শেল-থুম মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী বজেত ২০২৩-২৪গী শম্লপ্পা ৱারোল
01 FEB 2023 1:35PM by PIB Imphal
ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন্না ঙসি পার্লিয়ামেন্ততা কেন্দ্রগী বজেত ২০২৩-২৪ লান্থোকখ্রে। বজেত অসিগী শম্লপ্পা ৱারোলশিং মখাদা পীরিঃ
পার্ত এ.
• চাউরাকপা চহি মাপনগী মনুংদা পর কেপিতা ইনকম্না শরুক অনি হেন্দুনা লুপা লাখ ১.৯৭ য়ৌরে।
• মমাংগী চহি মাপনসিদা ভারতকী শেন্মিৎলোনগী পাক চাউবা হেনগত্তুনা মালেমগী ১০শুবদগী ৫শুবদা লৈরে।
• ই.পি.এফ.ও. মেম্বরশিপ মশিংনা শরুক অনি হেনগত্তুনা করোর ২৭ য়ৌরে।
• ইং ২০২২দা লুপা করোর লাখ ১২৬গী শেনফমগী দিজিতেল পেমেন্ত ত্রাঞ্জেক্সন করোর ৭৪০০ য়ু.পি.আই.দা পাংথোকখি।
• স্বছ ভারত মিসনগী মখাদা ইমুং-মনুংগী অমাংশঙ করোর ১১.৭ শাখি।
• উজ্বালাগী মখাদা এল.পি.জি. জন্নেক্সন করোর ৯.৬ পীখি।
• মীওই করোর ১০২দা কোবিদ ভেক্সিন করোর ২২০ কাপখি।
• পি.এম. জন ধন বেঙ্ক একাউন্ত করোর ৪৭.৮।
• পি.এম. সুরক্ষা বিমা অমসুং পি.এম. জীবন জ্যোতী য়োজনাগী মখাদা মীওই করোর ৪৪.৬তা ইন্স্যুরেন্স কবর পীখি।
• পি.এম. কিসান সম্মান নিধীগী মখাদা লৌমী করোর ১১.৪ হেনবগী মফমদা লুপা করোর লাখ ২.২ পীথখি।
• “সপ্তারিশী”, বজেত অসিনা অহেনবা মিৎয়েং চঙলিবা ৱাফম তরেত অসিদি ইনক্লুসিব দিভেলপমেন্ত, লাস্ত মাইল য়ৌবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ইনভেস্তমেন্ত, তৌবা ঙম্বগী মতিক ফুদোকপা, প্রীন গ্রোথ, নহাশিংগী পাঙ্গল অমসুং ফাইনেন্সিএল সেক্তরনি।
• লুপা করোর ২২০০ কাইথগদবা আত্মানির্ভর ক্লীন প্লান্ত প্রোগ্রাম অমা ভেল্যু ৱাংবা হোর্তিকলচর লৌরোক ফংহন্নবগীদমক্তা লাইনা লৈতবা, ক্বালিতী লৈবা প্লান্তিং মেতরিএল ফংবা হেনগৎহন্নবা হৌদোক্লগনি।
• ইং ২০১৪গী মতুংদা হান্নদগী লৈরক্লবা মেদিকেল কোলেজ ১৫৭তা পুন্সিনবা অনৌবা নর্সিং কোলেজ ১৫৭ লিংখৎকনি।
· এক্লাব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল ৭৪০গীদমক্তা কেন্দ্রনা ওজা অমসুং সপ্পোর্ত স্তাফ ৩৮,৮০০ লৌগনি অমসুং মথংগী চহি ৩০সিদা ত্রাইবেল মহৈরোই লাখ .৩.৫দা তেংবাংগনি।
· পি.এম. অ ৱস য়োজনাগীদমক্তা থাদবা শেনফম্বু ৬৬% হেনগত্তুনা লুপা করোর ৭৯,০০০ য়ৌহনখ্রে।
· খ্বাইদগী চাউনা শেল কাইথোকপা অমসুং ইং ২০১৩-১৪দা কাইথোকখিবা শেনফমগী চাউরাকপা শরুক মাপন ওইদুনা রেলৱেজতা লুপা করোর লাখ ২.৪০গী কেপিতেল পীখ্রে।
· অর্বান ইনফ্রাস্ত্রকচর দিভেলপমেন্ত ফন্দ (য়ু.আই.দি.এফ.) অসি প্রাওরিতী সেক্তর লেন্দিং শোর্তফোল শিজিন্নদুনা লিংখৎকনি, অমসুং নেস্নেল হাউজিং বেঙ্কনা শেন্নগনি, অমসুং তাইয়র ২ অমসুং ৩গী শহরশিংদা অর্বান ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্নবগীদমক্তা পব্লিক এজেন্সীশিংনা শিজিন্নগনি।
• এম.এস.এম.ই., অচৌবা কারবার অমসুং চেরিতেবল ত্রস্তশিংনা দোক্যুমেন্তশিংবু ওনলাইন্দা সেক্যুর ওইনা থম্বা অমসুং শেয়র তৌদুনা শিজিন্নবা য়ানবগীদমক্তা এন্তাইতী দিজিলোক্কর শেম্লগনি।
• অনৌবা খুদোংচাবা লৌবা, ব্যুজিনেস মোদেল অমসুং ইমপ্লোয়মেন্ত পোতেন্সিএল কয়া থবক্তা ওন্থোকপা য়াহন্নবা ৫জি. সর্ভিস্তা য়ুম্ফম ওইবা এপ্লিকেসন শানবগীদমক্তা লেব ১০০ লিংখৎকনি।
· লুপা করোর ১০,০০০গী অপুনবা শেনফম ইনভেস্ত তৌদুনা সর্ক্যুলর ইকোনোমী খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা ‘ৱেস্ত তু ৱেল্থ’কী অনৌবা প্লান্ত ৫০০বু গোবরধন (গেল্বানাইজিং ওর্গানিক বাইও-এগ্রো রিসোর্স ধন) স্কিমগী মখাদা লিংখৎকনি। নেচরেল অমসুং বাইও গ্যাস মার্কেতিং তৌনবগীদমক্তা লুপ খুদিংগী ৫% কম্প্রেস বাইওগ্যাসকী মেন্দেত হৌদোক্লগনি।
· মথংগী চহি অহুমগী মনুংদা লৌমী করোর অমবু নেচরেল ফার্মিং তৌহন্নবগীদমক্তা কেন্দ্রনা তেংবাংগনি। মসিগীদমক্তা, বাইও-ইনপুত রিসোর্স সেন্তর ১০,০০০ লিংখত্তুনা নেস্নেল লেবেল দিস্ত্রিব্যুতেদ মাইক্রো-ফর্তিলাইজর অমসুং পেস্তিসাইদ মেন্যুফেকচরিং নেতৱর্ক শেমগনি।
· কোদিং, এ.আই., রোবোতিক্স, মেকাত্রোনিক্স, আই.ও.তি., ৩দি. প্রিন্তিং, দ্রোন অমসুং সোফ স্কিলগুম্বা ইন্দস্ত্রী ৪.০গী অনৌবা য়ুগকী কোর্স তম্বীদুনা মথংগী চহি ওহুমদা নহা লাখ কয়াদা স্কিল পীনবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রী কৌশল বিকাস য়োজনা ৪.০ হৌদোক্লগনি।
· নহাশিংবু মালেমগী থাক্কী খুদোংচাবা কয়া ফংহন্নবা স্কিল লৈহন্নবগীদমক্তা তোঙানবা রাজ্যশিংদা স্কিল ইন্দিয়া ইন্তর্নেস্নেল সেন্তর ৩০ লিংখৎকনি।
· লুপা করোর ৯০০০বু কোর্পস্তা হাপচিনবগী খুত্থাংদা এম.এস.এম.ই.গী শেমদোক্লবা ক্রেদিত গেরেন্তী স্কিম অসি এপ্রিল ১, ২০২৩দগী চৎনবা হৌরগনি। স্কিম অসিনা লুপা করোর লাখ ২গী এদিস্নেল কোলেতরেল-ফ্রী গেরেন্তীদ ক্রেদিত লৌবা য়াহনগনি অমসুং ক্রেদিতকী কোস্তপু চাউরাক্না ১%গী চাংদা হন্থহনগনি।
· কম্পেনিজ এক্তকী মখাদা ফিল্দ ওফিসশিংদা মেনবা তোঙানবা ফোর্মশিং সেন্ত্রেলাইজ ওইবা মওংদা শেন্নদুনা কম্পেনীশিংদা হেন্না য়াঙবা রেস্পোন্স পীবা ঙম্নবগীদমক্তা সেন্ত্রেল প্রোসেসিং সেন্তর লিংখৎলগনি।
· সেনিয়র সিতিজন সেবিং স্কিমগী মেক্সিমম দিপোজিত লিমিত অসিসু লুপা লাখ ১৫দগী লুপা লাখ ৩০দা হেনগৎলগনি।
· ইং ২০২৫-২৬ ফাওবদা তার্গেতেদ দিস্কেল দেফিসিত অসি ৪.৫%গী মখাদা লৈরগনি।
• নহা ওইবা ওন্তোপ্রিনরশিংগী এগ্রি-স্তার্তঅপশিংবু খুঙ্গংগী মফমশিংদা পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক্তা এগ্রিকলচর এক্সেলেরেতর ফন্দ শেম্লগনি।
• ভারতপু ‘শ্রী অন্না’গী গ্লোবেল হব অমা ওইহন্নবগীদমক্তা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ মিল্লেত রিসর্চ, হাইদ্রবাদপু খ্বাইদগী ফবা থৌওং, রিসর্চ অমসুং তেক্নোলোজীশিংবু মালেমগী থাক্তা শেয়র তৌননবগীদমক্তা সেন্তর ওফ এক্সলেন্স অমা ওইনা শৌগৎলগনি।
• এনিমেল হসবেন্দরী, দাইরী অমসুং ফিশরীজকী লুপা করোর লাখ ২০গী এক্রিকলচরেল ক্রেদিতকী পান্দম থম্লে।
• পি.এম. মতস্যা সম্পদা য়োজনাগী অনৌবা সব-স্কিম অমা ঙামী, ঙা য়োনবা অমসুং মাইক্রো অমদি অপীকপা ইন্তর্প্রাইসশিংগী থবক খুমাং চাউশিলহন্নবা অমসুং মার্কেত চাউথোকহন্নবগীদমক্তা লুপা করোর ৬০০০কী তার্গেতেদ ইনভেস্তমেন্তকা লোয়ননা হৌদোক্লগনি।
• ইনক্লুসিব ওইদুনা লৌমীশিংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙদুনা পুরকপা ৱারোইশিন লৈহন্নবা অমসুং এগ্রি-তেক ইন্দস্ত্রী অমসুং স্তার্তঅপশিংনা শাহৌ লৌবদা তেংবাংনবগীদমক্তা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর ফোর এগ্রিকলচর অসিবু ওপন সোর্স, ওপন স্তেন্দর্দ অমসুং ইন্তর ওপরেবল পব্লিক গুদ ওইনা শারগনি।
• লুপা করোর ২৫১৬কী ইনভেস্তমেন্ত তৌদুনা প্রাইমারী এগ্রিকলচর ক্রেদিত সোসাইতী (পি.এ.সি.এস.) ৬৩০০০ কম্প্যুতরাইজেসন তৌবা হৌরে।
• লৌমীশিংনা মখোয়গী পোত্থোক থম্বদা তেংবাংবা অমসুং মতাং চাবা মতমদা য়োন্দুনা ফংফম থোকপা মমল ফংহন্নবগীদমক্তা চাউরবা দিসেন্ত্রেলাইজ স্তোরেজ কেপাসিতী শেম্লগনি।
• সিক্কল সেল এনেমিয়া ইলিমিনেসন মিসন হৌদোক্লগনি
• রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসন তেংবাংনদুনা পাংথোকপগী থৌওং পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক্তা খনগৎলবা আই.সি.এম.আর. লেবকী খুত্থাংদা জোইন্ত পব্লিক অসুং প্রাইভেত মেদিকেল রিসর্চ পুক্নিং থৌগৎলগনি।
• ফার্মাস্যুতিকেল্সতা রিসর্চ তৌবা পুক্নিং থৌগৎনবা অনৌবা প্রোগ্রাম হৌদোকখ্রে।
· শাহৌ লৌবা ঙম্বগী মতিক অমসুং থবক পীবা, ক্রাউদ ইন প্রাইভেত ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহনবা অমসুং গ্লোবেল হেদৱিন্দ লাকপদা তেংবাংবা ঙম্নবগীদমক্তা চহি অহুম থংন-থংননা ৩৩%গী চাংদা হেনগৎপা লুপা করোর লাখ ১০গী কেপিতেল ইনভেস্তমেন্ত।
· হকশেল, ন্যুত্রিসন, এজুকেসন, এগ্রিকলচর, ৱাতর রিসোর্স, ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন, স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং বেসিক ইনফ্রাস্ত্রকচরগুম্বা তোঙানবা দোমেনশিংগী তঙাই ফদবা গবর্নমেন্ত সর্ভিসশিং সেচ্যুরেসন তৌনবগীদমক্তা ব্লোক ৫০০ কোনবা এস্পিরেস্নেল ব্লোক প্রোগ্রাম হৌদোকখ্রে।
· সেদ্যুল ত্রাইবশিংগী দিভেলপমেন্ত এক্সন প্লানগী মখাদা মথংগী চহি অহুমদা প্রধান মন্ত্রী পি.ভি.তি.জি. দিভেলপমেন্ত মিসন পায়খৎনবগীদমক্তা লুপা করোর ১৫,০০০।
· ক্রিতিকেল ত্রান্সপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত ১০০, হিথাংফমশিংগী লাস্ত অমসুং ফর্স্ত মাইল কন্নেক্তিবিতী, কোয়লা, স্তীল, হার অমসুং ফুদ গ্রেন সেক্তরগীদমক্তা প্রাইভেত সোর্সতগী লুপা করোর ১৫০০০ য়াওনা লুপা করোর ৭৫,০০০গী ইনভেস্তমেন্ত।
· ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লমদা প্রাইভেত ইনভেস্তমেন্ত তৌবগী খুদোংচাবা হেনগৎহন্নবা ন্যু ইনফ্রাস্ত্রকচর ফাইনান্স সেক্রেতরিএত লিংখৎখ্রে।
· তীচর্স ত্রেনিংগী মতিক লৈবা ইন্সতিত্যুত ওফ এক্সলীন্স ওইনা দিস্ত্রিক্ত ইন্সতিত্যুত ওফ এজুকেসন এন্দ ত্রেনিং শেমখ্রে।
· জিওগ্রাফী, লোল, জোনর অমসুং থাক শিনবা থুংবগী ক্বালিতী লৈবা লাইরিক ফংবা হেনগৎহন্নবা অমসুং দিভাইস এগ্নোস্তিক এসেসিবিলিতীগীদমক্তা অঙাং অমসুং ইনখৎলক্লিবা মীওইশিংগী নেস্নেল দিজিতেল লাইব্রেরী লিংখৎকনি।
· তুং কোইনা চৎকদবা মাইক্রো ইরিগেসন পীনবা অমসুং থক্নবা ঈশিংগী সর্ফেস তেঙ্ক থলহন্নবগীদমক্তা লৈরিবা অপ্পর ভদ্রা প্রোজেক্ততা কেন্দ্রগী তেংবাং ওইনা লুপা করোর ৫৩০০ পীরগনি।
· অহানবা থাক্তা অরিবা ইন্সক্রিপ্সন লাখ অয়া দিজিতাইজ তৌদুনা, দিজিতেল ইপিগ্রাফী ম্যুজিয়ম অমদা ‘ভারত শেয়র্দ রিপোজিতরী ইন্সক্রিপ্সন’ লিংখৎকনি।
· কেন্দ্রগী ‘ইফেক্তিব কেপিতেল এক্সপেন্দিচর’ অসি লুপা করোর লাখ ১৩.৭ ওইরগনি।
· ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনভেস্তমেন্ত তৌবা হেনগৎহন্নবা অমসুং কমপ্লিমেন্তরী পোলিসী এক্সনগীদমক্তা মখোয়দা ইন্সেন্তিবাইজ তৌনবগীদমক্তা রাজ্য সরকারশিংদা শেন্দোই য়াওদনা পীরিবা চহি ৫০গী লোনবু চহি অমগা শাংদোকহনবা।
· অর্বান প্লান্নিং রিফোর্ম অমসুং ঐখোয়গী শহরশিংবু “হয়েংগী সস্তেনেবল শহর”দা ওন্থোক্নবা থবক পায়খৎনবগীদমক্তা রাজ্য অমসুং শহরশিংদা পুক্নিং থৌগৎপা।
· রাজ্য অমসুং শহরশিংবু সেপ্তিক তেঙ্ক অমসুং সিৱরশিংগী মেকানিকেল দিস্লদজিং ১০০%কী চাংদা পাংথোকপা ঙমহন্দুনা মেনহোলদগী মছিন হোল মোদতা ওন্থোকপা।
· সরকারগী থৌমী লাখ কয়াদা মখোয়গী স্কিল অপগ্রেদ তৌহন্নবা অমসুং পীপল সেন্ত্রিক এপ্রোচ লৈহনবদা তেংবাংনবা লেপ্তনা তম্বা য়াবগী খুদোংচাবা পীনবগীদমক্তা ইন্তিগ্রেতেদ ওনলাইন ত্রেনিং প্লেতফোর্ম, আই.জি.ও.তি. কর্ময়োগী হৌদোকখ্রে।
· কারবার তৌবা হেন্না নুংঙাইহন্নবগীদমক্তা কমপ্লাইএন্স ৩৯০০০ হেন্না লৌথোকখ্রে অমসুং লিগেল প্রোবিজন ৩৪০০ হেনববু দিক্রিমিনেলাইজ তৌখ্রে।
· ত্রস্ত-বেজ গবর্নেন্স হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা সেন্ত্রেল এক্ত ৪২ এমেন্দ তৌনবা জন বিশ্বাস বিল হৌদোকখ্রে।
· “মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং মেক এ.আই. ৱর্ক ফোর ইন্দিয়া”গী পান্দম ফংবা ঙম্নবগীদমক্তা মকোক থোংবা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা আর্তিফিসিএল ইন্তেল্লিজেন্সকী সেন্তর ওফ এক্সলেন্স অহুম লিংখৎলগনি।
· স্তার্তঅপ অমসুং একাদমিয়াশিংনা ইন্নোভেসন অমসুং রিসর্চ পাক শন্না পাংথোকপা ঙমহন্নবগীদমক্তা নেস্নেল দেতা গবর্নেন্স পোলিসী পুরক্লগনি।
· দিজিলোক্কর সর্ভিস অমসুং আধারবু ফাউন্দেস্নেল আইদেন্তিতী ওইনা শিজিন্নদুনা মীওই অমগী শক্তাক অমসুং লৈফম অপদেসন তৌবা অমসুং রিকন্সাইল তৌবগী ৱান স্তোপ সোল্যুসন শেমলগনি।
· ইজ ওফ দুইং বিজনেস লৈহন্নবগীদমক্তা অখন্নবা সরকারগী এজেন্সীশিংগী দিজিতেল পথাপ খুদিংদা পি.এ.এন.বু কম্মন আইদেন্তিফাইয়র ওইনা শিজিন্নরগনি।
· এম.এস.এম.ই.শিংনা কোবিদকী মতমগী মনুংদা করিগুম্বা কন্ত্রেক্ত লোইশিনবা ঙমদবা থোক্লবদি বিদ তৌবা নত্ত্রগা পর্ফোরমেন্স সেক্যুরিতীগা মরী লৈনবা ফোর্ফিত তৌখ্রবা শেনফমগী ৯৫%বু সরকার নত্ত্রগা সরকারগী অন্দর্তেকিংশিংনা এম.এস.এম.ই.শিংদা হন্দোক্কনি।
· দিভেলপমেন্ত নীদশিংদা চাংয়েংনবা ঙম্নবগীদমক্তা স্কার্স রিসোর্স নিংথিনা য়েন্থোকপা য়ানবগীদমক্তা রিজল্ততা য়ুম্ফম ওইবা ফাইনান্সিং পাংথোক্কনি।
· অচুম্বা ৱায়েল নিংথিনা পীবা ঙমহন্নবগীদমক্তা ই-কোর্ত প্রোজেক্তকী ফেজ ৩ অসি লুপা করোর ৭০০০গী শেনফম কাইথোক্তুনা হৌরগনি।
• লেব গ্রোন দাইমন্দ (এল.জি.দি.) সেক্তরগী আর. অমসুং দি. গ্রান্ত্র অসিনা এল.জি.দি. সীদ অমসুং মছিনগী ইন্দিজিনিয়স প্রদক্সন তৌবা অমদি ইম্পোর্ত দিপেন্দেন্সী হন্থহন্নবা পুক্নিং থৌগৎকনি।
• শেন্মিৎলোনবু লো কার্বন ইন্তেন্সিতীদা ওন্থোকপদা তেংবাংবা অমসুং ফোসিল ফুএল ইম্পোর্ত্তা মখা পোনবা হন্থহন্নবা ইং ২০৩০ ফাওবদা গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসনগী মখাদা এম.এম.তি. ৫গী এনুএল প্রদক্সনগী তার্গেত থম্লে।
• ইনর্জী সেক্যুরিতী, ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন অমসুং নেত জিরো পান্দমগীদমক্তা লুপা করোর ৩৫০০০ কাইথোকপা।
• শেন্মিৎলোনবু সস্তেনেবল দিভেলপমেন্তকী লম্বীদা পুনবগীদমক্তা হেন্না ফবা ইনর্জী স্তোরেজ সীস্তেম খুমাং চাউশিলহনগনি।
• লদাখতগী রিন্যুএবল ইনর্জী গ্রিদ ইন্তিগ্রেসন অমসুং ইভাক্বেসন তৌনবগীদমক্তা লুপা করোর ২০৭০০ শিজিন্ননবা পীখ্রে।
· মহুত শিনবা য়াবা অতোপ্পা হার শিজিন্নবা অমসুং কেমিকেল ফর্তিলাইজর খল ঙাক্না শিজিন্ননবা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংবু ইন্সেন্তিবাইজ তৌনবা “পি.এম. প্রোগ্রাম ফোর রেস্তোরেসন, এৱিয়র্নেস, নৌরিশমেন্ত অমসুং এমেলিওরেসন ওফ মদর আর্থ” (পি.এম.-প্রনাম) হৌদোক্লগনি।
· এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস., কেম্পা ফন্দ অমসুং অতোপ্পা সোর্সশিং পুন্সিন্দুনা সোল্ত পেন মফম অমসুং সমুদ্র তোর্বান্দা মেংগ্রুব থানবগীদমক্তা ‘মেংগ্রুব ইনিসিএতিব ফোর শোর্লাইন হেবিতেত & তেঞ্জিবল ইনকম’ (এম.আই.এস.ঐচ.তি.আই.) পায়খৎলগনি।
· ইনভাইরনমেন্তেল্লী সস্তেনেবল অমসুং রেস্পোন্সিব এক্সনগীদমক্তা অহেনবা রিসোর্স ইন্সেন্তিবাইজ অমসুং শিজিন্ননবগীদমক্তা ইনভাইরনমেন্ত (প্রোতেক্সন) এক্তকী মখাদা গ্রীন ক্রেদিত প্রোগ্রাম নোতিফাই তৌরগনি।
·ৱেতলেন্দ নিংথিনা শিজিন্ননবা, বাইও দাইবর্সিতী, কার্বন স্তোক, ইকো-তুরিজমগী খুদোংচাবা হেনগৎহন্নবা অমসুং লোকেল খুন্নাইগী শেন্দান লম্বী হেন্না ফগৎহন্নবগী থৌওং পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক্তা মথংগী চহি ৩০ চুপ্না অমৃত ধরোহর স্কিম পায়খৎকনি।
· দিমান্দদা য়ুম্ফম ওইবা ফোর্মেল স্কিলিং, এম.এস.এম.ই. য়াওনা ইমপ্লোয়রশিংগা লিঙ্ক তৌবগী মতৌ লৈহন্নবা অমসুং ওন্তোপ্রিনরশিপ স্কিমশিং ফংবা নুংঙাইহন্নবগীদমক্তা অমত্তা ওইনা পুন্সিল্লবা স্কিল ইন্দিয়া দিজিতেল প্লেতফোর্ম অমা হৌদোক্লগনি।
· চহি অহুমগী মনুংদা নহা লাখ ৪৭তা স্তাইপেন্দ সপ্পোর্ত পীনবগীদমক্তা পেন-ইন্দিয়া নেস্নেল এপ্রেন্তাইসশিপ প্রোমোসন স্কিমগী মখাদা দাইরেক্ত বেনেফিত ত্রান্সফর স্কিম অমা হৌদোক্লগনি।
· চেলেঞ্জ মোদকী খুত্থাংদা য়ামদ্রবদা তুরিস্ত দেস্তিনেসন ৫০ খনগৎকনি; লৈবাক অমসুং মীরমগী তুরিস্তশিংগীদমক্তা কমপ্লিত পেকেজ ওইনা শেমগৎকনি।
· সেক্তরগা অখন্নবা স্কিলিং অমসুং ওন্তোপ্রিনর্শিপ দিভেলপমেন্ত অমা ‘দেখো অপ্না দেশ’ খোঙথাংগী পান্দম ফংহন্নবগীদমক্তা পায়খৎলগনি।
· ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংদা তুরিজম ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং এমেনিতীশিং লৈহল্লগনি।
· রাজ্যশিংনা মশাগী অমসুং অতোপ্পা রাজ্যশিংগী ও.দি.ও.পি. (ৱান দিস্ত্রিক্ত, ৱান প্রদক্ত), জি.আই. পোত্থোক অমদি হেন্দিক্রাফ য়োনবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎচনবগীদমক্তা য়ুনিতী মোল অমা লিংখৎনবা তেংবাংগনি।
· ক্রেদিত নিংথিনা পীবা ঙম্নবা, ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন খুমাং চাউশিলহন্নবা অমসুং ফাইনেন্সিএল স্তেবিলিতী পুরকহন্নবা থৌওংশিংদা তেংবাংনবগীদমক্তা শেল থুম অমসুং মরী লৈনবা ই-পাউশিংগী থমফম ওইনা তেংবাংহন্নবা নেস্নেল ফাইনেন্সিএল ইনফোর্মেসন রেজিস্ত্রী অমা শেম্লগনি। মসিগুম্বা ক্রেদিত পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিবু য়েংশিন্নবগীদমক্তা আর.বি.আই.গা তান্নদুনা অনৌবা লেজিস্লেতিব ফ্রেমৱর্ক অসি দিজাইন তৌগনি।
· ফাইনেন্সিএল সেক্তর রেগ্যুলেতরশিংনা হৌজিক লৈরিবা কাঙলোনশিংবু পব্লিক অমসুং রেগ্যুলেতেদ এন্তাইতীশিংগা খন্ন-নৈনদুনা পাক শন্না য়েংশিনগনি। তোঙানবা কাঙলোনশিংগী মখাদা এপ্লিকেসনগী ৱারেপ লৌবগী অকক্নবা মতমসু লেপকনি।
· গিফ আই.এফ.এস.সি.দা পাংথোক্লিবা কারবারগী থবকশিং হেনগৎহন্নবগীদমক্তা মখাগী থৌরাংশিং লৌখৎখ্রেঃ
· দুএল রিগ্যুলেসন থোকহন্দনবগীদমক্তা এস.ই.জেত. এক্তকী মখাদা আই.এফ.এস.সি.এ.দা শক্তি শিন্নবা।
· আই.এফ.এস.সি.এ., এস.ই.জেত. ওথোরিতী, জি.এস.তি.এন., আর.বি.আই., এস.ই.বি.আই. অমসুং আই.আর.দি.এ.আই.দগী অয়াবা লৌবা অমসুং রেজিস্ত্রেসন তৌনবা সিঙ্গল ৱিন্দো আই.তি. সীস্তেম অমা শেম্লে।
· ফোরেন বেঙ্ককী আই.এফ.এস.সি. বেঙ্কিং য়ুনিতশিংনা এক্বিজিসন ফাইনান্সিং তৌবা য়াহল্লে।
· ত্রেদ রি-ফাইনান্সিংগীদমক্তা একজিম বেঙ্ককী সবসিদরী শেম্বা।
· আর্বিত্রেসন, এনিল্লরী সর্ভিস অমসুং এস.ই.জেত.কী মখাদা দুএল রিগ্যুলেসন লৈহন্দনবগীদমক্তা আই.এফ.এস.সি.এ. এক্ততা এমেন্দ তৌবা।
· ওফশোর দিরাইবেতিব ইন্সত্রুমেন্তশিংবু ভেলিদ কন্তেক্ত ওইনা শকখঙবা।
· বেঙ্ক গবর্নেন্স ফগৎহন্নবা অমসুং ইনভেস্তরশিংগী প্রোতেক্সন হেনগৎহন্নবা বেঙ্কিং রেগ্যুলেসন এক্ত, বেঙ্কিং কম্পেনিজ এক্ত অমসুং রিজর্ব ওফ ইন্দিয়া এক্ততা এমেন্দমেন্ত পাংথোকপগী ৱাহৌদোক থম্বা।
· দিজিতেল কন্তিনুইতী সোল্যুসন পাম্বা লৈবাকশিংদা গিফ আই.এফ.এস.সি.দা মখোয়গী দেতা ইম্বেসী লিংখৎপদা তেংবাংগনি।
· এস.ই.বি.আই.বু নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ সেক্যুরিতিজ মার্কেত্তা এজুকেসনগী কাঙলোন অমসুং স্তেন্দর্দ শেম্নবা, য়েংশিন্নবা, শেন্ননবা অমসুং চৎনহন্নবা মপাঙ্গল হাপকনি অমসুং দিগ্রী, দিপ্লোমা অমসুং সর্তিফিকেত পীবা য়াবগী শক্তিসু পীগনি।
· ইনভেস্তরশিংনা ক্লেম তৌদ্রবা শেয়র অমসুং অনপেদ দিবিদেন্দশিং ইনভেস্তর এজুকেসন অমসুং প্রোতেক্সন ফন্দ ওথোরিতীদগী লায়না রিক্লেম তৌবা য়াহন্নবা ইন্তিগ্রেতেদ আই.তি. পোর্তেল শেম্লগনি।
· নিংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী নুংঙাইবা ফোংদোক্নবগীদমক্তা, মহিলা সম্মান সেবিং সর্তিফিকেত কৌবা অমুকখক্কী ওইবা অপীকপা সেবিং স্কিম অনৌবা অমা হৌদোক্লগনি। মসিনা নুপী নত্ত্রগা নুপীমচাগী মিংদা চহি ২গী (মার্চ ২০২৫ ফাওবা) ওইনা লুপা লাখ ২ ফাওবগী শেনফম্বু পার্সিএল ৱিথদ্রোএল ওপসনগা লোয়ননা ৭.৫%গী লেঙদবা শেন্দোইদা দিপোজিত তৌবগী খুদোংচাবা পীগনি।
· মন্থলী ইনকম একাউন্ত স্কিমগী খ্বাইদগী য়াম্বা দিপোজিত লিমিতপু সিঙ্গল একাউন্তকী ওইনা লুপা লাখ ৪.৫দগী লুপা লাখ ৯দা অমসুং জোইন্ত একাউন্তকীনা লুপা লাখ ৯দগী লুপা লাখ ১৫দা হেনগৎখ্রে।
· রাজ্যশিংদা পীরিবা ইন্তরেস্ত লৌদবা চহি ৫০গী লোন অসিবু ২০২৩-২৪গী মনুংদা কেপিতেল এক্সপেন্দিচরশিংদা শিজিন্নগনি। লোন অসিগী শরুক অমদি রাজ্যশিংনা তসেংবা কেপিতেল এক্সপেন্দিচর হেনগৎপদা কন্দিস্নেল ওই অমসুং আউতলেগী শরুক অমনা অখন্নবা লোন লৌথরিবা রাজ্যশিংদা মরী লৈনগনি।
· রাজ্যশিংদা জি.এস.দি.পি.গী ৩.৫%গী ফিস্কেল দিফিসিতকী অয়াবা পীরি অমসুং মসিগী মনুংদগী ০.৫% অসিনা পাৱর সেক্তর রিফোর্মগা মরী লৈনৈ।
ইং ২০২২-২৩গী রিভাইজ ইস্তিমেতঃ
• বোরোৱিং নত্তনা, অপুনবা রিসিপ অসিদি লুপা করোর লাখ ২৪.৩নি, মসিগী মনুংদগী নেত তেক্স রিসিপকী শেনফম্না লুপা করোর লাখ ২০.৯নি।
• অপুনবা এক্সপেন্দিচরনা লুপা করোর লাখ ৪১.৯নি অমসুং মসিগী মুংদা চাউরাকপা লুপা করোর লাখ ৭.৩না কেপিতেল এক্সপেন্দিচরনি।
• ফিস্কেল দিফিস্তনা বজেত ইস্তিমেতকী কাঙলোন ইন্দুনা জি.দি.পি.গী ৬.৪%নি।
· বজেত ইস্তিমেত ২০২৩-২৪:
• বোরোৱিং নত্তনা, অপুনবা রিসিপ অসিদি লুপা করোর লাখ ২৭.২ অমসুং অপুনবা এক্সপেন্দিচরনা লুপা করোর লাখ ৪৫ ওইগনি পারি।
• নেত তেক্স রিসিপ্না লুপা করোর লাখ ২৩.৩ ওইগনি পারি।
• ফিস্কেল দিফিসিতনা জি.দি.পি.গী ৫.৯% ওইগনি পারি।
• ইং ২০২৩-২৪দা ফিস্কেল দিফিসিত ফাইনান্স তৌনবগীদমক্তা, দেতেদ সেক্যুরিতীশিংদগী লাকপা নেত মার্কেত বোরোৱিংশিংনা লুপা করোর লাখ ১১.৮ ওইগনি পারি।
• গ্রোস মার্কেত বোরোৱিং অসি লুপা করোর লাখ ১৫.৪ ওইগনি পারি।
পার্ত – বি.
দাইরেক্ত তেক্স
• দাইরেক্ত তেক্স প্রোপোজেলনা তেক্সেসনগী কন্তিনুইতী অমসুং স্তেবিলিতী ঙাকপা, কমপ্লাইএন্সকী পোৎলুম হন্থহন্নবা তোঙানবা কাঙলোন কয়া লাইথোকহনবা, ওন্তোপ্রিনর ওইবগী ইথিল খুমাং চাউশিলহনবা অমসুং সিতিজনশিংদা তেক্স রিলিফ পীবগী পান্দম থম্লি।
• কমপ্লাইএন্সপু লাইথোকহনবা অমসুং খুদোংচাবা ওইহন্দুনা ইনকম তেক্স বিভাগনা তেক্স পেয়র সর্ভিস হেন্না ফগৎহন্নবা লেপ্তনা হোৎনরি।
• তেক্স পেয়র সর্ভিস মখা তানা ফগৎহন্নবগীদমক্তা তেক্স পেয়রশিংগী খুদোংচাহন্নবা কম্মন আই.তি. রিতর্ন ফোর্ম শিজিন্নবগী ৱাহৌদোক থম্বগা লোয়ননা গ্রাইবেন্স রিদ্রেসেল মেকানিজম অসিবুসু হেন্না মপাঙ্গল লৈহন্নবা থৌরাং লৈরি।
• পর্সনেল ইনকম তেক্সকী রিবেত লিমিত অসি হন্দক্কী তেক্সকী অনৌবা কাঙলোন অসিদা মমাংগী লুপা লাখ ৫দগী লুপা লাখ ৭তা হেনগৎখ্রে। অদুনা, হন্দক্কী অনৌবা কাঙলোন অসিদা লুপা লাখ ৭ ফাওবগী ইনকম লাকপা মীওইনা ইনকম তেক্স থীদ্রবসু য়ারে।
• ইং ২০২০দা ইনকম স্লেব তরুক্কা লোয়ননা হৌদোকখিবা পর্সনেল ইনকম তেক্স রেজিম অসিদা হন্দক্কী অনৌবা স্ত্রকচর অসিদা স্লেব মশিং মঙাদা হন্থরক্লগনি অমসুং তেক্স একজেম্পসন লিমিতনা লুপালাখ ৩দা হেনগৎলগনি। অনৌবা রেজিম অসিদা পুরক্লিবা অহোংবনা তেক্স পেয়র খুদিংদা হেন্না নুংঙাইহনগনি।
অনৌবা তেক্স রেত
অপুনবা ইনকম (লুপা)
রেত (%)
৩,০০,০০০ ফাওবা
অমত্তা লৈরোই
৩,০০,০০১দগী ৬,০০,০০০ ফাওবা
৬,০০,০০১ দগী ৯,০০,০০০ ফাওবা
১০
৯,০০,০০১ দগী ১২,০০,০০০ ফাওবা
১৫
১২,০০,০০১ দগী ১৫,০০,০০০ ফাওবা
২০
১৫,০০,০০০ গী মথক
৩০
• অনৌবা তেক্স রেজিম অসিদা তোলোব চাবা মীওইগী লুপা ৫০,০০০ স্তেন্দর্দ দিদক্সনগী বেনেফিত, অমসুং ফেমিলী পেন্সনগী দিদক্সন্না লুপা ১৫,০০০ ফাওবা পীবগী ৱাহৌদোক থম্লি।
• অনৌবা তেক্স রেজিম অসিদা সর্চারজ রেত অসি ৩৭%তগী ২৫%তা হন্থদুনা খ্বাইদগী য়াম্বা ওইরি। মসিনা মরম ওইরগা, পর্সনেল ইনকম তেক্স রেত অসি ৩৯% ফাওবদা খ্বাইদগী য়াম্না হন্থহল্লি।
• নন-গবর্নমেন্ত ইমপ্লোয়ীগী রিতাইয়র্মেন্ততা লীব ইনকেশমেন্ত তৌবদা তেক্স একজেম্পসন তৌবগী অকক্নবসু লাখ ২৫দা হেনগৎলে।
• অনৌবা ইনকম তেক্স রেজিম অসিবু দিফোল্ত তেক্স রেজিম ওইহল্লগনি। অদুবু, সিতিজনশিংনা অরিবা তেক্স রেজিমগী কান্নবা লৌগে হায়রবসু অদুমক য়াগনি।
• প্রিজম্পতিব তেক্সেসনগী কান্নবা ফংনবা মাইক্রো ইন্তর্প্রাইস অমসুং অখন্নবা প্রোফেস্নেল খরগী লিমিত হেনগৎহনবগী ৱাফমসু হৌদোক্নখি। অপুনবা গ্রোস রিসিপ/তর্নওভরগী ৫%দগী হেন্দবা ওইনা চহি অমদা কেশ্তা ফংখিবা শেনফমদা হায়রিবা লিমিত অসি পানবা য়াগনি।
• এম.এস.এম.ই.দা পেমেন্ত তৌবা মতমদা থোকখিবা চাদিং ককথবগী খুদোংচাবদি করিগুম্বা পেমেন্ত অদু এম.এস.এম.ই.শিংদা মতম চানা শেল ফংহন্নবা পাংথোকখিবা ওইবা মতমদতা খক ফংগনি।
• ৩১/৩/২০২৪ ফাওবদা মেন্যুফেকচরিং এক্তিবিতী পাংথোকখিবা অনৌবা কোওপরেতিবশিংনা ১৫%গী অনেম্বা তেক্স রেতকী খুদোংচাবা ফংগনি। মসিমক হৌজিক হৌজিক অনৌবা মেন্যুফেকচরিং কম্পেনীশিংনা ফংলিবনি।
• চিনি লৌমীশিংদা এসেসমেন্ত চহি ২০১৬-১৭গী মমাংদা তৌখিবা পেমেন্তপু এক্সপেন্দিচর ওইনা ক্লেম তৌবা য়াবগী খুদোংচাবা অমা সুগর কোওপরেতিবশিংদা পীরি। মসিনা মখোয়দা চাউরাকপা লুপা করোর ১০,০০০গী রিলিফ পীগনি হায়বগী থাজবা থম্নরি।
• কেশ লৌথোকপদা তি.দি.এস. ককপগী ওইনা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা লুপা করোর ৩গী অচৌবা লিমিত পীগনি।
• স্তার্তঅপশিংগী ইনকম তেক্স বেনেফিত লৌবগী ইনকোর্পোরেত তৌবগী নুমিৎ অসি ৩১/৩/২৩দগী ৩১/৩/২০২৪ ফাওবা শাংদোক্লে।
• স্তার্তঅপশিংগী শেয়রহোলদিং হোংবা মতমদা লোস কেরী ফোরৱার্দ তৌবগী কান্নবসি ইনকোর্পোরেত তৌবগী চহি ৭তগী তরাদা শাংদোকপগী ৱাহৌদোক থমখ্রে।
• সেক্সন ৫৪ অমসুং ৫৪এফ.কী মখাদা রেসিদেন্সিএল য়ুমদা ইনভেস্ত তৌবদা ফংবা কেপিতেল গেনগী দিদক্সন তৌবগী কেপ্পিংবু তেক্স কন্সেসন অমসুং একজেম্পসনগী হেন্নবা ফবা তার্গেতিং তৌবা য়াহন্নবগীদমক্তা লুপা করোর ১০দা লেপ্লে।
• ভেল্যু য়াম্না ৱাংবা ইন্স্যুরেন্স পোলিসীদগী ফংবা প্রোসীদশিংদা লৈবা ইনকম তেক্স একজেম্পসন্দা অকক্নবা থম্নবা ৱাহৌদোক থমখ্রে।
• হাউজিং, শহর, তাউন অমসুং খুঙ্গং শেমগৎপা, এক্তিবিতী নত্ত্রগা মেত্তর অমগী রিগ্যুলেত তৌনবগীদমক্তা য়ুনিয়ন নত্ত্রগা রাজ্যনা শেম্বা ওথোরিতী, বোর্দ অমসুং কম্মিসনগী ঙ্গিনকমশিংবু ইনকম তেক্সতগী কোমথোকপগী ৱাহৌদোক থমখ্রে।
• তি.দি.এস.কী লুপা ১০,০০০গী মিনিমম থ্রেসহোল্দ লৌথোকখ্রে অমসুং ওনলাইন গেমিংগা মরী লৈনবা তেক্সেবিলিতীসু ক্লারিফাই তৌরগনি। ৱিথদ্রোএলগী মতমদা নত্ত্রগা শেনবা চহিগী অরোইবদা নেত ৱিনিংদা তি.দি.এস. অমসুং তেক্সেবিলিতী খঙহনবগী ৱাহৌদোক থমখ্রে।
• গোল্দবু ইলেক্ত্রোনিক গোল্দ রিসিপ্তা ওনবা নত্ত্রগা ভাইসা বর্সাবু কেপিতেল গেন হায়না লৌরোই।
• নন-পেন কেস্তা ই.পি.এফ. ৱিথদ্রোএলগী তেক্সেবল ওইবা শরুক্তা তি.দি.এস. ককপগী রেত অসি ৩০%তগী ২০%দা হন্থখ্রে।
• মার্কেত লিঙ্ক দিবেঞ্চরদগী লাকপা ইনকমদা তেক্স থীগনি।
• কম্মিস্নরগী থাক্তা এপ্পীল পন্দুনা লৈবা মশিং হন্থহন্নবগীদমক্তা অপীকপা এপ্পীলগী ৱারোইশিন পুরক্নবা জোইন্ত কম্মিস্নর ১০০মুক শিজিন্নবা।
• আই.এফ.এস.সি., গিফ সিতীদা রিলোকেত তৌবা ফন্দশিংগী তেক্স বেনেফিতকী মতম ৩১/৩/২০২৫ ফাওবা শাংদোকখ্রে।
• ইনকম তেক্স এক্তকী সেক্সন ২৭৬এ.গী মখাদা লিকুইদেতর লৌথোকপগী অখন্নবা থৌওং খরবু এপ্রিল ১, ২০২৩দগী হৌরগা দিক্রিমিনেলাইজ তৌরগনি।
• আই.দি.বি.আই. বেঙ্ক য়াওনা স্ত্রেতজিক দিসইনভেস্তমেন্তকী লোস কেরী ফোরৱার্দ তৌবা য়াহল্লগনি।
• অগ্নিবীর ফন্দশিংবু ই.ই.ই. স্তেতস পীরগনি। অগ্নিপথ স্কিম, ২০২২দা য়াওখিবা অগ্নিবীরশিংনা অগ্নিবীর কোর্পস ফন্দদগী ফংবা পেমেন্তশিংবু তেক্সতগী কোম্থোক্কনি। মহাক নত্ত্রগা কেন্দ্র সরকারনা মহাক্কী সেবা নিধী একাউন্তকী অপুনবা ইনকম হোৎপদা দিদক্সন তৌবা য়াহন্নবা ৱাহৌদোক থমখ্রে।
ইন্দাইরেক্ত তেক্স
• তেক্সতাইল অমসুং এগ্রিকলচরগী পোত্থোক নত্তনা অতোপ্পা পোত্থোকশিংগী বেসিক কস্তম দ্যুতী রেতশিংগী মশিংবু ২১দগী ১৩দা হন্থহনখ্রে।
• শান্নপোত, সাইকল, ওতোমোবিল অমসুং নেপথা য়াওনা পোৎলম খরগী বেসিক কস্তম দ্যুতী, সেস অমসুং সরচার্জতা অপীকপা অহোংবা খরা থমখ্রে।
• ব্লেন্দ তৌরবা কম্প্রেস নেচরেল গ্যাস্তা য়াওবা জি.এস.তি. থীবা কম্প্রেস বাইও গ্যাস্তগী এক্সাইস দ্যুতী লৌথোক্লে।
• ইলেক্ত্রিক্না চলায়বা গারিদা শিজিন্নবা বেত্তরীদা শিজিন্নগদবা লিথিয়ম আইওন সেল শাবদা চঙবা অখন্নবা কেপিতেল গুদ/মেছিনরীগী কস্তম দ্যুতীবু ৩১/৩/২০২৪ ফাওবা শাংদোকখ্রে।
• তেস্তিং নত্ত্রগা সর্তিফিকেসনগীদমক্তা নোতিফাই তৌরবা এজেন্সীশিংনা অখন্নবা কন্দিসন খরগী মখা পোন্না ইম্পোর্ত তৌবা গারি, অখন্নবা ওতোমোবিল পার্ত/কম্পোনেন্ত, সব-সীস্তেম অমসুং তাইয়রদগী কস্তম দ্যুতী লৌথোক্লে।
• সেল্ল্যুলর মোবাইল ফোনগী কেমেরা মোদ্যুল শাবদা শিজিন্নবা কেমেরা লেন্স অমসুং মদুগী ইনপুত পার্তশিংগী কস্তম দ্যুতী অসি ০দা হন্থরে অমসুং বেত্তরীশিংদা শিজিন্নবা লিথিয়ম আইওন সেলশিংগী কন্সেস্নেল দ্যুতীসু চহি অমগা শাংদোক্লে।
• তি.ভি. পেনেলগী ওপন সেলগী পার্তকী বেসিক কস্তম দ্যুতীবু ২.৫%তা হন্থখ্রে।
• ইলেক্ত্রিক কিৎচম চিম্নীগী বেসিক কস্তম দ্যুতী ৭.৫%তগী ১৫%তা হেনগৎখ্রে।
• ইলেক্ত্রিক কিৎচন চিম্নী শাবগী হিত কোইলগী বেসিক কস্তম দ্যুতী ২০%তগী ১৫%তা হন্থরে।
• কেমিকেল ইন্দস্ত্রীশিংদা শিজিন্নবা দিনেচর্দ ইথাইল অল্কোহোল অসি বেসিক কস্তম দ্যুতীদগী কোম্থোক্লে।
• এসিদ গ্রেদ ফ্লোর্স্পার (কেলসিয়ম ফ্লোরাইদকী ৯৭% হেনবা অরুম্বা য়াওবা)গী বেসিক কস্তম দ্যুতীবু ৫%তগী ২.৫%তা হন্থখ্রে।
• ইপিক্লোরহাইদ্রিন শাবদা শিজিন্নবা ক্রুদ গ্লাইসরীনগী বেসিক কস্তম দ্যুতী ৭.৫%তগী ২.৫%তা হন্থখ্রে।
• শ্রিম্প ফীদ দোমেস্তিক মেন্যুফেকচর তৌবগী কি-ইনপুতশিংদগী দ্যুতী হন্থখ্রে।
• লেব গ্রোন দাইমন্দ শাবদা শিজিন্নবা সীদশিংগী বেসিক কস্তম দ্যুতী হন্থখ্রে।
• গোল্দ অমসুং প্লাতিনমগী দোর অমসুং বারদগী শাবা আর্তিকলশিংগী দ্যুতী হেনগৎখ্রে।
• সিলভর দোর, বার অমসুং আর্তিকলশিংগী ইম্পোর্ত দ্যুতী হেনগৎখ্রে।
কস্তম লোদা লেজিস্লেতিব অহোংবা লাকপশিং
• সেতলমেন্ত কমিসন্না ফাইনেল ওর্দর থোক্নবগীদমক্তা এপ্লিকেসন ফাইল তৌবা নুমিত্তগী থা মাপনগী অকক্নবা মতম থম্নবগীদমক্তা কস্তম এক্ত, ১৯৬২দা এমেন্স তৌরগনি।
• এন্তি-দম্পিং দ্যুতী (এ.দি.দি.), কাউন্তভেলিং দ্যুতী (সি.ভি.দি.) অমসুং সেফগার্দ মিজরগা মরী লৈনবা ইন্তেন্ত অমসুং স্কোপ ওফ প্রোবিজন ময়েক শেংনা তাক্নবগীদমক্তা কস্তম তারিফ এক্ত এমেন্স তৌরগনি।
• সি.জি.এস.তি. এক্ত এমেন্দ তৌরগনি।
• জি.এস.তি.গী মখাদা প্রোসেক্যুসন হৌদোক্নবগীদমক্তা তেক্স এমাউন্ততা লৈরম্বা মিনিমম থ্রেসহোল্দবু করোর অমদগী করোর অনিদা হেনগৎলে।
• কম্পাউন্দিং এমাউন্তপু তেক্স এমাউন্তকী হৌজিক লৈরিবা ৫০দগী ১৫০%গী রেঞ্জতগী ২৫দগী ১০০%গী রেঞ্জতা হন্থবা।
• অখন্নবা ওফেন্স খরা দিক্রিমিনেলাইজ তৌবা
• মরী লৈনবা রিতর্ন/স্তেতমেন্ত ফাইলিং তৌবগী দ্যু দেত্তগী চহি অহুমগী খ্বাইদগী য়াম্বা মতমদা রিতর্ন/স্তেতমেন্ত ফাইলিং অকক্ননা তৌহনবা।
• রেজিস্তর তৌদবা সপ্লাইয়র অমসুং কম্পোজিসন তেক্সপেয়রশিংবু ই-কম্মর্স ওপরেতর (ই.সি.ও.)গী খুত্থাংদা পোত্থোকশিংবু ইন্ত্রা-স্তেত সপ্লাই তৌবা য়াহনবা।

Ministry of Finance
HIGHLIGHTS OF THE UNION BUDGET 2023-24
01 FEB 2023 1:35PM by PIB Delhi
The Union Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2023-24 in Parliament today. The highlights of the Budget are as follows:
PART A
• Per capita income has more than doubled to ₹1.97 lakh in around nine years.
• Indian economy has increased in size from being 10th to 5th largest in the world in the past nine years.
• EPFO membership has more than doubled to 27 crore.
• 7,400 crore digital payments of ₹126 lakh crore has taken place through UPI in 2022.
• 11.7 crore household toilets constructed under Swachh Bharat Mission.
• 9.6 crore LPG connections provided under Ujjwala.
• 220 crore covid vaccination of 102 crore persons.
• 47.8 crore PM Jan Dhan bank accounts.
• Insurance cover for 44.6 crore persons under PM Suraksha Bima and PM Jeevan Jyoti Yojana.
• Cash transfer of ₹2.2 lakh crore to over 11.4 crore farmers under PM Kisan Samman Nidhi.
• Seven priorities of the budget ‘Saptarishi’ are inclusive development, reaching the last mile, infrastructure and investment, unleashing the potential, green growth, youth power and financial sector.
• Atmanirbhar Clean Plant Program with an outlay of ₹2200 crore to be launched to boost availability of disease-free, quality planting material for high value horticultural crops.
• 157 new nursing colleges to be established in co-location with the existing 157 medical colleges established since 2014.
· Centre to recruit 38,800 teachers and support staff for the 740 Eklavya Model Residential Schools, serving 3.5 lakh tribal students over the next three years.
· Outlay for PM Awas Yojana is being enhanced by 66% to over Rs. 79,000 crore.
· Capital outlay of Rs. 2.40 lakh crore has been provided for the Railways, which is the highest ever outlay and about nine times the outlay made in 2013-14.
· Urban Infrastructure Development Fund (UIDF) will be established through use of priority Sector Lending shortfall, which will be managed by the national Housing Bank, and will be used by public agencies to create urban infrastructure in Tier 2 and Tier 3 cities.
• Entity DigiLocker to be setup for use by MSMEs, large business and charitable trusts to store and share documents online securely.
• 100 labs to be setup for 5G services based application development to realize a new range of opportunities, business models, and employment potential.
· 500 new ‘waste to wealth’ plants under GOBARdhan (Galvanizing Organic Bio-Agro Resources Dhan) scheme to be established for promoting circular economy at total investment of Rs 10,000 crore. 5 per cent compressed biogas mandate to be introduced for all organizations marketing natural and bio gas.
· Centre to facilitate one crore farmers to adopt natural farming over the next three years. For this, 10,000 Bio-Input Resource Centres to be set-up, creating a national-level distributed micro-fertilizer and pesticide manufacturing network.
· Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana 4.0, to be launched to skill lakhs of youth within the next three years covering new age courses for Industry 4.0 like coding, AI, robotics, mechatronics, IOT, 3D printing, drones, and soft skills.
· 30 Skill India International Centres to be set up across different States to skill youth for international opportunities.
· Revamped credit guarantee scheme for MSMEs to take effect from 1st April 2023 through infusion of Rs 9,000 crore in the corpus. This scheme would enable additional collateral-free guaranteed credit of Rs 2 lakh crore and also reduce the cost of the credit by about 1 per cent.
· Central Processing Centre to be setup for faster response to companies through centralized handling of various forms filed with field offices under the Companies Act.
· The maximum deposit limit for Senior Citizen Savings Scheme to be enhanced from Rs 15 lakh to Rs 30 lakh.
· Targeted Fiscal Deficit to be below 4.5% by 2025-26.
• Agriculture Accelerator Fund to be set-up to encourage agri-startups by young entrepreneurs in rural areas.
• To make India a global hub for 'Shree Anna', the Indian Institute of Millet Research, Hyderabad will be supported as the Centre of Excellence for sharing best practices, research and technologies at the international level.
• ₹20 lakh crore agricultural credit targeted at animal husbandry, dairy and fisheries
• A new sub-scheme of PM Matsya Sampada Yojana with targeted investment of ₹6,000 crore to be launched to further enable activities of fishermen, fish vendors, and micro & small enterprises, improve value chain efficiencies, and expand the market.
• Digital public infrastructure for agriculture to be built as an open source, open standard and inter operable public good to enable inclusive farmer centric solutions and support for growth of agri-tech industry and start-ups.
• Computerisation of 63,000 Primary Agricultural Credit Societies (PACS) with an investment of ₹2,516 crore initiated.
• Massive decentralised storage capacity to be set up to help farmers store their produce and realize remunerative prices through sale at appropriate times.
• Sickle Cell Anaemia elimination mission to be launched.
• Joint public and Private Medical research to be encouraged via select ICMR labs for encouraging collaborative research and innovation.
• New Programme to promote research in Pharmaceuticals to be launched.
· Rs. 10 lakh crore capital investment, a steep increase of 33% for third year in a row, to enhance growth potential and job creation, crowd-in private investments, and provide a cushion against global headwinds.
· Aspirational Blocks Programme covering 500 blocks launched for saturation of essential government services across multiple domains such as health, nutrition, education, agriculture, water resources, financial inclusion, skill development, and basic infrastructure.
· Rs. 15,000 crore for implementation of Pradhan Mantri PVTG Development Mission over the next three years under the Development Action Plan for the Scheduled Tribes.
· Investment of Rs. 75,000 crore, including Rs. 15,000 crore from private sources, for one hundred critical transport infrastructure projects, for last and first mile connectivity for ports, coal, steel, fertilizer, and food grains sectors.
· New Infrastructure Finance Secretariat established to enhance opportunities for private investment in infrastructure.
· District Institutes of Education and Training to be developed as vibrant institutes of excellence for Teachers’ Training.
· A National Digital Library for Children and Adolescents to be set-up for facilitating availability of quality books across geographies, languages, genres and levels, and device agnostic accessibility.
· Rs. 5,300 crore to be given as central assistance to Upper Bhadra Project to provide sustainable micro irrigation and filling up of surface tanks for drinking water.
· ‘Bharat Shared Repository of Inscriptions’ to be set up in a digital epigraphy museum, with digitization of one lakh ancient inscriptions in the first stage.
· ‘Effective Capital Expenditure’ of Centre to be Rs. 13.7 lakh crore.
· Continuation of 50-year interest free loan to state governments for one more year to spur investment in infrastructure and to incentivize them for complementary policy actions.
· Encouragement to states and cities to undertake urban planning reforms and actions to transform our cities into ‘sustainable cities of tomorrow’.
· Transition from manhole to machine-hole mode by enabling all cities and towns to undertake 100 percent mechanical desludging of septic tanks and sewers.
· iGOT Karmayogi, an integrated online training platform, launched to provide continuous learning opportunities for lakhs of government employees to upgrade their skills and facilitate people-centric approach.
· More than 39,000 compliances reduced and more than 3,400 legal provisions decriminalized to enhance Ease Of Doing Business.
· Jan Vishwas Bill to amend 42 Central Acts have been introduced to further trust-based governance.
· Three centres of excellence for Artificial Intelligence to be set-up in top educational institutions to realise the vision of Make AI in India and Make AI work for India”.
· National Data Governance Policy to be brought out to unleash innovation and research by start-ups and academia.
· One stop solution for reconciliation and updation of identity and address of individuals to be established using DigiLocker service and Aadhaar as foundational identity.
· PAN will be used as the common identifier for all digital systems of specified government agencies to bring in Ease of Doing Business.
· 95 per cent of the forfeited amount relating to bid or performance security, will be returned to MSME’s by government and government undertakings in cases the MSME’s failed to execute contracts during Covid period.
· Result Based Financing to better allocate scarce resources for competing development needs.
· Phase-3 of the E-Courts project to be launched with an outlay of Rs. 7,000 crore for efficient administration of justice.
• R & D grant for Lab Grown Diamonds (LGD) sector to encourage indigenous production of LGD seeds and machines and to reduce import dependency.
• Annual production of 5 MMT under Green Hydrogen Mission to be targeted by 2030 to facilitate transition of the economy to low carbon intensity and to reduce dependence on fossil fuel imports.
• ₹35000 crore outlay for energy security, energy transition and net zero objectives.
• Battery energy storage systems to be promoted to steer the economy on the sustainable development path.
• 20,700 crore outlay provided for renewable energy grid integration and evacuation from Ladakh.
· “PM Programme for Restoration, Awareness, Nourishment and Amelioration of Mother Earth” (PM-PRANAM) to be launched to incentivize States and Union Territories to promote alternative fertilizers and balanced use of chemical fertilizers.
· ‘Mangrove Initiative for Shoreline Habitats & Tangible Incomes’, MISHTI, to be taken up for mangrove plantation along the coastline and on salt pan lands, through convergence between MGNREGS, CAMPA Fund and other sources.
· Green Credit Programme to be notified under the Environment (Protection) Act to incentivize and mobilize additional resources for environmentally sustainable and responsive actions.
· Amrit Dharohar scheme to be implemented over the next three years to encourage optimal use of wetlands, enhance bio-diversity, carbon stock, eco-tourism opportunities and income generation for local communities.
· A unified Skill India Digital platform to be launched for enabling demand-based formal skilling, linking with employers including MSMEs, and facilitating access to entrepreneurship schemes.
· Direct Benefit Transfer under a pan-India National Apprenticeship Promotion Scheme to be rolled out to provide stipend support to 47 lakh youth in three years.
· At least 50 tourist destinations to be selected through challenge mode; to be developed as a complete package for domestic and foreign tourists.
· Sector specific skilling and entrepreneurship development to be dovetailed to achieve the objectives of the ‘Dekho Apna Desh’ initiative.
· Tourism infrastructure and amenities to be facilitated in border villages through the Vibrant Villages Programme.
· States to be encouraged to set up a Unity Mall for promotion and sale of their own and also all others states’ ODOPs (One District, One Product), GI products and handicrafts.
· National Financial Information Registry to be set up to serve as the central repository of financial and ancillary information for facilitating efficient flow of credit, promoting financial inclusion, and fostering financial stability. A new legislative framework to be designed in consultation with RBI to govern this credit public infrastructure.
· Financial sector regulators to carry out a comprehensive review of existing regulations in consultation with public and regulated entities. Time limits to decide the applications under various regulations would also be laid down.
· To enhance business activities in GIFT IFSC, the following measures to be taken.
· Delegating powers under the SEZ Act to IFSCA to avoid dual regulation.
· Setting up a single window IT system for registration and approval from IFSCA, SEZ authorities, GSTN, RBI, SEBI and IRDAI.
· Permitting acquisition financing by IFSC Banking Units of foreign bank.
· Establishing a subsidiary of EXIM Bank for trade re-financing.
· Amending IFSCA Act for statutory provisions for arbitration, ancillary services, and avoiding dual regulation under SEZ Act
· Recognizing offshore derivative instruments as valid contracts.
· Amendments proposed to the Banking Regulation Act, the Banking Companies Act and the Reserve of India Act to improve bank governance and enhance investors’ protection.
· Countries looking for digital continuity solutions would be facilitated for setting up of their Data Embassies in GIFT IFSC.
· SEBI to be empowered to develop, regulate, maintain and enforce norms and standards for education in the National Institute of Securities Markets and to recognize award of degrees, diplomas and certificates.
· Integrated IT portal to be established to enable investors to easily reclaim the unclaimed shares and unpaid dividends from the Investor Education and Protection Fund Authority.
· To commemorate Azadi Ka Amrit Mahotsav, a one-time new small savings scheme, Mahila Samman Savings Certificate to be launched. It will offer deposit facility upto Rs 2 lakh in the name of women or girls for tenure of 2 years (up to March 2025) at fixed interest rate of 7.5 per cent with partial withdrawal option.
· The maximum deposit limit for Monthly Income Account Scheme to be enhanced from Rs 4.5 lakh to Rs 9 lakh for single account and from Rs 9 lakh to Rs 15 lakh for joint account.
· The entire fifty-year interest free loan to states to be spent on capital expenditure within 2023-24. Part of the loan is conditional on States increasing actual Capital expenditure and parts of outlay will be linked to States undertaking specific loans.
· Fiscal Deficit of 3.5% of GSDP allowed for States of which 0.5% is tied to Power sector reforms.
· Revised Estimates 2022-23:
• The total receipts other than borrowings is Rs 24.3 lakh crore, of which the net tax receipts are Rs 20.9 lakh crore.
• The total expenditure is Rs 41.9 lakh crore, of which the capital expenditure is about Rs 7.3 lakh crore.
• The fiscal deficit is 6.4 per cent of GDP, adhering to the Budget Estimate.
· Budget Estimates 2023-24:
• The total receipts other than borrowings is estimated at Rs 27.2 lakh crore and the total expenditure is estimated at Rs 45 lakh crore.
• The net tax receipts are estimated at Rs 23.3 lakh crore.
• The fiscal deficit is estimated to be 5.9 per cent of GDP.
• To finance the fiscal deficit in 2023-24, the net market borrowings from dated securities are estimated at Rs 11.8 lakh crore.
• The gross market borrowings are estimated at Rs 15.4 lakh crore.
PART – B
DIRECT TAXES
• Direct Tax proposals aim to maintain continuity and stability of taxation, further simplify and rationalise various provisions to reduce the compliance burden, promote the entrepreneurial spirit and provide tax relief to citizens.
• Constant endeavour of the Income Tax Department to improve Tax Payers Services by making compliance easy and smooth.
• To further improve tax payer services, proposal to roll out a next-generation Common IT Return Form for tax payer convenience, along with plans to strengthen the grievance redressal mechanism.
• Rebate limit of Personal Income Tax to be increased to Rs. 7 lakh from the current Rs. 5 lakh in the new tax regime. Thus, persons in the new tax regime, with income up to Rs. 7 lakh to not pay any tax.
• Tax structure in new personal income tax regime, introduced in 2020 with six income slabs, to change by reducing the number of slabs to five and increasing the tax exemption limit to Rs. 3 lakh. Change to provide major relief to all tax payers in the new regime.
New tax rates
Total Income (Rs)
Rate (per cent)
Up to 3,00,000
Nil
From 3,00,001 to 6,00,000
5
From 6,00,001 to 9,00,000
10
From 9,00,001 to 12,00,000
15
From 12,00,001 to 15,00,000
20
Above 15,00,000
30
• Proposal to extend the benefit of standard deduction of Rs. 50,000 to salaried individual, and deduction from family pension up to Rs. 15,000, in the new tax regime.
• Highest surcharge rate to reduce from 37 per cent to 25 per cent in the new tax regime. This to further result in reduction of the maximum personal income tax rate to 39 per cent.
• The limit for tax exemption on leave encashment on retirement of non-government salaried employees to increase to Rs. 25 lakh.
• The new income tax regime to be made the default tax regime. However, citizens will continue to have the option to avail the benefit of the old tax regime.
• Enhanced limits for micro enterprises and certain professionals for availing the benefit of presumptive taxation proposed. Increased limit to apply only in case the amount or aggregate of the amounts received during the year, in cash, does not exceed five per cent of the total gross receipts/turnover.
• Deduction for expenditure incurred on payments made to MSMEs to be allowed only when payment is actually made in order to support MSMEs in timely receipt of payments.
• New co-operatives that commence manufacturing activities till 31.3.2024 to get the benefit of a lower tax rate of 15 per cent, as presently available to new manufacturing companies.
• Opportunity provided to sugar co-operatives to claim payments made to sugarcane farmers for the period prior to assessment year 2016-17 as expenditure. This expected to provide them a relief of almost Rs. 10,000 crore.
• Provision of a higher limit of Rs. 2 lakh per member for cash deposits to and loans in cash by Primary Agricultural Co-operative Societies (PACS) and Primary Co-operative Agriculture and Rural Development Banks (PCARDBs).
• A higher limit of Rs. 3 crore for TDS on cash withdrawal to be provided to co-operative societies.
• Date of incorporation for income tax benefits to start-ups to be extended from 31.03.23 to 31.3.24.
• Proposal to provide the benefit of carry forward of losses on change of shareholding of start-ups from seven years of incorporation to ten years.
• Deduction from capital gains on investment in residential house under sections 54 and 54F to be capped at Rs. 10 crore for better targeting of tax concessions and exemptions.
• Proposal to limit income tax exemption from proceeds of insurance policies with very high value. Where aggregate of premium for life insurance policies (other than ULIP) issued on or after 1st April, 2023 is above Rs. 5 lakh, income from only those policies with aggregate premium up to Rs. 5 lakh shall be exempt.
• Income of authorities, boards and commissions set up by statutes of the Union or State for the purpose of housing, development of cities, towns and villages, and regulating, or regulating and developing an activity or matter, proposed to be exempted from income tax.
• Minimum threshold of Rs. 10,000/- for TDS to be removed and taxability relating to online gaming to be clarified. Proposal to provide for TDS and taxability on net winnings at the time of withdrawal or at the end of the financial year.
• Conversion of gold into electronic gold receipt and vice versa not to be treated as capital gain.
• TDS rate to be reduced from 30 per cent to 20 per cent on taxable portion of EPF withdrawal in non-PAN cases.
• Income from Market Linked Debentures to be taxed.
• Deployment of about 100 Joint Commissioners for disposal of small appeals in order to reduce the pendency of appeals at Commissioner level.
• Increased selectivity in taking up appeal cases for scrutiny of returns already received this year.
• Period of tax benefits to funds relocating to IFSC, GIFT City extended till 31.03.2025.
• Certain acts of omission of liquidators under section 276A of the Income Tax Act to be decriminalized with effect from 1st April, 2023.
• Carry forward of losses on strategic disinvestment including that of IDBI Bank to be allowed.
• Agniveer Fund to be provided EEE status. The payment received from the Agniveer Corpus Fund by the Agniveers enrolled in Agnipath Scheme, 2022 proposed to be exempt from taxes. Deduction in the computation of total income is proposed to be allowed to the Agniveer on the contribution made by him or the Central Government to his Seva Nidhi account.
INDIRECT TAXES
• Number of basic customs duty rates on goods, other than textiles and agriculture, reduced to 13 from 21.
• Minor changes in the basic custom duties, cesses and surcharges on some items including toys, bicycles, automobiles and naphtha.
• Excise duty exempted on GST-paid compressed bio gas contained in blended compressed natural gas.
• Customs Duty on specified capital goods/machinery for manufacture of lithium-ion cell for use in battery of electrically operated vehicle (EVs) extended to 31.03.2024
• Customs duty exempted on vehicles, specified automobile parts/components, sub-systems and tyres when imported by notified testing agencies, for the purpose of testing and/ or certification, subject to conditions.
• Customs duty on camera lens and its inputs/parts for use in manufacture of camera module of cellular mobile phone reduced to zero and concessional duty on lithium-ion cells for batteries extended for another year.
• Basic customs duty reduced on parts of open cells of TV panels to 2.5 per cent.
• Basic customs duty on electric kitchen chimney increased to 15 per cent from 7.5 per cent.
• Basic customs duty on heat coil for manufacture of electric kitchen chimneys reduced to 15 per cent from 20 per cent.
• Denatured ethyl alcohol used in chemical industry exempted from basic customs duty.
• Basic customs duty reduced on acid grade fluorspar (containing by weight more than 97 per cent of calcium fluoride) to 2.5 per cent from 5 per cent.
• Basic customs duty on crude glycerin for use in manufacture of epicholorhydrin reduced to 2.5 per cent from 7.5 per cent.
• Duty reduced on key inputs for domestic manufacture of shrimp feed.
• Basic customs duty reduced on seeds used in the manufacture of lab grown diamonds.
• Duties on articles made from dore and bars of gold and platinum increased.
• Import duty on silver dore, bars and articles increased.
• Basic Customs Duty exemption on raw materials for manufacture of CRGO Steel, ferrous scrap and nickel cathode continued.
• Concessional BCD of 2.5 per cent on copper scrap is continued.
• Basic customs duty rate on compounded rubber increased to 25 per cent from 10 per cent or 30 per kg whichever is lower.
• National Calamity Contingent Duty (NCCD) on specified cigarettes revised upwards by about 16 per cent.
Legislative Changes in Customs Laws
• Customs Act, 1962 to be amended to specify a time limit of nine months from date of filing application for passing final order by Settlement Commission.
• Customs Tariff Act to be amended to clarify the intent and scope of provisions relating to Anti-Dumping Duty (ADD), Countervailing Duty (CVD), and Safeguard Measures.
• CGST Act to be amended
• to raise the minimum threshold of tax amount for launching prosecution under GST from one crore to two crore;
• to reduce the compounding amount from the present range of 50 to 150 per cent of tax amount to the range of 25 to 100 per cent;
• decriminalise certain offences;
• to restrict filing of returns/statements to a maximum period of three years from the due date of filing of the relevant return/statement; and
• to enable unregistered suppliers and composition taxpayers to make intra-state supply of goods through E-Commerce Operators (ECOs).