Prime Minister's Office
PM to visit Karnataka, Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Telangana on 11th and 12th November
PM to dedicate and lay foundation stone of projects worth over Rs 25,000 crore
PM to inaugurate Terminal 2 of Kempegowda International Airport in Bengaluru; to also flag off Chennai-Mysuru Vande Bharat Express
PM to unveil 108 feet long bronze statue of Nadaprabhu Kempegowda in Bengaluru
PM to dedicate ONGC’s U field Onshore Deep water block project in Visakhapatnam; to also lay the foundation stone of GAIL’s Srikakulam Angul Natural Gas Pipeline Project
PM to lay foundation stone of AP section of 6-lane GreenField Raipur – Visakhapatnam Economic Corridor in Visakhapatnam; to also lay foundation stone for redevelopment of Visakhapatnam Railway Station
PM to dedicate Fertilizer plant at Ramagundum - its foundation stone was also laid by PM in 2016
PM to address 36th Convocation Ceremony of Gandhigram Rural Institute at Dindigul
09 NOV 2022 4:28PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Karnataka, Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Telangana on 11th and 12th November, 2022. On 11th November at around 9:45 AM, Prime Minister will pay floral tributes to the statues of saint poet Sri Kanaka Dasa and also to Maharshi Valmiki at Vidhana Soudha, Bengaluru. At around 10:20 AM, Prime Minister will flag off Vande Bharat Express and Bharat Gaurav Kashi Darshan Train at KSR railway station in Bengaluru. At around 11:30 AM, Prime Minister will inaugurate Terminal 2 of Kempegowda International Airport. Thereafter, at around 12 noon, Prime Minister will unveil the 108 feet long bronze statue of Nadaprabhu Kempegowda, followed by a Public function in Bengaluru at around 12:30 PM. At around 3:30 PM, Prime Minister will attend 36th Convocation Ceremony of Gandhigram Rural Institute at Dindigul in Tamil Nadu.
On 12th November, at around 10:30 AM, Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone of multiple projects at Visakhapatnam in Andhra Pradesh. At around 3:30 PM, Prime Minister will visit the RFCL plant in Ramagundam, Telangana. Thereafter, at around 4:15 PM, Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone of multiple projects at Ramagundam.
PM in Bengaluru, Karnataka
Prime Minister will inaugurate the Terminal 2 of Kempegowda International Airport at Bengaluru, built at a cost of around Rs. 5000 crore. The terminal will double the passenger handling capacity of the airport to 5-6 crore passengers per annum, from the current capacity of about 2.5 crore.
Terminal 2 is designed as a tribute to the Garden city of Bengaluru and the passenger experience is meant to be a “walk in the garden”. Passengers will travel through 10,000+ sqmts of green walls, hanging gardens and outdoor gardens. The Airport has already established a benchmark in sustainability with 100% usage of renewable energy across the campus. Terminal 2 has been created with sustainability principles woven into the design. Based on the sustainability initiatives, Terminal 2 will be the largest terminal in the world to be pre certified platinum rating by US GBC (green building council) prior to commencing operations. The theme of ‘Naurasa’ unites all the commissioned artworks for Terminal 2. The artworks reflect the heritage and culture of Karnataka as well as the broader Indian ethos.
Overall, the design and architecture of Terminal 2 have been influenced by four guiding principles: Terminal in a garden, sustainability, technology and art & culture. All these facets showcase T2 as a terminal that is modern yet rooted in nature and offers a memorable ‘destination’ experience to all travellers.
Prime Minister will flag off Chennai-Mysuru Vande Bharat Express. Bengaluru at Kranthiveera Sangolli Rayanna (KSR) Railway Station. This will be the fifth Vande Bharat Express train in the country and first such train in South India. It will enhance connectivity between the industrial hub of Chennai and the Tech & Startup hub of Bengaluru and the famous tourist city of Mysuru.
PM will also flag off the Bharat Gaurav Kashi Yatra train from Bengaluru KSR Railway Station. Karnataka is the first state to take up this train under the Bharat Gaurav scheme in which Government of Karnataka and Ministry of Railways are working together to send pilgrims from Karnataka to Kashi. The pilgrims will be provided comfortable stay and guidance for visiting Kashi, Ayodhya and Prayagraj.
Prime Minister will unveil 108 feet long bronze statue of Sri Nadaprabhu Kempegowda. It is being built to commemorate the contribution of Nadaprabhu Kempegowda, the founder of the city, towards the growth of Bengaluru. Conceptualized and sculpted by Ram V Sutar of Statue of Unity fame, 98 tonnes of bronze and 120 tonnes of steel have gone into making this statue
PM in Visakhapatnam, Andhra Pradesh
Prime Minister will dedicate to the nation and lay the foundation stone of projects worth over Rs. 10,500 crores. He will lay the foundation stone of Andhra Pradesh section of six lane Greenfield Raipur- Visakhapatnam Economic Corridor. It will be built at a cost of more than Rs 3750 crore. The Economic Corridor will provide faster connectivity between Industrial Nodes of Chhattisgarh & Odisha to Visakhapatnam Port & Chennai - Kolkata National Highway. It will also improve connectivity to tribal and backward areas of Andhra Pradesh and Odisha. Prime Minister will also lay the foundation stone of a dedicated Port Road from Convent Junction to Sheela Nagar Junction in Visakhapatnam. It will ease traffic congestion in Visakhapatnam City by segregating local and port bound goods traffic. He will also dedicate to the nation, Narasannapeta to Pathapatnam section of NH-326A built at a cost of more than Rs 200 crore as a part of Srikakulam-Gajapati Corridor. The project would provide better connectivity in the region.
Prime Minister will dedicate to the nation, U-field Onshore Deep water block project of ONGC in Andhra Pradesh, developed at a cost of more than Rs. 2900 crores. It is the deepest Gas discovery of the project with gas production potential of about 3 million metric standard cubic metres per day (MMSCMD). He will lay the foundation stone of Srikakulam Angul Natural Gas Pipeline Project of GAIL with capacity of around 6.65 MMSCMD. This 745 km long pipeline will be built at a total cost of more than Rs 2650 crores. Being a part of Natural Gas Grid (NGG), pipeline will create the vital infrastructure to supply Natural Gas to domestic households, industries, commercial units and Automobile sectors in various districts of Andhra Pradesh and Odisha. The pipeline will supply natural gas to the City Gas Distribution Network in Srikakulam and Vizianagaram districts of Andhra Pradesh.
Prime Minister will lay the foundation stone for redevelopment of Visakhapatnam Railway Station, to be done at a cost of around Rs 450 crores. The redeveloped station would cater to 75,000 passengers per day and will improve passenger experience by providing modern amenities.
Prime Minister will also lay the foundation stone of modernization and upgradation of Visakhapatnam Fishing Harbour. The total cost of the project is around Rs. 150 crores. The fishing harbour, after its upgradation and modernisation will double the handling capacity from 150 Tons per day to about 300 Tons per day, provide safe landing and berthing and other modern infrastructure facilities reduce turnaround time in the jetty, reduce wastage and help improve price realisation.
PM in Ramagundam, Telangana
Prime Minister will dedicate and lay the foundation stone of multiple projects worth over Rs. 9500 crore in Ramagundam. He will dedicate Fertilizer plant at Ramagundam to the nation. Foundation stone for Ramagundam Project was also laid by Prime Minister on 7th August 2016. The driving force behind the revival of the Fertilizer Plant is the vision of the Prime Minister to achieve self-sufficiency in production of urea. The Ramagundam Plant will make available 12.7 LMT per annum indigenous neem coated Urea production.
The project has been set up under the aegis of Ramagundam Fertilizers and Chemicals Limited (RFCL) which is a Joint Venture Company of National Fertilizers Limited (NFL), Engineers India Ltd (EIL) and Fertilizer Corporation of India Limited (FCIL). RFCL was entrusted with the responsibility of setting up the New Ammonia-Urea Plant with investment of more than Rs. 6300 crores. Gas to RFCL Plant will be supplied through Jagdishpur – Phulpur- Haldia Pipeline.
The Plant would ensure adequate and timely supply of urea fertilizer to the farmers in the state of Telangana as well as in Andhra Pradesh, Karnataka, Chattisgarh and Maharashtra. The Plant would not only improve the availability of fertilizer but will also boost overall economic development in the region including development of infrastructures like roads, railways, ancillary industry etc. Apart from this, the region will benefit from development of MSME vendors for supply of various goods for the factory. RFCL’s ‘Bharat Urea’ will provide a tremendous boost to the economy by not only reducing imports but also by giving an impetus to the local farmers through timely supply of fertilizers and extension services.
Prime Minister will dedicate Bhadrachalam Road- Sattupalli rail line to the nation, which has been built at a cost of around Rs. 1000 crore. He will also lay the foundation stone of various road projects worth over Rs. 2200 crores, namely Medak-Siddipet-Elkathurthy section of NH-765DG; Bodhan-Basar-Bhainsa section of NH-161BB; Sironcha to Mahadevpur Section of NH-353C.
PM in Gandhigram, Tamil Nadu
Prime Minister will address the 36th Convocation ceremony of Gandhigram Rural Institute. More than 2300 students of 2018-19 and 2019-20 Batches will receive their degrees in the convocation ceremony.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନଭେମ୍ବର ୧୧ରୁ ୧୨ କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ତାମିଲନାଡୁ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଓ ତେଲଙ୍ଗାନା ଗସ୍ତ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୫ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର କରିବେ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେମ୍ପେଗୌଡା ବିମାନ ବନ୍ଦର ଟର୍ମିନାଲ-୨ରେ କରିବେ ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଓ ଚେନ୍ନାଇ-ମହୀଶୁର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସରେ ପତାକା ଦେଖାଇ କରିବେ ଯାତ୍ରାର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁଠାରେ ୧୦୮ମିଟର ଉଚ୍ଚତା ବିଶିଷ୍ଟ ନାଦପ୍ରଭୁ କେମ୍ପେଗୌଡା ବ୍ରୋଞ୍ଚ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ହେବ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉନ୍ମୋଚିତ
ବିଶାଖାପାଟଣା ଠାରେ ଓଏନଜିସିର ୟୁଫିଲ୍ଡ ଅନସୋରଡିପ୍ ୱାଟର ବ୍ଲକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କରିବେ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ, ସେ ମଧ୍ୟ ଗେଲର ଶ୍ରୀକାକୁଲମ ଅନଗୁଲ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପର କରିବେ ଶିଳାନ୍ୟାସ
09 NOV 2022 4:28PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶାଖାପାଟଣାଠାରେ ଛଅଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ଏ.ପି. ସେକ୍ସନ ଗ୍ରୀନ୍ ଫିଲ୍ଡ ରାୟପୁର-ବିଶାଖାପାଟଣା ଆର୍ଥିକ କରିଡର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ବିଶାଖାପାଟଣା ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ପୁନଃର୍ବିନ୍ୟାସ ପ୍ରକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ୨୦୧୬ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାମଗୁଣ୍ଡମଠାରେ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିବା ସାର କାରଖାନାକୁ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡିଣ୍ଡିଗୁଲଠାରେ ଗାନ୍ଧୀଗ୍ରାମ ଗ୍ରାମୀଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ୩୬ତମ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନଭେମ୍ବର ୧୧ ଓ ୧୨ , ୨୦୨୨ରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ତାମିଲନାଡୁ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଓ ତେଲଙ୍ଗାନାକୁ ପୂର୍ବାହ୍ନ ୯ଟା ୪୫ ମିନିଟ୍‌ରେ ଗସ୍ତ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବେଙ୍ଗାଲୁର ବିଧାନସଭା ସୌଧ ନିକଟରେ ସନ୍ଥ କବି ଶ୍ରୀ କନକ ଦାସ ଓ ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକୀଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିରେ ପୁଷ୍ପମାଲ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରିବେ । ସକାଳ ପ୍ରାୟ ୧୦ଟା ୨୦ମିନିଟ୍‌ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବେଙ୍ଗାଲୁରର କେଏସଆର ରେଳଷ୍ଟେସନ ଠାରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଓ ଭାରତ ଗୌରବ କାଶୀ ଦର୍ଶନ ଟ୍ରେନ ଯାତ୍ରାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ।
ପୂର୍ବାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ସାଢେ ଏଗାରଟାବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେମ୍ପେଗୌଡା ଆର୍ନ୍ତଜାତିକ ବିମାନ ବନ୍ଦରର ଦୁଇନମ୍ବର ଟର୍ମିନାଲର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ । ପ୍ରାୟ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ୧୨ଟା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାଦପ୍ରଭୁ କେମ୍ପେଗୌଡାଙ୍କ ୧୦୮ମିଟର ଉଚ୍ଚତା ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ରୋଞ୍ଚ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିର ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ ଓ ୧୨ଟା ୩୦ମିନିଟ୍‌ରେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁଠାରେ ଏକ ସାଧାରଣ ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗଦେବେ । ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୩ଟା ୩୦ମିନିଟ୍‌ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାମିଲନାଡୁର ଡିଣ୍ଡିଗୁଲଠାରେ ଗାନ୍ଧୀଗ୍ରାମ ଗ୍ରାମୀଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ୩୬ତମ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ଯୋଗଦେବେ ।
ନଭେମ୍ବର ୧୨ତାରିଖ ଦିନ ପୂର୍ବାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ସାଢେ ଦଶଟା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ବିଶାଖାପାଟଣାଠାରେ କେତେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ । ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ସାଢେ ତିନିଟାବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତେଲଙ୍ଗାନାର ରାମଗୁଣ୍ଡମ ସ୍ଥିତ ଆରଏଫସିଏଲ କାରଖାନା ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ । ପରେ ପରେ ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୪ଟା ୧୫ମିନିଟ୍‌ରେ ରାମଗୁଣ୍ଡମଠାରେ କେତେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ ।
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ପାଞ୍ଚ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିର୍ମିତ ବେଙ୍ଗାଲୁର ସ୍ଥିତ କେମ୍ପେଗୌଡା ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିମାନ ବନ୍ଦରର ଦୁଇ ନମ୍ବର ଟର୍ମିନାଲକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ । ଏହି ଟର୍ମିନାଲ ଯୋଗୁଁ ଯାତ୍ରୀ ଗମନାଗମନ ଦୁଇଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ବାର୍ଷିକ ଅଢେଇ କୋଟି ଯାତ୍ରୀ ଯାତାୟତର କ୍ଷମତା ବିମାନବନ୍ଦରର ଥିବାବେଳେ ଏହା ପ୍ରାୟ ୫ରୁ ୬କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ଦୁଇନମ୍ବର ଟର୍ମନାଲ ଉଦ୍ୟାନନଗରୀ ବେଙ୍ଗାଲୁର ପ୍ରତି ଏକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ହେବା ଭଳି ପରିପାଟୀରେ ଗଠିତ ହୋଇଛି ଓ ଯାତ୍ରୀମାନେ ଉଦ୍ୟାନରେ ଭ୍ରମଣ କରିବାର ଅଭିଜ୍ଞତା ପାଇବେ । ଯାତ୍ରାମାନେ ଦଶହଜାର ବର୍ଗ ମିଟର ଦୀର୍ଘ ସବୁଜ ପାଚେରୀ, ଝୁଲା ବଗିଚା ଓ ବାହ୍ୟ ଉଦ୍ୟାନ ନେଇ ଯାତ୍ରା କରିବେ । ଏହି ବିମାନ ବନ୍ଦର ଏହାର ପରିସର ମଧ୍ୟରେ ଶତପ୍ରତିଶତ ନିରନ୍ତର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉପଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛି । ଦୁଇନମ୍ବର ଟର୍ମିନାଲ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାୟୀ ଓ ନିରନ୍ତର ପରିପାଟିରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । କାର୍ଯ୍ୟାରମ୍ଭ ଆଗରୁ ଏହି ଦୁଇନମ୍ବର ଟର୍ମିନାଲ ବିଶ୍ୱର ବୃହତ୍ତମ ଟର୍ମିନାଲଭାବେ ୟୁଏସ୍ ଜିବିସି (ଗ୍ରୀନବିଲଡିଂ କାଉନସିଲ) ପକ୍ଷରୁ ପ୍ଲାଟିନମ୍ ରେଟିଂ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପାଇଛି । ଦୁଇନମ୍ବର ଟର୍ମିନାଲରେ ଥିବା ସମସ୍ତ କଳାତ୍ମକ କୃତିରେ ନବରସ ବାର୍ତ୍ତା ରହିଛି । ଏହି କଳାକୃତି ଗୁଡିକରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଐତିହ୍ୟ ଓ ସଂସ୍କୃତି ସମେତ ଭାରତୀୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଲୋକାଚାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିଛି । ମୋଟ ଉପରେ କହିବାକୁ ଗଲେ ଦୁଇନମ୍ବର ଟର୍ମିନାଲର ପରିପାଟୀ ଓ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଚାରିଟି ନୀତି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି । ସେଗୁଡିକ ହେଲା ଟର୍ମିନାଲ ଏକ ଉଦ୍ୟାନ ମଧ୍ୟରେ ଅଛି । ସ୍ଥାୟୀ ଓ ନିରନ୍ତରତା, ପ୍ରଯୁକ୍ତି, କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତି । ଟର୍ମିନାଲ-୨ଦୁଇର ଏହି ସମସ୍ତ ବିଭବ ଏହାକୁ ଆଧୁନିକ ଅଥଚ ପ୍ରକୃତି ସହ ମିଶାମିଶି ଓ ପରିଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ଦର୍ଶନୀୟ ସ୍ଥାନର ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚେନ୍ନାଇ-ମହିଶୁର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସକୁ ପତାକ ଦେଖାଇ ଯାତ୍ରାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଇବେ । ଏହି ଯାତ୍ରା କ୍ରାନ୍ତିବୀର ସାଙ୍ଗେଲୀ ରାୟନ୍ନା(କେଏସଆର) ରେଳଷ୍ଟେସନଠାରେ ଆରମ୍ଭ ହେବ । ଏହା ଦେଶର ପଂଚମ ଓ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନ ହେବ । ଏହା ଚେନ୍ନାଇର ଶିଳ୍ପ ବହୁଳ ଅଞ୍ଚଳ, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପେଣ୍ଠ ଓ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ନଗରୀ ମହିଶୁର ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର କେଏସଆର ରେଳଷ୍ଟେସନଠାରୁ ଭାରତ ଗୌରବ କାଶୀ ଯାତ୍ରା ଟେନ୍ରର ଚଳାଚଳର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଇବେ । ଭାରତ ଗୌରବ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଥିରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସରକାର ଏବଂ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମିଳିତ ପ୍ରଚେଷ୍ଟାରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକରୁ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ କାଶୀ ପଠାଇବା ନେଇ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି । ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ମାନେ କାଶୀ, ଅଯୋଧ୍ୟା ଓ ପ୍ରୟାଗରାଜ ଭ୍ରମଣ କାଳରେ ଆରାମ ଦାୟକ ରହଣୀ ଓ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନାଦପ୍ରଭୁ କେମ୍ପେଗୌଡାଙ୍କ ୧୦୮ ମିଟର ଉଚ୍ଚତା ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ରୋଞ୍ଜ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ । ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ନଗରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ତଥା ଏହାର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଜନକ ନାଦପ୍ରଭୁ କେମ୍ପେଗୌଡାଙ୍କ ଅବଦାନର ସ୍ମରଣାର୍ଥେ ଏହି ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଏକତା ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିର ସ୍ଥପତି ରାମ ଭି ସୂତାରଙ୍କ କଳ୍ପନା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏହି ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ନିର୍ମାଣରେ ୯୮ଟନ ବ୍ରୋଞ୍ଚ ଓ ୧୨୦ଟନ ଇସ୍ପାତ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଛି ।
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ବିଶାଖାପାଟଣାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୦, ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ । ସେ ଗ୍ରୀନ ଫିଲ୍ଡ ରାୟପୁର-ବିଶାଖାପାଟଣା ଆର୍ଥିକ କରିଡରର ଛଅ ଲେନ ଯୁକ୍ତ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ସେକ୍ସନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏହା ୩୭,୫୦ କୋଟିରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ଅର୍ଥରେ ନିର୍ମିତ ହେବ । ଏହି ଆର୍ଥିକ କରିଡର ଛତିଶଗଡ ଶିଳ୍ପାଂଚଳ ଓ ଓଡିଶାରୁ ବିଶାଖାପାଟଣା ବନ୍ଦର ଓ ଚେନ୍ନାଇ କୋଲକାତା ଜାତୀୟ ରାଜପଥରେ ଯାତାୟତ ଦ୍ରୁତ କରିବ ।
ଏହା ମଧ୍ୟ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଓଡିଶାର ଆଦିବାସୀ ଓ ଅନଗ୍ରସର ଅଞ୍ଚଳ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉନ୍ନତି କରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ବିଶାଖାପାଟଣାରେ କନଭେଣ୍ଟ ଜଙ୍କସନରୁ ଶୀଲାନଗର ଜଙ୍କସନ ପୋର୍ଟ ରୋଡର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଓ ବନ୍ଦର ଗାମୀ ମାଲ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଲଗା କରି ବିଶାଖାପାଟଣାରେ ପରିବହନ ଜନିତ ଭିଡକୁ କମାଇବ । ଶ୍ରୀକାକୁଲମ-ଗଜପତି କରିଡର ଅଂଶବିଶେଷ ତଥା ଦୁଇଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ନରାସନ ପେଟାରୁ ପାଥପାଟନମ୍ ସେକ୍ସନର ଏନଏଚ ୩୨୬ଏ କୁ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଗୁଁ ସେ ଅଞ୍ଚଳର ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଓଏନଜିସିର ୟୁ ଫିଲ୍ଡ ଆଫସୋର ଡିପ୍ ୱାଟର ବ୍ଲକ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବାବଦକୁ ୨୯୦୦କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି । ଏହା ସବୁଠାରୁ ଗଭୀରତମ ଗ୍ୟାସ ଉତ୍ତୋଳନକାରୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏଥିରୁ ଦିନକୁ ତିନି ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଘନମିଟର ଗ୍ୟାସ ଉତ୍ପାଦିତ ହେବ । ସେ ମଧ୍ୟ ଗେଲର ଶ୍ରୀକାକୁଲମ-ଅଙ୍ଗୁର ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ପାଇପ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏଥିରେ ପ୍ରାୟ ୬. ୬୫ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଘନ ମିଟର ଗ୍ୟାସ ଦୈନିକ ଉତ୍ପାଦିତ ହେବ । ୭୪୫ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଏହି ପାଇପଲାଇନ ନିର୍ମାଣ ବାବଦକୁ ପ୍ରାୟ୨୬୦୦କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ । ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଗ୍ରୀଡ (ଏନ ଜି ଏଚ)ର ଅଂଶ ବିଶେଷ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହା ଘରୋଇ ଗ୍ୟାସ ବ୍ୟତୀତ ଶିଳ୍ପ ଓ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସଂସ୍ଥା ଓ ଯାନବାହାନକୁ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଓ ଓଡିଶାର ଅନେକ ଜିଲ୍ଳାକୁ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଇବ । ଏହି ପାଇପ ଲାଇନ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଶ୍ରୀକାକୁଲମ ଓ ବିଜୟନଗର ଜିଲ୍ଲାର ନିଗର ଗ୍ୟାସ ବଂଟନ ଉତ୍ସକୁ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଇବ । ପ୍ରାୟ ୪୫୦କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପୁନଃବିକଶିତ ହେବାକୁ ଥିବା ବିଶାଖାପାଟଣା ରେଳଷ୍ଟେସନ ପ୍ରକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏହି ପୁନଃ ବିକଶିତ ରେଳଷ୍ଟେସନ ଦୈନିକ ୭୫ହଜାର ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଗମନାଗମନ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇଦେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ବିଶାଖାପାଟଣା ମାଛଧରା ବନ୍ଦରର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ୧୫୦କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ। ଏହାର ଆଦୁନିକୀକରଣ ପରେ ବନ୍ଦରର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦୈନିକ ୧୫୦ଟନରୁ ୩୦୦ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ରାମଗୁଣ୍ଡମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାମଗୁଣ୍ଡମ ଠାରେ ୯୫୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ । ସେ ରାମଗୁଣ୍ଡମ ସାର କାରଖାନାକୁ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ୭ ଅଗଷ୍ଟ,୨୦୧୬ରେ ରାମଗୁଣ୍ଡମ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ହାସଲ ନିମନ୍ତେ ରାମଗୁଣ୍ଡମ ପ୍ରକଳ୍ପର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କଳ୍ପନା ପ୍ରସୂତ ଥିଲା । ରାମଗୁଣ୍ଡମ କାରଖାନା ବାର୍ଷିକ ୧୨. ୭ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ନିମ୍ ପ୍ରେଲେପ ଯୁକ୍ତ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ ।
ଜାତୀୟ ସାର ଲିମିଟେଡର ଏନଏଫଏଲ, ଇଆଇଏଲ ଓ ଏଫସିଆଇଆଲ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗଭାବେ ରାମଗୁଣ୍ଡିମ ସାର ଓ ରସାୟନ ଲିମିଟେଡ(ଆରଏଫସିଏଲ) ଅଧୀନରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ୬୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ଅଟକଳରେ ଆରଏଫସିଏଲକୁ ନୂତନ ଆମୋନିଆ-ୟୁରିଆ କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଆରସିଏଫଏଲ କାରଖାନାକୁ ଗ୍ୟାସ ଜଗଦୀଶପୁର-ଫୁଲପୁର-ହଳଦିଆ ପାଇପଲାଇନ ଜରିଆରେ ଯୋଗାହେବ ।
ଏହି କାରଖାନା ତେଲଙ୍ଗାନା, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ଛତିଶଗଡ ଓ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସମୟାନୁସାରେ ୟୁରିଆ ସାର ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ଏହି କାରଖାନା ସାର ଯୋଗାଇବା ସହ ସେ ଅଞ୍ଚଳର ଆର୍ଥିକ ବିକାଶର ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ । ଆରସିଏଫଏଲ ଭାରତ ୟୁରିଆଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ଅନୁକୂଳ ହୋଇ ଏହା ଆମାଦାନୀ ହ୍ରାସ କରିବା ସହ ସ୍ଥାନୀୟ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସମୟୋପଯୋଗୀ ସାର ଯୋଗାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭଦ୍ରାଚଳମରୋଡ-ସତୁପାଲ୍ଲୀ ରେଳପଥ ମଧ୍ୟ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ । ଏହା ଏକ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ସେ ମଧ୍ୟ ୨୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ବିଭିନ୍ନ ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ସେଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ମେଡକ-ସିଦ୍ଧିପେଟେ-ଏଲକାର୍ଥୁଥୀ, ଏନଏଚ ୭୬୫ ଡିଜି ସେକ୍ସନ, ବୋଧନ-ବସର-ଭୈସା ସେକ୍ସନ, ଏନଏଚ୍‌୧୬୧ବିବି, ଏନଏଚ୩୫୩ସି ସିରୋଞ୍ଚରୁ ମହାଦେବପୁର ସେକ୍ସନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ତାମିଲନାଡୁର ଗାନ୍ଧୀଧାମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗାନ୍ଧୀଧାମ ଗ୍ରାମୀଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୩୬ତମ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେବେ । ୨୦୧୮-୧୯ ବ୍ୟାଚର ୨୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏହ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଉପାଧି ଗ୍ରହଣ କରିବେ।