প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী জুনাগরদা চাউখৎ-থৌরাংগী তোঙানবা থবকশিংগী উরেপ-উয়ুউং তম্বগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
19 OCT 2022 10:30PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে!
মফমসিদা দিৱালী য়াম্না ঙন্না লাকপগী মওংগুম্লে। কুহ্মৈগী মতম লাকপগী ওইরো, ধন্তেরাস, দিৱালী, অনৌবা চহিগী শেম-শাবা ওইরো, মীপুম খুদিংনা মশা-মশাগী থবক্তা লোয়না চিন্নরি। অদুবু, মশিং য়াম্লবা মীয়াম্না ঙসি লাকপীরি, অমসুং উরু উরু মফমদা মখোয়না পীক থল্লিবসিদা য়াইফ থৌজালনা গঙ্গাগুম্না চেনবগী মতৌগা চপ মান্নরে। জয় গির্নারী। মশিং য়াম্লবা সন্ত অমসুং মহাত্মা কয়ানা থৌজাল পীনবগীদমক্তা লাকপীরি, মসিদগী হেনবা নুংঙাইবা করি ওইগনি। মসিদি সিংহগী লমদম্নি, নর্সিংহগীসু লমদম্নি, অদুগা মশিং য়াম্লবা ইমা অমদি ইচেল-ইচলশিংনা থৌজাল পীনবগীদমক্তা লাকপীরি, মখোয়বু ঐহাক্না থম্মোই শেংনা থাগৎচরি।
ইচেল-ইচলশিং,
ঙসি জুনাগর, গির সোম্নাথ, পোর্বন্দরগী চাউখৎ থৌরাংগী লুপা করোর লিশিং ৪ হেনবগী প্রোজেক্তকী উরেপ-উয়ুং তম্লি। গুজরাতকী মতম অমগী থা ১২গী অপুনবা বজেত্তগী য়াম্না হেনবা শেনফমগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংগী উরেপ উয়ুং ঙসিদি ঐহাক্না গুজরাত্তা নোংমখক লৈদুনা তম্লে। মসিদি অদোমগী থৌজালগী মতেংনা ওইথোকপনি অমসুং থবকশিং অসিনা ঐহাক্কী ঙামী মরূপশিংদা কান্নবা য়াম্না পীগনি। গুজরাতকী তুরিজমগী কোনুং ওইবগী মতিক জুনাগর, গির সোম্নাথ অমসুং পোর্বন্দরদা লৈ হায়না ঐহাক্না মতম পুম্বদা হায়দুনা লাকপনি। প্রোজেক্তশিং অসিনা থবক অমসুং ইশাবু থবক পীজবগী খুদোংচাবা কয়া পুদুনা লাক্লি। চাউখৎ-থৌরাংগী মসিগুম্বা থৌওংশিংবু দিৱালীগী খুদোলনি খন্না তাঞ্জা অসিগীদমক্তা হরাও নুংঙাইবা ফোংদোকপগীদমক্তা ঐহাক্না মীয়াম্বু থাগৎচরি। য়াইফ পাউজেলসু পীজরি।
ইচিল ইনাওশিং,
অদোম অমসুং অদোমগী থৌজালনা মরম ওইরগা ঙসিদি, ঐহাক্না চাউথোকচনা লেপ্লি। ঐহাক্না গুজরাত থাদোক্লবা তুংদা ঐখোয়গী তীম্না গুজরাতপু নীংথিরবা মওং অমদা শেন্নবীরি, ভুপেন্দ্র ভাই অমসুং মহাক্কী কাঙবুনা গুজরাতপু খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎহন্নবগীদমক্তা থবক কয়া পায়খৎলি, মসিদগী হেন্না নুংঙাইবা করি লৈগনি। ঙসিদি গুজরাতনা সেক্তর খুদিংদা চাউখৎ-থৌরাংগী মাইকৈদা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি।
অদুবু ইচিল ইনাওশিং,
ঐখোয়না মমাংগী মতম কয়া করম্না লেনখি হায়বা ঙসি মফমসিদা তিল্লিবা অহল লমন কয়ানদি ময়েক শেংনা খঙলমগনি, কাওরম্লোই। চহি ১০দা চহি ৭ ইকং থোকপনি। ঈশিংগীদমক্তা কয়া ৱারম্মি। নাকল অমদনা মহৌশা ইমানা মীরায়বীরম্মি, ঐখোয়গী ঘেঘুর সমুদ্রগী থুমহি চেনবা ঈশিংনা লেপ্তনা হায়জিল্লক্লম্মি, মনা মশিং অমত্তা হৌবা ঙমহনখিদবনি। ঐখোয়গী লৈবাক লৈহাওগী মসিগুম্বা ফিভম ওইরম্লবনি। কথিয়াৱার পুমহাঙ হাঙখি, খুঙ্গং কয়াগী মীয়াম্না ময়ুম হোংনখি। খরা অমনা সুরত্তা চৎখি, খরা অমনা হিন্দুস্তানগী তোঙানবা মফমশিংদা চেন্নখি, নোংমগী চরা তান্নবা কোইচেন চেন্নখি। অদুবু, ঐখোয়না পুন্না থম্মোই শেংনা হোৎনমিন্নখি, অদুগা থম্মোই শেংনা হোৎনবা মীওইশিংবু মহৌশানা ইমানসু চানবীবনি। ইচিল ইনাওশিংনা নুংঙাইথোকপীরো, ইং ২০০১গী মতুংদা মপুনা থৌজানবীখি। ইকং থোকপা চহি থেংনরক্তবা চহি ২০ হেল্লক্লে। মসিবু মপুগী থৌজাল হায়দ্রবদি করি হায়গনি মরুপশিং? নাকল অমদনা অদোম্না থৌজানবীবা, অদুগা নাকল অমদনা মহৌশানা থৌজানবীবগী মরম্না মীয়ামগীদমক্তা চাউখৎ-থৌরাং খুদোল তম্বা ঙমদুনা পুন্সি লেনবসিগী তোঙানবা নুংঙাইবা অমনি। ইমা নর্মদা খুরুম্বা অমসুং নুংঙাই য়াইফবগী থৌজাল নীরুনবগীদমক্তা স্পিসিএল বস তোংদুনা চৎলম্বগী মতম অমা লৈরম্মি। অদুবু ঙসিদি মতমদু হোংলে। হোৎনজমনগী মহৈ ফংদুনা ইমা নর্মদানা ঙসি সৌরাস্ত্রগী খুঙ্গং খুদিংদা মশামক্না থৌজাল পীনবা লেংবীরক্লে। ঈশিং ফংবা হৌরক্লে, লম্বী শোরোক ফগৎলক্লে, মনা-মশিং থাবা লৌমীশিংগী পুন্সিদা অহোংবা লাক্লে মরুপশিং।
ঐখোয়গী রাজ্যপাল সাহেব অচার্য় দেবব্রতজীনা জুনাগরগী লৌমীশিংনা নেচরেল ফার্মিংবু নীংথিনা পাংথোকপা হৌরে অমসুং মখোয়গী মপাঙ্গল খুদিংমক মসিদা থাদরে হায়না ঐহাক্কী ইফমদা পাউদম্বীরে। অদুগা গুজরাতকী কেসর হৈনৌগী থুম্লবা মহাওনা ভারত খক্তা নত্তনা মালেম শিনবা থুংবদা য়ৌরে। ভারতকী সমুদ্র তোর্বানগী অচৌবা শরুক অমদি গুজরাত্তা লৈ অদুবু মমাংগী সরকারনা সমুদ্রবু পোৎলুম্নি অমসুং মসিগী অতেকপা নুংশিৎপু হুনি খল্লম্মিবনি। অদুগা হৌজিক্কী অহোংবসি অমুক্তা য়েংবীয়ু ইচিল ইনাওশিং, পোৎলুম্নি খল্লম্বা সমুদ্রদুনা ঙসিদি ঐখোয়গী হোৎনজমনগী মহৈ পীরে। রনগী কৎচকী লৈঙোই উফুলনা মখোয় মশাগী শিংনবা ওইনা কোয়পাই পাইরম্বদু, ঙসিদি মদুগী কৎচ অদুনা গুজরাতকী চাউখৎ-তৌরাংগী চুক্লি পায়রি। মহৌশানা থোকহনবা অমাঙ অতা কয়া গুজরাতনা মাইয়োক্নখি, অদুগা গুজরাতনা চাউখৎপগী অনৌবা থাক কয়াসু ফংবা ঙম্লি। ঐখোয়না চহি ২৫গী মমাংদা গুজরাতকী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা লেপখিবা ৱারেপ্না হৌজিক্তি মহৈ য়াল্লে। চহি ২০-২৫গী মমাংদা ৱাখিবশিংদি ঙসিগী নহারোলশিংনা খঙলরোই অদুবু ঙসিগী চাউখৎপা মতম পুরক্নবগীদমক্তা ঐখোয়না মিৎকুপ কাঙদনা হোৎনখিবনি।
ঐখোয়গী ঙামী খুন্নাইগী য়াইফ য়ুম্বাল, সেক্যুরিতী, তঙাই ফদবা পোৎলম অমসুং ইনফ্রাস্রকচরগীদমক্তা সাগর খেদু স্কিম ঐখোয়না হৌদোক্লম্বনি। স্কিম অসিগী মনুং চন্না ঐখোয়গী ঙামীশিংগী তেক্ত কায়দবা, খুদোংচাবা অমসুং মখোয়গী কারবারগী তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ঐখোয়না অহানবা মিৎয়েং চঙখি। মসিগী মহৈ ওইনা ঙসিদি চহি ২০গী মতুংদা গুজরাতকী ঙা এক্সপোর্তনা শরুক ৭ হেনগৎলে। ঐখোয়গী ঙাগী এক্সপোর্তনা অসুক য়ামখৎলকপা অমসুং মালেমগী মফম খুদিংদা য়ৌরক্লিবসিদা মমাঙদা থোকখিবা থৌদোক অমা ঙসি নীংশিংলক্লে। ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদা লাকখিবা জাপানগী দেলিগেতশিংনা ঐখোয়গী থৌওং খঙনবা পুকচেল শেংনা প্রজেন্তেসন য়েংলম্বনি। অদুবু ফিশরীগী খোঙথাংগীদমক্তা স্ক্রীন্দা কাপ্লিবা প্রজেন্তেসন লেপ্পীয়ু হায়রকখি। ঐহাক্না করি তৌরবগে, ঐহাক করিগুম্বা খরা তাক্লি হায়খি। মখোয়না অমুক্তং লেপ্পো হায়রকপদুদা ঐহাক করিমত্তা ভাব তারুদ্রে। মদুদগী, অদোম্না সমুদ্র তোর্বান অমসুং ঙামীশিং উৎলিঙৈ মরক্তা সুর্মা ঙা উবসিদা তিন য়োৎলে, ঐখোয় ফম্বা ঙম্লরোই, ঙা অসি চানীংলে চৎলগে হায়রকখি। সুর্মাই ঙা অসি জাপানগী কৈথেলদা মমিং য়াম্না চৎলি অমসুং মসিবু গুজরাতকী মিং পল্লগা খঙনৈ। চহিদা ঙা অসিগী লুপা করোর কয়া এক্সপোর্ত তৌই। অদুগা বলসারদা লৈরিবা ফিশ পার্ক অসিদগী হৌজিক এক্সপোর্ত তৌরে। ঐখোয়না ফিশরীজ সেক্তরদা অনৌবা মায় পাকপা কয়া ফংবা ঙম্লে।
ইচিল ইনাওশিং,
মমাংগী চহি ৮দা দবল ইঞ্জিন সরকারগী দবল কান্নবসি ঐহাক্কী গুজরাতকী সমুদ্র তোর্বান লমদমশিংনা ফংখি। ঙা, সী ফুদকী কারাবার চাউখৎখি। ঐখোয়গী চেনেল অসি থেনবনা মরম ওইরগা ঐখোয়গী ঙামীশিংনা শিংনবা কয়া থেংনরম্মি, চেনেল অসি য়াম্না হেন্না লুহনবা পাম্মি। ঙা ফারবা তুংদা সমুদ্র তোর্বান তম্না পুরকপদা খুদোংচাদবা কয়া থেংনরম্মি, অদুনা হৌজিক গুজরাত্তা ফিশিং হার্বর শানবা খোঙথাং পায়খৎলে, মসিনা ঐখোয়গী সাগর খেদুগী শিংনবা কয়াগী ৱারোইশিন পুরক্নবা হোৎনবগী থৌওংনি। দবল ইঞ্জিন সরকার লাক্লবা তুংদা থবকসিগী চাউখৎ থৌরাংনা শরুক অনি হেনগৎলে। ফিশিং হার্বর ৩গী উরেপ উয়ুংসু ঙসি তম্লবনি মরুপশিং। ঐখোয়গী লমদমগী শেন্মিৎলোন্না কয়া য়াম্না ফগৎলক্কনি অমুক্তা খনবীয়ু। ঙামীশিংগী পুন্সিদা কয়া য়াম্না চাউবা অহোংবা লাক্লগনি? ফিশ হার্বর লৈবদগী ঙা পুথোক-পুশিন তৌবা অমসুং এক্সপোর্ত তৌবদা য়াম্না লায়হল্লগনি। মসিগা লোয়ননা ঐখোয়না দ্রোন পোলিসী পুদুনা লাকখি। হৌজিক্তি, দ্রোন্না কিলো ২০, ২৫ অমসুং ৫০গী পোৎ পুরে। সমুদ্র লৈতবা মফমদসু অতেকপা ঙা ফংহনবা ঙমহনবগী খুদোংচাবা শেম্বগী থবক চত্থরি। চাউখৎপনা কান্নবা কয়া য়াম্না পী হায়বগী ফজরবা খুদমদি মসিনি, মরুপশিং।
ইচিল ইনাওশিং,
ঐহাক্কী লৌমী মরুপশিং, দবল ইঞ্জিন সরকারনা ঐখোয়গী খুঙ্গংগী করি তঙাই ফদবা লৈবগে খঙনা থবক তৌই। ঐখোয়গী সরকারনা পি.এম. কিসান সম্মান নিধী পুরক্তুনা হন্দক্তা লুপা করোর লিশিং কয়া লৌমী অমমমগী বেঙ্ক একাউন্ততা হাপখিবা অদোমসু উরম্লগনি। ঙসিদি, লবুক্তা ফম্লিবা লৌমীগী মোবাইলদা লুপা লিশিং ২ লাকখ্রে অমসুং মখোয়গী একাউন্ততা চঙখ্রে। হৌজিক ফাওবদা লৌমীশিংদা পীখিবা শেনফম্না পুন্না লুপা করোর লাখ ২গা লিশিং ১৬০০০ য়ৌখ্রে।
ইচিল ইনাওশিং,
কান্নবসি গুজরাতকী লৌমীশিংসু ফংলে। মখোয়গী একাউন্তশিংদা চঙলকখিবা লুপা করোর লিশিং কয়াদগী মখোয়না মতেং কয়া ফংলে। অপীকপা লম লৈজবা, ইরিগেসনগী ঈশিং থিবা তাবা অমসুং নোংগী ঈশিংগী মখা পোল্লম্বা লৌমীশিংদা শেল অসিনা মতেং য়াম্না পীরি। ঐখোয়গী সরকারনা লৌমী ওইরো, এনিমেল হসবেন্দরী তৌবা ওইরো অমসুং সাগর খেদুগী ঐহাক্কী ঙামীশিং ওইরো, মখোয় পুম্নক্কা কিসান ক্রেদিত কার্দকী খুদোংচাবগা মরী লৈনহল্লে। মসি অহানবদা লৌমীখক্তা পীরম্বনি। ঐখোয়না মসি চাউথোক্তুনা এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং ঙামীশিং মনুং চলহনখি। অমসুং মসিনা মরম ওইরগা মখোয়না বেঙ্কতগী লোন লৌবদসু লায়হল্লে। মখোয়না মসিদগী লুপা করোর লাখ ৩.৫০গী কান্নবশিং অপীকপা শেন্দোইদা ফংলি। মখোয়না শেন্দোই চাবশিংগী মনাক্তা চৎলুদ্রবসু য়ারে, শেন্দোইগী পোৎলুম পুদ্রবসু য়ারে অমসুং মশাগী কারবার চাউখৎনবা মশাগী শেল থাজবা ঙম্লে। হিদগী হৌদুনা জেকেত ফাওবা, দিজলগী ওইরো, লেবরগী ওইরো, থাউগী ওইরো, শেনফম অসিনা মখোয়দা মতেং য়াম্না পীরি। অদুগা লোন মতম চানা শিংবা মীওইশিংগী শেন্দোই অমুক কোকপীরি। মসিদগী হেনবা কান্নবা কদাইদা ফংলিবগে? কিসান ক্রেদিত কার্দ অসিনা শা-য়েন লোইবা মীইওইশিংগী পুন্সি মহিং য়াম্না নুংঙাইহল্লে, অমসুং মমাংগী দিকেদ অনিদা গুজরাতকী হিথাংফমশিংদা লাকখিবা চাউখৎ-থৌরাংনা গুজরাতকা নুংঙাই য়াইফবগী অনৌবা লম্বী অমগা শম্নহনখ্রে।
ঐখোয়না সাগরমালা স্কিমগী মখাদা ভারতকী সমুদ্র তোর্বানগী ইনফ্রাস্ত্রকচর হেন্না ফগৎহন্নবা সীপোর্তখক্তগী নত্তনা পোর্ত লেদ দিভেলপমেন্তকী থবক থৌরমশিংদা মিৎয়েং চঙদুনা থবক কয়া পায়খৎলে। মসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা, গুজরাতকী সমুদ্র তোর্বানশিংদা সাগরমালাগী প্রোজেক্ত কয়া উরে। জুনাগর খক নত্তনা, অনৌবা কোস্তেল হাইৱেনা পোর্বন্দর, জাম্নাগর, দেবভুমী দ্বার্কা, মোর্বীদগী সেন্ত্রেল অমসুং সাউথ গুজরাত ফাওনা শম্নগনি অমসুং মসিনা গুজরাতকী অপুনবা সমুদ্র মপালদা কন্নেক্তিবিতী পীগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
মমাংগী চহি৮দা ইমা অমসুং ইচে-ইচল কয়াগী পুন্সি মহিং নুংঙাইহন্নবা থবক কয়া মথং মথং পায়খৎখি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা মখোয়না ইকায় খুম্নবা পুন্সি হিংবা ঙমহনখি অমসুং মখোয়দা কান্নবা পীগদবা খুদোংচাবা কয়া ঐখোয়না শেমখি। মসিনা মরম ওইরগা, গুজরাতনা ঐহাক্কী শক্তি কবচ ওইরে, মসিগীদমক্তা ঐহাক্না ইমা, ইচেল ইচলশিংগী মফমদা মতম পুম্বদা লমন তোন্সিল্লবনি। লৈবাক্কীদমক্তা অচৌবা খোঙথাং কয়া পায়খৎখ্রে অমসুং ইমা-ইবেল অমসুং ইচে ইচলশিংনা মসিগী হকথেংনবা কান্নবা ফংখি। স্বচ্ছ ভারতকী মখাদা অমাংশঙ করোর কয়া শাখি, ঐখোয়গী মফমসিদা অমাংশঙবু জাজ্রু হায়না কৌই, অমসুং অৱাং ভারতকী নুপীশিংনা খোঙথাং অসি মখোয়গী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা খুদোংচাবনি হায়নরি। অমাংশঙ করোর কয়া শাদুনা ঐখোয়না নুপীশিংবু শিংনবা কয়াদগী মনীং তমহনখি, মখোয়গী হকশেলসু য়াম্না ফগৎহনবদা তেংবাংখি। ঐখোয়না উজ্বালা য়োজনাগী মখাদা গ্যাস কন্নেক্সন পীবগী খুদোংচাবা শীনখি অমসুং মতাং অসিদা ঐহাক্না ভুপেন্দ্র ভাইবুসু থাগৎচরি। হন্দক্কী দিৱালী কুহ্মৈগীদমক্তা খন্দুনা মহাক্না গ্যাস সিলিন্দর লেম্না পীবগী ৱারেপ লৌরে অমসুং মসিনা ঐখোয়গী লাইরবা ইমুংশিংদা দিৱালী পাংথোকহনগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
য়ুম্থোং খুদিংদা ঈশিং য়ৌরে, তোতি ঈশিং য়ৌরে। মমাংগী মতমদা মুখ্য মন্ত্রীবু কৌবগী পাউজেলদা খুঙ্গংগী প্রধানশিংনা মখোয়গী খুঙ্গংদা হেন্দ পম্প অমত্তা খিনবীয়ু হায়জখিবা থৌওং য়াম্না থোক্লম্মি। হেন্দ পম্প খিনবীবা মুখ্য মন্ত্রী ধোন থিন্দুনা তরাম্না ওক্নরম্মি। মীপুম খুদিংনা হেন্দ পম্প ঙাইনরম্মি, হৌজিক্তি য়ুম্থোং খুদিংদা তোতি ঈশিং য়ৌরে। অশেংবা ঈশিং ফংবদগী হকশেল ফবসু হেনগৎলে, অঙাং নাবগী চাং হন্থরে, শিংনবা কয়া লোইশিল্লে। প্রধান মন্ত্রী মাত্রু বন্দনা য়োজনাগী মখাদা ইমা, ইচেল ইচলশিংগী মচি লৈবা চিঞ্জাক ফংহল্লে, মীরোনবীগী পুক্নুংদা লৈরিবা অঙাংশিং নিংথিজনা চাউরে, নাম্মা শোইরগা পোক্লক্কনি হায়বগী অৱাবা লৈহন্দ্রে। মশা মউ ফবা অঙাং পোক্লকপা মতমদা লৈবাক্কী তুংগী মতমগী অফবসু ওইরিবনি। ঐখোয়গী সরকারগী পি.এম. অৱস য়োজনাগী মখাদা পীরিবা য়ুমশিংবু ইমুংগী নুপীগী মিংদা পীগনি। য়ুহা হাখ্রবা তুংদা পীখিবা য়ুম কয়াসু নুপীশিংগী মিংদা পীখি। মসিগী মরমদি, ঐখোয়না ইমাশিংনা করম্বা ফিভমদা হিংলকখি হায়বা খঙবগীনি। লৌ ওইরো, দুকান ওইরো, গাড়ি ওইরো নুপাগী মিংদা ঙাক্তা পীরম্মি, মপুরোইবা লৈখিদ্রবা ওইরগনা মচানুপাগী মিংদা পীরম্মি। নুপীশিংগী মিংদা করিমত্তা লৈরমদে, অদুদি মখোয়না খুদোংচাবা নংবা মতমদা মখোয়না কদাইদা চৎকনি, করি তৌগনি। সরকারগী য়ুম নত্ত্রগা খুদোংচাবা ফংবা খুদিং নুপীগী মিংদা ফংহনগদবনি হায়না অদোমচা নচানুপা ঐহাক্না হোৎনজরে। ঙসিদি, নুপীশিংনা মখোয়গী মিংদা য়ুম ফংলে, লাখপতিশিংগী মরক্তা মখোয়সু মনুং চল্লে। ঙসিদি, ঐখোয়গী সরকারনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ অমসুং সখী মন্দলগী খুত্থাংদা খুঙ্গং কয়াগী নুপীশিংগী ওন্তোপ্রিনর্শিপ পুক্নিং থৌগৎলি, লৈবাক শিনবা থুংবগী করোর ৮দগী হেনবা নুপীশিংনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী কান্নবা কয়া ফংনরি। মুদ্র য়োজনাগী মতেংদগী নুপীশিংনা গেরেন্তী য়াওদনা বেঙ্কতগী লোন ফংনরি। লোন অসি মীপুম খুদিংগীনি অদুবু, লোন ফংবশিংগী ৭০%না নুপী ওইবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওরি। মখোয়না পীক্কেরা চাউগেরা কারবার কয়া তৌরি অমসুং অতোপ্পা মীওই ২-৩বুসু থবক পীবা ঙম্লি।
ইচিল ইনাওশিং,
ঐখোয়না লৈবাক্কী ফিভম অমা শেমদোক্নবগীদমক্তা দিকেদ অনিগী মমাংদা ৱারেপ অমা লৌখি। এসিয়াগী খ্বাইদগী রোপৱেশিংগী মরক্তা ঐখোয়গী গিরনারগী রোপৱেসু অমা ওইরে। লৌউ-শিংউ, ঙাগী পোত্থোক ফজনা পুথোক্লিবা ঐহাক্কী জুনাগরগী কেশোর এয়র্পোর্তনা মথৌ পাংথোকপা হৌরে। ঐহাক্না ওফিসর খরসু হৌজিক কৌখ্রবনি। ঐহাক্না এয়র্পোর্ত অসিবু নুমিৎ কয়াদগী য়েংলি হায়না ঐহাক্না হায়খি। মসিদা অনৌবা খরা পাংথোকপা য়াই, রিসর্চ অমুক্তা তৌবীয়ু, মসিবু খরা চাউথোকহনবীয়ু, মসিদগী হকথেংননা হৈনৌ থাবা য়াহনসি হায়খি। মফমসিগী উহৈ, মনা মশিং চৎহনসি, মালেমগী তুরিস্তশিংনা গিরগী নোংশা য়েংবা লাকহনসি, সোম্নাথ দাদাগী খুয়াখাদা লাকহনসি, ঐখোয়গী গির্নার য়েংবা লাকহন্সি, অদুনা তনৱে খরা চাউথোকহন্সি হায়বনি, মখোয়না মতম খরা পীবিয়ু, রিসর্চ পাংথোক্লগা হায়রক্কে খুম্লকখি। ঐহাক্না খরা থুজনসি হায়খি, ঐহাক্কী ৱাখল্লোন্দা করিগুম্বা অমা লাকপা মতমদা ঐহাক্তি করিগুম্বা অমা পাংথোক্ত্রবদি নুংঙাইতে। পাম্বৈ অমা অদুমক পুথোক্নবা হোৎনৈ। চাউখৎ থৌরাং পুরক্কদবনি হায়বগী ৱাফমদা লেপ্লগা চৎলি। হিন্দুস্তানগী অচৌবা শহরশিংনা ফংলিবা খুদিংমক ঐহাক্কী জুনাগরসু ফংগদবনি। ঐহাক্না মসিগীদমক্তা হোৎনরি। গির সোম্নাথ য়াওনা মসিগী অপুনবা লমদম অসি লাইনীংবগী লমদম্নি হায়না খঙনরিবনি। গির্নারগী তলহতীদা কোইবা চৎপগী ঐহাক্কী মতম অমা লৈরম্মি। সন্তশিংগী মরক্তা লৈবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওরম্মি। সন্ত অমসুং সুরাগী মসিগুম্বা পুংবা, ঐখোয়গী মন্দির, জৈন মীয়ামগী দতাত্রেয়া নীংবগী মফমসু লৈ, মসিদা করি লৈত্রিবগে? লৈবাক পুম্নমক্কী পুক্নিং চিংশিনবা ঙম্বগী মপাঙ্গল ঐখোয়গী লমদমসিদা লৈরে। মরম অদুনা, হিন্দুস্তানগী মীপুম খুদিংবু মফমসিদা শোইদনা লাকহনগদবনি। মসিগীদমক্তা ফেসিলিতী কয়া শেমগৎপা তাবনি, অদুগা থবকশিং অসি শোইদনা পাংথোক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। ঐখোয়গী গিরগী নোংশানা ঙংবা মখোল মালেম্না তাবা পাম্মি। মসি তাবা মতমদা গুজরাতকী মখোলসু তাবা ফংগদৌরিবনি।
চহি ২০সিদা গিরগী নোংশা মশিংনা শরুক অনি হেনগৎলকপবু মালেম্না ঙসি য়েংনরি। হিন্দুস্তানগী মীপুম খুদিংনা চাউথোকচবা ফাওগদবা মওংদা মখোয়গী ঙাক শেনখি। ঐখোয়গী কেশোর এয়র্পোর্ত চাউখৎলকপা মতমদা লমদমসিগী চাউখৎ থৌরাংনা অনৌবা থাক্তা য়ৌগনি। থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লৈরক্কনি। মফমসিদা হোতেল, রেস্তোরেন্ত, তেক্সী, ওতো অমসুং অতোপ্পা খুদোংচাবা কয়া লৈরক্কনি। গুজরাতকী সাউরাস্ত্রা, কৎচ, কথিয়াৱার অসি লৈবাক নীংবগী লমদম্নি। লৈবাক্কী অফবদা অহেনবা মিৎয়েং চঙবা লমদম্নি। অদুনা, ঐহাক্না য়াম্না মরু ওইবা ৱাফম অমা থমজনীংই। লমদম অসিগী মপাঙ্গলদা ঐহাক্না চাউথোকচরি। মফমসিগী বিরজী নোংশানা ঙংবা মখোল তারগা চাউরকপশিংনা মদুগা মাইয়োক্নবগী পাঙ্গলসু লৈদুনা চাউরকখিবনি।
ইচিল ইনাওশিং,
য়ুনিভর্স অসিদা মঙ্গলয়ান অমসুং চন্দ্রয়ান থাদুনা মায় পাকপা ফংবসি ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংগী মমাইনি, ঐখোয়না মসিদা নুংঙাইবা ফাওরিবনি। মসিদা চাউথোকচবা হায়রগা, মখোয়গী মরক্তা গুজরাতকী সাইন্তিস্ত অমত্তা য়াওবদি নত্তে, মখোয়দি তমিল নাদু, কেরলা বেঙ্গালোরদগী ঙাক্তনি। অদুবু, থবক অমা হেক্তা ওইরো, হিন্দুস্তানগী মফম অমত্তগী মীওই অমনা লৈবাক্কী ফনবা থবক অমা তৌবা খুদিংদা ঐখোয় পুম্নমক্না চাউথোকফম থোক্তবরা? ওলিমিপক্সকী খোঙজেল চেন্নরি, হরিয়ানাগী নহা অমনা লৈবাক্কী মচু অহুমগী ফিরাল পায়হল্লি, গোল্দ মেদল লৌদুনা লাক্লি, মহাক্না হরিয়ানাদগী ওইরবসু অদোমসু অদুম নুংঙাইবা ফাওগদবা নত্ত্রো?
ঐহাক্না মসিগুম্বা গুজরাত অসিবু ইকায় খুম্নজরি। অদোম্না অমত্তা ওইবগী মতৌসি ঙাক্তুনা চৎপীয়ু, চাউখৎ থৌরাং হেন্না খুমাং চাউশিলহন্সি। অদুগা চাউখৎ থৌরাংগী থবক কয়া ঙসি হৌদোক্লিবসিনা য়ুম্থোং খুদিংদা য়ৌরকপা ওইসনু। দিৱালী লাকপসিদা অদোম পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। অনৌবা চহিগী মতমসু লাক্লে, অনৌবা ৱারেপ অমগা লোয়ননা চৎমিন্নসি, মসিগীদমক্তা পুম্নমকপু য়াইফ পাউজেল পীজরি।
ভারত ইমানা য়াইফরে, ভারত ইমানা য়াইফরে, ভারত ইমানা য়াইফরে।
ইচিল ইনাওশিংবু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি!
দিস্ক্লেমরঃ ৱারোল অসি প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতীদা থমখিবনি। মসিদি মদুগী ৱাহন্থোক্নি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the foundation stone laying ceremony of development works in Junagadh, Gujarat
19 OCT 2022 10:30PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
It seems that Diwali has come early for you. Be it any day of festival, Dhanteras and Diwali are so near, preparations for the New Year have begun and everyone is immersed in his work and yet so many people are here. As long as I can see, it seems as if the Ganges of blessings is flowing. Jai Girnari! What could be greater enthusiasm than this that saints and seers have come in such a large number to bless me. This is also the land of lions and Narasimha. I express my heartfelt gratitude, especially to the mothers and sisters, who have come in large numbers to bless me.
Brothers and sisters,
Development projects worth more than 4,000 crore rupees for Junagadh, Gir Somnath and Porbandar have either been inaugurated or their foundation stones have been laid. This figure is astonishing for the people. There was a time when the annual budget for the entire Gujarat used to be this much. Today, I am inaugurating and laying the foundation stone of projects worth much more than that during my one-day visit to the land of Gujarat. This is the result of your blessings and the benefits of these development projects will go a long way in making the lives of my fishermen brothers and sisters easier. I always used to say that Junagadh, the capital of the tourism sector of Gujarat, along with Gir Somnath and Porbandar has huge potential. These schemes will result in many employment and self-employment opportunities. I congratulate and extend my best wishes to all of you for these Deepawali gifts which will shower development in the state.
Brothers and sisters,
Today my chest swells with pride because of your blessings. I am happy with the way our team has handled Gujarat after I left Gujarat for Delhi and the way Bhupendrabhai and his team are carrying out rapid development works in Gujarat. What can be more joy than that today Gujarat is developing very fast in all the spheres.
But brothers and sisters,
When we remember the old days and so many elders who are sitting here know how we have spent those days. Out of 10 years, there used to be drought in seven years. We used to yearn for water. On the one hand, nature used to be infuriated as this salty sea water would go deep inside the land. Such was the condition of our land that nothing could be produced here. Kathiawar used to be deserted as people from villages would migrate to Surat and other parts of India for their livelihood. But the hard work that we all put in has now changed the situation. If we do hard work with dedication, then nature even blesses us. You should be proud, brothers. Look at God's grace after 2001. It has been more than 20 years and there has not been a single year of drought. If it is not a blessing, then what is it? On the one hand, there are your blessings and on the other hand, there are blessings of nature. As a result, one can enjoy life with the gifts of development.
There was a time when people used to take special buses to visit Mother Narmada. But time has changed. Today, Mother Narmada is reaching every village of Saurashtra to give her blessings due to the sweet fruits of hard work, brothers. Water has started reaching villages, roads have started getting better and the life of farmers growing fruits and vegetables has changed, brothers. Our respected Governor Acharya Devvrat ji was just telling me that the farmers of Junagadh have adopted natural farming and are engaged in it with full force. And brothers and sisters, the sweetness of the Kesar mango of Junagadh is reaching not only in India, but across the world. India has such a huge sea shore and Gujarat shares a large part of it. But this sea used to be a burden for us in the past. This salty region and the salty air seemed like poison to us. But look at the times, brothers. The sea, which used to be a burden for us, is giving us the fruits of hard work today.
There was a time when the dust particles of the Rann of Kutch used to trouble us. Today, the same Kutch has laid the foundation for the development of Gujarat. Gujarat has faced natural adversities, but it has achieved new heights of progress now, brothers. About 20-25 years ago, we had resolved to change the situation, took the initiative and spent every moment in this regard. Today the young people aged 20-25 years can’t even imagine the situation which existed then. We have tried to usher in better days, friends. We started the Sagarkhedu scheme in Gujarat for the development of our fishermen brothers and sisters. Under this scheme, we emphasized for the safety of our fishermen, their convenience and the necessary infrastructure for their business. And as a result, the export of fish increased seven times in 20 years.
Brothers and sisters, while talking about the exports of fish, I am reminded of an old incident. A delegation from Japan had come to Gujarat when I was the Chief Minister. I was showing a documentary of Gujarat’s development to them which also had a commentary in Japanese language. They were also deeply engrossed in it. Then all of a sudden, some members of that delegation asked me to stop the documentary. I was perplexed why they were asking me to stop the documentary. They told me that along with the sea shore and fishermen shown in the documentary, there were Surimi fish also and now they were finding it difficult to sit here and wanted to relish Surimi fish. Such is the popularity of Surimi fish. It is very difficult to resist the moment one hears about Surimi fish. Today, Surimi fish is very popular in the markets of Gujarat, brothers. Every year, Surimi fish is exported to the tune of hundreds of crores of rupees. Now there is a sea-food park in Valsad from where fish are exported. We are also making new achievements in the fisheries sector.
Brothers and sisters,
The seaside of my Gujarat has got the double benefit of the double engine government in the last eight years. The business of fish and seafood has increased. Earlier, our fishermen used to face lots of problems due to shallowness on the seashore. They found it very difficult to bring their catch of fish to the seashore. We started the campaign to build a fishing harbor in Gujarat and tried to remove the problems of Sagarkhedu. Many large fishing harbors were developed in the last two decades and the old ones were also upgraded. The speed in this work has doubled after the formation of the double engine government. Even today, the foundation stone for developing three fishing harbors has been laid, brothers. You can imagine the economic boom that is going to happen in your area. What a major change is going to come in the lives of the fishermen! The transportation of fish will be very easy from the fishing harbor and exports will also pick up pace. We have also come up with the Drone Policy. Now the drones can carry goods weighing from 20 to 50 kg. Opportunities are being created so that drones can deliver fresh fish to the areas which have no seas, brothers. This is an example of benefits due to development, brothers.
Brothers and sisters,
The double engine government works keeping in mind the needs of my farmer brothers and our villages. One such example is our government’s PM Kisan Samman Nidhi. Two days ago, I deposited two thousand rupees in the accounts of each farmer from Delhi. So far, we have deposited about Rs. 2.25 lakh crore in the account of our farmers, brothers.
Brothers and sisters,
It has also benefited our farmers of Gujarat and thousands of crores of rupees have been deposited in their accounts. This has benefited our small farmers the most who have only one or two hectares of land. This money will be very useful to the farmers who have no means for irrigation and depend on rains. For the first time, our government has provided the benefits of Kisan Credit Cards to farmers, those involved in the animal husbandry and our fishermen of Sagarkhedu. Earlier, this card was meant only for farmers. We have expanded this scheme and extended this benefit to the fishermen and those involved in the animal husbandry. As a result, it has become very easy for our fishermen and herdsmen to get loans from banks. About 3.5 crore people are utilizing this facility, brothers and sisters. They are getting loans at a very low interest. Now they don’t need to go to the money lenders and remain indebted for life. They can now properly use this money for the expansion of their business. This money is very useful to them in buying things like boats, jackets, diesel, oil, etc. And friends, those who return the money within the stipulated time, they don’t have to pay interest. It is zero interest. What can be a bigger benefit than this, friends? The Kisan Credit Cards have made the life of herdsmen very easy. The development of ports in Gujarat in the last two decades has also linked the development of Gujarat with a gateway of prosperity and new capabilities.
Along with strengthening the infrastructure of the entire coastline of the country, we have not only developed ports under the SagarMala project, but we have laid emphasis on port-led development. Today you have witnessed the launch of a huge campaign of SagarMala on the sea coast in Gujarat. The Coastal Highway has been expanded from Central to South Gujarat, including Porbandar, Jamnagar, Devbhoomi Dwarka, Morbi apart from Junagadh. Brothers, this means that the connectivity of the entire coastline of Gujarat is going to be strengthened.
Brothers and sisters,
Several steps taken by the government in the last eight years have ensured that my mothers and sisters can live with dignity. We have made arrangements which have also benefited millions of my mothers and sisters of Gujarat. Therefore, Gujarat has become a ‘Shakti Kawach’ for me. I will always remain indebted to these mothers and sisters. Many campaigns were launched for the country, which directly benefited these mothers and sisters. Millions of toilets were built under the Swachh Bharat Abhiyan. Our sisters from North India say this is a system of pride and honor for us. We relieved the problems of our sisters by building crores of toilets. As a result, their health also improved. We made arrangements to deliver Ujjwala Yojana gas. I congratulate the Bhupendrabhai government for deciding to provide two gas cylinders free of cost, so that Diwali can be celebrated in the houses of our poor also.
Brothers and sisters,
We also ensured that everyone should have the tap water facility. There was a time when the legislators used to write to the Chief Minister in this regard. I am referring to the previous governments. The legislators would demand installation of hand pumps in five villages. There used to be a grand welcome for the Chief Minister who used to accept this demand. There was a time when the people used to wait for the hand pump and your son is today ensuring tap water to every household. When clean water is available, it leads to fewer diseases. Children suffer less and our mothers and sisters are also relieved of many problems.
The Pradhan Mantri Matru Vandana Yojna was introduced so that my mothers and sisters should not have deficiency of nutrients in their body during pregnancy, the infant in the mother’s womb should have proper development and the child should not be born handicapped or born with disability or an underdeveloped body. This Matru Vandana Yojana was launched keeping in mind the concerns of the health of the mothers. If a healthy child is born and if the mother is also healthy, then the future of India is also healthy. Even the houses under the PM Awas Yojana have been provided to the sisters only. It has been my endeavour since my days as Chief Minister of Gujarat to ensure all the government facilities in the name of my sisters. The houses given after the earthquake were also given to the sisters. We are aware of the situation of our mothers and sisters. If there is a farm, it is in the name of a male member of a family. So is the case with shops and vehicles. If the husband passes away, then all these things are passed on to the son. There is nothing in the name of our mothers and sisters. Where should they go in case of any emergency? Therefore, your son has decided that any government house or any other facility will be in the names of our mothers and sisters. Our mothers and sisters, who have been allotted houses today, have become ‘lakhpati’ today. Today our government is expanding women entrepreneurship in villages through self-help groups and Sakhi Mandals. More than eight crore sisters across the country are engaged in self-help groups. Lakhs of sisters in Gujarat are taking advantage of the self-help groups which are known as Sakhi Mandals in Gujarat. The idea was that sisters can get a loan from Mudra Yojana without guarantee. It is a matter of happiness for me that this loan was meant for all, but there are 70 percent sisters who have taken the loan and are involved in small businesses and are also providing employment to 2-3 people.
Brothers and sisters,
When I see the bright future of my young friends, my faith in them grows and new hope beacons. The future of the youth of Gujarat is secure now with the rapid development in Gujarat. I have taken several steps to increase the potential of the youth of the country, including Gujarat, in the last eight years. We have created many opportunities from education to employment and self-employment. A short while ago, I inaugurated the Defence Expo in Gujarat. This will create many opportunities for the youth and will ensure that Gujarat remains on the top.
We have built hundreds of universities and colleges in the country in the last eight years. Many new educational institutions have been made in Gujarat also so that students pursuing higher education in these institutes should brighten the name of their family, villages, state and the country. We are privileged today. Earlier, the youths of Gujarat had to go out of the state for higher studies. The efforts made in the last 20 years have led to the establishment of the best colleges and universities in the state.
Now the new education policy, the National Education Policy, has also been implemented. Now our students will be able to pursue medical and engineering studies here only. Earlier, we did not have English medium schools in villages. And if a child has not studied in the English medium in the eighth or tenth standard, he can’t pursue engineering or medical science and can’t become engineer or doctor. Why? Don’t the children of poor parents have the right to become doctors? Should not the children of poor parents have the right to become doctors? Should they not have the right to become engineers? But a condition was imposed that they could do so only if they knew English. Now we have ensured that they can become doctors and engineers by studying medical science and engineering in their own mother language. This slave mentality must go. Just because they don’t know English, the development journey of the middle class and the poor of the villages should not be stopped. They are equally capable. It is because of them that today India is making a name in the world. Now our youth across the villages are getting the benefit of the Digital India campaign. About 5-6 lakh Common Service Centres have been established in the country and the people in the villages are now offering many services. The poor people in the villages now also have access to the best books of the world on their mobile phones due to affordable Internet services. I also ensured free Wi-Fi services at the railway platforms so that the youth could come there and study. I have seen children at the platforms with their mobile phones and preparing for the UPSC and GPSC exams and clearing them. Today, the best education is available through Digital India. It has also ensured children continuing with their studies in villages. Digital India is giving an opportunity to the youth to sharpen their talent. Anybody wanting to pursue any field can do so through Digital India. He can become a painter, singer and carpenter or can also make a career in the field of dance. He can learn anything that he wishes to by sitting at his home.
Brothers and sisters,
The possibilities of employment have increased due to Digital India. The youth of India are now aiming for world markets. This is the time for Made in India products. Earlier there were only two manufacturing units for mobile phones. This has increased to more than 200 in just eight years. India has exported one million mobile phones to other countries this year. This is our strength. The growth of tourism is directly linked to the infrastructure that we have created. Just imagine how our Madhavpur Fair, the events related to Lord Krishna, became international. Several Chief Ministers of the North-East came to Madhavpur Fair and enjoyed it for about a week. The Girnar ropeway was made possible after crossing several hurdles. The previous governments had problems implementing all these projects. This ropeway became possible after you sent me to Delhi. Now, many people share the photographs of their 80-year-old grandmother bowing to the feet of Maa Amba at Girnar with me. They thank me for fulfilling the wishes of their mothers after the ropeway was made. Now you tell me, will I not get the blessing of that mother?
Brothers and sisters,
We decided to change this situation about two decades ago. Today Girnar ropeway is among the longest ropeways in Asia. Junagadh district boasts of its agricultural products and the fishing industry. Keshod airport has been revived. Recently, I had a meeting with several officers. I asked them if we could expand the airport so that mangoes, other fruits and vegetables could be exported from here. If we expand the airport then foreign tourists can come to see the Gir lions, visit Somnath and Girnar. They asked for some time to make a detailed blueprint. I told them to hurry up because I have to go to Junagadh. Brothers and sisters, when any idea comes to my mind then I put my entire energy into implementing it. I always try to find a way. Believe me, the benefits of all the development works which are available to top cities of India should also be here in Junagadh. I am working in this regard.
This entire region, including Gir Somnath, is known as the land of ascetics and the austerities of Jainacharyas. There was a time when I too used to roam the foothills of Girnar. I am privileged to spend time with the saints. What is not here for our temples, for Jains and also for the worshipers of Dattatreya? The power to attract the whole country lies in the land of my Gir, brothers and sisters. Therefore, we have to draw every Indian here. We have to build arrangements in this regard and I believe that we can do this. The people of the entire world want to hear the roar of the lions of our Gir. In the roar of Gir lions, they hear the roar of Gujarat as well.
The world is watching with pride that the population of the Gir lions has doubled in the last 20 years. We took so much care of them that any Indian would feel proud, brothers and sisters. Once our Keshod airport is developed, the development of the entire region is going to reach new heights. Many employment opportunities will be created. There are so many possibilities of hotels, restaurants, taxis and autos, brothers and sisters. Our Saurashtra, Kutch, Kathiawar in Gujarat is the land of patriots. This is the land which gives top priority to the interests of the nation. Today, I want to discuss a serious issue with you. Those who have grown up amidst the roar of the Gir lions also have the strength to face anything. It is also a pleasure to speak one’s mind with those who have the guts to face any challenge.
Brothers and sisters,
Think over it! Don’t you enjoy the successful launch of Mangalyaan or Chandrayaan in space? Don’t you enjoy the success of our scientists? Speak loudly, whether you enjoy it or not or you feel proud or not. Should you feel less proud because there was no Gujarati scientist in the mission and all the scientists were from the South, from Tamil Nadu, Kerala and Bengaluru? Should we not be proud of any person from any part of India who has done something worthwhile for the country? For example, if a youth from Haryana is taking part in the Olympics and is hoisting the flag of India by winning the gold medal. Won’t you enjoy it even if that boy or girl belongs to Haryana? Did he make India proud or not? Will you not be proud of his achievement?
Brothers,
If somebody practices music in Kashi and the world hails his music, will we be proud of him or not? In our West Bengal, the land of great scholars, the best works of literature, the land of revolutionaries, if there is any good work done by them, will we be happy or not? Nowadays, our films from the South are doing wonders in the world. Even though we may not be knowing the language of South India, if the makers of the South India film industry make records in the world and earn huge profits, will we be proud of them or not? Shouldn’t the entire India welcome it? People from different parts of India might not have seen or comprehended the movie, but still they would be happy. If any person from any place in India, from any caste or language, does something good, then all the people of this country feel proud. But look at the degeneration! People with a perverted mindset and an altogether different thinking have appeared in the last two decades. They are pained if something good happens in Gujarat, if somebody from Gujarat makes a name for himself, if somebody from Gujarat makes progress and if Gujarat makes progress. There are some political parties whose political ideology remains incomplete till they abuse and insult Gujarat and the people of Gujarat, brothers and sisters. Does Gujarat need to face up to them or not?
Gujaratis should do hard work, Gujaratis should do penance and work to provide livelihood to the people of the country, and Gujarat is maligned this way. Do we need to bear this, brothers? I am giving a call from the land of brave heroes that Gujarat will not tolerate the insult of Gujaratis and Gujarat. No one should be insulted in this country. Bengalis should also not be insulted. Not even Tamils should be insulted. The brothers of Kerala should also not be insulted. The efforts, valour and accomplishments of every citizen of the country should be a matter of pride for all of us. The culture of tying them into politics should stop. We will not let the dream of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ be crushed. The hard work done by people like Sardar Saheb should not be allowed to go in vain. Gujarat needs to be made aware, brothers and sisters, from the people who spread despair and who are trying to impose their disappointments and lies on the mind of Gujarat. The unity of Gujarat is the strength of Gujarat. The unified Gujarat has never turned back for the good of the country.
I bow to Gujarat and to the people of Gujarat and urge them to maintain this unity, keep spreading the word of development and keep developing. My best wishes to you for the development opportunities offered to you today. Wishing you a very Happy Diwali! The New Year is also approaching. With new resolutions, once again best wishes to all.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot, brothers and sisters.
Disclaimer: The original speech of the Prime Minister is in Gujarati language, which has been translated here.