বিত্ত মন্ত্ৰালয়
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২২-২৩: মুখ্য বিষয়সমূহ
ভাৰতীয় অৰ্থনীতিত সকলো ক্ষেত্ৰতে উল্লেখযোগ্য উন্নতি দেখা গৈছে, যি বিত্তীয় বৰ্ষ ২৩-ত মহামাৰীৰ পূৰ্বৰ দৰে বিকাশৰ পথত আগবাঢ়িছে
খুচুৰা মুদ্ৰাস্ফীতি ২০২২ চনৰ নৱেম্বৰত আৰবিআইৰ লক্ষ্যপৰিসৰলৈ হ্ৰাস পাইছে
এপ্ৰিল-নৱেম্বৰ ২০২২-ত প্ৰত্যক্ষ কৰ সংগ্ৰহ শক্তিশালী হৈ আছিল
নগৰীয়া নিবনুৱাৰ হাৰ হ্ৰাস হোৱা আৰু কৰ্মচাৰী ভৱিষ্যত নিধিৰ দ্ৰুত মুঠ পঞ্জীয়নে উন্নত সংস্থাপন সৃষ্টি কৰিছে
চৰকাৰে ৰূপায়ণ কৰা সংস্কাৰৰ গুৰুত্ব হৈছে সুযোগ, দক্ষতা আৰু জীৱনধাৰণৰ সহজতা, বিশ্বাস আধাৰিত শাসন বৃদ্ধিৰ বাবে ৰাজহুৱা সামগ্ৰী সৃষ্টি কৰা, কৃষি উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডক উন্নয়নত সহ-অংশীদাৰ হিচাপে উৎসাহিত কৰা
বেলেন্স শ্বীট বা উদ্বৃত্ত পত্ৰ উন্নত কৰাৰ ফলত বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ ঋণৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি হৈছে
বৰ্ধিত ঋণ অফটেক আৰু বৰ্ধিত ব্যক্তিগত মূলধন ব্যয়ে এক লাভজনক বিনিয়োগ চক্ৰ আৰম্ভ কৰিব
এপ্ৰিল ২০২২-ৰ পৰা অনুসূচীত বাণিজ্যিক বেংকবোৰৰ অনা-খাদ্য ঋণ দুটা সংখ্যাত বৃদ্ধি হৈ আছে
এছ.চি.বি.-ৰ মুঠ অনা-কাৰ্যকৰী সম্পদ (জি.এন.পি.এ.) অনুপাত সাত বছৰৰ ভিতৰত নিম্নতম ৫.০লৈ হ্ৰাস পাইছে
সামাজিক খণ্ডত (কে
31 JAN 2023 1:59PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি ৩১ জানুৱাৰী, ২০২৩ তাৰিখে সংসদত 'অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২২-২৩' উপস্থাপন কৰে। অৰ্থনৈতিক জৰীপৰ মুখ্য বিশেষত্ববোৰ নিম্নলিখিত ধৰণৰ:
অৰ্থনৈতিক পৰিস্থিতি ২০২২-২৩: সম্পূৰ্ণ পুনৰুদ্ধাৰ কৰা হৈছে
• মহামাৰীৰ ফলত হোৱা হ্ৰাস, ৰাছিয়া-ইউক্ৰেইন যুদ্ধ আৰু মুদ্ৰাস্ফীতিৰ প্ৰতিকূল প্ৰভাৱৰ পৰা পুনৰুদ্ধাৰ কৰাৰ পিছত, ভাৰতীয় অৰ্থনীতিয়ে এতিয়া সকলো ক্ষেত্ৰতে গুৰুত্বপূৰ্ণ উন্নতি দেখিছে, যাৰ ফলত ই ২০২৩বিত্তীয় বৰ্ষত মহামাৰী-পূৰ্ব বিকাশৰ পথলৈ লৈ গৈছে।
• ২০২৪ বিত্তীয় বৰ্ষতো ভাৰতত জিডিপি বৃদ্ধিৰ হাৰ শক্তিশালী হ'ব বুলি আশা কৰা হৈছে। বিত্তীয় বৰ্ষ ২২৪-ত জিডিপি বৃদ্ধি ৬-৬.৮শতাংশ হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
• ব্যক্তিগত ব্যৱহাৰ বিত্তীয় বৰ্ষ ১৫-ৰ পিছত প্ৰথমাৰ্ধত সৰ্বাধিক হৈছে আৰু উৎপাদন কাৰ্যকলাপত এক ডাঙৰ বৃদ্ধি কৰিছে, যাৰ ফলত বিভিন্ন খণ্ডত ক্ষমতাৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি হৈছে।
• কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মূলধনব্যয় আৰু এতিয়া কোম্পানীসমূহৰ এক শক্তিশালী বেলেন্স শ্বীটৰ নেতৃত্বত, ব্যক্তিগত মূলধন ব্যয় চলিত বৰ্ষত ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ বিকাশত যথেষ্ট সহায়ক বুলি প্ৰমাণিত হৈছে।
• জানুৱাৰী-নৱেম্বৰ ২০২২-ত এমএছএমই খণ্ডৰ মুঠ ঋণৰ বৃদ্ধি গড়ে ৩০.৬ শতাংশতকৈ অধিক আছিল।
• খুচুৰা মুদ্ৰাস্ফীতি পুনৰ ২০২২ চনৰ নৱেম্বৰত আৰবিআইৰ লক্ষ্যপৰিসৰৰ অধীনলৈ আহিছে।
• ২০২২ চনৰ এপ্ৰিল-ডিচেম্বৰ মাহত ভাৰতীয় টকাই অন্যান্য সমৃদ্ধিশালী বজাৰ অৰ্থনীতিতকৈ যথেষ্ট ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিছিল।
• এপ্ৰিল-নৱেম্বৰ ২০২২-ত প্ৰত্যক্ষ কৰ সংগ্ৰহ শক্তিশালী আছিল।
• হ্ৰাস হোৱা নগৰীয়া নিবনুৱাৰ হাৰ আৰু কৰ্মচাৰী ভৱিষ্যত নিধিৰ দ্ৰুত মুঠ পঞ্জীয়নে উন্নত চাকৰি সৃষ্টি দেখুৱায়।
• ৰাজহুৱা ডিজিটেল প্লেটফৰ্মৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু উৎপাদন খণ্ডত উৎপাদন বৃদ্ধিৰ ব্যৱস্থাই অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰিব।
ভাৰতৰ মধ্য-ম্যাদী বিকাশৰ দৃষ্টিভংগী: প্ৰত্যাশা আৰু প্ৰত্যাশাৰ সৈতে
• ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ ব্যাপক গাঁথনিগত আৰু শাসন সংস্কাৰ হৈছে যিয়ে সামগ্ৰিক দক্ষতা বৃদ্ধিৰ বাবে ২০১৪-২২ বৰ্ষত অৰ্থনীতিৰ মৌলিকতাশক্তিশালী কৰিছে।
• জীৱন ধাৰণ আৰু ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা উন্নত কৰাৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়াৰ ফলস্বৰূপে, ২০১৪চনৰ পিছত কাৰ্যকৰী কৰা সংস্কাৰবোৰ ৰাজহুৱা সামগ্ৰী সৃষ্টি, বিশ্বাস-আধাৰিত শাসন গ্ৰহণ, বিকাশৰ বাবে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সৈতে সহ-অংশীদাৰীত্ব, আৰু কৃষি উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধিৰ ওপৰত আধাৰিত আছিল।
• ২০১৪-২০২২বৰ্ষত ঋণৰ মন্দাৱস্থা আৰু বছৰবছৰ ধৰি এককালীন তীব্ৰ বিশ্বব্যাপী আঘাতৰ বাবে বেলেন্স শ্বীটৰ ওপৰত চাপ দেখা গৈছিল। ইয়াৰ বাবে, এই সময়ছোৱাত মুখ্য সামষ্টিক অৰ্থনৈতিক উপাদান বা উপাদান যেনে ঋণ বৃদ্ধি, মূলধন গঠন আৰু এনেদৰে অৰ্থনৈতিক বিকাশ বেয়াকৈ প্ৰভাৱিত হৈছিল।
• এই পৰিস্থিতি ১৯৯৮-২০০২ চনৰ সময়ৰ সৈতে একে যেতিয়া সেই সময়ছোৱাত চৰকাৰে ৰূপায়ণ কৰা পৰিৱৰ্তনশীল সংস্কাৰৰ ফলত অৰ্থনীতিত অস্থায়ী আঘাতৰ ফলত বিকাশৰ গতি হ্ৰাস পাইছিল। যেতিয়া এই আঘাতবোৰ দুৰ্বল হৈ পৰিছিল, কাৰ্যকৰী কৰা গাঁথনিগত সংস্কাৰে ২০০৩চনৰ পৰা বৃহৎ লাভালাভ লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল।
• একেদৰে, যেতিয়া ২০২২চনত মহামাৰীৰ বিশ্বব্যাপী আঘাত দুৰ্বল হৈ পৰিব আৰু মুদ্ৰাস্ফীতি হ্ৰাস হ’ব, তেতিয়া ভাৰতীয় অৰ্থনীতিয়ে নিশ্চিতভাৱে পৰৱৰ্তী দশকত যথেষ্ট দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িব।
• বেঙ্কিং, অনা-বেঙ্কিং আৰু কৰ্পোৰেট খণ্ডত উন্নত বেলেন্স শ্বীটৰ বাবে এক নৱীকৰণ ঋণ চক্ৰ আৰম্ভ হৈছে, যি টো যোৱা মাহবোৰত বেঙ্ক ঋণত নথিভুক্ত কৰা দুটা অংকৰ বিকাশৰ হাৰৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে স্পষ্ট।
• ভাৰতীয় অৰ্থনীতিয়ে একে সময়তে অধিক আনুষ্ঠানিককৰণ, বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ শক্তিত দক্ষতা বৃদ্ধি আৰু ডিজিটেল প্ৰযুক্তি-আধাৰিত অৰ্থনৈতিক সংস্কাৰৰ দ্বাৰা সৃষ্টি হোৱা অৰ্থনৈতিক সুযোগৰ পৰা লাভান্বিত হ'বলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
• সেয়েহে, অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাৰ অধ্যায় ২-য়ে দেখুৱাইছে যে মহামাৰীপূৰ্ব বছৰবোৰতকৈ ভাৰতৰ বিকাশৰ দৃষ্টিভংগী এতিয়া ভাল দেখা গৈছে, আৰু ভাৰতীয় অৰ্থনীতি অনাগত বছৰবোৰত ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনালৈ বৃদ্ধি হ'বলৈ সাজু হৈছে।
বিত্তীয় বিকাশ: ৰাজহত তীব্ৰ বৃদ্ধি
• বিত্তীয় বৰ্ষ ২৩-ৰ সময়ছোৱাত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ বিত্তীয় পৰিমাণ যথেষ্ট শক্তিশালী কৰা হৈছে, যি কেৱল বৰ্ধিত অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ, প্ৰত্যক্ষ কৰ আৰু জিএছটিৰ পৰা ৰাজহৰ তীব্ৰ বৃদ্ধি, আৰু বাজেটত বাস্তৱিক আকলনৰ বাবেহে সম্ভৱ হৈছে।
• মুঠ কৰ ৰাজহ এপ্ৰিল-নৱেম্বৰ ২০২২-ত বাৰ্ষিক ১৫.৫ শতাংশ বৃদ্ধি পঞ্জীয়ন কৰিছিল, যিটো প্ৰত্যক্ষ কৰ আৰু সামগ্ৰী আৰু সেৱা কৰ (জিএছটি)ৰ শক্তিশালী বৃদ্ধিৰ দ্বাৰা সম্ভৱ হৈছে।
• চলিত বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম আঠ মাহত প্ৰত্যক্ষ কৰবৃদ্ধি প্ৰকৃততে তেওঁলোকৰ দীৰ্ঘম্যাদী গড়তকৈ যথেষ্ট বেছি।
• জিএছটি এতিয়া কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰাজহ উৎস হৈ পৰিছে। এপ্ৰিল-ডিচেম্বৰ ২০২২-ত, মুঠ জিএছটি সংগ্ৰহ বাৰ্ষিক ২৪.৮শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে।
• চলিত বিত্তীয় বৰ্ষত ৰাজহ ব্যয়ৰ উচ্চ প্ৰয়োজনীয়তা স্বত্বেও, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ দ্বাৰা মূলধন ব্যয়ৰ (চিএপিইএক্স) ওপৰত নিৰন্তৰ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মূলধন ব্যয় দীৰ্ঘম্যাদী বাৰ্ষিক গড় জিডিপিৰ ১.৭শতাংশৰ (বিত্তীয় বৰ্ষ ২০০ৰ পৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২০) পৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২২২-ত জিডিপিৰ ২.৫শতাংশলৈ ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি পাইছে।
• কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক সূতমুক্ত ঋণ আৰু বৰ্ধিত ঋণৰ সীমাৰ জৰিয়তে উৎসাহিত কৰিছে যাতে তেওঁলোকে মূলধন ব্যয়ক প্ৰাথমিকতা দিব পাৰে।
• পথ আৰু ঘাইপথ, ৰে'লপথ, গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমাৰ দৰে আন্তঃগাঁথনি খণ্ডৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দি মূলধন ব্যয় বৃদ্ধিৰ দেশত মধ্যম্যাদী অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ বাবে ব্যাপক ইতিবাচক প্ৰভাৱ আছে।
• চৰকাৰৰ মূলধন ব্যয় আধাৰিত বিকাশ কৌশলে ভাৰতত বিকাশৰ হাৰ আৰু সূতৰ হাৰৰ মাজৰ ব্যৱধান ইতিবাচক ৰখাত সহায় কৰিব, যাৰ ফলত অনাগত বছৰবোৰত ঋণ-জিডিপি অনুপাত একে পৰিসৰত ৰখা টো সম্ভৱ হ'ব।
মুদ্ৰা ব্যৱস্থাপনা আৰু বিত্তীয় হস্তক্ষেপ: এটা ভাল বছৰ হিচাপে প্ৰমাণিত হৈছে
• আৰবিআইয়ে এপ্ৰিল ২০২২-ত ইয়াৰ মুদ্ৰা নীতি কঠোৰ কৰা আৰম্ভ কৰিছিল আৰু তেতিয়াৰ পৰা ৰেপো হাৰ ২.২৫ শতাংশ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, যাৰ ফলত অতিৰিক্ত তৰলতা হ্ৰাস হৈছে।
• বেলেন্স শ্বীট উন্নত কৰাৰ ফলত বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহলৈ ঋণ বৃদ্ধি পাইছে।
• ক্ৰেডিট অফটেকত নথিভুক্ত বৃদ্ধি আৰু অব্যাহত থাকিব বুলি আশা কৰা হৈছে, ব্যক্তিগত মূলধন ব্যয় বৃদ্ধিৰ সৈতে, যাৰ ফলত এক লাভজনক বিনিয়োগ চক্ৰ আৰম্ভ হ'ব।
• অনুসূচীত বাণিজ্যিক বেংকৰ (এছচিবি) অনা-খাদ্য ঋণ এপ্ৰিল ২০২২-ৰ পৰা একেৰাহে দুটা সংখ্যাত বৃদ্ধি হৈ আহিছে।
• অনা-বেঙ্কিং বিত্তীয় কোম্পানীবোৰৰ (এনবিএফচি) ঋণ বিতৰণো বৃদ্ধি পাইছে।
• এছচিবিৰ মুঠ অনুৎপাদক সম্পদ (জিএনপিএ)ৰ অনুপাত সাত বছৰৰ নিম্নতম ৫.০ লৈ হ্ৰাস পাইছে।
• মূলধন-বিপদাশংকা ওজনযুক্ত সম্পদ অনুপাত (চি.আৰ.এ.আৰ.) ১৬.০-ত উচ্চ হৈ আছে।
• দেউলিয়া আৰু দেউলিয়া সংহিতাৰ (আইবিচি) জৰিয়তে অনুসূচীত শ্ৰেণীৰ পুনৰুদ্ধাৰৰ হাৰ অন্যান্য চেনেলৰ তুলনাত বিত্তীয় বৰ্ষ ২২-ত সৰ্বাধিক আছিল।
মূল্য আৰু মুদ্ৰাস্ফীতি: সফলতাৰে ভাৰসাম্য ৰখা
• যদিও উন্নত দেশসমূহে তিনিৰ পৰা চাৰি দশকৰ দীঘলীয়া ব্যৱধানৰ পিছত গগণচুম্বী মুদ্ৰাস্ফীতিৰ প্ৰত্যাৱৰ্তন দেখিছিল, আনহাতে, ভাৰতত মূল্যবৃদ্ধি এক পৰিসৰত আছিল।
• যদিও ২০২২ চনৰ এপ্ৰিলত ভাৰতত খুচুৰা মুদ্ৰাস্ফীতি ৭.৮ শতাংশৰ শীৰ্ষলৈ বৃদ্ধি পাইছিল, যি আৰবিআইৰ ৬ শতাংশৰ উচ্চসীমাতকৈ অধিক আছিল, কিন্তু ভাৰতত লক্ষ্য সীমাৰ পৰা মুদ্ৰাস্ফীতি বৃদ্ধি সমগ্ৰ বিশ্বৰ ভিতৰত সৰ্বনিম্ন হৈ আছে।
• চৰকাৰে মূল্যবৃদ্ধি এটা পৰিধিৰ ভিতৰত ৰাখিবলৈ এক বহুমুখী ৰণনীতি গ্ৰহণ কৰিছে:
• পেট্ৰ'ল আৰু ডিজেলৰ ওপৰত ৰপ্তানি শুল্ক কেইবাটাও পৰ্যায়ত হ্ৰাস কৰা হৈছিল।
• মুখ্য কেঁচা সামগ্ৰীৰ ওপৰত আমদানি শুল্ক শূন্যলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছিল, আনহাতে লো আকরিক আৰু বালিৰ ৰপ্তানিৰ ওপৰত পৰিশোধ যোগ্য কৰ ৩০ শতাংশৰ পৰা ৫০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছিল।
• কপাহ আমদানিৰ ওপৰত পৰিশোধ যোগ্যশুল্ক ১৪ এপ্ৰিল ২০২২ ৰ পৰা ৩০ ছেপ্টেম্বৰ ২০২২ লৈ ৰেহাই দিয়া হৈছে।
• এইচএছ কোড ১১০১ ৰ অধীনত ঘেঁহুৰ সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি নিষিদ্ধ কৰা হৈছিল আৰু চাউলৰ ওপৰত ৰপ্তানি শুল্ক আৰোপ কৰা হৈছিল।
• কেঁচা আৰু পৰিশোধিত পাম তেল, কেঁচা চয়াবিন তেল আৰু কেঁচা সূৰ্যমুখী তেলৰ ওপৰত পৰিশোধ কৰিবলগা মৌলিক শুল্ক হ্ৰাস কৰা হৈছিল।
• ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ দ্বাৰা আগতীয়া নিৰ্দেশনা জাৰী কৰি আৰু একে সময়তে উপযুক্ত মুদ্ৰা নীতি গ্ৰহণ কৰি প্ৰত্যাশিত মুদ্ৰাস্ফীতিৰ আকলন নিয়ন্ত্ৰণত ৰখাটোৱে দেশত মুদ্ৰাস্ফীতিক সঠিক দিশত ৰখাত সহায় কৰিছিল।
• চলিত বিত্তীয় বৰ্ষত ব্যৱসায় আৰু পৰিয়াল দুয়োৰে বাবে আগন্তুক বছৰৰ মুদ্ৰাস্ফীতিৰ আকলন হ্ৰাস পাইছে।
• গৃহ নিৰ্মাণ খণ্ডত চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা সময়োপযোগী নীতিগত ব্যৱস্থাৰ লগতে গৃহ ঋণৰ সূতৰ হাৰ কম ৰখাটোৱে গৃহ নিৰ্মাণ খণ্ডত চাহিদা বৃদ্ধিকৰাত সহায় কৰে আৰু বিত্তীয় বৰ্ষ ২৩ ৰ সময়ছোৱাত সুলভ গৃহনিৰ্মাণৰ বাবে বৃহৎ সংখ্যক ক্ৰেতাক আকৰ্ষিত কৰে।
• যৌগিক গৃহ নিৰ্মাণ মূল্য সূচক (এইচপিআই) আৰু গৃহ নিৰ্মাণ মূল্য সূচকৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বজাৰমূল্যৰ সামগ্ৰিক বৃদ্ধিয়ে গৃহ বিত্ত খণ্ডত পুনৰুজ্জীৱিত হোৱাৰ ইংগিত দিয়ে। এইচ.পি.আই.-ত স্থিৰৰ পৰা সামান্য বৃদ্ধিয়ে সম্পত্তিৰ মূল্য বজাই ৰখাৰ ক্ষেত্ৰত ঘৰৰ মালিক আৰু গৃহ ঋণ প্ৰদানকাৰীসকলৰ আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি কৰে।
• ভাৰতৰ মুদ্ৰাস্ফীতি ব্যৱস্থাপনা বিশেষভাৱে লক্ষণীয়, যি উন্নত দেশবোৰৰ সাম্প্ৰতিক পৰিস্থিতিৰ সম্পূৰ্ণ বিপৰীত কিয়নো তেওঁলোকে এতিয়াও উচ্চ মুদ্ৰাস্ফীতিৰ সৈতে যুঁজি আছে।
সামাজিক আন্তঃগাঁথনি আৰু নিযুক্তি: বিশেষ গুৰুত্ব
• সামাজিক খণ্ডত চৰকাৰী ব্যয় তীব্ৰ বৃদ্ধি পাইছে।
• স্বাস্থ্য খণ্ডত কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ আনুমানিক ব্যয় বিত্তীয় বৰ্ষ ২৩ (বিই)ত জিডিপিৰ ২.১ শতাংশ আৰু বিত্তীয় বৰ্ষ ২২২ ত জিডিপিৰ ২.২ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে, যি বিত্তীয় বৰ্ষ ২২১ ত জিডিপিৰ ১.৬ শতাংশআছিল।
• সামাজিক খণ্ডৰ ব্যয় বিত্তীয় বৰ্ষ ১৬ ত ৯.১ লাখ কোটি টকাৰ পৰা ২১.৩ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাই বহুমাত্ৰিক দৰিদ্ৰতা সূচকৰ ওপৰত ইউএনডিপি প্ৰতিবেদন ২০২২-ৰ ফলাফলৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে য'ত কোৱা হৈছে যে ২০০৫-০৬ আৰু ২০১৯-২০ বৰ্ষৰ ভিতৰত ভাৰতত ৪১৫ নিযুত লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা আৰোগ্য হৈছে।
• উচ্চাকাংক্ষী জিলা কাৰ্যসূচী সুশাসনৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে, বিশেষকৈ দূৰৱৰ্তী আৰু দুৰ্গম এলেকাত।
• ই-শ্ৰম পৰ্টেল অসংগঠিত শ্ৰমিকৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ডাটাবেচ সৃষ্টি কৰিবলৈ বিকশিত কৰা হৈছিল যাক 'আধাৰ'ৰ দ্বাৰা প্ৰমাণিত কৰা হয়। ৩১ ডিচেম্বৰ, ২০২২ তাৰিখলৈকে, মুঠ ২৮.৫ কোটিতকৈও অধিক অসংগঠিত শ্ৰমিকে ই-শ্ৰম পৰ্টেলত নিজকে পঞ্জীয়ন কৰিছে।
• জেএএম (জন ধন, আধাৰ আৰু ম'বাইল)ৰ সৈতে, ডিবিটিয়ে সমাজৰ প্রান্তিক শ্ৰেণীসমূহক আনুষ্ঠানিক বিত্তীয় ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছে, যাৰ ফলত জনসাধাৰণক শক্তিশালী কৰা হৈছে আৰু স্বচ্ছ আৰু প্ৰতিক্ৰিয়াশীল শাসনৰ পথত বিপ্লৱ আনিছে।
• আধাৰে কো-উইন প্লেটফৰ্ম বিকশিত কৰাত আৰু স্বচ্ছ ভাৱে লোকসকলক ২ বিলিয়নতকৈও অধিক ভেকছিনপালি প্ৰদান কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে।
• নগৰ আৰু গ্ৰাম্য দুয়োটা অঞ্চলৰ শ্ৰমিক বজাৰ অসুবিধাৰ পৰা পুনৰুদ্ধাৰ হৈছে আৰু প্ৰাক-কোভিড স্তৰৰ ওপৰলৈ গৈছে। কেৱল এয়াই নহয়, নিবনুৱাৰ হাৰ ২০১৮-১৯ বৰ্ষত ৫.৮ শতাংশৰ পৰা ২০২০-২১ বৰ্ষত ৪.২ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে।
• বিদ্যালয়সমূহতমুঠ নামভৰ্তি অনুপাত (জিইআৰ) বিত্তীয় বৰ্ষ ২২-ত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বৃদ্ধি পঞ্জীয়ন কৰিছে আৰু ইয়াৰ সৈতে, লৰা-ছোৱালীৰ অনুপাতও উন্নত হৈছে। ৬ ৰ পৰা ১০ বছৰ বয়সৰ জনসংখ্যাৰ শতাংশ হিচাপে, বিত্তীয় বৰ্ষ ২২-ত ছোৱালীৰ লগতে ল'ৰাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰথম শ্ৰেণীৰ পৰা ৫ম শ্ৰেণীলৈ প্ৰাথমিক নামভৰ্তিত জিইআৰ বৃদ্ধি পাইছে।
• স্বাস্থ্য খণ্ডত চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা কেইবাটাও পদক্ষেপৰ বাবে, মুঠ স্বাস্থ্য ব্যয়ৰ শতাংশ হিচাপে পকেটৰ বাহিৰৰ ব্যয় বিত্তীয় বৰ্ষ ১৪-ত ৬৪.২ শতাংশৰ পৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২০১৯-ত ৪৮.২ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে।
• শিশু মৃত্যুৰ হাৰ (আইএমআৰ), ৫ বছৰৰ তলৰ মৃত্যুহাৰ (ইউ৫এমআৰ) আৰু নৱজাতকৰ মৃত্যুৰ হাৰ (এনএমআৰ) ক্ৰমান্বয়ে হ্ৰাস পাইছে।
• জানুৱাৰী ৬, ২০২৩ তাৰিখলৈকে, লোকসকলক ২২০ কোটিৰো অধিক কোভিড ভেকছিন প্ৰদান কৰা হৈছে।
• ২০২৩ চনৰ ৪ জানুৱাৰীলৈকে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত প্ৰায় ২২ কোটি হিতাধিকাৰীৰ সত্যাসত্য নিৰূপণ কৰা হৈছে। আয়ুষ্মান ভাৰতৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশতে ১.৫৪লাখতকৈও অধিক স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা কেন্দ্ৰ কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে।
জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু পৰিৱেশ: ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ'বলৈ প্ৰস্তুতি
• ভাৰতে ২০৭০ চনৰ ভিতৰত শূন্য নিৰ্গমন লক্ষ্য আহৰণ কৰিবলৈ 'নেট জিৰো' প্ৰতিশ্ৰুতি বদ্ধ কৰিছিল।
• ভাৰতে ২০৩০ চনৰ আগতে অ-জীৱাশ্ম ইন্ধনৰ পৰা ৪০ শতাংশ স্থাপিত শক্তি ক্ষমতাৰ লক্ষ্য আহৰণ কৰিছিল।
• অ-জীৱাশ্ম ইন্ধনৰ পৰা স্থাপন কৰা ক্ষমতা ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ৫০০ গিগাৱাট অতিক্ৰম কৰিব, যাৰ ফলত ২০১৪-১৫ বৰ্ষৰ তুলনাত ২০২৯-৩০ বৰ্ষলৈ গড় নিৰ্গমন হাৰ প্ৰায় ২৯ শতাংশ হ্ৰাস হ'ব।
• ভাৰতে ২০০৫ চনৰ স্তৰৰ তুলনাত ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ইয়াৰ জিডিপিৰ নিৰ্গমনৰ তীব্ৰতা ৪৫ শতাংশ হ্ৰাস কৰিব।
• ২০৩০চনলৈ, প্ৰায় ৫০% সংগ্ৰহশক্তি স্থাপন ক্ষমতা অ-জীৱাশ্ম ইন্ধন আধাৰিত শক্তি উৎসৰ পৰা আহিব।
• গণ আন্দোলন পৰিৱেশৰ বাবে 'জীৱন' হিচাপে আৰম্ভ কৰা হৈছিল।
• সাৰ্বভৌম গোল্ড বণ্ড ফ্ৰেমৱৰ্ক (এছজিআৰবি) নৱেম্বৰ ২০২২ ত মুকলি কৰা হৈছিল।
• আৰবিআইয়ে ৪০ কোটি টকাৰ সাৰ্বভৌম গোল্ড বণ্ড ফ্ৰেমৱৰ্কৰ (এছজিআৰবি) দুটা অংশ নিলাম কৰিছিল।
• ৰাষ্ট্ৰীয় সেউজ হাইড্ৰজেন মিছনে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক শক্তি-নিৰ্ভৰশীল কৰি তুলিব।
• ২০৩০ চনৰ ভিতৰত কমেও ৫ এমএমটি (নিযুত মেট্ৰিক টন) বাৰ্ষিক সেউজীয়া হাইড্ৰজেন উৎপাদন ক্ষমতা বিকশিত কৰা হ'ব। ৰাষ্ট্ৰীয় সেউজ হাইড্ৰজেন মিছনৰ অধীনত, ২০৩০ চনৰ ভিতৰত, জীৱাশ্ম ইন্ধন আমদানিত ১ লাখ কোটি টকাৰ অধিক হ্ৰাস হ'ব আৰু ৬ লাখৰো অধিক চাকৰি সৃষ্টি কৰা হ'ব। ২০৩০ চনলৈ, নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষমতা প্ৰায় ১২৫ গিগাৱাট বৃদ্ধি কৰা হ'ব আৰু জিএইচজিৰ বাৰ্ষিক নিৰ্গমন প্ৰায় ৫০ এমএমটি হ্ৰাস কৰা হ'ব।
• অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাই চিচিৰ ওপৰত টোপনিৰ অধীনত আঠটা অভিযানৰ দিশত হোৱা অগ্ৰগতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, জলবায়ুৰ উদ্বেগ সমাধান আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে।
• ৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ অভিযানৰ অধীনত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাপকাঠি, স্থাপন কৰা সৌৰ শক্তি ক্ষমতা অক্টোবৰ ২০২২ ত ৬১.৬ গিগাৱাটত নথিভুক্ত কৰা হৈছিল।
• ভাৰত নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ বাবে এক পছন্দৰ গন্তব্য স্থান বা দেশ হৈ পৰিছে; সাত বছৰত মুঠ বিনিয়োগৰ পৰিমাণ হৈছে ৭৮.১ বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰ।
• বহনক্ষম বাসস্থানৰ ৰাষ্ট্ৰীয় মিছনৰ অধীনত, ৬২.৮লাখ ব্যক্তিগত ঘৰুৱা শৌচালয় আৰু ৬.২লাখ সামূহিক আৰু ৰাজহুৱা শৌচালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল (আগষ্ট ২০২২)।
কৃষি আৰু খাদ্য ব্যৱস্থাপনা
• কৃষি আৰু সহযোগী খণ্ডৰ প্ৰদৰ্শন বিগত বছৰবোৰত শক্তিশালী হৈ আহিছে। যথেষ্ট পৰিমাণে, ইয়াৰ কাৰণ হৈছে শস্য আৰু গৰুৰ উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰা, সমৰ্থন মূল্যৰ জৰিয়তে কৃষকসকলক নিশ্চিত কৰা, শস্যৰ বৈচিত্ৰতা বৃদ্ধি কৰা, কৃষক উৎপাদক সংগঠন স্থাপনৰ জৰিয়তে বজাৰৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নত কৰা আৰু কৃষি আন্তঃগাঁথনি পুঁজিৰ জৰিয়তে আন্তঃগাঁথনিত বিনিয়োগবৃদ্ধি কৰাৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপ।
• ২০২০-২১ বৰ্ষত কৃষি খণ্ডত ব্যক্তিগত বিনিয়োগ ৯.৩ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে
• ২০১৮ চনৰ পৰা সকলো চৰকাৰী-নিৰ্দেশিত শস্যৰ বাবে নিম্নতম সমৰ্থন মূল্য সমগ্ৰ ভাৰতত উৎপাদনব্যয়ৰ গড় ব্যয়ৰ ১.৫ গুণ নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে
• ২০২১-২২ বৰ্ষত কৃষি খণ্ডক প্ৰতিষ্ঠানগত ঋণ ক্ৰমান্বয়ে ১৮.৬ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• ভাৰতত খাদ্য শস্য উৎপাদন স্থিৰভাৱে বৃদ্ধি পাইছে আৰু ২০২১-২২বৰ্ষত ৩১৫.৭নিযুত টনলৈ বৃদ্ধি হৈছে
• ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সুৰক্ষা আইনৰ অধীনত ১ জানুৱাৰী, ২০২৩ ৰ পৰা এবছৰৰ বাবে প্ৰায় ৮১.৪ কোটি হিতাধিকাৰীৰ বাবে বিনামূলীয়া খাদ্যশস্য
• আঁচনিখনৰ অধীনত ২০২২-২৩ বৰ্ষৰ এপ্ৰিল-জুলাই পৰিশোধ চক্ৰত প্ৰায় ১১.৩ কোটি কৃষকক সামৰি লোৱা হৈছিল।
• কৃষি আন্তঃগাঁথনি পুঁজিৰ অধীনত শস্য চপোৱাৰ পিছত সমৰ্থন আৰু সামূহিক কৃষিৰ বাবে ১৩,৬৮১ কোটি টকাঅনুমোদিত
• অনলাইন, প্ৰতিযোগিতামূলক, স্বচ্ছ নিবিদা প্ৰণালী ৰাষ্ট্ৰীয় কৃষি বজাৰ আঁচনিৰ (ই-এনএএম) অধীনত ১.৭৪ কোটি কৃষক আৰু ২.৩৯ লাখ ব্যৱসায়ীৰ সৈতে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে
• পৰম্পৰাগত কৃষি বিকাশ যোজনাৰ (পিকেভিৱাই) অধীনত কৃষক উৎপাদক সংগঠনৰ (এফপিঅ') জৰিয়তে জৈৱিক কৃষিৰ প্ৰচাৰ কৰা হৈছে।
• ভাৰতে আন্তৰ্জাতিক গোটা খাদ্যশস্য বৰ্ষৰ উদ্যোগৰ জৰিয়তে গোটা খাদ্যশস্যৰ প্ৰচাৰত এক অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰি আছে
উদ্যোগ: নিৰন্তৰক্ষতিপূৰণ
• • ঔদ্যোগিক খণ্ডৰ দ্বাৰা সামগ্ৰিক মুঠ মূল্য সংযোজন (জিভিডব্লিউ)ত ৩.৭ শতাংশ বৃদ্ধি হৈছে (২০২২-২৩ বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথমাৰ্ধৰ বাবে), যি যোৱা দশকৰ প্ৰথমাৰ্ধত আহৰণ গড় ২.৮ শতাংশবৃদ্ধিতকৈ অধিক।
• • ব্যক্তিগত চূড়ান্ত ব্যৱহাৰ ব্যয় (পিএফচিই), ৰপ্তানি প্ৰচাৰ, বৰ্ধিত ৰাজহুৱা মূলধন ব্যয় আৰু শক্তিশালী বেঙ্ক আৰু কৰ্পোৰেট বেলেন্স শ্বীটৰ পিছফালে বছৰৰ প্ৰথমাৰ্ধত বিনিয়োগৰ চাহিদা বৃদ্ধি
• • বৰ্ধিত চাহিদাৰ প্ৰতি উদ্যোগটোৰ যোগান সঁহাৰি শক্তিশালী হৈছে।
• • পিএমআই উৎপাদন ২০২১ চনৰ জুলাইৰ পৰা ১৮ মাহৰ বাবে সম্প্ৰসাৰণ খণ্ডত অব্যাহত আছে। ঔদ্যোগিক সম্প্ৰসাৰণ সূচকত এক উৎসাহজনক বিকাশ হৈছে।
• • জানুৱাৰী ২০২২-ৰ পৰা ক্ষুদ্ৰ ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগবোৰৰ ঋণ গড়ে প্ৰায় ৩০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে আৰু বৃহৎ উদ্যোগবোৰে অক্টোবৰ ২০২২-ৰ পৰা দুটা অংকৰ বৃদ্ধি দেখিছে।
• • ইলেক্ট্ৰনিক্স ৰপ্তানি বিত্তীয় বৰ্ষ ২০১৯-ত ৪.৪ বিলিয়ন ডলাৰৰ পৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২০১-ত ১১.৬ বিলিয়ন ডলাৰলৈ প্ৰায় তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে।
• • ভাৰত বিশ্বব্যাপী মোবাইল ফোনৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ নিৰ্মাতা হৈ পৰিছে। ইয়াত হেণ্ডছেটৰ উৎপাদন বিত্তীয় বৰ্ষ ১৫ ত ৬ কোটি ইউনিটৰ পৰা ২৯ কোটিলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• ফাৰ্মা উদ্যোগতএফডিআই চাৰিগুণ বৃদ্ধি পাইছে। ই বিত্তীয় বৰ্ষ ১৯-ত $১৮০নিযুতৰ পৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২০০ত $৬৯৯নিযুতলৈ বৃদ্ধি হৈছে।
• ভাৰতক গোলকীয় যোগান শৃংখলাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ বাবে পিএলআই আঁচনি সমূহ ২৪ টা শ্ৰেণীত আৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু পৰৱৰ্তী পাঁচ বছৰত আনুমানিক ৪ লাখ কোটি টকা মূলধন ব্যয় কৰা হ'ব। এফৱাই২২ত পিএলআই আঁচনিৰ অধীনত ৪৭,৫০০ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে। যিটো বছৰটোৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত লক্ষ্যৰ ১০৬ শতাংশ আছিল। পিএলআই আঁচনিৰ ফলত ৩.৮৫ লাখ কোটি টকাৰ উৎপাদন/বিক্ৰী হৈছে আৰু ৩.০ লাখ কোটি টকাৰ নিযুক্তি সৃষ্টি হৈছে।
• জানুৱাৰী ২০২৩লৈকে, ৩৯,০০০অনুপালন হ্ৰাস কৰা হৈছে আৰু ৩৫০০তকৈও অধিক ব্যৱস্থা কৰ্তৃত্বহীন কৰা হৈছে।
বাহ্যিক ক্ষেত্ৰ
• এপ্ৰিল-ডিচেম্বৰ ২০২২-তসামগ্ৰী ৰপ্তানি আছিল ৩৩২.৮ বিলিয়ন ডলাৰ।
• ভাৰতে ইয়াৰ বজাৰক বিভিন্ন শ্ৰেণীত বৈচিত্ৰ্যময় কৰি ব্ৰাজিল, দক্ষিণ আফ্ৰিকা, চৌদি আৰৱলৈ ইয়াৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধি কৰে।
• বজাৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু উন্নত প্ৰৱেশাধিকাৰ নিশ্চিত কৰিবলৈ, ইউ.এ.ই.-ৰ সৈতে চি.ই.পি.এ. আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সৈতে ই.চি.টি.এ. ২০০২ চনত কাৰ্যকৰী হৈছিল।
• ২০২২ চনত ১০০ বিলিয়ন ডলাৰ লাভ কৰি ভাৰত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ৰপ্তানিকৰ্তা আছিল। সেৱা ৰপ্তানিৰ পিছত প্ৰেৰণ হৈছে বাহ্যিক পুঁজিৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ মুখ্য উৎস।
• ডিচেম্বৰ ২০২২ লৈকে, বৈদেশিক মুদ্ৰাৰ ভাণ্ডাৰ আছিল ৫৬৩ বিলিয়ন ডলাৰ যি ৯.৩ মাহৰ বাবে আমদানি সামৰি লৈছিল।
• ২০২২ চনৰ নৱেম্বৰৰ শেষত ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ ষষ্ঠ সৰ্ববৃহৎ বৈদেশিক মুদ্ৰা সংৰক্ষিত ধাৰক।
• বাহ্যিক ঋণৰ বৰ্তমানৰ ষ্টক বৈদেশিক মুদ্ৰা সঞ্চয়ৰ আৰামদায়ক স্তৰৰ দ্বাৰা ভালদৰে সুৰক্ষিত।
• মুঠ ৰাষ্ট্ৰীয় উপাৰ্জনৰ শতাংশ হিচাপে ভাৰতৰ মুঠ ঋণৰ তুলনামূলকভাৱে নিম্ন স্তৰ আছে আৰু মুঠ ঋণৰ শতাংশ হিচাপে হ্ৰস্বম্যাদী ঋণ আছে।
ভৌতিক আৰু ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি
আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ বাবে চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী
ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত অংশীদাৰীত্ব
• ভিজিএফ আঁচনিৰ বাবে নীতিগত অনুমোদন ২০১৪-১৫ বৰ্ষৰ পৰা ২০২২-২৩ বৰ্ষলৈ ৫৬ টা প্ৰকল্পক দিয়া হৈছিল আৰু মুঠ প্ৰকল্প ব্যয় আছিল ৫৭,৮৭০.১ কোটি টকা।
• ২৩-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে, ১৫০ কোটি টকাআৱণ্টনৰ সৈতে কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি হিচাপে আইআইপিডিএফক জাননী দিয়া হৈছিল।
ৰাষ্ট্ৰীয় আন্তঃগাঁথনি পাইপলাইন
• ১,৪১.৪ লাখ কোটি টকাৰ প্ৰায় ৮৯,১৫১ টা প্ৰকল্প ৰূপায়ণৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ৰ অধীনত আছে।
• ৫.৫ লাখ কোটি টকাৰ১০০৯ টা প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছিল।
• এন.আই.পি. আৰু প্ৰকল্প নিৰীক্ষণ গোট (পি.এম.জি.) পৰ্টেলৰআন্তঃসংযোগে প্ৰকল্পবোৰৰ ক্লিয়াৰেন্স/ক্লিয়াৰেন্স ত্বৰান্বিত কৰে।
ৰাষ্ট্ৰীয় মুদ্ৰাকৰণ পাইপলাইন
• ৯.০ লাখ কোটি টকাৰ সামগ্ৰিক বিনিয়োগ ক্ষমতা সৃষ্টি।
• ২২ বিত্তীয় বৰ্ষত ০.৮ লাখ কোটি টকাৰ লক্ষ্যৰ বিপৰীতে ০.৯ লাখ কোটি টকাৰ মুদ্ৰাকৰণৰ লক্ষ্যত উপনীত হৈছিল।
• বিত্তীয় বৰ্ষ ২৩-ৰ লক্ষ্য ১.৬লাখ কোটি টকা (মুঠ এনএমপি লক্ষ্যৰ ২৭শতাংশ)।
গতিশক্তি
• প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেন বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়/বিভাগত উপলব্ধ হ'ব। বিভাগসমূহৰ বাবে একত্ৰিত পৰিকল্পনা আৰু সমন্বয় আধাৰিত ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত এক বিস্তৃত ডাটাবেচ নিৰ্মাণ কৰে।
• মানুহ আৰু সামগ্ৰীৰ অবিৰাম চলাচলৰ ত্ৰুটিবোৰ আঁতৰ কৰাৰ সময়ত মাল্টিমোডেল পৰিবহন আৰু লজিষ্টিক দক্ষতা উন্নত কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
শক্তি খণ্ড আৰু নৱীকৰণযোগ্য
• ৩০ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২২ তাৰিখলৈকে, চৰকাৰে মুঠ ৪০ গিগাৱাট ক্ষমতাৰ ১৬ খন ৰাজ্যত ৫৯ খন সৌৰ উদ্যানৰ বিকাশত অনুমোদন জনাইছে।
• বিত্তীয় বৰ্ষ ২২-ত, ১৭.২ লাখ গিগাৱাট বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰা হৈছিল।
• মুঠ স্থাপিত শক্তি ক্ষমতা (উদ্যোগসমূহ, যাৰ চাহিদা এক মেগাৱাট (মেগাৱাট) আৰু অধিক), ৩১মাৰ্চ, ২০২২তাৰিখলৈ ৪৮২.২গিগাৱাটলৈ বৃদ্ধি হৈছে, ৩১মাৰ্চ, ২০২১তাৰিখলৈকে ৪৬০.৭গিগাৱাটৰ পৰা।
ভাৰতীয় লজিষ্টিক খণ্ডক বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক কৰি তোলা
• দ্ৰুত আৰু সামগ্ৰিক বিকাশৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিক নীতিয়ে দেশত এক প্ৰযুক্তি সক্ষম, একত্ৰিত, সুলভ, স্থিতিস্থাপক, বহনক্ষম আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য লজিষ্টিক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ বিকশিত কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
• ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ আৰু পথ নিৰ্মাণত ত্বৰান্বিত কৰা; বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২-ত ১০৪৫৭ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ/ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, বিত্তীয় বৰ্ষ ২০১৬-ত ৬০৬১ কিলোমিটাৰ তুলনাত। ৰাস্তানিৰ্মাণ কৰা হৈছিল।
• বাজেট ব্যয় ২০২০ বিত্তীয় বৰ্ষত ১.৪ লাখ কোটি টকাৰ পৰা ২.৪ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে। এনেদৰে মূলধনব্যয় বৃদ্ধি পাইছিল।
• অক্টোবৰ ২০২২ লৈকে, ২৩৫৯ কিষাণ ৰেলে প্ৰায় ৭.৯১ লাখ টন পাচলি/পাচলি উৎপাদন কৰিছে। পৰিবহন কৰা ফল।
• ২০১৬ চনত আৰম্ভ হোৱাৰ পিছত, উদান আঁচনিৰ পৰা এক কোটিৰো অধিক বিমান যাত্ৰী উপকৃত হৈছে।
• আঠ বছৰত মুখ্য বন্দৰৰ ক্ষমতা দুগুণ হৈছে।
• আভ্যন্তৰীণ জল পৰিবহণৰ প্ৰচাৰ আৰু বন্দৰসমূহৰ নিৰৱচ্ছিন্ন চলাচল নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ১০০ বছৰ পুৰণি আইনখন আভ্যন্তৰীণ জাহাজ আইন ২০২১ৰ দ্বাৰা সলনি কৰা হৈছিল।
ভাৰতৰ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি
ইউনিফাইড পেমেণ্টচ ইণ্টাৰফেচ (ইউপিআই)
• ২০১৯-২২বৰ্ষত, মূল্যৰ হিচাপত ১২১শতাংশ বৃদ্ধি আৰু ইউ.পি.আই. আধাৰিত লেনদেনৰ বাবে পৰিমাণৰ হিচাপত ১১৫শতাংশ বৃদ্ধিয়ে ইউ.পি.আই.-ৰ আন্তৰ্জাতিক গ্ৰহণৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে।
টেলিফোন আৰু ৰেডিঅ' – ডিজিটেল সশক্তিকৰণ
• ভাৰতত মুঠ টেলিফোন গ্ৰাহকৰ সংখ্যা হৈছে ১১৭.৮ কোটি (ছেপ্টেম্বৰ ২০২২ লৈকে), ৪৪.৩ শতাংশ গ্ৰাহক গ্ৰাম্য অঞ্চলত আছে।
• মুঠ টেলিফোন গ্ৰাহকৰ ৯৮ শতাংশ মোবাইল ফোনৰ দ্বাৰা সংযোজিত।
• মাৰ্চ ২০২২ লৈকে ভাৰতৰ মুঠ টেলি-ঘনত্ব হৈছে ৮৪.৮ শতাংশ।
• ২০১৫ চনৰ পৰা ২০২১ চনলৈ গ্ৰাম্য ইণ্টাৰনেট গ্ৰাহকৰ সংখ্যাত ২০০% বৃদ্ধি।
• প্ৰসাৰ ভাৰতীয়ে (ভাৰতৰ স্বায়ত্তশাসিত ৰাজহুৱা সম্প্ৰচাৰক) ৪৭৯টা ষ্টেচনৰ জৰিয়তে ২৩টা ভাষা আৰু ১৭৯টা উপ-ভাষাত ইয়াৰ কাৰ্যসূচী সম্প্ৰচাৰ কৰে, যি অঞ্চলটোৰ ৯২শতাংশ আৰু মুঠ জনসংখ্যাৰ ৯৯.১শতাংশ সামৰি লয়।
ডিজিটেল গণ সামগ্ৰী
• ২০০৯ চনত আধাৰ মুকলি কৰাৰ লগে লগে কম খৰচত প্ৰৱেশাধিকাৰ আহৰণ কৰা হৈছিল।
• মোৰ আঁচনি, ট্ৰেডছ, জিইএম, ই-এনএএম, উমাঙৰ পৰা বজাৰ স্থানলৈ পৰিৱৰ্তন হৈছে আৰু নাগৰিকসকলে বিভিন্ন খণ্ডত সেৱা আহৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
• অনুমতি আধাৰিত ডাটা ভাগ বতৰা ৰ পৰিকাঠামো বৰ্তমান ১১০ কোটি বেংক একাউণ্টত কাৰ্যকৰী হৈ আছে।
• মুক্ত ডিজিটেল সক্ষমতা নেটৱৰ্কৰ লক্ষ্য হৈছে ডিজিটেল ঋণ আবেদনৰ অন্তিম-পৰা-অন্তিম প্ৰৱেশাধিকাৰৰ সৈতে ঋণ প্ৰক্ৰিয়াৰ গণতান্ত্ৰিককৰণ।
• ৰাষ্ট্ৰীয় এআই পৰ্টেলে ১৫২০ টা প্ৰবন্ধ প্ৰকাশ কৰিছে, ২৬২ টা ভিডিঅ' প্ৰস্তুত কৰিছে আৰু ১২০ টা চৰকাৰী পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিছে, যাক বিভিন্ন ভাষাৰ দ্বাৰা সৃষ্টি হোৱা সমস্যাৰ সমাধান হিচাপে দেখা গৈছে অৰ্থাৎ 'ভশিনী'।
• ব্যৱহাৰকাৰীৰ গোপনীয়তা বৃদ্ধি কৰাৰ বাবেনিয়ম প্ৰস্তুত কৰা হৈছে আৰু শক্তিশালী ডাটা প্ৰশাসনৰ বাবে এক পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে যি মানদণ্ড-আধাৰিত, মুক্ত আৰু আন্তঃকাৰ্যকৰী নিয়মাৱলী পালন কৰে।

Ministry of Finance
ECONOMIC SURVEY 2022-23: HIGHLIGHTS
Indian economy staging a broad based recovery across sectors, positioning to ascend to
pre-pandemic growth path in FY23
Retail inflation is back within RBI's target range in November 2022
Direct Tax collections for the period April-November 2022 remains buoyant
Enhanced Employment generation seen in the declining urban unemployment rate and in the faster net registration in Employee Provident Fund
Creating public goods to enhance opportunities, efficiencies and ease of living, trust-based governance, enhancing agricultural productivity and promoting the private sector as a co-partner in development is the focus of the government reforms
Cleaner balance sheets led to enhanced lending by financial institutions
Growth in credit offtake, increased private capex to usher virtuous investment cycle
Non-food credit offtake by Scheduled Commercial Banks growing in double digits since April 2022
Gross Non-Performing Assets (GNPA) ratio of SCBs has fallen to a seven-year low of 5.0
Social sector expenditure (Centre and States combined) increases to Rs. 21.3 lakh crore in FY23 (BE) from Rs. 9.1 lakh crore in FY16
Central and State Government’s budgeted expenditure on health sector touched 2.1% of GDP in FY23 (BE) and 2.2% in FY22 (RE) against 1.6% in FY21
More than 220 crore COVID vaccine doses administered
Survey highlights the findings of the 2022 report of the UNDP on Multidimensional Poverty Index which says that 41.5 crore people exit poverty in India between 2005-06 and 2019-20
India declared Net Zero Pledge, to achieve net zero emissions goal by 2070
A mass movement LIFE– Life style for Environment launched
National Green Hydrogen Mission to enable India to be energy independent by 2047
Private investment in agriculture increases to 9.3% in 2020-21
Free foodgrains to about 81.4 crore beneficiaries under the National Food Security Act for one year
About 11.3 crore farmers were covered under PM KISAN in its April-July 2022-23 payment cycle
India stands at the forefront to promote millets through the International Year of Millets initiative
Investment of ₹47,500 crores under the PLI schemes in FY22- 106% of the designated target for the year
India’s e-commerce market is projected to grow at 18 per cent annually through 2025
Merchandise exports of US$ 332.8 billion for April-December 2022
India is the largest recipient of remittances globally receiving US$ 100 billion in 2022
PM GatiShakti National Master Plan creates comprehensive database for integrated planning and synchronised implementation across Ministries/ Departments
UPI-based transactions grew in value (121 per cent) and volume (115 per cent) terms, between 2019-2022, paving the way for its international adoption
31 JAN 2023 1:59PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman, presented the Economic Survey 2022-23 in the Union Parliament today. The highlights of the Survey are as follows:
State of the Economy 2022-23: Recovery Complete
• Recovering from pandemic-induced contraction, Russian-Ukraine conflict and inflation, Indian economy is staging a broad based recovery across sectors, positioning to ascend to the pre-pandemic growth path in FY23.
• India's GDP growth is expected to remain robust in FY24. GDP forecast for FY24 to be in the range of 6-6.8 %.
• Private consumption in H1 is highest since FY15 and this has led to a boost to production activity resulting in enhanced capacity utilisation across sectors.
• The Capital Expenditure of Central Government and crowding in the private Capex led by strengthening of the balance sheets of the Corporates is one of the growth driver of the Indian economy in the current year.
• The credit growth to the MSME sector was over 30.6 per cent on average during Jan-Nov 2022.
• Retail inflation is back within RBI's target range in November 2022.
• Indian Rupee performed well compared to other Emerging Market Economies in Apr-Dec2022.
• Direct Tax collections for the period April-November 2022 remain buoyant.
• Enhanced Employment generation seen in the declining urban unemployment rate and in the faster net registration in Employee Provident Fund.
• Economic growth to be boosted from the expansion of public digital platforms and measures to boost manufacturing output.
India’s Medium Term Growth Outlook: with Optimism and Hope
• Indian economy underwent wide-ranging structural and governance reforms that strengthened the economy's fundamentals by enhancing its overall efficiency during 2014-2022.
• With an underlying emphasis on improving the ease of living and doing business, the reforms after 2014 were based on the broad principles of creating public goods, adopting trust-based governance, co-partnering with the private sector for development, and improving agricultural productivity.
• The period of 2014-2022 also witnessed balance sheet stress caused by the credit boom in the previous years and one-off global shocks, that adversely impacted the key macroeconomic variables such as credit growth, capital formation, and hence economic growth during this period.
• This situation is analogous to the period 1998-2002 when transformative reforms undertaken by the government had lagged growth returns due to temporary shocks in the economy. Once these shocks faded, the structural reforms paid growth dividends from 2003.
• Similarly, the Indian economy is well placed to grow faster in the coming decade once the global shocks of the pandemic and the spike in commodity prices in 2022 fade away.
• With improved and healthier balance sheets of the banking, non-banking and corporate sectors, a fresh credit cycle has already begun, evident from the double-digit growth in bank credit over the past months.
• Indian economy has also started benefiting from the efficiency gains resulting from greater formalisation, higher financial inclusion, and economic opportunities created by digital technology-based economic reforms.
• Thus Chapter 2 of the Survey shows that India's growth outlook seems better than in the pre-pandemic years, and the Indian economy is prepared to grow at its potential in the medium term.
Fiscal Developments: Revenue Relish
• The Union Government finances have shown a resilient performance during the year FY23, facilitated by the recovery in economic activity, buoyancy in revenues from direct taxes and GST, and realistic assumptions in the Budget.
• The Gross Tax Revenue registered a YoY growth of 15.5 per cent from April to November 2022, driven by robust growth in the direct taxes and Goods and Services Tax (GST).
• Growth in direct taxes during the first eight months of the year was much higher than their corresponding longer-term averages.
• GST has stabilised as a vital revenue source for central and state governments, with the gross GST collections increasing at 24.8 per cent on YoY basis from April to December 2022.
• Union Government's emphasis on capital expenditure (Capex) has continued despite higher revenue expenditure requirements during the year. The Centre's Capex has steadily increased from a long-term average of 1.7 per cent of GDP (FY09 to FY20) to 2.5 per cent of GDP in FY22 PA.
• The Centre has also incentivised the State Governments through interest-free loans and enhanced borrowing ceilings to prioritise their spending on Capex.
• With an emphasis on infrastructure-intensive sectors like roads and highways, railways, and housing and urban affairs, the increase in Capex has large-scale positive implications for medium-term growth.
• The Government’s Capex-led growth strategy will enable India to keep the growth-interest rate differential positive, leading to a sustainable debt to GDP in the medium run.
Monetary Management and Financial Intermediation: A Good Year
• The RBI initiated its monetary tightening cycle in April 2022 and has since raised the repo rate by 225 bps, leading to moderation of surplus liquidity conditions.
• Cleaner balance sheets led to enhanced lending by financial institutions.
• The growth in credit offtake is expected to sustain, and combined with a pick-up in private capex, will usher in a virtuous investment cycle.
• Non-food credit offtake by scheduled Commercial Banks (SCBs) has been growing in double digits since April 2022.
• Credit disbursed by Non-Banking Financial Companies (NBFCs) has also been on the rise.
• The Gross Non-Performing Assets (GNPA) ratio of SCBs has fallen to a seven-year low of 5.0.
• The Capital-to-Risk Weighted Assets Ratio (CRAR) remains healthy at 16.0.
• The recovery rate for the SCBs through Insolvency and Bankruptcy (IBC) was highest in FY22 compared to other channels.
Prices and Inflation: Successful Tight-Rope Walking
• While the year 2022 witnessed a return of high inflation in the advanced world after three to four decades, India caps the rise in prices.
• While India’s retail inflation rate peaked at 7.8 per cent in April 2022, above the RBI’s upper tolerance limit of 6 per cent, the overshoot of inflation above the upper end of the target range in India was however one of the lowest in the world.
• The government adopted a multi-pronged approach to tame the increase in price levels
• Phase wise reduction in export duty of petrol and diesel
• Import duty on major inputs were brought to zero while tax on export of iron ores and concentrates increased from 30 to 50 per cent
• Waived customs duty on cotton imports w.e.f 14 April 2022, until 30 September 2022
• Prohibition on the export of wheat products under HS Code 1101 and imposition of export duty on rice
• Reduction in basic duty on crude and refined palm oil, crude soyabean oil and crude sunflower oil
• The RBI’s anchoring of inflationary expectations through forward guidance and responsive monetary policy has helped guide the trajectory of inflation in the country.
• The one-year-ahead inflationary expectations by both businesses and households have moderated in the current financial year.
• Timely policy intervention by the government in housing sector, coupled with low home loan interest rates propped up demand and attracted buyers more readily in the affordable segment in FY23.
• An overall increase in composite Housing Price Indices (HPI) assessment and Housing Price Indices market prices indicates a revival in the housing finance sector. A stable to moderate increase in HPI also offers confidence to homeowners and home loan financiers in terms of the retained value of the asset.
• India’s inflation management has been particularly noteworthy and can be contrasted with advanced economies that are still grappling with sticky inflation rates.
Social Infrastructure and Employment: Big Tent
• Social Sector witnessed significant increase in government spending.
• Central and State Government’s budgeted expenditure on health sector touched 2.1% of GDP in FY23 (BE) and 2.2% in FY22 (RE) against 1.6% in FY21.
• Social sector expenditure increases to Rs. 21.3 lakh crore in FY23 (BE) from Rs. 9.1 lakh crore in FY16.
• Survey highlights the findings of the 2022 report of the UNDP on Multidimensional Poverty Index which says that 41.5 crore people exit poverty in India between 2005-06 and 2019-20.
• The Aspirational Districts Programme has emerged as a template for good governance, especially in remote and difficult areas.
• eShram portal developed for creating a National database of unorganised workers, which is verified with Aadhaar. As on 31 December 2022, a total of over 28.5 crore unorganised workers have been registered on eShram portal.
• JAM (Jan-Dhan, Aadhaar, and Mobile) trinity, combined with the power of DBT, has brought the marginalised sections of society into the formal financial system, revolutionising the path of transparent and accountable governance by empowering the people.
• Aadhaar played a vital role in developing the Co-WIN platform and in the transparent administration of over 2 billion vaccine doses.
• Labour markets have recovered beyond pre-Covid levels, in both urban and rural areas, with unemployment rates falling from 5.8 per cent in 2018-19 to 4.2 per cent in 2020-21.
• The year FY22 saw improvement in Gross Enrolment Ratios (GER) in schools and improvement in gender parity. GER in the primary-enrolment in class I to V as a percentage of the population in age 6 to 10 years - for girls as well as boys have improved in FY22.
• Due to several steps taken by the government on health, out-of-pocket expenditure as a percentage of total health expenditure declined from 64.2% in FY14 to 48.2% in FY19.
• Infant Mortality Rate (IMR), Under Five mortality rate (U5MR) and neonatal Mortality Rate (NMR) have shown a steady decline.
• More than 220 crore COVID vaccine doses administered as on 06 January, 2023.
• Nearly 22 crore beneficiaries have been verified under the Ayushman Bharat Scheme as on 04 January, 2023. Over 1.54 lakh Health and Wellness Centres have been operationalized across the country under Ayushman Bharat.
Climate Change and Environment: Preparing to Face the Future
• India declared the Net Zero Pledge to achieve net zero emissions goal by 2070.
• India achieved its target of 40 per cent installed electric capacity from non-fossil fuels ahead of 2030.
• The likely installed capacity from non-fossil fuels to be more than 500 GW by 2030 resulting in decline of average emission rate by around 29% by 2029-30, compared to 2014-15.
• India to reduce emissions intensity of its GDP by 45% by 2030 from 2005 levels.
• About 50% cumulative electric power installed capacity to come from non-fossil fuel-based energy resources by 2030.
• A mass movement LIFE– Life style for Environment launched.
• Sovereign Green Bond Framework (SGrBs) issued in November 2022.
• RBI auctions two tranches of ₹4,000 crore Sovereign Green Bonds (SGrB).
• National Green Hydrogen Mission to enable India to be energy independent by 2047.
• Green hydrogen production capacity of at least 5 MMT (Million Metric Tonne) per annum to be developed by 2030. Cumulative reduction in fossil fuel imports over ₹1 lakh crore and creation of over 6 lakh jobs by 2030 under the National green Hydrogen Mission. Renewable energy capacity addition of about 125 GW and abatement of nearly 50 MMT of annual GHG emissions by 2030.
• The Survey highlights the progress on eight missions under the NAP on CC to address climate concerns and promote sustainable development.
• Solar power capacity installed, a key metric under the National Solar Mission stood at 61.6 GW as on October 2022.
• India becoming a favored destination for renewables; investments in 7 years stand at USD 78.1 billion.
• 62.8 lakh individual household toilets and 6.2 lakh community and public toilets constructed (August 2022) under the National Mission on Sustainable Habitat.
Agriculture and Food Management
• The performance of the agriculture and allied sector has been buoyant over the past several years, much of which is on account of the measures taken by the government to augment crop and livestock productivity, ensure certainty of returns to the farmers through price support, promote crop diversification, improve market infrastructure through the impetus provided for the setting up of farmer-producer organisations and promotion of investment in infrastructure facilities through the Agriculture Infrastructure Fund.
• Private investment in agriculture increases to 9.3% in 2020-21.
• MSP for all mandated crops fixed at 1.5 times of all India weighted average cost of production since 2018.
• Institutional Credit to the Agricultural Sector continued to grow to 18.6 lakh crore in 2021-22
• Foodgrains production in India saw sustained increase and stood at 315.7 million tonnes in 2021-22.
• Free foodgrains to about 81.4 crore beneficiaries under the National Food Security Act for one year from January 1, 2023.
• About 11.3 crore farmers were covered under the Scheme in its April-July 2022-23 payment cycle.
• Rs 13,681 crores sanctioned for Post-Harvest Support and Community Farms under the Agriculture Infrastructure Fund.
• Online, Competitive, Transparent Bidding System with 1.74 crore farmers and 2.39 lakh traders put in place under the National Agriculture Market (e-NAM) Scheme.
• Organic Farming being promoted through Farmer Producer Organisations (FPO) under the Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY).
• India stands at the forefront to promote millets through the International Year of Millets initiative.
Industry: Steady Recovery
• Overall Gross Value Added (GVA) by the Industrial Sector (for the first half of FY 22-23) rose 3.7 per cent, which is higher than the average growth of 2.8 per cent achieved in the first half of the last decade.
• Robust growth in Private Final Consumption Expenditure, export stimulus during the first half of the year, increase in investment demand triggered by enhanced public capex and strengthened bank and corporate balance sheets have provided a demand stimulus to industrial growth.
• The supply response of the industry to the demand stimulus has been robust.
• PMI manufacturing has remained in the expansion zone for 18 months since July 2021, and Index of Industrial Production (IIP) grows at a healthy pace.
• Credit to Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) has grown by an average of around 30% since January 2022 and credit to large industry has been showing double-digit growth since October 2022.
• Electronics exports rise nearly threefold, from US $4.4 billion in FY19 to US $11.6 Billion in FY22.
• India has become the second-largest mobile phone manufacturer globally, with the production of handsets going up from 6 crore units in FY15 to 29 crore units in FY21.
• Foreign Direct Investment (FDI) flows into the Pharma Industry has risen four times, from US $180 million in FY19 to US $699 million in FY22.
• The Production Linked Incentive (PLI) schemes introduced across 14 categories, with an estimated capex of ₹4 lakh crore over the next five years, to plug India into global supply chains. Investment of ₹47,500 crores has been seen under the PLI schemes in the FY22, which is 106% of the designated target for the year. Production/sales worth ₹3.85 lakh crore and employment generation of 3.0 lakh have been recorded due to PLI schemes.
• Over 39,000 compliances have been reduced and more than 3500 provisions decriminalized as of January 2023.
Services: Source of Strength
• The services sector is expected to grow at 9.1% in FY23, as against 8.4% (YoY) in FY22.
• Robust expansion in PMI services, indicative of service sector activity, observed since July 2022.
• India was among the top ten services exporting countries in 2021, with its share in world commercial services exports increasing from 3 per cent in 2015 to 4 per cent in 2021.
• India’s services exports remained resilient during the Covid-19 pandemic and amid geopolitical uncertainties driven by higher demand for digital support, cloud services, and infrastructure modernization.
• Credit to services sector has grown by over 16% since July 2022.
• US$ 7.1 billion FDI equity inflows in services sector in FY22.
• Contact-intensive services are set to reclaim pre-pandemic level growth rates in FY23.
• Sustained growth in the real estate sector is taking housing sales to pre-pandemic levels, with a 50% rise between 2021 and 2022.
• Hotel occupancy rate has improved from 30-32% in April 2021 to 68-70% in November 2022.
• Tourism sector is showing signs of revival, with foreign tourist arrivals in India in FY23 growing month-on-month with resumption of scheduled international flights and easing of Covid-19 regulations.
• Digital platforms are transforming India’s financial services.
• India’s e-commerce market is projected to grow at 18 per cent annually through 2025.
External Sector
• Merchandise exports were US$ 332.8 billion for April-December 2022.
• India diversified its markets and increased its exports to Brazil, South Africa and Saudi Arabia.
• To increase its market size and ensure better penetration, in 2022, CEPA with UAE and ECTA with Australia come into force.
• India is the largest recipient of remittances in the world receiving US$ 100 bn in 2022. Remittances are the second largest major source of external financing after service export
• As of December 2022, Forex Reserves stood at US$ 563 bn covering 9.3 months of imports.
• As of end-November 2022, India is the sixth largest foreign exchange reserves holder in the world.
• The current stock of external debt is well shielded by the comfortable level of foreign exchange reserves.
• India has relatively low levels of total debt as a percentage of Gross National Income and short-term debt as a percentage of total debt.
Physical and Digital Infrastructure
Government’s Vision for Infrastructure Development
• Public Private Partnerships
• In-Principal Approval granted to 56 projects with Total Project Cost of ₹57,870.1 crore under the VGF Scheme, from 2014-15 to 2022-23.
• IIPDF Scheme with ₹150 crore outlay from FY 23-25 was notified by the government on 03 November, 2022.
• National Infrastructure Pipeline
• 89,151 projects costing ₹141.4 lakh crore under different stages of implementation
• 1009 projects worth ₹5.5 lakh crore completed
• NIP and Project Monitoring Group (PMG) portal linkage to fast-track approvals/ clearances for projects
• National Monetisation Pipeline
• ₹ 9.0 lakh crore is the estimated cumulative investment potential.
• ₹ 0.9 lakh crore monetisation target achieved against expected ₹0.8 lakh crore in FY22.
• FY23 target is envisaged to be ₹1.6 lakh crore (27 per cent of overall NMP Target)
• GatiShakti
• PM GatiShakti National Master Plan creates comprehensive database for integrated planning and synchronised implementation across Ministries/ Departments.
• Aims to improve multimodal connectivity and logistics efficiency while addressing the critical gaps for the seamless movement of people and goods.
Electricity Sector and Renewables
• As on 30 September 2022, the government has sanctioned the entire target capacity of 40 GW for the development of 59 Solar Parks in 16 states.
• 17.2 lakh GWh electricity generated during the year FY22 compared to 15.9 lakh GWh during FY21.
• The total installed power capacity (industries having demand of 1 Mega Watt (MW) and above) increased from 460.7 GW on 31 March 2021 to 482.2 GW on 31 March 2022.
Making Indian Logistics Globally Competitive
• National Logistics Policy envisions to develop a technologically enabled, integrated, cost-efficient, resilient, sustainable and trusted logistics ecosystem in the country for accelerated and inclusive growth.
• Rapid increase in National Highways (NHs) /Roads Construction with 10457 km NHs/roads constructed in FY22 compared to 6061 km in FY16.
• Budget expenditure increased from ₹1.4 lakh crore in FY20 to ₹2.4 lakh crore in FY23 giving renewed push to Capital expenditure.
• 2359 Kisan rails transported approximately 7.91 lakh tonnes of perishables, as of October 2022.
• More than one crore air passengers availed the benefit of the UDAN scheme since its inception in 2016.
• Near doubling of capacity of major ports in 8 years.
• Inland Vessels Act 2021 replaced 100-year-old Act to ensure hassle free movement of Vessels promoting Inland Water Transport.
India’s Digital Public Infrastructure
• Unified Payment Interface (UPI)
• UPI-based transactions grew in value (121 per cent) and volume (115 per cent) terms, between 2019-22, paving the way for its international adoption.
• Telephone and Radio - For Digital Empowerment
• Total telephone subscriber base in India stands at 117.8 crore (as of Sept,22), with 44.3 per cent of subscribers in rural India.
• More than 98 per cent of the total telephone subscribers are connected wirelessly.
• The overall tele-density in India stood at 84.8 per cent in March 22.
• 200 per cent increase in rural internet subscriptions between 2015 and 2021.
• Prasar Bharati (India’s autonomous public service broadcaster) - broadcasts in 23 languages, 179 dialects from 479 stations. Reaches 92 per cent of the area and 99.1 per cent of the total population.
• Digital Public Goods
• Achieved low-cost accessibility since the launch of Aadhaar in 2009
• Under the government schemes, MyScheme, TrEDS, GEM, e-NAM, UMANG has transformed market place and has enabled citizens to access services across sectors
• Under Account Aggregator, the consent-based data sharing framework is currently live across over 110 crore bank accounts.
• Open Credit Enablement Network aims towards democratising lending operations while allowing end-to-end digital loan applications
• National AI portal has published 1520 articles, 262 videos, and 120 government initiatives and is being viewed as viewed as a tool for overcoming the language barrier e.g. ‘Bhashini’.
• Legislations are being introduced for enhanced user privacy and creating an ecosystem for standard, open, and interoperable protocols underlining robust data governance.