ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍‌ ୨୦୨୩-୨୪ର ମୁଖ୍ୟାଂଶ
01 FEB 2023 1:35PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍‌ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ ୨୦୨୩-୨୪ ବର୍ଷ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସାଧାରଣ ବଜେଟ୍‌ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ବଜେଟ୍‌ର ମୁଖ୍ୟାଂଶଗୁଡ଼ିକ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା :
ଭାଗ କ
• ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୁଣ୍ଡପିଛା ଆୟ ପରିମାଣ ଦୁଇ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧.୯୭ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
• ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆକାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ବିଶ୍ବର ଦଶମରୁ ପଞ୍ଚମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିଛି।
• ଇପିଏଫଓ ସଦସ୍ୟତା ଦୁଇ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୭ କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
• ୨୦୨୨ରେ ୟୁପିଆଇ ଜରିଆରେ ୧୨୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୭,୪୦୦ କୋଟି ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ କରାଯାଇଛି।
• ସ୍ବଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୧୧.୭ କୋଟି ପରିବାର ପାଇଁ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି।
• ଉଜ୍ଜ୍ବଳା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୯.୬ କୋଟି ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି।
• ୧୦୨ କୋଟି ଲୋକଙ୍କର ୨୨୦ କୋଟି ଡୋଜ୍‌ କୋଭିଡ ଟିକାକରଣ ହୋଇଛି।
• ୪୭.୮ କୋଟି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ।
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଯୋଜନା ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ବୀମା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୪୪.୬ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ବୀମା ସୁରକ୍ଷା ଦିଆଯାଇଛି।
• ପିଏମ କିସାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନାରେ ୧୧.୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀଙ୍କୁ ୨.୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନଗଦ ଅର୍ଥରାଶି ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି।
• ବଜେଟର ସାତଟି ପ୍ରାଥମିକତା ବା ‘ସପ୍ତର୍ଷି’ଗୁଡ଼ିକ ହେଲା ସମାବେଶୀ ବିକାଶ, ଅନ୍ତିମ ସୋପନରେ ପହଞ୍ଚିବା, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ନିବେଶ, ସମ୍ଭାବନାର ଉପଯୋଗ, ସବୁଜ ବିକାଶ, ଯୁବ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର।
• ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଫସଲ ପାଇଁ ରୋଗମୁକ୍ତ, ଗୁଣବତ୍ତାଯୁକ୍ତ ଚାରା ଉପକରଣର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଲାଗି ୨୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ ସହିତ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ସ୍ବଚ୍ଛ ଚାରା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ।
• ୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିବା ୧୫୭ଟି ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ପାଖରେ ୧୫୭ଟି ନୂଆ ନର୍ସିଂ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ।
• ଦେଶରେ ଥିବା ୭୪୦ଟି ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ୩.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଜନଜାତି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ପଢ଼ୁଛନ୍ତି, ଆଗାମୀ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏସବୁ ସ୍କୁଲରେ ୩୮,୮୦୦ ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବେ ।
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ପରିମାଣକୁ ୬୬% ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇ ୭୯,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା କରି ଦିଆଯାଇଛି।
• ରେଳବାଇ ପାଇଁ ୨.୪୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି, ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ସବୁଠୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟବରାଦ ଏବଂ ୨୦୧୩-୧୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ କରାଯାଇଥିବା ବ୍ୟୟବରାଦ ତୁଳନାରେ ନଅଗୁଣ ଅଧିକ।
• ସହରାଞ୍ଚଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି (ୟୁଆଇଡିଏଫ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ । ପ୍ରାଥମିକ କ୍ଷେତ୍ର ଋଣ ଲଗାଣ ଅଭାବର ଉପଯୋଗ କରାଯାଇ ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ଏବଂ ଏହାକୁ ନେସନାଲ ଆବାସିକ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ବାରା ପରିଚାଳନା କରାଯିବ। ଟିୟର ୨ ଏବଂ ଟିୟର ୩ ସହରରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରିବା ଲାଗି ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ।
• ଏମଏସଏମଇ, ବଡ଼ ବ୍ୟବସାୟିକ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଦାତବ୍ୟ ଟ୍ରଷ୍ଟର ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଏଣ୍ଟିଟୀ ଡିଜିଲକର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ଏବଂ ସେମାନେ ଏଥିରେ ଅନଲାଇନ ମାଧ୍ୟରେ ନିରାପଦ ଭାବେ କାଗଜପତ୍ର ଷ୍ଟୋର କରିପାରିବେ ଏବଂ ଶେୟାର କରିପାରିବେ।
• ନୂଆ ସୁଯୋଗ, ବ୍ୟବସାୟିକ ମଡେଲ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସମ୍ଭାବନାକୁ ସାକାର କରିବା ଲାଗି ୫ଜି ସେବା ଆଧାରିତ ଆପ୍ଲିକେସନ ବିକାଶ ପାଇଁ ୧୦୦ଟି ଲ୍ୟାବ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
• ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଗୋବରଧନ (ଗାଲ୍ଭାନାଇଜିଂ ଅର୍ଗାନିକ ବାୟୋ-ଏଗ୍ରୋ ରିସୋର୍ସେସ ଧନ) ଯୋଜନାର ଅଧୀନରେ ୫୦୦ଟି ନୂଆ ‘ୱେଷ୍ଟ ଟୁ ୱେଲ୍ଥ’ ବା ବର୍ଜ୍ୟରୁ ଆବର୍ଜନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ । ଏହା ଚକ୍ରାକାର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ପ୍ରାକୃତିକ ଓ ବାୟୋଗ୍ୟାସ ବିପଣନ କରୁଥିବା ସବୁ ସଂଗଠନ ପାଇଁ ୫ ପ୍ରତିଶତ କମ୍ପ୍ରେସଡ ବାୟୋଗ୍ୟାସ ବାଧ୍ୟତା ଲାଗୁ କରାଯିବ ।
• ଆସନ୍ତା ୩ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକ କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇ ଦେବେ। ଏଥିପାଇଁ ୧୦ ହଜାର ବାୟୋ ଇନପୁଟ ରିସୋର୍ସ ସେଣ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ, ଯାହାକି ଏକ ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ବିତରିତ ମାଇକ୍ରୋ ଫର୍ଟିଲାଇଜର ଏବଂ ପେଷ୍ଟିସାଇଡ୍‌ ଉତ୍ପାଦନ ନେଟୱର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ ।
• ଆସନ୍ତା ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ କୌଶଳ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୌଶଳ ବିକାଶ ଯୋଜନା ୪.୦ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ । ଏଥିରେ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରୀ ୪.୦ ଭଳି ନୂଆ ପିଢ଼ିର ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଯଥା କୋଡିଂ, ଏଆଇ, ରୋବୋଟିକ୍ସ, ମେକ୍ରୋଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ଆଇଓଟି, ଥ୍ରୀଡି ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ, ଡ୍ରୋନ୍ସ ଏବଂ ସଫ୍ଟ ସ୍କିଲ୍ସ ଆଦି ଉପରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯିବ।
• ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କୌଶଳ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବା ଲାଗି ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ୩୦ଟି ସ୍କିଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
• ୯ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର କର୍ପସ ବିନିଯୋଗ ଜରିଆରେ ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୩ ଠାରୁ ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟୀ ଯୋଜନା ଲାଗୁ ହେବ। ଏହି ଯୋଜନା ଅତିରିକ୍ତ ବନ୍ଧକମୁକ୍ତ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଆକାରରେ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବ ଏବଂ ଋଣ ବାବଦ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ପ୍ରାୟ ୧ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କମାଇବ।
• କମ୍ପାନୀ ଆଇନ ଅଧୀନରେ କ୍ଷେତ୍ର ଅଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ଦାଖଲ କରାଯାଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଫର୍ମର କେନ୍ଦ୍ରିକୃତ ପରିଚାଳନା ଜରିଆରେ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କୁ ଦ୍ରୁତ ଜବାବ ଦେବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
• ସଞ୍ଚୟ ଯୋଜନାରେ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ଜମା ସୀମାକୁ ୧୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ୩୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
• ଧାର୍ଯ୍ୟ ବିତ୍ତୀୟ ନିଅଣ୍ଟ ପରିମାଣ ୨୦୨୫-୨୬ ସୁଦ୍ଧା ୪.୫%କୁ ହ୍ରାସ ପାଇବ।
• ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଯୁବ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା କୃଷି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି କୃଷି ତ୍ବରାନ୍ବିତକରଣ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
• ଭାରତକୁ ‘ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ’ର ଏକ ବିଶ୍ବସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ଲାଗି, ହାଇଦ୍ରାବାଦସ୍ଥିତ ଇଣ୍ଡିଆନ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍‌ ଅଫ୍‌ ମିଲେଟ୍‌ ରିସର୍ଚ୍ଚକୁ ଏକ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ବିକଶିତ କରାଯିବ ଏବଂ ଏଠାରୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପଦ୍ଧତି, ଗବେଷଣା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ ଶେୟାର କରାଯିବ।
• ପଶୁପାଳନ, ଡାଏରୀ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ୨୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର କୃଷି ଋଣ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି।
• ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ମତ୍ସ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ଲଘୁ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସକ୍ଷମ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ, ତଥା ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବଜାରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଲାଗି ୬ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ ସହିତ ଏକ ନୂଆ ଉପଯୋଜନା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦା ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯିବ।
• ଏଗ୍ରୀଟେକ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ଆବଶ୍ୟକ ସହଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ କୃଷି କୈନ୍ଦ୍ରିକ ସମାଧାନ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କୃଷି ନିମନ୍ତେ ଡିଜିଟାଲ ଜନ-ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ।
• ସରକାର ୨୫୧୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ସହିତ ୬୩ ହଜାର ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତି (ପେକ୍ସ)ର କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
• ବ୍ୟାପକ ବିକେନ୍ଦ୍ରିକୃତ ଭଣ୍ଡାରଣ କ୍ଷମତାକୁ ବଢ଼ାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି, ଯାହାଫଳରେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ନିଜ ଉତ୍ପାଦର ସୁରକ୍ଷିତ ଭଣ୍ଡାରଣ କରିବା ଏବଂ ଉଚିତ ସମୟରେ ସେଗୁଡ଼ିକର ବିକ୍ରି କରି ଲାଭକରୀ ମୂଲ୍ୟ ପାଇବାରେ ସହାୟତା ମିଳିବ।
• ରକ୍ତି ଶିକୁଳି ବା ସିକଲ ସେଲ ଏନିମିୟା ରୋଗ ଉନ୍ମୁଳନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଖୁବଶୀଘ୍ର ଆରମ୍ଭ ହେବ ।
• ସହଭାଗୀ ଗବେଷଣା ଓ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ଚୟନିତ ଆଇସିଏମଆର ଗବେଷଣାଗାର ମାଧ୍ୟମରେ ମିଳିତ ସରକାରୀ ଓ ଘରୋଇ ଚିକିତ୍ସା ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯିବ।
• ଔଷଧ ନିର୍ମାଣରେ ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ଏକ ନୂଆ କାର୍ଯକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ।
• ବିକାଶ ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି, ଘରୋଇ ନିବେଶରେ ବଢ଼ୁଥିବା ଭିଡ଼ ଏବଂ ବିଶ୍ବସ୍ତରୀୟ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଦେବା ଲାଗି ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ, ଯାହାକି ନିରନ୍ତର ଭାବେ ୩ ବର୍ଷରେ ୩୩ ପ୍ରତିଶତ ବଢ଼ିଛି।
• ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ, ପୁଷ୍ଟିସାଧନ, ଶିକ୍ଷା, କୃଷି, ଜଳ ସମ୍ପଦ, ଆର୍ଥିକ ସମାବେଶନ, କୌଶଳ ବିକାଶ ଏବଂ ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭଳି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରୀ ସେବାକୁ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ୫୦୦ ବ୍ଲକକୁ ସାମିଲ କରି ଦେଶରେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ବ୍ଲକ୍‌ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
• ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି ପାଇଁ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆସନ୍ତା ୩ ବର୍ଷ ମଦ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଭିଟିଜି ବିକାଶ ମିଶନକୁ ଲାଗୁ କରିବା ଲାଗି ୧୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ।
• ବନ୍ଦର, କୋଇଲା, ଇସ୍ପାତ, ସାର ଏବଂ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୦୦ଟି ମହତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବହନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଜନା ପାଇଁ ୭୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ଯେଉଁଥିରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ୧୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସାମିଲ ରହିଛି।
• ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଘରୋଇ ନିବେଶ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ନୂତନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅର୍ଥ ସଚିବାଳୟ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି ।
• ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଲାଗି ସର୍ବୋତ୍କୃଷ୍ଟ ସଂସ୍ଥାନ ରୂପରେ ଜିଲ୍ଲା ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସଂସ୍ଥାନ ବିକଶିତ କରାଯିବ ।
• ଭୂଗୋଳ, ଭାଷା ସାହିତ୍ୟ ସମେତ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପୁସ୍ତକର ଉପଲବ୍ଧତା ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ଏକ ଜାତୀୟ ଡିଜିଟାଲ ଶିଶୁ ଏବଂ କିଶୋର ପୁସ୍ତକାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
• ନିରନ୍ତର ଲଘୁ ଜଳସେଚନ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଏବଂ ପାନୀୟ ଜଳ ପାଇଁ ଟାଙ୍କି ଭରିବା ଲାଗି ଭଦ୍ର ପରିଯୋଜନା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସହାୟତା ରୂପରେ ୫୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯିବ।
• ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୧ ଲକ୍ଷ ପୁରୁଣା ଅଭିଲେଖର ଡିଜିଟାଲକରଣ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ଏପିଗ୍ରେଫୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ‘ଭାରତ ଶେୟର୍ଡ ରିପୋଜଟୀ ଅଫ୍‌ ଇନସ୍କ୍ରିପନ୍ସ’ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା।
• କେନ୍ଦ୍ରର ପ୍ରଭାବୀ ପୁଞ୍ଜିଗତ ବ୍ୟୟ ୧୩.୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା।
• ନିବେଶ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ଅନୁକୂଳ ନୀତିଗତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ୫୦ ବର୍ଷର ସୁଧମୁକ୍ତ ଋଣ ସୁବିଧାକୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରଖାଯିବ।
• ଆମ ସହରକୁ ‘ଭବିଷ୍ୟତର ସ୍ଥାୟୀ ସହର’ରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ସହରାଞ୍ଚଳନ ନିୟୋଜନ ସୁଧାର ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯିବ।
• ସେପ୍ଟିକ ଟାଙ୍କି ଓ ନାଳରୁ ମଣିଷଙ୍କ ଦ୍ବାରା ମଳ ସଫା କରିବା କିମ୍ବା ସଫେଇ କାମକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ମେସିନଯୁକ୍ତ କରିବା ଲାଗି ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ।
• ଲକ୍ଷାଧିକ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର କୌଶଳ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ଜନ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରିବା ଲାଗି ଯୋଗ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ସମନ୍ବିତ ଅନଲାଇନ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମଞ୍ଚ ଆଇଗଟ୍‌ କର୍ମଯୋଗୀର ଶୁଭାରମ୍ଭ।
• ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ଲାଗି ୩୯ ହଜାର ଅନୁପାଳନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୩୪ଶହରୁ ଅଧିକ ଆଇନଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରି ଦିଆଯାଇଛି।
• ସରକାରଙ୍କ ବିଶ୍ବସନୀୟତା ବଢ଼ାଇବା ଦିଗରେ ୪୨ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ ନିମନ୍ତେ ଜନ ବିଶ୍ବାସ ବିଧେୟକ ଅଣାଯାଇଛି।
• ‘ଭାରତରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଜରିଆରେ ଭାରତ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା’ ଭିଜନକୁ ସାକାର କରିବା ଲାଗି ଦେଶର ଶୀର୍ଷ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ପାଇଁ ତିନୋଟି ଉତ୍କୃଷ୍ଟତା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ।
• ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ସ ଏବଂ ଶିକ୍ଷବିତଙ୍କ ଦ୍ବାରା ନବସୃଜନ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଆରମ୍ଭ କରିବା ଲାଗି ଜାତୀୟ ଡାଟା ଶାସନ ନୀତି ଅଣାଯିବ ।
• ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ଚିହ୍ନଟ ଓ ଠିକଣା ମିଳାଇବା ଏବଂ ଅପଡେଟ କରିବା ଲାଗି ୱାନ ଷ୍ଟପ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଡିଜିଲକର ସେବା ଏବଂ ଆଧାରକୁ ଅସଲି ପରିଚୟ ରୂପରେ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯିବ ।
• ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିର ସମସ୍ତ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲାଗି ସ୍ଥାୟୀ ଖାତା ସଂଖ୍ୟା (ପ୍ୟାନ)କୁ ସାଧାରଣ ପରିଚୟପତ୍ର ରୂପରେ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯିବ । ଏହାଦ୍ବାରା ବ୍ୟବସାୟ ସହଜ ହେବ ।
• କୋଭିଡ ଅବଧି ସମୟରେ ଏମଏସଏମଇ ନିଜର କଣ୍ଟ୍ରାକ୍ଟକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଥିଲେ, ତେଣୁ ନିଲାମୀ ଏବଂ ପରଫର୍ମାନ୍ସ ସିକ୍ୟୁରିଟୀ ଆକାରରେ ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଜବତ ହୋଇଥିବା ଅର୍ଥରାଶିର ୯୫ ପ୍ରତିଶତ ଭାଗ ସରକାର ଏବଂ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଦେବେ।
• ପ୍ରତିଦ୍ବନ୍ଦ୍ବିତାପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶ ଆବଶ୍ୟକତା ଲାଗି ଦୁର୍ଲଭ ସମ୍ବଳକୁ ଉନ୍ନତ ଢଙ୍ଗରେ ଆବଣ୍ଟିତ କରିବା ଲାଗି ‘ପରିଣାମ-ଆଧାରିତ’ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଣ।
• ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଶାସନରେ ଦକ୍ଷତା ଆଣିବା ଲାଗି ୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ ସହିତ ଇ-ନ୍ୟାୟାଳୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ପର୍ଯ୍ୟାୟ-୩ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ ।
• ଏଲଜିଡି ସିଡ୍ସ ଏବଂ ମେସିନଗୁଡ଼ିକର ସ୍ବଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ ଏବଂ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀତା ହ୍ରାସ ପାଇଁ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଅନୁଦାନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ।
• ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ମିଶନ ସହାୟତାରେ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ନିମ୍ନ କାର୍ବନ ସଘନତା ବିଶିଷ୍ଟ ସ୍ଥିତିକୁ ନେଇ ଯିବା ଲାଗି ତଥା ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନର ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରତାକୁ କମ କରିବା ନିମନ୍ତେ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୫ ଏମଏମଟି ବାର୍ଷିକ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଉତ୍ପାଦନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଛି ।
• ଇନ୍ଧନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ତଥା ନିଟ୍‌ ଜିରୋ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଏବଂ ଇନ୍ଧନ ସୁରକ୍ଷା ଦିଗରେ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରାପ୍ତ ପୁଞ୍ଜିଗତ ନିବେଶ ଲାଗି ୩୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି।
• ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସହନଶୀଳ ବିକାଶ ମାର୍ଗକୁ ନେଇଯିବା ଲାଗି ବ୍ୟାଟେରୀ ଚାଳିତ ଇନ୍ଧନ ଭଣ୍ଡାରଣ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯିବ।
• ଲଦାଖରୁ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଗ୍ରିଡ୍‌ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ଲାଗି ୨୦ ହଜାର ୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ କରାଯିବ ।
• ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ରାସାୟନିକ ସାରର ସନ୍ତୁଳିତ ପ୍ରୟୋଗ ଏବଂ ଏହା ସ୍ଥାନରେ ବିକଳ୍ପ ଖତସାର ପ୍ରୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ‘ପୃଥିବୀ ମାତାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ଏହା ପ୍ରତି ସଚେତନତା, ପୋଷଣ ଏବଂ ସୁଧାର ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ’ (ପିଏମ-ପ୍ରଣାମ) ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯିବ ।
• ମନରେଗା, ସିଏଏମପିଏ ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଉତ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ତାଳମେଳ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ମାଧ୍ୟମରେ ତଟବର୍ତ୍ତୀ ସୀମା ସହିତ ଏବଂ ଲବଣାକ୍ତ ଭୂମି ଉପରେ, ଯେଉଁଠି ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର୍ଯ୍ୟ ହେବ, ହେନ୍ତାଳ ଚାରା ରୋପଣ କରିବା ଲାଗି ‘ତଟବର୍ତ୍ତୀ ପରିବେଶ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ଆମଦାନୀ ଲାଗି ହେନ୍ତାଳ ପ୍ରୟାସ’, ବା ମିଷ୍ଟିର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯିବ।
• ପରିବେଶ (ସଂରକ୍ଷଣ) ଆଇନ ଅଧୀନରେ ସବୁଜ ଋଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ବିଜ୍ଞପିତ କରାଯିବ, ଯାହାଫଳରେ ପରିବେଶର ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିପାରିବ।
• ଆର୍ଦ୍ରଭୂମିର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଏବଂ ଜୈବ ବିବିଧତା, କାର୍ବନ, ଷ୍ଟକ, ପରିବେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଅବସର ତଥା ସ୍ଥାନୀୟ ସମୁଦାୟଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରକୁ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ଆସନ୍ତା ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅମୃତ ଧରୋହର ଯୋଜନାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ ।
• ଏକୀକୃତ ସ୍କିଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରି କୌଶଳ ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ଚାହିଦା ଆଧାରିତ ଔପଚାରିକ କୌଶଳ ବିକାଶ ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯିବ । ଏମଏସଏମଇ ସହିତ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କ ଯୋଡ଼ିବା ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ଯୋଜନାର ସୁଲଭତାକୁ ସୁଗମ କରିବା ଲାଗି ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
• ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଆପ୍ରେଣ୍ଟିସ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୪୭ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ବୃତ୍ତିଗତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ଡାଇରେକ୍ଟ ବେନିଫିଟ୍‌ ଟ୍ରାନ୍ସଫର ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ ।
• ଅତିକମରେ ୫୦ଟି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳୀକୁ ଚାଲେଞ୍ଜ ମୋଡରେ ଚୟନ କରାଯାଇ ଘରୋଇ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ୟାକେଜ ଭାବେ ଏହାକୁ ବିକଶିତ କରାଯିବ ।
• ‘ଦେଖୋ ଅପନା ଦେଶ’ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଷେତ୍ର ଆଧାରିତ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ବିକାଶକୁ ସମନ୍ବିତ କରାଯିବ ।
• ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଗାଁରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକଶିତ କରାଯିବ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସୁବିଧା ଦିଆଯିବ।
• ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ନିଜର ଓଡିଓପି (ଏକ ଜିଲ୍ଲା ଏକ ଉତ୍ପାଦ), ଜିଆଇ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ବିକ୍ରି ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ଗୋଟିଏ ୟୁନିଟୀ ମଲ୍‌ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ।
• ଆର୍ଥିକ ସହାୟକ ସୂଚନାର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭଣ୍ଡାର ଆକାରରେ କାମ କରିବା ଲାଗି ଏକ ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ସୂଚନା ରେଜିଷ୍ଟ୍ରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ । ଏହାପରେ ଋଣର କୁଶଳ ପ୍ରବାହ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ, ଆର୍ଥିକ ସମାବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏକ ନୂଆ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା ଏହି କ୍ରେଡିଟ୍‌ ପବ୍ଲିକ୍‌ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକ୍ଚରକୁ ମଧ୍ୟ ବିନିୟମିତ କରିବ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆରବିଆଇ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରି ଡିଜାଇନ କରାଯିବ ।
• ସାଧାରଣ ଲୋକ ଏବଂ ବିନିୟାମକ ସଂସ୍ଥା ଠାରୁ ପରାମର୍ଶ ହାସଲ କରିବା ସହିତ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରର ବିନିୟାମକରୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ବିନିୟମଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟାପକ ସମୀକ୍ଷା କରାଯିବ । ବିଭିନ୍ନ ବିନିୟମ ଅଧୀନରେ ଆବେଦନ ଉପରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ସମୟସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯିବ।
• ଜିଆଇଏଫଟି ଆଇଏଫଏସସିର ବ୍ୟବସାୟିକ ଗତିବିଧିକୁ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି।
• ଦ୍ବୈତ ବିନିୟମକୁ ଏଡ଼ାଇବା ଲାଗି ଏସଇଜେଡ ଆଇନ ଅଧୀନରେ ଆଇଏଫଏସସିଏକୁ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
• ଆଇଏଫଏସସିଏ, ଏସଇଜେଡ ପ୍ରାଧିକାରୀ, ଜିଏସଟିଏନ, ଆରବିଆଇ, ସେବୀ ଏବଂ ଆଇଆରଡିଏଆଇ ଠାରୁ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ଅନୁମୋଦନ ଲାଗି ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ ଆଇଟି ପ୍ରଣାଳୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
• ବିଦେଶୀ ବ୍ୟାଙ୍କର ଆଇଏଫଏସସି ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ୟୁନିଟ୍‌ ଦ୍ବାରା ଅଧିଗ୍ରହଣ ଅର୍ଥ ବିନିଯୋଗ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ ।
• ବ୍ୟବସାୟିକ ପୁନଃବିତ୍ତ ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ଏକଜିମ ବ୍ୟାଙ୍କର ଏକ ସହାୟକ ସଂସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ।
• ମଧ୍ୟସ୍ଥ, ଆନୁସଙ୍ଗିକ ସେବା ଏବଂ ଏସଇଜେଡ ଆଇନ ଅଧୀନରେ ଦ୍ବୈତ ବିନିୟାମକକୁ ଏଡ଼ାଇବା ଲାଗି ବୈଧାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିମନ୍ତେ ଆଇଏଫଏସସିଏ ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯିବ।
• ବିଦେଶୀ ମାନ୍ୟତାପ୍ରାପ୍ତ ଦସ୍ତବିଜକୁ ବୈଧ କଣ୍ଟ୍ରାକ୍ଟ ରୂପରେ ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯିବ।
• ବ୍ୟାଙ୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ଲାଗି ଏବଂ ନିବେଶକ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବିନିୟମନ ଆଇନ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କମ୍ପାନୀ ଆଇନ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆଇନରେ କେତେକ ସଂଶୋଧନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି।
• ଡିଜିଟାଲ ନିରନ୍ତରତା ସମାଧା ଖୋଜୁଥିବା ଦେଶ ପାଇଁ ଜିଆଇଏଫଟି ଆଇଏଫଏସିରେ ସେମାନଙ୍କର ଡାଟା ଦୂତାବାସ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସୁଗମ କରାଯିବ।
• ପ୍ରତିଭୂତି ବଜାରରେ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ ଏବଂ ପେସାଦାରଙ୍କ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ନିମନ୍ତେ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଭୂତି ବଜାର ସଂସ୍ଥାନରେ ଶିକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ମାପଦଣ୍ଡ ଏବଂ ସ୍ତର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା, ବିନିୟମିତ କରିବା ଓ ବଜାୟ ରଖିବା ତଥା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସେବୀକୁ ସଶକ୍ତ କରାଯିବ।
• ନିବେଶକ ଶିକ୍ଷା ଓ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରାଧିକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ନିବେଶକଙ୍କ ଦାବି ହୋଇନଥିବା ଶେୟାର ଏବଂ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇନଥିବା ଲାଭାଂଶକୁ ସହଜରେ ପୁଣି ଦାବି କରାଯାଇପାରିବ । ଏଥିପାଇଁ ଏକ ସମନ୍ବିତ ଆଇଟି ପୋର୍ଟାଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ।
• ସ୍ବାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଉପଲକ୍ଷେ ଗୋଟିଏ ଏକକ ନୂଆ ଲଘୁ ସଞ୍ଚୟ ଯୋଜନା, ମହିଳା ସମ୍ମାନ ସଞ୍ଚୟ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ। ମହିଳା କିମ୍ବା କିଶୋରୀଙ୍କ ନାମରେ ଆଂଶିକ ଆହରଣ ବିକଳ୍ପ ସହିତ ଦୁଇ ବର୍ଷର ଅବଧି ଲାଗି ୭.୫ ପ୍ରତିଶତ ନିୟମିତ ସୁଧ ଦରରେ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜମା ସୁବିଧା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯିବ।
• ମାସିକ ଆୟ ଆକାଉଣ୍ଟ ଯୋଜନା ଲାଗି ସର୍ବାଧିକ ଜମାରାଶିର ସୀମାକୁ ଏକକ ଆକାଉଣ୍ଟ ଲାଗି ୪.୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ବଢ଼ାଇ ୯ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଓ ଯୁଗ୍ମ ଆକାଉଣ୍ଟ ଲାଗି ୯ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ବଢ଼ାଇ ୧୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା କରି ଦିଆଯାଇଛି।
• ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ୫୦ ବର୍ଷୀୟ ଋଣକୁ ବର୍ଷ ୨୦୨୩-୨୪ ମଧ୍ୟରେ ପୁଞ୍ଜିଗତ ବ୍ୟୟ ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ, ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଋଣ ବ୍ୟୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ବିବେକ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବ, କିନ୍ତୁ ଏହି ଋଣର ଗୋଟିଏ ଭାଗ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା ବାସ୍ତବିକ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟକୁ ବଢ଼ାଇବା ସର୍ତ୍ତରେ ଦିଆଯିବ ।
• ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଜିଏସଡିପିର ୩.୫ ପ୍ରତିଶତର ରାଜକୋଷୀୟ ନିଅଣ୍ଟ ପାଇଁ ଅନୁମତି ମିଳିବ ଯାହାର ୦.୫ ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଧାର ସହ ଯୋଡ଼ିଯିବ।
ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ ୨୦୨୨-୨୩:
• ଋଣ ବ୍ୟତୀତ ମୋଟ୍‌ ପ୍ରାପ୍ତିର ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ ୨୪.୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ନିଟ୍‌ ଟିକସ ପ୍ରାପ୍ତି ୨୦.୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅଟେ।
• ମୋଟ୍‌ ବ୍ୟୟର ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ ୪୧.୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ପୁଞ୍ଜିଗତ ବ୍ୟୟ ପାଖାପାଖି ୭.୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅଟେ।
• ରାଜସ୍ବ ନିଅଣ୍ଟର ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ ଜିଡିପିର ୬.୪ ପ୍ରତିଶତ ଅଟେ ଯାହାକି ବଜେଟ୍‌ ଆକଳନ ଅନୁରୂପ ଅଟେ।
ବଜେଟ୍‌ ଆକଳନ ୨୦୨୩-୨୪
• ବଜେଟ୍‌ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ମୋଟ୍‌ ପ୍ରାପ୍ତି ଏବଂ ମୋଟ ବ୍ୟୟ ଯଥାକ୍ରମେ : ୨୭.୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ୪୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବା ନେଇ ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ।
• ନିଟ୍‌ ଟିକସ ପ୍ରାପ୍ତି ୨୩.୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିବା ନେଇ ଅନୁମାନ କରାଯାଇଛି।
• ରାଜସ୍ବ ନିଅଣ୍ଟ ଜିଡିପିର ୫.୯ ପ୍ରତିଶତ ରହିବା ନେଇ ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
• ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ରାଜସ୍ବ ନିଅଣ୍ଟର ଭରଣା କରିବା ଲାଗି ଡେଟେଡ୍‌ ସିକ୍ୟୁରିଟୀରୁ ଖୋଲା ବଜାର ଋଣ ସଂଗ୍ରହ ୧୧.୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିବା ନେଇ ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ।
• ସକଳ ବଜାର ଋଣ ସଂଗ୍ରହ ୧୫.୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିବା ନେଇ ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ
· ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ପ୍ରସ୍ତାବର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଟିକସ ଢାଞ୍ଚାର ନିରନ୍ତରତା ଓ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବା, ଅନୁପାଳନ ବୋଝକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଲାଗି ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଧିକ ସରଳୀକରଣ ତଥା ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଯୁକ୍ତିସଂଗତ କରିବା, ଉଦ୍ୟମିତା ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଟିକସ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରିବା।
· ଆୟକର ବିଭାଗ ଅନୁପାଳନକୁ ସହଜ ଓ ବାଧାମୁକ୍ତ କରିବା ଲାଗି ଟିକସଦାତା ସେବାରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ଲାଗି ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରି ଆସୁଛି।
· ଟିକସଦାତା ସେବାରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ସୁଧାର ଆଣିବା ଲାଗି ଟିକସଦାତାଙ୍କ ସୁବିଧା ନିମନ୍ତେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସାଧାରଣ ଆଇଟି ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫର୍ମ ଆଣିବା ଏବଂ ଏଥିସହିତ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ବିଭାଗ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି ।
· ନୂଆ କର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆୟକରରେ ଛାଡ଼ ସୀମାକୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ବଢ଼ାଇ ୭ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା କରି ଦିଆଯାଇଛି । ଏହିପରି ନୂଆ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ୭ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ କୌଣସି ଟିକସ ପରିଶୋଧ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହଁ।
· ନୂଆ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆୟକର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସ୍ଲାବ ସଂଖ୍ୟା ୬ରୁ ହ୍ରାସ କରି ୫ କରି ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଟିକସ ଛାଡ଼ ସୀମାକୁ ବଢ଼ାଇ ୩ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା କରି ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ନୂଆ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସବୁ ଟିକସଦାତାମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବଡ଼ ଆଶ୍ବସ୍ତି ମିଳିବ ।
ନୂଆ ଟିକସ ଦର
ମୋଟ ଆୟ (ଟଙ୍କାରେ)
ଦର (ପ୍ରତିଶତ)
୩,୦୦,୦୦୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ
ଆଦୌ ନାହିଁ
୩,୦୦,୦୦୧ ଠାରୁ ୬,୦୦,୦୦୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ
୬,୦୦,୦୦୧ ଠାରୁ ୯,୦୦,୦୦୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ
୧୦
୯,୦୦,୦୦୧ ଠାରୁ ୧୨,୦୦,୦୦୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ
୧୫
୧୨,୦୦,୦୦୧ ଠାରୁ ୧୫,୦୦,୦୦୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ
୨୦
୧୫,୦୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ
୩୦
• ନୂଆ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବେତନଭୋଗୀ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ୫୦ ହଜାର ଟଙ୍କାର ମାନକ କାଟ ବା ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଡିଡକ୍ସନର ଲାଭ ଦେବା ଏବଂ ପାରିବାରିକ ପେନସନରେ ୧୫ ହଜାର ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଡିଡକ୍ସନର ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି।
• ନୂଆ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଭାର ଦର ୩୭ ପ୍ରତିଶତରୁ କମାଇ ୨୫ ପ୍ରତିଶତ କରାଯିବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି ଫଳରେ ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆୟ ଟିକସ ଦରରେ ୩୯ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଡିଡକ୍ସନ ହେବ।
• ଅଣସରକାରୀ ବେତନଭୋଗୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଅବସରରେ ଛୁଟିର ନଗଦୀକରଣ ବା ଲିଭ୍ଏନକେଶମେଣ୍ଟ ଉପରେ ଟିକସ ଛାଡ଼ ସୀମାକୁ ବଢ଼ାଇ ୨୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା କରି ଦିଆଯାଇଛି।
• ନୂଆ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏକ ଡିଫଲ୍ଟ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ, ତେବେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପୁରୁଣା ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଲାଭ ନେବା ପାଇଁ ବିକଳ୍ପକୁ ଜାରି ରଖାଯିବ।
• ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ କିଛି ପେସାଦାରଙ୍କ ପାଇଁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସୀମା ନିମନ୍ତେ ଆନୁମାନିକ କରାଧାନର ଲାଭ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ରଖାଯାଇଛି । ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ସମୟରେ ନଗଦରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ମୋଟ୍‌ ଅର୍ଥରାଶି ମାମଲାରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସୀମା ଲାଗୁ ହେବ ଯାହାକି ମୋଟ୍‌ ସକଳ ପ୍ରାପ୍ତି/ଟର୍ଣ୍ଣଓଭରର ୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ହୋଇନଥାଏ।
• ଏମଏସଏମଇକୁ କରାଯାଇଥିବା ଅର୍ଥ ପରିଶୋଧ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟୟ ପାଇଁ ଡିଡକ୍ସନକୁ ସେହି ମାମଲାରେ ଅନୁମତି ମିଳିବ ଯେତେବେଳେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟରେ ପ୍ରାପ୍ତ ପରିଶୋଧରେ ଏମଏସଏମଇର ସହାୟତା କ୍ରମରେ ବାସ୍ତବିକ ରୂପରେ ପରିଶୋଧ କରାଯାଇଥିବ ।
• ବର୍ତ୍ତମାନ ନୂଆ ଉତ୍ପାଦନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଯେଉଁଭଳି ଲାଭ ମିଳୁଛି ଠିକ୍‌ ସେହିପରି ୩୧.୩.୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ପାଦନ ଗତିବିଧି ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ନୂଆ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ୧୫ ପ୍ରତିଶତର କମ ଟିକସ ଦର ଲାଭ ମିଳିବ,
• ୨୦୧୬-୧୭ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ଅବଧିରେ ବ୍ୟୟ ଆକାରରେ ଚିନି ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ କରାଯାଇଥିବା ଅର୍ଥପଇଠ ନିମନ୍ତେ ଅର୍ଥରାଶି ଦାବି କରିବା ଲାଗି ଚିନି ସମବାୟସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯିବ। ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୧୦ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆଶ୍ବସ୍ତି ଦେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
• ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ସମବାୟ ସମିତି (ପିଏସିଏସ) ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକ ସମବାୟ କୃଷି ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ବ୍ୟାଙ୍କ (ପିସିଏଆରଡିବି)କୁ ନଗଦ ଆକାରରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଜମାରାଶି ଏବଂ ଋଣ ନିମନ୍ତେ ସଦସ୍ୟ ପିଛା ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ସର୍ବାଧିକ ସୀମା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ।
• ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଟିଡିଏସ ଲାଗି ନଗଦ ଉଠାଣ ଉପରେ ୩ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସର୍ବାଧିକ ସୀମା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି।
• ଆୟକର ଲାଭ ହାସଲ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ ପାଇଁ ନିଗମନ ବା ଇନକର୍ପୋରେସନ ତାରିଖକୁ ୩୧.୦୩.୨୦୨୩ରୁ ବଢ଼ାଇ ୩୧.୦୩.୨୦୨୪ କରି ଦିଆଯାଇଛି।
• ଷ୍ଟାର୍ଟଅପର ଶେୟାରହୋଲ୍ଡିଂରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ କ୍ଷତିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାର ଲାଭକୁ ନିଗମନର ସାତ ବର୍ଷରୁ ୧୦ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି।
• ଟିକସ ରିହାତି ଏବଂ ଛାଡ଼କୁ ଉନ୍ନତ ଭାବେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଧାରିତ କରିବା ଲାଗି ଧାରା ୫୪ ଏବଂ ୫୪ ଏଚ ଅଧୀନରେ ଆବାସିକ ଗୃହରେ କରାଯାଇଥିବା ନିବେଶ ଉପରେ ପୁଞ୍ଜିଗତ ଲାଭରୁ ଛାଡ଼ ସୀମାକୁ ୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କା କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି।
• ତାରିଖ ୧ ଏପ୍ରିଲ, ୨୦୨୩ରେ କିମ୍ବା ଏହାପରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ଜୀବନ ବୀମା ପଲିସି (ୟୁଲିପକୁ ଛାଡ଼ି) ପାଇଁ ମୋଟ୍‌ ପ୍ରିମିୟମ ପରିମାଣ ଯଦି ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅଟେ ତା’ହେଲେ କେବଳ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରିମିୟମ ଥିବା ପଲିସି ଉପରେ, ହେଉଥିବା ଆୟକୁ ରିହାତି ଦେବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି । ବୀମାଭୁକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିଥିବା ଅର୍ଥରାଶି ଉପରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ରିହାତି ଟିକସ ରିହାତି ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ।
• କେନ୍ଦ୍ର କିମ୍ବା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରାଧିକରଣ, ବୋର୍ଡ ଏବଂ କମିଶନ ଯାହାର ଗଠନ ଆବାସିକ, ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ, ସହର ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ନିୟାମକ କିମ୍ବା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ବିକାଶ ଗତିବିଧି କିମ୍ବା ପ୍ରସଙ୍ଗ ପାଇଁ କରାଯାଇଛି ସେମାନଙ୍କ ଆୟ ଉପରେ ଆୟକର ରିହାତି ଦେବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି ।
• ଅନଲାଇନ ଗେମିଂ ସହ ଜଡ଼ିତ ଟିଡିଏସ ପାଇଁ ୧୦ ହଜାର ଟଙ୍କାର ସର୍ବନିମ୍ନ ସୀମାକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯିବ ଏବଂ ଟିକସଦେୟତାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯିବ। ଟିଡିଏସ ଏବଂ ନେଟ୍‌ ୱିନିଂର ଉଠାଣ ସମୟରେ କିମ୍ବା ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଶେଷରେ ଟିଡିଏସ ଏବଂ ଟିକସ ଦେୟତା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତାବ ।
• ସୁନାକୁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ ଗୋଲ୍ଡ ରିସିପ୍ଟରେ କିମ୍ବା ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ ଗୋଲ୍ଡକୁ ଗୋଲ୍ଡରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଉପରେ ଏହାକୁ ପୁଞ୍ଜିଗତ ଲାଭ ଆକାରରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ନାହିଁ।
• ଅଣ ପ୍ୟାନ ମାମଲାରେ ଇପିଏଫ ଆହରଣର ଟିକସଯୋଗ୍ୟ ଭାଗ ଉପରେ ଟିଡିଏସ ଦରକୁ ୩୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ହ୍ରାସ କରି ୨୦ ପ୍ରତିଶତ କରି ଦିଆଯାଇଛି।
• ମାର୍କେଟ୍‌ ଲିଙ୍କଡ୍‌ ଡିବେଞ୍ଚରରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଆୟ କରାଧାନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ହେବ।
• କମିଶନର ସ୍ତରରେ ଅପିଲ ବିଳମ୍ବ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଲାଗି ଛୋଟ ଅପିଲର ନିଷ୍ପାଦନ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ଯୁଗ୍ମ କମିଶନରଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତ କରାଯିବ।
• ଆଇଏଫଏସସି, ଗିଫ୍ଟ ସିଟୀକୁ ପୁନଃଆବଣ୍ଟିତ କରାଯାଇଥିବା ପାଣ୍ଠି ଉପରେ ଟିକସ ଲାଭ ଅବଧିକୁ ୩୧.୦୩.୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି।
• ଆୟକର ଆଇନର ଧାରା ୨୭୬ ଏକ ଅଧୀନରେ ୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୩ ଠାରୁ ଅଣଅପରାଧିକରଣ।
• ଆଇଡିବିଆଇ ବ୍ୟାଙ୍କ ସମେତ ରଣନୈତିକ ପୁଞ୍ଜି ପ୍ରତ୍ୟାହାର ମାମଲାରେ କ୍ଷତିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି।
• ଅଗ୍ନିବୀର ପାଣ୍ଠିକୁ ଇଇଇ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଅଗ୍ନିପଥ ଯୋଜନା ୨୦୨୨ରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ଅଗ୍ନିବୀରମାନେ ପାଉଥିବା ଅଗ୍ନିବୀର କର୍ପସ ପାଣ୍ଠିକୁ ଟିକସ ଠାରୁ ମୁକ୍ତ ରଖାଯିବ । ସେବାନିଧି ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଅଗ୍ନିବୀର କିମ୍ବା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା କରାଯାଉଥିବା ଅର୍ଥ ବିନିଯୋଗ ଉପରେ ମୋଟ୍‌ ଆୟ ହିସାବରୁ ଅର୍ଥକାଟ ବା ଡିଡକ୍ସନ ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି।
ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ
• ବୟନ ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଛାଡ଼ି ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଦର ସଂଖ୍ୟାକୁ ୨୧ରୁ କମାଇ ୧୩ କରି ଦିଆଯାଇଛି।
• କିଛି ବସ୍ତୁର ମୂଳ ସୀମା ଶୁଳ୍କ, ଉପକର ଏବଂ ସରଚାର୍ଜରେ ସାଧାରଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ଖେଳନା, ସାଇକେଲ, ଅଟୋମୋବାଇଲ ଏବଂ ନାଫଥା ସାମିଲ ରହିଛି।
• ଜିଏସଟି ପରିଶୋଧ କରାଯାଇଥିବା ସମ୍ମିଳିତ କମ୍ପ୍ରେସଡ୍‌ ବାୟୋ ଗ୍ୟାସ ଉପରେ ଉତ୍ପାଦ ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି ।
• ବିଦ୍ୟୁତ ପରିଚାଳିତ ବାହନରେ ଲାଗିଥିବା ଲିଥିୟମ ଆୟନ ବ୍ୟାଟେରୀର ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ମେସିନ/କ୍ୟାପିଟାଲ ଗୁଡ୍ସ ଉପରେ ସୀମା ଶୁଳ୍କକୁ ବଢ଼ାଇ ୩୧.୦୩.୨୦୨୪ କରି ଦିଆଯାଇଛି।
• ସବୁଜ ପରିବହନକୁ ଆହୁରି ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରିବା ଲାଗି ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ ବାହନ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟାଟେରୀର ଲିଥିୟମ ଆୟନ ସେଲର ବିନିର୍ମାଣ ନିମନ୍ତେ ଆବଶ୍ୟକ ପୁଞ୍ଜିଗତ ବସ୍ତୁ ଏବଂ ମେସିନରୀର ଆମଦାନୀ ଉପରେ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ରିହାତି ଦିଆଯିବ ।
• ମୋବାଇଲ ଫୋନ ନିର୍ମାଣରେ ଘରୋଇ ମୂଲ୍ୟବର୍ଦ୍ଧନକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି, କେତେକ ସରଞ୍ଜାମ ଏବଂ କ୍ୟାମେରା ଲେନ୍ସ ଭଳି ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ବେସିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କରେ ରିହାତି ଦେବା ଏବଂ ଲିଥିୟନ-ଆୟାନ ବ୍ୟାଟେରୀ ସେଲ ଉପରେ ରିହାତି ଶୁଳ୍କୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରଖିବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି ।
• ଟିଭି ପ୍ୟାନେଲର ଓପନ ସେଲର ସରଞ୍ଜାମ ଉପରେ ବେସିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କକୁ ହ୍ରାସ କରି ୨.୫ ପ୍ରତିଶତ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି ।
• ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ ରୋଷେଇ ଘର ଚିମନୀ ଉପରେ ବେସିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କକୁ ୭.୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ବଢ଼ାଇ ୧୫ ପ୍ରତିଶତ କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି ।
• ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ ରୋଷେଇ ଘର ଚିମନୀର ହିଟ୍‌ କଏଲ ଉପରେ ଆମଦାନୀ ଶୁଳ୍କକୁ ୨୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ହ୍ରାସ କରି ୧୫ ପ୍ରତିଶତ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି।
• ରସାୟନ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ଡିନେଚଇ ଇଥାଇଲ ଆଲକୋହଲ ଉପଯୋଗ କରାଯାଇଥାଏ। ଏଥିରେ ବେସିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି।
• ଘରୋଇ ଫ୍ଲୋରୋକେମିକାଲ୍ସ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ଏସିଡ ଗ୍ରେଡ୍‌ କ୍ଲୋରସପାର ଉପରେ ବେସିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କୁ ୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ହ୍ରାସ କରି ୨.୫ ପ୍ରତିଶତ କରାଯାଇଛି।
• ଇପିକ୍ଲୋରୋହାଇଡ୍ରିନର ବିନିର୍ମାଣରେ ପ୍ରୟୋଗ ହେଉଥିବା କଞ୍ଚା ଗ୍ଲିସେରିନ୍‌ ଉପରେ ବେସିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କୁ ୭.୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ହ୍ରାସ କରି ୨.୫ ପ୍ରତିଶତ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଚି।
• ଶିମ୍ପ ଫିଡ୍‌ର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ଲାଗି ମୁଖ୍ୟ ଇନପୁଟ୍‌ ଉପରେ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ।
• ପ୍ରୟୋଗଶାଳାରେ ନିର୍ମିତ ହୀରା (ଏଲଜିଡି)ର ଉତ୍ପାଦନରେ ଲାଗୁଥିବା ସିଡ୍‌ ଉପରେ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତାବ।
• ସୁନାର ଡୋରେ ଓ ବାର ଏବଂ ପ୍ଲାଟିନମ ଉପରେ ସୀମାଶୁଳ୍କ ବଢ଼ାଇବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ।
• ରୁପାର ଡୋରେ ଓ ବାର ଏବଂ ସରଞ୍ଜାମ ଉପରେ ସୀମାଶୁଳ୍କ ବୃଦ୍ଧି।
• ସିଆରଜିଓ ଷ୍ଟିଲର ନିର୍ମାଣ ଲାଗି କଞ୍ଚା ମାଲ, ଲୁହା ସ୍କାର୍ପ ଏବଂ ନିକେଲ କ୍ୟାଥୋଡ ଉପରେ ବେସିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ରିହାତି ଜାରି
• କପର ସ୍କାର୍ପ ଉପରେ ୨.୫ ପ୍ରତିଶତର ରିହାତି ବିସିଡିକୁ ଜାରି ରଖାଯିବ।
• ସମ୍ମିଶ୍ରିତ ରବର ଉପରେ ବେସିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କକୁ ବଢ଼ାଇ, ଲେଟେକ୍ସକୁ ଛାଡ଼ି ଅନ୍ୟ ପ୍ରାକୃତିକ ରବର ସମାନ, ୧୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ୨୫ ପ୍ରତିଶତ କିମ୍ବା କିଲୋଗ୍ରାମ ପ୍ରତି ୩୦ ଟଙ୍କା, ଯାହା ମଧ୍ୟ କମ ହୋଇଥିବ, ସେତିକି କରିବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତାବ।
• ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସିଗାରେଟ୍‌ ଉପରେ ଜାତୀୟ ବିପତ୍ତି ଆକସ୍ମିକତା ଶୁଳ୍କ (ଏନସିସିଡି)କୁ ତିନି ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ସଂଶୋଧିତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ ପ୍ରାୟ ୧୬ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି ।
ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ ସଂଗ୍ରହରେ ସଂଶୋଧନ
• ସମାଧାନ କମିଶନଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଅନ୍ତିମ ଆଦେଶ ପାରିତ କରିବା ପାଇଁ ଆବେଦନ ଦାଖଲ କରିବାର ତାରିଖ ଠାରୁ ୯ ମାସର ଏକ ସମୟ ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଆଇନ ୧୯୬୨ରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯିବ।
• ଆଣ୍ଟି-ଡମ୍ପିଂ ଡ୍ୟୁଟି (ଏଡିଡି), କାଉଣ୍ଟରଭେଲିଂ ଡ୍ୟୁଟି (ସିଭିଡି) ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ପଦକ୍ଷେପ ସହ ଜଡ଼ିତ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ସୁଯୋଗକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବା ଲାଗି ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଟାରିଫ ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯିବ।
• ସିଜିଏସଟି ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯିବ।
• ଜିଏସଟି ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଲାଗି ଟିକସ ଅର୍ଥରାଶିର ସର୍ବନିମ୍ନ ସୀମାକୁ ୧ କୋଟିରୁ ବଢ଼ାଇ ୨ କୋଟି କରି ଦିଆଯିବ।
• କମ୍ପାଉଣ୍ଡିଂ ଟିକସ ରାଶିର ବର୍ତ୍ତମାନର ୫୦ରୁ ୧୫୦ ପ୍ରତିଶତର ବର୍ତ୍ତମାନର ସୀମାକୁ ହ୍ରାସ କରି ୨୫ରୁ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ କରି ଦିଆଯିବ।
• କେତେକ ଅପରାଧର ନିରପରାଧୀକରଣ କରାଯିବ।
• ସମ୍ପୃକ୍ତ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ବିବରଣୀକୁ ଭରିବା ଲାଗି ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ତାରିଖ ଠାରୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ତିନି ବର୍ଷର ଅବଧି ପାଇଁ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ବିବରଣୀକୁ ଭରିବା ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧ ଲାଗୁ କରାଯିବ।
• ଇ-ବାଣିଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା (ଇସିଓ) ମାଧ୍ୟମରେ ମାଲ୍‌ର ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଯୋଗାଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଅଣ-ପଞ୍ଜିକୃତ ଯୋଗାଣକାରୀ ଏବଂ ମିଶ୍ରିତ ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ସକ୍ଷମ କରାଯିବ।

Ministry of Finance
HIGHLIGHTS OF THE UNION BUDGET 2023-24
01 FEB 2023 1:35PM by PIB Delhi
The Union Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2023-24 in Parliament today. The highlights of the Budget are as follows:
PART A
• Per capita income has more than doubled to ₹1.97 lakh in around nine years.
• Indian economy has increased in size from being 10th to 5th largest in the world in the past nine years.
• EPFO membership has more than doubled to 27 crore.
• 7,400 crore digital payments of ₹126 lakh crore has taken place through UPI in 2022.
• 11.7 crore household toilets constructed under Swachh Bharat Mission.
• 9.6 crore LPG connections provided under Ujjwala.
• 220 crore covid vaccination of 102 crore persons.
• 47.8 crore PM Jan Dhan bank accounts.
• Insurance cover for 44.6 crore persons under PM Suraksha Bima and PM Jeevan Jyoti Yojana.
• Cash transfer of ₹2.2 lakh crore to over 11.4 crore farmers under PM Kisan Samman Nidhi.
• Seven priorities of the budget ‘Saptarishi’ are inclusive development, reaching the last mile, infrastructure and investment, unleashing the potential, green growth, youth power and financial sector.
• Atmanirbhar Clean Plant Program with an outlay of ₹2200 crore to be launched to boost availability of disease-free, quality planting material for high value horticultural crops.
• 157 new nursing colleges to be established in co-location with the existing 157 medical colleges established since 2014.
· Centre to recruit 38,800 teachers and support staff for the 740 Eklavya Model Residential Schools, serving 3.5 lakh tribal students over the next three years.
· Outlay for PM Awas Yojana is being enhanced by 66% to over Rs. 79,000 crore.
· Capital outlay of Rs. 2.40 lakh crore has been provided for the Railways, which is the highest ever outlay and about nine times the outlay made in 2013-14.
· Urban Infrastructure Development Fund (UIDF) will be established through use of priority Sector Lending shortfall, which will be managed by the national Housing Bank, and will be used by public agencies to create urban infrastructure in Tier 2 and Tier 3 cities.
• Entity DigiLocker to be setup for use by MSMEs, large business and charitable trusts to store and share documents online securely.
• 100 labs to be setup for 5G services based application development to realize a new range of opportunities, business models, and employment potential.
· 500 new ‘waste to wealth’ plants under GOBARdhan (Galvanizing Organic Bio-Agro Resources Dhan) scheme to be established for promoting circular economy at total investment of Rs 10,000 crore. 5 per cent compressed biogas mandate to be introduced for all organizations marketing natural and bio gas.
· Centre to facilitate one crore farmers to adopt natural farming over the next three years. For this, 10,000 Bio-Input Resource Centres to be set-up, creating a national-level distributed micro-fertilizer and pesticide manufacturing network.
· Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana 4.0, to be launched to skill lakhs of youth within the next three years covering new age courses for Industry 4.0 like coding, AI, robotics, mechatronics, IOT, 3D printing, drones, and soft skills.
· 30 Skill India International Centres to be set up across different States to skill youth for international opportunities.
· Revamped credit guarantee scheme for MSMEs to take effect from 1st April 2023 through infusion of Rs 9,000 crore in the corpus. This scheme would enable additional collateral-free guaranteed credit of Rs 2 lakh crore and also reduce the cost of the credit by about 1 per cent.
· Central Processing Centre to be setup for faster response to companies through centralized handling of various forms filed with field offices under the Companies Act.
· The maximum deposit limit for Senior Citizen Savings Scheme to be enhanced from Rs 15 lakh to Rs 30 lakh.
· Targeted Fiscal Deficit to be below 4.5% by 2025-26.
• Agriculture Accelerator Fund to be set-up to encourage agri-startups by young entrepreneurs in rural areas.
• To make India a global hub for 'Shree Anna', the Indian Institute of Millet Research, Hyderabad will be supported as the Centre of Excellence for sharing best practices, research and technologies at the international level.
• ₹20 lakh crore agricultural credit targeted at animal husbandry, dairy and fisheries
• A new sub-scheme of PM Matsya Sampada Yojana with targeted investment of ₹6,000 crore to be launched to further enable activities of fishermen, fish vendors, and micro & small enterprises, improve value chain efficiencies, and expand the market.
• Digital public infrastructure for agriculture to be built as an open source, open standard and inter operable public good to enable inclusive farmer centric solutions and support for growth of agri-tech industry and start-ups.
• Computerisation of 63,000 Primary Agricultural Credit Societies (PACS) with an investment of ₹2,516 crore initiated.
• Massive decentralised storage capacity to be set up to help farmers store their produce and realize remunerative prices through sale at appropriate times.
• Sickle Cell Anaemia elimination mission to be launched.
• Joint public and Private Medical research to be encouraged via select ICMR labs for encouraging collaborative research and innovation.
• New Programme to promote research in Pharmaceuticals to be launched.
· Rs. 10 lakh crore capital investment, a steep increase of 33% for third year in a row, to enhance growth potential and job creation, crowd-in private investments, and provide a cushion against global headwinds.
· Aspirational Blocks Programme covering 500 blocks launched for saturation of essential government services across multiple domains such as health, nutrition, education, agriculture, water resources, financial inclusion, skill development, and basic infrastructure.
· Rs. 15,000 crore for implementation of Pradhan Mantri PVTG Development Mission over the next three years under the Development Action Plan for the Scheduled Tribes.
· Investment of Rs. 75,000 crore, including Rs. 15,000 crore from private sources, for one hundred critical transport infrastructure projects, for last and first mile connectivity for ports, coal, steel, fertilizer, and food grains sectors.
· New Infrastructure Finance Secretariat established to enhance opportunities for private investment in infrastructure.
· District Institutes of Education and Training to be developed as vibrant institutes of excellence for Teachers’ Training.
· A National Digital Library for Children and Adolescents to be set-up for facilitating availability of quality books across geographies, languages, genres and levels, and device agnostic accessibility.
· Rs. 5,300 crore to be given as central assistance to Upper Bhadra Project to provide sustainable micro irrigation and filling up of surface tanks for drinking water.
· ‘Bharat Shared Repository of Inscriptions’ to be set up in a digital epigraphy museum, with digitization of one lakh ancient inscriptions in the first stage.
· ‘Effective Capital Expenditure’ of Centre to be Rs. 13.7 lakh crore.
· Continuation of 50-year interest free loan to state governments for one more year to spur investment in infrastructure and to incentivize them for complementary policy actions.
· Encouragement to states and cities to undertake urban planning reforms and actions to transform our cities into ‘sustainable cities of tomorrow’.
· Transition from manhole to machine-hole mode by enabling all cities and towns to undertake 100 percent mechanical desludging of septic tanks and sewers.
· iGOT Karmayogi, an integrated online training platform, launched to provide continuous learning opportunities for lakhs of government employees to upgrade their skills and facilitate people-centric approach.
· More than 39,000 compliances reduced and more than 3,400 legal provisions decriminalized to enhance Ease Of Doing Business.
· Jan Vishwas Bill to amend 42 Central Acts have been introduced to further trust-based governance.
· Three centres of excellence for Artificial Intelligence to be set-up in top educational institutions to realise the vision of Make AI in India and Make AI work for India”.
· National Data Governance Policy to be brought out to unleash innovation and research by start-ups and academia.
· One stop solution for reconciliation and updation of identity and address of individuals to be established using DigiLocker service and Aadhaar as foundational identity.
· PAN will be used as the common identifier for all digital systems of specified government agencies to bring in Ease of Doing Business.
· 95 per cent of the forfeited amount relating to bid or performance security, will be returned to MSME’s by government and government undertakings in cases the MSME’s failed to execute contracts during Covid period.
· Result Based Financing to better allocate scarce resources for competing development needs.
· Phase-3 of the E-Courts project to be launched with an outlay of Rs. 7,000 crore for efficient administration of justice.
• R & D grant for Lab Grown Diamonds (LGD) sector to encourage indigenous production of LGD seeds and machines and to reduce import dependency.
• Annual production of 5 MMT under Green Hydrogen Mission to be targeted by 2030 to facilitate transition of the economy to low carbon intensity and to reduce dependence on fossil fuel imports.
• ₹35000 crore outlay for energy security, energy transition and net zero objectives.
• Battery energy storage systems to be promoted to steer the economy on the sustainable development path.
• 20,700 crore outlay provided for renewable energy grid integration and evacuation from Ladakh.
· “PM Programme for Restoration, Awareness, Nourishment and Amelioration of Mother Earth” (PM-PRANAM) to be launched to incentivize States and Union Territories to promote alternative fertilizers and balanced use of chemical fertilizers.
· ‘Mangrove Initiative for Shoreline Habitats & Tangible Incomes’, MISHTI, to be taken up for mangrove plantation along the coastline and on salt pan lands, through convergence between MGNREGS, CAMPA Fund and other sources.
· Green Credit Programme to be notified under the Environment (Protection) Act to incentivize and mobilize additional resources for environmentally sustainable and responsive actions.
· Amrit Dharohar scheme to be implemented over the next three years to encourage optimal use of wetlands, enhance bio-diversity, carbon stock, eco-tourism opportunities and income generation for local communities.
· A unified Skill India Digital platform to be launched for enabling demand-based formal skilling, linking with employers including MSMEs, and facilitating access to entrepreneurship schemes.
· Direct Benefit Transfer under a pan-India National Apprenticeship Promotion Scheme to be rolled out to provide stipend support to 47 lakh youth in three years.
· At least 50 tourist destinations to be selected through challenge mode; to be developed as a complete package for domestic and foreign tourists.
· Sector specific skilling and entrepreneurship development to be dovetailed to achieve the objectives of the ‘Dekho Apna Desh’ initiative.
· Tourism infrastructure and amenities to be facilitated in border villages through the Vibrant Villages Programme.
· States to be encouraged to set up a Unity Mall for promotion and sale of their own and also all others states’ ODOPs (One District, One Product), GI products and handicrafts.
· National Financial Information Registry to be set up to serve as the central repository of financial and ancillary information for facilitating efficient flow of credit, promoting financial inclusion, and fostering financial stability. A new legislative framework to be designed in consultation with RBI to govern this credit public infrastructure.
· Financial sector regulators to carry out a comprehensive review of existing regulations in consultation with public and regulated entities. Time limits to decide the applications under various regulations would also be laid down.
· To enhance business activities in GIFT IFSC, the following measures to be taken.
· Delegating powers under the SEZ Act to IFSCA to avoid dual regulation.
· Setting up a single window IT system for registration and approval from IFSCA, SEZ authorities, GSTN, RBI, SEBI and IRDAI.
· Permitting acquisition financing by IFSC Banking Units of foreign bank.
· Establishing a subsidiary of EXIM Bank for trade re-financing.
· Amending IFSCA Act for statutory provisions for arbitration, ancillary services, and avoiding dual regulation under SEZ Act
· Recognizing offshore derivative instruments as valid contracts.
· Amendments proposed to the Banking Regulation Act, the Banking Companies Act and the Reserve of India Act to improve bank governance and enhance investors’ protection.
· Countries looking for digital continuity solutions would be facilitated for setting up of their Data Embassies in GIFT IFSC.
· SEBI to be empowered to develop, regulate, maintain and enforce norms and standards for education in the National Institute of Securities Markets and to recognize award of degrees, diplomas and certificates.
· Integrated IT portal to be established to enable investors to easily reclaim the unclaimed shares and unpaid dividends from the Investor Education and Protection Fund Authority.
· To commemorate Azadi Ka Amrit Mahotsav, a one-time new small savings scheme, Mahila Samman Savings Certificate to be launched. It will offer deposit facility upto Rs 2 lakh in the name of women or girls for tenure of 2 years (up to March 2025) at fixed interest rate of 7.5 per cent with partial withdrawal option.
· The maximum deposit limit for Monthly Income Account Scheme to be enhanced from Rs 4.5 lakh to Rs 9 lakh for single account and from Rs 9 lakh to Rs 15 lakh for joint account.
· The entire fifty-year interest free loan to states to be spent on capital expenditure within 2023-24. Part of the loan is conditional on States increasing actual Capital expenditure and parts of outlay will be linked to States undertaking specific loans.
· Fiscal Deficit of 3.5% of GSDP allowed for States of which 0.5% is tied to Power sector reforms.
· Revised Estimates 2022-23:
• The total receipts other than borrowings is Rs 24.3 lakh crore, of which the net tax receipts are Rs 20.9 lakh crore.
• The total expenditure is Rs 41.9 lakh crore, of which the capital expenditure is about Rs 7.3 lakh crore.
• The fiscal deficit is 6.4 per cent of GDP, adhering to the Budget Estimate.
· Budget Estimates 2023-24:
• The total receipts other than borrowings is estimated at Rs 27.2 lakh crore and the total expenditure is estimated at Rs 45 lakh crore.
• The net tax receipts are estimated at Rs 23.3 lakh crore.
• The fiscal deficit is estimated to be 5.9 per cent of GDP.
• To finance the fiscal deficit in 2023-24, the net market borrowings from dated securities are estimated at Rs 11.8 lakh crore.
• The gross market borrowings are estimated at Rs 15.4 lakh crore.
PART – B
DIRECT TAXES
• Direct Tax proposals aim to maintain continuity and stability of taxation, further simplify and rationalise various provisions to reduce the compliance burden, promote the entrepreneurial spirit and provide tax relief to citizens.
• Constant endeavour of the Income Tax Department to improve Tax Payers Services by making compliance easy and smooth.
• To further improve tax payer services, proposal to roll out a next-generation Common IT Return Form for tax payer convenience, along with plans to strengthen the grievance redressal mechanism.
• Rebate limit of Personal Income Tax to be increased to Rs. 7 lakh from the current Rs. 5 lakh in the new tax regime. Thus, persons in the new tax regime, with income up to Rs. 7 lakh to not pay any tax.
• Tax structure in new personal income tax regime, introduced in 2020 with six income slabs, to change by reducing the number of slabs to five and increasing the tax exemption limit to Rs. 3 lakh. Change to provide major relief to all tax payers in the new regime.
New tax rates
Total Income (Rs)
Rate (per cent)
Up to 3,00,000
Nil
From 3,00,001 to 6,00,000
5
From 6,00,001 to 9,00,000
10
From 9,00,001 to 12,00,000
15
From 12,00,001 to 15,00,000
20
Above 15,00,000
30
• Proposal to extend the benefit of standard deduction of Rs. 50,000 to salaried individual, and deduction from family pension up to Rs. 15,000, in the new tax regime.
• Highest surcharge rate to reduce from 37 per cent to 25 per cent in the new tax regime. This to further result in reduction of the maximum personal income tax rate to 39 per cent.
• The limit for tax exemption on leave encashment on retirement of non-government salaried employees to increase to Rs. 25 lakh.
• The new income tax regime to be made the default tax regime. However, citizens will continue to have the option to avail the benefit of the old tax regime.
• Enhanced limits for micro enterprises and certain professionals for availing the benefit of presumptive taxation proposed. Increased limit to apply only in case the amount or aggregate of the amounts received during the year, in cash, does not exceed five per cent of the total gross receipts/turnover.
• Deduction for expenditure incurred on payments made to MSMEs to be allowed only when payment is actually made in order to support MSMEs in timely receipt of payments.
• New co-operatives that commence manufacturing activities till 31.3.2024 to get the benefit of a lower tax rate of 15 per cent, as presently available to new manufacturing companies.
• Opportunity provided to sugar co-operatives to claim payments made to sugarcane farmers for the period prior to assessment year 2016-17 as expenditure. This expected to provide them a relief of almost Rs. 10,000 crore.
• Provision of a higher limit of Rs. 2 lakh per member for cash deposits to and loans in cash by Primary Agricultural Co-operative Societies (PACS) and Primary Co-operative Agriculture and Rural Development Banks (PCARDBs).
• A higher limit of Rs. 3 crore for TDS on cash withdrawal to be provided to co-operative societies.
• Date of incorporation for income tax benefits to start-ups to be extended from 31.03.23 to 31.3.24.
• Proposal to provide the benefit of carry forward of losses on change of shareholding of start-ups from seven years of incorporation to ten years.
• Deduction from capital gains on investment in residential house under sections 54 and 54F to be capped at Rs. 10 crore for better targeting of tax concessions and exemptions.
• Proposal to limit income tax exemption from proceeds of insurance policies with very high value. Where aggregate of premium for life insurance policies (other than ULIP) issued on or after 1st April, 2023 is above Rs. 5 lakh, income from only those policies with aggregate premium up to Rs. 5 lakh shall be exempt.
• Income of authorities, boards and commissions set up by statutes of the Union or State for the purpose of housing, development of cities, towns and villages, and regulating, or regulating and developing an activity or matter, proposed to be exempted from income tax.
• Minimum threshold of Rs. 10,000/- for TDS to be removed and taxability relating to online gaming to be clarified. Proposal to provide for TDS and taxability on net winnings at the time of withdrawal or at the end of the financial year.
• Conversion of gold into electronic gold receipt and vice versa not to be treated as capital gain.
• TDS rate to be reduced from 30 per cent to 20 per cent on taxable portion of EPF withdrawal in non-PAN cases.
• Income from Market Linked Debentures to be taxed.
• Deployment of about 100 Joint Commissioners for disposal of small appeals in order to reduce the pendency of appeals at Commissioner level.
• Increased selectivity in taking up appeal cases for scrutiny of returns already received this year.
• Period of tax benefits to funds relocating to IFSC, GIFT City extended till 31.03.2025.
• Certain acts of omission of liquidators under section 276A of the Income Tax Act to be decriminalized with effect from 1st April, 2023.
• Carry forward of losses on strategic disinvestment including that of IDBI Bank to be allowed.
• Agniveer Fund to be provided EEE status. The payment received from the Agniveer Corpus Fund by the Agniveers enrolled in Agnipath Scheme, 2022 proposed to be exempt from taxes. Deduction in the computation of total income is proposed to be allowed to the Agniveer on the contribution made by him or the Central Government to his Seva Nidhi account.
INDIRECT TAXES
• Number of basic customs duty rates on goods, other than textiles and agriculture, reduced to 13 from 21.
• Minor changes in the basic custom duties, cesses and surcharges on some items including toys, bicycles, automobiles and naphtha.
• Excise duty exempted on GST-paid compressed bio gas contained in blended compressed natural gas.
• Customs Duty on specified capital goods/machinery for manufacture of lithium-ion cell for use in battery of electrically operated vehicle (EVs) extended to 31.03.2024
• Customs duty exempted on vehicles, specified automobile parts/components, sub-systems and tyres when imported by notified testing agencies, for the purpose of testing and/ or certification, subject to conditions.
• Customs duty on camera lens and its inputs/parts for use in manufacture of camera module of cellular mobile phone reduced to zero and concessional duty on lithium-ion cells for batteries extended for another year.
• Basic customs duty reduced on parts of open cells of TV panels to 2.5 per cent.
• Basic customs duty on electric kitchen chimney increased to 15 per cent from 7.5 per cent.
• Basic customs duty on heat coil for manufacture of electric kitchen chimneys reduced to 15 per cent from 20 per cent.
• Denatured ethyl alcohol used in chemical industry exempted from basic customs duty.
• Basic customs duty reduced on acid grade fluorspar (containing by weight more than 97 per cent of calcium fluoride) to 2.5 per cent from 5 per cent.
• Basic customs duty on crude glycerin for use in manufacture of epicholorhydrin reduced to 2.5 per cent from 7.5 per cent.
• Duty reduced on key inputs for domestic manufacture of shrimp feed.
• Basic customs duty reduced on seeds used in the manufacture of lab grown diamonds.
• Duties on articles made from dore and bars of gold and platinum increased.
• Import duty on silver dore, bars and articles increased.
• Basic Customs Duty exemption on raw materials for manufacture of CRGO Steel, ferrous scrap and nickel cathode continued.
• Concessional BCD of 2.5 per cent on copper scrap is continued.
• Basic customs duty rate on compounded rubber increased to 25 per cent from 10 per cent or 30 per kg whichever is lower.
• National Calamity Contingent Duty (NCCD) on specified cigarettes revised upwards by about 16 per cent.
Legislative Changes in Customs Laws
• Customs Act, 1962 to be amended to specify a time limit of nine months from date of filing application for passing final order by Settlement Commission.
• Customs Tariff Act to be amended to clarify the intent and scope of provisions relating to Anti-Dumping Duty (ADD), Countervailing Duty (CVD), and Safeguard Measures.
• CGST Act to be amended
• to raise the minimum threshold of tax amount for launching prosecution under GST from one crore to two crore;
• to reduce the compounding amount from the present range of 50 to 150 per cent of tax amount to the range of 25 to 100 per cent;
• decriminalise certain offences;
• to restrict filing of returns/statements to a maximum period of three years from the due date of filing of the relevant return/statement; and
• to enable unregistered suppliers and composition taxpayers to make intra-state supply of goods through E-Commerce Operators (ECOs).