Prime Minister's Office
PM lays foundation stone, inaugurates and dedicates to the nation multiple projects worth over Rs. 2450 crores in Shillong, Meghalaya
“The government has shown the red card to all obstacles that come in the way of development of the North East”
“The day is not far when India will organise such a similar celebration and every Indian will also cheer for our team”
“Development is not limited to budgets, tenders, laying foundation stones and inaugurations”
“The transformation that we witness today is a result of the change in our intentions, resolutions, priorities and our work culture”
“Central government is spending Rs 7 lakh crore only on infrastructure this year, while 8 years ago this expenditure was less than Rs 2 lakh crore”
“A budget of Rs 6,000 crore has been fixed for the next 3-4 years under PM-Divine”
“The development of tribal areas is the priority of the government while maintaining tradition, language and culture of the tribal society”
“The previous government had a ‘divide’ approach for the North East but our government has come up with ‘divine’ intentions”
18 DEC 2022 2:50PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone, and inaugurated and dedicated to the nation multiple projects worth over Rs. 2450 crores in Shillong, Meghalaya today. Earlier in the day, the Prime Minister attended the meeting of the North Eastern Council at the State Convention Centre in Shillong and participated in its golden jubilee celebrations.
The multiple projects include the inauguration of 320 completed and 890 under construction 4G mobile towers, the new campus of IIM Shillong, at Umsawli, the Shillong – Diengpasoh Road which will provide better connectivity to new Shillong satellite township and four other roads projects across the three states viz. Meghalaya, Manipur and Arunachal Pradesh. The Prime Minister also inaugurated Spawn Laboratory at Mushroom Development Center and Integrated Beekeeping Development Centre in Meghalaya and 21 Hindi libraries in Mizoram, Manipur, Tripura and Assam. The Prime Minister laid the foundation stone of six road projects across the states of Assam, Meghalaya, Manipur, Mizoram and Tripura. He also laid the foundation stone of the Integrated Hospitality and Convention Centre at Tura and Shillong Technology Park Phase -II.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that Meghalaya is a state that is prosperous in nature and culture and this very prosperity is reflected through the warmth and welcoming nature of the people. He congratulated the citizens of Meghalaya for the numerous upcoming and newly inaugurated projects ranging from connectivity, education, skill and employment for further development in the state.
The Prime Minister drew everyone’s attention to the coincidence that the public function of today is taking place on a football field at the time when the football world cup is going on. “On the one hand, there is football competition going on, while here we are leading the competition of development in the football field. Even though the football world cup is taking place in Qatar, the enthusiasm of the people here is no less”, he remarked. Drawing an analogy to the red card shown in football to a person who goes against the sportsman spirit, the Prime Minister remarked that the government has shown the red card to all the obstacles that come in the way of the development of North East. “Be it corruption, discrimination, nepotism, violence or vote-bank politics to disrupt the development in the region, we are working with dedication and honesty to uproot all these evils”, he remarked. The Prime Minister pointed out that even though such evils are deeply rooted, we have to work towards eliminating each one of them. He further added that the efforts of the government are showing positive results.
Throwing light on the emphasis on sports development, the Prime Minister highlighted that the central government is moving forward with a new approach and its benefits can be clearly seen in the North Eastern regions as well. He informed that apart from India’s first sports university, the North Eastern region is well equipped with multiple infrastructures like multipurpose hall, football field and athletics track. He further added that work is underway on ninety such projects. The Prime Minister said with assurance that even though we are looking at the international teams playing in the football world cup in Qatar, he firmly believes in the power of the youth and remarked that the day is not far when India will organise such a similar celebration and every Indian will also cheer for our team that will take part in it.
“Development is not limited to budget, tenders, laying foundation stones and inaugurations”, the Prime Minister continued as he stated that such was the norm even before 2014, “the transformation that we witness today is a result of the change in our intentions, resolutions, priorities and our work culture. The results can be seen in our processes.” The Prime Minister elaborated, “The resolution is to build a developed India with modern infrastructure, modern connectivity. The intention is to connect every region and section of India with the objective of rapid development through Sabka Prayas (everyone’s efforts). The priority is to remove deprivation, reduce distances, engage in capacity building, and give more opportunities to the youth. And the change in work culture signifies that every project and programme be completed within the time limit.” The Prime Minister informed that the central government is spending Rs 7 lakh crore only on infrastructure this year, while 8 years ago this expenditure was less than Rs 2 lakh crore. He also pointed out that states are competing within themselves when it comes to boosting infrastructure.
Giving examples of infrastructural developments in the North East, the Prime Minister highlighted the fast-paced work to connect all the capitals of the North East including Shillong with rail service and the increase in number of weekly flights from 900 before 2014 to 1900 today. The Prime Minister informed that under the UDAN scheme, flights are on 16 routes in Meghalaya and the result is cheap airfares for the people of Meghalaya. Highlighting the benefits to the farmers of Meghalaya and North East, the Prime Minister informed that the fruits and vegetables grown here are easily accessible to the markets of the country and abroad through the Krishi Udaan scheme.
The Prime Minister drew everyone’s attention to the connectivity projects that have been inaugurated today and informed that 5 thousand crore rupees have been spent on the construction of the National Highway in Meghalaya in the last 8 years while the number of rural roads built in the last 8 years under the Pradhan Mantri Sadak Yojana in Meghalaya is seven times more than what was built in the previous 20 years.
Talking about the increasing digital connectivity for the youth of the Northeast, the Prime Minister informed that optical fibre coverage has increased 4 times in the Northeast and 5 times in Meghalaya when compared to 2014. He further added that 6 thousand mobile towers are being erected to take mobile connectivity to every part of the region with an outlay of 5 thousand crores. “This infrastructure will give new opportunities to the youth of Meghalaya” the Prime Minister emphasised. Regarding education infrastructure, the Prime Minister commented that with IIM and the technology park education, earning opportunities will increase in the region. He also informed that Northeast is witnessing the construction of more than 150 Eklavya schools out of which 39 are in Meghalaya.
The Prime Minister gave the example of the Parvatmala Scheme which is building a network of ropeways and the PM DEVINE scheme which is going to give a new impetus to the development of North East by ensuring easy approval of big development projects. He added, “A budget of Rs 6,000 crore has been fixed for the next 3-4 years under PM-Divine.”
Reflecting on the ‘divide’ approach of the previous ruling governments for the North East, the Prime Minister remarked that our government has come up with ‘divine’ intentions. “Be it different communities, or different regions, we are removing all kinds of divisions. Today, in the North East, we are laying emphasis on building corridors of development, not borders of disputes” he said. The Prime Minister observed that in the last 8 years, many organisations have shunned the path of violence and have taken refuge in permanent peace. Speaking about the needlessness for AFSPA in the North East, the Prime Minister remarked that the conditions are constantly improving with the help of the state governments while boundary disputes between the states which were going on for decades are being resolved.
The Prime Minister said that the Northeast is a gateway to security and prosperity instead of just a border area at the frontier. The Prime Minister elaborated on the vibrant village scheme under which border villages are being provided with better facilities. The Prime Minister lamented that due to the fear of benefiting the enemy, the border areas did not witness the spread of connectivity. “Today we are boldly building new roads, new tunnels, new bridges, new railway lines, and airstrips on the border. Desolated border villages are being turned vibrant. The speed needed for our cities is needed for our border too.” The Prime Minister said.
The Prime Minister recalled his meeting with His Holiness the Pope and said that both the leaders discussed the challenges being faced by humanity today and arrived at a consensus for a concerted effort to meet them. ‘We need to strengthen this sentiment’, the Prime Minister said.
Highlighting the politics of peace and development adopted by the government, the Prime Minister said that the biggest beneficiary of this is our tribal society. The development of tribal areas is the priority of the government while maintaining the tradition, language and culture of the tribal society. Giving the example of abolishing the ban on bamboo harvesting, the Prime Minister informed that it gave impetus to the manufacture of tribal products associated with bamboo. “850 Van Dhan Kendras have been established in the North East for value addition in the produce obtained from forests. Many self-help groups are associated with them, many of which belong to our sisters”, he informed.
Shri Modi said that social infrastructure like houses, water and electricity have massively benefited the Northeast. In the past few years, 2 lakh new households received electricity connection. More than 70 thousand houses were approved for the poor and 3 lakh households got piped water connections. “Our tribal families were the biggest beneficiaries of these schemes,” he said.
Concluding his address, the Prime Minister wished for continued pace of the region’s development and credited the blessing of the people as the base of all energy that is being put into the development of the Northeast. He conveyed his best wishes for the upcoming Christmas.
Chief Minister of Meghalaya, Shri Conrad K Sangama, Governor of Meghalaya, Brig (Dr.) B D Mishra (Retd), Union Home Minister Shri Amit Shah, Union Ministers Shri G Kishan Reddy, Shri Kiren Rijiju and Sarbanada Sonowal, Union Minister of State, Shri B L Verma, Chief Minister of Manipur, Shri N Biren Singh, Chief Minister of Mizoram, Shri Zoramthanga, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Chief Minister of Nagaland, Shri Neiphiu Rio, Chief Minister of Sikkim, Shri Prem Singh Tamang, Chief Minister of Arunachal Pradesh, Shri Pema Khandu and Chief Minister of Tripura, Shri Manik Saha were those present on occasion.
Background
In a step which will further boost telecom connectivity in the region, the Prime Minister dedicated to the nation 4G mobile towers, of which more than 320 have been completed and around 890 are under construction. He inaugurated the New Campus of IIM Shillong at Umsawli. The Prime Minister also inaugurated Shillong – Diengpasoh Road, which will provide better connectivity to new Shillong satellite township and decongest Shillong. He also inaugurated four other road projects across three states viz. Meghalaya, Manipur and Arunachal Pradesh.
The Prime Minister inaugurated the Spawn Laboratory at Mushroom Development Center in Meghalaya to enhance mushroom spawn production and also provide skill training for farmers and entrepreneurs. He also inaugurated the Integrated Beekeeping Development Centre in Meghalaya to improve the livelihood of beekeeping farmers through capacity building and technology upgradation. He further inaugurated 21 Hindi libraries in Mizoram, Manipur, Tripura and Assam.
The Prime Minister laid the foundation stone of six road projects across the states of Assam, Meghalaya, Manipur, Mizoram and Tripura. He also laid the foundation stone of the Integrated Hospitality and Convention Centre at Tura and Shillong Technology Park Phase -II. The Technology Park Phase -II will have a built-up area of about 1.5 lakh square feet. It will provide new opportunities for professionals and is expected to create more than 3000 jobs. The Integrated Hospitality and Convention Centre will have a convention hub, guest rooms, food court etc. It will provide the necessary infrastructure for promoting tourism and showcasing cultural heritage in the region.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না মেঘালয়গী শিল্লোংদা লুপা করোর ২৪৫০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে, শঙ্গাখ্রে অমসুং জাতিদা কত্থোকখ্রে
“সরকারনা অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বেলদা লাকপা অপনবা পুম্নমক্তা রেদ কার্দ পীখি”
“ভারতনা অসিগুম্বা মান্নবা থৌরম অসি পাঙথোক্তুনা ভারত মচা পুম্নমক্না মদুদা শরুক য়ারিবা ঐখোয়গী তীমবু শৌগৎকদবা মতম অদু লাক্কদবা কুইদ্রে”
“চাউখৎ-থৌরাং অসি বজেৎ, তেন্দরশিং, উরেপ-উয়ুং তম্বা অমসুং শঙ্গাবশিং খক্তদা লোইদে”
“ঐখোয়না ঙসি উবা ফংলিবা অওনবা অসি ঐখোয়গী অপাম্বা, ফিরেপ, মরু ওইবা অমদি ঐখোয়গী ৱার্ক কলচরদা অহোংবা লাকপগী ফলনি”
“কেন্দ্র সরকারনা চহি অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর খক্তদা লুপা করোর লাখ ৭ চাদিং তৌখি অমরোমদা হৌখিবা চহি ৮ অসিদা মসিগী চাদিং অসি লুপা করোর লাখ ২দগী তানা তৌখি”
“পি.এম.-দিভাইনগী মখাদা মথংগী চহি ৩-৪গীদমক লুপা করোর ৬,০০০গী বজেৎ খাক্তুনা থমখ্রে”
“ত্রাইবেল খুন্নাইগী চৎনবী, লোল অমসুং নাৎ ঙাক্না থমদুনা ত্রাইবেলশিংনা খুন্দাবা মফমশিংদা চাউখৎ থৌরাং পুরকপা হায়বসি সরকার অসিগী অহানবা মীৎয়েংনি”
“অৱাং নোংপোক্কীদমক মমাংদা পাল্লম্বা সরকারশিংগী ‘তোখাইনা তাবগী’ থৌশিল পাইখৎলমখি অদুবু ঐখোয়গী সরকারনা ‘দিভাইন’গী অপাম্বশিং পুথোকখি”
18 DEC 2022 2:50PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মেঘালয়গী শিল্লোংদা লুপা করোর ২৪৫০ হেনবা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে অমদি জাতিদা কত্থোকখ্রে। ঙসি অঙনবদা প্রধান মন্ত্রীনা শিল্লোংগী স্তেৎ কনভেন্সন সেন্তরদা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলগী মীফমদা শরুক য়াখি অমসুং মাগী গোল্দন জুবিলীগী থৌরমদা য়াওখি।
তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং অদুদা শাবা লোইখ্রবা ৩২০ অমসুং শাবা লোইদ্রিবা ফোরজি মোবাইল তাৱর ৮৯০, উমসোলীদা লৈবা আই.আই.এম. শিল্লোংগী অনৌবা কেম্পস, অনৌবা শিল্লোং সেতলাই তাউনশিপকী কন্নেক্তিবিত ফগৎহনগদবা শিল্লোং-দিঙ্গপাসোহ রোদ অমসুং রাজ্য অহুম হায়বদি মেঘালয়, মনিপুর অমসুং অরুনাচল প্রদেশ ফাওদুনা চৎলিবা অতোপ্পা লম্বীগী প্রোজেক্ত মরি শঙ্গাবা য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা মুশরুম দিবেলপমেন্ত সেন্তরদা স্পাউন লেবোরেতোরী অমসুং মেঘালয়দা ইন্তিগ্রেতেদ বীকিপিং দিবেলপমেন্ত সেন্তর অমসুং মিজোরাম. মনিপুর, ত্রিপুরা অমসুং অসামদা হিন্দী লাইব্রেরী ২১ শঙ্গাখি। প্রধান মন্ত্রীনা অসাম, মেঘালয়, মনিপুর, মিজোরাম অমসুং ত্রিপুরা, রাজ্যশিং অসি ফাওদুনা চৎলিবা লম্বীগী প্রোজেক্ত তরুক উরেপ-উয়ুং তমখি। মহাক্না তুরাদা ইন্তিগ্রেতেদ হোস্পিতেলিতী এন্দ কনভেন্সন সেন্তর অমসুং শিল্লোং তেক্নোলোজী পার্ক ফেজ- IIসু উরেপ-উয়ুং তমখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মেঘালয় অসি মহৌশা অমসুং নাৎ য়াম্না লৈ অমসুং মসিগী লন অসি মীয়ামগী মীয়োক মীচান ফবা অমসুং তরাম্না ওকপগী মতৌদা মমি তাখি। মহাক্না মেঘালয়গী প্রজাশিংবু রাজ্য অসিবু হেন্না চাউখৎহন্নবগীদমক কন্নেক্তিবিতী, এজুকেসন, স্কিল অমসুং থবক য়াওনা পাইখৎলিবা অমসুং নৌনা শঙ্গাখিবা প্রোজেক্ত কয়ামরুমগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি ফুতবোলগী ৱর্ল্দ কপ চত্থরিঙৈ মতমদা তানফম চানরুদুনা ফুতফোল ফিল্দদা ঙসিগী মীয়ামগী ওইবা থৌরম অসি পাঙথোকপা অসিদা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। মহাক্না হায়, “নাকল অমরোমদা ফুতবোলগী কম্পিতিসন চত্থরি অমরোমদনা ঐখোয়না ফুতবোল ফিল্দদা চাউখৎ-থৌরাংগী কম্পিতিসন্দা মফম অসিদা ঐখোয়না মাংজিল থারি। ফুতবোল ৱর্ল্দ কপ অসি কতারদা পাঙথোকচরবসু মফম অসিগী মীয়ামগী থৱায় য়াওবা অসিনা তাবা লৈতে”। শান্নরোয়গী কাংলোনগী ৱাংমদা চৎপা মীশক্তা ফুতবোলদা রেদ কার্দ পীবগা চাংদম্নরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিনা অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বেলদা লাকপা অপনবা পুম্নমক্তা রেদ কার্দ পীখি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি, “শেঞ্জা থুমজা, খেন্নবা, নেপোতিজম, হিংসা নত্ত্রগা ভোৎ-বেঙ্কগী রাজনিতীশিং ওইরবসু লমদম অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা অপনবা পীনবা হোৎনরকপদা ঐখোয়না ফত্তবা পুম্নমক মরু ফংনা মুৎথৎনবা কত্থোকপগা লোয়ননা অমদি পুকচেল শেংনা থবক তৌরি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অসিগুম্বা ফত্তবশিং অসি মরু ফংনা মুৎথৎখ্রবসু ঐখোয়না মখোয় অমমমতবু মাংহন্নবা মাইকৈদা থবক তৌবা তাই। মহাক্না মখা তারদুনা হায়ন সরকারগী খোঙথাংশিংনা অফবা ফলশিং পুরক্লি।
স্পোর্তস চাউখৎহন্নবা মীৎয়েং চংলিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় কেন্দ্র সরকারনা অনৌবা থৌশিলগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি অমসুং মসিগী কান্নবশিং অসি অৱাং নোংপোক্কী লমদমদসু ময়েক শেংনা উবা ফংগনি। মহাক্না হায় ভারতকী অহানবা স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতী লৈবগী মথক্তা অৱাং নোংপোক লমদম অসি মলতিপর্পজ হোল, ফুতবোল ফিল্দ অমসুং এথলেতিক্স ত্রেকগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর কয়া নীংথিনা লৈ। মহাক্না মখা তারদুনা হায় অসিগুম্বা প্রোজেক্ত ৯০গী থবক পাইখৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কতারদা ফুতবোল ৱর্ল্দ কপতা ইন্তর্নেস্নেল তীমশিংনা শান্নবা ঐখোয়না য়েংজরবসু মহাক্না নহারোলশিংগী শক্তিদা চেৎনা থাজবা থম্মি অমসুং ভারতনা অসিগুম্বা মান্নবা থৌরম অসি পাঙথোক্তুনা ভারত মচা পুম্নমক্না মদুদা শরুক য়ারিবা ঐখোয়গী তীমবু শৌগৎকদবা মতম অদু লাক্কদবা কুইদ্রে।
“চাউখৎ-থৌরাং অসি বজেৎ, তেন্দরশিং, উরেপ-উয়ুং তম্বা অমসুং শঙ্গাবশিং খক্তদা লোইদে”, প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায় ২০১৪গী মমাং ফাওবদা মসিগী চৎনবী অসি লৈরমখি, “ঙসি ঐখোয়না উবা ফলিবা অওনবা অসি ঐখোয়গী অপাম্বা, ফিরেপ, মরু ওইবা অমদি ঐখোয়গী ৱার্ক কলচরদা অহোংবা লাকপগী ফলনি। ফলশিং অসি ঐখোয়গী থৌওংশিংদা উবা ফংগনি”। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়, “লৌরিবা ফিরেপ অসি মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর, মোদর্ন কন্নেক্তিবিতীগা লোয়ননা চাউখৎপা ভারত অমা শেম্বনি”। সবকা প্রয়াসকী খুত্থাংদা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎপা পুরক্নবা পান্দমগা লোয়ননা ভারতকী লমদম অমদি শরুক খুদিংমক্কা শম্নহনবা হায়বা অসিনা অপাম্বনি। খুদোংচাবা ফংদবা মুৎথৎপা, অরাপ্পা হন্থহনবা, কেপাসিতী বিল্দিংগী থবক তৌবা, অমসুং নহারোলশিংদা হেন্না খুদোংচাবশিং পীবা অসিনা মরু ওইবনি। অমসুং ৱার্ক কলচরদা অহোংবা পুরকপা অসিনা প্রোজেক্ত অমদি প্রোগ্রাম খুদিংমক অকক্নবা মতমগী মনুংদা লোইশিনবা ঙম্লে তাক্লি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কেন্দ্র সরকারনা চহি অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর খক্তদা লুপা করোর লাখ ৭ চাদিং তৌখি অমরোমদা হৌখিবা চহি ৮ অসিদা মসিগী চাদিং অসি লুপা করোর লাখ ২দগী তানা তৌখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় রাজ্যশিং অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবগী মতাংদা লাকপদা মখোয় মশেলগী মরক্তা অথোই-অহেন তানরি।
অৱাং নোংপোক্তা ইনফ্রাস্ত্রকচরেল দিবেলপমেন্তশিং পুরকপগী খুদমশিং পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শিল্লোং য়াওনা অৱাং নোংপোক্কী কেপিতেল পুম্নমকপু রেল সর্ভিসনা শম্নহন্নবা খোঙজেল য়াংনা থবক পাইখৎলি অমসুং ২০১৪দা চয়োলগী ওইনা পাইরম্বা ফ্লাইৎ মশিং ৯০০ ওইরম্বা অদু ঙসি ১৯০০দা হেনগৎহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায় উরান স্কিমগী মখাদা মেঘালয় ফাওবা রুৎ ১৬তা ফ্লাইৎশিং পাইরি অমদি মসিগী ফল ওইনা মেঘালয়গী মীয়ামগীদমক এয়রফিয়র হোংনা ফংহল্লি। মেঘালয় অমসুং অৱাং নোংপোক্কী লৌমীশিংদা কান্নবশিং পীরিবগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মফম অসিদা হৌবা উহৈ-ৱাহৈ অমদি মনা-মশিং অসি কৃশি উরান স্কিমগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিগী অমদি মপালগী কৈথেলশিংদা লায়না ফংহল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি শঙ্গাখিবা কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্তশিং অসিদা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি অমসুং মহাক্না হায় হৌখিবা চহি ৮ অসিদা মেঘালয়দা নেস্নেল হায়ৱে শাবদা লুপা করোর লিশিং ৫ চাদিং তৌখি অমরোমদনা মেঘালয়দা প্রধান মন্ত্রী সরক য়োজনাগী মখাদা হৌখিবা চহি ৮দা শেমখিবা খুঙ্গংগী লম্বীশিংগী মশিং অসি মমাংগী চহি ২০দা শেমলমখিবা লম্বীগী মশিংদগী শরুক তরেৎ হেনখি।
অৱাং নোংপোক্কী নহারোলশিংগীদমক দিজিতেল কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনবগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় ওপ্তিকেল ফাইবর কভরেজ অসি ২০১৪গা চাংদম্নবা মতমদা অৱাং নোংপোক্তা শরুক ৪ হেনগৎলকখি অমসুং মেঘালয়দা শরুক ৫ হেনগৎলকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় লুপা করোর লিশিং ৫গী আউতলেগা লোয়ননা লমদম অসিগী শরুক খুদিংমক্তা মোবাইল কন্নেক্তিবিতী ফংহন্নবা মোবাইল তাৱর লিশিং ৬ য়ুংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা মেঘালয়গী নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি”। এজুকেসন ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি আই.আই.এম. অমসুং তেক্নোলোজী পার্ক এজুকেসনগা লোয়ননা লমদম অসিদা শেল তানবগী খুদোংচাবশিং হেনগৎলগনি। মহাক্না হায়খি অৱাং নোংপোক্তা একলব্য স্কুল ১৫০ হেন্না শাবা উবা ফংখি হায়রিবা অসিদা ৩৯দি মেঘালয়দা ওইখি।
প্রধান মন্ত্রীনা রোপৱেজকী নেৎৱার্ক অমা শারিবা পর্বতমালা স্কিম অমসুং অচৌবা চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংগীদমক লায়না অয়াবা পীবা য়াহল্লিবা অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ থৌরাংদা অনৌবা শাহৌ পীগদৌরিবা পি.এম. দিভাইন স্কিমগী খুদম পীখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “পি.এম.-দিভাইনগী মখাদা মথংগী চহি ৩-৪গীদমক লুপা করোর ৬,০০০গী বজেৎ খাক্তুনা থমখ্রে”।
অৱাং নোংপোক্কীদমক মমাংদা পাল্লম্বা সরকারশিংগী ‘তোখাইনা তাবগী’ থৌশিলগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী সরকারনা ‘দিভাইন’গী অপাম্বশিং পুথোকখি। মহাক্না হায়, “তোঙান-তোঙানবা ফুরুপশিং নত্ত্রগা তোঙান-তোঙানবা লমদমশিং ওইরবসু ঐখোয়না তোখাইনা তাবগী ৱাখল্লোন পুম্নমক মাংহল্লি। ঙসি অৱাং নোংপোক্তা ঐখোয়না চয়েৎনবগী ঙমখৈশিংগী মহুৎ চাউখৎ থৌরাংগী কোরিদোরশিং শেমগৎপদা মীৎয়েং চংলি”। প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি ৮দা ওর্গনাইজেসন কয়ানা হিংসাগী লম্বী থাদোকখি অমসুং পর্মিনেন্ত পীচকীদমক চংজফম লৌখি। অৱাং নোংপোক্তা অফস্পাগী মথৌ তারক্তবগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রাজ্য সরকারশিংগী মতেংগা লোয়ননা ফীভমশিং অসি লেপ্পা লৈতনা ফগৎলক্লি অমরোমদনা দিকেদ কয়াদগী মায়োক্নদুনা লাক্লবা রাজ্যশিংগী মরক্তা লৈরিবা ঙমখৈগী চয়েৎনবশিং অসি কোকহল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অৱাং নোংপোক অসি ঙমখৈগী লমদা লৈরিবা মফম অমগী মহুৎ ঙাকশেল অমসুং চাউখৎপগী গেৎৱে অমনি। প্রধান মন্ত্রীনা ঙমখৈদা লৈরিবা খুঙ্গংশিংদা অফবা ফেসিলিতীশিং পীরিবা ভাইব্রেন্ত ভিলেজ স্কিমগী মতাংদা ফোঙদোকখি। য়েক্নবশিংনা কান্নবা ফংখ্রগনি হায়বগী অকিবা পোকপনা মরম ওইদুনা ঙমখৈগী মফমশিংদা কন্নেক্তিবিতী লৈহনখিদবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা নীংঙমদবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ঙসি ঐখোয়না থৌনা লৈনা ঙমখৈদা অনৌবা লম্বী, অনৌবা তনেল, অনৌবা থোং, অনৌবা রেলৱে লাইন অমসুং এয়রস্ত্রাইপশিং শারি। নাইতোম তানা লৈরম্বা ঙমখৈগী খুঙ্গংশিং চাউখৎহল্লি। ঐখোয়গী সহরশিংদা মথৌ তাবা খোঙজেল অদু ঐখোয়গী ঙমখৈশিংদসু মথৌ তাই”।
প্রধান মন্ত্রীনা হিস হোলিনেস পোপকা উন্নখিবা অদু নীংশিংখি অমসুং লুচিংবা অনিনা ঙসিগী মীওইবা জাতিনা মায়োক্নরিবা শীংনবশিং অসিগী মতাংদা খন্নখি অমসুং মখোয়বু কোকহন্নবা অপুনবা খোঙথাং অমদা য়ান্নবা পুরকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “ঐখোয়না মসিগী ৱাখল্লোন অসি মপাঙ্গল কনখৎহনবা মথৌ তাই”।
সরকার অসিনা শিজিন্নরিবা শান্তি অমসুং চাউখৎ থৌরাংগী রাজনিতীগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মসিদগী খ্বাইদগী চাউনা কান্নবা ফংলিবা অসি ঐখোয়গী ত্রাইবেল খুন্নাইনি। ত্রাইবেল খুন্নাইগী চৎনবী, লোল অমসুং নাৎ ঙাক্না থমদুনা ত্রাইবেলশিংনা খুন্দাবা মফমশিংদা চাউখৎ থৌরাং পুরকপা হায়বসি সরকার অসিগী অহানবা মীৎয়েংনি। ৱা য়ানবদা অথিংবা থমলম্বা লৌথোকখিবা অদুবু খুদম ওইনা পীরদুনা মসিনা ৱাগা মরী লৈনবা ত্রাইবেলগী পোত্থোকশিং পুথোকপদা চাউনা শাহৌ পীরগন। “উমংদগী ফংলিবা পোত্থোকশিং মরাং কাইনা পুথোক্নবা অৱাং নোংপোক্তা বন ধান কেন্দ্র ৮৫০ লিংখৎখ্রে। সেল্ফ হেল্প গ্রুপ কয়ামরুম্না মসিগী থৌদাং লৌরি অমসুং মসিগী মনুংদা কয়া অমনা ঐখোয়গী ইচেল ইচলশিং ওইরি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
য়ুমশিং, ঈশিং অমসুং ইলেক্ত্রিসিতীনা চিংবা সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংনা অৱাং নোংপোক্তা চাউনা কান্নবা পীরি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা অনৌবা য়ুমথোং লাখ ২না ইলেক্ত্রিসিতী কন্নেক্সন ফংহনখ্রে। য়ুম লিশিং ৭০ হেনবা লাইরবশিংগী শানবা অয়াবা পীখ্রে অমসুং য়ুমথোং লাখ ৩দা তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে। “ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইমুংশিংনা মসিগী স্কিম অসিগী খ্বাইদগী চাউনা কান্নবা ফংলি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
মহাক্কী ৱারোল অদু লোইশিল্লদুনা মফম অসিগী চাউখৎ থৌরাংগী খোংজেল অসি মখাতানা চত্থনবা য়াইফ-মঙ্গল পীখি অমসুং অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ থৌরাংদা শক্তি হাপলিবা মীয়ামগী থৌজাল অদুবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। লাক্কদোরিবা খৃস্তমাস অসিদগী মহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মরক্তা মেগালয়গী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী কোনরাদ কে শঙমা, মেঘালয়গী রাজ্যপাল ব্রিগ (দা) বি.দি. মিশ্রা (থবক্তগী পোত্থরবা), কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমিৎ শাহ, কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী জি কিশন রেদ্দী, শ্রী কিরেন রিজিজু অমসুং সরবানন্দ সোনোৱাল, কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী বি.এল. ভর্মা, মনিপুরগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী এন বিরেন সিংহ, মিজোরামগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী জোরামথাং, অসামগী মুক্য মন্ত্রী শ্রী হিমন্ত বিস্বা সর্মা, নাগালেন্দগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নৈফিয়ু রিও, সিক্কিমগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী প্রেম সিংহ তমাং, অরুনাচল প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী পেমা খন্দু অমসুং ত্রিপুরাগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী মনিক শাহ য়াওখি।
বেকগ্রাউন্দ
লমদম অসিদা তেলিকোম কন্নেক্তিবিতী হেন্না শাহৌ পীনবা খোঙথাং অমদা প্রধান মন্ত্রীনা জাতিদা ৪জি মোবাইল তাৱরশিং কত্থোকখ্রে মসিগী মনুংদা ৩২০দি শাবা লোইশিনখ্রে অমসুং ৮৯০রোমনা শাবগী থবক চত্থরি। মহাক্না উমসোলিদা আই.আই.এম. শিল্লোংগী অনৌবা কেম্পস শঙ্গাখ্রে। মহাক্না শিল্লোং-দেঙ্গপাসোহ রোদ শঙ্গাগনি, মসিনা অনৌবা শিল্লোং সেতলাইৎ তাউনশিপ ফাওবা কন্নেক্তিবিতী ফগৎহল্লগনি অমসুং শিল্লোংদা মী চিনবা হন্থহল্লগনি। মহাক্না রাজ্য অহুমদা – মেঘালয়, মনিপুর অমসুং অরুনাচল প্রদেশ ফাওদুনা চৎলিবা অতোপ্পা রোদ প্রোজেক্ত মরিসু শঙ্গাখ্রে।
মহাক্না মশরুম স্পোন প্রদক্সন হেনগৎহন্নবা অমসুং লৌমীশিং অমদি ওন্তপ্রিনোরশিংদা স্কিল ত্রেনিং পীনবা মেঘালয়দা মুশরুম দিবেলপমেন্ত সেন্তরদা স্পোন লেবোরেতোরী শঙ্গাখ্রে। মহাক্না কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং তেক্নোলোজী অপগ্রেদেসনগী খুত্থাংদা খোই য়োক্লিবা লৌমীশিংগী হিংনবগী লম্বী ফগৎহন্নবা মেঘালয়দা ইন্তিগ্রেতেদ বীকিং দিবেলপমেন্ত সেন্তরসু শঙ্গাখ্রে। মখা তানা মহাক্না মিজোরাম, মনিপুর, ত্রিপুরা অমসুং অসামদা হিন্দী লাইব্রেরী ২১ শঙ্গাখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা অসাম, মেঘালয়, মনিপুর, মিজোরাম অমসুং ত্রিপুরা রাজ্যশিং অসিদা রোদ প্রোজেক্ত তরুক্কী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মহাক্না তুরাদা ইন্তিগ্রেতেদ হোস্পিতালিতী এন্দ কনভেন্সন সেন্তর অমসুং শিল্লোং তেক্নোলোজী পার্ক ফেস -II গী উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। তেক্নোলোজী পার্ক ফেস-II অসি লম স্ক্বার ফীত লাখ ১.৫ পাকপা মফমদা শাগনি। মসিনা প্রোফেস্নেলশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবা পীরগনি অমদি থবক ৩০০০ হেন্না পীরবা য়াই পান্নরি। ইন্তিগ্রেতেদ হোস্পিতালিতী এন্দ কনভেন্সন সেন্তর অসিদা কনভেন্সন হব, গেস্ত রুমশিং, ফুদ কোর্ত অসিনচিংবা য়াওগনি। মসিনা লমদম অসিদা তুরিজম চাউখৎহন্নবা অমসুং কলচরেল হেরিতেজ উৎথোক্নবা মথৌ তাবা ইনফ্রাস্ত্রকচর পীরগনি।