প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইণ্ডোনেছিয়াৰ বালিত ভাৰতীয় সমূদায়ৰ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
15 NOV 2022 4:40PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ৷ ৱনক্কম৷
নমস্কাৰ সকলোকে ইণ্ডোনেছিয়ালৈ অহাৰ পিছত আৰু বালিলৈ অহাৰ পিছত প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ বেলেগ বেলেগ অনুভৱ হয় আৰু মইও একেই কম্পন অনুভৱ কৰিছো। যি ঠাইৰ লগত ভাৰতৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ সম্পৰ্ক আছে আৰু যাৰ বিষয়ে শুনিবলৈ পোৱা যায় যে হাজাৰ হাজাৰ বছৰত বহু প্ৰজন্ম আহিছে আৰু গৈছে, কিন্তু সেই পৰম্পৰা কেতিয়াও হেৰাই যোৱা নাই, সেই পৰম্পৰাক জীয়াই ৰাখি হাজাৰ হাজাৰ বছৰ, প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম, সেই পৰম্পৰাক জনা আৰু সেই পৰম্পৰাৰ সৈতে প্ৰতি মুহূৰ্ততে সংযুক্ত হৈ আহিছে। তাত থকা লোকসকলে, সেই ভূমিয়ে বেলেগ আনন্দ দিয়ে, আনন্দৰ এক বেলেগ অনুভৱ দিয়ে। আজি মই আপোনালোকৰ লগত কথা পাতি থকা সময়খিনি কল্পনা কৰকছোন। আমি ইয়াত বালিত বহি বালিৰ পৰম্পৰাৰ গীত গাই আছো আৰু একে সময়তে মই আপোনালোকৰ লগত কথা পাতিছো, এই মুহূৰ্ততে, বালিৰ পৰা ১৫০০ কিলোমিটাৰ দূৰত, ভাৰতৰ কটক চহৰত, মহানদীৰ পাৰত, বালিৰ বালি যাত্ৰা নামৰ তীৰ্থ উৎসৱ চলি আছে। এই বালি যাত্ৰা কি? এই উৎসৱত ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজত হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক উদযাপন কৰা হয়। ইণ্ডোনেছিয়াৰ জনসাধাৰণে যেতিয়া এইবাৰৰ বালি যাত্ৰাৰ ফটো ইণ্টাৰনেটত দেখিব, তেতিয়া তেওঁলোক সঁচাকৈয়ে গৌৰৱ, সুখী আৰু উৎসাহেৰে ভৰি পৰিব। এতিয়া বহু বছৰৰ পাছত ক’ৰোনাই সৃষ্টি কৰা সমস্যাৰ বাবে কিছু বাধাৰ সৃষ্টি হৈছিল। আৰু এতিয়া বহু বছৰৰ বালি যাত্ৰাৰ অন্তত ওড়িশাত এই উৎসৱ অতি বৃহৎ পৰিসৰত ভব্য, ঐশ্বৰিকতাৰে আৰু লাখ লাখ মানুহৰ গণ অংশগ্ৰহণেৰে উদযাপন কৰা হৈছে। মোক কোৱা হৈছে যে তাত থকা লোকসকলে বালি যাত্ৰাৰ স্মৃতিত প্ৰতিযোগিতা এখন চলাই আছে, কাগজৰ নাও ওপঙি যাব বুলি কয় আৰু তেওঁলোকে বিশ্ব অভিলেখ গঢ়াৰ মনোভাৱ লৈ আছে। অৰ্থাৎ আজি সমবেত লোকসকলৰ শৰীৰ ওড়িশাত আছে কিন্তু মন বালিত, আপোনালোকৰ মাজতে এনে লোক আছে৷
বন্ধুসকল,
আমি প্ৰায়ে কথা-বতৰাত কওঁ, ‘এখন সৰু পৃথিৱী’, যদি আমি ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ সম্পৰ্কলৈ চাওঁ, তেন্তে এইটো এটা শব্দ নহয়, আমি সত্যটো দেখিবলৈ পাওঁ, ই একেবাৰে মিলি যায়। সাগৰৰ বিশাল ঢৌৱে ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ সম্পৰ্কক ঢৌৰ দৰে উৎসাহেৰে ভৰাই তুলিছে, তেওঁলোকে কেতিয়াও ভাগৰুৱা অনুভৱ কৰা নাই। ভাৰতৰ দৰ্শন, ভাৰতৰ সংস্কৃতিয়ে কলিংগা মেডাঙৰ দৰে ৰাজ্যৰ জৰিয়তে ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাটিত উপনীত হৈছিল। আজি ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াই একবিংশ শতিকাত উন্নয়নৰ বাবে ইজনে সিজনৰ লগত কান্ধত কান্ধত মিলাই কাম কৰি আছে। ইণ্ডোনেছিয়াৰ ভূমিয়ে ভাৰতৰ পৰা অহা লোকসকলক মৰমেৰে গ্ৰহণ কৰিছিল, তেওঁলোকক নিজৰ সমাজত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছিল। সেইবাবেই আজি আপোনালোক সকলোৱে ইণ্ডোনেছিয়াৰ উন্নয়ন আৰু সমৃদ্ধিত অৰিহণা যোগাইছে। আমাৰ বহু সিন্ধী পৰিয়াল ইয়াত বাস কৰে। আৰু ভাৰতৰ পৰা অহা আমাৰ সিন্ধী পৰিয়ালৰ ভাই-ভনীসকলে কেৱল বস্ত্ৰ আৰু ক্ৰীড়া সামগ্ৰী খণ্ডতে নহয়, চলচ্চিত্ৰ আৰু টিভি উদ্যোগতো বহুখিনি অৱদান আগবঢ়াইছে। গুজৰাটৰ লগত জড়িত বহু লোক, ৰত্ন, হীৰা, খনি, আনকি খেতি পথাৰতো জড়িত হোৱা দেখা যায়। ভাৰতৰ অভিযন্তা, চাৰ্টাৰ্ড একাউণ্টেণ্ট, পেছাদাৰীসকল ইণ্ডোনেছিয়াৰ উন্নয়নৰ সহযাত্ৰী হৈ পৰিছে। বহু তামিল ভাষী শিল্পীয়ে ইয়াৰ সংস্কৃতি আৰু কলাক অধিক সমৃদ্ধ কৰাত অৰিহণা যোগাইছে। মোৰ মনত আছে, ৩-৪ বছৰ আগতে যেতিয়া ভাৰতে ইণ্ডোনেছিয়াৰ বাপ্পা ন্যোমান নুআৰ্তাক পদ্মশ্ৰীৰে সন্মানিত কৰিছিল, তেতিয়া ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱন হাতচাপৰিৰ গুঞ্জৰিত হৈছিল। হয়তো তেওঁৰ শিল্পকৰ্ম গৰুদা বিষ্ণু কেংকনাক প্ৰশংসা নকৰা কোনো ভাৰতীয় নোলাব। ঠিক সেইদৰে ইণ্ডোনেছিয়াৰ পৰা অহা ৱায়ান ডিবিয়া আৰু অগুছ ইন্দ্ৰ উদয়নাক পদ্মশ্ৰী বঁটা প্ৰদান কৰাৰ সময়ত মই সিদ্ধান্ত লোৱাৰ আগতে তেওঁলোকৰ বিষয়ে বহু কথা জানিবলৈ সুযোগ পাইছিলোঁ। আগুছ ইন্দ্ৰ উদয়ন জী, আপুনি তেওঁৰ লগত ভালদৰে চিনাকি আৰু আজিও ইয়াত উপস্থিত। বালিত মহাত্মা গান্ধীৰ ধাৰণা আগবঢ়াই নিবলৈ তেওঁ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আছে। তেওঁৰ এটা সাক্ষাৎকাৰ ক’ৰবাত দেখিছিলোঁ, য’ত তেওঁ কৈছিল যে ভাৰতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বিশেষত্ব হ’ল অতিথি দেবো ভৱঃ। অৰ্থাৎ অতিথি দেৱো ভৱ, এই অনুভৱ যি প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ শিৰাত থাকে, এই আত্মীয়তাৰ অনুভূতি প্ৰকাশ পায়। সাক্ষাৎকাৰটো পঢ়ি ভাল লাগিল, কিন্তু আৰু এটা কথা কোৱা উচিত। ইয়াৰ লোকসকলক স্নেহো কম নহয়। যোৱাবাৰ জাকাৰ্টাত ইয়ালৈ অহাৰ সময়ত ইণ্ডোনেছিয়াৰ জনসাধাৰণে দিয়া মৰম আৰু মৰম দেখিছিলোঁ আৰু অনুভৱ কৰিছিলোঁ, সন্মান, প্ৰেম, মৰম, আত্মীয়তাৰ বাদে একো নাছিল। আৰু মোৰ মনত আছে ৰাষ্ট্ৰপতি জ’ক’ উইডোডোৰ সৈতে চিলা উৰুৱাই যি আনন্দ পাইছিলো, আমি দুয়ো চিলা উৰুৱাবলৈ গৈছিলো। আচৰিত এই যে গুজৰাটৰ সংক্ৰান্তিত চিলা উৰুৱাৰ বহুত প্ৰশিক্ষণ লৈছো আৰু মই জানো ইয়াত ইণ্ডোনেছিয়াতো সংক্ৰান্তিত চিলা উৰুৱাই বহুত চিলা উৰুওৱা হয়। আৰু এনেকুৱা নহয় যে ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ সংগ কেৱল সুখৰ বাবে, তেনে নহয়, যদি সম্পৰ্ক ভাল হয়, আমি সুখ-দুখৰ সংগী; সুখত যিদৰে সংগী সেইদৰে আমি দুখৰ সময়তো সংগী। সুখ-দুখৰ মাজত ইজনে সিজনৰ সুখ-দুখৰ আমি ভাগ বতৰা কৰো৷ ২০১৮ চনত যেতিয়া ইণ্ডোনেছিয়াত বিধ্বংসী ভূমিকম্প হৈছিল, তেতিয়া ভাৰতে লগে লগে অপাৰেচন চামুদ্ৰা মৈত্ৰী আৰম্ভ কৰিছিল। সেইবাবেই মই সেই বছৰ জাকাৰ্টালৈ আহিছিলো আৰু মই এটা কথা কৈছিলো যে ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজত হয়তো ৯০ নটিকেল মাইল দূৰত্ব থাকিব পাৰে কিন্তু বাস্তৱত আমি ৯০ নটিকেল মাইল দূৰত নহয়, আমি ৯০ নটিকেল মাইল ওচৰত আছো।
বন্ধুসকল,
জীৱনৰ প্ৰতিটো খোজতে, প্ৰতিটো মুহূৰ্ততে ইমানবোৰ কথা আছে যিবোৰ ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াই মিলি এতিয়ালৈকে সহজ কৰি তুলিছে। মহৰ্ষি মাৰ্কণ্ডেয় আৰু মহৰ্ষি অগস্ত্যৰ পৰাই এই বালি ভূমি পবিত্ৰ। ভাৰতত যদি হিমালয় আছে, তেন্তে বালিত মাউণ্ট আগুং আছে। যদি ভাৰতত গংগা আছে, তেন্তে বালিত তীৰ্থযাত্ৰা গংগা আছে। ভাৰতৰ প্ৰতিটো শুভ কামৰ বাবে আমিও শ্ৰী গণেশক পূজা কৰো, ইয়াতো শ্ৰী গণেশে প্ৰতি ঘৰতে তথা ৰাজহুৱা স্থানত মংগল কৰি আহিছে। পূৰ্ণিমাৰ ৰোজা, একাদশীৰ মহিমা, ত্ৰিকাল সন্ধ্যাৰ জৰিয়তে সূৰ্য্য পূজাৰ পৰম্পৰা, মা সৰস্বতী ৰূপত জ্ঞানৰ পূজা আমি ক’ব পৰা অগণন কথা, এনে বহুতো কথা আছে যিয়ে আমাক সংযুক্ত কৰি ৰাখে, সংযোগ কৰি ৰাখে৷ মহাভাৰতৰ কাহিনীৰে বালিৰ লোকসকল ডাঙৰ-দীঘল হৈছে৷ আৰু মই ডাঙৰ হৈছো দ্বাৰকাধিশ, ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণৰ ভূমি, গুজৰাট, মোৰ জীৱন তাতেই পাৰ হৈছে। মহাভাৰতৰ প্ৰতি বালিৰ জনসাধাৰণৰ যি ধৰণৰ বিশ্বাস, ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ বালিৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতি যি ধৰণৰ আত্মীয়তা আছে। আপুনি ইয়াত ভগৱান বিষ্ণু আৰু ভগৱান ৰামক পূজা কৰে আৰু ভাৰতত ভগৱান ৰামৰ জন্মস্থানত ভব্য ৰাম মন্দিৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ সময়ত আমি ইণ্ডোনেছিয়াৰ ৰামায়ণ পৰম্পৰাক গৌৰৱেৰে সুঁৱৰিছো। কেইবছৰমান আগতে যেতিয়া ভাৰতত ৰামায়ণ মহোৎসৱৰ আয়োজন হৈছিল তেতিয়া ইণ্ডোনেছিয়াৰ পৰা বহু শিল্পী ভাৰতলৈ আহিছিল আৰু আহমেদাবাদ, হায়দৰাবাদ আৰু লক্ষ্ণৌত নিজৰ অনুষ্ঠান কৰি থাকোঁতে তেওঁলোকে শেষবাৰৰ বাবে অযোধ্যালৈ আহিছিল৷ অযোধ্যাত সামৰণি অনুষ্ঠানত আৰু জাউৰিয়ে জাউৰিয়ে হাতচাপৰি বাজিছিল। ভাৰতত য’তেই গৈছিলো, আগতে বাতৰি কাকতত ব্যাপক চৰ্চা হৈছিল।
ভাই-ভনীসকল,
বালিত এনে এজন ব্যক্তি হয়তো নোলাব, যি জীৱনত এবাৰো অযোধ্যা বা দ্বাৰকা ভ্ৰমণ কৰাৰ হেঁপাহ নাই। ভাৰততো প্ৰমবনন মন্দিৰ আৰু গৰুদ বিষ্ণু কেংকনাৰ ভব্য প্ৰতিমূৰ্তি চাবলৈ লোকসকল অতি আগ্ৰহী। ক’ৰোনা কালৰ আগত এবছৰত কেৱল বালিলৈ ৫ লাখৰো অধিক ভাৰতীয় অহাটো ইয়াৰ প্ৰমাণ।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া ঐতিহ্যৰ ভাগ-বতৰা হয়, যেতিয়া মানৱতাৰ প্ৰতি বিশ্বাস সাধাৰণ হয়, তেতিয়া প্ৰগতিৰ বাবে উমৈহতীয়া পথ নিৰ্মাণ কৰা হয়। কেইমাহমান আগতে ১৫ আগষ্টত ভাৰতে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিলে। ভাৰতৰ স্বাধীনতা দিৱসৰ ২ দিন পিছত ১৭ আগষ্টত ইণ্ডোনেছিয়াৰ স্বাধীনতা দিৱস, কিন্তু ২ বছৰ পূৰ্বে ইণ্ডোনেছিয়াই ভাৰতৰ পৰা স্বাধীন হোৱাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিল। ইণ্ডোনেছিয়াৰ পৰা ভাৰতে বহুত শিকিবলগীয়া আছে আৰু ভাৰতৰ ৭৫ বছৰীয়া উন্নয়ন যাত্ৰাৰ পৰা ইণ্ডোনেছিয়ালৈও বহুখিনি দিবলগীয়া আছে। ভাৰতৰ প্ৰতিভা, ভাৰতৰ প্ৰযুক্তি, ভাৰতৰ উদ্ভাৱন, ভাৰতৰ উদ্যোগ। আজি এই সকলোবোৰ বস্তুৱে পৃথিৱীত নিজস্ব পৰিচয় গঢ়ি তুলিছে। আজি পৃথিৱীত এনেধৰণৰ অগণন কোম্পানী আছে, বহুতো ডাঙৰ ডাঙৰ কোম্পানী যাৰ চিইঅ’ ভাৰতীয় মূলৰ। আজি পৃথিৱীত যিমান ইউনিকৰ্ণ তৈয়াৰ কৰা হয় তাৰ ভিতৰত দহটা ইউনিকৰ্ণৰ ভিতৰত এটা ভাৰতৰ। আজি ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা বৃহৎ অৰ্থনীতি। আজি ভাৰত ডিজিটেল লেনদেনত বিশ্বৰ ভিতৰতে শীৰ্ষ স্থানত আছে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে গ্ল’বেল ফিনটেকৰ ক্ষেত্ৰত এক নম্বৰ স্থানত আছে। আজি ভাৰত আইটিবিপিএনৰ বাবে আউটচ’ৰ্চিঙৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে প্ৰথম স্থানত আছে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে স্মাৰ্ট ফোন ডাটা ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত এক নম্বৰ স্থানত আছে। আজি ভাৰত বহু ঔষধৰ যোগান আৰু বহু ভেকচিন নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে এক নম্বৰ স্থানত আছে।
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনৰ আগৰ আৰু ২০১৪ চনৰ পিছত ভাৰতত ডাঙৰ পাৰ্থক্য আছে, ডাঙৰ পাৰ্থক্য মোদী নহয়, গতি আৰু দক্ষতাৰ ডাঙৰ পাৰ্থক্য। আজি ভাৰতে অভূতপূৰ্ব গতিৰে কাম কৰি আছে। আৰু কল্পনা কৰিব নোৱাৰা পৰিসৰত কাম কৰি এতিয়া ভাৰতে একেবাৰে সৰু বুলি নাভাবে। প্ৰতিমূৰ্তি নিৰ্মাণ কৰিলে পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ, ষ্টেডিয়াম নিৰ্মাণ কৰিলে পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ হ’ব লাগিব। ২০১৪ চনৰ পৰা ভাৰতে ৩২ কোটিৰো অধিক বেংক একাউণ্ট খুলিছে। অৰ্থাৎ আমি আমেৰিকাৰ মুঠ জনসংখ্যাৰ সমানেই বেংক একাউণ্ট খুলিছো। ২০১৪ চনৰ পৰা ভাৰতে প্ৰায় ৩ কোটি দৰিদ্ৰ নাগৰিকৰ বাবে বিনামূলীয়াকৈ ঘৰ সাজিছে আৰু ঘৰ পালে এনেকৈ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা নহয়, এজনো ব্যক্তিও ৰাতিটোৰ ভিতৰতে কোটিপতি নহয়। আৰু যেতিয়া মই ৩ কোটি ঘৰৰ কথা কওঁ, তেতিয়া ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালে নহয়, কিন্তু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ সমান ঘৰ পায়, ইমানবোৰ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। যোৱা ৭-৮ বছৰত ভাৰতে ৫৫ হাজাৰ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰিছে। মানে মই পৰিসৰৰ কথা কৈছো যে মই গোটেই পৃথিৱীখনৰ ডেৰ পাক ঘূৰি যোৱাৰ সমান। আজি আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত ভাৰতে সকলো ৰাইজক ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰিছে, যদি চিকিৎসাৰ বিল এবছৰৰ বাবে ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত কৰা হয়, তেন্তে চৰকাৰে খবৰ লয়, কিমানজনে পায় ইয়াৰ সুবিধা, সমগ্ৰ ইউৰোপীয় সংঘৰ মুঠ জনসংখ্যাতকৈ অধিক লোকৰ বাবে ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত চিকিৎসাৰ সুবিধা উপলব্ধ। ক’ৰোণাৰ সময়ছোৱাত ভাৰতে নিজৰ নাগৰিকক যিমান ভেকচিন ড’জ দিছিল আৰু বিনামূলীয়াকৈ প্ৰদান কৰিছিল, ভেকচিনৰ ড’জৰ সংখ্যা যদি মই হিচাপ কৰি লওঁ, তেন্তে আমি আমেৰিকা আৰু ইউৰোপীয় সংঘ দুয়োৰে মুঠ জনসংখ্যাতকৈ ভাৰতত ডেৰ-দুগুণ বেছি ড’জ দিছো৷ এই কথা শুনিলে বুকুখন ভৰি পৰে নে নপৰে, গৌৰৱ অনুভৱ হয় নে নহয়, শিৰ উচ্চ হয় নে নহয়? আৰু সেইবাবেই মই কওঁ ভাৰত সলনি হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ ভাৰতে নিজৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ কৰি, নিজৰ ঐতিহ্যক সমৃদ্ধ কৰি আৰু নিজৰ শিপাৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ এতিয়া আকাশ স্পৰ্শ কৰাৰ লক্ষ্যৰে এখন উন্নত ভাৰত নিৰ্মাণৰ লক্ষ্যৰে অগ্ৰসৰ হৈছে। কিন্তু ভাৰতৰ এই লক্ষ্য কেৱল নিজৰ বাবেই নহয়, আমি স্বাৰ্থপৰ মানুহ নহয়, আমাৰ মূল্যবোধ নাই। আজি একবিংশ শতিকাত বিশ্বৰ ভাৰতৰ পৰা আশা আছে, ভাৰতে এই আশাক নিজৰ দায়িত্ব, বাধ্যবাধকতা হিচাপে গণ্য কৰে আৰু আমি বিশ্বৰ উন্নতিৰ বাবে আগবাঢ়ি যাবলৈ বদ্ধপৰিকৰ। আজি যেতিয়া ভাৰতে অমৃতকালৰ উন্নয়নৰ বাবে ৰোড মেপ প্ৰস্তুত কৰে তেতিয়া ইয়াত বিশ্বৰ অৰ্থনৈতিক আৰু ৰাজনৈতিক আকাংক্ষাও সন্নিবিষ্ট কৰা হয়। আজি যেতিয়া ভাৰতে স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী আগবঢ়ায়, তেতিয়া বিশ্বৰ সুখানুভূতিও তাত সন্নিবিষ্ট হৈছে। নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে এক সূৰ্য্য, এক পৃথিৱী, এক নেচৱৰ্কৰ মন্ত্ৰ সাৰোগত কৰিছে। বিশ্ব স্বাস্থ্য শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ভাৰতে আৰম্ভ কৰিছে এক পৃথিৱী, এক স্বাস্থ্য অভিযান। জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ দৰে প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ ভাৰতে দ্বীপ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ বাবে আশীৰ্বাদ হিচাপে কাম কৰি আছে। জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সমস্যাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ ভাৰতে মিছন লাইফৰ সমাধান বিশ্বক দিছে, মিছন লাইফ মানে পৰিৱেশৰ বাবে জীৱনশৈলী, মিছন লাইফ মানে পৃথিৱীৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে এনে জীৱনশৈলী গ্ৰহণ কৰা যিটো পৰিৱেশ অনুকূল, যিটো জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰত্যাহ্বান প্ৰতি মুহূৰ্ততে মোকাবিলা কৰা হয়। আজি যেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বই পৰিৱেশ অনুকূল আৰু সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যসেৱাৰ প্ৰতি আকৰ্ষিত হৈছে, তেতিয়া ভাৰতৰ যোগ, আমাৰ আয়ুৰ্বেদ সমগ্ৰ মানৱতাৰ বাবে এক উপহাৰ। আৰু বন্ধুসকল, আয়ুৰ্বেদৰ কথা আহিলে মই ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজত আন এক সংযোগ লক্ষ্য কৰি আছো। মোৰ মনত আছে যেতিয়া মই গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলো তেতিয়া গুজৰাট আয়ুৰ্বেদিক বিশ্ববিদ্যালয় আৰু ইউনিভাৰ্চিটিছ হিন্দু ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজত চুক্তি হৈছিল। মই সুখী যে কেইবছৰমান পিছত ইয়াৰ এই বিশ্ববিদ্যালয়ত আয়ুৰ্বেদ চিকিৎসালয় এখনো স্থাপন হ’ল।
বন্ধুসকল,
বসুধৈৱ কুটুম্বকম, অৰ্থাৎ সমগ্ৰ বিশ্বক এক পৰিয়াল বুলি গণ্য কৰাৰ ভাৰতৰ এই অনুভূতি, এই ৰীতি-নীতিবোৰে বিশ্ব কল্যাণৰ পথ প্ৰশস্ত কৰে। ক’ৰোনা যুগত আমি দেখিছো যে ভাৰতে ঔষধৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ভেকচিনলৈকে অত্যাৱশ্যকীয় সম্পদত স্বাৱলম্বীতা অৰ্জন কৰিছিল আৰু সমগ্ৰ বিশ্বই ইয়াৰ লাভ অৰ্জন কৰিছিল। ভাৰতৰ শক্তিয়ে বহু দেশৰ বাবে সুৰক্ষামূলক ঢাল হিচাপে কাম কৰি আহিছে। বিশেষকৈ আমি আমাৰ চুবুৰীয়া আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ দৰে বন্ধুত্বপূৰ্ণ দেশৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই থিয় দিছো। একেদৰে আজি মহাকাশৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতবৰ্ষই বিশ্বৰ এক প্ৰধান মহাশক্তি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে, গতিকে দক্ষিণ এছিয়াৰ দেশসমূহে বিশেষভাৱে ইয়াৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। আনকি প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো দশক দশক ধৰি কেৱল বিদেশী আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল ভাৰতে আজি সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰিছে। ব্ৰাহ্মোছ ক্ষেপণাস্ত্ৰই হওক বা তেজাস যুঁজাৰু বিমানেই হওক, পৃথিৱীত এইবোৰৰ আকৰ্ষণ ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি পাইছে। আজি ভাৰতে ডাঙৰ ডাঙৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰি সেই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আছে। দৃঢ়তাৰ জৰিয়তে সফলতাৰ এই মন্ত্ৰ একবিংশ শতিকাৰ নতুন ভাৰতৰ প্ৰেৰণা হৈ পৰিছে। আজি এই উপলক্ষে আপোনালোক সকলোকে পৰৱৰ্তী প্ৰবাসী ভাৰতীয় সন্মিলনৰ বাবেও আমন্ত্ৰণ জনাইছো। এই কাৰ্যসূচী ৯ জানুৱাৰীত অনুষ্ঠিত হয়। এইবাৰ এই অনুষ্ঠান মধ্য প্ৰদেশৰ ইন্দোৰত অনুষ্ঠিত হ’ব আৰু ইন্দোৰ হৈছে যোৱা ৫-৬ বাৰ দেশৰ আটাইতকৈ পৰিষ্কাৰ চহৰৰ নামত ভাৰতৰ ভিতৰত এক নম্বৰ স্থানত থকা চহৰখন। আৰু সেইবাবেই আপুনি ইন্দোৰৰ প্ৰবাসী ভাৰতীয় কাৰ্যসূচীত যোগদান কৰা উচিত, আজি আপুনি ব্যক্তিগত কামৰ বাবে থাকিলেও তাৰ লগত তাৰিখটো সালসলনি কৰক। আৰু ইন্দোৰলৈ আহিলে আহমেদাবাদত ১-২ দিনৰ পিছতহে চিলা মহোৎসৱ হয়, ইণ্ডোনেছিয়াৰ পৰা মানুহ চিলা মহোৎসৱলৈ নাযাব সেয়া জানো সম্ভৱ? আৰু আহিলে অকলে নাহিব, কেৱল নিজৰ পৰিয়ালৰ লগত নাথাকিব। ইণ্ডোনেছিয়াৰ কিছুমান পৰিয়ালো লগত লৈ আহিব। ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ সম্পৰ্ক সুদৃঢ় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আপোনালোকৰ সহযোগিতা আৰু সক্ৰিয় অৱদান অব্যাহত থাকিব বুলি মই নিশ্চিত। আপোনালোক সকলোৱে সম্পূৰ্ণ কষ্টৰে, নিজৰ কৰ্মক্ষেত্ৰৰ কল্যাণৰ বাবে এই কৰ্মক্ষেত্ৰত যিমান পাৰে অৰিহণা যোগাই থাকিব। বহু বন্ধু ইয়ালৈ আহিছে। আৰু মোৰ সৌভাগ্য হৈছে যে চৈয়দনা চাহাবৰ সৈতে মোৰ অতি ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্ক আছে। মই যথেষ্ট সুখী অনুভৱ কৰোঁ যে পৃথিৱীৰ য'লৈকে যাওক, কাৰোবাক লগ পাওক বা নাপাওক, মোৰ বোহৰা পৰিয়ালৰ লোকসকল নিশ্চয় আহিবই।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ ইমান সংখ্যক ইয়ালৈ আহিছে, সময় উলিয়াছে আৰু উৎসাহ আৰু উৎসাহেৰে ভৰি আছে আৰু মই ইয়াত ওড়িশাত যি উৎসাহ দেখিছো, বালি যাত্ৰাৰ দৰেই ইয়াতো সেই উৎসাহ মই দেখিছো। আপোনালোকৰ মৰম, আপোনালোকৰ স্নেহৰ বাবে, ভাৰতৰ প্ৰতি আপোনালোকৰ ভক্তিৰ বাবে অন্তৰৰ পৰা অশেষ ধন্যবাদ জনাইছো, আপোনালোকক সকলোকে বহুত বহুত শুভেচ্ছা জনাইছো।
ধন্যবাদ বন্ধুসকল।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at Indian community programme in Bali, Indonesia
15 NOV 2022 4:40PM by PIB Delhi
Namaste! Vanakkam!
Greetings to everybody! There is an altogether different feeling for every Indian when he comes to Bali, Indonesia. I am also experiencing the same vibrations. The people and the place, with which India has had a relationship for thousands of years and about which one keeps hearing that many generations have come and gone in thousands of years, but the same tradition has continued generation after generation, gives a different feeling of joy.
As I am talking to you while celebrating the traditions of Bali here, about 1500 kilometers away from Bali, there is a festival of Bali Jatra being celebrated on the banks of the Mahanadi River in the Indian city of Cuttack. What is this Bali Jatra? This festival celebrates thousands of years of trade relations between India and Indonesia. When the people of Indonesia will see the photographs of this year's Bali Jatra on the internet, they will be really proud, happy and filled with enthusiasm. The Jatra faced problems due to the Corona, but now Bali Jatra is being celebrated in Odisha on a very large scale with grandeur, divinity and with participation of lakhs of people after several years. I am told that the people there are running a competition to commemorate Bali Jatra. They plan to float paper boats to create a world record. This means that the people who have gathered today in Odisha are physically there but their mind is in Bali, with you.
Friends,
During our conversation, we often say 'It's a small world'. But if we look at the relations between India and Indonesia, this fits perfectly. The huge waves of the sea have kept the relations between India and Indonesia full of enthusiasm and untiring. Our relations also remain afloat like those waves. There was a time when the philosophy and culture of India reached the Indonesian soil through kingdoms like Kalinga and Medang. And today India and Indonesia are working shoulder to shoulder with each other for development in the 21st century.
Indonesia lovingly accepted the people who came from India and assimilated them in its society. This is why today all of you are contributing to the development and prosperity of Indonesia. Many of our Sindhi families live here. And our Sindhi family brothers and sisters who came from India have contributed a lot not only in the textile and the sports goods sectors, but also in the film and TV industry. There are many people from Gujarat who are involved in gems, diamonds, mines and even farming. Engineers, chartered accountants, professionals from India have become participants of Indonesia's development. There are so many Tamil speaking artists who are contributing to further enrich the culture and arts here. I remember the Rashtrapati Bhavan of India was reverberating with thunderous applause when India honored Nyoman Nuarta of Indonesia with Padma Shri about 3-4 years ago. There would hardly be any Indian who does not admire his work of art ‘Garuda Wisnu Kencana’. Similarly, I got to know a lot about Wayan Dibia and Agus Indra Udayana from Indonesia when they were awarded the Padma Shri. You are well aware of Agus Indra Udayana ji who is also present here today. He is working hard to take forward the ideas of Mahatma Gandhi in Bali. In one of his interviews, he said that the biggest specialty of India is ‘Atithi Devo Bhava’ which is in the veins of every Indian. I liked reading the interview, but I would like to say one more thing that India may have been praised for its affinity, but the affection of the people of Indonesia is no less. When I came to Jakarta last time, I saw and experienced the affection and love of the people of Indonesia. There was so much respect, honour, love, affection and affinity for me. I remember the fun I had flying kites with President Joko Widodo. We both went to fly kites. It was wonderful. I have a lot of experience flying kites on Sankranti in Gujarat and I know that people also fly a lot of kites on Sankranti in Indonesia.
And it is not that the association of India and Indonesia is only during happier times. We are companions in both happiness and sorrow. When a huge earthquake hit Indonesia in 2018, India immediately launched Operation Samudra Maitri. When I came to Jakarta that year I said one thing that there may be a distance of 90 nautical miles between India and Indonesia but in reality we are not 90 nautical miles away, we are 90 nautical miles closer.
Friends,
There is so much that India and Indonesia together have preserved every moment. This land of Bali is sanctified by the penance of Maharishi Markandeya and Maharishi Agastya. If there are Himalayas in India, then there is Mount Agung in Bali. If there is Ganga in India, then there is Tirta Gangga in Bali. We also worship Lord Ganesh for every auspicious work in India and here also Lord Ganesh is in every house and spreading auspiciousness in public places. There are countless things like the fasting during a full moon, the glory of Ekadashi, the tradition of Sun worship through Trikal Sandhya, the worship of knowledge in the form of Maa Saraswati which keeps us connected. The people of Bali grow up with the stories of the Mahabharata. And I have grown up in Dwarkadhish, the land of Lord Krishna, in Gujarat. My life has been spent there. The kind of faith that the people of Bali have for the Mahabharata, the people of India have the same affinity for the people of Bali. You worship Lord Vishnu and Lord Rama here and we proudly remember the Ramayana tradition of Indonesia when the foundation stone of the grand Ram temple is laid on the birthplace of Lord Rama in India. A few years ago, many artists from Indonesia came to India when we organized the Ramayana festival. They performed in Ahmedabad, Hyderabad and Lucknow before coming to Ayodhya in their final leg. The closing ceremony took place in Ayodhya and it drew a lot of applause. Newspapers across India were full of praise for their performance.
Brothers and sisters,
There would be hardly any person in Bali who would not wish to visit Ayodhya or Dwarka once in his lifetime. In India too, people are very eager to visit the Prambanan Temples and the grand statue of Garuda Wisnu Kencana. The visit of more than five lakh Indians to Bali in a year before the Corona period is testimony to this.
Friends,
When there is common heritage, when faith towards humanity is common, then common paths are made for progress. A few months back, India completed 75 years of its independence on August 15. Indonesia's Independence Day falls on 17th August, two days after India's Independence Day, but Indonesia had the privilege of becoming independent two years earlier than India. India has a lot to learn from Indonesia and India also has a lot to contribute to Indonesia from its 75 years of development journey. India's talent, technology, innovation and industries have created their own identity in the world. Today there are innumerable companies in the world whose CEOs are of Indian origin. Today, one out of ten unicorns in the world is from India. Today India is the fastest growing economy in the world. Today India tops the world in digital transactions. Today India is number one in the world in terms of global fintech. Today India is leading the world in outsourcing for ITBPN. Today India tops the world in smartphone data consumption. Today India is leading in the supply of many medicines and in the manufacturing of many vaccines.
Friends,
There is a big difference between India before 2014 and after 2014. The big difference is not because of Modi. The big difference is in speed and skill. Today India is working at an unprecedented speed and on an unimaginable scale. Now India doesn't think small. If it builds a statue, it is the biggest in the world. If it builds a stadium, it will be the biggest in the world. India has opened more than 320 million bank accounts since 2014. This means that we have opened as many bank accounts as the total population of America.
India has built free houses for about 30 million poor citizens since 2014. When a person owns a house, he becomes ‘lakhpati’. And when I talk about 30 million houses, what does it mean? It means that we have built houses equivalent to not only every family, but every citizen of Australia. India has built 55,000 kilometers of national highways in the last seven-eight years. I am talking about the scale and it is equal to one and a half rounds of the earth. Today, India is providing free treatment up to Rs 5 lakh to all the people under the Ayushman Bharat scheme. The government bears the expenses of the medical bills up to Rs. 5 lakh. How many people get the benefit of this scheme? The medical facilities up to Rs 5 lakh are available to more people than the total population of the entire European Union. If I calculate the number of free vaccine doses that India administered to its citizens during the Corona period, then it is two-and-a-half times more than the combined population of both America and the European Union. Does not your chest swell with pride when you hear this? Does not your head hold high? Therefore, I say India has changed.
Friends,
Taking pride in its heritage, enriching its heritage and staying connected to its roots, India has now set out with the goal of making a developed India with the goal of touching the sky. But this goal of India is not only for us. We are not selfish people and we do not have these kinds of values. Today, the world has expectations from India in the 21st century. India considers these expectations as its responsibility and we are determined to move forward for the betterment of the world. Today, when India prepares the road map of ‘Amrit Kaal’ for its development, it also includes the economic and political aspirations of the world.
Today, when India puts forward the vision of a self-reliant India, it also includes the spirit of global welfare. India has given the mantra of ‘One Sun, One World, One Grid’ in the field of renewable energy. India has launched ‘One Earth, One Health’ campaign to strengthen global well-being. India is working as a boon for the island countries while dealing with the challenge of climate change. To deal with the problems of climate change, India has given the solution in the form of ‘Mission LiFE’ to the world. The ‘Mission LiFE’ means lifestyle for environment, i.e., imbibing such a lifestyle by every citizen of the earth which is environment friendly and which meets the challenge of climate change every moment. Today, when the whole world is getting attracted towards environment friendly and holistic healthcare, then India's Yoga and Ayurveda are gifts for the entire humanity. And friends, when it comes to Ayurveda, I am reminded of another connection between India and Indonesia. When I was the Chief Minister of Gujarat, there was an agreement between the Gujarat Ayurvedic University and the Universitas Hindu Indonesia. I am happy that an Ayurveda hospital was also established in this university here after a few years.
Friends,
‘Vasudhaiva Kutumbakam’, i.e., this spirit of India to consider the whole world as one family paves the way for global welfare. India achieved self-sufficiency in essential resources ranging from medicines to vaccines during the Corona period and the whole world got its benefit. India's potential worked as a protective shield for many countries. We have stood shoulder to shoulder especially with our neighbors and friendly countries like Indonesia. Similarly, today India is emerging as a major global superpower in the field of space and South Asian countries are especially getting its benefits.
India, which was dependent on foreign imports for decades in the field of defence, is increasing its capabilities today. The attraction for BrahMos missile or Tejas fighter plane is continuously increasing in the world. Today India is setting big goals and working hard to achieve them. This mantra of success through determination has become the inspiration of the new India of the 21st century. Today, on this occasion, I also invite you for the next ‘Pravasi Bharatiya Sammelan’. This program takes place on 9th January. This time this event will be held in Indore in Madhya Pradesh and Indore is the city which has been the cleanest city in the country for the last 5-6 times. You must join the Pravasi Bhartiya program in Indore and adjust your dates accordingly. When you come to Indore, there is a kite festival in Ahmedabad after 1-2 days. Is it possible that people from Indonesia do not take part in the kite festival? And when you come, don't come alone and don't come only with your family. Bring some Indonesian families along too. I am sure that your cooperation and active contribution in strengthening the relations between India and Indonesia will continue. All of you should continue for the welfare of your ‘Karmabhoomi’ and you should contribute as much as you can. This is the ethos of India. It is also our responsibility. I can see many friends from Bohra society here. And it has been my good fortune that I have had a very close association with Syedna Sahib. I feel very happy when I see my Bohra family during my visit to any part of the world.
Friends,
You came here in such large numbers, took out time and are full of enthusiasm. I see the same enthusiasm here as there is in the Bali Jatra in Odisha. I thank you very much from the bottom of my heart for your love, affection and devotion towards India. Many best wishes to you!
Thanks, friends.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.