প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মেঘালয়ৰ শ্বিলঙত ২৪৫০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ একাধিক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, উদ্বোধন কৰে আৰু দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰে
"চৰকাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ পথত অহা সকলো প্ৰতিবন্ধকতাক ৰঙা কাৰ্ড দেখুৱাইছে"
"সেই দিন অধিক দূৰ নহয় যেতিয়া ভাৰতে এনে বিশ্বকাপ টুৰ্ণামেণ্ট আয়োজন কৰিব আৰু প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই আমাৰ দলৰ বাবেও আনন্দিত হ'ব"
"উন্নয়ন কেৱল বাজেট, নিবিদা, আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধনতে সীমাৱদ্ধ নহয়"
"আজি আমি যি পৰিৱৰ্তন দেখিছোঁ সেয়া আমাৰ উদ্দেশ্য, সংকল্প, অগ্ৰাধিকাৰ আৰু আমাৰ কৰ্ম সংস্কৃতিৰ পৰিৱৰ্তনৰ ফলাফল"
"কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এই বছৰ কেৱল আন্তঃগাঁথনিৰ নামত ৭ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে, আনহাতে ৮ বছৰ আগতে এই ব্যয় ২ লাখ কোটি টকাৰো কম আছিল"
"পিএম-ডিভাইনৰ অধীনত পৰৱৰ্তী ৩-৪ বছৰৰ বাবে ৬,০০০ কোটি টকাৰ বাজেট নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে"
"জনজাতীয় সমাজৰ পৰম্পৰা, ভাষা আৰু সংস্কৃতি বৰ্তাই ৰাখি জনজাতীয় অঞ্চলৰ উন্নয়নেই হৈছে চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ"
"পূৰ্বৱৰ্তী চৰকাৰৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে এক 'বিভাজন' মানসিকতা আছিল কিন্তু আমাৰ চৰকাৰে 'ঐশ্বৰিক' অভিপ্ৰায় লৈ আহিছে"
18 DEC 2022 2:50PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মেঘালয়ৰ শ্বিলঙত ২৪৫০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰে। দিনটোৰ আৰম্ভণিতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্বিলঙৰ ৰাজ্যিক সন্মিলন কেন্দ্ৰত উত্তৰ-পূব পৰিষদৰ বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰে আৰু ইয়াৰ সোণালী জয়ন্তী উদযাপনত অংশগ্ৰহণ কৰে।
একাধিক প্ৰকল্পৰ ভিতৰত আছে ৩২০টা সম্পূৰ্ণ আৰু ৮৯০টা নিৰ্মাণাধীন ৪জি মোবাইল টাৱাৰ, উমচাৱলিত আইআইএম শ্বিলঙৰ নতুন চৌহদ, শ্বিলং-ডিয়েংপাচোহ ৰোড যি নতুন শ্বিলং ছেটেলাইট চিটী আৰু তিনিখন ৰাজ্য যেনে মেঘালয়, মণিপুৰ আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশৰ আন চাৰিটা পথ প্ৰকল্পৰ সৈতে উন্নত সংযোগ প্ৰদান কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মেঘালয়ৰ কাঠফুলা উন্নয়ন কেন্দ্ৰ আৰু ইণ্টিগ্ৰেটেড বীকিপিং ডেভেলপমেণ্ট চেণ্টাৰ আৰু মিজোৰাম, মণিপুৰ, ত্ৰিপুৰা আৰু অসমৰ ২১টা হিন্দী পুথিভঁৰালত স্পাউন লেবৰেটৰী উদ্বোধন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অসম, মেঘালয়, মণিপুৰ, মিজোৰাম আৰু ত্ৰিপুৰা ৰাজ্যত ছয়টা পথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। তেওঁ তুৰাত ইণ্টিগ্ৰেটেড হস্পিটেলিটী এণ্ড কনভেনচন চেণ্টাৰ আৰু শ্বিলং টেকন'লজী পাৰ্ক পৰ্যায়-২ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে মেঘালয় হৈছে এনে এখন ৰাজ্য যি প্ৰকৃতি আৰু সংস্কৃতিত সমৃদ্ধ আৰু এই সমৃদ্ধি জনসাধাৰণৰ উষ্ম আদৰণিৰ জৰিয়তে প্ৰতিফলিত হয়। তেওঁ মেঘালয়ৰ নাগৰিকসকলক ৰাজ্যখনত অধিক উন্নয়নৰ বাবে সংযোগ, শিক্ষা, দক্ষতা আৰু নিযুক্তিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি অজস্ৰ আগন্তুক আৰু নতুনকৈ উদ্বোধন কৰা প্ৰকল্পৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ফুটবল বিশ্বকাপ চলি থকা সময়ত ফুটবল খেলপথাৰত আজিৰ ৰাজহুৱা অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হোৱাৰ কাকতালীয় ঘটনাৰ প্ৰতি সকলোৰে দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰে। "এফালে ফুটবল প্ৰতিযোগিতা চলি আছে, আনহাতে ইয়াত আমি ফুটবল খেলপথাৰত উন্নয়নৰ প্ৰতিযোগিতাত নেতৃত্ব দি আছো। যদিও কাটাৰত ফুটবল বিশ্বকাপ অনুষ্ঠিত হৈছে তথাপিও ইয়াত মানুহৰ উৎসাহ কম নহয়", তেওঁ এইবুলি মন্তব্য কৰে। খেলুৱৈৰ মনোভাৱৰ বিপৰীতে যোৱা এজন ব্যক্তিক ফুটবলত দেখুওৱা ৰঙা কাৰ্ডৰ সৈতে এক সাদৃশ্য অংকন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ পথত অহা সকলো প্ৰতিবন্ধকতাৰ প্ৰতি চৰকাৰে ৰঙা কাৰ্ড প্ৰদৰ্শন কৰিছে। "দুৰ্নীতি, বৈষম্য, স্বজন-পোষণ, হিংসা বা ভোট বেংকৰ ৰাজনীতিয়েই হওক, অঞ্চলটোৰ উন্নয়নত ব্যাঘাত জন্মোৱা আমি এই সকলোবোৰ প্ৰতিবন্ধকতা উৎখাত কৰিবলৈ নিষ্ঠা আৰু সততাৰে কাম কৰি আছো", তেওঁ এইবুলি মন্তব্য কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে যদিও এনে ধৰণৰ প্ৰতিবন্ধকতা চৌদিশে গভীৰভাৱে নিহিত হৈ আছে, তথাপিও আমি সেইবোৰ হ্ৰাস কৰিবলৈ কাম কৰিব লাগিব। তেওঁ কয় যে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাই ইতিবাচক ফলাফল দেখুৱাইছে।
ক্ৰীড়া উন্নয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এক নতুন দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িছে আৰু ইয়াৰ লাভালাভ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলতো স্পষ্টভাৱে দেখা গৈছে। তেওঁ জানিবলৈ দিয়ে যে ভাৰতৰ প্ৰথমখন ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয়ৰ উপৰিও উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বহুমুখী হল, ফুটবল ফিল্ড আৰু এথলেটিকছ ট্ৰেকৰ দৰে একাধিক আন্তঃগাঁথনি আছে। তেওঁ কয় যে এনে ধৰণৰ নব্বৈটা প্ৰকল্পৰ ওপৰত কাম চলি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আশ্বাসৰ প্ৰদান কৰি কয় যে যদিও আমি কাটাৰত ফুটবল বিশ্বকাপত খেলি থকা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দলসমূহৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিছো, তথাপিও মই যুৱসকলৰ শক্তিত দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰো ৷ তেওঁ এইবুলি মন্তব্য কৰে যে সেই দিনটো অধিক দূৰ নহয় যেতিয়া ভাৰতে এনে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰতিযোগিতা আয়োজন কৰিব আৰু প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই আমাৰ দলৰ বাবেও উল্লসিত হ’ব।
"বাজেট, নিবিদা, আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধনতে উন্নয়ন সীমাৱদ্ধ নহয়", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৪ চনৰ আগতে এনে ধৰণৰ নিয়ম আছিল, "আজি আমি যি পৰিৱৰ্তন দেখিছো সেয়া আমাৰ উদ্দেশ্য, সংকল্প, অগ্ৰাধিকাৰ আৰু আমাৰ কৰ্ম সংস্কৃতিৰ পৰিৱৰ্তনৰ ফল। ফলাফলবোৰ আমাৰ প্ৰক্ৰিয়াবোৰত দেখা গৈছে।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৰ্ণনা কৰি কয়, "আধুনিক আন্তঃগাঁথনি, আধুনিক সংযোগৰ সৈতে এক উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে ভাৰতৰ প্ৰতিটো অঞ্চলক সবকা প্ৰয়াসৰ (সকলোৰে প্ৰচেষ্টা) জৰিয়তে দ্ৰুত বিকাশৰ উদ্দেশ্যৰে সংযোজিত কৰা। বঞ্চনা আঁতৰ কৰা, দূৰত্ব হ্ৰাস কৰা, ক্ষমতা নিৰ্মাণত জড়িত হোৱা আৰু যুৱসকলক অধিক সুযোগ দিয়াক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। আৰু কৰ্ম সংস্কৃতিৰ পৰিৱৰ্তনে সূচায় যে প্ৰতিটো প্ৰকল্প আৰু কাৰ্যসূচী সময়সীমাৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ কৰা হ'ব।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এই বছৰ কেৱল আন্তঃগাঁথনিৰ নামতে ৭ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে, আনহাতে ৮ বছৰ পূৰ্বে এই ব্যয় ২ লাখ কোটি টকাতকৈও কম আছিল। তেওঁ এইবুলিও আঙুলিয়াই দিয়ে যে আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যসমূহে এতিয়া নিজৰ ভিতৰত প্ৰতিযোগিতা কৰিবৱৈ ধৰিছে।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আন্তঃগাঁথনিগত উন্নয়নৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্বিলঙকে ধৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো ৰাজধানীক ৰে'ল সেৱাৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ দ্ৰুত গতিত কৰা কাম আৰু ২০১৪ চনৰ পূৰ্বৰ ৯০০ৰ পৰা আজি ১৯০০ খনলৈ সাপ্তাহিক বিমান উৰণৰ সংখ্যা বৃদ্ধিৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে উড়ান আঁচনিৰ অধীনত মেঘালয়ৰ ১৬ টা পথত বিমান চলাচল চলি আছে আৰু ইয়াৰ ফলস্বৰূপে মেঘালয়ৰ লোকসকলৰ বাবে বিমান ভাড়া সস্তা হৈছে। মেঘালয় আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ কৃষকসকলৰ সুবিধাসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কৃষি উড়ান আঁচনিৰ জৰিয়তে ইয়াত উৎপাদিত ফল-মূল আৰু পাচলি দেশ-বিদেশৰ বজাৰসমূহত সহজে উপলব্ধ হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি উদ্বোধন কৰা সংযোগ প্ৰকল্পসমূহৰ প্ৰতি সকলোৰে দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰে আৰু জানিবলৈ দিয়ে যে যোৱা ৮ বছৰত মেঘালয়ত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণৰ বাবে ৫ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে ৷ আনহাতে মেঘালয়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী চড়ক যোজনাৰ অধীনত যোৱা ৮ বছৰত নিৰ্মাণ কৰা গ্ৰামীণ পথৰ সংখ্যা বিগত ২০ বছৰত নিৰ্মাণ কৰা পথতকৈ সাত গুণ বেছিও বুলিও তেওঁ জানিবলৈ দিয়ে।
উত্তৰ-পূবৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে বৰ্ধিত ডিজিটেল সংযোগৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে ২০১৪ চনৰ তুলনাত উত্তৰ-পূবত ৪ গুণ আৰু মেঘালয়ত ৫ গুণ অপ্টিকেল ফাইবাৰ কভাৰেজ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে ৫ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয়ৰ সৈতে অঞ্চলটোৰ প্ৰতিটো অংশলৈ মোবাইল সংযোগ প্ৰদান কৰাৰ বাবে ৬ হাজাৰ মোবাইল টাৱাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। "এই আন্তঃগাঁথনিয়ে মেঘালয়ৰ যুৱসকলক নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিব", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইবুলি মন্তব্য কৰে। শিক্ষাৰ আন্তঃগাঁথনি সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰি কয় যে আইআইএম আৰু প্ৰযুক্তি উদ্যানৰ শিক্ষাৰ সৈতে অঞ্চলটোত উপাৰ্জনৰ সুযোগ বৃদ্ধি পাব। তেওঁ লগতে জনায় যে উত্তৰ-পূবত ১৫০ খনতকৈও অধিক একলব্য বিদ্যালয় নিৰ্মাণ ৰখা হৈছে যাৰ ভিতৰত ৩৯ খন মেঘালয়ত আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰ্বতমালা আঁচনিৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰি কয় যে এই আঁচনিয়ে ৰ'পৱে আৰু পিএম ডিভাইন আঁচনিৰ এক নেটৱৰ্ক গঢ়ি তুলিছে যিয়ে বৃহৎ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ সহজ অনুমোদন নিশ্চিত কৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বিকাশত এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব। তেওঁ লগতে কয়, "প্ৰধানমন্ত্ৰী-ডিভাইনৰ অধীনত পৰৱৰ্তী ৩-৪ বছৰৰ বাবে ৬,০০০ কোটি টকাৰ বাজেট নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।"
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰতি পূৰ্বৰ শাসকীয় চৰকাৰসমূহৰ 'বিভাজন' মানসিকতাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ চৰকাৰে 'ঐশ্বৰিক' অভিপ্ৰায় লৈ আহিছে। "বিভিন্ন সম্প্ৰদায় হওক বা বিভিন্ন অঞ্চলেই হওক, আমি সকলো ধৰণৰ বিভাজন আঁতৰ কৰি আছো। আজি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত আমি উন্নয়নৰ কৰিডৰ নিৰ্মাণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো, সীমাৰ বিবাদৰ ওপৰত নহয়", তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত ৮ বছৰত বহুতো সংগঠনে হিংসাৰ পথ পৰিহাৰ কৰি স্থায়ী শান্তিৰ আশ্ৰয় লৈছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত আফস্পাৰ অপ্ৰয়োজনীয়তা সন্দৰ্ভত মন্তব্য প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাজ্য চৰকাৰৰ সহায়ত পৰিস্থিতি নিৰন্তৰে উন্নত হৈ আহিছে ৷ আনহাতে ৰাজ্যসমূহৰ মাজত কেইবাদশক ধৰি চলি অহা সীমা বিবাদো সমাধান হৈ আহিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উত্তৰ-পূব সীমান্ত কেৱল এক সীমান্ত অঞ্চলৰ পৰিৱৰ্তে ই নিৰাপত্তা আৰু সমৃদ্ধিৰো প্ৰৱেশদ্বাৰ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সীমান্তৱৰ্তী গাওঁসমূহক উন্নত সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুখ প্ৰকাশ কৰি কয় যে শত্ৰু লাভান্বিত হোৱাৰ ভয়ত সীমান্ত অঞ্চলসমূহত যোগাযোগৰ প্ৰসাৰ হোৱা দেখা নাযায়। "আজি আমি সাহসেৰে সীমান্তত নতুন পথ, নতুন সুৰংগ, নতুন দলং, নতুন ৰে'ললাইন আৰু এয়াৰষ্ট্ৰিপ নিৰ্মাণ কৰি আছো। সীমান্তৰ নিৰ্জন গাওঁবোৰ জীৱন্ত হৈ উঠিছে। আমাৰ চহৰসমূহৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় গতি আমাৰ সীমান্ত অঞ্চলৰ বাবেও প্ৰয়োজন," প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পোপৰ সৈতে হোৱা বৈঠকৰ কথা স্মৰণ কৰি কয় যে দুয়োগৰাকী নেতাই আজি মানৱ জাতিয়ে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছে আৰু সেইবোৰৰ মোকাবিলাৰ বাবে এক সন্মিলিত প্ৰচেষ্টাৰ বাবে এক সন্মতিত উপনীত হৈছে। 'আমি এই অনুভূতি শক্তিশালী কৰিব লাগিব', প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা শান্তি আৰু উন্নয়নৰ ৰাজনীতিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ হিতাধিকাৰী হৈছে আমাৰ জনজাতীয় সমাজৰ লোকসকল। জনজাতীয় সমাজৰ পৰম্পৰা, ভাষা আৰু সংস্কৃতি বৰ্তাই ৰাখি জনজাতীয় অঞ্চলৰ বিকাশ কৰাই হৈছে চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ। বাঁহ কটাৰ ওপৰত থকা নিষেধাজ্ঞা বাতিল কৰাৰ উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ই বাঁহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত জনজাতীয় সামগ্ৰী নিৰ্মাণত গতি প্ৰদান কৰিছে। "বনাঞ্চলৰ পৰা লাভ কৰা সামগ্ৰীৰ মূল্য সংযোজনৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ৮৫০খন বন ধন কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে। বহুতো আত্মসহায়ক গোট ইয়াত সৈতে জড়িত হৈ আছে যিবোৰৰ অধিকাংশই হ’ল আমাৰ ভগ্নীসকলৰ", তেওঁ এইবুলি জানিবলৈ দিয়ে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ঘৰ, পানী আৰু বিদ্যুতৰ দৰে সামাজিক আন্তঃগাঁথনিৰ দ্বাৰা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল ব্যাপকভাৱে লাভান্বিত হৈছে। যোৱা কেইবছৰমানত, ২ লাখ নতুন পৰিয়ালে বিদ্যুৎ সংযোগ লাভ কৰিছে। দৰিদ্ৰসকলৰ বাবে ৭০ হাজাৰতকৈও অধিক ঘৰ অনুমোদিত কৰা হৈছে আৰু ৩ লাখ পৰিয়ালে পাইপযোগে পানীৰ সংযোগ লাভ কৰিছে। তেওঁ কয়, "আমাৰ জনজাতীয় পৰিয়ালসমূহ এই আঁচনিসমূহৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ হিতাধিকাৰী আছিল।"
ভাষণৰ শেষত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অঞ্চলটোৰ উন্নয়নৰ নিৰন্তৰ গতি কামনা কৰে আৰু উত্তৰ-পূবৰ উন্নয়নত সকলো শক্তিৰ আধাৰ হিচাপে জনসাধাৰণৰ আশীৰ্বাদক কৃতিত্ব দিয়ে। তেওঁ আগন্তুক খ্ৰীষ্টমাছৰ বাবে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
আজিৰ অনুষ্ঠানটোত মেঘালয়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী কনৰাড কে চাংমা, মেঘালয়ৰ ৰাজ্যপাল ব্ৰিগেডিয়াৰ (ড০) বি ডি মিশ্ৰ (অৱসৰপ্ৰাপ্ত), কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী জি কিষাণ ৰেড্ডী, শ্ৰী কিৰেণ ৰিজিজু আৰু মণিপুৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বি এল বাৰ্মা, মিজোৰামৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী এন বীৰেন সিং, মিজোৰামৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী জোৰামথাংগা, অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা, নাগালেণ্ডৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নেইফিউ ৰিঅ', ছিক্কিমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰেম সিং তামাং, অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পেমা খাণ্ডু আৰু ত্ৰিপুৰাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী মানিক সাহাও উপস্থিত আছিল।
পৃষ্ঠভূমি
অঞ্চলটোত টেলিকম সংযোগ অধিক বৃদ্ধি কৰিব পৰা এক পদক্ষেপ হিচাপে ৪জি মোবাইল টাৱাৰ, যাৰ ভিতৰত ৩২০ টাতকৈও অধিক সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু প্ৰায় ৮৯০ টা নিৰ্মাণাধীন হৈ আছে, সেয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশবাসীৰ প্ৰতি সমৰ্পণ কৰে। তেওঁ উমচাৱলীত আইআইএম শ্বিলঙৰ নতুন চৌহদ উদ্বোধন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্বিলং–ডিয়েংপাচোহ ৰোড উদ্বোধন কৰে যিয়ে নতুন শ্বিলং ছেটেলাইট চিটী আৰু ডিকনজেষ্ট শ্বিলঙলৈ উন্নত সংযোগ প্ৰদান কৰিব। তেওঁ মেঘালয়, মণিপুৰ আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশৰ দৰে তিনিখন ৰাজ্যত আন চাৰিটা পথ প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মেঘালয়ৰ কাঠফুলা উন্নয়ন কেন্দ্ৰত কাঠফুলা উৎপাদন বৃদ্ধিৰ লগতে কৃষক আৰু উদ্যোগীসকলৰ বাবে দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ প্ৰদানৰ বাবে স্পাউন লেবৰেটৰী উদ্বোধন কৰে। তেওঁ ক্ষমতা নিৰ্মাণ আৰু প্ৰযুক্তি উন্নীতকৰণৰ জৰিয়তে মৌপালন কৰা কৃষকসকলৰ জীৱিকা উন্নত কৰাৰ বাবে মেঘালয়ৰ ইণ্টিগ্ৰেটেড বীকিপিং উন্নয়ন কেন্দ্ৰও উদ্বোধন কৰে। তেওঁ লগতে মিজোৰাম, মণিপুৰ, ত্ৰিপুৰা আৰু অসমত ২১ টা হিন্দী পুথিভঁৰাল উদ্বোধন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অসম, মেঘালয়, মণিপুৰ, মিজোৰাম আৰু ত্ৰিপুৰা ৰাজ্যত ছয়টা পথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। তেওঁ তুৰাত ইণ্টিগ্ৰেটেড হস্পিটেলিটী এণ্ড কনভেনচন চেণ্টাৰ আৰু শ্বিলং টেকন'লজী পাৰ্ক পৰ্যায়-২ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। প্ৰযুক্তি উদ্যান পৰ্যায়-২-ৰ পৰিসৰ প্ৰায় ১.৫ লাখ বৰ্গফুট হ'ব। ই পেছাদাৰীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিব আৰু ৩০০০ত কৈও অধিক চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। ইণ্টিগ্ৰেটেড হস্পিটেলিটী এণ্ড কনভেনচন চেণ্টাৰত এক সন্মিলন কেন্দ্ৰ, অতিথি কোঠা, খাদ্য আদালত আদি থাকিব। ই পৰ্যটনৰ প্ৰচাৰ আৰু অঞ্চলটোৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শনৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আন্তঃগাঁথনি প্ৰদান কৰিব।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone, inaugurates and dedicates to the nation multiple projects worth over Rs. 2450 crores in Shillong, Meghalaya
“The government has shown the red card to all obstacles that come in the way of development of the North East”
“The day is not far when India will organise such a similar celebration and every Indian will also cheer for our team”
“Development is not limited to budgets, tenders, laying foundation stones and inaugurations”
“The transformation that we witness today is a result of the change in our intentions, resolutions, priorities and our work culture”
“Central government is spending Rs 7 lakh crore only on infrastructure this year, while 8 years ago this expenditure was less than Rs 2 lakh crore”
“A budget of Rs 6,000 crore has been fixed for the next 3-4 years under PM-Divine”
“The development of tribal areas is the priority of the government while maintaining tradition, language and culture of the tribal society”
“The previous government had a ‘divide’ approach for the North East but our government has come up with ‘divine’ intentions”
18 DEC 2022 2:50PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone, and inaugurated and dedicated to the nation multiple projects worth over Rs. 2450 crores in Shillong, Meghalaya today. Earlier in the day, the Prime Minister attended the meeting of the North Eastern Council at the State Convention Centre in Shillong and participated in its golden jubilee celebrations.
The multiple projects include the inauguration of 320 completed and 890 under construction 4G mobile towers, the new campus of IIM Shillong, at Umsawli, the Shillong – Diengpasoh Road which will provide better connectivity to new Shillong satellite township and four other roads projects across the three states viz. Meghalaya, Manipur and Arunachal Pradesh. The Prime Minister also inaugurated Spawn Laboratory at Mushroom Development Center and Integrated Beekeeping Development Centre in Meghalaya and 21 Hindi libraries in Mizoram, Manipur, Tripura and Assam. The Prime Minister laid the foundation stone of six road projects across the states of Assam, Meghalaya, Manipur, Mizoram and Tripura. He also laid the foundation stone of the Integrated Hospitality and Convention Centre at Tura and Shillong Technology Park Phase -II.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that Meghalaya is a state that is prosperous in nature and culture and this very prosperity is reflected through the warmth and welcoming nature of the people. He congratulated the citizens of Meghalaya for the numerous upcoming and newly inaugurated projects ranging from connectivity, education, skill and employment for further development in the state.
The Prime Minister drew everyone’s attention to the coincidence that the public function of today is taking place on a football field at the time when the football world cup is going on. “On the one hand, there is football competition going on, while here we are leading the competition of development in the football field. Even though the football world cup is taking place in Qatar, the enthusiasm of the people here is no less”, he remarked. Drawing an analogy to the red card shown in football to a person who goes against the sportsman spirit, the Prime Minister remarked that the government has shown the red card to all the obstacles that come in the way of the development of North East. “Be it corruption, discrimination, nepotism, violence or vote-bank politics to disrupt the development in the region, we are working with dedication and honesty to uproot all these evils”, he remarked. The Prime Minister pointed out that even though such evils are deeply rooted, we have to work towards eliminating each one of them. He further added that the efforts of the government are showing positive results.
Throwing light on the emphasis on sports development, the Prime Minister highlighted that the central government is moving forward with a new approach and its benefits can be clearly seen in the North Eastern regions as well. He informed that apart from India’s first sports university, the North Eastern region is well equipped with multiple infrastructures like multipurpose hall, football field and athletics track. He further added that work is underway on ninety such projects. The Prime Minister said with assurance that even though we are looking at the international teams playing in the football world cup in Qatar, he firmly believes in the power of the youth and remarked that the day is not far when India will organise such a similar celebration and every Indian will also cheer for our team that will take part in it.
“Development is not limited to budget, tenders, laying foundation stones and inaugurations”, the Prime Minister continued as he stated that such was the norm even before 2014, “the transformation that we witness today is a result of the change in our intentions, resolutions, priorities and our work culture. The results can be seen in our processes.” The Prime Minister elaborated, “The resolution is to build a developed India with modern infrastructure, modern connectivity. The intention is to connect every region and section of India with the objective of rapid development through Sabka Prayas (everyone’s efforts). The priority is to remove deprivation, reduce distances, engage in capacity building, and give more opportunities to the youth. And the change in work culture signifies that every project and programme be completed within the time limit.” The Prime Minister informed that the central government is spending Rs 7 lakh crore only on infrastructure this year, while 8 years ago this expenditure was less than Rs 2 lakh crore. He also pointed out that states are competing within themselves when it comes to boosting infrastructure.
Giving examples of infrastructural developments in the North East, the Prime Minister highlighted the fast-paced work to connect all the capitals of the North East including Shillong with rail service and the increase in number of weekly flights from 900 before 2014 to 1900 today. The Prime Minister informed that under the UDAN scheme, flights are on 16 routes in Meghalaya and the result is cheap airfares for the people of Meghalaya. Highlighting the benefits to the farmers of Meghalaya and North East, the Prime Minister informed that the fruits and vegetables grown here are easily accessible to the markets of the country and abroad through the Krishi Udaan scheme.
The Prime Minister drew everyone’s attention to the connectivity projects that have been inaugurated today and informed that 5 thousand crore rupees have been spent on the construction of the National Highway in Meghalaya in the last 8 years while the number of rural roads built in the last 8 years under the Pradhan Mantri Sadak Yojana in Meghalaya is seven times more than what was built in the previous 20 years.
Talking about the increasing digital connectivity for the youth of the Northeast, the Prime Minister informed that optical fibre coverage has increased 4 times in the Northeast and 5 times in Meghalaya when compared to 2014. He further added that 6 thousand mobile towers are being erected to take mobile connectivity to every part of the region with an outlay of 5 thousand crores. “This infrastructure will give new opportunities to the youth of Meghalaya” the Prime Minister emphasised. Regarding education infrastructure, the Prime Minister commented that with IIM and the technology park education, earning opportunities will increase in the region. He also informed that Northeast is witnessing the construction of more than 150 Eklavya schools out of which 39 are in Meghalaya.
The Prime Minister gave the example of the Parvatmala Scheme which is building a network of ropeways and the PM DEVINE scheme which is going to give a new impetus to the development of North East by ensuring easy approval of big development projects. He added, “A budget of Rs 6,000 crore has been fixed for the next 3-4 years under PM-Divine.”
Reflecting on the ‘divide’ approach of the previous ruling governments for the North East, the Prime Minister remarked that our government has come up with ‘divine’ intentions. “Be it different communities, or different regions, we are removing all kinds of divisions. Today, in the North East, we are laying emphasis on building corridors of development, not borders of disputes” he said. The Prime Minister observed that in the last 8 years, many organisations have shunned the path of violence and have taken refuge in permanent peace. Speaking about the needlessness for AFSPA in the North East, the Prime Minister remarked that the conditions are constantly improving with the help of the state governments while boundary disputes between the states which were going on for decades are being resolved.
The Prime Minister said that the Northeast is a gateway to security and prosperity instead of just a border area at the frontier. The Prime Minister elaborated on the vibrant village scheme under which border villages are being provided with better facilities. The Prime Minister lamented that due to the fear of benefiting the enemy, the border areas did not witness the spread of connectivity. “Today we are boldly building new roads, new tunnels, new bridges, new railway lines, and airstrips on the border. Desolated border villages are being turned vibrant. The speed needed for our cities is needed for our border too.” The Prime Minister said.
The Prime Minister recalled his meeting with His Holiness the Pope and said that both the leaders discussed the challenges being faced by humanity today and arrived at a consensus for a concerted effort to meet them. ‘We need to strengthen this sentiment’, the Prime Minister said.
Highlighting the politics of peace and development adopted by the government, the Prime Minister said that the biggest beneficiary of this is our tribal society. The development of tribal areas is the priority of the government while maintaining the tradition, language and culture of the tribal society. Giving the example of abolishing the ban on bamboo harvesting, the Prime Minister informed that it gave impetus to the manufacture of tribal products associated with bamboo. “850 Van Dhan Kendras have been established in the North East for value addition in the produce obtained from forests. Many self-help groups are associated with them, many of which belong to our sisters”, he informed.
Shri Modi said that social infrastructure like houses, water and electricity have massively benefited the Northeast. In the past few years, 2 lakh new households received electricity connection. More than 70 thousand houses were approved for the poor and 3 lakh households got piped water connections. “Our tribal families were the biggest beneficiaries of these schemes,” he said.
Concluding his address, the Prime Minister wished for continued pace of the region’s development and credited the blessing of the people as the base of all energy that is being put into the development of the Northeast. He conveyed his best wishes for the upcoming Christmas.
Chief Minister of Meghalaya, Shri Conrad K Sangama, Governor of Meghalaya, Brig (Dr.) B D Mishra (Retd), Union Home Minister Shri Amit Shah, Union Ministers Shri G Kishan Reddy, Shri Kiren Rijiju and Sarbanada Sonowal, Union Minister of State, Shri B L Verma, Chief Minister of Manipur, Shri N Biren Singh, Chief Minister of Mizoram, Shri Zoramthanga, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Chief Minister of Nagaland, Shri Neiphiu Rio, Chief Minister of Sikkim, Shri Prem Singh Tamang, Chief Minister of Arunachal Pradesh, Shri Pema Khandu and Chief Minister of Tripura, Shri Manik Saha were those present on occasion.
Background
In a step which will further boost telecom connectivity in the region, the Prime Minister dedicated to the nation 4G mobile towers, of which more than 320 have been completed and around 890 are under construction. He inaugurated the New Campus of IIM Shillong at Umsawli. The Prime Minister also inaugurated Shillong – Diengpasoh Road, which will provide better connectivity to new Shillong satellite township and decongest Shillong. He also inaugurated four other road projects across three states viz. Meghalaya, Manipur and Arunachal Pradesh.
The Prime Minister inaugurated the Spawn Laboratory at Mushroom Development Center in Meghalaya to enhance mushroom spawn production and also provide skill training for farmers and entrepreneurs. He also inaugurated the Integrated Beekeeping Development Centre in Meghalaya to improve the livelihood of beekeeping farmers through capacity building and technology upgradation. He further inaugurated 21 Hindi libraries in Mizoram, Manipur, Tripura and Assam.
The Prime Minister laid the foundation stone of six road projects across the states of Assam, Meghalaya, Manipur, Mizoram and Tripura. He also laid the foundation stone of the Integrated Hospitality and Convention Centre at Tura and Shillong Technology Park Phase -II. The Technology Park Phase -II will have a built-up area of about 1.5 lakh square feet. It will provide new opportunities for professionals and is expected to create more than 3000 jobs. The Integrated Hospitality and Convention Centre will have a convention hub, guest rooms, food court etc. It will provide the necessary infrastructure for promoting tourism and showcasing cultural heritage in the region.