প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেশতা পি.এম.এ.ৱাই.-জি.গী বেনিফিসরী লাখ ৪.৫ হেনবগী ‘গৃহ প্রবেশম’দা শরুক য়াবদা থমখিবা ৱারোল
22 OCT 2022 7:36PM by PIB Imphal
খুরুমজরি
মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শিবরাজ সিংহ চৌহানজী, রাজ্য সরকারগূ মন্ত্রীশিং, এম.এল.এ.শিং, পঞ্চায়ৎ মেম্বরশিং, দিগনিতরী পুম্নমক অমসুং মধ্য প্রদেশকী ইচিল ইনাওশিং,
অহানবদা ঐহাক্না পুম্নমকপু ধনতেরস অমসুং দীপাৱলীগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। ধনতেরস অমসুং দীপাৱলী অসি অনৌবা অহৌবা অমনি। মখোয়না য়ুমশিং অনৌবা মচু শংই, অনৌবা কোল-লিক লৈশিল্লি, করিগুম্বা অনৌয়া খরা হাপচিল্লি অমসুং অনৌবা ফিরেপশিং লৌই। অনৌবা অহৌবা অমা পুরক্তুনা ঐখোয়না পুন্সিদা অনৌবা কয়ানা থলহল্লি, হরাও নুংঙাইবা অমসুং চাউখৎপগী অনৌবা লম্বী য়াৎলি। ঙসি মরুপশিং অসিনা মখোয়গী অনৌবা অমসুং পক্কাগী য়ুমশিংদা চংবা ফংজরি। কার নত্ত্রগা য়ুমশিংগুম্বা মমল য়াম্বা লনশিং লৈনবগীদমক্তা খুন্নাইগী শেল পাইবা মীওইশিংনা খক্তা ধনতেরস পালন তৌরমখি। রিসোর্স লৈবা, শেল লৈবা মীওইশিংনা খক্তা ধনতেরস পালন তৌরমখি অদুবু ঙসি লৈবাক অসিগী লায়রবশিংনা ধনতেরসতা মখোয়গী য়ুম অনৌবা ফংলি। ঙসি ঐহাক্না য়ুমগী মপু ওইখ্রবশিং মরু ওইনা নুপীশিংদা, অমসুং লুপা লাখ কয়াগী য়ুম শাদুনা লাখপতি ওইহনখিবশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা ঐহাক্কী মাংদা ফম্লিবা মশিং লাকঙমদ্রবা মীওইশিং অসি লোইনাইদ্রবা অনীংবা অপাম্বশিংনা থানবা ঐহাক্না উবা ফংই। মসিগী অনীংবশিং, মঙলানশিং অসি উবা ফংখিদে মরমদি য়ুম লৈত্রবদি অনীংবশিং অসি নমথদুনা, লোৎশিন্দুনা অমসুং ওইথোকপা ঙমদনা মাংখি। মরুপশিং অসিনা অনৌবা য়ুমশিং ফংবা অসিনা মখোয়গী মঙলানশিং অদু মঙফাওনবা ঙম্নবা অনৌবা শক্তি ফংলগনি। মরম অসিনা নুমিৎ অসি য়ুম শঙ্গাবা খক্তা নত্তনা য়ুমদা হরাও তয়াম্বা, অনৌবা ফিরেপশিং, অনৌবা মঙলানশিং, অনৌবা ইনোৎশিং, অনৌবা তুংলমচৎ লাকপনি। হৌখিবা চহি ৮দা পি.এম. আৱাস য়োজনাগী মখাদা লায়রবা ইমুং করোর ৩.৫গী অচৌবা মঙলানশিং ঐখোয়না থুংহনবা ঙম্বা অসি ঐখোয়গী সরকারগী য়াম্না লাইবক ফবনি। অমসুং মসি ঐখোয়না ফকলাং মরিনা খাবা য়ুম অমা মখোয়দা পীবা খক্তা নত্তে। ঐখোয়গী সরকারনা লায়রবগীদমক লৈবা ওইবনা অমসুং মখোয়গী য়াইফনবা কত্থোকপনা অমসুং লায়রবশিংগী তঙাই ফদবশিং অমসুং অপাম্বশিং খঙবনা সরকারনা শাখিবা য়ুমশিং অসিদা তোইলেৎশিং য়াওহল্লি, ইলেক্ত্রিসিতী, ৱাতর কন্নেক্সন, গ্যাস কন্নেক্সন ফংহল্লি। তঙাই ফদবা খুদোংচাবা পুম্নমক য়াওবগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রী আৱাস য়োজনাগী মখাদা সরকারগী তোঙান-তোঙানবা পোলিসী অমসুং স্কিমশিংনা য়ুমশিং শারি।
মরুপশিং,
নখোয়গা লোয়ননা ৱারী শাবদা ঐহাক্না মমাংদা ওইরমখিবা ফীভম অদু নীংশিংলকই, মমাংদা করিগুম্বা মখোয়গী য়ুমশিং শাবীরবসু মখোয়না তোখাইনা তোইলেৎশিং শাবা তাখি অমসুং য়ুমগী মপুশিংনা মখোয়গী য়ুমশিংদা ইলেক্ত্রিসিতী, ঈশিং অমসুং গ্যাস কন্নেক্সনশিংগীদমক তোঙান-তোঙানবা সরকারগী ওফিসশিংদা পিল্লর অমদগী পোস্ত অমদা কোইচেন চেনবা তারমখি। মমাংগী সরকারগী মতমদা থৌওং পুম্নমক অসি লোইশিন্নবা ওফিস কয়াদা লায়রবশিংনা থবক তৌবীনবা শেল পীবা তাখি। মসি খক্তা নত্তে মমাংদা লায়রবশিংগী মমিংদা লাউথোকখিবা য়ুমশিং অদু সরকারগী অপাম্বগী মওংদা শাখি, মখোয়না য়াথং পীখি। মখোয়না মফম অসিদগী পোৎ লৌগদবা অমসুং মসি তৌগদবনি হায়খি। য়ুমদা অদুদা লৈগদবা মীওই অদুগী অপাম পামদবা অমসুং মশাগী ওইবা চৎনবী লৈজৈ, মশাগী পুন্সিগী মওং লৈজৈ। মহাক্কী অপাম্বা হংবীখিদে। মরম অসিদা য়ুম খরা শারমখিবা অদুগী গৃহ প্রবেশ পাঙথোকপা ওইথোকখিদে। অদুবু ঐখোয়না য়ুমগী মপুশিংদা মনীং তম্না তৌজনবা হক পীখি। মসিনা মরম ওইদুনা পি.এম. আৱাস য়োজনা অসি অচৌবা খুন্নাই অমসুং শেন্মীৎলোন্দা অহোংবা পুরক্নবা পাম্বৈ ওইখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
অয়াম্বনা ঐখোয়গী লন থুম অসি মীরোল অদুনা মথংগী মীরোলদা থংথৈ। মমাংগী সরকারগী থৌশিল-থৌরাংদা অশোইবা লৈবনা মরম ওইদুনা মীওইশিং অসিনা মখোয়গী য়ুম লৈতবগী চৈথেংশিং অদু মথংগী মীরোলশিংদা অমুক থংথবা তাহনখি। ঐহাক্না তমথীরবা সাইকল অসিগী ঐহাক্কী ইরৈবাকচা করোর কয়াবু কনবা ঙমখিবগী খুদোংচাবা ফংহনবীখিবগীদমক ঐহাক্না অপেনবা পোকই। ঐখোয়গী সরকারনা লায়রবা খুদিংমক্তা পক্কাগী য়ুম ফংহন্নবা অয়ুক নুংথিল হোৎনখি। মরম অসিদা ঙসি মশিং য়াম্লবা য়ুমশিং শারি। মধ্য প্রদেশতসু পি.এম. আৱাস য়োজনাগী মখাদা য়ুম লাখ ৩০ শাখি। য়ুম লাখ ৯-১০ শাবগী থবক পাইখৎলি।
মরুপশিং,
য়ুমশিং অসিনা লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়াদা থবক পীবগী খুদোংচাবশিং পীরি। ঙসি অয়ুক রোজগার মেলাগী থৌরমদা ঐহাক্না শরুক য়াখিবা মতমদা ঐহাক্না নুংথিলদা গৃহ প্রবেশমদা শরুক য়াগনি হায়না ফোঙদোকখি অমসুং মসিগা থবক পীবগা করম্না মরী লৈনবগে হায়জগে।
মরুপশিং,
ময়াম্না খঙই মদুদি য়ুমশিং শাবা মতমদা, চেক, সিমেন্ত, লৈঙোই, নুং, স্তীল, রং, ইলেক্ত্রিকেল আইতেমশিং, তোইলেৎ সীত, তেপ-পাইপ অসিগুম্বা কন্সত্রক্সনগা মরী লৈনবা পোৎলমশিংগী দিমান্দ হেনগৎলকখি। দিমান্দশিং অসি হেনগৎলকপা অসিনা পোৎলমশিং অসি পুথোক্লিবা ফেক্তরীশিং অসিনা মী হেন্না থম্মি, ত্রান্সপোর্তর হেন্না মথৌ তাই অমসুং মখোয়না মী কয়াদা থবক পী। পোৎশিং অসি য়োনবা দুকানশিংদা মীওই কয়ানা থবক ফংলি। অমসুং মসি সতনাদগী হেন্না কনানা খঙগনি? সতনা অসি লাইমস্তোন, সিমেন্তগীদমক খঙনৈ। য়ুমশিং অসি শাবা মতমদা সতনাগী সিমেন্তগী দিমান্দ হেনগৎলকখি। য়ুমশিং অসি শাবদা য়াওরিবা শিন্মীশিং, মিস্ত্রীশিং, উ শুবশিং, পাইপ শেম্বশিং, রং শংবশিং, উফু-কাংথোল শাবশিংনা থবক ফংখি। মধ্য প্রদেশ অসিদা মিস্ত্রী লিশিং ৫০ হেনবগা ত্রেন তৌখি হায়না ঐঙোন্দা ফোঙদোকখি। মসিগী মনুংদা লিশিং ৯-১০দি ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংনি। হায়বদি পি.এম. আৱাস য়োজনাগী খুত্থাংদা অনৌবা কলা, অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিংনা ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংবু শাহৌ পীরি। অমরোমদা কন্সত্রক্সনগী লম অসিদা ইচে-ইচলশিং অসি অনস্কিল লেবর ওইনা লৌরমখি। হৌজিক ফাওবদা মধ্য প্রদেশতা য়ুমশিং অসি শাবদা লুপা করোর লিশিং ২২ চাদিং তৌখ্রে। মসিদা চংখিবা লুপা করোর লিশিং ২২ অসি কদাইদা চৎখি? য়ুমশিং শাখি অদুবু শেল অসি মধ্য প্রদেশকী য়ুম শাবগী তোঙান-তোঙানবা থবকশিং তৌরিবা মীওইশিংদা চৎখি, দুকানদারশিংদা চৎখি, ফেক্তরীগী মপুশিংদা চৎখি মসিনা মীওইশিং অসিগী ইনকম হেনগৎহনখি। মসিনা তাকপদি অহানবদা য়ুমশিং অসিনা মীপুম খুদিংমকপু চাউখৎহনখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
মমাংগী সরকারশিং অমসুং ঐখোয়গী মরক্তা চাউনা খেন্নৈ। মমাংগী সরকারশিংনা লায়রবশিংবু ঙাইহনখি, মখোয়গঈ ওফিসশিংদা কোইচেন চেনহনখি। হৌজিক পাল্লিবা ঐখোয়গী সরকারনা প্রজাশিংগী মনাক্তা চৎলি অমসুং মীয়ামদা স্কিমশিংগী কান্নবা পুম্নমক ফংহন্নবা কেম্পেনশিং পাইখৎলি। ঙসি ঐখোয়না অচান মীরান নাইদনা স্কিমশিংগী কবরেজকী সেচুরেসনগী মরমদা ঙাংনরি। মসিদা অচান মীরান নাইবা তৌদে, ঐগী মাগী হায়বা ৱাখল্লোন লৈতে। মীপুম খুদিংমকপু য়াম্না থুনা পক্কাগী য়ুমশিং ফংহনখি। গ্যাস, মৈ, ঈশিং, আয়ুশ্মান ভারতকী মখাদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েংখি। মীপুম খুদিংমক্তা অফবা লম্বী, অফবা স্কুল, কোলেকজ অমসুং অফবা লায়েংশঙ ফংহনখি। খুঙ্গং খুদিংমক্তা খোঙজেল য়াংনা ওপতিকেল ফাইবর ফংহনখি। ঐখোয়না মসিগীদমক অয়ুক নুংথিল খাইদনা থবক তৌখি। করিগীদমক ঐখোয়না থুজিল্লিবনো, করিগীদমক ঐখোয়না ঙাইঙমদ্রিবনো? মসি মমাংগী সরকারদগী ঐখোয়না তমশিনখিবা পরানি। দিকেদ কয়া অসিগুম্বা তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং অসি পন্দুনা লৈহনখি। লৈবাক অসিগী য়াম্লবা মীশিংনা তঙাই ফদবশিং অসিগীদমক ঙাইদুনা লাকখি। মখোয়না অতোপ্পা হিরমশিংগী মতাংদা খনবগী মতম ফংখিদে। মরম অসিনা ৱাশক, লায়রবা কোকহন্নবা ফোঙদোকখিবা ৱাফম অসি শুপ্নগী রাজনিতীগী ওইখি। মখোয়না কনাগুম্বা অমত্তগী থবক তৌখিদে। কম্মান্দরশিংনা ফনা থৱায় য়াওরবসু করিগুম্বা লান্মীশিংদা লান শোক্ননবা তঙাই ফবা পোৎলমশিং ফংহনদবা তারবদি লান মাইপাকপা ওইথোক্তে। মরম অসিনা ঐখোয়না লৈতা লায়রবা মাইথিবা পীনবা তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা লৈবাক অসিগী প্রজা খুদিংমক্কীদমক খোঙজেল য়াংনা কন্নেক্ত তৌনবা ৱারেপ লৌখি। হৌজিক লায়রবশিংদা খুদোংচাবশিং অসি ফংহল্লি, মখোয়গী লায়রবা কোকহন্নবা খোঙজেল য়াংনা হোৎনরি। ঐহাক্না ৱাফম অমা হায়জনীংবদি নখোয়দা পীরিবা য়ুম অসি শুপ্নগী লৈনবা, চানবা, থক্নবা অমসুং তুম্নবা মফম নত্তে। নখোয়গী য়ুম অসি লানবন ঙম্বনি, মসি লায়রবা ঙাকথোক্নবা লানবন্নি, লায়রবা লৌথোক্নবনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
হৌখিবা থা খরা অসিদা কেন্দ্র সরকারনা মালেমগী লাইচৎ মনুংদা ইরৈবাকচা করোর ৮০দা লেম্না রাশন পীখি অমসুং পি.এম. গরিব কল্যান অন্ন য়োজনাদা লুপা করোর লাখ ৩ হেন্না চাদিং তৌখি। অমসুং ঐহাক্না ৱাফম অমা হায়জনীংই, তেক্স থীরিবা মীওইশিংনা মখোয়গী শেল অদু মফম চানা শীজিন্নরে খঙবা মতমদা তেক্স পেয়রনা য়াম্না নুংঙাইবা পোকখি। ঙসি লৈবাক অসিগী তেক্স থীরিবা মীওই করোর কয়ানা কোরোনাগী মনুংদা মীওই করোর কয়াবু মতেং পাংনবা মখোয়না তৌখিবা মমল য়াম্লবা সর্ভিস অদুদা মখোয়না অপেনবা পোক্লি। ঙসি ঐহাক্না য়ুম লাখ মরি খুৎশিন্নবা মতমদা তেক্সপেয়রনা দিৱালী পালন তৌবা মতমদা মধ্য প্রদেশকী লায়রবা ইচিল-ইনাওশিং অসিনা দিৱালী পালন তৌরি, পক্কাগী য়ুম ফংলে হায়না খল্লি।
অমসুং মরুপশিং,
তেক্স থীরিবা মীওই অদুনা মঙোন্দগী লৌখিবা শেল অদুনা লেম্না ‘রীৱারি’ য়েন্থোকপা উবদা থমোয় পেনখি। ঙসি অসিগুম্বা তেক্স থীরিবা মীওই কয়ানা ঐঙোন্দা ফোঙনা চীথি ইবীরকখি। লৈবাক অসিগী অচৌবা শরুক অমনা লৈবাক অসিদগী রীৱারি কলচর মুত্থৎনবা হোৎনরক্লিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারগী পান্দম অসি শুপ্নগী মাগী প্রজাশিংগী মঙলানশিং অমসুং অনীংবা অপাম্বশিং থুংহনবা খক্তা নত্তে অদুবু মিদল অমসুং লো-ইনকম গ্রুপশিংগী চাদিং হন্থহন্নবা হোৎনবসুনি। আয়ুশ্মান ভারত অসিবু খুদম ওইনা পীখি অমসুং হৌজিক ফাওবদা স্কিম অসিগী শরুক ওইনা শেল থুমদা শোত্থরবা অনাবা করোর মরিদা লায়েং ফংহনখি। সরকার অসিনা কোরোনাগী মনুংদা লেম্না ভেক্সিন কাপ্পগী কেম্পেনগীদমক লুপা করোর লিশিং কয়া চাদিং তৌখি অমসুং লায়রবশিংগী ফুরিৎ খাওদগী শেল চৎহনখিদে। অহানবদা কোরোনা লাকখি, মালেমদা লান থোকখি মসিনা মরম ওইদুনা ঙসি ঐখোয়না মালেমদগী তাংনা হারশিং লৈরি। ঐখোয়না ঙসি লুপা ২,০০০ হেন্না পীবা য়ুরিয়া বেগ অমদা লৌমীশিংনা শুপ্নগী লুপা ২৬৬তা ফংহল্লি, লুপা লিশিং ২০০০ হেনবা বেগ অমদা লুপা ৩০০দগী হন্থনা ফংহল্লি। লৌমীশিংদা পোৎলুম পুহনদনবা সরকারনা মসিদা লুপা করোর লাখ ২ হেন্না চাদিং তৌরি। কেন্দ্র সরকারনা পি.এম. কিসান সম্মান নিধি অসি লৌমীশিংগীদমক্তা থৌজাল অমা পীরি। নখোয়না উরম্লগনি, নুমিৎ খরনিগী মমাংদা বেনিফিসরী লৌমী খুদিংমক্তা খুদক্তা লুপা করোর লিশিং ১৬কী ইনস্তোলমেন্ত য়ৌহনখি। হৌজিক ঐখোয়গী সরকারনা লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাখ ২ হেন্না দিপোজিৎ তোখি। অমসুং মসিনা লৌউ পন্থানা লাকপদা কান্নবা পীরি অমসুং লৌমীশিংনা হার অমসুং হীদাকশিং লৈনবা শেলগী মথৌ তাই। মহৈ মরোংশিং য়োনবদগী ফংলকপা শেল অদু হকথেংননা বেঙ্ক একাউন্তদা চংলি। এম.এন.আর.ই.জি.এ.গী শেল অসি বেঙ্ক একাউন্তদা হকথেংননা হাপ্পি। মাত্রু বন্দনা য়োজনাগী লুপা লিশিং কয়া মীরোনবীশিংনা মচি ওইবা চীঞ্জাক খ্বাইদগী মথৌ তাবা মতমদা য়ৌহল্লি। ইচিল-ইনাওশিং,
করিগুম্বা সরকারনা ঙসি পুম্নমক অসি তৌবা ঙম্লিবা অসিগী নুংগী ওইবা মরম অসি পুম্নমক্কীদমক সর্ভিস অমসুং পোলিতিকেল ৱিলগী ৱাখল্লোন চেনবনা ওইথোকপা ঙমহনবনি। ঐখোয়না নখোয়গী থৌজালশিংগা লোয়ননা কত্থোক্তুনা মাংদা চংশিল্লি। মরম অসিনা মীচম প্রজাগী পুন্সি লায়থোকহনবদা তেক্নোলোজী পাকশন্না শীজিন্নরি। ঐখোয়গী বিজ্ঞানিক, ঐখোয়গী নহা ওইরিবা দিস্কোবরশিংনা পুথোকপা তেক্নোলোজীনা মীচম প্রজাগী পুন্সি লায়থোকহনবদা শীজিন্নরি। ঙসি স্বামিত্ব স্কিমদা প্রোপর্তী রেকোর্দশিং শেম্বদা অমসুং লৌউ-শিংউদা দ্রোন সর্ভেশিং চত্থখি। মমাংদা মসিগী থবক অই পতৱারী, রিভেন্যু বিভাগকী কর্মচারীশিংনা তৌরমখি, হৌজিক থবকশিং অসি তেক্নোলোজীগা লোয়ননা দ্রোনশিং লাক্তুনা তৌরি। অহানবা ওইনা লৈবাক অসিদা খুঙ্গংগী য়ুমশিংগী মেপশিং অসি স্বামিত্ব স্কিমগী মখাদা শেমলি অমসুং খুঞ্জাশিংদা মপু ওইবগী সর্তিফিকেৎশিং পীরি। মরম অসিনা ঙমখৈগী চয়েৎনবা কোকহল্লি, য়ুমশিং আইন্না য়াদবা মওংদা লৌশিনবা য়াহনদ্রি। অমসুং মথৌ তারকপদা বেঙ্কশিংদগী লোনশিং ফংহল্লি। মতৌ অসুম্না লৌউ-শিংউদা দ্রোনশিং পাকশন্না শীজিন্নরি, লৌমীশিংদা দ্রোনশিংগী খুদোংচাবা পীরি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ঐখোয়না লৌমীশিংগী অচৌবা খোঙথাং অমা লৌখৎখি। লৈবাক শিনবা থুংবদা প্রধান মন্ত্রী কিসান সমৃদ্ধি কেন্দ্রশিং হায়না হারগী দুকান লাখ কয়া হাংদোকখি। মফম অসিসা লৌমীশিংনা তঙাই ফদবা পুম্নমক ফংহনগনি। তুংদা সেন্তরশিং অসিদা লৌউ-শিংউগী খুৎশু খুৎলাই অমসুং দ্রোনশিং ফাওবা ৱাইবা য়ারগনি। য়ুরিয়াগী মতাংদা অচৌবা খোঙথাং অমা পাইখৎখি। হৌজিক করম্বা কম্পনীদগী য়ুরিয়া লৈগনি, করম্বদগী লৌরোই হায়বা অসিদা লৌমীশিংগী অৱাবা কোক্লগনি অমসুং হৌজিক হার খুদিংমক ভারত কৌবা ব্রান্দগী মখাদা ফংলগনি। মসিদা মমলসু ময়েক শেংনা ইরি। লৌমীশিংনা ইরিবা অদুতমক পীরগনি। খোঙথাংশিং অসুনা লৌমীশিং অমসুং লায়রশিংগী পুন্সি নুংঙাইহল্লগনি। ঐখোয়না চাউখৎপা ভারত অমা শেম্নবা মাইকৈদা থবক তৌরগনি। পক্কা য়ুমশিং অসিগী বেনিফিসরী পুম্নমক্তা ঐহাক্না অমুক হন্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। অমসুং নখোয় কয়া য়াম্না হরাওরমগনি হায়বা ঐহাক্না খঙই। মীরোল অহুম মরিনা মশাগী য়ুমদা অমুক্তা দিৱালী পাঙথোকপা ফংলমখিরোই। ঙসি নখোয়না নশাগী য়ুমদা অঙাংশিংগা লোয়ননা ধনতেরস অমসুং দিৱালী পাঙথোকপা ফংলগনি, থাওমৈগী মঙাল অসিনা নখোয়গী পুন্সিদা অনৌবা মঙাল অমা পুরকপা ওইরসনু। ঈশ্বরনা নখোয়বু থৌজানবীবা ওইরসনু, অনৌবা য়ুম অসিনা অনৌবা খুমাং চাউশিন্নবগী মরম ওইরসনু, ঐহাক্না য়াইফ মঙ্গোল পীজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the ‘Griha Pravesham’ of more than 4.5 Lakh beneficiaries of PMAY-G in Madhya Pradesh
22 OCT 2022 7:36PM by PIB Delhi
Namaskar!
Chief Minister of Madhya Pradesh Shivraj Singh Chouhan ji, Ministers and MLAs of the State Government, Panchayat members, other dignitaries and all my brothers and sisters of Madhya Pradesh!
First of all, I wish you all a very Happy Dhanteras and Deepawali! During Dhanteras and Deepawali, when we make a new beginning, paint the house in new colours, buy new utensils and add something new, we also make new resolutions. With a new beginning, we fill our lives with freshness and new doors open for happiness and prosperity. Today 4.5 lakh poor sisters and brothers of Madhya Pradesh are making a new beginning. Today 'Griha Pravesh' (house warming) ceremony has been organized for all these friends for their new pucca houses. There was a time when only those people could buy big and expensive possessions like cars and houses on Dhanteras, who had the resources and money. But today, even the poor of the country are able to perform 'Griha Pravesh' on Dhanteras. My heartiest congratulations to lakhs of sisters of Madhya Pradesh, who have become the owners of their houses today! And now you are 'lakhpatis' because of the houses that are worth lakhs of rupees.
Brothers & Sisters,
I am able to see countless people filled with infinite aspirations in front of me through technology. Earlier these aspirations and dreams did not come to the fore because without a home these feelings would be suppressed, hidden and later withered away. I believe, now that these friends have got these new homes, they have also got new strength to make their dreams come true. Therefore, this day marks not only 'Griha Pravesh' but also ushering in happiness, new resolutions, new dreams, new vigour and new fortune. Fortunately for our government, in the last 8 years, we have been able to fulfil the greatest dream of life of 3.5 crore poor families under PM Awas Yojana. And it is not that we built four walls and handed over to them just to fulfil our promise. Our government is dedicated to the poor. So it understands the aspirations and needs of the poor very well. The houses that our government provides also include other facilities like toilets, electricity, water and gas connection. Therefore, these facilities and various schemes of the government make these crores of houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana complete.
Friends,
While talking to you, I am also reminded of the earlier situation. Earlier even if the house was announced for the poor, they had to build separate toilets on their own. They had to visit different government offices several times to get electricity, water and gas connections. During the regime of previous governments, the poor had to pay bribes to get the entire process done. Moreover, after the houses were announced for the poor, the government used to dictate the type of house that should be built. They would provide the design and tell them where to get the construction materials. Now, a person who is supposed to live in the house has different tastes, likes and dislikes and social traditions. But the poor were not asked about these things. That is why, Griha Pravesh was never possible even in the few houses that were built earlier. But we have given this freedom to the owners of the house. That is why today PM Awas Yojana is becoming a medium of huge socio-economic change.
Brothers & Sisters,
Often we see that one generation passes on its acquired wealth to the next generation. Due to the wrong policies of our earlier governments, people were compelled to hand over homelessness to the next generation. And the person who used to break this vicious cycle of several generations, was highly praised and glorified. I am fortunate that as a servant of the country, as a son of crores of mothers of the country, I have got a chance to bring my crores of poor families out of this vicious circle. Our government is working day and night to provide pucca houses to every poor. That is why today such a large number of houses are being built. In Madhya Pradesh too, about 30 lakh houses have been built under PM Awas Yojana. At present work is underway for 9-10 lakh more houses.
Friends,
These lakhs of houses are also creating employment opportunities in every nook and corner of the country. This morning when I was in the programme related to the job fair, I had told them that I was going to attend a house warming ceremony in the evening. Now I am going to tell in detail how employment is associated with it.
Friends,
You know that when houses are built, the demand for materials related to construction, such as bricks, cement, sand, gravel, steel, paint, electrical items, toilet seats, taps, pipes, increases. When this demand increases, the factories manufacturing these materials employ more people. More people are needed for transporting the goods. More people also get employed in those shops where these goods are sold. And Satna understands this very well. Satna is known for limestone and cement. When houses are built, the demand for Satna's cement also increases. Workers involved in the construction of houses, masons, carpenters, plumbers, painters, furniture makers also get a lot of work. I am told that more than 50 thousand masons have been trained in Madhya Pradesh itself. Out of these, 9,000-10,000 are our mothers and sisters. They are 'Raj Mistry' or master masons. Some people also call them 'Rani Mistry' or queen masons. That is, PM Awas Yojana is doing a commendable work of connecting our sisters with new skill and new employment opportunities . Otherwise, in the field of construction, sisters were considered as unskilled labourers. So far in Madhya Pradesh itself, Rs 22 thousand crore has been spent in building these houses. Now you might be thinking where did Rs 22 thousand crores go? Part of the money was used to build houses and part of it was used for different related works, like getting materials from shops and partly was also used in factories. Therefore, these houses are bringing progress to all. Not only the ones who get the houses are progressing but also the entire village where houses are built.
Brothers & Sisters,
There is a major difference between the earlier governments and us. The previous governments used to harass the poor. They made them visit their offices time and again. Whereas, our government is reaching out to the poor itself and is running a campaign so that the poor get the benefit of every scheme. Today we are talking about saturation, that is, how to deliver the benefits of every public welfare scheme to 100% of the beneficiaries? There is no nepotism or partiality. It is given to every rightful beneficiary. We are working day in and day out to ensure that everyone gets pucca houses, gas-water-electricity connections, free treatment up to Rs 5 lakh under Ayushman Bharat, good roads, good schools, colleges, hospitals and optical fibre network in a short time. Why are we in this hurry? Why are we so impatient for getting these things done? There is a crucial lesson from the past behind this. Every such basic facility was in a limbo for the last several decades. A very large population of the country used to struggle for these basic facilities. They didn't even have the time to think about other things. Therefore, every promise and every claim of poverty alleviation used to be just politics. They didn't work for anyone. No matter how passionate the commander might be, if the soldiers do not have the basic tools for fighting, then it is impossible to win the war. That's why we decided to rapidly connect every citizen of the country with those basic facilities to help them get out of poverty and defeat poverty. Now the poor, being equipped with facilities, are making efforts to come out of poverty rapidly. And this house which you have been given is not just a place to live, eat, drink and sleep in. I would say that your house is like a fort that will not allow poverty to enter. The remaining poverty will also be eradicated.
Brothers & Sisters,
For the past several months, the central government has been giving free ration to more than 80 crore countrymen so that they do not have to suffer from hunger during the pandemic. For this, the central government has so far spent more than Rs 3 lakh crore on PM Garib Kalyan Anna Yojana. And I want to tell you one more thing. When the taxpayer feels that his money is being spent in the right place and in the right manner, then the taxpayer also feels happy, satisfied and keeps paying more tax. Today, crores of taxpayers of the country feel satisfied with the fact that by paying taxes they are helping feed crores of people during the Corona period. Today, as I am handing over four lakh houses, every taxpayer must be thinking that along with me even my poor brother from Madhya Pradesh is also celebrating Diwali well. Now his daughter's life will be full of happiness too.
But friends,
When the same taxpayer sees that freebies are being distributed with the money collected from him, then the taxpayer feels disheartened. Today many such taxpayers are writing letters to me openly. I am glad that a large section of the country is gearing up to rid the country of this 'Revari' culture or freebie culture.
Friends,
The goal of our government, apart from fulfilling the aspirations of the citizens, is also to help the poor and the middle class save money. So far about 4 crore poor patients have availed the benefit of free treatment under the Ayushman Bharat scheme. Due to this, these families were able to save thousands of crores of rupees as it was borne by the government. Thousands of crores of rupees were spent by the government on free vaccination during the Corona period so that the poor and the middle class did not have to spend money or take loans as a result of this sudden crisis. First Corona had struck us and then the war in the neighbourhood. Consequently, we are compelled to buy expensive fertilizers from the world today. We are giving a bag of urea which costs more than Rs 2,000 today, for just Rs 266 to the farmers. Bags worth Rs 2000 are given for less than Rs 300! To ensure that the farmers are not burdened, this year the government is spending more than Rs 2 lakh crore for the same. The PM Kisan Samman Nidhi of the Central Government is also proving to be a boon for the farmers. You must have seen that the installment of Rs 16 thousand crore which was transferred a few days back had reached every beneficiary farmer immediately. Right now our government has deposited more than Rs 2 lakh crore in the bank accounts of farmers. And this assistance has reached the farmers just before their sowing time when the farmer needs fertilizers and pesticides. If the farmers sell the crop, the money now comes directly into their bank accounts. MGNREGA money is also directly deposited to the bank accounts. Even when our pregnant mothers are in need of nutritious food, thousands of rupees under the Matru Vandana Yojana reach them directly.
Brothers & Sisters,
The government is able to accomplish these tasks today because of its spirit of service and dedication to all of you! And no matter how much someone criticizes us, we are moving forward with dedication, your blessings and with political will for the welfare of the poor. That is why today technology is being used on such a large scale. Whatever new technology our scientists and youngsters come up with is being used to make the life of the common man easier. Today, the survey of houses is being done from village to village with drones. Earlier, the work which the Patwari and the Revenue department used to do is now being done by drones or technology. For the first time in the country, maps of village houses are being prepared under the SWAMITVA scheme and certificates of ownership are being given to the villagers so that there are no disputes and illegal possessions of the houses. They can also get loans from banks if needed. Similarly, the use of drones is being emphasized on a large scale in agriculture and the farmers are getting the benefit of drones . A few days back we took a major step for the farmers. The lakhs of fertilizer shops that are present across the country are being developed as Pradhan Mantri Kisan Samridhi Kendras. Now the farmers will get everything they need at one place at these Kisan Kendras. Many agricultural equipment and even drones will be available on rent at these centres in future. A major step has also been taken regarding urea. Now the farmers have been freed from the dilemma of which company to buy the urea from? Now fertilizers will be available under one brand name called ‘Bharat’. The price is also clearly written on it. The farmers do not need to pay more than this price written on it. I am sure that with such efforts, the life of the farmers and the poor will become easier. We will all work towards building a developed India. Once again I congratulate all the beneficiaries of the pucca houses and I can imagine how elated you are! This is your house. Probably the past 3-4 generations have not celebrated Diwali in their own house. Today, when you are celebrating Dhanteras and Deepawali in your own homes with your children, then the brightness of this lamp will illuminate your life. I wish you all the very best! May the blessings of God be on you and this new home should become a reason for new progress! Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.