প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মধ্যপ্ৰদেশৰ পিএমএৱাই-জিৰ ৪.৫ লাখৰো অধিক হিতাধিকাৰীৰ ‘গৃহ প্ৰৱেশ’ৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰলিখিত ৰূপ
22 OCT 2022 7:36PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
মধ্যপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান জী, ৰাজ্য চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী-বিধায়ক সকল, পঞ্চায়তৰ সদস্য সকল, আন আন গণ্যমান্য ব্যক্তি আৰু মধ্যপ্ৰদেশৰ মোৰ সকলো ভাই-ভনী!
প্ৰথমে আপোনালোক সকলোকে ধনতেৰস আৰু দীপাৱালীৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ! ধনতেৰাস আৰু দীপাৱলীৰ সময়ত আমি যেতিয়া নতুন আৰম্ভণি কৰি ঘৰটো নতুন ৰঙেৰে ৰং কৰো, নতুন বাচন-বৰ্তন কিনি নতুন কিবা এটা যোগ কৰো, তেতিয়া আমি নতুন সংকল্পও লওঁ। নতুন আৰম্ভণিৰে আমি আমাৰ জীৱনটো সতেজতাৰে ভৰাই দিওঁ আৰু সুখ আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰো। আজি মধ্যপ্ৰদেশৰ ৪.৫ লাখ দুখীয়া ভনী-ভাইয়ে নতুন আৰম্ভণি কৰিছে। আজি এই সকলো বন্ধু-বান্ধৱীৰ বাবে তেওঁলোকৰ নতুন পকী ঘৰৰ বাবে 'গৃহ প্ৰৱেশ' অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হৈছে। এটা সময় আছিল যেতিয়া ধনতেৰাছত গাড়ী-ঘৰৰ দৰে ডাঙৰ ডাঙৰ-দামী বস্তু সেইসকল লোকেহে কিনিব পাৰিছিল, যাৰ হাতত সম্পদ আৰু ধন আছিল। কিন্তু আজি ধনতেৰসৰ দিনা দেশৰ দুখীয়া লোকেও ‘গৃহ প্ৰৱেশ’ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। আজি ঘৰৰ মালিক হৈ পৰা মধ্যপ্ৰদেশৰ লাখ লাখ ভগ্নীলৈ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন! আৰু এতিয়া তেওঁলোক ‘লাখপতি’ হৈ পৰিছে, কাৰণ এইবোৰ ঘৰৰ দাম লক্ষাধিক টকা।
ভাই-ভনীসকল,
প্ৰযুক্তিৰ মাধ্যমেৰেমই মোৰ সন্মুখত অসীম আকাংক্ষাৰে ভৰা অগণন মানুহক দেখিবলৈ সক্ষম হৈছো। আগতে এই আকাংক্ষা আৰু সপোনবোৰ চৰ্চালৈ অহা নাছিল কাৰণ ঘৰ অবিহনে এই অনুভৱবোৰ দমন হৈ থাকে, লুকাই থাকে আৰু পিছলৈ মৰহি যায়। মোৰ বিশ্বাস, এতিয়া এই বন্ধু-বান্ধৱীসকলে এই নতুন ঘৰবোৰ পাইছে, তেওঁলোকেও নিজৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ নতুন শক্তি পাইছে। সেয়ে আজিৰ দিনটোত কেৱল ‘গৃহ প্ৰৱেশ’ই নহয়, সুখ, নতুন সংকল্প, নতুন সপোন, নতুন শক্তি আৰু নতুন সৌভাগ্যৰো সূচনা হৈছে। আমাৰ চৰকাৰৰ সৌভাগ্য যে যোৱা ৮ বছৰত আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত ৩.৫ কোটি দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ জীৱনৰ সৰ্ববৃহৎ সপোন পূৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো। আৰু এনে নহয় যে আমি কেৱল আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণৰ বাবে চাৰিখন দেৱাল সাজি তেওঁলোকৰ হাতত তুলি দিছো। আমাৰ চৰকাৰ দুখীয়াৰ বাবে উৎসৰ্গিত। গতিকে ই দুখীয়াৰ আকাংক্ষা আৰু প্ৰয়োজনীয়তাবোৰ খুব ভালদৰে বুজি পায়। আমাৰ চৰকাৰে যিবোৰ ঘৰ প্ৰদান কৰে, সেইবোৰত শৌচালয়, বিদ্যুৎ সংযোগ, পানী, গেছ সংযোগ আদি অন্যান্য সুবিধাও আছে। সেয়ে চৰকাৰৰ এই সুবিধা আৰু বিভিন্ন আঁচনিয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত থকা এই কোটি কোটি গৃহ সম্পূৰ্ণ কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ লগত কথা পাতি থাকোতে আগৰ পৰিস্থিতিৰ কথাও মনত পৰিছে। আগতে দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে ঘৰ ঘোষণা কৰিলেও নিজাববীয়াকৈ সুকীয়াকৈ শৌচালয় সাজিব লগা হৈছিল। বিদ্যুৎ, পানী, গেছৰ সংযোগ ল’বলৈ তেওঁলোকে কেইবাবাৰো বিভিন্ন চৰকাৰী কাৰ্যালয়লৈ যাবলগীয়া হৈছিল। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ শাসনকালত দৰিদ্ৰসকলে উৎকোচ দি সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়াটো সম্পন্ন কৰিব লাগিছিল। তদুপৰি দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে ঘৰ ঘোষণা কৰাৰ পিছত চৰকাৰে কি ধৰণৰ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিব লাগে সেইটো নিৰ্দেশ দিছিল। তেওঁলোকে ডিজাইনটো যোগান ধৰিব আৰু নিৰ্মাণ সামগ্ৰী ক’ৰ পৰা পাব সেইটো ক’ব। এতিয়া ঘৰত থাকিব লগা মানুহ এজনৰ ৰুচি,পছন্দ আৰু সামাজিক পৰম্পৰা বেলেগ বেলেগ। কিন্তু দুখীয়া সকলক এইবোৰ কথা সোধা হোৱা নাছিল। সেইবাবেই, আগতে নিৰ্মাণ কৰা বহুতো ঘৰত মানুহৰ ঘৰ প্ৰৱেশ কেতিয়াও সম্ভৱ নহ’ল। কিন্তু আমি ঘৰৰ মালিকসকলক এই স্বাধীনতা দিছো। সেইবাবেই আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা এক বৃহৎ আৰ্থ-সামাজিক পৰিৱৰ্তনৰ মাধ্যম হৈ পৰিছে।
ভাই-ভনীসকল,
আমি প্ৰায়ে দেখিবলৈ পাওঁ যে এটা প্ৰজন্মই নিজে উপাৰ্জন কৰা ধন-সম্পত্তি পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মলৈ আগবঢ়াই দিয়ে। আমাৰ আগৰ চৰকাৰসমূহৰ ভুল নীতিৰ বাবে মানুহে গৃহহীনতা পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ হাতত তুলি দিবলৈ বাধ্য হৈছিল। আৰু যিজন ব্যক্তিয়ে আগতে কেইবাটাও প্ৰজন্মৰ এই কুচক্ৰটো ভংগ কৰিছিল, তেওঁক অতিশয় প্ৰশংসা আৰু মহিমামণ্ডিত কৰা হৈছিল। মই সৌভাগ্যৱান যে দেশৰ এজন সেৱক হিচাপে, দেশৰ কোটি কোটি মাতৃৰ পুত্ৰ হিচাপে মোৰ কোটি কোটি দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক এই কুচক্ৰৰ পৰা উলিয়াই অনাৰ সুযোগ পাইছো। আমাৰ চৰকাৰে দিনে-ৰাতিয়ে কাম কৰি আছে প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ লোকক পুক্কা ঘৰ যোগান ধৰিবলৈ। সেইবাবেই আজি ইমান বৃহৎ সংখ্যক ঘৰ নিৰ্মাণ হৈ আছে। মধ্যপ্ৰদেশতো প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত প্ৰায় ৩০ লাখ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। বৰ্তমান আৰু ৯-১০ লাখ ঘৰৰ কাম চলি আছে।
বন্ধুসকল,
এই লাখ লাখ ঘৰে দেশৰ প্ৰত্যেক চুকত কৰ্মসংস্থাপনৰ সুবিধাও সৃষ্টি কৰিছে। আজি পুৱা যেতিয়া মই চাকৰি মেলা সম্পৰ্কীয় অনুষ্ঠানত আছিলো, তেতিয়া মই তেওঁলোকক কৈছিলোঁ যে মই সন্ধিয়া হাউচ ৱাৰ্মিং অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ ওলাইছো। এতিয়া মই বিতংভাৱে ক’বলৈ ওলাইছো যে ইয়াৰ লগত নিয়োগ কেনেদৰে জড়িত হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আপুনি জানে যে যেতিয়া ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হয় তেতিয়া নিৰ্মাণৰ লগত জড়িত সামগ্ৰী যেনে ইটা, চিমেণ্ট, বালি, শিলগুটি, ষ্টীল, ৰং, বৈদ্যুতিক সামগ্ৰী, শৌচাগাৰৰ আসন, টেপ, পাইপ আদিৰ চাহিদা বৃদ্ধি পায়। যেতিয়া এই চাহিদা বৃদ্ধি পায়, তেতিয়া এই সামগ্ৰীসমূহ প্ৰস্তুত কৰা কাৰখানাসমূহত অধিক লোক নিয়োগ হয়। সামগ্ৰী পৰিবহণৰ বাবে অধিক লোকৰ প্ৰয়োজন। যিবোৰ দোকানত এই সামগ্ৰী বিক্ৰী হয় তাতো অধিক লোকে কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰে। ঘৰ নিৰ্মাণৰ লগত জড়িত শ্ৰমিক, ৰাজমিস্ত্ৰী, কাঠমিস্ত্ৰী, প্লাম্বাৰ, পেইণ্টাৰ, আচবাব নিৰ্মাতাসকলেও বহুত কাম পায়। মোক কোৱা হৈছে যে মধ্যপ্ৰদেশতে৫০ হাজাৰৰো অধিক ৰাজমিস্ত্ৰীৰ প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। ইয়াৰে ৯,০০০-১০,০০০ গৰাকী আমাৰ মা-ভনী। তেওঁলোক হৈছে ‘ৰাজ মিষ্ট্ৰী’ বা মাষ্টাৰ মেছন। কিছুমানে তেওঁলোকক ‘ৰাণী মিষ্ট্ৰী’ বা কুইন মেছন বুলিও কয়। অৰ্থাৎ প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাই আমাৰ ভগ্নীসকলক নতুন দক্ষতা আৰু নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুবিধাৰে সংযোগ কৰাৰ এক প্ৰশংসনীয় কাম কৰি আছে৷ নহ’লে নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত ভগ্নীসকলক অদক্ষ শ্ৰমিক হিচাপে গণ্য কৰা হৈছিল। এতিয়ালৈকে স্বয়ং মধ্যপ্ৰদেশতে এই গৃহসমূহ নিৰ্মাণত ২২ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। এতিয়া আপুনি হয়তো ভাবিছে ২২ হাজাৰ কোটি টকা ক’লৈ গ’ল? টকাৰ এটা অংশ ঘৰ নিৰ্মাণত ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল আৰু ইয়াৰ এটা অংশ বিভিন্ন আনুষংগিক কামত ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল, যেনে দোকানৰ পৰা সামগ্ৰী লোৱাৰ বাবে আৰু আংশিক কাৰখানাতো ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল। সেয়ে এই ঘৰবোৰে সকলোৰে বাবে আনন্দ কঢ়িয়াই আনিছে। কেৱল ঘৰ পোৱা সকলেই নহয়, ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা সমগ্ৰ গাঁওখনো আগবাঢ়িছে।
ভাই-ভনীসকল,
আগৰ চৰকাৰবোৰ আৰু আমাৰ মাজত এক বৃহৎ পাৰ্থক্য আছে। আগৰ চৰকাৰবোৰে দুখীয়াক হাৰাশাস্তি কৰিছিল। তেওঁলোকে বাৰে বাৰে দুখীয়াসকলকবিভিন্ন কাৰ্যালয়লৈ যাবলৈ বাধ্য কৰাইছিল। আনহাতে, আমাৰ চৰকাৰে নিজেই দুখীয়াৰ ওচৰলৈ হাত আগবঢ়াই এক অভিযান চলাই আছে যাতে দুখীয়াই প্ৰতিখন আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰে। আজি আমি চেচুৰেচনৰ কথা কৈছো, অৰ্থাৎ প্ৰতিখন জনকল্যাণমূলক আঁচনিৰ সুবিধা ১০০% হিতাধিকাৰীলৈ কেনেকৈ প্ৰদান কৰিব পাৰি? ইয়াত কোনো ধৰণৰ আত্মীয়তাবাদ বা পক্ষপাতিত্ব নাই। ইয়াক প্ৰতিজন প্ৰাপ্য হিতাধিকাৰীক দিয়া হয়। আমি দিনে দিনে কাম কৰি আছো যাতে সকলোৱে যাতে পকী ঘৰ, গেছ-পানী-বিদ্যুতৰ সংযোগ, আয়ুষ্মান ভাৰতৰ অধীনত ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা, ভাল পথ, ভাল বিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয়, চিকিৎসালয় আৰু চমুকৈ অপটিকেল ফাইবাৰ নেটৱৰ্ক লাভ কৰে। আমি কিয় ইমান খৰখেদা কৰি আছো? এইবোৰ সম্পন্ন কৰাৰ বাবে আমি কিয় ইমান অধৈৰ্য্য হৈ পৰিছো? ইয়াৰ আঁৰত অতীতৰ পৰা লাভ কৰা এক গুৰুত্বপূৰ্ণ শিক্ষা আছে। এনে প্ৰতিটো মৌলিক সুবিধা যোৱা কেইবাটাও দশক ধৰি এটা বিলম্বিত হৈ আছিল। দেশৰ এক অতি বৃহৎ জনসংখ্যাই আগতে এই মৌলিক সুবিধাসমূহৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰিছিল। আন কথা ভাবিবলৈও সময় নাছিল তেওঁলোকৰ। গতিকে দৰিদ্ৰতা নিৰাময়ৰ প্ৰতিটো প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু প্ৰতিটো দাবী আগতে কেৱল ৰাজনীতি আছিল। কাৰো বাবে কাম কৰা নাছিল। সেনাপতিজন যিমানেই আবেগিক নহওক কিয়, যদি সৈন্যসকলৰ হাতত যুদ্ধৰ বাবে মৌলিক সঁজুলি নাথাকে, তেন্তে যুদ্ধত জয়ী হোৱাটো অসম্ভৱ। সেইবাবেই আমি সিদ্ধান্ত লৈছিলো যে দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকক সেই মৌলিক সুবিধাসমূহৰ সৈতে দ্ৰুতগতিত সংযোগ কৰি তেওঁলোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত কৰা আৰু দৰিদ্ৰতাক পৰাস্ত কৰাত সহায় কৰা। এতিয়া সুবিধাৰে সজ্জিত হৈ দৰিদ্ৰসকলে দৰিদ্ৰতাৰ পৰা দ্ৰুতগতিত ওলাই আহিবলৈ প্ৰচেষ্টা চলাইছে। আৰু আপোনালোকক দিয়া এই ঘৰটো কেৱল থকা, খোৱা আৰু শোৱাৰ বাবেই নহয়, মই ক’ম যে আপোনাৰ ঘৰটো এনে এটা দুৰ্গৰ দৰে যিয়ে দৰিদ্ৰতাক প্ৰৱেশ কৰিবলৈ নিদিয়ে। বাকী থকা দৰিদ্ৰতাও নিৰ্মূল কৰা হ’ব।
ভাই-ভনীসকল,
বিগত কেইবামাহ ধৰি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৮০ কোটিৰো অধিক দেশবাসীক বিনামূলীয়া ৰেচন দি আহিছে যাতে মহামাৰীৰ সময়ত ভোকত থাকিব নালাগে। ইয়াৰ বাবে কেন্দ্রীয় চৰকাৰে এতিয়ালৈকে প্রধানমন্ত্রী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনাত ৩ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয় কৰিছে৷ আৰু এটা কথা ক’ব বিচাৰিছো। যেতিয়া কৰদাতাই অনুভৱ কৰে যে তেওঁৰ ধন সঠিক ঠাইত আৰু সঠিক পদ্ধতিৰে খৰচ কৰা হৈছে, তেতিয়া কৰদাতাজনেও সুখী, সন্তুষ্ট অনুভৱ কৰে আৰু অধিক কৰ দি থাকে। আজি দেশৰ কোটি কোটি কৰদাতাই এই কথাত সন্তুষ্ট অনুভৱ কৰিছে যে কৰ আদায় কৰি তেওঁলোকে ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাত কোটি কোটি লোকক খাদ্য যোগান ধৰাত সহায় কৰিছে। আজি চাৰি লাখ ঘৰ গতাই দি থকাৰ সময়তে প্ৰতিজন কৰদাতাই নিশ্চয় ভাবিছে যে মোৰ লগতে মধ্যপ্ৰদেশৰ মোৰ দুখীয়া ভাইটিয়েও দীপাৱলী ভালদৰে উদযাপন কৰিছে। এতিয়া তেওঁৰ জীয়েকৰ জীৱনতো সুখেৰে ভৰা হ’ব।
কিন্তু বন্ধুসকল,
যেতিয়া একেজন কৰদাতাই দেখে যে তেওঁৰ পৰা সংগ্ৰহ কৰা ধনেৰে ফ্ৰীবিজ বিতৰণ কৰা হৈছে, তেতিয়া কৰদাতাই হতাশ অনুভৱ কৰে। আজি এনে বহু কৰদাতাই মোক মুকলিকৈ চিঠি লিখিছে। মই আনন্দিত যে দেশৰ এটা বৃহৎ অংশই দেশখনক এই ‘ৰেভাৰী’ সংস্কৃতি বা ফ্ৰীবি সংস্কৃতিৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ সাজু হৈছে।
বন্ধুসকল,
নাগৰিকৰ আকাংক্ষা পূৰণ কৰাৰ উপৰিও আমাৰ চৰকাৰৰ লক্ষ্য হৈছে দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীক ধন ৰাহি কৰাত সহায় কৰা। এই পৰ্যন্ত প্ৰায় ৪ কোটি দৰিদ্ৰ ৰোগীয়ে আয়ুস্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। ইয়াৰ বাবেই এই পৰিয়ালসমূহে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল যিদৰে চৰকাৰে বহন কৰিছিল। এই হঠাৎ সংকটৰ ফলত দুখীয়া আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ লোকে যাতে ধন ব্যয় কৰিব নালাগে বা ঋণ ল’ব নালাগিব তাৰ বাবে কৰ’নাৰ সময়ছোৱাত চৰকাৰে বিনামূলীয়া টিকাকৰণৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰিছিল৷ প্ৰথমে কৰোনাই আমাক আঘাত কৰিছিল আৰু তাৰ পিছত চুবুৰীত যুদ্ধ। ফলস্বৰূপে আজি আমি বিশ্বৰ পৰা দামী সাৰ ক্ৰয় কৰিবলৈ বাধ্য হৈছোঁ। আমি আজি ২০০০ টকাতকৈ অধিক মূল্যৰ ইউৰিয়াৰ এটা বেগ দিছো, মাত্ৰ ২৬৬ টকাত কৃষক সকলক। ২০০০ টকাৰ বেগ ৩০০ টকাতকৈ কমত দিয়া হয়! কৃষকসকলৰ ওপৰত যাতে বোজা নপৰে তাৰ বাবে এইবাৰ চৰকাৰে একেটা কামতে ২ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয় কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিও কৃষকসকলৰ বাবে আশীৰ্বাদস্বৰূপ প্ৰমাণিত হৈছে। আপোনালোকে নিশ্চয় দেখিছে যে কেইদিনমান আগতে হস্তান্তৰ কৰা ১৬ হাজাৰ কোটি টকাৰ কিস্তি তৎক্ষণাত প্ৰতিজন হিতাধিকাৰী কৃষকৰ ওচৰলৈ গৈছিল। বৰ্তমান আমাৰ চৰকাৰে কৃষকৰ বেংক একাউণ্টত ২ লাখ কোটিৰো অধিক টকা জমা কৰিছে। আৰু এই সাহায্য কৃষকসকলৰ বীজ সিঁচাৰ সময়ৰ ঠিক আগতেই যেতিয়া কৃষকজনক সাৰ আৰু কীটনাশকৰ প্ৰয়োজন হয়, তেতিয়াই লাভ কৰিছে। কৃষকসকলে যদি শস্য বিক্ৰী কৰে তেন্তে এতিয়া সেই ধন পোনপটীয়াকৈ তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্টত আহে। MGNREGA টকাও পোনপটীয়াকৈ বেংক একাউণ্টত জমা কৰা হয়। আনকি যেতিয়া আমাৰ গৰ্ভৱতী মাতৃসকলৰ পুষ্টিকৰ খাদ্যৰ প্ৰয়োজন হয় তেতিয়াও মাত্ৰু বন্দন যোজনাৰ অধীনত হাজাৰ হাজাৰ টকা তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ পোনপটীয়াকৈ পায়।
ভাই-ভনী আৰু ভগ্নী,
চৰকাৰে সেৱাৰ মনোভাৱ আৰু আপোনালোক সকলোৰে প্ৰতি সমৰ্পিততাৰ বাবেই আজি এই কামবোৰ সম্পন্ন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে! আৰু কোনোবাই আমাক যিমানেই সমালোচনা নকৰক কিয়, আমি নিষ্ঠা, আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদেৰে আৰু দুখীয়াৰ কল্যাণৰ বাবে ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিৰে আগুৱাই গৈ আছো। সেইবাবেই আজি প্ৰযুক্তিবিদ্যা ইমান বৃহৎ পৰিসৰত ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। আমাৰ বিজ্ঞানী আৰু যুৱক-যুৱতীসকলে যি নতুন প্ৰযুক্তিৰ কথা উলিয়াই আনিছে, সেইটোৱেই সাধাৰণ মানুহৰ জীৱন সহজ কৰি তোলাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। আজি ড্ৰোনেৰে গাঁৱে গাঁৱে ঘৰৰ জৰীপ কৰা হৈছে। পূৰ্বে পাটোৱাৰী আৰু ৰাজহ বিভাগে যি কাম কৰিছিল, সেই কাম এতিয়া ড্ৰ’ন বা প্ৰযুক্তিৰ দ্বাৰা কৰা হৈছে। দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে স্বামীত্ত্ব আঁচনিৰ অধীনত গাওঁৰ ঘৰৰ মানচিত্ৰ প্ৰস্তুত কৰাৰ লগতে গাঁওবাসীক মালিকীস্বত্বৰ প্ৰমাণ পত্ৰ প্ৰদান কৰা হৈছে যাতে কোনো ধৰণৰ বিবাদ আৰু ঘৰৰ অবৈধ দখল নহয়। প্ৰয়োজন হ’লে বেংকৰ পৰাও ঋণ ল’ব পাৰে। একেদৰে কৃষিক্ষেত্ৰতো বৃহৎ পৰিসৰত ড্ৰ’ন ব্যৱহাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে আৰু কৃষকসকলে ড্ৰ’নৰ সুবিধা লাভ কৰিছে ৷ কেইদিনমান আগতে আমি কৃষকসকলৰ বাবে এটা ডাঙৰ পদক্ষেপ লৈছিলো। সমগ্ৰ দেশতে উপস্থিত থকা লাখ লাখ সাৰৰ দোকানক প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সমৃদ্ধি কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলা হৈছে। এতিয়া কৃষকসকলে এই কিষাণকেন্দ্ৰ সমূহত এক ঠাইতে প্ৰয়োজনীয় সকলোখিনি পাব। ভৱিষ্যতে এই কেন্দ্ৰসমূহত বহু কৃষি সঁজুলি আনকি ড্ৰোন ভাড়াত উপলব্ধ হ’ব। ইউৰিয়াৰ সন্দৰ্ভতো এটা ডাঙৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। এতিয়া কোন কোম্পানীৰ পৰা ইউৰিয়া কিনিব সেই দ্বিধাদ্বন্দ্বৰ পৰা মুক্ত হৈছে কৃষকসকল? এতিয়া ‘ভাৰত’ নামৰ এটা ব্ৰেণ্ড নামেৰে উপলব্ধ হ’ব সাৰ। তাৰ ওপৰত দামটোও স্পষ্টকৈ লিখা আছে। ইয়াত লিখা এই মূল্যতকৈ অধিক কৃষকসকলে দিব নালাগে। মই নিশ্চিত যে এনে প্ৰচেষ্টাৰে কৃষক আৰু দুখীয়াৰ জীৱন সহজ হৈ পৰিব। আমি সকলোৱে এখন উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ দিশত কাম কৰিম। আকৌ এবাৰ মই পুকা ঘৰৰ সকলো হিতাধিকাৰীক অভিনন্দন জনাইছো আৰু মই কল্পনা কৰিব পাৰো যে আপোনালোক কিমান উল্লাসিত! এয়া তোমাৰ ঘৰ। বোধহয় বিগত ৩-৪টা প্ৰজন্মই নিজৰ ঘৰতে দীপাৱলী পালন কৰা নাই। আজি যেতিয়া আপোনালোকে সন্তানৰ সৈতে নিজৰ ঘৰতে ধনতেৰাস আৰু দীপাৱলী উদযাপন কৰিব, তেতিয়া এই দীপৰ উজ্জ্বলতাই আপোনাৰ জীৱনক আলোকিত কৰিব। সকলোকে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ! ভগৱানৰ আশীৰ্বাদ আপোনালোকৰ ওপৰত থাকক আৰু এই নতুন ঘৰখন নতুন প্ৰগতিৰ কাৰণ হওক! বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the ‘Griha Pravesham’ of more than 4.5 Lakh beneficiaries of PMAY-G in Madhya Pradesh
22 OCT 2022 7:36PM by PIB Delhi
Namaskar!
Chief Minister of Madhya Pradesh Shivraj Singh Chouhan ji, Ministers and MLAs of the State Government, Panchayat members, other dignitaries and all my brothers and sisters of Madhya Pradesh!
First of all, I wish you all a very Happy Dhanteras and Deepawali! During Dhanteras and Deepawali, when we make a new beginning, paint the house in new colours, buy new utensils and add something new, we also make new resolutions. With a new beginning, we fill our lives with freshness and new doors open for happiness and prosperity. Today 4.5 lakh poor sisters and brothers of Madhya Pradesh are making a new beginning. Today 'Griha Pravesh' (house warming) ceremony has been organized for all these friends for their new pucca houses. There was a time when only those people could buy big and expensive possessions like cars and houses on Dhanteras, who had the resources and money. But today, even the poor of the country are able to perform 'Griha Pravesh' on Dhanteras. My heartiest congratulations to lakhs of sisters of Madhya Pradesh, who have become the owners of their houses today! And now you are 'lakhpatis' because of the houses that are worth lakhs of rupees.
Brothers & Sisters,
I am able to see countless people filled with infinite aspirations in front of me through technology. Earlier these aspirations and dreams did not come to the fore because without a home these feelings would be suppressed, hidden and later withered away. I believe, now that these friends have got these new homes, they have also got new strength to make their dreams come true. Therefore, this day marks not only 'Griha Pravesh' but also ushering in happiness, new resolutions, new dreams, new vigour and new fortune. Fortunately for our government, in the last 8 years, we have been able to fulfil the greatest dream of life of 3.5 crore poor families under PM Awas Yojana. And it is not that we built four walls and handed over to them just to fulfil our promise. Our government is dedicated to the poor. So it understands the aspirations and needs of the poor very well. The houses that our government provides also include other facilities like toilets, electricity, water and gas connection. Therefore, these facilities and various schemes of the government make these crores of houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana complete.
Friends,
While talking to you, I am also reminded of the earlier situation. Earlier even if the house was announced for the poor, they had to build separate toilets on their own. They had to visit different government offices several times to get electricity, water and gas connections. During the regime of previous governments, the poor had to pay bribes to get the entire process done. Moreover, after the houses were announced for the poor, the government used to dictate the type of house that should be built. They would provide the design and tell them where to get the construction materials. Now, a person who is supposed to live in the house has different tastes, likes and dislikes and social traditions. But the poor were not asked about these things. That is why, Griha Pravesh was never possible even in the few houses that were built earlier. But we have given this freedom to the owners of the house. That is why today PM Awas Yojana is becoming a medium of huge socio-economic change.
Brothers & Sisters,
Often we see that one generation passes on its acquired wealth to the next generation. Due to the wrong policies of our earlier governments, people were compelled to hand over homelessness to the next generation. And the person who used to break this vicious cycle of several generations, was highly praised and glorified. I am fortunate that as a servant of the country, as a son of crores of mothers of the country, I have got a chance to bring my crores of poor families out of this vicious circle. Our government is working day and night to provide pucca houses to every poor. That is why today such a large number of houses are being built. In Madhya Pradesh too, about 30 lakh houses have been built under PM Awas Yojana. At present work is underway for 9-10 lakh more houses.
Friends,
These lakhs of houses are also creating employment opportunities in every nook and corner of the country. This morning when I was in the programme related to the job fair, I had told them that I was going to attend a house warming ceremony in the evening. Now I am going to tell in detail how employment is associated with it.
Friends,
You know that when houses are built, the demand for materials related to construction, such as bricks, cement, sand, gravel, steel, paint, electrical items, toilet seats, taps, pipes, increases. When this demand increases, the factories manufacturing these materials employ more people. More people are needed for transporting the goods. More people also get employed in those shops where these goods are sold. And Satna understands this very well. Satna is known for limestone and cement. When houses are built, the demand for Satna's cement also increases. Workers involved in the construction of houses, masons, carpenters, plumbers, painters, furniture makers also get a lot of work. I am told that more than 50 thousand masons have been trained in Madhya Pradesh itself. Out of these, 9,000-10,000 are our mothers and sisters. They are 'Raj Mistry' or master masons. Some people also call them 'Rani Mistry' or queen masons. That is, PM Awas Yojana is doing a commendable work of connecting our sisters with new skill and new employment opportunities . Otherwise, in the field of construction, sisters were considered as unskilled labourers. So far in Madhya Pradesh itself, Rs 22 thousand crore has been spent in building these houses. Now you might be thinking where did Rs 22 thousand crores go? Part of the money was used to build houses and part of it was used for different related works, like getting materials from shops and partly was also used in factories. Therefore, these houses are bringing progress to all. Not only the ones who get the houses are progressing but also the entire village where houses are built.
Brothers & Sisters,
There is a major difference between the earlier governments and us. The previous governments used to harass the poor. They made them visit their offices time and again. Whereas, our government is reaching out to the poor itself and is running a campaign so that the poor get the benefit of every scheme. Today we are talking about saturation, that is, how to deliver the benefits of every public welfare scheme to 100% of the beneficiaries? There is no nepotism or partiality. It is given to every rightful beneficiary. We are working day in and day out to ensure that everyone gets pucca houses, gas-water-electricity connections, free treatment up to Rs 5 lakh under Ayushman Bharat, good roads, good schools, colleges, hospitals and optical fibre network in a short time. Why are we in this hurry? Why are we so impatient for getting these things done? There is a crucial lesson from the past behind this. Every such basic facility was in a limbo for the last several decades. A very large population of the country used to struggle for these basic facilities. They didn't even have the time to think about other things. Therefore, every promise and every claim of poverty alleviation used to be just politics. They didn't work for anyone. No matter how passionate the commander might be, if the soldiers do not have the basic tools for fighting, then it is impossible to win the war. That's why we decided to rapidly connect every citizen of the country with those basic facilities to help them get out of poverty and defeat poverty. Now the poor, being equipped with facilities, are making efforts to come out of poverty rapidly. And this house which you have been given is not just a place to live, eat, drink and sleep in. I would say that your house is like a fort that will not allow poverty to enter. The remaining poverty will also be eradicated.
Brothers & Sisters,
For the past several months, the central government has been giving free ration to more than 80 crore countrymen so that they do not have to suffer from hunger during the pandemic. For this, the central government has so far spent more than Rs 3 lakh crore on PM Garib Kalyan Anna Yojana. And I want to tell you one more thing. When the taxpayer feels that his money is being spent in the right place and in the right manner, then the taxpayer also feels happy, satisfied and keeps paying more tax. Today, crores of taxpayers of the country feel satisfied with the fact that by paying taxes they are helping feed crores of people during the Corona period. Today, as I am handing over four lakh houses, every taxpayer must be thinking that along with me even my poor brother from Madhya Pradesh is also celebrating Diwali well. Now his daughter's life will be full of happiness too.
But friends,
When the same taxpayer sees that freebies are being distributed with the money collected from him, then the taxpayer feels disheartened. Today many such taxpayers are writing letters to me openly. I am glad that a large section of the country is gearing up to rid the country of this 'Revari' culture or freebie culture.
Friends,
The goal of our government, apart from fulfilling the aspirations of the citizens, is also to help the poor and the middle class save money. So far about 4 crore poor patients have availed the benefit of free treatment under the Ayushman Bharat scheme. Due to this, these families were able to save thousands of crores of rupees as it was borne by the government. Thousands of crores of rupees were spent by the government on free vaccination during the Corona period so that the poor and the middle class did not have to spend money or take loans as a result of this sudden crisis. First Corona had struck us and then the war in the neighbourhood. Consequently, we are compelled to buy expensive fertilizers from the world today. We are giving a bag of urea which costs more than Rs 2,000 today, for just Rs 266 to the farmers. Bags worth Rs 2000 are given for less than Rs 300! To ensure that the farmers are not burdened, this year the government is spending more than Rs 2 lakh crore for the same. The PM Kisan Samman Nidhi of the Central Government is also proving to be a boon for the farmers. You must have seen that the installment of Rs 16 thousand crore which was transferred a few days back had reached every beneficiary farmer immediately. Right now our government has deposited more than Rs 2 lakh crore in the bank accounts of farmers. And this assistance has reached the farmers just before their sowing time when the farmer needs fertilizers and pesticides. If the farmers sell the crop, the money now comes directly into their bank accounts. MGNREGA money is also directly deposited to the bank accounts. Even when our pregnant mothers are in need of nutritious food, thousands of rupees under the Matru Vandana Yojana reach them directly.
Brothers & Sisters,
The government is able to accomplish these tasks today because of its spirit of service and dedication to all of you! And no matter how much someone criticizes us, we are moving forward with dedication, your blessings and with political will for the welfare of the poor. That is why today technology is being used on such a large scale. Whatever new technology our scientists and youngsters come up with is being used to make the life of the common man easier. Today, the survey of houses is being done from village to village with drones. Earlier, the work which the Patwari and the Revenue department used to do is now being done by drones or technology. For the first time in the country, maps of village houses are being prepared under the SWAMITVA scheme and certificates of ownership are being given to the villagers so that there are no disputes and illegal possessions of the houses. They can also get loans from banks if needed. Similarly, the use of drones is being emphasized on a large scale in agriculture and the farmers are getting the benefit of drones . A few days back we took a major step for the farmers. The lakhs of fertilizer shops that are present across the country are being developed as Pradhan Mantri Kisan Samridhi Kendras. Now the farmers will get everything they need at one place at these Kisan Kendras. Many agricultural equipment and even drones will be available on rent at these centres in future. A major step has also been taken regarding urea. Now the farmers have been freed from the dilemma of which company to buy the urea from? Now fertilizers will be available under one brand name called ‘Bharat’. The price is also clearly written on it. The farmers do not need to pay more than this price written on it. I am sure that with such efforts, the life of the farmers and the poor will become easier. We will all work towards building a developed India. Once again I congratulate all the beneficiaries of the pucca houses and I can imagine how elated you are! This is your house. Probably the past 3-4 generations have not celebrated Diwali in their own house. Today, when you are celebrating Dhanteras and Deepawali in your own homes with your children, then the brightness of this lamp will illuminate your life. I wish you all the very best! May the blessings of God be on you and this new home should become a reason for new progress! Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.