Ministry of Finance
ECONOMIC SURVEY 2022-23: HIGHLIGHTS
Indian economy staging a broad based recovery across sectors, positioning to ascend to
pre-pandemic growth path in FY23
Retail inflation is back within RBI's target range in November 2022
Direct Tax collections for the period April-November 2022 remains buoyant
Enhanced Employment generation seen in the declining urban unemployment rate and in the faster net registration in Employee Provident Fund
Creating public goods to enhance opportunities, efficiencies and ease of living, trust-based governance, enhancing agricultural productivity and promoting the private sector as a co-partner in development is the focus of the government reforms
Cleaner balance sheets led to enhanced lending by financial institutions
Growth in credit offtake, increased private capex to usher virtuous investment cycle
Non-food credit offtake by Scheduled Commercial Banks growing in double digits since April 2022
Gross Non-Performing Assets (GNPA) ratio of SCBs has fallen to a seven-year low of 5.0
Social sector expenditure (Centre and States combined) increases to Rs. 21.3 lakh crore in FY23 (BE) from Rs. 9.1 lakh crore in FY16
Central and State Government’s budgeted expenditure on health sector touched 2.1% of GDP in FY23 (BE) and 2.2% in FY22 (RE) against 1.6% in FY21
More than 220 crore COVID vaccine doses administered
Survey highlights the findings of the 2022 report of the UNDP on Multidimensional Poverty Index which says that 41.5 crore people exit poverty in India between 2005-06 and 2019-20
India declared Net Zero Pledge, to achieve net zero emissions goal by 2070
A mass movement LIFE– Life style for Environment launched
National Green Hydrogen Mission to enable India to be energy independent by 2047
Private investment in agriculture increases to 9.3% in 2020-21
Free foodgrains to about 81.4 crore beneficiaries under the National Food Security Act for one year
About 11.3 crore farmers were covered under PM KISAN in its April-July 2022-23 payment cycle
India stands at the forefront to promote millets through the International Year of Millets initiative
Investment of ₹47,500 crores under the PLI schemes in FY22- 106% of the designated target for the year
India’s e-commerce market is projected to grow at 18 per cent annually through 2025
Merchandise exports of US$ 332.8 billion for April-December 2022
India is the largest recipient of remittances globally receiving US$ 100 billion in 2022
PM GatiShakti National Master Plan creates comprehensive database for integrated planning and synchronised implementation across Ministries/ Departments
UPI-based transactions grew in value (121 per cent) and volume (115 per cent) terms, between 2019-2022, paving the way for its international adoption
31 JAN 2023 1:59PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman, presented the Economic Survey 2022-23 in the Union Parliament today. The highlights of the Survey are as follows:
State of the Economy 2022-23: Recovery Complete
• Recovering from pandemic-induced contraction, Russian-Ukraine conflict and inflation, Indian economy is staging a broad based recovery across sectors, positioning to ascend to the pre-pandemic growth path in FY23.
• India's GDP growth is expected to remain robust in FY24. GDP forecast for FY24 to be in the range of 6-6.8 %.
• Private consumption in H1 is highest since FY15 and this has led to a boost to production activity resulting in enhanced capacity utilisation across sectors.
• The Capital Expenditure of Central Government and crowding in the private Capex led by strengthening of the balance sheets of the Corporates is one of the growth driver of the Indian economy in the current year.
• The credit growth to the MSME sector was over 30.6 per cent on average during Jan-Nov 2022.
• Retail inflation is back within RBI's target range in November 2022.
• Indian Rupee performed well compared to other Emerging Market Economies in Apr-Dec2022.
• Direct Tax collections for the period April-November 2022 remain buoyant.
• Enhanced Employment generation seen in the declining urban unemployment rate and in the faster net registration in Employee Provident Fund.
• Economic growth to be boosted from the expansion of public digital platforms and measures to boost manufacturing output.
India’s Medium Term Growth Outlook: with Optimism and Hope
• Indian economy underwent wide-ranging structural and governance reforms that strengthened the economy's fundamentals by enhancing its overall efficiency during 2014-2022.
• With an underlying emphasis on improving the ease of living and doing business, the reforms after 2014 were based on the broad principles of creating public goods, adopting trust-based governance, co-partnering with the private sector for development, and improving agricultural productivity.
• The period of 2014-2022 also witnessed balance sheet stress caused by the credit boom in the previous years and one-off global shocks, that adversely impacted the key macroeconomic variables such as credit growth, capital formation, and hence economic growth during this period.
• This situation is analogous to the period 1998-2002 when transformative reforms undertaken by the government had lagged growth returns due to temporary shocks in the economy. Once these shocks faded, the structural reforms paid growth dividends from 2003.
• Similarly, the Indian economy is well placed to grow faster in the coming decade once the global shocks of the pandemic and the spike in commodity prices in 2022 fade away.
• With improved and healthier balance sheets of the banking, non-banking and corporate sectors, a fresh credit cycle has already begun, evident from the double-digit growth in bank credit over the past months.
• Indian economy has also started benefiting from the efficiency gains resulting from greater formalisation, higher financial inclusion, and economic opportunities created by digital technology-based economic reforms.
• Thus Chapter 2 of the Survey shows that India's growth outlook seems better than in the pre-pandemic years, and the Indian economy is prepared to grow at its potential in the medium term.
Fiscal Developments: Revenue Relish
• The Union Government finances have shown a resilient performance during the year FY23, facilitated by the recovery in economic activity, buoyancy in revenues from direct taxes and GST, and realistic assumptions in the Budget.
• The Gross Tax Revenue registered a YoY growth of 15.5 per cent from April to November 2022, driven by robust growth in the direct taxes and Goods and Services Tax (GST).
• Growth in direct taxes during the first eight months of the year was much higher than their corresponding longer-term averages.
• GST has stabilised as a vital revenue source for central and state governments, with the gross GST collections increasing at 24.8 per cent on YoY basis from April to December 2022.
• Union Government's emphasis on capital expenditure (Capex) has continued despite higher revenue expenditure requirements during the year. The Centre's Capex has steadily increased from a long-term average of 1.7 per cent of GDP (FY09 to FY20) to 2.5 per cent of GDP in FY22 PA.
• The Centre has also incentivised the State Governments through interest-free loans and enhanced borrowing ceilings to prioritise their spending on Capex.
• With an emphasis on infrastructure-intensive sectors like roads and highways, railways, and housing and urban affairs, the increase in Capex has large-scale positive implications for medium-term growth.
• The Government’s Capex-led growth strategy will enable India to keep the growth-interest rate differential positive, leading to a sustainable debt to GDP in the medium run.
Monetary Management and Financial Intermediation: A Good Year
• The RBI initiated its monetary tightening cycle in April 2022 and has since raised the repo rate by 225 bps, leading to moderation of surplus liquidity conditions.
• Cleaner balance sheets led to enhanced lending by financial institutions.
• The growth in credit offtake is expected to sustain, and combined with a pick-up in private capex, will usher in a virtuous investment cycle.
• Non-food credit offtake by scheduled Commercial Banks (SCBs) has been growing in double digits since April 2022.
• Credit disbursed by Non-Banking Financial Companies (NBFCs) has also been on the rise.
• The Gross Non-Performing Assets (GNPA) ratio of SCBs has fallen to a seven-year low of 5.0.
• The Capital-to-Risk Weighted Assets Ratio (CRAR) remains healthy at 16.0.
• The recovery rate for the SCBs through Insolvency and Bankruptcy (IBC) was highest in FY22 compared to other channels.
Prices and Inflation: Successful Tight-Rope Walking
• While the year 2022 witnessed a return of high inflation in the advanced world after three to four decades, India caps the rise in prices.
• While India’s retail inflation rate peaked at 7.8 per cent in April 2022, above the RBI’s upper tolerance limit of 6 per cent, the overshoot of inflation above the upper end of the target range in India was however one of the lowest in the world.
• The government adopted a multi-pronged approach to tame the increase in price levels
• Phase wise reduction in export duty of petrol and diesel
• Import duty on major inputs were brought to zero while tax on export of iron ores and concentrates increased from 30 to 50 per cent
• Waived customs duty on cotton imports w.e.f 14 April 2022, until 30 September 2022
• Prohibition on the export of wheat products under HS Code 1101 and imposition of export duty on rice
• Reduction in basic duty on crude and refined palm oil, crude soyabean oil and crude sunflower oil
• The RBI’s anchoring of inflationary expectations through forward guidance and responsive monetary policy has helped guide the trajectory of inflation in the country.
• The one-year-ahead inflationary expectations by both businesses and households have moderated in the current financial year.
• Timely policy intervention by the government in housing sector, coupled with low home loan interest rates propped up demand and attracted buyers more readily in the affordable segment in FY23.
• An overall increase in composite Housing Price Indices (HPI) assessment and Housing Price Indices market prices indicates a revival in the housing finance sector. A stable to moderate increase in HPI also offers confidence to homeowners and home loan financiers in terms of the retained value of the asset.
• India’s inflation management has been particularly noteworthy and can be contrasted with advanced economies that are still grappling with sticky inflation rates.
Social Infrastructure and Employment: Big Tent
• Social Sector witnessed significant increase in government spending.
• Central and State Government’s budgeted expenditure on health sector touched 2.1% of GDP in FY23 (BE) and 2.2% in FY22 (RE) against 1.6% in FY21.
• Social sector expenditure increases to Rs. 21.3 lakh crore in FY23 (BE) from Rs. 9.1 lakh crore in FY16.
• Survey highlights the findings of the 2022 report of the UNDP on Multidimensional Poverty Index which says that 41.5 crore people exit poverty in India between 2005-06 and 2019-20.
• The Aspirational Districts Programme has emerged as a template for good governance, especially in remote and difficult areas.
• eShram portal developed for creating a National database of unorganised workers, which is verified with Aadhaar. As on 31 December 2022, a total of over 28.5 crore unorganised workers have been registered on eShram portal.
• JAM (Jan-Dhan, Aadhaar, and Mobile) trinity, combined with the power of DBT, has brought the marginalised sections of society into the formal financial system, revolutionising the path of transparent and accountable governance by empowering the people.
• Aadhaar played a vital role in developing the Co-WIN platform and in the transparent administration of over 2 billion vaccine doses.
• Labour markets have recovered beyond pre-Covid levels, in both urban and rural areas, with unemployment rates falling from 5.8 per cent in 2018-19 to 4.2 per cent in 2020-21.
• The year FY22 saw improvement in Gross Enrolment Ratios (GER) in schools and improvement in gender parity. GER in the primary-enrolment in class I to V as a percentage of the population in age 6 to 10 years - for girls as well as boys have improved in FY22.
• Due to several steps taken by the government on health, out-of-pocket expenditure as a percentage of total health expenditure declined from 64.2% in FY14 to 48.2% in FY19.
• Infant Mortality Rate (IMR), Under Five mortality rate (U5MR) and neonatal Mortality Rate (NMR) have shown a steady decline.
• More than 220 crore COVID vaccine doses administered as on 06 January, 2023.
• Nearly 22 crore beneficiaries have been verified under the Ayushman Bharat Scheme as on 04 January, 2023. Over 1.54 lakh Health and Wellness Centres have been operationalized across the country under Ayushman Bharat.
Climate Change and Environment: Preparing to Face the Future
• India declared the Net Zero Pledge to achieve net zero emissions goal by 2070.
• India achieved its target of 40 per cent installed electric capacity from non-fossil fuels ahead of 2030.
• The likely installed capacity from non-fossil fuels to be more than 500 GW by 2030 resulting in decline of average emission rate by around 29% by 2029-30, compared to 2014-15.
• India to reduce emissions intensity of its GDP by 45% by 2030 from 2005 levels.
• About 50% cumulative electric power installed capacity to come from non-fossil fuel-based energy resources by 2030.
• A mass movement LIFE– Life style for Environment launched.
• Sovereign Green Bond Framework (SGrBs) issued in November 2022.
• RBI auctions two tranches of ₹4,000 crore Sovereign Green Bonds (SGrB).
• National Green Hydrogen Mission to enable India to be energy independent by 2047.
• Green hydrogen production capacity of at least 5 MMT (Million Metric Tonne) per annum to be developed by 2030. Cumulative reduction in fossil fuel imports over ₹1 lakh crore and creation of over 6 lakh jobs by 2030 under the National green Hydrogen Mission. Renewable energy capacity addition of about 125 GW and abatement of nearly 50 MMT of annual GHG emissions by 2030.
• The Survey highlights the progress on eight missions under the NAP on CC to address climate concerns and promote sustainable development.
• Solar power capacity installed, a key metric under the National Solar Mission stood at 61.6 GW as on October 2022.
• India becoming a favored destination for renewables; investments in 7 years stand at USD 78.1 billion.
• 62.8 lakh individual household toilets and 6.2 lakh community and public toilets constructed (August 2022) under the National Mission on Sustainable Habitat.
Agriculture and Food Management
• The performance of the agriculture and allied sector has been buoyant over the past several years, much of which is on account of the measures taken by the government to augment crop and livestock productivity, ensure certainty of returns to the farmers through price support, promote crop diversification, improve market infrastructure through the impetus provided for the setting up of farmer-producer organisations and promotion of investment in infrastructure facilities through the Agriculture Infrastructure Fund.
• Private investment in agriculture increases to 9.3% in 2020-21.
• MSP for all mandated crops fixed at 1.5 times of all India weighted average cost of production since 2018.
• Institutional Credit to the Agricultural Sector continued to grow to 18.6 lakh crore in 2021-22
• Foodgrains production in India saw sustained increase and stood at 315.7 million tonnes in 2021-22.
• Free foodgrains to about 81.4 crore beneficiaries under the National Food Security Act for one year from January 1, 2023.
• About 11.3 crore farmers were covered under the Scheme in its April-July 2022-23 payment cycle.
• Rs 13,681 crores sanctioned for Post-Harvest Support and Community Farms under the Agriculture Infrastructure Fund.
• Online, Competitive, Transparent Bidding System with 1.74 crore farmers and 2.39 lakh traders put in place under the National Agriculture Market (e-NAM) Scheme.
• Organic Farming being promoted through Farmer Producer Organisations (FPO) under the Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY).
• India stands at the forefront to promote millets through the International Year of Millets initiative.
Industry: Steady Recovery
• Overall Gross Value Added (GVA) by the Industrial Sector (for the first half of FY 22-23) rose 3.7 per cent, which is higher than the average growth of 2.8 per cent achieved in the first half of the last decade.
• Robust growth in Private Final Consumption Expenditure, export stimulus during the first half of the year, increase in investment demand triggered by enhanced public capex and strengthened bank and corporate balance sheets have provided a demand stimulus to industrial growth.
• The supply response of the industry to the demand stimulus has been robust.
• PMI manufacturing has remained in the expansion zone for 18 months since July 2021, and Index of Industrial Production (IIP) grows at a healthy pace.
• Credit to Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) has grown by an average of around 30% since January 2022 and credit to large industry has been showing double-digit growth since October 2022.
• Electronics exports rise nearly threefold, from US $4.4 billion in FY19 to US $11.6 Billion in FY22.
• India has become the second-largest mobile phone manufacturer globally, with the production of handsets going up from 6 crore units in FY15 to 29 crore units in FY21.
• Foreign Direct Investment (FDI) flows into the Pharma Industry has risen four times, from US $180 million in FY19 to US $699 million in FY22.
• The Production Linked Incentive (PLI) schemes introduced across 14 categories, with an estimated capex of ₹4 lakh crore over the next five years, to plug India into global supply chains. Investment of ₹47,500 crores has been seen under the PLI schemes in the FY22, which is 106% of the designated target for the year. Production/sales worth ₹3.85 lakh crore and employment generation of 3.0 lakh have been recorded due to PLI schemes.
• Over 39,000 compliances have been reduced and more than 3500 provisions decriminalized as of January 2023.
Services: Source of Strength
• The services sector is expected to grow at 9.1% in FY23, as against 8.4% (YoY) in FY22.
• Robust expansion in PMI services, indicative of service sector activity, observed since July 2022.
• India was among the top ten services exporting countries in 2021, with its share in world commercial services exports increasing from 3 per cent in 2015 to 4 per cent in 2021.
• India’s services exports remained resilient during the Covid-19 pandemic and amid geopolitical uncertainties driven by higher demand for digital support, cloud services, and infrastructure modernization.
• Credit to services sector has grown by over 16% since July 2022.
• US$ 7.1 billion FDI equity inflows in services sector in FY22.
• Contact-intensive services are set to reclaim pre-pandemic level growth rates in FY23.
• Sustained growth in the real estate sector is taking housing sales to pre-pandemic levels, with a 50% rise between 2021 and 2022.
• Hotel occupancy rate has improved from 30-32% in April 2021 to 68-70% in November 2022.
• Tourism sector is showing signs of revival, with foreign tourist arrivals in India in FY23 growing month-on-month with resumption of scheduled international flights and easing of Covid-19 regulations.
• Digital platforms are transforming India’s financial services.
• India’s e-commerce market is projected to grow at 18 per cent annually through 2025.
External Sector
• Merchandise exports were US$ 332.8 billion for April-December 2022.
• India diversified its markets and increased its exports to Brazil, South Africa and Saudi Arabia.
• To increase its market size and ensure better penetration, in 2022, CEPA with UAE and ECTA with Australia come into force.
• India is the largest recipient of remittances in the world receiving US$ 100 bn in 2022. Remittances are the second largest major source of external financing after service export
• As of December 2022, Forex Reserves stood at US$ 563 bn covering 9.3 months of imports.
• As of end-November 2022, India is the sixth largest foreign exchange reserves holder in the world.
• The current stock of external debt is well shielded by the comfortable level of foreign exchange reserves.
• India has relatively low levels of total debt as a percentage of Gross National Income and short-term debt as a percentage of total debt.
Physical and Digital Infrastructure
Government’s Vision for Infrastructure Development
• Public Private Partnerships
• In-Principal Approval granted to 56 projects with Total Project Cost of ₹57,870.1 crore under the VGF Scheme, from 2014-15 to 2022-23.
• IIPDF Scheme with ₹150 crore outlay from FY 23-25 was notified by the government on 03 November, 2022.
• National Infrastructure Pipeline
• 89,151 projects costing ₹141.4 lakh crore under different stages of implementation
• 1009 projects worth ₹5.5 lakh crore completed
• NIP and Project Monitoring Group (PMG) portal linkage to fast-track approvals/ clearances for projects
• National Monetisation Pipeline
• ₹ 9.0 lakh crore is the estimated cumulative investment potential.
• ₹ 0.9 lakh crore monetisation target achieved against expected ₹0.8 lakh crore in FY22.
• FY23 target is envisaged to be ₹1.6 lakh crore (27 per cent of overall NMP Target)
• GatiShakti
• PM GatiShakti National Master Plan creates comprehensive database for integrated planning and synchronised implementation across Ministries/ Departments.
• Aims to improve multimodal connectivity and logistics efficiency while addressing the critical gaps for the seamless movement of people and goods.
Electricity Sector and Renewables
• As on 30 September 2022, the government has sanctioned the entire target capacity of 40 GW for the development of 59 Solar Parks in 16 states.
• 17.2 lakh GWh electricity generated during the year FY22 compared to 15.9 lakh GWh during FY21.
• The total installed power capacity (industries having demand of 1 Mega Watt (MW) and above) increased from 460.7 GW on 31 March 2021 to 482.2 GW on 31 March 2022.
Making Indian Logistics Globally Competitive
• National Logistics Policy envisions to develop a technologically enabled, integrated, cost-efficient, resilient, sustainable and trusted logistics ecosystem in the country for accelerated and inclusive growth.
• Rapid increase in National Highways (NHs) /Roads Construction with 10457 km NHs/roads constructed in FY22 compared to 6061 km in FY16.
• Budget expenditure increased from ₹1.4 lakh crore in FY20 to ₹2.4 lakh crore in FY23 giving renewed push to Capital expenditure.
• 2359 Kisan rails transported approximately 7.91 lakh tonnes of perishables, as of October 2022.
• More than one crore air passengers availed the benefit of the UDAN scheme since its inception in 2016.
• Near doubling of capacity of major ports in 8 years.
• Inland Vessels Act 2021 replaced 100-year-old Act to ensure hassle free movement of Vessels promoting Inland Water Transport.
India’s Digital Public Infrastructure
• Unified Payment Interface (UPI)
• UPI-based transactions grew in value (121 per cent) and volume (115 per cent) terms, between 2019-22, paving the way for its international adoption.
• Telephone and Radio - For Digital Empowerment
• Total telephone subscriber base in India stands at 117.8 crore (as of Sept,22), with 44.3 per cent of subscribers in rural India.
• More than 98 per cent of the total telephone subscribers are connected wirelessly.
• The overall tele-density in India stood at 84.8 per cent in March 22.
• 200 per cent increase in rural internet subscriptions between 2015 and 2021.
• Prasar Bharati (India’s autonomous public service broadcaster) - broadcasts in 23 languages, 179 dialects from 479 stations. Reaches 92 per cent of the area and 99.1 per cent of the total population.
• Digital Public Goods
• Achieved low-cost accessibility since the launch of Aadhaar in 2009
• Under the government schemes, MyScheme, TrEDS, GEM, e-NAM, UMANG has transformed market place and has enabled citizens to access services across sectors
• Under Account Aggregator, the consent-based data sharing framework is currently live across over 110 crore bank accounts.
• Open Credit Enablement Network aims towards democratising lending operations while allowing end-to-end digital loan applications
• National AI portal has published 1520 articles, 262 videos, and 120 government initiatives and is being viewed as viewed as a tool for overcoming the language barrier e.g. ‘Bhashini’.
• Legislations are being introduced for enhanced user privacy and creating an ecosystem for standard, open, and interoperable protocols underlining robust data governance.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
ইকনমিক সর্ভে ২০২২-২৩: হায়লাইতশিং
ভারতকী শেন্মিৎলোন সেক্তর খুদিংদা পাক চাউনা অমুক হৌগৎলকপগী মতৌ উত্তুনা, শেনবা চহি ২৩দা লাইচৎ মমাঙগী ফীভমদা হঞ্জিল্লক্নবা ফীভম শেম্লি
রিতেল ইনফ্লেসন নবেম্বর ২০২২দা আর.বি.আই.গী তার্গেৎ রেঞ্জতা হঞ্জিল্লক্লে
এপ্রিল-নবেম্বর ২০২২গী দাইরেক্ত তেক্স কল্লেক্সন ফীভম হোংদনা লৈরি
হন্থরক্লিবা অর্বান এমপ্লোইমেন্ত রেত অমদি ইম্প্লোয়ী প্রোভিদেন্ত ফন্দদা রেজিস্ত্রেসন থুজিল্লকপগী ফীভমসিদা থবক পীবগী চাং হেনগৎলকপা উরি
খুদোংচাবা, মতিং লৈবা অমদি হিংবদা কোমহনবা হেনগৎহন্নবা, থাজবদা য়ুম্ফম ওইবা লৈঙাক্লোন, লৌউ-শিংউগী পোত্থোক হেনগৎহন্নবা অমদি চাওখৎপা পুরকপদা লনাই সেক্তরবু খোঙবু ওইহনবগী থৌওং য়োকখৎনবগীদমক পব্লিক গুদ্স শেমগৎপনা লৈঙাক্কী অহোংবা পুরকপগী মীৎয়েঙফম ওইরি
হেন্না তরু তরুবা বেলেন্স সীতনা ফাইনেন্সিএল ইনস্তিত্যুসনশিংনা শেল পুথোকপা হেনগৎহল্লে
ক্রেদিৎ ওফতেক হেনগৎপা, প্রাইভেৎ কেপেক্স হেনগৎপনা অফবা মওংগী ইনভেস্তমেন্ত সাইকল পুরক্কনি
সিদ্যুল কম্মর্সিএল বেঙ্কশিংগী নন-ফুদ ক্রেদিৎ ওফতেক এপ্রিল ২০২২দগী হৌজিক ফাওবদা শরুক অনি হেনগৎলে
এস.সি.বি.শিংদা লৈবা গ্রোস নন-পর্ফোর্মিং এসেৎ (জি.এন.পি.এ.) রেসিও
31 JAN 2023 1:59PM by PIB Imphal
শেলথুম অমদি কোর্পোরেৎ এফ্যার্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতী নির্মলা সিতরমন্না, ঙসি পার্লিয়ামেন্ততা ইকনমিক সর্ভে ২০২২-২৩ লান্থোকখি‍। সর্ভে অসিগী মচং ওইবা ৱাফমশিং মখাদা পীরি:
শেন্মিৎলোন ২০২২-২৩গী ফীভম: হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিল্লকপা মপুং ফারে
• লাইচৎ, রসিয়ন-য়ুক্রেনগী মুক্নবা অমদি ইনফ্লেসন্না ফীভম শোকহনখিবদগী হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিল্লক্তুনা, ভারতকী শেন্মিৎলোন্না সেক্তর পুম্নমক্তা পাক চাউনা অমুক হৌগৎলকপগী মতৌ উত্তুনা, শেনবা চহি ২৩দা লাইচৎ মমাঙগী ফীভমদা হঞ্জিল্লক্নবা ফীভম শেম্লি‍।
• ভারতকী জি.দি.পি. গ্রোথ শেনবা চহি ২৪দা চাউনা লৈগনি হায়না পানরি‍। শেনমা চহি ২৪গী জি.দি.পি ফোরকাস্ত ৬-৬.৮%গী চাংদা লৈগনি হায়না পীরি‍।
• শেনবা চহি ১৫গী হৌরগা ঐচ১দা লৈরিবা প্রাইভেৎ কঞ্জুম্পসন খ্বায়দগী ৱাংনা লৈরি অমদি মসিনা পোত্থোক পুথোকপগী চাং হেনগৎহন্দুনা সেক্তর পুম্নমক্তা মতিং মপুং ফানা শীজিন্নবা হেনগৎহল্লি‍।
• কোর্পোরেৎশিংগী বেলেন্স সীত মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা কেন্দ্র লৈঙাক্কী কেপিতেল এক্সপেন্দিচর অমদি প্রাইভেৎ কেপেক্স হেনগৎহকপনা চৎলিবা চহিসিদা ভারতকী শেন্মিৎলোনবু থৌদুনা চৎলিবশিংগী মরক্তা ওইরি‍।
• এম.এস.এম.ই. সেক্তরগী ক্রেদিৎ গ্রোৎ জনুৱারী-নবেম্বর ২০২২গী মনুংদা চাংচত্তা চাদা ৩০.৬কী মথক্তা লৈখি
• নবেম্বর ২০২২দা রিতেল ইনফ্লেসন আর.বি.আই.গী তার্গেৎ রেঞ্জকী মনুংদা হঞ্জিল্লক্লে‍।
• এপ্রিল-দিসেম্বর ২০২২ মনুংদা অতৈ হৌগৎলক্লিবা কৈথেলগী শেন্মিৎলোনশিংগা চাংদম্নবদা ভারতকী শেল নীংথিনা মথৌ তৌরি‍।
• এপ্রিল-নবেম্বর ২০২২গী দাইরেক্ত তেক্স কল্লেক্সন ফীভম হোংদনা লৈরি‍।
• হন্থরক্লিবা অর্বান এমপ্লোইমেন্ত রেত অমদি ইম্প্লোয়ী প্রোভিদেন্ত ফন্দদা রেজিস্ত্রেসন থুজিল্লকপগী ফীভমসিদা থবক পীবগী চাং হেনগৎলকপা উরি
• পব্লিক দিজিতেল প্লেৎফোর্মশিং পাকথোক চাউথোকহনবা অমদি মেনুফেকচরিং আউতপুৎ হেনগৎহন্নবগী থৌরাংশিংনা শেন্মিৎলোন্দা চাউখৎপা পুরক্কনি‍।
ভারতকী মেদিয়ম তর্ম গ্রোথ আউতলুক: অফবা ৱাখল্লোন অমদি থাজবগা লোয়ননা
• ভারতকী শেন্মিৎলোন অসি ২০১৪-২০২২গী মতমদা পাক চাউনা মওং মতৌ অমদি লৈঙাক্লোন্দা অহোংবা পুরক্তুনা মাগী অপুনবা মতিং হেনগৎহন্দুনা শেন্মিৎলোনগী য়ুম্বী মপাঙ্গল কনখৎহল্লি‍।
• হিংবদা কোমবা অমদি লল্লোন ইতিক তৌবদা কোমবগী চাং হেনগৎহনবদা মীৎয়েঙ থম্বগা লোয়ননা ২০১৪গী মতুংদা পুরকখিবা অহোংবশিং অসি খুদোংচাবা, মতিং লৈবা অমদি হিংবদা কোমহনবা হেনগৎহন্নবা, থাজবদা য়ুম্ফম ওইবা লৈঙাক্লোন, লৌউ-শিংউগী পোত্থোক হেনগৎহন্নবা অমদি চাওখৎপা পুরকপদা লনাই সেক্তরবু খোঙবু ওইহনবগী থৌওং য়োকখৎনবগীদমক পব্লিক গুদ্স শেমগৎপগী চাউরাকপা ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফম ওইবনি‍।
• ২০১৪-২০২২গী মতমদা মমাঙগী চহিশিংগী ক্রেদিৎ বুম অমদি ক্রেদিৎ গ্রোৎ, কেপিতেল ফোর্মেসন্নচিংবা মরুওইবা মেক্রোইকনমিক ভেরাইএবলশিংদা শোকহনখিবা মালেমগী ওইবা ফীভম্না মরম ওইদুনা বেলেন্স সীত্তা ফীভম শোকহন্দুনা শেন্মিৎলোন চাওখৎপদসু ফীভম শোকহনখি‍।
• ফীভম অসি ১৯৯৮-২০০২গী মতমদসু লৈঙাক্না অহোংবা কয়া পায়খৎপনা মরম ওইরগা শেন্মিৎলোন্দা মতম খরগী ওইনা ফীভম শোকহনখিবা মতমদুগা হাইরপ মান্নৈ‍। হায়রিবা ফীভম অসি কোকখ্রবা মতুংদা, পুরকখিবা অহোংবা অসিনা ২০০৩দগী হৌরগা শরুক কয়া থোক্না ফীভম ফগৎলকপা উখি‍।
• মতৌ অসুম্না, ভারতকী শেন্মিৎলোন অসি লাইচৎনা মালেম পুম্বদা পীরিবা চৈথেং অমদি ২০২২দা পোৎচৈ মমল খংৱাং ৱাংখৎখৎবগী চৈথেং কোকথরক্লবা মতমদা লাক্কদৌরিবা চহি তরাসিদা খোঙলৈ হেন্না থুনা চাওখৎলক্কদৌরি‍।
• বেঙ্কিং, নন-বেঙ্কিং অমদি কোর্পোরেৎ সেক্তরশিংগী হেন্না ফীভম ফগৎলপা বেলেন্স সীতকা লোয়ননা, অনৌবা ক্রেদিৎ সাইকল অমা হৌখ্রে হায়বসি হৌখিবা থা খরসিদা বেঙ্ককী ক্রেদিত্তা দবল-দিজিৎকী গ্রোথ লৈখিসিনা তাক্লি‍।
• ভারতকী শেন্মিৎলোন হেন্না পাক চাউবা ফোর্মেলাইজেসন, হেন্না ৱাংবা ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন, অমদি দিজিতেল তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা শেন্মিৎলোনগী অহোংবনা ওইল্লকপা মতিং লৈবা হেনগৎলকপসিদগী কান্নবা ফংবা হৌখ্রে‍।
• অসুম্না সর্ভে অসিগী চেপ্তর ২না ভারতকী গ্রোথকী ফীভম লাইচৎ মমাঙগী চহিশিংদগী হেন্না ফীভম ফনা লৈবগী মতৌ উৎলি, অমদি ভারতকী শেন্মিৎলোন অসিনা ময়ায় ওইরপ্পা চাংদা মাগী মতিং ফুদোক্তুনা চাউখৎলক্নবগী শেম শারি হায়বা উৎলি‍।
ফিস্কেল দিভেলপমেন্ত: রিভিন্যু রেলিস
• শেন্মিৎলোনগী থবক থৌওংশিং হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিল্লকপা, দাইরেক্ত তেক্স অমদি জি.এস.তি.দগী লাকপা রিভিন্যু হোংদনা লৈবা, অমদি বজেৎ চুম্না পাবনা মরম ওইরগা শেনবা চহি ২৩দা কেন্দ্র লৈঙাক্কী শেল থুমগী ফীভম খাঙবা কনবগী মতৌ উৎলি‍।
• গ্রোস তেক্স রিভিন্যু, দাইরেক্ত তেক্স অমদি গুদ্স এন্দ সর্ভিস তেক্স (জি.এস.তি.)গী চাউনা হেনগৎলকপনা মরম ওসরগা এপ্লিদগী নবেম্বর ২০২২ ফাওবগী মনুংদা চহি চহিগী ওইনা চাদা ১৫.৫কী চাংদা হেনগৎলকপা উৎখি‍।
• চহিসিগী অহানবা থা নিপান্দা লৈখিবা দাইরেক্ত তেক্সকী গ্রোথ মমাঙগী তর্মশিংগী চাংচত্তা লৈখিবদগী য়াম্না হেনখি‍।
• জি.এস.তি.না, এপ্রিলদগী দিসেম্বর ২০২২ ফাওবগীম তমদা অপুনবা জি.এস.তি. খোমগৎকপগী চাং চহি চহিগী ওইনা চাদা ২৪.৮ হেনগত্তুনা কেন্দ্র অমদি স্তেত লৈঙাকশিংগী মরুওইবা রিভিন্যুগী সোর্স মরা চেৎহনখি‍।
• চহিসিগী মনুংদা রিভিন্যু এক্সপেন্দিচর হেন্না মথৌ তাজরগসু কেন্দ্র লৈঙাক্না কেপিতেল এক্সপেন্দিচরদা (কেপেক্স) অহেনবা মীৎয়েঙ থম্বা লেপখিদে‍। কেন্দ্রগী কেপেক্স অসি অশাংবা মতমগী ওইবা চাংচৎ (শেনবা তহি ০৯দগী শেনবা চহি ২০ ফাওবা) জি.দি.পি.গী চাদা ১.৭দগী শেন্বা চহি ২২ পি.এ.দা চাদা ২.৫ ওইরে‍।
• কেন্দ্রনা স্তেত লৈঙাকশিংবু শেন্দোয় য়াওদবা লোন অমদি মখোয়গী কেপেক্স হেনগৎহনবদা মীৎয়েঙ হেন্না চঙহন্নবগীদমক শেল পুবগী চাং হেনগৎহন্দুনা ইন্সেন্তিভাইজ তৌরে‍।
• হায়ৱে, রেলৱে, অমদি হাউজিং অমসুং অর্বান এফ্যার্সনচিংবা ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াম্না চঙবা সেক্তরশিংদা মীৎয়েঙ চঙদুনা, কেপেক্স হেনগৎলকপসিইনা মেদিয়ম-তর্ম গ্রোথতা চাউনা কান্নবা পুরক্কনি‍।
• লৈঙাক্কী কেপেক্স–লেদ গ্রোথ স্ত্রেতেজীনা ভারতপু গ্রোথ ইন্তরেস্ত রেত দিফরেন্সিএল কান্নগদবা চাংদা থম্বা ঙমহন্দুনা মেদিয়ম রন্দা সস্তেনেবল দেৎ তু জিদি.পি.দা পুরক্কনি‍।
মোনিতরী মেনেজমেন্ত অমদি ফাইনেন্সিএল ইন্তরমেদিএসন: অফবা চহি অমা
• আর.বি.আই.না মহাক্কী মোনিতরী তাইতনিং সাইকল এপ্রিল ২০২২দগী হৌখি, অমদি মদুদগী হৌনা রেপো রেৎ ২২০ বি.পি.এ.সকী চাংদা হেনগৎহন্দুনা, সরপ্লস লিকুইদিতী ময়ায় ওইরপ্না থমখি‍।
• হেন্না তরু তরুবা বেলেন্স সীতনা ফাইনেন্সিএল ইনস্তিত্যুসনশিংনা শেল পুথোকপা হেনগৎহল্লে‍।
• ক্রেদিৎ ওফতেক্কী গ্রোথ চাং হন্থদনা লৈগনি হায়না পারি, অমদি প্রাইভেৎ কেপেক্সতা হেনগৎলকপগা ইরোয়নরগা অফব মওংগী ইনভেস্তমেন্ত সাইকল অমা পুরক্লগনি‍।
• সিদ্যুল কম্মর্সিএল বেঙ্ক (এস.সি.বি.)শিংগী নন-ফুদ ক্রেদিৎ ওফতেক এপ্রিল ২০২২দগী হৌরগা দবল দিজিত্তা হেনগৎলক্লি‍।
• নন-বেঙ্কিং ফাইনেন্সিএল কম্পেনীশিংনা (এন.বি.এফ.সি.) ক্রেদিৎ পীবগী চাংসু হেনগৎলক্লি‍।
• এস.সি.বি.শিংদা লৈরিবা গ্রোস নন-পর্ফোর্মিং এসেৎশিং (জি.এন.পি.এ.)গী রেসিও চহি তরেৎকী খ্বায়দগী হন্থবা ৫.০দা লৈরে‍।
• কেপিতেল-তু-রিস্ক ৱেতেদ এসেৎ রেসিও (সি.আর.এ.আর.) মশা ফনা ১৬.০দা লৈরি‍।
• এস.সি.বি.শিংগী ইন্সোল্বেন্সী অমদি বেঙ্করপ্তসীগী খুত্থাঙদা রিকভরী রেৎ অতৈ চেনেলশিংদা চাংদম্নবদা শেনবা চহি ২২দা খ্বায়দগী ৱাংবা ওইখি‍।
মমল অমদি ইনফ্লেসন: মায় পাক্না খোঙফম চেকশিন্না চৎপা
• চাওখৎলবা মালেমসিদা চহি দিকেদ অহুমদগী মরি ফাওবগী মতুংদা অৱাংবা ইনফ্লেসন অমুক হল্লকপগী ফীভম ২০২২দা থেংনখ্রবসু, ভারতনা মমল হেনগৎলকপা লাকশিনখি‍।
• এপ্রিল ২০২২দা ভারতকী রিতেল ইনফ্লেসন, আর.বি.আই.গী মথক থংবা খাঙবা ঙম্বগী চাং চাদা ৬ লান্থোকখিদুনা, চাদা ৭.৮গী চাং য়ৌনা ৱাংখৎখ্রবসু, ভারতকী তার্গেৎ রেঞ্জকী মথক থংবা পল্লোন্গী ৱাংমদা ইনফ্লেসন হেনগৎখিবসি মালেমগী ওইনা ভারত্তা খ্বায়দগী নেম্বা ওইখি‍।
• মমলগী চাং হেনগৎলকপা লাকশিন্নবগীদমক লৈঙাক্না মায়ওন য়াম্বা থৌরাংশিং পায়খৎখি
• পেত্রোল অমদি দিজলগী এক্সপোর্ত দ্যুতী তাঙ্কক নাইনা হন্থহনখিবা
• মেজর ইনপুৎশিংদা লৈরম্বা ইম্পোর্ত দ্যুতী জিরোদা পুথরকপগা লোয়ননা আইরন ওর অমদি কন্সেন্ত্রেৎশিংগী এক্সপোর্ততা লৌরম্বা তেক্স চাদা ৩০দগী ৫০দা হেনগৎহনখি‍।
• লশিং পুশিল্লকপদা লৌরম্বা কস্তম দ্যুতী, এপ্রিল ১৪, ২০২২দগী হৌরগা সেপ্তম্বর ৩০, ২০২২ ফাওবা কোকথোকখি‍।
• ঐচ.এস. কোদ ১১০১গী মখাদা গেহু মপান্দা থাদোকপা থিংখি অমদি চেংগী এক্সপোর্ত দ্যুতী চৎনহনখি‍।
• শুংদোকত্রিবা অমদি রিফাইন তৌরবা পাল্ম থাউ, শুংদোক্ত্রিবা নুং হৱাইগী থাউ অমদি শুংদোক্ত্রিবা নুমিৎলৈগী থাউগী বেসিক দ্যুতীদা হন্থহনখি‍।
• ফোর্ৱার্দ গাইদিং অমদি রেস্পোন্সিব মোনিতরী পোলিসীগী খুত্থাঙদা আর.বি.আই.গী ইনফ্লেসনরী এক্পেক্তেসন এঙ্কর তৌবনা লৈবাকসিগী ইনফ্লেসনগী মায়ওন লমজিংবদা মতেং ওইখি‍।
• বিজিনেস অমদি য়ুমথোঙশিং অনিমক্না চহি অমা মাঙজৌননা মমল হেনগৎলকপা য়াবগী ফীভম হোৎপগী থৌওংনা চৎলিবা শেনবা চহিসিদা কা হেন্না শোকহনখিদে‍।
• হাউজিং সেক্তরদা লৈঙাক্না মতম চানা খুৎ থিংজিনবগা লোয়ননা, শেন্দোয় য়ামদবা হোম লোন্না দিমান্দ হেনগৎহন্দুনা শেনবা চহি ২৩দা এফোর্দেবল কাঙলুপ্তা লৈগদবা মীওইশিং হেন্না পুক্নিং চিংশিল্লি‍।
• অপুনবা হাউজিং প্রাইস ইন্দাইসেস (ঐচ.পি.আই.) এসেসমেন্ত অমদি হাউজিং প্রাইস ইন্দাইস মার্কেৎ প্রাইস হেনগৎলকপনা হাউজিং ফাইনান্স সেক্তর হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিল্লকপা উৎলি‍। ঐচ.পি.আই.দা মরা চেৎপা অমদি ময়ায় ওইরপ্পা মওংদা হেনগৎলকপনা য়ুম্বুশিংদা অমদি য়ুমগী লোন পীরিবশিংদা এসেৎকী মমল তাহন্দনা থম্বগী মতাঙদা থাজবা পোকহল্লি‍।
• ভারতকী ইনফ্লেসন মেনেজমেন্ত অসি মরুওইনা শিংথানিংঙাই ওই অমদি হৌজিক ফাওবা অৱাবা মায়োক্নরিবা হন্থবা নাইদ্রিবা ইনফ্লেসন রেত লৈরিবা চাওখৎলবা শেন্মিৎলোনশিংগা মান্নদবা মশক উৎলি‍।
সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমদি এমপ্লোইমেন্ত: অচৌবা দম্বুর
• সোসিএল সেক্তরদা লৈঙাক্কী চাদিং মশক থোক্না হেনগৎলকপা উরি‍।
• হকশেল সেক্তরদা কেন্দ্র অমদি স্তেত লৈঙাকশিংগী বজেৎকী চাদিং শেনবা চহি ২১দা জিস.দি.পি.গী ১.৬% ওইরম্বদগী শেনবা চহি ২৩ (বি.ই.)দা ২.১% অমদি শেনবা চহি ২২ (আর.ই.)দা ২.২% য়ৌরে‍।
• সোসিএল সেক্তর এক্সপেন্দিচর শেনবা চহি ১৬দা লুপা করোর লাখ ৯.১ ওইরম্বদগী শেনবা চহি ২৩ (বি.ই.)দা লুপা করোর লাখ ২১.৩দা হেনগৎলে‍।
• সর্ভে অসিনা ২০০৫-০৬তগী ২০১৯-২০ ফাওবদা ভারতকী মীওই করোর ৪১.৫না লায়রবগী পনখৈগী ৱাংমদা থোকখ্রে হায়বা উৎলিবা য়ু.এন.দি.পি. ওন মল্দিদাইমেন্সনেল পোভর্তী ইন্দেক্সকী ২০২২গী রিপোর্ততা পীরিবশিংসু পল্লি‍।
• এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রাম, মরুওইনা মনুং হঞ্জিনবা অমদি খুদোংচাদবা মফমশিংদা, অফবা লৈঙাক্কী খুদম অমা ওইরক্লি‍।
• আধারনা ভেরিফাই তৌবা অনওর্গনাইজ শিন্মীশিংগী নেস্নেল দেতাবেজ অমা শেমগৎনবগীদমক ইশ্রম পোর্তেল শেম্লে‍। দিসেম্বর ৩১, ২০২২ ফাওবদা, অনওর্গনাইজ ৱর্কর করোর ২৮.৫গী মথক্তা ইশ্রম পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌরে‍।
• জাম (জন-ধন, আধার, অমদি মোবাইল) ত্রিনিতীনা, দি.বি.তি.গী মতিক্কা পুল্লগা, খুন্নাইগী মীরায়বিরবা কাঙলুপ্পু ফোর্মেল ফাইনান্সিএল সিস্তেমদা পুরক্তুনা, মীয়ামবু মপাঙ্গল কলহন্দুনা লৌথুপ লৌকোয় লৈতবা অমদি একাউন্তেবল ওইবা লৈঙাক্লোন পুরক্নবগী লম্বী য়াৎলে‍।
• আধারনা কো-ৱিন প্লেৎফোর্ম শেমগৎপদা অমদি ভেক্সিন দোজ বিলিয়ন ২ হেন্না ত্রান্সপেরেন্ত ওইনা কাপ্পদা মরুওইবা থৌদাং য়াখি‍।
• লেবর মার্কেৎ খুঙ্গঙ অমদি ময়োল্লম অনিমক্তা কোবিদ মমাঙদী ফীভমদা হঞ্জিল্লকপগা লোয়ননা, থবক ফংদবগী চাং ২০১৮-১৯দা চাদা ৫.৮ লৈরম্বদগী ২০২০-২১দা চাদা ৪.২দা হন্থরক্লে‍।
• শেনবা চহি ২২দা স্কুলশিংদা গ্রোস এনরোলমেন্ত রেসিও (জি.ই.আর.) হেনগৎলকপা অমদি জেন্দর পেরিতী হেনগৎলকপা উখি‍। নুপীমচা অমদি নুপামচা অনিমক্কী চহি ৬গী ১০ ফাওবদা লৈবা মীশিংগী পর্সেন্তেজ ওইনা ক্লাস ১দগী ৫ ফাওবদা প্রাইমারী এনরোলমেন্তকী জি.ই.আর. শেন্বা চহি ২২দা হেনগৎলক্লে‍।
• হকশেলগী লমদা লৈঙাক্না তোঙান তোঙানবা খোঙথাঙশিং পায়খৎপনা মরম ওইরগা, অপুনবা হকশেলগী চাদিংগী পর্সেন্তেজ ওইনা ফুরিৎখাউদগী শেল চৎপগী চাং শেনবা চহি ১৪দা ৬৪.২% ওইরম্বদগী শেনবা চহি ১৯দা ৪৮.২%দা হন্থরক্লে‍।
• ইনফেন্ত মোর্তেলিতী রেৎ (আই.এম.আর.), অন্দর ফাইব মোর্তেলিতী রেৎ (য়ু.৫.এম.আর.) অমদি নিওনেতেল মোর্তেলিতী রেৎ (এন.এম.আর.) তপ্না তপ্না হন্থরকপা উরি‍।
• জনুৱারী ০৬, ২০২৩ ফাওবদা কোবিদ ভেক্সিন দোজ করোর ২২০ হেন্না কাপখ্রে‍।
• জনুৱারী ০৪, ২০২৩ ফাওবদা অয়ুস্মান ভারত স্কীমগী মখাদা বিনিফিসরী করোর ২২গী ময়াদা ভেরিফাই তৌরে‍। লৈবাক শিনবা থুংনা অয়ুস্মান ভারতকী মখাদা হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেক্তর লাখ ১.৫৪ হেন্না মথৌ তৌরে‍।
অইং অশাগী খল হোংলকপা অমদি অকোয়বগী ফীভম: তুংলমচৎ থেংননবা শেম শাবা
• ভারতনা ২০৭০ ফাওবদা নেত জিরো ইমিসনগী পান্দম ফংননবগীদমক নেত জিরোগী ৱাশক লাউথোকখ্রে‍।
• ভারতনা মহাক্কী ইন্সতোল্দ ইলেক্ত্রিক কেপাসিতীগী চাদা ৪০ নন-ফোসিল ফুএলদগী ওইহন্নবগী পান্দম ২০৩০গী মাঙওইননা ফংখ্রে‍।
• ২০৩০ ফাওবদা নন-ফোসিল ফুএলগী ইন্সতোল্দ কেপাসিতী গিগাৱাত ৫০০ হেন্দুনা ২০১৪-১৫গা চাংদম্নবদা ২০২৯-৩০ ফাওবদা ইমিসন রেৎ চাংচত্তা ২৯%রোম হন্থরকপা য়ারি‍।
• ভারতনা মাগী জি.দি.পি.গী ইমিসন ইন্তেন্সিতী ২০০৫কী চাংদগী ২০৩০ ফাওবদা ৪৫% হন্থহনগদৌরি‍।
• অপুনবা ইলেক্ত্রিক পৱার ইন্সতোল্দ কেপাসিতীগী ৫০%রোম ২০৩০ ফাওবদা নন-ফোসিল ফুএল বেজ ইনর্জী রিসোর্সশিংদগী লাক্কনি‍।
• মীয়ামগী ইহৌ লাইফ – লাইফস্তাইল ফোর এনভাইরনমেন্ত হৌদোকখ্রে‍।
• নবেম্বর ২০২২দা সোভেরেন গ্রীন বোন্দ ফ্রেমৱর্ক (এস.জি.আর.বি.) থোকখ্রে‍।
• আর.বি.আই.না লুপা করোর ৪,০০০গী সোভেরেন গ্রীন বোন্দ (এস.জি.আর.বি.)গী তাঙ্কক অনি ওক্সন তৌখ্রে‍।
• নেস্নেল গ্রীন হায়দ্রোজেন মিসন্না ভারতবু ২০৪৭ ফাওবদা ইনর্জীগী লমদা মনীং তম্বা পুরক্কনি‍।
• ২০৩০ ফাওবদা য়ামদ্রবদা চহিদা এম.এম.তি. (মিলিয়ন মেত্রিক তন) ৫গী গ্রীন হায়দ্রোজেন প্রদক্সন কেপাসিতী শেমগৎকদৌরি‍। নেস্নেল গ্রীন হায়দ্রোজেন মিসনগী মখাদা ২০৩০ ফাওবদা লৈগদবা অপুনবা ফোসিল ফুএল ইম্পোর্ত লুপা করোর লাখ ১ হেন্না হন্থরক্কনি অমদি থবক লাখ ৬ হেন্না পীগনি‍। ২০৩০ ফাওবদা রিনিউএবল ইনর্জী কেপাসিতী গিগাৱাত ১২৫রোম হাপচিনগনি অমদি চহিগী ওইনা জি.ঐচ.জি. থাদোকপগী চাং এম.এম.তি ৫০গী ময়াদা হন্থহনগনি‍।
• সর্ভে অসিনা ক্লাইমেৎ কন্সর্নগী ৱাখৈ পুরক্নবা অমদি তুং স্তেনেবল দিভেলপমেন্ত য়োকখৎনবগী সি.সি.গী এন.এ.পি.গী মখাদা মিসন নিপানগী খোঙজেল উৎলি‍।
• নেস্নেল সোলার মিসনগী মখাদা মরুওইবা মেত্রিক অমা ওইরিবা ইন্সতোল তৌরবা সোলার পৱার কেপাসিতী ওক্তোবর ২০২২দা গিগাৱাত ৬১.৬ ওইরে‍।
• ভারতনা রিনিউএবলগী লমদা পাম্নবা পন্থুংফম অমা ওইরক্লি; চহি ৭সিদা লৈখিবা ইনভেস্তমেন্ত য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ৭৮.১ য়ৌখ্রে‍।
• নেস্নেল মিসন ওন সস্তেনেবল হেবিতেতকী মখাদা ইন্দিভিজুএল হাউসহোল্দ তোইলেৎ লাখ ৬২.৮ অমদি কম্ম্যুনিতী অমসুং পব্লিক তোইলেৎ লাখ ৬.২ (ওগস্ত ২০২২ ফাওবদা) শাখ্রে‍।
লৌউ-শিংউ অমদি চীঞ্জাক মেনেজমেন্ত
• লৌউ-শিংউ অমদি মরী লৈনবা সেক্তরগী পর্ফোর্মেন্স, মহৈ মরোং অমদি লাইবস্তোক প্রদক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা, প্রাইস সপ্পোর্তকী খুত্থাঙদা লৌমীশিংদা শেন্দোং লৈহন্নবা, মখল মথেলগী মহৈ মরোং থাবা পুক্নিং থৌগৎপা, ফার্মর-প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং লিংখৎপদা অহেনবা মীৎয়েঙ চঙদুনা মার্কেৎ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা, অমদি এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দগী খুত্থাঙদা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতীশিংদা শেল থাদবা পুক্নিং থৌগৎনবা লৈঙাক্না পায়খৎখিবা থৌরাংশিংনা মরম ওইরগা, হৌখিবা চহিশিংদা ফীভম হন্থদনা লৈখি‍।
• লৌউ-শিংউদা লনাই শেল থাদবগী চাং ২০২০-২১দা ৯.৩%দা হেনগৎলে‍।
• মেন্দেতেদ ক্রোপ পুম্নমক্কী এম.এস.পি. ২০১৮দগী হৌরগা ওল ইন্দিয়া ৱেতেদ এভরেজ কোস্ত ওফ প্রদক্সনগী শরুক ১.৫গী চাংদা লেপ্লে‍।
• লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা ইনস্তিত্যুসনেল ক্রেদিৎ ২০২১-২২দা লুপা করোর লাখ ১৮.৬তা হেনগৎল‍ে‍।
• ভারত্তা চেঙ হৱায় পুথোকপগী চাং লেপ্তনা হেনগৎলকপগী ফীভম উরি অমদি ২০২১-২২দা মিলিয়ন তন ৩১৫.৭ ওইখি‍।
• জনুৱারী ১, ২০২৩দগী হৌরগা চহি অমা চুপ্না নেস্নেল ফুদ সিক্যুরিতী এক্তকী মখাদা বিনিফিসরী করোর ৮১.৪দা চেঙ হৱায় লেপ্না ফংহনগনি‍।
• পি.এম.-কিসান স্কীমগী মখাদা স্কীম অসিগী এপ্রিল-জুলাই ২০২২-২৩ পেমেন্ত সাইকলদা লৌমী করোর ১১.৩লোম কোনশিল্লে‍।
• এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দগী মখাদা পোস্ত হার্ভেস্ত সপ্পোর্ত অমদি কম্ম্যুনিতী ফার্মগীদমক লুপা করোর ১৩,৬৮১ সেংসন তৌখ্রে‍।
• নেস্নেল এগ্রিকলচর মার্কেৎ (ই-নাম) স্কীমগী মখাদা লৌমী করোর ১.৭৪ অমদি ত্রেদর লাখ ২.৩৯ য়াওবা ওনলাইনগী কম্পিতিতিব, ত্রান্সপেরেন্ত ওইবা বিদ্দিং সিস্তেম শেম্নলে‍।
• পরমপরাগৎ কৃসি বিকাস য়োজনা (পি.কে.ভি.ৱাই.)গী মখাদা ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (এফ.পি.ও.)গী খুত্থাঙদা ওর্গানিক ফার্মিং য়োকখৎলি‍।
• ইন্তরনেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎকী থৌরাংশিংগী খুত্থাঙদা ভারতনা মিল্লেৎ য়োকখৎপগী লমদা মাঙজিল থানা লেপ্লি‍।
ইন্দস্ত্রী: স্তীদী রিকভরী
• ইন্দস্ত্রিএ সেক্তরগী অপুনবা গ্রোস ভেল্যু এদেদ (জি.ভি.এ.) চাদা ৩.৭ হেনগত্তুনা (শেনবা চহি ২২-২৩গী অহানবা তঙ্খায়গী), মমাঙগী দিকেদগী অহানবা তঙ্খায়দা লৈখিবা চাদা ২.৮গী গ্রোথতগী হেল্লে‍।
• প্রাইভেৎ ফাইনেল কঞ্জুম্পসন এক্সপেন্দিচর চাউনা হেনগৎলকপা, চহিসিগী অহানবা তঙ্খায়দা মপান্দা থাদোকপা হেনগৎলকপা, পব্লিক কেপেক্স হেনগৎপা অমদি মপাঙ্গল কনখৎলবা বেঙ্কশিং অমসুং কোর্পোরেতশিংগী বেলেন্স সীতনা ইনভেস্তমেন্ত দিমান্দ হেনগৎহল্লকপনা মরম ওইরগা ইন্দস্ত্রিএল গ্রোথ হেনগৎহল্লে‍।
• দিমান্দ স্তিমুলস্তা ইন্দস্ত্রীগী সপ্লাই রেসপোন্স চাউনা লৈরে‍।
• জুলাই ২০২১দগী হৌরগা থা ১৮ চুপ্না পি.এম.আই. মেনুফেকচরিং পাকথোক চাউথোকপগী ফিবান্নুংদা লৈরি, অমদি ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন (আই.আই.পি.) অফবা খোঙজেলদা হেনগৎলক্লি‍।
• জনুৱারী ২০২২দগী হৌরগা মাক্রো, স্মোল এন্দ মেদিয়ম এন্তরপ্রাইজে (এম.এস.এম.ই.)শিংদা পীবা ক্রেদিৎ ৩০%গী চাংদা হেনগৎলক্লি অমদি অচৌবা ইন্দস্ত্রীশিংদা পীবা ক্রেদিৎ ওক্তোবর ২০২২দগী হৌরগা দবল দিজিৎ হেনগৎলকপা উৎলি‍।
• ইলেক্ত্রোনিক্স এক্সপোর্ত শরুক অহুম্লোম হেনগৎলক্তুনা, শেনবা চহি ১৯দা য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ৪.৪ ওইরম্বদগী শেনবা চহি ২২দা য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ১১.৬ য়ৌরে‍।
• হেন্দসেত পুথোকপগী চাং শেনবা চহি ১৫দা য়ুনিৎ করোর ৬ ওইরম্বদগী শেনবা চহি ২১দা য়ুনিৎ করোর ২৯ ওইরক্তুনা, ভারতনা মালেমগী ওইনা অনিশুবা খ্বায়দগী চাউবা মোবাইল ফোন পুথোকপা ওইরে‍।
• ফার্মা ইন্দস্ত্রীদা চঙলকপা ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত (এফ.দি.আই.) শরুক মরি হেনগত্তুনা, শেনবা চহি ১৯দা য়ু.এস. দোলর মিলিয়ন ১৮০ ওইরম্বদগী শেনবা চহি ২২দা য়ু.এস. দোলর মিলিয়ন ৬৯৯ য়ৌরে‍।
• মথঙগী চহি মঙাদা লুপা করোর লাখ ৪গী চাউরাকপা কেপেক্সকা লোয়ননা কাঙলুপ ১৪দা হৌদোকখিবা প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (পি.এল.আই.) স্কীমশিংনা ভারতপু মালেমগী সপ্লাই চেন্দা পুশিল্লক্কনি‍। শেনবা চহি ২২২দা পি.এল.আই. স্কীমগী মখাদা লুপা কর,র ৪৭,৫০০গী ইনভেস্তমেন্ত লৈরে, অমদি মসি চহিসিগী থমখিবা পান্দমগী ১০৬%নি‍। পি.এল.আই. স্কীমশিংনা মরম ওইরগা লুপা করোর লাখ ৩.৮৫কী প্রদক্সন/সেল্স অমদি থবক লাখ ৩.০ পীবগী ফীভম রেকোর্দ তৌখি‍।
• জনুৱারী ২০২৩ ফাওবদা কম্প্লাইএন্স ৩৯,০০০ হেন্না হন্থহনখ্রে অমদি প্রোভিচন ৩৫০০ হেন্না দিক্রিমিনেলাইজ তৌখ্রে‍।
সর্ভিসেস: সোর্স ওফ স্ত্রেঙ্থ
• সর্ভিস সেক্তর শেনবা চহি ২২দা লৈখিবা ৮.৪% (চহি চহিগী) অদুদগী শেনবা চহি ২৩দা ৯.১%দা হেনগৎলক্কনি হায়না পানরি‍।
• সর্ভিস সেক্তরগী থবক থৌওংশিং তাক্লিবা পি.এম.আই. সর্ভিসশিং চাউনা পাকথোক চাউথোরকপা জুলাই ২০২২দগী হৌনা উরি‍।
• ভারতনা ২০২১দা মালেমগী ওইনা সর্ভিস এক্সপোর্ত তৌবা মকোক থোংবা লৈবাক তরাগী মনুং চন্দুনা, ২০১৫দা ৱর্ল্দ কম্মর্সিএল সর্ভিসেস এক্সপোর্ত চাদা ৩ ওইরম্বদগী ২০২১দা চাদা ৪দা হেনগৎলে‍।
• ভারতকী সর্ভিস এক্সপোর্ত কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা অমদি দিজিতেল সপ্পোর্ত, ক্লাউদ সর্ভিস অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর মোদর্নাইজেসনগী দিমান্দ হেনগৎলকপনা জিওপোলিতিকেলগী তম্বা ঙমদবা ফীভম মরক্তা ফীভম হোংদনা লৈখি‍।
• সর্ভিস সেক্তরদা পীবা ক্রেদিৎ জুলাই ২০২২দগী হৌনা ১৬%গী মথক্তা হেনগৎলক্লে‍।
• শেনবা চহি ২২দা সর্ভিস সেক্তরদা য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ৭.১গী এফ.দি.আই. ইকুইতী চঙলকখি‍।
• শেনবা চহি ২৩দা কন্তেক্ত-ইন্তেন্সিব সর্ভিসশিং লাইচৎ মমাঙগী গ্রোথকী চাঙদা হঞ্জিল্লক্লগনি‍।
• রিএল এস্তেত সেক্তরদা লৈরিবা লেপ্তবা গ্রোথনা হাউজিং সেল্সপু ২০২১ অমসুং ২০২২গী মরক্তা ৫০% হেনগৎলক্তুনা লাইচৎ মমাঙগী ফীভমদা পুরক্ল‍ে‍।
• হোতেল ওকুপেন্সী রেৎ এপ্রিল ২০২১দা ৩০-৩২% ওইরম্বদগী নবেম্বর ২০২২দা ৬৮-৭০% য়ৌরে‍।
• সিদ্যুল ইন্তরনেস্নেল ফ্লাইত মথৌ তৌরকপা অমদি কোবিদ-১৯গী কাঙলোন কোমথোরকপগা লোয়ননা শেনবা চহি ২৩দা ভারত্তা মপান লৈবাক্কী তুরিস্ত লাকপা থা খুদিংগী হেনগৎলকপগা লোয়ননা তুরিজম সেক্তর হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিল্লকপগী খুদমশিং উৎলি‍।
• দিজিতেল প্লেৎফোর্মশিংনা ভারতকী ফাইনেন্সিএল সর্ভিসতা অহোংবা পুরক্লি‍।
• ভারতকী ই-কম্মর্স মার্কেৎ ২০২৫ ফাওবা চহিদা চা১আ ১৮গী চাংদা চাউখৎলক্কনি হায়না পারি‍।
এক্সতর্নেল সেক্তর
• এপ্রিল-দিসেম্বর ২০২২দা লৈখিবা মর্চেন্দাইজ এক্সপোর্ত য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ৩৩২.৮ ওইখি‍।
• ভারতনা মাগী কৈথেল মখল মথে ওইহন্দুনা ব্রাজিল, খা অফ্রিকা অমদি সাউদি অরাবিয়াদা এক্সপোর্ত হেনগৎহল্লে‍।
• কৈথেলগী পাক চাউবা হেনগৎহন্নবা অমদি মনুং চঙশিনবা ঙমহন্নবগীদমক, ২০২২দা সি.ই.পি.এ.না য়ু.এ.ই.গা অদুগা ই.সি.তি.এ.না ওস্ত্রেলিয়াগা খুৎশম্ননা চৎমিন্নরে‍।
• ইং ২০২২দা য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ১০০ চঙলক্তুনা ভারতনা মালেমগী রিমিত্তেন্স খ্বায়দগী য়াম্না ফংবা লৈবাক ওইরি‍। সর্ভিস এক্সপোর্তকী মথংদা রিমিত্তেন্সনা অনিশুবা খ্বায়দগী চাউবা এক্সতর্নেল ফাইনেন্সিংগী সোর্স ওইরি‍।
• দিসেম্বর ২০২২ ফাওবদা, ফোরেক্স রিজর্ব ইম্পোর্তকী থা ৯.৩ কোনশিন্দুনা য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ৫৬৩দা লৈরি‍।
• নবেম্বর ২০২২ লোইশিল্লকপদা, ভারতনা মালেমগী ওইনা তরুকশুবা খ্বায়দগী চাউবা ফোরেন এক্সচেঞ্জ রিজর্ব হোল্দর ওইরি‍।
• হৌজিক লৈরিবা এক্সতর্নেল দেৎকী স্তোক অসি ফোরেন এক্সচেঞ্জ রিজর্বশিংগী নুংশা থিনিংঙাই ওইদবা থাক্তা লৈদুনা নীংথিনা ঙাক শেন্দুনা থম্লি‍।
• ভারতকী ওইনা গ্রোস নেস্নেল ইনকমগী পর্সেন্তেজ ওইনা অপুনবা তেৎ অমদি অপুনগী দেৎকী পর্সেন্তেজ ওইনা সোর্ত-তর্ম দেৎ নেম্না লৈরি‍।
ফীজিকেল অমদি দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর
ইনফ্রাস্ত্রকচর দিভেলপমেন্ততা লৈরিবা লৈঙাক্কী মীৎয়েঙ
• পব্লিক প্রাইভেৎ পার্ত্নরসিপ
• ইং ২০১৪-১৫দগী ২০২২-২৩ ফাওবদা ভি.জি.এফ. স্কীমগী মখাদা অপুনবা প্রোজেক্ত কোস্ত লুপা করোর ৬৭,৮৭০.১গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ৫৬তা ইন-প্রিন্সিপল ওইনা অয়াবা পীখ্রে‍।
• শেনবা চহি ২৩-২৫গী ওইনা লুপা কর,র ১৫০গী আউতলেগা লোয়ননা আই.আই.পি.দি.এফ. স্কীম লৈঙাক্না নবেম্বর ০৩, ২০২২দা লাউথোকখ্রে‍।
• নেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইন
• লুপা করোর লাখ ১৪১.৪গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ৮৯,১৫১ তোঙান তোঙানবা তাঙ্কক্তা লৈরি‍।
• লুপা কর,র লাখ ৫.৫গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ১০০৯ লোইশিল্লে‍।
• এন.আই.পি. অমদি প্রোজেক্ত মোনিতরিং গ্রুপ (পি.এম.জি.) পোর্তেল শমজিন্নবনা প্রোজেক্তশিংগী অয়াবা পীবা/ক্লিয়রেন্স খোঙজেল য়াঙ্খৎহনগনি‍।
• নেস্নেল মোনিতাইজেসন পাইপলাইন
• চাউরাকপা অপুনবা ইনভেস্তমেন্ত পোতেন্সিএল লুপা করোর লাখ ৯.০নি‍।
• শেনবা চহি ২২দা হান্না পারক্বা লুপা করোর লাখ ০.৮গী মহুত্তা লুপা করোর লাখ ০.৯গী মোনিতাইজেসনগী পান্দম ফংখ্রে‍।
• শেনবা চহি ২৩গী পান্দম লুপ করোর লাখ ১.৬ (অপুনবা এন.এম.পি. তার্গেৎকী চাদা ২৭) ওইহননবা মীৎয়েঙ থম্লি‍।
• গতিশক্তি
• পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান্না মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্তশিংগী অপুনবা খুজিল থৌরাং য়াৎনবা অমদি থোং মান্ননা পায়খৎমিন্ননবা মপুং ওইবা দেতাবেজ শেম্লি‍।
• মী অমসুং পোৎলমশিং অপনবা লৈতনা চত্থোক চৎশিন, পুথোক পুশিন তৌনবগী অহোবশিং মেনশিনবগা লোয়ননা মল্তিমোদেল কন্নেক্তিবিতী অমদি লোজিস্তিক ইফিসিএন্সী ফগৎহন্নবা পান্দম থম্লি‍।
ইলেক্ত্রিসিতী সেক্তর অমদি রিনিউএবল্স
• সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২২ ফাওবদা, লৈঙাক্না স্তেত ১৬তা সোলার পার্ক ৫৯ শেমগৎনবগী অপুনবা তার্গেৎ কেপাসিতী গিগাৱাত ৪০ সেংসন তৌখ্রে‍।
• শেনবা চহি ২১দা গিগাৱাত ১৫.৯গী ইলেক্ত্রিসিতী পুথোকখিবগা চাংদম্নবদা শেনবা চহি ২২দা মৈ গিগাৱাত ১৭.২ পুথোকখি‍।
• অপুনবা ইন্সতোল্দ পৱার কেপাসিতী (মেগাৱাত ১ অমদি মসিদগী হেনবা দিমান্দ তৌবা ইন্দস্ত্রীশিং) মার্চ ৩১, ২০২১দা গিগাৱাত ৪৬০.৭ লৈরম্বদগী মার্চ ৩১, ২০২২দা গিগাৱাত ৪৮২.২দা হেনগৎলে‍।
ইন্দিয়ন লোজিস্তিক্সপু মালেমগী ওইনা হিদান্নবা ঙম্বা ওইহনবা
• নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসীনা খোঙজেল য়াঙনা অমদি পুক্নমক কোনশিন্দুনা চাওখৎপা পুরক্নবগীদমক তেক্নোলোজীনা মথৌ তৌহনবা, অপুনবা, শেঞ্জং হন্থবা, খাঙবা কনবা, তুং কোইগদবা অমদি থাজবা য়াবা লোজিস্তিক ইকোসিস্তেম অমা লৈবাকশিদা শেমগৎনবগীদমক মীৎয়েঙ থম্লি‍।
• শেনবা চহি ১৬দা এন.ঐচ./লম্বী কি:মি: ৬০৬১ শেমগৎখিবগা চাংদম্নবদা শেনবা চহি ২২দা কি:মি: ১০৪৫৭ শেমগত্তুনা নেস্নেল হায়ৱে )এন.ঐচ.)/ লম্বী শেম্বগী থবক খুমাঙ চাওশিল্লে‍।
• বজেৎকী চাদিং শেনবা চহি ২০দা লুপা করোর লাখ ১.৪ ওইরম্বদগী শেনবা চহি ২৩দা লুপা করোর লাখ ২.৪ ওইদুনা কেপিতেল এক্সপেন্দিচরদা অনৌবা ইনোৎ হাপ্লি‍।
• কিসান রেল ২৩৫৯না ওক্তোবর ২০২২ ফাওবদা পত্থ পুমথগনবা মনা মশিং তন লাখ ৭.৯১ রোম পুথোক পুশিন তৌখ্রে‍।
• উরান স্কীম ২০১৬দা হৌদোকখিবা মতুংদগী স্কীম অসিগী কান্নবা এয়র পেসেঞ্জর করোর অমা হেনবনা লৌখ্রে‍।
• চহি ৮সিদা অচৌবা হিথাংফমশিংগী কেপাসিতী শরুক অনিগী ময়াদা হেনগৎলে‍।
• ইনলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্ত য়োকখত্তুনা ভেসেলশিং অয়েৎ অপন লৈতনা চত্থোক চৎশিন য়াহন্নবগীদমক ইনলেন্দ ভেসেল্স এক্ত ২০২১না চহি চহি ১০০ শুরবা এক্তকী মহুৎ শিন্দোকখ্রে‍।
ভারতকী দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর
• য়ুনিফাইদ পেমেন্ত ইন্তরফেস (য়ু.পি.আই.)
• য়ু.পি.আই. বেজ ত্রাঞ্জেক্সন ২০১৯-২২গী মরক্তা ভেল্যুদা (চাদা ১২১) অমদি ভোল্যুমদা (চাদা ১১৫) হেনগত্তুনা মালেম পুম্বগী ওইনা শীজিন্নরক্নবগী লম্বী য়াৎলি‍।
• তেলিফোন অমদি রেদিও – দিজিতেল এম্পৱারমেন্তকীদমক
• ভারতকী অপুনবা তেলিফোন বেজ সব্সক্রাইবর করোর ১১৭.৮ (সেপ্তেম্বর ২২ ফাওবদা), ওইদুনা খুঙ্গংগী লমদা সব্সক্রাইবর মশিং চাদা ৪৪.৩ লৈরি‍।
• অপুনবা তেলিফোন সব্সক্রাইবরগী চাদা ৯৮ হেনবদি ৱাইয়রলেস ওইনা শম্নৈ‍।
• ভারতকী অপুনবা তেলি-দেন্সিতি অসি মার্চ ২০২২দা চাদা ৮৪.৮ ওইখি‍।
• ২০১৫ অমদি ২০২১গী মরক্তা খুঙ্গঙদা ইন্তরনেৎ সব্সক্রিপ্সন চাদা ২০০ হেনগৎলে‍।
• প্রসার ভারতীনা (ভারতকী ওতোনোমস ওইবা পব্লিক সর্ভিস ব্রোদকাস্তর) – স্তেসন ৪৭৯দগী লোল ২৩, লোলথৈ ১৭৯দা শন্দোক্লি‍। অপুনবা মফমগী চাদা ৯২ অমদি অপুনবা মীশিংগী চাদা ৯৯.১ য়ৌশিল্লে‍।
• দিজিতেল পব্লিক গুদ্স
• ২০০৯দা আধার হৌদোকখিবদগী লো-কোস্ত এসেসিবিলিতী ফংবা ঙম্লে‍।
• লৈঙাক্কী স্কীমশিংগী মখাদা মাইস্কীম, ত্রেদস, জি.ই.এম. ই-নাম, উমংনা মার্কেৎ প্লেসতা অহোংবা পুরক্লে অমদি মীয়ামবু সেক্তর পুম্বদা সর্ভিস ফংবা ঙমহল্লে‍।
• একাউন্ত এগ্রিগেতরগী মখাদা, কন্সেন্ত-বেজ দেতা সেয়রিং ফ্রেমৱর্ক বেঙ্গ একাউন্ত করোর ১১০ হেনবদা লাইব ওইরি‍।
• ওপন ক্রেদিৎ ইনেবলমেন্ত নেৎৱর্কনা এন্দ-তু-এন্দ দিজিতেল লোন এপ্লিকেসন য়াহনবগা লোয়ননা লেন্দিং ওপরেসনশিং দিমোক্রেতাইজ তৌনবা মায়কৈদা মীৎয়েঙ থম্লি‍।
• নেস্নেল এ.আই. পোর্তেলনা আর্তিকল ১৫২০, ভিদিও ২৬২, অমদি লৈঙাক্কী থৌরাং ১২০ ফোঙদোকখ্রে অমদি লোলগী পল নমখায়নবা খুৎলায় অমা ওইনা হায়বদি, ‘ভাসিনী’ উরি‍।
• হেন্না ফীভম ফগৎলবা য়ুজর প্রাইভেসী লৈহন্নবা লেজিস্লেসন পুথোক্লি অমদি অচৌবা দেতা গভর্নেন্সতা মীৎয়েঙ থমদুনা স্তেন্দর্দ, ওপন, অমদি ইন্তরওপরেবল ওইবা প্রোতোকোলগী ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎলি‍।