Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the foundation stone laying ceremony of development works in Junagadh, Gujarat
19 OCT 2022 10:30PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
It seems that Diwali has come early for you. Be it any day of festival, Dhanteras and Diwali are so near, preparations for the New Year have begun and everyone is immersed in his work and yet so many people are here. As long as I can see, it seems as if the Ganges of blessings is flowing. Jai Girnari! What could be greater enthusiasm than this that saints and seers have come in such a large number to bless me. This is also the land of lions and Narasimha. I express my heartfelt gratitude, especially to the mothers and sisters, who have come in large numbers to bless me.
Brothers and sisters,
Development projects worth more than 4,000 crore rupees for Junagadh, Gir Somnath and Porbandar have either been inaugurated or their foundation stones have been laid. This figure is astonishing for the people. There was a time when the annual budget for the entire Gujarat used to be this much. Today, I am inaugurating and laying the foundation stone of projects worth much more than that during my one-day visit to the land of Gujarat. This is the result of your blessings and the benefits of these development projects will go a long way in making the lives of my fishermen brothers and sisters easier. I always used to say that Junagadh, the capital of the tourism sector of Gujarat, along with Gir Somnath and Porbandar has huge potential. These schemes will result in many employment and self-employment opportunities. I congratulate and extend my best wishes to all of you for these Deepawali gifts which will shower development in the state.
Brothers and sisters,
Today my chest swells with pride because of your blessings. I am happy with the way our team has handled Gujarat after I left Gujarat for Delhi and the way Bhupendrabhai and his team are carrying out rapid development works in Gujarat. What can be more joy than that today Gujarat is developing very fast in all the spheres.
But brothers and sisters,
When we remember the old days and so many elders who are sitting here know how we have spent those days. Out of 10 years, there used to be drought in seven years. We used to yearn for water. On the one hand, nature used to be infuriated as this salty sea water would go deep inside the land. Such was the condition of our land that nothing could be produced here. Kathiawar used to be deserted as people from villages would migrate to Surat and other parts of India for their livelihood. But the hard work that we all put in has now changed the situation. If we do hard work with dedication, then nature even blesses us. You should be proud, brothers. Look at God's grace after 2001. It has been more than 20 years and there has not been a single year of drought. If it is not a blessing, then what is it? On the one hand, there are your blessings and on the other hand, there are blessings of nature. As a result, one can enjoy life with the gifts of development.
There was a time when people used to take special buses to visit Mother Narmada. But time has changed. Today, Mother Narmada is reaching every village of Saurashtra to give her blessings due to the sweet fruits of hard work, brothers. Water has started reaching villages, roads have started getting better and the life of farmers growing fruits and vegetables has changed, brothers. Our respected Governor Acharya Devvrat ji was just telling me that the farmers of Junagadh have adopted natural farming and are engaged in it with full force. And brothers and sisters, the sweetness of the Kesar mango of Junagadh is reaching not only in India, but across the world. India has such a huge sea shore and Gujarat shares a large part of it. But this sea used to be a burden for us in the past. This salty region and the salty air seemed like poison to us. But look at the times, brothers. The sea, which used to be a burden for us, is giving us the fruits of hard work today.
There was a time when the dust particles of the Rann of Kutch used to trouble us. Today, the same Kutch has laid the foundation for the development of Gujarat. Gujarat has faced natural adversities, but it has achieved new heights of progress now, brothers. About 20-25 years ago, we had resolved to change the situation, took the initiative and spent every moment in this regard. Today the young people aged 20-25 years can’t even imagine the situation which existed then. We have tried to usher in better days, friends. We started the Sagarkhedu scheme in Gujarat for the development of our fishermen brothers and sisters. Under this scheme, we emphasized for the safety of our fishermen, their convenience and the necessary infrastructure for their business. And as a result, the export of fish increased seven times in 20 years.
Brothers and sisters, while talking about the exports of fish, I am reminded of an old incident. A delegation from Japan had come to Gujarat when I was the Chief Minister. I was showing a documentary of Gujarat’s development to them which also had a commentary in Japanese language. They were also deeply engrossed in it. Then all of a sudden, some members of that delegation asked me to stop the documentary. I was perplexed why they were asking me to stop the documentary. They told me that along with the sea shore and fishermen shown in the documentary, there were Surimi fish also and now they were finding it difficult to sit here and wanted to relish Surimi fish. Such is the popularity of Surimi fish. It is very difficult to resist the moment one hears about Surimi fish. Today, Surimi fish is very popular in the markets of Gujarat, brothers. Every year, Surimi fish is exported to the tune of hundreds of crores of rupees. Now there is a sea-food park in Valsad from where fish are exported. We are also making new achievements in the fisheries sector.
Brothers and sisters,
The seaside of my Gujarat has got the double benefit of the double engine government in the last eight years. The business of fish and seafood has increased. Earlier, our fishermen used to face lots of problems due to shallowness on the seashore. They found it very difficult to bring their catch of fish to the seashore. We started the campaign to build a fishing harbor in Gujarat and tried to remove the problems of Sagarkhedu. Many large fishing harbors were developed in the last two decades and the old ones were also upgraded. The speed in this work has doubled after the formation of the double engine government. Even today, the foundation stone for developing three fishing harbors has been laid, brothers. You can imagine the economic boom that is going to happen in your area. What a major change is going to come in the lives of the fishermen! The transportation of fish will be very easy from the fishing harbor and exports will also pick up pace. We have also come up with the Drone Policy. Now the drones can carry goods weighing from 20 to 50 kg. Opportunities are being created so that drones can deliver fresh fish to the areas which have no seas, brothers. This is an example of benefits due to development, brothers.
Brothers and sisters,
The double engine government works keeping in mind the needs of my farmer brothers and our villages. One such example is our government’s PM Kisan Samman Nidhi. Two days ago, I deposited two thousand rupees in the accounts of each farmer from Delhi. So far, we have deposited about Rs. 2.25 lakh crore in the account of our farmers, brothers.
Brothers and sisters,
It has also benefited our farmers of Gujarat and thousands of crores of rupees have been deposited in their accounts. This has benefited our small farmers the most who have only one or two hectares of land. This money will be very useful to the farmers who have no means for irrigation and depend on rains. For the first time, our government has provided the benefits of Kisan Credit Cards to farmers, those involved in the animal husbandry and our fishermen of Sagarkhedu. Earlier, this card was meant only for farmers. We have expanded this scheme and extended this benefit to the fishermen and those involved in the animal husbandry. As a result, it has become very easy for our fishermen and herdsmen to get loans from banks. About 3.5 crore people are utilizing this facility, brothers and sisters. They are getting loans at a very low interest. Now they don’t need to go to the money lenders and remain indebted for life. They can now properly use this money for the expansion of their business. This money is very useful to them in buying things like boats, jackets, diesel, oil, etc. And friends, those who return the money within the stipulated time, they don’t have to pay interest. It is zero interest. What can be a bigger benefit than this, friends? The Kisan Credit Cards have made the life of herdsmen very easy. The development of ports in Gujarat in the last two decades has also linked the development of Gujarat with a gateway of prosperity and new capabilities.
Along with strengthening the infrastructure of the entire coastline of the country, we have not only developed ports under the SagarMala project, but we have laid emphasis on port-led development. Today you have witnessed the launch of a huge campaign of SagarMala on the sea coast in Gujarat. The Coastal Highway has been expanded from Central to South Gujarat, including Porbandar, Jamnagar, Devbhoomi Dwarka, Morbi apart from Junagadh. Brothers, this means that the connectivity of the entire coastline of Gujarat is going to be strengthened.
Brothers and sisters,
Several steps taken by the government in the last eight years have ensured that my mothers and sisters can live with dignity. We have made arrangements which have also benefited millions of my mothers and sisters of Gujarat. Therefore, Gujarat has become a ‘Shakti Kawach’ for me. I will always remain indebted to these mothers and sisters. Many campaigns were launched for the country, which directly benefited these mothers and sisters. Millions of toilets were built under the Swachh Bharat Abhiyan. Our sisters from North India say this is a system of pride and honor for us. We relieved the problems of our sisters by building crores of toilets. As a result, their health also improved. We made arrangements to deliver Ujjwala Yojana gas. I congratulate the Bhupendrabhai government for deciding to provide two gas cylinders free of cost, so that Diwali can be celebrated in the houses of our poor also.
Brothers and sisters,
We also ensured that everyone should have the tap water facility. There was a time when the legislators used to write to the Chief Minister in this regard. I am referring to the previous governments. The legislators would demand installation of hand pumps in five villages. There used to be a grand welcome for the Chief Minister who used to accept this demand. There was a time when the people used to wait for the hand pump and your son is today ensuring tap water to every household. When clean water is available, it leads to fewer diseases. Children suffer less and our mothers and sisters are also relieved of many problems.
The Pradhan Mantri Matru Vandana Yojna was introduced so that my mothers and sisters should not have deficiency of nutrients in their body during pregnancy, the infant in the mother’s womb should have proper development and the child should not be born handicapped or born with disability or an underdeveloped body. This Matru Vandana Yojana was launched keeping in mind the concerns of the health of the mothers. If a healthy child is born and if the mother is also healthy, then the future of India is also healthy. Even the houses under the PM Awas Yojana have been provided to the sisters only. It has been my endeavour since my days as Chief Minister of Gujarat to ensure all the government facilities in the name of my sisters. The houses given after the earthquake were also given to the sisters. We are aware of the situation of our mothers and sisters. If there is a farm, it is in the name of a male member of a family. So is the case with shops and vehicles. If the husband passes away, then all these things are passed on to the son. There is nothing in the name of our mothers and sisters. Where should they go in case of any emergency? Therefore, your son has decided that any government house or any other facility will be in the names of our mothers and sisters. Our mothers and sisters, who have been allotted houses today, have become ‘lakhpati’ today. Today our government is expanding women entrepreneurship in villages through self-help groups and Sakhi Mandals. More than eight crore sisters across the country are engaged in self-help groups. Lakhs of sisters in Gujarat are taking advantage of the self-help groups which are known as Sakhi Mandals in Gujarat. The idea was that sisters can get a loan from Mudra Yojana without guarantee. It is a matter of happiness for me that this loan was meant for all, but there are 70 percent sisters who have taken the loan and are involved in small businesses and are also providing employment to 2-3 people.
Brothers and sisters,
When I see the bright future of my young friends, my faith in them grows and new hope beacons. The future of the youth of Gujarat is secure now with the rapid development in Gujarat. I have taken several steps to increase the potential of the youth of the country, including Gujarat, in the last eight years. We have created many opportunities from education to employment and self-employment. A short while ago, I inaugurated the Defence Expo in Gujarat. This will create many opportunities for the youth and will ensure that Gujarat remains on the top.
We have built hundreds of universities and colleges in the country in the last eight years. Many new educational institutions have been made in Gujarat also so that students pursuing higher education in these institutes should brighten the name of their family, villages, state and the country. We are privileged today. Earlier, the youths of Gujarat had to go out of the state for higher studies. The efforts made in the last 20 years have led to the establishment of the best colleges and universities in the state.
Now the new education policy, the National Education Policy, has also been implemented. Now our students will be able to pursue medical and engineering studies here only. Earlier, we did not have English medium schools in villages. And if a child has not studied in the English medium in the eighth or tenth standard, he can’t pursue engineering or medical science and can’t become engineer or doctor. Why? Don’t the children of poor parents have the right to become doctors? Should not the children of poor parents have the right to become doctors? Should they not have the right to become engineers? But a condition was imposed that they could do so only if they knew English. Now we have ensured that they can become doctors and engineers by studying medical science and engineering in their own mother language. This slave mentality must go. Just because they don’t know English, the development journey of the middle class and the poor of the villages should not be stopped. They are equally capable. It is because of them that today India is making a name in the world. Now our youth across the villages are getting the benefit of the Digital India campaign. About 5-6 lakh Common Service Centres have been established in the country and the people in the villages are now offering many services. The poor people in the villages now also have access to the best books of the world on their mobile phones due to affordable Internet services. I also ensured free Wi-Fi services at the railway platforms so that the youth could come there and study. I have seen children at the platforms with their mobile phones and preparing for the UPSC and GPSC exams and clearing them. Today, the best education is available through Digital India. It has also ensured children continuing with their studies in villages. Digital India is giving an opportunity to the youth to sharpen their talent. Anybody wanting to pursue any field can do so through Digital India. He can become a painter, singer and carpenter or can also make a career in the field of dance. He can learn anything that he wishes to by sitting at his home.
Brothers and sisters,
The possibilities of employment have increased due to Digital India. The youth of India are now aiming for world markets. This is the time for Made in India products. Earlier there were only two manufacturing units for mobile phones. This has increased to more than 200 in just eight years. India has exported one million mobile phones to other countries this year. This is our strength. The growth of tourism is directly linked to the infrastructure that we have created. Just imagine how our Madhavpur Fair, the events related to Lord Krishna, became international. Several Chief Ministers of the North-East came to Madhavpur Fair and enjoyed it for about a week. The Girnar ropeway was made possible after crossing several hurdles. The previous governments had problems implementing all these projects. This ropeway became possible after you sent me to Delhi. Now, many people share the photographs of their 80-year-old grandmother bowing to the feet of Maa Amba at Girnar with me. They thank me for fulfilling the wishes of their mothers after the ropeway was made. Now you tell me, will I not get the blessing of that mother?
Brothers and sisters,
We decided to change this situation about two decades ago. Today Girnar ropeway is among the longest ropeways in Asia. Junagadh district boasts of its agricultural products and the fishing industry. Keshod airport has been revived. Recently, I had a meeting with several officers. I asked them if we could expand the airport so that mangoes, other fruits and vegetables could be exported from here. If we expand the airport then foreign tourists can come to see the Gir lions, visit Somnath and Girnar. They asked for some time to make a detailed blueprint. I told them to hurry up because I have to go to Junagadh. Brothers and sisters, when any idea comes to my mind then I put my entire energy into implementing it. I always try to find a way. Believe me, the benefits of all the development works which are available to top cities of India should also be here in Junagadh. I am working in this regard.
This entire region, including Gir Somnath, is known as the land of ascetics and the austerities of Jainacharyas. There was a time when I too used to roam the foothills of Girnar. I am privileged to spend time with the saints. What is not here for our temples, for Jains and also for the worshipers of Dattatreya? The power to attract the whole country lies in the land of my Gir, brothers and sisters. Therefore, we have to draw every Indian here. We have to build arrangements in this regard and I believe that we can do this. The people of the entire world want to hear the roar of the lions of our Gir. In the roar of Gir lions, they hear the roar of Gujarat as well.
The world is watching with pride that the population of the Gir lions has doubled in the last 20 years. We took so much care of them that any Indian would feel proud, brothers and sisters. Once our Keshod airport is developed, the development of the entire region is going to reach new heights. Many employment opportunities will be created. There are so many possibilities of hotels, restaurants, taxis and autos, brothers and sisters. Our Saurashtra, Kutch, Kathiawar in Gujarat is the land of patriots. This is the land which gives top priority to the interests of the nation. Today, I want to discuss a serious issue with you. Those who have grown up amidst the roar of the Gir lions also have the strength to face anything. It is also a pleasure to speak one’s mind with those who have the guts to face any challenge.
Brothers and sisters,
Think over it! Don’t you enjoy the successful launch of Mangalyaan or Chandrayaan in space? Don’t you enjoy the success of our scientists? Speak loudly, whether you enjoy it or not or you feel proud or not. Should you feel less proud because there was no Gujarati scientist in the mission and all the scientists were from the South, from Tamil Nadu, Kerala and Bengaluru? Should we not be proud of any person from any part of India who has done something worthwhile for the country? For example, if a youth from Haryana is taking part in the Olympics and is hoisting the flag of India by winning the gold medal. Won’t you enjoy it even if that boy or girl belongs to Haryana? Did he make India proud or not? Will you not be proud of his achievement?
Brothers,
If somebody practices music in Kashi and the world hails his music, will we be proud of him or not? In our West Bengal, the land of great scholars, the best works of literature, the land of revolutionaries, if there is any good work done by them, will we be happy or not? Nowadays, our films from the South are doing wonders in the world. Even though we may not be knowing the language of South India, if the makers of the South India film industry make records in the world and earn huge profits, will we be proud of them or not? Shouldn’t the entire India welcome it? People from different parts of India might not have seen or comprehended the movie, but still they would be happy. If any person from any place in India, from any caste or language, does something good, then all the people of this country feel proud. But look at the degeneration! People with a perverted mindset and an altogether different thinking have appeared in the last two decades. They are pained if something good happens in Gujarat, if somebody from Gujarat makes a name for himself, if somebody from Gujarat makes progress and if Gujarat makes progress. There are some political parties whose political ideology remains incomplete till they abuse and insult Gujarat and the people of Gujarat, brothers and sisters. Does Gujarat need to face up to them or not?
Gujaratis should do hard work, Gujaratis should do penance and work to provide livelihood to the people of the country, and Gujarat is maligned this way. Do we need to bear this, brothers? I am giving a call from the land of brave heroes that Gujarat will not tolerate the insult of Gujaratis and Gujarat. No one should be insulted in this country. Bengalis should also not be insulted. Not even Tamils should be insulted. The brothers of Kerala should also not be insulted. The efforts, valour and accomplishments of every citizen of the country should be a matter of pride for all of us. The culture of tying them into politics should stop. We will not let the dream of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ be crushed. The hard work done by people like Sardar Saheb should not be allowed to go in vain. Gujarat needs to be made aware, brothers and sisters, from the people who spread despair and who are trying to impose their disappointments and lies on the mind of Gujarat. The unity of Gujarat is the strength of Gujarat. The unified Gujarat has never turned back for the good of the country.
I bow to Gujarat and to the people of Gujarat and urge them to maintain this unity, keep spreading the word of development and keep developing. My best wishes to you for the development opportunities offered to you today. Wishing you a very Happy Diwali! The New Year is also approaching. With new resolutions, once again best wishes to all.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot, brothers and sisters.
Disclaimer: The original speech of the Prime Minister is in Gujarati language, which has been translated here.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ জুনাগড়ত উন্নয়নমূলক কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
19 OCT 2022 10:30PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
এনেকুৱা লাগিছে যে আপোনালোকৰ বাবে দীপাৱলী আগতেই আহিছে। উৎসৱৰ যিকোনো দিনেই হওক, ধনতেৰাছ আৰু দীপাৱলী একেবাৰে কাষ পাইছে, নতুন বছৰৰ প্ৰস্তুতি আৰম্ভ হৈছে আৰু সকলোৱে তেওঁলোকৰ কামত নিমজ্জিত হৈ আছে আৰু তথাপিও ইমান মানুহ ইয়ালৈ আহিছে। যিমান দূৰলৈকে মই দেখিছোঁ, এনে লাগে যেন আশীৰ্বাদৰ গংগা বৈ আছে। জয় গিৰ্নাৰী! ইয়াতকৈ ডাঙৰ উৎসাহ আৰু কি হ’ব পাৰে যে ইমান বৃহৎ সংখ্যক সাধু দৰ্শক মোক আশীৰ্বাদ দিবলৈ আহিছে। এয়াও সিংহ আৰু নৰসিংহৰ দেশ। বিশেষকৈ মোক আশীৰ্বাদ দিবলৈ অহা বৃহৎ সংখ্যক মাতৃ-ভগ্নীৰ প্ৰতি আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
ভাই-ভনীসকল,
জুনাগড়, গিৰ সোমনাথ আৰু পোৰবন্দৰৰ বাবে প্ৰায় ৪,০০০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ লগতে আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। এই পৰিমাণে জনসাধাৰণক বিস্ময় কৰি তুলিছে। এটা সময় আছিল যেতিয়া সমগ্ৰ গুজৰাটৰ বাৰ্ষিক বাজেট ইমানেই আছিল। আজি গুজৰাট ভূমিলৈ এদিনীয়া ভ্ৰমণৰ সময়ত তাতকৈ বহু বেছি মূল্যৰ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছো। এয়া আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদৰ ফল আৰু এই উন্নয়ন প্ৰকল্পসমূহৰ সুফল মোৰ মাছমৰীয়া ভাই-ভনীসকলৰ জীৱন সহজ কৰি তোলাত বহুখিনি সহায় কৰিব। মই প্ৰায়ে কৈছিলোঁ যে গুজৰাটৰ পৰ্যটন খণ্ডৰ ৰাজধানী জুনাগড়ৰ লগতে গিৰ সোমনাথ আৰু পোৰবন্দৰৰ বিপুল সম্ভাৱনা আছে। এই আঁচনিসমূহৰ ফলত বহুতো লোকৰ কৰ্মসংস্থাপন আৰু আত্মসংস্থাপনৰ সুবিধা হ’ব। ৰাজ্যৰ উন্নয়নৰ বৰষুণ দিব পৰা এই দীপাৱলী উপহাৰৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
ভাই-ভনীসকল,
আজি আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদৰ বাবে গৌৰৱেৰে মোৰ বুকুখন ফুলি উঠিছে। গুজৰাট এৰি দিল্লীলৈ যোৱাৰ পিছত আমাৰ দলটোৱে গুজৰাটক যিদৰে চম্ভালিছে আৰু গুজৰাটত ভূপেন্দ্ৰভাই আৰু তেওঁৰ দলটোৱে যিদৰে দ্ৰুত উন্নয়নমূলক কাম-কাজ চলাই আছে তাক লৈ মই সুখী অনুভৱ কৰিছো। ইয়াতকৈ আনন্দ কি হ’ব পাৰে আজি গুজৰাট সকলো ক্ষেত্ৰতে অতি দ্ৰুতগতিত বিকশিত হৈছে।
কিন্তু ভাই-ভনীসকল,
যেতিয়া আমি পুৰণি দিনবোৰ মনত পেলাওঁ আৰু ইয়াত বহি থকা ইমানবোৰ বয়োজ্যেষ্ঠই জানে আমি সেই দিনবোৰ কেনেকৈ পাৰ কৰিছিলোঁ। ১০ বছৰৰ ভিতৰত সাত বছৰত খৰাং হৈছিল। আমি আগতে পানীৰ বাবে হাহাকাৰ কৰিছিলোঁ। এফালে প্ৰকৃতি আগতে খৰাং হৈ পৰিছিল কাৰণ এই সাগৰৰ নিমখীয়া পানী ভূ-গৰ্ভৰ গভীৰতালৈ যায়। আমাৰ মাটিৰ এনে অৱস্থা আছিল যে ইয়াত একো উৎপাদন কৰিব পৰা নাছিল। গাঁৱৰ পৰা মানুহে জীৱিকাৰ বাবে ছুৰাট আৰু ভাৰতৰ অন্যান্য প্ৰান্তলৈ প্ৰব্ৰজন কৰাৰ বাবে কাঠিয়াৱাৰ আগতে জনশূন্য হৈ পৰিছিল। কিন্তু আমি সকলোৱে যি কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিলোঁ, তাৰ ফলত এতিয়া পৰিস্থিতি সলনি হৈছে। যদি আমি নিষ্ঠাৰে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰোঁ, তেন্তে প্ৰকৃতিয়ে আমাক আনকি আশীৰ্বাদ দিয়ে। গৌৰৱ কৰা উচিত ভাইসকল। ২০০১ চনৰ পিছত ঈশ্বৰৰ কৃপা চাওকচোন ২০বছৰতকৈও অধিক সময়ৰ পাছতো এটা বছৰো খৰাং হোৱা নাই। এয়া আশীৰ্বাদ নহয় নো কি? এফালে আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ আৰু আনফালে প্ৰকৃতিৰ আশীৰ্বাদ আছে। ফলত বিকাশৰ উপহাৰেৰে লোকসকলে জীৱন উপভোগ কৰিব পাৰিছে।
এটা সময় আছিল যেতিয়া মানুহে মা নৰ্মদাক চাবলৈ বিশেষ বাছত উঠিছিল। কিন্তু সময় সলনি হৈছে। আজি মাতৃ নৰ্মদাই কষ্টৰ মধুৰ ফলৰ বাবে আশীৰ্বাদ দিবলৈ সৌৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিখন গাঁৱত উপনীত হৈছে ভাইসকল। গাঁৱে-ভূঞে পানী পাবলৈ লৈছে, ৰাস্তা-ঘাট ভাল হৈছে আৰু ফল-মূল খেতি কৰা কৃষকৰ জীৱন সলনি হৈছে ভাইসকল। আমাৰ সন্মানীয় ৰাজ্যপাল আচাৰ্য দেৱব্ৰত জীয়ে মাত্ৰ মোক কৈছিল যে জুনাগড়ৰ কৃষকসকলে জৈৱিক কৃষি পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিছে আৰু পূৰ্ণ শক্তিৰে তাত নিয়োজিত হৈ আছে। আৰু ভাই-ভনীসকল, জুনাগড়ৰ কেশৰ আমৰ সোৱাদ কেৱল ভাৰততে নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বত বিয়পি পৰিছে। ভাৰতৰ ইমান বিশাল সাগৰীয় উপকূল আছে আৰু তাৰ এটা বৃহৎ অংশ গুজৰাটত আছে। কিন্তু এই সাগৰ পূৰ্বতে আমাৰ বাবে বোজা হৈ আছিল। এই নিমখীয়া অঞ্চল আৰু নিমখীয়া বতাহ আমাৰ বাবে বিষ যেন লাগিছিল। কিন্তু সময়বোৰ চাওক ভাইসকল। আগতে আমাৰ বাবে বোজা হৈ থকা সাগৰখনে আজি আমাক কষ্টৰ ফল দিছে।
এটা সময় আছিল যেতিয়া কচ্চৰ ৰণৰ ধূলিৰ কণাবোৰে আমাক অসুবিধা দিছিল। আজি একেই কচ্চই গুজৰাটৰ উন্নয়নৰ ভেটি স্থাপন কৰিছে। গুজৰাট প্ৰাকৃতিক প্ৰতিকূলতাৰ সন্মুখীন হৈছে, কিন্তু এতিয়া প্ৰগতিৰ নতুন উচ্চতা লাভ কৰিছে ভাইসকল। প্ৰায় ২০-২৫ বছৰ আগতে আমি পৰিস্থিতি সলনি কৰাৰ সংকল্প লৈছিলোঁ, উদ্যোগ লৈছিলোঁ আৰু এই ক্ষেত্ৰত প্ৰতিটো মুহূৰ্ত ব্যয় কৰিছিলোঁ। আজি ২০-২৫ বছৰ বয়সৰ যুৱক-যুৱতীসকলে তেতিয়া যি পৰিস্থিতি আছিল সেয়া কল্পনাও কৰিব নোৱাৰে৷ আমি ভাল দিনৰ সূচনা কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছো বন্ধুসকল। আমাৰ মাছমৰীয়া ভাই-ভনীসকলৰ উন্নয়নৰ বাবে আমি গুজৰাটত সাগৰখেদু আঁচনি আৰম্ভ কৰিছিলোঁ৷ এই আঁচনিৰ অধীনত আমি আমাৰ মাছমৰীয়াসকলৰ সুৰক্ষা, তেওঁলোকৰ সুবিধা আৰু তেওঁলোকৰ ব্যৱসায়ৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিলো। আৰু ফলত ২০ বছৰত মাছৰ ৰপ্তানি সাতগুণ বৃদ্ধি পালে।
ভাই-ভনীসকল, মাছৰ ৰপ্তানিৰ কথা কওঁতে এটা পুৰণি ঘটনাৰ কথা মনত পৰিছে। মই মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ থকাৰ সময়ত জাপানৰ পৰা এটা প্ৰতিনিধি দল গুজৰাটলৈ আহিছিল। মই তেওঁলোকক গুজৰাটৰ বিকাশৰ এখন তথ্যচিত্ৰ দেখুৱাই আছিলো য’ত জাপানী ভাষাৰ ধাৰাভাষ্যও আছিল। তেওঁলোকো তাত গভীৰভাৱে নিমগ্ন হৈ পৰিছিল। তাৰ পিছত হঠাতে সেই প্ৰতিনিধি দলটোৰ একাংশ সদস্যই মোক তথ্যচিত্ৰখন বন্ধ কৰিবলৈ ক’লে। মই বিমোৰত পৰিলোঁ যে তেওঁলোকে মোক কিয় তথ্যচিত্ৰখন বন্ধ কৰিবলৈ কৈছে। তেওঁলোকে মোক ক’লে যে তথ্যচিত্ৰখনত দেখুওৱা সাগৰৰ উপকূল আৰু মাছমৰীয়াসকলৰ লগতে ছুৰিমি মাছো আছে আৰু এতিয়া তেওঁলোকে ইয়াত বহিবলৈ অসুবিধা পাইছে আৰু ছুৰিমি মাছৰ সোৱাদ ল’ব বিচাৰিছে। ছুৰিমি মাছৰ জনপ্ৰিয়তা এনেকুৱাই। ছুৰিমি মাছৰ কথা শুনাৰ পাছত মনটো বুজাই ৰখাটো অতি কঠিন। আজি গুজৰাটৰ বজাৰত ছুৰিমি মাছ খুবেই জনপ্ৰিয় হৈ পৰিছে ভাই সকল। প্ৰতি বছৰে শ শ কোটি টকা ছুৰিমী মাছ ৰপ্তানি কৰা হয়। এতিয়া ভালছাদত এখন সাগৰীয় খাদ্য উদ্যান আছে য’ৰ পৰা মাছ ৰপ্তানি কৰা হয়। মীন খণ্ডতো আমি নতুন নতুন সাফল্য লাভ কৰি আছো।
ভাই-ভনীসকল,
মোৰ গুজৰাটৰ সাগৰৰ উপূকুলত বিগত আঠ বছৰত ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ দুগুণ সুবিধা হৈছে৷ মাছ, সাগৰীয় খাদ্যৰ ব্যৱসায় বৃদ্ধি পাইছে। আগতে আমাৰ মাছমৰীয়াসকলে সাগৰৰ উপকূলত অগভীৰতাৰ বাবে বহু সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছিল। তেওঁলোকে মাছ ধৰা মাছবোৰ সাগৰৰ পাৰলৈ আনিবলৈ বৰ অসুবিধা পাইছিল। আমি গুজৰাটত মাছ ধৰা বন্দৰ নিৰ্মাণৰ অভিযান আৰম্ভ কৰি সাগৰখেডুৰ সমস্যাবোৰ দূৰ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিলো। যোৱা দুটা দশকত বহুতো বৃহৎ মাছ ধৰা বন্দৰ গঢ়ি তোলা হৈছিল আৰু পুৰণিবোৰো উন্নীত কৰা হৈছিল। ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ গঠনৰ পিছতে এই কামত গতি দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। আজিও তিনিটা মাছ ধৰা বন্দৰ উন্নয়নৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে ভাইসকল। আপোনাৰ অঞ্চলত যি অৰ্থনৈতিক উত্থান হ’ব সেয়া আপোনালোকে কল্পনাহে কৰিব পাৰে। মাছমৰীয়াসকলৰ জীৱনলৈ কি এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আহিবলৈ গৈ আছে! মাছ ধৰা বন্দৰৰ পৰা মাছ পৰিবহণ অতি সহজ হ’ব আৰু ৰপ্তানিও গতি বৃদ্ধি পাব। আমি ড্ৰোন পলিচিও গ্ৰহণ কৰিছো। এতিয়া ড্ৰোনে ২০ৰ পৰা ৫০ কেজি ওজনৰ সামগ্ৰী কঢ়িয়াব পাৰিব। যিবোৰ অঞ্চলত সাগৰ নাই, সেইবোৰ অঞ্চললৈ ড্ৰোনেৰে সতেজ মাছ যোগান ধৰিব পৰাকৈ সুযোগ সৃষ্টি কৰা হৈছে, ভাইসকল। উন্নয়নৰ বাবে হোৱা সুবিধাৰ উদাহৰণ এয়া ভাইসকল।
ভাই-ভনীসকল,
মোৰ কৃষক ভাই সকল আৰু আমাৰ গাওঁ সমূহৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে কাম কৰে। তেনে এটা উদাহৰণ হ’ল আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি। দুদিন আগতে দিল্লীৰ পৰা প্ৰতিজন কৃষকৰ একাউণ্টত দুহেজাৰ টকাকৈ জমা কৰিছিলোঁ। এতিয়ালৈকে আমি আমাৰ কৃষকৰ একাউণ্টত ২.২৫ লাখ কোটি টকা জমা কৰিছো, ভাই সকল।
ভাই-ভনীসকল,
ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ গুজৰাটৰ কৃষকসকলো উপকৃত হৈছে আৰু তেওঁলোকৰ একাউণ্টত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা জমা হৈছে। ইয়াৰ ফলত আমাৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকল সৰ্বাধিক লাভৱান হৈছে যিসকলৰ মাত্ৰ এক বা দুহেক্টৰ মাটি আছে। জলসিঞ্চনৰ কোনো উপায় নথকা আৰু বৰষুণৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল কৃষকসকলৰ বাবে এই ধন অতি উপযোগী হ’ব। প্ৰথমবাৰৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰে কৃষক, পশুপালনৰ লগত জড়িত আৰু সাগৰখেডুৰ আমাৰ মাছমৰীয়াসকলক কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে। আগতে এই কাৰ্ডখন কেৱল কৃষকৰ বাবেহে আছিল। আমি এই আঁচনিখন সম্প্ৰসাৰণ কৰিছো আৰু এই সুবিধা মাছমৰীয়া আৰু পশুপালনৰ লগত জড়িতসকললৈ আগবঢ়াইছো। ফলত আমাৰ মাছমৰীয়া আৰু পশুপালকসকলে বেংকৰ পৰা ঋণ লোৱাটো অতি সহজ হৈ পৰিছে। প্ৰায় ৩.৫ কোটি লোকে এই সুবিধা ব্যৱহাৰ কৰি আছে, ভাই-ভনীসকল। অতি কম সুতত ঋণ পাইছে। এতিয়া তেওঁলোকে ঋণদাতাসকলৰ ওচৰলৈ গৈ আজীৱন ঋণী হৈ থকাৰ প্ৰয়োজন নাই। তেওঁলোকে এতিয়া এই ধন নিজৰ ব্যৱসায় সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে সঠিকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰিব। এই টকা তেওঁলোকৰ বাবে নাও, জেকেট, ডিজেল, তেল আদি বস্তু কিনাত বহুত উপযোগী আৰু বন্ধুসকল, যিসকলে নিৰ্দিষ্ট সময়ৰ ভিতৰত টকা ঘূৰাই দিয়ে, তেওঁলোকে সুত দিব নালাগে। ই সুত শূন্য। ইয়াতকৈ ডাঙৰ লাভ কি হ’ব পাৰে বন্ধুসকল? কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ জৰিয়তে পশুপালকৰ জীৱন অতি সহজ হৈ পৰিছে। যোৱা দুটা দশকত গুজৰাটৰ বন্দৰৰ বিকাশে গুজৰাটৰ বিকাশকো সমৃদ্ধিৰ দুৱাৰ আৰু নতুন সামৰ্থ্যৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে।
সমগ্ৰ দেশৰ উপকূলৰ আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে আমি কেৱল সাগৰমালা প্ৰকল্পৰ অধীনত বন্দৰ উন্নয়ন কৰাই নহয়, বন্দৰ নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। আজি আপোনালোকে গুজৰাটৰ সাগৰৰ উপকূলত সাগৰমালাৰ এক বিশাল অভিযান আৰম্ভ কৰাৰ সাক্ষী হৈছে। জুনাগড়ৰ উপৰি পোৰবন্দৰ, জামনগৰ, দেৱভূমি দ্বাৰকা, মৰ্বিকে ধৰি মধ্যৰ পৰা দক্ষিণ গুজৰাটলৈ উপকূলীয় ঘাইপথ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। ভাইসকল, ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল সমগ্ৰ গুজৰাটৰ উপকূলৰ সংযোগ শক্তিশালী হ’বলৈ গৈ আছে৷
ভাই-ভনীসকল,
বিগত আঠ বছৰত চৰকাৰে লোৱা কেইবাটাও পদক্ষেপে মোৰ মা-ভনীসকলে যাতে মৰ্যাদাৰে জীয়াই থাকিব পাৰে তাৰ বাবে সুনিশ্চিত হৈছে। আমি এনে ব্যৱস্থা কৰিছো যিবোৰে গুজৰাটৰ লাখ লাখ মা-ভনীকো উপকৃত কৰিছে। সেয়ে গুজৰাট মোৰ বাবে ‘শক্তি কবচ’ হৈ পৰিছে৷ এই মাতৃ-ভনীসকলৰ ওচৰত মই সদায় ঋণী হৈ থাকিম। দেশৰ বাবে বহুতো অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত এই মাতৃ-ভগ্নীসকল প্ৰত্যক্ষভাৱে উপকৃত হৈছিল। স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ অধীনত লাখ লাখ শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। উত্তৰ ভাৰতৰ আমাৰ ভগ্নীসকলে কয় যে এয়া আমাৰ বাবে গৌৰৱ আৰু সন্মানৰ ব্যৱস্থা। কোটি কোটি শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰি আমি ভগ্নীসকলৰ সমস্যাৰ পৰা উপশম পালোঁ। ফলত তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্যৰো উন্নতি হ’ল। আমি উজ্জ্বলা যোজনা গেছ ডেলিভাৰী কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰিলো। ভূপেন্দ্ৰভাই চৰকাৰে দুটাকৈ গেছ চিলিণ্ডাৰ বিনামূলীয়াকৈ দিয়াৰ সিদ্ধান্ত লোৱাৰ বাবে মই অভিনন্দন জনাইছো, যাতে আমাৰ দুখীয়াৰ ঘৰতো দীপাৱলী উদযাপন কৰিব পৰা যায়।
ভাই-ভনীসকল,
আমিও নিশ্চিত কৰিলোঁ যে সকলোৰে নলযোগে পানীৰ সুবিধা থাকিব লাগে। এটা সময় আছিল যেতিয়া বিধায়কসকলে এই সন্দৰ্ভত মুখ্যমন্ত্ৰীলৈ চিঠি লিখিছিল। মই আগৰ চৰকাৰবোৰৰ কথা কৈছোঁ। ৫খন গাঁৱত হেণ্ডপাম্প স্থাপনৰ বিধায়কসকলে দাবী জনাই। পূৰ্বতে এই দাবী মানি লোৱা মুখ্যমন্ত্ৰীগৰাকীৰ বাবে এক ভব্য আদৰণি হৈছিল। এটা সময় আছিল যেতিয়া ৰাইজে হেণ্ড পাম্পৰ বাবে অপেক্ষা কৰিছিল আৰু আপোনাৰ ল'ৰাটোৱে আজি প্ৰতিটো ঘৰত নলসংযোগী পানী নিশ্চিত কৰি আছে। যেতিয়া বিশুদ্ধ পানী পোৱা যায় তেতিয়া ৰোগ কম হয়। শিশুৱে কম কষ্ট পায় আৰু আমাৰ মা-ভনীসকলো বহু সমস্যাৰ পৰা মুক্ত হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মাত্ৰু বন্দন যোজনাৰ প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল যাতে গৰ্ভাৱস্থাত মোৰ মা-ভনী সকলৰ শৰীৰত পুষ্টিকৰ উপাদানৰ অভাৱ নহয়, মাতৃৰ গৰ্ভত থকা কেঁচুৱাটোৰ বিকাশ সঠিক হয় আৰু সন্তানটো প্ৰতিবন্ধী হৈ জন্ম নহয় বা শাৰীৰিকভাৱে অক্ষম নহয়৷ মাতৃসকলৰ স্বাস্থ্যৰ কথাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এই মাত্রু বন্দন যোজনা আৰম্ভ কৰা হৈছিল। যদি এটা সুস্থ সন্তান জন্ম হয় আৰু মাতৃগৰাকীও যদি সুস্থ হয়, তেন্তে ভাৰতৰ ভবিষ্যতো সুস্থ হ’ব। আনকি প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত থকা ঘৰবোৰো কেৱল ভগ্নীসকলকহে যোগান ধৰা হৈছে। গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ থকা দিনৰে পৰা মোৰ ভগ্নীসকলৰ নামত সকলো চৰকাৰী সা-সুবিধা সুনিশ্চিত কৰাটো মোৰ প্ৰচেষ্টা আছিল। ভূমিকম্পৰ পিছত দিয়া ঘৰবোৰো ভগ্নীসকলক দিয়া হৈছিল। আমি আমাৰ মা-ভনীসকলৰ অৱস্থাৰ প্ৰতি সচেতন। যদি খেতিপথাৰ থাকে তেন্তে সেইখন পৰিয়ালৰ পুৰুষ সদস্যৰ নামত। দোকান আৰু বাহনৰ ক্ষেত্ৰতো তেনেকুৱাই। যদি স্বামীৰ মৃত্যু হয়, তেন্তে এই সকলো বস্তু পুত্ৰৰ হাতত অৰ্পণ হয়। আমাৰ মা-ভগ্নীসকলৰ নামত একোৱেই নাই। কোনো ধৰণৰ জৰুৰীকালীন অৱস্থাত ক’লৈ যাব লাগে? সেয়ে আপোনালোকৰ পুত্ৰই সিদ্ধান্ত লৈছে যে যিকোনো চৰকাৰী ঘৰ বা আন যিকোনো সুবিধা আমাৰ মাতৃ-ভগ্নীৰ নামত হ’ব। আজি ঘৰ আবণ্টন দিয়া আমাৰ মাতৃ-ভগ্নীসকল ‘লাখপতি’ হৈ পৰিছে৷ আজি আমাৰ চৰকাৰে আত্মসহায়ক গোট আৰু সখী মণ্ডলৰ জৰিয়তে গাঁৱে-ভূঞে মহিলা উদ্যোগীকৰণৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰি আছে। সমগ্ৰ দেশতে ৮ কোটিৰো অধিক ভগ্নী আত্মসহায়ক গোটত নিয়োজিত হৈ আছে। গুজৰাটত সখী মণ্ডল নামেৰে জনাজাত আত্মসহায়ক গোটৰ সুযোগ লৈছে গুজৰাটৰ লাখ লাখ ভগ্নীয়ে। চিন্তা এই যে ভগ্নীসকলে মুদ্ৰা যোজনাৰ পৰা কোনো নিশ্চয়তা অবিহনে ঋণ লাভ কৰিব পাৰে। মোৰ বাবে সুখৰ কথা যে এই ঋণ সকলোৰে বাবে আছিল, কিন্তু ৭০ শতাংশ ভগ্নীয়ে ঋণ লৈ ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ৰ সৈতে জড়িত হোৱাৰ লগতে ২-৩ জন লোককো কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰি আছে।
ভাই-ভনীসকল,
যেতিয়া মই মোৰ তৰুণ বন্ধুসকলৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যত প্ৰত্যক্ষ কৰো, তেতিয়া তেওঁলোকৰ ওপৰত মোৰ বিশ্বাস বাঢ়ি যায় আৰু নতুন আশাৰ ৰশ্মি প্ৰতিফলন হয়। গুজৰাটৰ দ্ৰুত বিকাশৰ লগে লগে এতিয়া গুজৰাটৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভৱিষ্যতো সুৰক্ষিত। বিগত আঠ বছৰত গুজৰাটকে ধৰি দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধিৰ বাবে মই কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। আমি শিক্ষাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কৰ্মসংস্থাপন আৰু আত্মসংস্থাপনলৈকে বহুতো সুযোগ সৃষ্টি কৰিছো। অলপ আগতে গুজৰাটত ডিফেন্স এক্সপ’ৰ উদ্বোধন কৰিছিলোঁ৷ ইয়াৰ ফলত যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বহু সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ব আৰু গুজৰাট যাতে শীৰ্ষত থাকিব সেয়া নিশ্চিত হ’ব।
বিগত আঠ বছৰত আমি দেশত শ শ বিশ্ববিদ্যালয়-মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰিছো। গুজৰাটতো বহু নতুন শিক্ষানুষ্ঠান নিৰ্মাণ কৰা হৈছে যাতে এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহত উচ্চ শিক্ষা গ্ৰহণ কৰা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে নিজৰ পৰিয়াল, গাঁও, ৰাজ্য আৰু দেশৰ নাম উজ্জ্বল কৰি তোলে। আমি আজি বিশেষ সুবিধাসম্পন্ন দেশত পৰিণত হৈছো। ইয়াৰ পূৰ্বে গুজৰাটৰ যুৱক-যুৱতীসকলে উচ্চ শিক্ষাৰ বাবে ৰাজ্যৰ বাহিৰলৈ যাব লগা হৈছিল। বিগত ২০ বছৰত হাতত লোৱা প্ৰচেষ্টাৰ ফলত ৰাজ্যখনত শ্ৰেষ্ঠ মহাবিদ্যালয়, বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন হৈছে।
এতিয়া নতুন শিক্ষানীতি, ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষানীতিও কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। এতিয়া আমাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে কেৱল ইয়াতেই মেডিকেল আৰু ইঞ্জিনিয়াৰিঙৰ পঢ়া-শুনা কৰিব পাৰিব। আগতে গাঁৱে-ভূঞে আমাৰ ইংৰাজী মাধ্যমৰ বিদ্যালয় নাছিল। আৰু যদি শিশুৱে অষ্টম বা দশম শ্ৰেণীত ইংৰাজী মাধ্যমত পঢ়া নাই তেন্তে ইঞ্জিনিয়াৰিং বা চিকিৎসা বিজ্ঞানত নামভৰ্তি কৰিব নোৱাৰে আৰু অভিযন্তা বা চিকিৎসক হ’ব নোৱাৰে। কিয়? দুখীয়া পিতৃ-মাতৃৰ সন্তানৰ চিকিৎসক হোৱাৰ অধিকাৰ নাই নেকি? দুখীয়া পিতৃ-মাতৃৰ সন্তানৰ চিকিৎসক হোৱাৰ অধিকাৰ থকা উচিত নহয়নে? অভিযন্তা হোৱাৰ অধিকাৰ তেওঁলোকৰ থাকিব নালাগেনে? কিন্তু এটা চৰ্ত আৰোপ কৰা হ’ল যে তেওঁলোকে ইংৰাজী জানিলেহে কৰিব পাৰিব। এতিয়া আমি নিশ্চিত কৰিছো যে তেওঁলোকে নিজৰ মাতৃভাষাত চিকিৎসা বিজ্ঞান আৰু অভিযান্ত্ৰিক অধ্যয়ন কৰি চিকিৎসক-অভিযন্তা হ’ব পাৰে। এই দাসত্ব মানসিকতা আঁতৰিবই লাগিব। কেৱল ইংৰাজী নাজানে বুলিয়েই মধ্যবিত্ত আৰু গাঁৱৰ দুখীয়াৰ উন্নয়ন যাত্ৰা বন্ধ কৰিব নালাগে। তেওঁলোক সমানেই সক্ষম। তেওঁলোকৰ বাবেই আজি ভাৰতে বিশ্বত নাম উজলাবলৈ ধৰিছে। এতিয়া সমগ্ৰ গাঁৱৰ আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযানৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। দেশত প্ৰায় ৫-৬ লাখ কমন চাৰ্ভিচ চেণ্টাৰ স্থাপন কৰা হৈছে আৰু গাঁৱৰ ৰাইজে এতিয়া বহুতো সেৱা আগবঢ়াইছে। গাঁৱৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলেও এতিয়া সুলভ মূল্যৰ ইণ্টাৰনেট সেৱাৰ বাবে মোবাইলত বিশ্বৰ শ্ৰেষ্ঠ কিতাপসমূহো লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। ৰে’লৱে প্লেটফৰ্মত বিনামূলীয়া ৱাই-ফাই সেৱাও নিশ্চিত কৰিলোঁ যাতে যুৱক-যুৱতীসকলে তালৈ আহি পঢ়া-শুনা কৰিব পাৰে। প্লেটফৰ্মত ল'ৰা-ছোৱালীয়ে মোবাইল লৈ ইউপিএছচি আৰু জিপিএছচিৰ পৰীক্ষাৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাই উত্তীৰ্ণ হোৱা দেখিছোঁ। আজি ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ জৰিয়তে উত্তম শিক্ষা লাভ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও শিশুৱে গাঁৱে-ভূঞে পঢ়া-শুনা অব্যাহত ৰখাটো নিশ্চিত কৰিছে। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই যুৱক-যুৱতীসকলক নিজৰ প্ৰতিভা চোকা কৰাৰ সুযোগ দিছে। যিকোনো ক্ষেত্ৰতে আগবাঢ়িব বিচৰা কোনো ব্যক্তিয়ে ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ জৰিয়তে কৰিব পাৰে। তেওঁ এজন চিত্ৰশিল্পী, গায়ক আৰু কাঠমিস্ত্ৰী হ’ব পাৰে বা নৃত্যৰ ক্ষেত্ৰতো কেৰিয়াৰ গঢ়িব পাৰে। ঘৰত বহি নিজৰ ইচ্ছামতে যিকোনো কথা শিকিব পাৰে।
ভাই-ভনীসকল,
ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপনৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এতিয়া বিশ্ব বজাৰৰ বাবে লক্ষ্য ৰাখিছে। মেড ইন ইণ্ডিয়াৰ সামগ্ৰীৰ বাবে এই সময়। পূৰ্বে মোবাইলৰ বাবে মাত্ৰ দুটা নিৰ্মাণ ইউনিট আছিল। মাত্ৰ আঠ বছৰতে এই সংখ্যা বৃদ্ধি পাই ২০০ৰো অধিক হৈছে। ভাৰতে চলিত বৰ্ষত আন দেশলৈ ১০লাখ মোবাইল ৰপ্তানি কৰিছে। এয়াই আমাৰ শক্তি। পৰ্যটনৰ বৃদ্ধি আমি সৃষ্টি কৰা আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে জড়িত। কল্পনা কৰকচোন, আমাৰ মাধৱপুৰ মেলা, ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণৰ সৈতে জড়িত অনুষ্ঠানবোৰ কেনেকৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় হৈ পৰিল। উত্তৰ-পূবৰ কেইবাজনো মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে মাধৱপুৰ মেলালৈ আহি প্ৰায় এসপ্তাহ ধৰি উপভোগ কৰিছিল। কেইবাটাও বাধা অতিক্ৰম কৰি সম্ভৱ হৈ উঠিছিল গিৰ্নাৰ ৰজ্জুপথ। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ এই সকলোবোৰ প্ৰকল্প ৰূপায়ণ কৰাত সমস্যা হৈছিল। আপোনালোকে মোক দিল্লীলৈ পঠোৱাৰ পিছতে এই ৰজ্জুপথ সম্ভৱ হৈ উঠিল। এতিয়া গিৰ্নাৰত মা অম্বাৰ চৰণত প্ৰণাম কৰা ৮০ বছৰীয়া আইতাকৰ ফটোবোৰ বহুতে মোৰ লগত শ্বেয়াৰ কৰে। ৰজ্জুপথ বনোৱাৰ পিছত মাতৃৰ ইচ্ছা পূৰণ কৰাৰ বাবে তেওঁলোকে মোক ধন্যবাদ জনাইছে। এতিয়া আপোনালোকে কওক, সেই মাতৃগৰাকীৰ আশীৰ্বাদ মই পাম নে নাপাম?
ভাই-ভনীসকল,
আমি প্ৰায় দুটা দশকৰ আগতে এই পৰিস্থিতি সলনি কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিলো। আজি গিৰ্নাৰ ৰজ্জুপথ এছিয়াৰ আটাইতকৈ দীঘল ৰজ্জুপথৰ ভিতৰত অন্যতম। জুনাগড় জিলাই কৃষিজাত সামগ্ৰী আৰু মাছ ধৰা উদ্যোগৰ বাবে গৌৰৱ কৰে। কেশোড বিমানবন্দৰ পুনৰুজ্জীৱিত হৈছে৷ শেহতীয়াকৈ কেইবাজনো বিষয়াৰ সৈতে মোৰ এখন বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছিল। মই তেওঁলোকক সুধিলোঁ যে আমি বিমানবন্দৰটো সম্প্ৰসাৰণ কৰিব নোৱাৰে নে যাতে ইয়াৰ পৰা আম, অন্যান্য ফল-মূল আৰু শাক-পাচলি ৰপ্তানি কৰিব পৰা যায়। যদি আমি বিমানবন্দৰটো সম্প্ৰসাৰণ কৰো তেন্তে বিদেশী পৰ্যটক গিৰ অভয়াৰণ্যৰ সিংহ চাবলৈ, সোমনাথ আৰু গিৰ্নাৰ চাবলৈ আহিব। বিশদ ব্লুপ্ৰিণ্ট বনাবলৈ কিছু সময় বিচাৰিলে। মই জুনাগড়লৈ যাব লাগিব বাবে খৰধৰ কৰিবলৈ ক’লোঁ৷ ভাই-ভনীসকল, যেতিয়া মোৰ মনলৈ কোনো ধাৰণা আহে তেতিয়া মই ইয়াক কাৰ্যকৰী কৰাত মোৰ সম্পূৰ্ণ শক্তি প্ৰয়োগ কৰো। মই সদায় এটা উপায় বিচাৰিবলৈ চেষ্টা কৰো। বিশ্বাস কৰক, ভাৰতৰ শীৰ্ষ চহৰসমূহত যিবোৰ উন্নয়নমূলক কামৰ সুবিধা আছে, সেইবোৰৰ সুবিধাও এই জুনাগড়ত হ’ব লাগে। এই ক্ষেত্ৰত মই কাম কৰি আছো।
গিৰ সোমনাথকে ধৰি এই সমগ্ৰ অঞ্চলটো তপস্যা আৰু জৈনাচাৰ্য্যৰ তপস্যাৰ দেশ হিচাপে জনা যায়। এটা সময় আছিল ময়ো গিৰ্নাৰৰ পাদদেশত ঘূৰি ফুৰিছিলোঁ। সাধুসকলৰ লগত সময় কটাবলৈ মোৰ সৌভাগ্য হৈছে। আমাৰ মন্দিৰৰ বাবে, জৈনসকলৰ বাবে আৰু লগতে দত্তাত্ৰেয়ৰ উপাসকসকলৰ বাবে ইয়াত কি নাই? গোটেই দেশক আকৰ্ষণ কৰাৰ শক্তি মোৰ গিৰৰ মাজত নিহিত হৈ আছে, ভাই-ভনীসকল। সেয়ে আমি ইয়াত প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ মনোযোগ আকৰ্ষণ কৰিব লাগিব। আমি এই ক্ষেত্ৰত ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিব লাগিব আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে আমি এই কাম কৰিব পাৰিম। আমাৰ গিৰৰ সিংহৰ গৰ্জন সমগ্ৰ বিশ্বৰ জনসাধাৰণে শুনিব বিচাৰে। গিৰ সিংহৰ গৰ্জনত গুজৰাটৰ গৰ্জনো শুনিবলৈ পায়।
বিশ্বই গৌৰৱেৰে চাই আছে যে যোৱা ২০ বছৰত গিৰ সিংহৰ সংখ্যা দুগুণ হৈছে। আমি সেইবোৰৰ ইমান যত্ন লৈছিলো যে যিকোনো ভাৰতীয়ই গৌৰৱ অনুভৱ কৰিব, ভাই-ভনীসকল। আমাৰ কেশোড বিমানবন্দৰটো উন্নয়ন হ’লেই সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ উন্নয়নে নতুন উচ্চতাত উপনীত হ’বলৈ গৈ আছে৷ বহুতো কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব। হোটেল, ৰেষ্টুৰেণ্ট, টেক্সি আৰু অ’টো, ভাই-ভনীৰ ইমানবোৰ সম্ভাৱনা আছে। গুজৰাটৰ আমাৰ সৌৰাষ্ট্ৰ, কচ্চ, কঠিয়াৱাৰ দেশপ্ৰেমীৰ ভূমি। এইখনেই সেই ভূমি যিয়ে জাতিৰ স্বাৰ্থক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে। আজি আপোনালোকৰ লগত এটা গুৰুতৰ বিষয় আলোচনা কৰিব বিচাৰিছো। গিৰ সিংহৰ গৰ্জনৰ মাজত যিসকল ডাঙৰ-দীঘল হৈছে, তেওঁলোকৰো যিকোনো কথাৰ সন্মুখীন হোৱাৰ শক্তি আছে। যিকোনো প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’বলৈ সাহস থকা সকলৰ লগত নিজৰ মনৰ কথা ক’বলৈও আনন্দৰ কথা।
ভাই-ভনীসকল,
ইয়াৰ ওপৰত চিন্তা কৰক! মহাকাশত মংগলযান বা চন্দ্ৰযানৰ সফল উৎক্ষেপণ উপভোগ কৰা নাইনে? আমাৰ বিজ্ঞানীসকলৰ সফলতা উপভোগ নকৰেনে? আপোনালোকে ভাল পাওক বা নাপাওক বা গৌৰৱ অনুভৱ কৰক বা নকৰক, চিঞৰি কওক। মিছনত কোনো গুজৰাটী বিজ্ঞানী নাছিল আৰু সকলো বিজ্ঞানী দক্ষিণৰ, তামিলনাডু, কেৰেলা আৰু বাংগালুৰুৰ আছিল বাবে আপুনি কম গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছিল নেকি? ভাৰতৰ যিকোনো প্ৰান্তৰ পৰা অহা কোনো ব্যক্তিক লৈ আমি গৌৰৱ কৰা উচিত নহয়নে যিয়ে দেশৰ বাবে কিবা এটা মূল্যৱান কাম কৰিছে? যেনে, যদি হাৰিয়ানাৰ এজন যুৱকে অলিম্পিকত অংশ লৈ সোণৰ পদক লাভ কৰি ভাৰতৰ পতাকা উত্তোলন কৰি আছে। সেই ল’ৰা বা ছোৱালীজনী হাৰিয়ানাৰ হ’লেও ভাল নাপাবনে? তেওঁ ভাৰতক গৌৰৱান্বিত কৰিছিল নে নাই? তেওঁৰ এই কৃতিত্বক লৈ আপুনি গৌৰৱ নকৰিবনে?
ভাইসকল,
যদি কাশীত কোনোবাই সংগীতৰ অনুশীলন কৰে আৰু বিশ্বই তেওঁৰ সংগীতৰ প্ৰশংসা কৰে, তেন্তে আমি তেওঁক লৈ গৌৰৱ কৰিম নে নকৰিম? আমাৰ পশ্চিম বংগত, মহান পণ্ডিতৰ দেশ, শ্ৰেষ্ঠ সাহিত্যৰ ৰচনা, বিপ্লৱী সকলৰ দেশ, তেওঁলোকৰ দ্বাৰা যদি কিবা ভাল কাম কৰা হয়, তেন্তে আমি সুখী হ’ম নে নহ’ম? আজিকালি আমাৰ দক্ষিণৰ ছবিবোৰে পৃথিৱীত চমৎকাৰ কৰি আছে। যদিও আমি হয়তো দক্ষিণ ভাৰতৰ ভাষা নাজানো, দক্ষিণ ভাৰতৰ চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগৰ নিৰ্মাতাসকলে যদি বিশ্বত অভিলেখ গঢ়ি বিপুল লাভ কৰে, তেন্তে আমি তেওঁলোকক লৈ গৌৰৱ কৰিম নে নকৰোঁ? সমগ্ৰ ভাৰতে ইয়াক আদৰি লোৱা উচিত নহয়নে? ভাৰতৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ মানুহে হয়তো চিনেমাখন চোৱা বা বুজি নাপালেহেঁতেন, কিন্তু তথাপিও তেওঁলোক সুখী হ’লহেঁতেন। ভাৰতৰ কোনো ঠাইৰ, যিকোনো জাতি বা ভাষাৰ কোনো ব্যক্তিয়ে যদি কিবা ভাল কাম কৰে, তেন্তে এই দেশৰ সকলো ৰাইজে গৌৰৱ অনুভৱ কৰে। কিন্তু অৱক্ষয়টো চাওকচোন! বিকৃত মানসিকতা আৰু সম্পূৰ্ণ বেলেগ চিন্তাধাৰাৰ মানুহ বিগত দুটা দশকত আবিৰ্ভাৱ হৈছে। গুজৰাটত ভাল কিবা এটা হ’লে, গুজৰাটৰ কোনোবাই যদি নাম উজলাই লয়, গুজৰাটৰ কোনোবাই যদি অগ্ৰগতি লাভ কৰে আৰু গুজৰাটে অগ্ৰগতি লাভ কৰে তেন্তে তেওঁলোকৰ কষ্ট হয়। গুজৰাট আৰু গুজৰাটবাসী, ভাই-ভনীক গালি-গালাজ আৰু অপমান নকৰালৈকে একাংশ ৰাজনৈতিক দলৰ ৰাজনৈতিক মতাদৰ্শ অসম্পূৰ্ণ হৈয়েই থাকে। গুজৰাটে তেওঁলোকৰ মুখামুখি হোৱাৰ প্ৰয়োজন আছে নে নাই?
গুজৰাটীয়ে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰক, গুজৰাটীয়ে তপস্যা কৰি দেশবাসীক জীৱিকাৰ ব্যৱস্থা কৰিবলৈ কাম কৰক, গুজৰাটক এনেদৰে কলুসিত কৰা হয়। এইটো আমি সহ্য কৰিব লাগিব নেকি ভাইসকল? মই সাহসী বীৰ দেশৰ পৰা এটা আহ্বান জনাইছো যে গুজৰাটী আৰু গুজৰাটৰ অপমান গুজৰাটে সহ্য নকৰে। এই দেশত কাকো অপমান কৰা উচিত নহয়। বঙালীকো অপমান কৰা উচিত নহয়। আনকি তামিলকো অপমান কৰা উচিত নহয়। কেৰেলাৰ ভাতৃসকলকো অপমান কৰা উচিত নহয়। দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ প্ৰচেষ্টা, শৌৰ্য্য আৰু সাফল্য আমাৰ সকলোৰে বাবে গৌৰৱৰ বিষয় হ’ব লাগে। তেওঁলোকক ৰাজনীতিত বান্ধি ৰখাৰ সংস্কৃতি বন্ধ হোৱা উচিত। ‘এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ৰ সপোনত আমি বাধা দিবলৈ নিদিওঁ। চৰ্দাৰ চাহেবৰ দৰে মানুহে কৰা কষ্ট অথলে যাবলৈ দিয়া উচিত নহয়। হতাশা বিয়পোৱা আৰু গুজৰাটৰ মনত নিজৰ হতাশা আৰু মিছা কথা জাপি দিবলৈ চেষ্টা কৰা লোকসকলৰ পৰা গুজৰাটক সজাগ কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে ভাই-ভনীসকল। গুজৰাটৰ ঐক্যই গুজৰাটৰ শক্তি। দেশৰ মংগলৰ বাবে ঐক্যবদ্ধ গুজৰাট কেতিয়াও পিছুৱাই যোৱা নাই।
গুজৰাটৰ ওচৰত আৰু গুজৰাটবাসীলৈ প্ৰণাম জনাইছো আৰু এই ঐক্য বজাই ৰাখিবলৈ, উন্নয়নৰ বাক্য প্ৰচাৰ কৰি থাকিবলৈ আৰু বিকশিত হৈ থাকিবলৈ আহ্বান জনাইছো। আজি আপোনালোকলৈ আগবঢ়োৱা উন্নয়নৰ সুযোগৰ বাবে পুনৰ বাবে আপোনালোকক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। দীপাৱলীৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ! নতুন বছৰো ওচৰ চাপি আহিছে।
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
বহুত বহুত ধন্যবাদ, ভাই-ভনীসকল,