurels at the world level as per the dreams of Utkal Bharti. I am happy that my government's efforts have been the driving force behind such progress.
32. All the welfare schemes launched by my government have at the centre of them a vision to make life easier for women, provide new opportunities for employment and self-employment to women and ensure women empowerment. For the upliftment of women, even when the old beliefs and old traditions had to be broken, the government has not backed down.
33. We have seen the success of 'Beti Bachao, Beti Padhao' campaign. The consciousness that has come in the society due to efforts of the government has led to a steady increase in the number of daughters. For the first time in the country, female population now outnumbers that of males and health of women has also improved considerably. Be it the Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan or the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana, we have succeeded in saving the lives of both mother and child. About 50 percent of the beneficiaries of the Ayushman Bharat scheme are also women.
Honorable Members,
34. From education to their career, my government is trying to remove all obstacles for daughters. Through efforts like the construction of separate toilets for girls in the government schools of the country or the scheme related to sanitary pads, the drop-out rate of girls has come down sharply. The Swachh Bharat Abhiyan has not only increased the dignity of women, it has also provided them a safe environment. For the first time, savings accounts have been opened for the brighter future of crores of daughters across the country under the Sukanya Samriddhi Yojana. Many important steps have also been taken for the education of girls in the new National Education Policy.
35. My government has also ensured that women are not restricted from carrying out any work or participating in any field of work. For this purpose, recruitment in every sector from mining to forward posts in the army, has been thrown open to women. Our daughters are now studying and training in Sainik Schools as well as military academies. It is my government which has increased the maternity leave from 12 weeks to 26 weeks.
36. About 70 percent of the beneficiaries under the Mudra Yojana are women entrepreneurs. A study suggests that this scheme has increased the economic power of women and their participation in social decisions. Women's self-confidence has got a boost after the houses allotted under the PM Awas Yojana have been registered in their names. Jan Dhan Yojana has led to the parity between women and men in access to banking services in the country for the first time. At present, there are more than 80 lakh self-help groups functioning in the country, in which about nine crore women are associated. Assistance of lakhs of crores of rupees is being given by the government to these women self-help groups.
Honorable Members,
37. Our heritage connects us to our roots and our development gives us the courage to reach out to the sky. That is why my government has chosen the path of consolidating heritage and giving priority to development.
38. Today, on the one hand, Ayodhya Dham is being constructed in the country, while on the other hand, the modern Parliament House is also being built.
39. On the one hand, we have constructed Kedarnath Dham, Kashi Vishwanath Dham and Mahakal Mahalok, on the other hand, our government is also building medical colleges in every district.
40. On the one hand, we are developing our pilgrimage centres and historical legacy, while on the other hand, India is becoming major space power of the world. India has also launched its first private satellite.
41. On the one hand, we are following the path shown by saints like Adi Shankaracharya, Lord Basaveshwara, Thiruvalluvar, Guru Nanak Dev, and on the other hand, today India is also becoming a hub of hi-tech knowledge.
42. On the one hand, we are strengthening the spirit of Ek Bharat-Shreshtha Bharat through Kashi-Tamil Sangamam, while on the other, we are also developing modern systems like One Nation, One Ration Card. India's strength in Digital India and 5G technology is being acknowledged by the world today.
43. Today, while India is taking its ancient methods like Yoga and Ayurveda to the whole world, on the other hand, it is also strengthening the country’s new identity as the Pharmacy of the World.
44. Today, while India is encouraging natural farming and its traditional millet crops, we have also developed modern technology like Nano Urea.
45. On the one hand, while we are improving the rural infrastructure for agriculture, on the other hand, we are also empowering the farmers through drone technology and solar power.
46. While emphasis is being laid on the development of smart facilities in the cities, mapping of village houses is being done through drones under the Swamitva Yojana for the first time.
47. While 75 Amrit Sarovars are being built in every district on the occasion of the Azadi ka Amrit Mahotsav, at the same time hundreds of modern Vande Bharat trains are also being launched.
48. On the one hand, the traditional strength of our trade, that is, the river waterways and ports, are being modernized, along with this multimodal connectivity and a network of logistic parks are also being developed.
Honorable Members,
49. The country is moving ahead with the inspiration of ‘Panch Prāns’ in the Amrit Kaal of independence. My government is constantly trying to get rid of every sign of ‘slave mentality’.
50. What was once Rajpath is now the Kartavya Path!
51. Today, the statue of Netaji Subhas Chandra Bose on Kartavya Path is making every Indian proud and we have honored the valour of Netaji and the Azad Hind Fauj in Andaman and Nicobar also. Just a few days ago, my government also laid the foundation stone of a grand memorial and museum dedicated to Netaji Subhas Chandra Bose on an island named after him in the Andaman and Nicobar Islands.
52. 21 islands of Andaman and Nicobar have also been named after Param Vir Chakra awardees of the Indian Army.
53. On the one hand, the National War Memorial has become a symbol of national valour, while on the other, our Navy has also got the insignia given by Chhatrapati Veer Shivaji Maharaj.
54. On the one hand, while museums related to all tribal freedom fighters, including Bhagwan Birsa Munda, are being built, on the other hand, Dr. Babasaheb Ambedkar's Panchteerth have also been built. Similarly, the Prime Minister's Museum has also been built showcasing the contribution of every Prime Minister.
55. The country has observed the first 'Veer Bal Diwas' with pride and reverence. My government has also initiated the observance of 'Vibhajan Vibhishika Smriti Diwas' in the country to keep alive the agony of history and the learnings associated with them.
Honorable Members,
56. The country has started reaping the fruits of success of the Make in India and the Atmanirbhar Bharat campaigns. Today India's manufacturing capacity is increasing and manufacturing companies from all over the world are also coming to India.
57. Today we have initiated efforts for manufacturing of semiconductor chips and aeroplanes in India. It is the result of such efforts that the export of goods made in India is increasing continuously. Until a few years ago, we used to import mobile phones in large numbers. Today India has become a major exporter of mobile phones to the world. The import of toys in the country has decreased by 70 percent, while their export has increased by more than 60 percent.
58. As a result of new initiative of my government, our defence exports have grown 6 times. I am proud that the first indigenous aircraft carrier INS Vikrant has also joined our forces. We are not only entering new sectors of manufacturing, but are also doing commendable work in our traditional sectors like Khadi and Village Industries. It is a matter of happiness for all of us that the turnover of the khadi and rural industries has crossed Rupees 1 lakh crore mark during the Azadi ka Amrit Mahotsav. Due to the efforts of my government, the sale of Khadi has also increased 4 times.
Honorable Members,
59. My government has constantly laid unprecedented emphasis on innovation and entrepreneurship. This is harnessing the strength of our country with the world’s youngest population. Today our youth are demonstrating the power of their innovation to the world. In 2015, India was ranked 81st in the Global Innovation Index. Now it has reached the 40th position. Seven years earlier, there were only a few hundred registered start-ups in India, today this number is almost 90,000.
60. In today's era, it is very important for our forces to be enriched with youth power, to be proficient in warfare and to be equipped with the power of technology. Keeping these principles in mind, Agniveer Yojana has been launched. This will give maximum opportunity to the youth of the country to serve the nation through the armed forces.
61. My government is also connecting the power of the youth with the honour of the country through sports. Our sportspersons have proved that their talent is second to none by performing phenomenally in Commonwealth Games, Olympics and Para Games. Along with Khelo India Games and Khelo India Centers, TOPS scheme is being implemented to spot and nurture such sporting talents in every nook and corner of the country.
62. Our government is also fully sensitive to the welfare of the Divyang. One sign language and Sugamya Bharat Abhiyan in the country have tremendously helped the Divyang youth.
Honorable Members,
63. Over the past decades, we have noticed two major challenges in building infrastructure in India. Firstly, large infrastructure projects could not be completed on time. Secondly, different departments and governments worked according to their own convenience. This not only resulted in the misuse of government resources and time overruns, but also caused inconvenience to the common man. My government has taken concrete steps to deal with these challenges by formulating the PM Gati-Shakti National Master Plan. States and Union Territories have also shown enthusiasm regarding the PM Gati-Shakti National Master Plan. This will also expand multi-modal connectivity in the country.
64. My government is striving to make India the most competitive logistics hub of the world. For this, the National Logistics Policy was launched in the country last year. Implementation of this policy will result in reduction of logistics cost.
65. The speed and scale at which my government is working for the development of the country is unprecedented and unparalleled.
• After the formation of my government, on an average, 11,000 houses were built every day for the poor in India, under the Awas Yojana.
• In the same period, an average of 2.5 lakh people got connected to broadband every day in India.
• More than 55,000 gas connections were given every day.
• Loans worth more than Rupees 700 crore were disbursed every day under the Mudra Yojana.
• In India, almost one medical college has come up every month in the last eight-nine years.
• During this period, two colleges have been established every day and a university established every week.
• Within just 2 years, India has administered more than 220 crore vaccine doses.
66. Talking about social infrastructure, while 145 medical colleges were opened in the country between 2004 and 2014, more than 260 medical colleges have been opened during the tenure of my government from 2014 to 2022. The number of graduate and postgraduate seats for medical students has now doubled in the country as compared to earlier period. While there were about 725 universities in the country before 2014, more than 300 new universities have been set up in the last eight years. More than 5000 colleges have also been opened in the country during this period.
67. Similarly, new records have been made in the country in terms of physical infrastructure. About 3.81 lakh km of roads were built in the country till 2013-14 under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana. However, by 2021-22, this network of rural roads has increased to more than 7 lakh km. So far, more than 99 percent of the country's habitations have been connected by road. Studies by many organizations, including the World Bank, indicate that rural roads have had a very positive impact on employment, agriculture, education and health in villages.
68. The National Highway network has grown by more than 55 percent during the last eight years. Soon, more than 550 districts of the country will be connected by highways under the Bharatmala project. The number of corridors which will give impetus to the economy is going to increase from 6 to 50.
69. Similarly, the country’s aviation sector is also growing rapidly. Upto 2014, the number of airports in the country was 74, it has now increased to 147. Today India has become the third largest aviation market in the world. The UDAN Yojana has played an important role in this regard. Indian Railways is emerging as a modern institution and many inaccessible areas are being added to the rail map of the country. A modern and semi high-speed train has become part of the Indian Railways in the form of Vande Bharat Express. Inaccessible areas of Jammu Kashmir and North East are also being connected by Railways. Major railway stations of the country are being modernized. Indian Railways is fast moving towards becoming the world’s largest electric railway network. We are also rapidly expanding indigenous technology -- KAVACH -- to make Indian Railways safer.
Honorable Members,
70. India has also changed the perception, which considers progress and nature as contradictory. My government is focusing on green growth and is emphasizing on connecting the entire world with Mission LiFE. The government has increased the solar power capacity by almost 20 times in the last eight years. Today, India ranks fourth in the world in renewable energy capacity. The country has already achieved the target of making 40 percent of its electricity generation capacity from non-fossil fuel sources, nine years ahead of the target. This success is going to strengthen our resolve to be Net Zero by the year 2070. The country is also rapidly progressing towards the target of 20 percent ethanol blending in petrol.
71. The government has also approved Hydrogen Mission recently. This is going to attract investment worth lakhs of crores of rupees in India in the field of green energy. This will result in reducing our dependence on foreign countries for clean energy and also for energy security. Reducing pollution in our cities is also our top priority. Therefore, work is underway on a very large scale for electric mobility. Under the FAME scheme, more than 7,000 electric buses are being added to public transport by the central government in many cities of the country, including the capital city of Delhi. In the last eight years, metro network in the country has increased more than 3 times. Today, metro projects are underway in 27 cities. Similarly, more than 100 new waterways are also being developed across the country. These new waterways will help transform the transport sector in the country.
Honorable Members,
72. Today's world is witnessing many challenges. The relevance and efficacy of international institutions created decades ago is also being questioned. Under these circumstances, India has emerged as a country that is connecting today's divided world in some form or the other. India is today among those countries that are reinforcing the trust in the global supply chain. Therefore, today, the world is looking towards India with high hopes.
73. This year, India has assumed the Presidency of an influential global group like G-20. With the mantra of One Earth, One Family, One Future, India is attempting to find collective solutions to the current global challenges in collaboration with the G-20 member countries. My government does not want to limit it to just one diplomatic programme. Rather, it is an opportunity to showcase India's potential and culture, through the efforts of the entire country. Therefore, G-20 meetings are being held in dozens of cities across the country throughout the year.
Honorable Members,
74. This is the best phase of India's global relations. We have strengthened our cooperation and friendship with various countries of the world. On the one hand, we are chairing the SCO this year, and on the other, being a member of the Quad, we are working for peace, stability and prosperity in the Indo-Pacific.
75. We have expanded our role keeping our national interests paramount. Whether it was the earthquake in Afghanistan or the crisis in Sri Lanka, we were the first to provide humanitarian aid.
76. The goodwill that India has generated benefitted us during the crises in Afghanistan and Ukraine. We safely evacuated our distressed citizens from these countries. By helping the citizens of many other countries, India again displayed its humanitarian gesture to the world.
Honorable Members,
77. Today the world is also acknowledging India’s tough stand on terrorism. Due to this, India's voice against terrorism is being heard seriously on every global platform. In October last year, a special meeting of the UNSC Counter-Terrorism Committee was organized for the first time in India. In this too, India made its position clear against terrorism. My government is also sincerely presenting the concerns related to cyber security before the whole world.
78. My government firmly believes that lasting peace is possible only when we are strong politically and strategically. Therefore, we are constantly laying emphasis on the modernization of our military strength.
Honorable Members,
79. India's eternal journey as the mother of democracy is filled with infinite pride. We have developed and enriched democracy in a humane way. Like its glorious past of thousands of years, India’s humane civilization will continue its forward march in the coming centuries like an eternal flowing stream.
• India's democracy was prosperous, strong, and will continue to be stronger in the future.
• India's consciousness was immortal and it will continue to be immortal.
• India's knowledge, science and spirituality have been guiding the world for centuries and it will continue to guide the world in the same way in the coming centuries.
• The ideals and values of India have remained intact even in the dark period of slavery, and they will continue to remain intact.
• India's identity as a nation was immortal in the past, and will remain immortal in the future as well.
80. In this Parliament, which is the heart of our democracy, it should be our endeavor to set goals that seem difficult and achieve them. We should try to accomplish today what is to be done tomorrow. What others are still thinking of doing, we Indians should accomplish before them.
81. Let’s enrich our democracy by living up to the dictum of Veda which says – “samgacchadhvam samvadadhvaṃ sam vo manāmsi jānatām”. That is, let us walk together step by step, understand each other's mind and let there be a flow of unity in our resolutions.
82. Let us fulfill the oath of the Constitution by walking on our Kartavya Path in this Mahayagna of nation building.
Thank you!
Jai Hind!
Jai Bharat!