ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କେଭଡ଼ିଆ ଠାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଯୋଗଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“କର୍ତ୍ତବ୍ୟବୋଧ ଓ ଦାୟିତ୍ୱ ମତେ ଏଠାକୁ ଆଣିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ମୋ ମନ ମୋରବୀ ଦୁର୍ଘଟଣାର ମୃତାହତଙ୍କ ନିକଟରେ ରହିଛି”
“ସମଗ୍ର ଦେଶ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଉଛି”
“ଆମ ପାଇଁ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଓ ଏକତା ଦିବସ କେବଳ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ତାରିଖ ନୁହେଁ, ତାହା ଭାରତୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ଶକ୍ତିର ଭବ୍ୟ ସମାରୋହ”
“ଦାସତ୍ୱ ମାନସିକତା, ସ୍ୱାର୍ଥପରତା, ତୁଷ୍ଟୀକରଣ, ପ୍ରିୟାପ୍ରୀତି ପୋଷଣ, ଲୋଭ ଓ ଦୁର୍ନୀତି ଦେଶକୁ ଭାଗ ଭାଗ କରିବା ସହ ଦୁର୍ବଳ କରିବ”
“ଏକତାର ଅମୃତ ବଳରେ ଆମେ ବିଭାଜନର ବିଷକୁ ସାମନା କରିପାରିବା”
“ବାଛ ବିଚାର ବିନା ଭାରତର ସବୁ ଅଂଶରେ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ସର୍ବଶେଷ ହିତାଧିକାରୀ ନିକଟରେ ପହଂଚୁଛି”
“ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବଧାନ ଯେତେ ଛୋଟ ଏକତା ସେତେ ମଜବୁତ”
“ଦେଶର ଏକତା ପାଇଁ ନିଜର ଅଧିକାର କ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ କରିଥିବା ରାଜ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ତ୍ୟାଗର ସମ୍ମାନାର୍ଥେ ଏକତା ନଗରରେ ଏକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମିତ ହେବ”
31 OCT 2022 10:54AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଏକତାର ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା ସହ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ସମ୍ପର୍କିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକରେ ଆଜି (୩୧-୧୦-୨୦୨୨) ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।
ଆରମ୍ଭରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତକାଲି ମୋରବୀ ଠାରେ ଘଟିଥିବା ଦୁର୍ଘଟଣାର ମୃତାହତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ଲାଗି ଗଭୀର ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ସେ କେଭଡ଼ିଆରେ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ମନ ତାଙ୍କର ଗତକାଲି ମୋରବୀ ଦୁର୍ଘଟଣାର ମୃତାହତମାନଙ୍କ ଠାରେ ରହିଛି । “ଗୋଟେ ପଟରେ ହୃଦୟ ଦୁଃଖ ଭାରରେ ଭାଙ୍ଗିପଡୁଥିବା ବେଳେ, ଅନ୍ୟପଟେ କର୍ମ ଓ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଓ ଦାୟିତ୍ୱ ତାଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ପାଇଁ ଏଠାକୁ ନେଇ ଆସିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତକାଲିର ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଗଭୀର ସମବେଦନା ଜଣାଇବା ସହ ସରକାର ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପରିବାର ସହ ସବୁବେଳେ ରହିଛି” ବୋଲି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ । ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ ଚଳାଇଥିବା ବେଳେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସହାୟତା ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଣାଇଥିଲେ ଯେ ଏନଡିଆରଏଫ ଜଳ ସେନା ଓ ବାୟୁ ସେନା ସହ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲାଗିଥିବା ବେଳେ, ଆହତ ଲୋକମାନଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ନିମନ୍ତେ ହସ୍ପିଟାଲଗୁଡ଼ିକୁ ସମସ୍ତ ସହାୟତା ଦିଆଯାଇଛି। ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଘଟଣାସ୍ଥଳରେ ପହଂଚି ଏଥିରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ବେଳେ, ଘଟଣାର ତଦନ୍ତ ନିମନ୍ତେ ଏକ କମିଟି ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା । ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟରେ କୌଣସି ବ୍ୟତିକ୍ରମ ହେବ ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ । ଏଭଳି ଦାରୁଣ ପରିସ୍ଥିତି ଯୋଗୁ ଘଟଣାର ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ରଦ୍ଦ କରାଯାଇଛି ।
୨୦୨୨ର ଏକତା ଦିବସର ମହତ୍ତ୍ୱ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ଏଇ ବର୍ଷ ଆମେ ସମ୍ବିଧାନର ୭୫ ବର୍ଷ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରି ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ସହ ଆଗେଇ ଚାଲୁଛୁ । ପରିବାର, ସମାଜ ବା ଦେଶ ଏକତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଆବଶ୍ୟକ । ଦେଶରେ ୭୫ ହଜାର ଏକତା ଦୌଡ଼ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇ ଏହି ଭାବନା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି । ସମଗ୍ର ଦେଶ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଦେଶର ଏକତା ପାଇଁ ଶପଥ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହ ପଞ୍ଚପ୍ରାଣକୁ ଉଜ୍ଜୀବୀତ କରୁଛନ୍ତି” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଯଦି ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଭଳି ନେତା ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥାନ୍ତେ ତା’ହେଲେ କ’ଣ ହୋଇଥାନ୍ତା । ସେଭଳି ପରିସ୍ଥିତିକୁ କଳ୍ପନା କରିବା ମଧ୍ୟ କଷ୍ଟକର । ଯଦି ୫୫ଠ ଦେଶୀୟ ରାଜ୍ୟର ମିଶ୍ରଣ ହୋଇ ନଥାନ୍ତା ତା’ହେଲେ କ’ଣ ହୋଇଥାନ୍ତା? ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ । କ’ଣ ହୋଇଥାନ୍ତା ଯଦି ଆମର ଦେଶୀୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମାଆ ଭାରତୀଙ୍କ ପ୍ରତି ତ୍ୟାଗ ଓ ବିଶ୍ୱାସ ଭାବେ ବ୍ୟକ୍ତ କରିନଥାନ୍ତେ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । “ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଜାତୀୟ ଓ ଏକତା ଦିବସ କେବଳ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ତାରିଖ ଆମ ପାଇଁ ନୁହଁ, ଏହା ଭାରତୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ଶକ୍ତିର ଭବ୍ୟ ସମାରୋହ । ଭାରତ ନିମନ୍ତେ ଏକତା କେବେ ବି ଏକ ବାଧ୍ୟ ବାଧକତା ନ ଥିଲା, ଏହା ଥିଲା ଆମ ଦେଶର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ । ଏକତା ଥିଲା ଆମ ପାଇଁ ଅନନ୍ୟ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତକାଲି ମୋରବୀ ଠାରେ ଘଟିଥିବା ଘଟଣା ନେଇ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏକ ହୋଇ ବାହାରି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଗରୁ ପ୍ରାର୍ଥନା ଓ ସହାୟତାର ହାତ ବଢ଼ିଛି । ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ଏକ ଭାବପ୍ରବଣତାର ସହ ଐକ୍ୟ ‘ତାଳି-ଥାଳି’ ଠାରୁ ଔଷଧ, ରାସନ ଓ ଟିକା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁଥିରେ ଐକ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା । ସେହି ଏକ ପ୍ରକାର ଭାବାବେଗ ଖେଳର ସଫଳତାରେ, ପର୍ବପର୍ବାଣିରେ ଓ ଆମ ସୀମାନ୍ତ ବିପଦାପନ୍ନ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଆମ ସୈନିକମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାବେଳେ ଦେଖା ଦେଇଥାଏ । ଏସବୁ ଭାରତୀୟ ଐକ୍ୟର ଗଭୀରତାର ପ୍ରତୀକ । ଏହି ଏକତା ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଆକ୍ରମଣକାରୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ କଣ୍ଟା ସାଜିଥିବା ବେଳେ ସେମାନେ ଭାଗ ଭାଗ କରି ଏହାକୁ ଶକ୍ତିହୀନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି । ମାତ୍ର ଆମ ଚେତନାର ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରବାହରେ ଏକତାର ଯେଉଁ ଅମୃତ ରହିଛି ସେଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ବାରମ୍ବାର ପଣ୍ଡ ହୋଇଛି । ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ପ୍ରଗତି ଓ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନେଇ ଈର୍ଷାନ୍ୱିତ ଶକ୍ତିମାନେ ଏବେ ବି ସକ୍ରିୟ ଅଛନ୍ତି । ଜାତି, ଧର୍ମ, ଭାଷା ଓ ଇତିହାସକୁ ମଧ୍ୟ ଭାଗ ଭାଗ କରିବା ଦୃଷ୍ଟିରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି । ସେ ମଧ୍ୟ ଦାସତ୍ୱ ମାନସିକତା, ସ୍ୱାର୍ଥପରତା, ତୁଷ୍ଟୀକରଣ, ପ୍ରିୟାପ୍ରୀତି ପୋଷଣ, ଲୋଭ ଓ ଦୁର୍ନୀତି ବିରୁଦ୍ଧରେ ସତର୍କ କରାଇବା ସହ ଏହା ଦେଶକୁ ଭାଗ ଭାଗ କରି ଦୁର୍ବଳ କରିଦେବ ବୋଲି କହିଥିଲେ । “ଆମକୁ ଏକତାର ଅମୃତରେ ବିଭାଜନକାରୀ ବିଷକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବାକୁ ହେବ” ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ଏକତା ଦିବସ ଅବସରରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବ ଦେଇଥିବା ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଇବାକୁ ମୁଁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ” । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଏକତାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ହେଉଛି ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ଓ ଦେଶର ନାଗରିକଗଣ ଯଦି ଦାୟିତ୍ୱବୋଧର ସହ ସେମାନଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିବେ, ତେବେ ଯାଇ ତାହା ସମ୍ଭବ । ଏହିଭଳି ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ ଜ୍ଞାନ, ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଓ ସବକା ପ୍ରୟାସ ଏକ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ ହେବ ଏବଂ ଭାରତ ବିକାଶ ପଥରେ ଅଗ୍ରସର ହେବ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିନା ବାଛ ବିଚାରରେ ସରକାରଙ୍କ ନୀତିର ସୁଫଳ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଂଚୁଛି । ଏହାର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମାଗଣା ଟିକା ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ସିଆଙ୍ଗରେ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି ଯେପରି ଏହା ଗୁଜରାଟର ସୁରତରେ ମିଳୁଛି । ଏମ୍ସ ଭଳି ମେଡିକାଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବେ କେବଳ ଗୋରଖପୁର ନୁହେଁ ବିଳାସପୁର, ଦରଭଙ୍ଗା, ଗୌହାଟୀ, ରାଜକୋଟ ଏବଂ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ସେହିପରି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡ଼ରର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପୁରା ଦମରେ କେବଳ ତାମିଲନାଡୁ ନୁହେଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଅଲଗା ଅଲଗା ଭାଷା ସତ୍ତ୍ୱେ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଗରେ ଧାଡ଼ିରେ ଥିବା ସର୍ବଶେଷ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଂଚୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଆମ ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ କିପରି ନିଜର ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା ମେଣ୍ଟାଇବା ପାଇଁ ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରନ୍ତି ତା’ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବଧାନ ଯେତେ କମ ରହିବ ଏକତା ସେତେ ମଜବୁତ ହେବ” । ଭାରତ ପୂର୍ଣ୍ଣତାର ଲକ୍ଷ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଯେପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନାର ସୁଫଳ ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀ ନିକଟରେ ପହଂଚିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଆବାସ, ସମସ୍ତଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗୀକରଣ, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଇନ୍ଧନ ଓ ବିଦୁତ ଶକ୍ତିର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ଏକାଭଳି ସୁବିଧା ଶତ ପ୍ରତିଶତ ନାଗରିକଙ୍କ ନିକଟରେ ପଂହଚିବା ସୀମିିତ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଏକ ସାଧାରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସମ୍ମିଳିତ ବିକାଶ ଓ ସମ୍ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜୀବନର ସାଧାରଣ ଆବଶ୍ୟକତା ଦେଶରେ ସାଧାରଣ ବ୍ୟକ୍ତିର ବିଶ୍ୱାସର ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ସମ୍ବିଧାନ ମଧ୍ୟ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସର ମାଧ୍ୟମ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଥିଲା ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ସମାଜ ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ଓ ଏକ ସମାନତା ଜ୍ଞାନ ମଧ୍ୟ ରହିବ । ଆଜି ଦେଶ ଏହା ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ କରୁଛି ।”
ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ର ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ଅବହେଳିତ ହୋଇ ପଡ଼ିଥିଲା ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦେଶର ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଆସିବାସୀମାନଙ୍କ ଗର୍ବ ଓ ଗୌରବ ସ୍ମରଣ କରି ଆଦିବାସୀ ଦିବସ ପାଳନ ପରମ୍ପରା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟମାନ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମନଘର ଧାମ ଓ ଜମ୍ବୁଘୋଡ଼ାର ଇତିହାସ ଜାଣିବାକୁ ନିବେଦନ କରିବା ସହ ବିଦେଶୀ ଆକ୍ରମଣକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ଗଣହତ୍ୟା ପରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ମିଳିଥିବା ବିଷୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । “ତେବେ ଯାଇ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଓ ଐକ୍ୟତାର ମହତ୍ତ୍ୱ ବୁଝିବା” ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
“ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକତା ନଗର କେବଳ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ନଗରୀ ଭାବେ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଏହାର ମହତ୍ତ୍ୱ ଅବର୍ଣ୍ଣନୀୟ । କେବଳ ଜନସାଧାରଣ ଓ ସହରର ଏକତା ଯୋଗୁ ଏହା ଏକ ଭବ୍ୟ ଓ ଦିବ୍ୟ ସ୍ଥାନ ଭାବେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଏହି ପ୍ରେରଣା ବିଶ୍ୱର ଦୀର୍ଘତମ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଏକତାର ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଭାବେ ଆମ ଗହଣରେ ରହିଛି” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ଏକତା ନଗର ବିକାଶ ମଡେଲ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଜନସାଧାରଣ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ମଡେଲ । ଦେଶକୁ ଏଲଇଡି ଦ୍ୱାରା ଆଲୋକିତ କରି ବିଦୁତ ସଂଚୟ ମଡେଲ, ସୌର ଶକ୍ତି ବଳରେ ଚାଳିତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପରିବହନ ମଡେଲ ଓ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଜାତିର ପଶୁ ପକ୍ଷୀଙ୍କ ସଂରକ୍ଷଣ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ ସେତେବେଳେ ଏହି ନଗରୀ ଚର୍ଚ୍ଚାର ପରିସରକୁ ଆସିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତକାଲି ମିୟାୱାକୀ ଜଙ୍ଗଲ ଓ ବାଜରା ଉଦ୍ୟାନ ଉଦଘାଟନ ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବା ଘଟଣାର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିଥିଲେ । ଏକତା ସହ, ଏକତା ନର୍ସରୀ, ବିବିଧତାରେ ଏକତା ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ ବିଶ୍ୱ ଜଙ୍ଗଲ, ଏକତା ନୌଚାଳନା, ଏକତା ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଇତ୍ୟାଦି ପଦକ୍ଷେପ ଜାତୀୟ ଐକ୍ୟ ମଜବୁତ କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରେରଣା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦେଶର ଐକ୍ୟ ରକ୍ଷାରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଫଳରେ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି କ୍ଷମତାସୀନ ରାଜ ପରିବାର କର୍ତ୍ତବ୍ୟବୋଧ ଭାବନା ନେଇ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ତ୍ୟାଗକରି ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଏକତା ପାଇଁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମଧ୍ୟ ବହୁଦିନ ଧରି ବିଳମ୍ବିତ ରହିଥିଲା । “ବର୍ତ୍ତମାନ କେହି ରାଜ ପରିବାରମାନଙ୍କ ଯୋଗକୁ ନେଇ ଏକତା ନଗରରେ ସେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମିତ ହେବ । ଦେଶର ଏକତା ପାଇଁ ଏହି ତ୍ୟାଗର ପରମ୍ପରା ନୂତନ ପିଢ଼ିକୁ ସ୍ମରଣୀୟ ହେବ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରେରିତ ହୋଇ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ୩୧ ଅକ୍ଟୋବର ଅର୍ଥାତ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର ହୋଇଥିଲା । ଦେଶର ନିରାପତ୍ତା, ଐକ୍ୟ ଓ ସଂହତିକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ନେଇ ଆମର ସଂକଳ୍ପକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଏହା କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେଭାଡ଼ିଆସ୍ଥିତ ଏକତା ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ନିକଟରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ସମାରୋହରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ପରେଡ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା । ଏଥିରେ ବିଏସଏଫ ଏବଂ ପାଞ୍ଚଟି ରାଜ୍ୟ ପୁଲିସ ବଳ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ଉତ୍ତରାଞ୍ଚଳ ନିମନ୍ତେ ହରିଆଣା, ପଶ୍ଚିମାଞ୍ଚଳ ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ, ଦକ୍ଷିଣାଞ୍ଚଳ ନିମନ୍ତେ ତେଲେଙ୍ଗାନା, ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଓଡ଼ିଶା ଓ ଉତ୍ତର-ପୂବାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ତ୍ରିପୁରା ପୁଲିସର ବଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଏତଦବ୍ୟତୀତ ୨୦୨୨ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ପୁଲିସ କ୍ରୀଡ଼ା ପଦକ ହାସଲ କରିଥିବା ଛଅ ଜଣ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ ମଧ୍ୟ ପରେଡରେ ଭାଗ ନେଇଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM participates in Rashtriya Ekta Diwas celebrations in Kevadia
“ Path of duty and responsibility has led me to be here but my heart is with the victims of the Morbi mishap”
“Entire country is drawing inspiration from the resolute determination of Sardar Patel”
“Sardar Patel’s Jayanti and Ekta Diwas are not merely dates on the calendar for us, they are grand celebrations of India’s cultural strength”
“Slave mentality, selfishness, appeasement, nepotism, greed and corruption can divide and weaken the country”
“We have to counter the poison of divisiveness with the Amrit of Unity”
“Government schemes are reaching every part of India while connecting the last person without discrimination”
“The smaller the gap between the infrastructure, the stronger the unity”
“A museum will be built in Ekta Nagar dedicated to the sacrifice of the royal families who sacrificed their rights for the unity of the country”
31 OCT 2022 10:54AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi paid homage to Sardar Patel at the Statue of Unity and participated in the Rashtriya Ekta Diwas-related events today
At the outset, the Prime Minister expressed his deep anguish for the victims of the mishap in Morbi yesterday. He said that even though he is in Kevadia, his heart remains connected to the victims of the mishap in Morbi. “On one hand, there is a heart laden with grief, while on the other there is the path of Karma and Kartavya, he said. He underlined that it is the path of duty and responsibility that has led him here at the Rashtriya Ekta Diwas. The Prime Minister paid deep condolences to all those who lost their lives in yesterday’s mishap and assured that the government is standing shoulder to shoulder with the families of the victims. The state government has been engaging in rescue work and the central government is providing every possible assistance. The Prime Minister informed that NDRF teams have been deployed in rescue operations other than teams from the army and air force while assistance is also being provided to hospitals that are treating the injured. He also noted that the Chief Minister of Gujarat reached the Morbi to take the lead in executing rescue operations and formed a committee to investigate the occurrences. The Prime Minister assured the people of the country that there will be no shortcomings when it comes to rescue operations. The cultural programme segment of the event was cancelled in light of the tragedy.
The Prime Minister underlined the significance of Ekta Diwas in 2022 as “it is the year when we completed 75 years of our Independence and we are moving ahead with new resolutions.” The Prime Minister said that unity is essential at every stage, be it family, society or nation. This feeling is manifested, he said, all over the country in the form of 75,000 Ekta Runs everywhere. “Entire country is drawing inspiration from the resolute determination of Sardar Patel. Every citizen is taking a pledge for the unity of the country and to evoke ‘Panch Pran’”, he said.
The Prime Minister said, “It is difficult to imagine a situation if our Independence struggle was not led by leaders like Sardar Patel. What would have happened if more than 550 princely states were not amalgamated?” “What would have happened”, asked the Prime Minister, “if our Princely states would have not shown a deep sense of sacrifice and faith in Maa Bharati. This impossible task was completed by Sardar Patel”, he added. “Sardar Patel’s Jayanti and Ekta Diwas are not merely dates on the calendar for us, they are grand celebrations of India’s cultural strength. For India, Unity was never a compulsion, it was always a feature of our country. Unity has been our uniqueness”, the Prime Minister emphasised. He said in a calamity like the one that happened in Morbi yesterday, the entire country comes forward as one and people offer prayer and assistance from every part of the country. During the time of the pandemic, this unity was on full display in the emotional unison of ‘tali-thali’ to cooperation in medicine, ration and vaccine. The same emotions are witnessed during sporting successes, and festivals and when our borders are threatened and our soldiers protect them. All this, said the Prime Minister, symbolises the depth of India’s unity. This unity, he continued, was a thorn in the sides of invaders over the centuries and they tried to dilute it by sowing division, however, their designs were foiled by the nectar of unity that was a live stream in our consciousness. He asked everyone to remain vigilant as powers envious of India’s growth and progress are still active and efforts are on to foment division on the basis of caste, region, language and history too is presented in a divisive way. He also warned against the slave mentality, selfishness, appeasement, nepotism, greed and corruption that can divide and weaken the country. “We have to counter the poison of divisiveness with the Amrit of Unity”, he added.
The Prime Minister remarked, “On the occasion of Ekta Diwas, I would like to reiterate the responsibility handed out by Sardar Saheb.” He said that it was the responsibility of the citizens to strengthen the unity of the nation and this will happen only if every citizen of the country readies themselves to carry out the duties with a sense of responsibility. “With this sense of responsibility, Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas will become a reality and India will move forward on the path of development,” the Prime Minister said. He stated that government policies are reaching every person in the country without any discrimination. Giving examples, the Prime Minister highlighted that free vaccines are made available to the people of Siang in Arunachal Pradesh as easily as the people in Surat, Gujarat. Medical institutions like AIIMS can now be found not just in Gorakhpur but also in Bilaspur, Darbhanga, Guwahati, Rajkot and other parts of the country as well. He informed that the development work of defence corridors is in full swing not just in Tamil Nadu but also in Uttar Pradesh. The Prime Minister noted that even though different languages are spoken in different areas, the government schemes are reaching every part of India while connecting the last person in the queue.
Throwing light on how millions of people in our country waited for decades to avail basic needs, the Prime Minister said, “The smaller the gap between the infrastructure, the stronger the unity” He noted that India is working on the principle of saturation with the objective that the benefit of every scheme should reach every beneficiary. The Prime Minister gave examples of schemes like Housing for All, Digital Connectivity for All, Clean Cooking for All, and Electricity for All. The Prime Minister stated that the mission of reaching 100% citizens is not limited to similar facilities but stresses a common objective of united goals, united development and united effort. The Prime Minister highlighted that the basic necessities of life are becoming a medium for the common man's faith in the country and the Constitution and are also acting as a medium for the confidence of the common man. Remarking on this is the vision of Sardar Patel's India, the Prime Minister said, “Every Indian will have equal opportunities, and there will be a sense of equality. Today the country is witnessing that vision come true.”
Recalling that in the last 8 years, the country has given priority to every segment which had been neglected for decades, the Prime Minister stated that the country has started the tradition of celebrating Tribal Pride Day to remember the pride of the tribals. In this regard, the Prime Minister informed that tribal museums are being built in many states of the country. The Prime Minister urged the countrymen to know the history of Mangarh Dham and Jambughoda and said that freedom was achieved in the face of many massacres carried out by foreign invaders. He added, “Only then will we be able to understand the value of freedom and the value of solidarity.”
The Prime Minister remarked that Ekta Nagar is developing as a model city of India which will be unprecedented not only in the country but in the whole world. He underlined that it is the unity of the people and the city that is developing with the power of public participation while giving it not just a grand but a divine standpoint. “The inspiration for the world's largest statue in the form of the Statue of Unity is among us”, Shri Modi added.
Throwing light on the development model of Ekta Nagar, the Prime Minister said that city will be discussed when people will talk about an environment-friendly model, an electricity-saving model with LEDs illuminating the country, a model of clean transport system running on solar power, and a model of conservation of different species of animals and birds. The Prime Minister recalled yesterday when he got the opportunity to inaugurate the Miyawaki Forest and Maze Garden here. He underlined that the Ekta Mall, Ekta Nursery, World Forest showing Unity in Diversity, Ekta Ferry, Ekta Railway Station and all these initiatives are an inspiration to strengthen national unity.
Concluding the address, the Prime Minister highlighted the role played by Sardar Saheb in the unity of the country post-independence. The Prime Minister informed that the royal families which held power for centuries dutifully sacrificed their rights to a new system for the unity of the country due to the efforts of Sardar Patel. This contribution has been neglected for decades after independence. “Now a museum dedicated to the sacrifice of those royal families will be built in Ekta Nagar. This will pass on the tradition of sacrifice for the unity of the country to the new generations”, the Prime Minister concluded.
Background
Guided by the vision of the Prime Minister, it was decided in 2014 to celebrate the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel viz. 31st October as Rashtriya Ekta Diwas, to reinforce our dedication to preserve and strengthen the unity, integrity and security of the nation. The Prime Minister participated in the Rashtriya Ekta Diwas celebrations at the Status of Unity, Kevadia. The celebrations witnessed the Rashtriya Ekta Diwas Parade, which included contingents of BSF and of five State Police Forces, one each from the Northern Zone (Haryana), Western Zone (Madhya Pradesh), Southern Zone (Telangana), Eastern Zone (Odisha) and North Eastern Zone (Tripura). Apart from the contingents, six Police Sports Medal winners of the Commonwealth Games 2022 will also participate in the Parade.
.