ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭବ୍ୟ ଦୀପୋତ୍ସବ ସମାରୋହର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଆଜି ଅଯୋଧ୍ୟା ହେଉଛି ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ନବୀକରଣର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅଧ୍ୟାୟର ପ୍ରତିଫଳନ”
“ଏହି ଆଲୋକର କିରଣ ଏବଂ ପ୍ରଭାବ ହେଉଛି ଭାରତର ନୀତି ମନ୍ତ୍ରର ଘୋଷଣାପତ୍ର – ‘ସତ୍ୟମେବ ଜୟତେ”
“ଦୀପାବଳିର ଦୀପଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଭାରତର ଆଦର୍ଶ, ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ଦର୍ଶନର ଜୀବନ୍ତ ଶକ୍ତି”
“ଦୀପ ପ୍ରଜ୍ୱଳନ ଦ୍ୱାରା ଅନ୍ଧକାରକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ”
23 OCT 2022 8:00PM by PIB Bhubaneswar
ଦୀପାବଳି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ମହାନ ଦୀପୋତ୍ସବ ସମାରୋହର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସରଜୁ ନଦୀ କୂଳରେ ଥିବା ରାମ କି ପାଏଡି ଠାରେ ଗ୍ରାଣ୍ଡ ମ୍ୟୁଜିକାଲ୍ ଲେଜର ଶୋ ସହିତ ୩-ଡି ହୋଲୋଗ୍ରାଫିକ୍ ପ୍ରୋଜେକସନ ମ୍ୟାପିଂ ଶୋ'କୁ ଦେଖିଥିଲେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଭୁ ରାମଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଅଯୋଧ୍ୟା ଜୀ ଦୀପର ଆଲୋକ ଏବଂ ଭାବପ୍ରବଣତା ସହିତ ଈଶ୍ୱରୀୟ ଅଟନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଅଯୋଧ୍ୟା ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ନବୀକରଣର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅଧ୍ୟାୟର ପ୍ରତିଫଳନ ଅଟେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ପୂର୍ବରୁ ସେ ରାଜ୍ୟାଭିିଷେକ ପାଇଁ ଏଠାକୁ ଆସିବା ସମୟରେ ତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଭାବପ୍ରବଣତା ଖେଳିଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀ ରାମ ୧୪ ବର୍ଷ ର୍ନିବାସନ ପରେ ଫେରିବା ସମୟରେ ଅଯୋଧ୍ୟା କିପରି ସଜାଯାଇଥିଲା ସେ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଆମେ ଅଯୋଧ୍ୟାର ଦିବ୍ୟତା ଏବଂ ଅମରତାକୁ ଦେଖିପାରୁଛୁ ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ସେହି ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ବାହକ ଯେଉଁଠାରେ ପର୍ବ ଏବଂ ଉତ୍ସବ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନର ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଅଂଶ ହୋଇଆସୁଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ସତ୍ୟର ବିଜୟ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମିଛର ପରାଜୟ ବିଷୟରେ ମାନବିକତାର ବାର୍ତ୍ତାକୁ ଜୀବନ୍ତ ରଖିବା ପାଇଁ ଭାରତର କୌଣସି ମୁକାବିଲା ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, ଦୀପାବଳିର ଦୀପଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଭାରତର ଆଦର୍ଶ, ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ଦର୍ଶନର ଜୀବନ୍ତ ଶକ୍ତି ।
ଉପନିଷଦ ବାବଦରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ସତ୍ୟମେବ ଜୟତେ ନାନ୍ରିତମ ସତ୍ୟନେ ପନ୍ଥା ଭିଟାଟୋ ଦେବୟାନା ଅର୍ଥାତ୍‍ ବିଜୟ ଅସତ୍ୟର ନୁହେଁ, ସତ୍ୟର ଅଟେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆମର ସାଧୁମାନଙ୍କ କଥା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, “ରାମୋ ରାଜାମଣି ସଦା ବିଜୟତେ” ଅର୍ଥାତ ବିଜୟ ସର୍ବଦା ରାମଙ୍କ ଭଲ ଆଚରଣ ପାଇଁ ଅଟେ କିନ୍ତୁ ରାବଣର ଦୁରାଚାର ପାଇଁ ନୁହେଁ । ଭୌତିକ ଦୀପର ସଚେତନ ଶକ୍ତି ଉପରେ ସେ ଆମର ସାଧୁମାନଙ୍କ କଥା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି, “ଦୀପୋ ଜ୍ୟୋତିଃ ପରମବ୍ରହ୍ମ ଦୀପୋ ଜ୍ୟୋତି ଜନାର୍ଦ୍ଦନ” ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଦୀପର ଆଲୋକ ବ୍ରହ୍ମାଙ୍କର ରୂପ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଆଲୋକ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସୁଯୋଗରେ ଗୋସ୍ୱାମୀ ତୁଲସୀଦାସ ରାମଚରିତ ମାନସରେ ଯାହା କହିଥିଲେ ଏବଂ “ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ପ୍ରକାଶକ ରାମୁ” କୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରିଛନ୍ତି, ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଭଗବାନ ରାମ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଆଲୋକ ପ୍ରଦାନକାରୀ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଆଲୋକବର୍ତ୍ତିକା ସଦୃଶ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି, ଏହା ହେଉଛି ଦୟା ଏବଂ କରୁଣାର ଆଲୋକ, ମାନବିକତା ଏବଂ ସମ୍ମାନ, ସମାନତା ଏବଂ ଦୟା, ଏବଂ ଏହା ସବକା ସାଥର ବାର୍ତ୍ତା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ କବିତା ‘ଦୀପ’ ର କିଛି ଧାଡ଼ି ପାଠ କରିଥିଲେ, ଯାହାକି ସେ ବହୁ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଗୁଜରାଟୀ ଭାଷାରେ ଲେଖିଥିଲେ । ସେ କବିତାର ଅର୍ଥ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିବାକୁ ଯାଇ କହିଥିଲେ ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଦୀପ ଆଶା ଏବଂ ଉତ୍ତାପ, ଅଗ୍ନି ଏବଂ ବିଶ୍ରାମ ଦେଇଥାଏ । ଯଦିଓ ସମସ୍ତେ ଉଦୟ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କୁ ପୂଜା କରନ୍ତି, ଏହା ହେଉଛି ଦୀପ ଯାହା ସନ୍ଧ୍ୟାର ଅନ୍ଧକାରକୁ ସମର୍ଥନ କରେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବନା ଆଣିବାବେଳେ ଦୀପ ନିଜେ ଅନ୍ଧକାର ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଜଳିଯାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସ୍ୱାର୍ଥପରତା ଠାରୁ ଉପରକୁ ଉଠୁ, ସେତେବେଳେ ସର୍ବ-ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିର ସଂକଳ୍ପ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଭାବରେ ଏଥିରେ ପ୍ରବେଶ କରେ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ପୂରଣ ହୁଏ, ଆମେ କହିଥାଉ ଯେ ଏହି ସଫଳତା ମୋ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ଏହା ମାନବଜାତିର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଅଟେ । ଦୀପ (ଲ୍ୟାମ୍ପ) ଠାରୁ ଦୀପାବଳି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଦର୍ଶନ, ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଚିନ୍ତା ଏବଂ ଭାରତର ଅନନ୍ତ ସଂସ୍କୃତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ମଧ୍ୟଯୁଗୀୟ ତଥା ଆଧୁନିକ ଯୁଗରେ ଭାରତ ଅନ୍ଧକାର ଯୁଗର କୁପ୍ରଭାବର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଦେଶବାସୀ ଦୀପ ଜାଳିବା ବନ୍ଦ କରିନଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ସ୍ଥାପନ କରିବା ବନ୍ଦ କରିନଥିଲେ । ସେ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ କରୋନାର ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ସମାନ ଆବେଗର ସହିତ ଦୀପ ଧରି ଠିଆ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଭାରତର ସଂଗ୍ରାମର ସାକ୍ଷୀ ଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅତୀତରେ ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନ୍ଧକାରରୁ ବାହାରିଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରଗତିର ପଥରେ ନିଜର ଶକ୍ତିର ଆଲୋକ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲା ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଦୀପୋତ୍ସବର ଷଷ୍ଠ ସଂସ୍କରଣ ପ୍ରଥମ ଥର ହୋଇଛି ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ୧୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଦୀପ (ଲ୍ୟାମ୍ପସ) ପ୍ରଜ୍ୱଳିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରୁ ବିଭିନ୍ନ ନୃତ୍ୟ ସହିତ ପାଞ୍ଚଟି ଆନିମେଟେଡ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଏକାଦଶ ରାମଲୀଳା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି ।

Prime Minister's Office
PM commences grand Deepotsav celebrations
23 OCT 2022 8:00PM by PIB Delhi
“Today Ayodhya is a reflection of the golden chapter of India’s cultural rejuvenation”
“The illumination and effects of these lights is the proclamation of the principle mantra of India - 'Satyamev Jayate'”
“Deepawali lamps are the living energy of India's ideals, values and philosophy”
“ ‘Diya’ burns to dispel darkness creates a sense of dedication”
On the eve of Deepavali, the Prime Minister, Shri Narendra Modi initiated the commencement of the grand Deepotsav celebrations in Ayodhya, Uttar Pradesh today. The Prime Minister also witnessed the 3-D Holographic Projection Mapping Show at Ram Ki Paidi on the banks of river Saryu along with the Grand Musical Laser Show.
Addressing the gathering, the Prime Minister hailed Lord Ram and said that today Ayodhya Ji is divine with the light of the diyas and grand with emotions. “Today Ayodhya is a reflection of the golden chapter of India’s cultural rejuvenation,” the Prime Minister remarked. The Prime Minister stated that he felt a rush of emotions running through him when he came here for the Rajyabhishek earlier. The Prime Minister wondered in admiration about how Ayodhya would have been decorated when Lord Shri Ram returned after 14 years of exile. “Today in this Amrit Kaal, with the blessing of Lord Ram, we are witnessing the divinity and immortality of Ayodhya”, the Prime Minister remarked.
He said we are the carriers of those traditions and cultures where festivals and celebrations have been a natural part of people’s lives. “There is no match for India when it comes to keeping alive the message of humanity about the victory of every truth and the defeat of every lie”, the Prime Minister remarked. “Deepawali lamps are the living energy of India's ideals, values and philosophy”, the Prime Minister added, “The illumination and effects of this light is the proclamation of the principle mantra of India - 'Satyamev Jayate'.
Quoting the Upanishad the Prime Minister said, “Satyameva Jayate Nanritam Satyen Pantha Vitato Devayanah”, which means victory belongs to the truth, not to the untruth. The Prime Minister also quoted the words of our sages, “Ramo Rajamani Sada Vijayate” which means victory is always for the good conduct of Rama and not for the misconduct of Ravana. Throwing light on the conscious energy in the physical lamp, he said quoting the sages, “Deepo Jyotih Parabrahma Deepo Jyoti Janardana '' which means the light of the lamp is the form of Brahma. Shri Modi reiterated his belief that this spiritual light will guide India's progress and upliftment.
The Prime Minister took the opportunity to remind everyone of what Goswami Tulsidas had said in the Ramcharit Manas and quoted, “Jagat Prakash Prakashak Ramu”, which means Lord Rama is the giver of light to the whole world and is like a beacon for the entire world. The Prime Minister remarked, “This is the light of kindness and compassion, of humanity and dignity, of equanimity and kindness, and it is the message of Sabka Saath.”
The Prime Minister recited a few lines from his poem ‘Diya’ about a lamp, that he had written in Gujarati many years ago. He went on to explain the meaning of the poem which meant that the lamp gives hope and heat, fire and rest. Even though everyone worships the rising sun it is the diya that supports the darkest of evenings. He further added that the lamp itself burns to dispel darkness while bringing a sense of dedication into the minds of the people.
The Prime Minister underlined that when we rise above selfishness, then the resolution of all-inclusiveness automatically gets absorbed in it. He said, “When our thoughts are fulfilled, we say that this accomplishment is not for me, it is for the welfare of mankind. From Deep (lamp) to Deepawali, this is the philosophy of India, this is the thought of India and the eternal culture of India.” The Prime Minister remarked that even though India faced the ill effects of the dark ages in medieval and modern times, the countrymen never stopped lighting the lamps and never ceased to build trust. He recalled that every Indian stood up with a lamp in the same spirit during the difficulties of Corona and the world was a witness to India’s fight against the pandemic. “India came out of every darkness in the past and spread the light of its might on the path of progress” the Prime Minister concluded
Background
The sixth edition of Deepotsav will be the first time when the Prime Minister becomes a part of the celebrations in-person. On the occasion, more than 15 lakh diyas (lamps) will be lit and five animated tableaus and eleven Ramleela tableaus with different dance forms from different states will be showcased.