প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰত মহাত্মা গান্ধী সমাৰোহ আৰু প্ৰদৰ্শনী কেন্দ্ৰত ডেফএক্সপ’, ২২ৰ উদ্বোধনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
19 OCT 2022 2:59PM by PIB Guwahati
গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল আচাৰ্য দেৱব্ৰত জী, দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ৰাজনাথ সিং জী, গুজৰাটৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ ভাই পেটেল, গুজৰাট চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী জগদীশ ভাই, মন্ত্ৰীপৰিষদৰ অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল, চিডিএছ জেনেৰেল অনিল চৌহান জী, বায়ু সেনাৰ মুৰব্বী এয়াৰ শ্বীফ মাৰ্ছেল বি আৰ চৌধৰী, নৌ সেনাৰ মুৰব্বী এডমাইৰেল আৰ. হৰিকুমাৰ, স্থল সেনাৰ মুৰব্বী জেনেৰেল মনোজ পাণ্ডে, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল, বিদেশৰ পৰা অহা গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল, ভদ্ৰ-পুৰুষ মহিলাসকল,
গুজৰাটৰ ভূমিৰ শক্তিশালী, সক্ষম আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ এই মহোৎসৱলৈ আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক আদৰণি জনাইছো৷ দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে আপোনালোকক আদৰণি জনোৱাটো যিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ, সিমানেই এই ভূমিৰ সন্তান হিচাপে আপোনালোক সকলোকে আদৰণি জনাবলৈ পাই গৌৰৱবোধ কৰিছো৷ ডেফএক্সপ’-২০২২ৰ এই আয়োজনে নতুন ভাৰতৰ এনে ভব্য ছবি প্ৰতিফলিত কৰিছে, যাৰ সংকল্প আমি অমৃতকালত লৈছো৷ ইয়াত ৰাষ্ট্ৰৰ বিকাশো আছে, ৰাজ্যসমূহৰ সহযোগিতাও আছে৷ ইয়াত যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তিও আছে, যুৱক-যুৱতীসকলৰ সপোনো আছে৷ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সংকল্পও আছে, যুৱক-যুৱতীসকলৰ সাহসো আছে, যুৱক-যুৱতীসকলৰ সামৰ্থ্যও আছে৷ ইয়াত বিশ্বৰ বাবে আশাও আছে, বন্ধু ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ বাবে সহযোগিতাৰো বহু সুযোগ আছে৷
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত ইয়াৰ আগতেও ডিফেন্স এক্সপ’ অনুষ্ঠিত হৈ আহিছে, কিন্তু এইবাৰৰ ডিফেন্স এক্সপ’ অভূতপূৰ্ব, ই এক নতুন আৰম্ভণিৰ ইংগিত দিয়ে। এইখন দেশত এনে প্ৰথমখন ডিফেন্স এক্সপ’’, য’ত কেৱল ভাৰতীয় কোম্পানীয়েহে অংশগ্ৰহণ কৰিছে, কেৱল মেড ইন ইণ্ডিয়া প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলিয়েহে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে এটা ডিফেন্স এক্সপ’ত ভাৰতৰ ভূমিত, লৌহ মানৱ চৰ্দাৰ পেটেলৰ এই ভূমিৰ পৰা ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ ঘাম, নিজৰ দেশৰ কোম্পানী, আমাৰ বিজ্ঞানী, আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ শক্তিৰ দ্বাৰা তৈয়াৰী বিভিন্ন সামগ্ৰী আজি আমি বিশ্বৰ সন্মুখত আমাৰ শক্তিৰ পৰিচয় দিবলৈ সক্ষম হৈছো। ইয়াত ভাৰতীয় উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত কিছুমান যৌথ উদ্যোগ, এমএছএমই আৰু শতাধিক ষ্টাৰ্টআপৰ সৈতে গঠিত ১৩০০ৰো অধিক প্ৰদৰ্শক আছে। এক প্ৰকাৰে ইয়াত আপোনালোক সকলোৱে আৰু দেশবাসী আৰু বিশ্বৰ জনসাধাৰণে একেলগে ক্ষমতা আৰু সম্ভাৱনা দুয়োটাৰে আভাস দেখিবলৈ পাইছে। এই সম্ভাৱনাসমূহ বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৪৫০ৰো অধিক বুজাবুজি চুক্তি আৰু চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি বহুদিনৰ আগতে এই অনুষ্ঠানটো আয়োজন কৰিব বিচাৰিছিলো। গুজৰাটৰ জনসাধাৰণে এই কথা ভালদৰে জানে। কিছুমান পৰিস্থিতিৰ বাবে আমি সময় সলনি কৰিবলগীয়া হৈছিল, যাৰ বাবে সামান্য পলম হৈছে। বিদেশৰ পৰা আহিবলগীয়া অতিথিসকলেও অসুবিধা পাইছিল যদিও দেশৰ এতিয়ালৈকে হোৱা আটাইতকৈ ডাঙৰ ডিফেন্স এক্সপ’য়ে আৰম্ভ কৰিছে এক শক্তিশালী নতুন ভৱিষ্যত। মই জানো যে ইয়াৰ ফলত কিছুমান দেশত অসুবিধাৰ সৃষ্টি হৈছে, কিন্তু বৃহৎ সংখ্যক বিভিন্ন দেশ আমাৰ লগত ইতিবাচক মনোভাৱ লৈ আহিছে।
বন্ধুসকল,
মই আনন্দিত যে ভাৰতৰ ৫৩খন আফ্ৰিকান বন্ধু দেশে আমাৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই থিয় দিছে, যি সময়ত ভাৰতে এই ভৱিষ্যতৰ সুযোগসমূহ গঢ় দিছে। এই উপলক্ষে দ্বিতীয় ভাৰত-আফ্ৰিকা প্ৰতিৰক্ষা আলোচনাও আৰম্ভ হ’ব। ভাৰত আৰু আফ্ৰিকান দেশসমূহৰ এই বন্ধুত্ব, এই সম্পৰ্ক সেই পুৰণি বিশ্বাসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল, যিটো সময়ৰ লগে লগে শক্তিশালী হৈ আহিছে, নতুন মাত্ৰাক স্পৰ্শ কৰিছে। মই আফ্ৰিকাৰ পৰা অহা মোৰ বন্ধুসকলক ক’ব বিচাৰিছো যে আজি আপোনালোকে যি গুজৰাট ভূমিলৈ আহিছে, সেই ৰাজ্যৰ সৈতে আফ্ৰিকাৰ অতি পুৰণি আৰু অন্তৰংগ সম্পৰ্ক আছে। আফ্ৰিকাত চলা প্ৰথমখন ৰে’ল নিৰ্মাণৰ কামত ইয়াৰ গুজৰাটৰ কচ্চৰ পৰা মানুহ আফ্ৰিকালৈ গৈছিল আৰু জটিল সময়ত আমাৰ শ্ৰমিকসকলে অধ্যৱসায়েৰে কাম কৰিছিল আৰু আফ্ৰিকাত আধুনিক ৰে’লপথৰ ভেটি স্থাপন কৰাত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছিল। কেৱল ইমানেই নহয়, আজি আফ্ৰিকালৈ গ’লে দোকান শব্দটো শুনাটো সাধাৰণ কথা, এই দোকান শব্দটো গুজৰাটী৷ ৰুটী, ভাজি আফ্ৰিকাৰ জীৱনৰ লগত জড়িত শব্দ। আনকি মহাত্মা গান্ধীৰ দৰে বিশ্বজনীন নেতাৰ বাবেও যদি গুজৰাট তেওঁৰ জন্মস্থান আছিল, তেন্তে আফ্ৰিকা আছিল তেওঁৰ প্ৰথম কৰ্মস্থলী। আফ্ৰিকাৰ প্ৰতি এই আত্মীয়তা আৰু আপোনত্ব ভাৱ এতিয়াও ভাৰতৰ বৈদেশিক নীতিৰ মূলতে আছে। ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাত যেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বই ভেকচিনক লৈ চিন্তিত হৈ পৰিছিল, তেতিয়া ভাৰতে আমাৰ আফ্ৰিকান বন্ধু দেশসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দি ভেকচিনটো যোগান ধৰিছিল। ঔষধৰ পৰা আৰম্ভ কৰি শান্তি অভিযানলৈকে আমি আফ্ৰিকাৰ সৈতে কান্ধত কান্ধত থিয় দিবলৈ চেষ্টা কৰিছো। এতিয়া প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত আমাৰ মাজত হোৱা সহযোগিতা আৰু সমন্বয়ে এই সম্পৰ্কসমূহক এক নতুন উচ্চতা প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
এই অনুষ্ঠানৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ হৈছে ‘ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চল প্লাছ’ৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীসকলৰ সমাৰোহ। ইয়াত আমাৰ ৪৬খন বন্ধুত্বপূৰ্ণ দেশে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। আজি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ পৰা বিশ্ব বাণিজ্যলৈকে সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তা বিশ্বৰ অগ্ৰাধিকাৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। ২০১৫চনত মই অঞ্চলটোত সকলোৰে বাবে নিৰাপত্তা আৰু বৃদ্ধিৰ দৃষ্টিভংগী অৰ্থাৎ মৰিচাছত ‘সাগৰ’ৰ দৃষ্টিভংগীও আগবঢ়াইছিলো। ছিংগাপুৰত অনুষ্ঠিত হোৱা শ্বাংগ্ৰী লা ডাইলগত কোৱাৰ দৰে আফ্ৰিকান উপকূলৰ পৰা আমেৰিকালৈকে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত ভাৰতৰ আলোচনাত সকলোকে সামৰি লোৱা। আজি বিশ্বায়নৰ যুগত বাণিজ্যিক নৌসেনাৰ ভূমিকাও সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। ভাৰতৰ পৰা বিশ্বৰ আশা বাঢ়িছে আৰু মই বিশ্ববাসীক আশ্বাস দিব বিচাৰিছো। আপোনালোকৰ আশা পূৰণৰ বাবে ভাৰতে সকলো প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিব। আমি কেতিয়াও পিছ হুহকি নাযাওঁ। সেয়ে এই ডিফেন্স এক্সপ’ ভাৰতৰ প্ৰতি বিশ্বজোৰা আস্থাৰ প্ৰতীক। ইমানবোৰ দেশৰ সান্নিধ্যৰ জৰিয়তে গুজৰাটৰ ভূমিত বিশ্বৰ বিশাল সম্ভাৱনা একত্ৰিত হৈছে। এই অনুষ্ঠানলৈ মই ভাৰতৰ সকলো বন্ধুত্বপূৰ্ণ দেশ আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰতিনিধিক আন্তৰিকতাৰে আদৰণি জনাইছো। গুজৰাটবাসী আৰু বিশেষকৈ মুখ্যমন্ত্ৰী ভূপেন্দ্ৰ ভাই পেটেল, তেওঁৰ সমগ্ৰ দলটোক এই ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছোঁ। গুজৰাটৰ উন্নয়নৰ বাবে পৰিচয়, দেশ আৰু বিশ্বত ঔদ্যোগিক সামৰ্থ্য আজি এই ডিফেন্স এক্সপ’য়ে গুজৰাটৰ পৰিচয়ক এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিছে। আগন্তুক সময়ত গুজৰাট প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰও হ’ব, যি ভাৰতৰ নিৰাপত্তা আৰু কৌশলগত সামৰ্থ্যতো বহুখিনি অৰিহণা যোগাব বুলি মই দৃঢ় বিশ্বাসী।
বন্ধুসকল,
মই কেৱল স্ক্ৰীণখনলৈ চাই আছিলো, দীছাৰ জনতা উৎসাহেৰে ভৰি পৰিছিল। উৎসাহ আৰু উদ্দীপনা পৰিলক্ষিত হৈছিল। দেশৰ নিৰাপত্তা আৰু অঞ্চলটোৰ উন্নয়নৰ বাবেও দীছা বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণৰ এক উল্লেখযোগ্য সাফল্য। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তৰ পৰা দীছা মাত্ৰ ১৩০ কিলোমিটাৰ দূৰত। যদি আমাৰ সেনা বিশেষকৈ আমাৰ বায়ুসেনা দীছাত থাকে তেন্তে পশ্চিম সীমান্তত যিকোনো দুৰ্ঘটনাৰ প্ৰতি আমি উপযুক্ত প্ৰত্যুত্তৰ দিব পাৰিম। দীছাৰ ভাই-ভনীসকল, গান্ধীনগৰৰ পৰা আপোনালোকলৈ বহুত শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ! এতিয়া জিলিকি উঠিছে পাটান জিলাৰ দীছা, বনাছকাণ্ঠৰ তৰা! এই দীছা বিমানবন্দৰৰ বাবে এই ভূমি গুজৰাটে ২০০০ চনতেই দিছিল। মই ইয়াত মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ থাকোঁতে ইয়াৰ নিৰ্মাণ কামৰ বাবে অহৰহ চেষ্টা কৰি আছিলো। মই বাৰে বাৰে তদানীন্তন কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰক বুজাই আছিলো যে ইয়াৰ গুৰুত্ব কি? ইমান ভূমি দিলে, কিন্তু ১৪ বছৰ একো হোৱা নাছিল আৰু ফাইলো এনেদৰে বনাইছিল এনে প্ৰশ্ন চিহ্ন লগোৱা হৈছিল যে তাত উপস্থিত হোৱাৰ পিছতো বস্তুবোৰ সঠিকভাৱে স্থাপন কৰিবলৈ সময় উলিয়ালোঁ। চৰকাৰলৈ অহাৰ পিছত আমি দীছাত এটা অপাৰেচনেল বেছ নিৰ্মাণ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিলো আৰু আমাৰ সেনা বাহিনীৰ এই আশা আজি পূৰণ হৈছে। মোৰ প্ৰতিৰক্ষা বন্ধু যিগৰাকী চীফ অৱ ডিফেন্স হ’ল। সকলোৱে মোক এই কথা সদায় সোঁৱৰাই দিছিল আৰু আজি চৌধুৰী জীৰ নেতৃত্বত এই কথা প্ৰমাণিত কৰা হৈছে। দীছাক যিমান অভিনন্দন জনাইছো, মোৰ বায়ুসেনাৰ সতীৰ্থসকলকো সিমানেই অভিনন্দন জনাইছো। এই অঞ্চল এতিয়া দেশৰ সুৰক্ষাৰ এক ফলপ্ৰসূ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিব। বনাছকাণ্ঠ আৰু পাটানে যেনেকৈ নিজস্ব এক পৰিচয় গঢ় দিছিল আৰু সেই পৰিচয় গঢ়িছে বনাছকাণ্ঠ, পাটানে৷ গুজৰাটত সৌৰশক্তিৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে, ঠিক সেই একেটা বনাছকাণ্ঠ, পাটানেই এতিয়া দেশৰ বাবেও বায়ু শক্তিৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিব।
বন্ধুসকল,
যিকোনো শক্তিশালী ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে ভৱিষ্যতে নিৰাপত্তাৰ অৰ্থ কি হ’ব তাৰ এক ডাঙৰ উদাহৰণ মহাকাশ প্ৰযুক্তি। মোক কোৱা হৈছে যে তিনিওটা সেনা বাহিনীয়ে এই ক্ষেত্ৰত বিভিন্ন প্ৰত্যাহ্বানসমূহ পৰ্যালোচনা কৰিছে আৰু চিনাক্ত কৰিছে। সেইবোৰ সমাধানৰ বাবে আমি দ্ৰুতগতিত কাম কৰিব লাগিব। ‘মিছন ডিফেন্স স্পেচে’ও দেশৰ ব্যক্তিগত খণ্ডক নিজৰ সামৰ্থ্য প্ৰদৰ্শনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। মহাকাশত ভৱিষ্যতৰ সম্ভাৱনাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ভাৰতে নিজৰ প্ৰস্তুতি আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীয়ে নতুন উদ্ভাৱনীমূলক সমাধান বিচাৰিব লাগিব। মহাকাশত ভাৰতৰ শক্তি সীমাবদ্ধ থাকিব নালাগে আৰু ইয়াৰ সুফল কেৱল ভাৰতৰ জনসাধাৰণতে সীমাবদ্ধ থাকিব নালাগে, ই আমাৰ মিছনেই নহয় আমাৰ দৃষ্টিভংগীও। মহাকাশ প্ৰযুক্তিয়ে ভাৰতৰ উদাৰ মনৰ মহাকাশ কূটনীতিৰ নতুন সংজ্ঞা দিছে, নতুন সম্ভাৱনাৰ জন্ম দিছে। আফ্ৰিকাৰ বহু সৰু সৰু দেশ ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হৈছে। ৬০খনতকৈও অধিক উন্নয়নশীল দেশৰ সৈতে ভাৰতে নিজৰ মহাকাশ বিজ্ঞান শ্বেয়াৰ কৰি আছে। দক্ষিণ এছিয়াৰ উপগ্ৰহটো ইয়াৰ এক ফলপ্ৰসূ উদাহৰণ। অহা বছৰৰ ভিতৰত আছিয়ানৰ দহখন দেশেও ভাৰতৰ উপগ্ৰহৰ তথ্যৰ বাস্তৱ সময়ৰ সুবিধা লাভ কৰিব। আনকি ইউৰোপ, আমেৰিকাৰ দৰে উন্নত দেশসমূহেও আমাৰ উপগ্ৰহৰ তথ্য ব্যৱহাৰ কৰি আছে। এই সকলোবোৰৰ লগতে ই এনে এক অঞ্চল য’ত সামুদ্ৰিক বাণিজ্যৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। ইয়াৰ জৰিয়তে আমি আমাৰ মাছমৰীয়াসকলৰ উন্নত আয় আৰু উন্নত সুৰক্ষাৰ বাবে বাস্তৱ সময়ৰ তথ্য লাভ কৰিছো। আমি জানো যে অনন্ত আকাশৰ দৰে সপোন দেখা মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে, সময়সীমাত আৰু অধিক মানদণ্ডৰে বাস্তৱায়িত কৰিব। ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলা যুৱক-যুৱতীসকলে মহাকাশ প্ৰযুক্তিক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব। গতিকে এই বিষয়বোৰ ডিফেন্স এক্সপ’ৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অগ্ৰাধিকাৰ। ড০ বিক্ৰম ছাৰাভাইৰ দৰে এজন বিজ্ঞানীৰ প্ৰেৰণা আৰু গৌৰৱো এই গুজৰাটৰ ভূমিৰ লগত সংলগ্ন হৈ আছে। সেই প্ৰেৰণাই আমাৰ সংকল্পসমূহক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ কথা আহে, ভৱিষ্যতৰ যুদ্ধৰ কথা আহে, তেতিয়া ইয়াৰ কমাণ্ড এক প্ৰকাৰে যুৱক-যুৱতীসকলৰ হাতত থাকে। ইয়াত ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ উদ্ভাৱন আৰু গৱেষণাৰ ডাঙৰ ভূমিকা আছে৷ সেয়ে এই ডিফেন্স এক্সপ’ ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ ভবিষ্যতৰ খিৰিকীৰ দৰে।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত ভাৰতে আগ্ৰহ, উদ্ভাৱন আৰু ৰূপায়ণৰ মন্ত্ৰৰে অগ্ৰসৰ হৈছে। ৮ বছৰ আগলৈকে ভাৰতে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ প্ৰতিৰক্ষা আমদানিকাৰক দেশ হিচাপে স্বীকৃতি লাভ কৰিছিল। আমি আগতে বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা সামগ্ৰী কিনিছিলোঁ, আনিছিলোঁ, ইয়াৰ বাবে পইচা দি আহিছিলো। কিন্তু নিউ ইণ্ডিয়াই আগ্ৰহ দেখুৱাইছে, ইচ্ছাশক্তি দেখুৱাইছে আৰু ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ আজি প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ সফলতাৰ কাহিনী হৈ পৰিছে। আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি যোৱা ৫ বছৰত ৮গুণ বৃদ্ধি পাইছে বন্ধুসকল। আমি বিশ্বৰ ৭৫খনতকৈও অধিক দেশলৈ প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী আৰু সঁজুলি ৰপ্তানি কৰি আছো। ২০২১-২২ত ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি ১.৫৯ বিলিয়ন ডলাৰ অৰ্থাৎ প্ৰায় ১৩ হাজাৰ কোটি টকা পৰ্যন্ত হৈছে আৰু আগন্তুক সময়ত আমি ৫ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ অৰ্থাৎ ৪০ হাজাৰ কোটি টকাত উপনীত হোৱাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছো। এই ৰপ্তানি কেৱল কিছুমান বিশেষ সঁজুলিতে বা কেৱল কিছুমান বিশেষ দেশতে সীমাবদ্ধ নহয়। ভাৰতীয় প্ৰতিৰক্ষা কোম্পানীসমূহ আজি বিশ্বৰ যোগান শৃংখলৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হৈ পৰিছে। আমি গ্লোবেল ষ্টেণ্ডাৰ্ডৰ 'ষ্টেট অৱ দ্য আৰ্ট' সঁজুলি যোগান ধৰিছো। আজি এফালে ভাৰতৰ তেজছৰ দৰে আধুনিক যুঁজাৰু বিমানৰ প্ৰতি বহু দেশে আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰিছে, আনফালে আমাৰ কোম্পানীসমূহে আমেৰিকা, ইজৰাইল, ইটালীৰ দৰে দেশকো প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলিৰ কিছু অংশ যোগান ধৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত নিৰ্মিত ব্ৰাহ্মোছ মিছাইলক ইয়াৰ শ্ৰেণীত আটাইতকৈ মাৰাত্মক আৰু উন্নত ক্ষেপণাস্ত্ৰ বুলি গণ্য কৰা হয় বুলি শুনি প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই গৌৰৱ অনুভৱ কৰে। বহু দেশৰ বাবে ব্ৰাহ্মোছ মিছাইল তেওঁলোকৰ পছন্দৰ সঁজুলি হিচাপে পৰিগণিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
বিশ্বই আজি ভাৰতৰ প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি আছে, কাৰণ ভাৰতৰ সেনাই নিজৰ সামৰ্থ্য প্ৰমাণ কৰিছে। ভাৰতীয় নৌসেনাই আইএনএছ-বিক্ৰান্তৰ দৰে অত্যাধুনিক বিমান পৰিবাহী জাহাজ নিজৰ বহৰত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে। এই অভিযান্ত্ৰিক বৃহৎ আৰু বিশাল জাহাহখন কোচিন শ্বিপয়াৰ্ড লিমিটেডে থলুৱা প্ৰযুক্তিৰে নিৰ্মাণ কৰিছে। ভাৰতীয় বায়ুসেনাই ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ৰ অধীনত নিৰ্মিত শক্তিশালী লঘূ যুজাৰু হেলিকপ্টাৰসমূহ নিৰ্মাণ কৰিছে। একেদৰে আমাৰ সেনা বাহিনীয়েও আজি যুঁজিবলৈ ভাৰতীয় কোম্পানীৰ পৰা থলুৱা বন্দুক ক্ৰয় কৰিছে। গুজৰাটৰ হাজিৰাত নিৰ্মাণ হৈ থকা আধুনিক অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আজি দেশৰ সীমান্তৰ নিৰাপত্তা বৃদ্ধি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
দেশক এই পৰ্যায়লৈ অনাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ নীতি, সংস্কাৰ আৰু সহজলভ্য ব্যৱসায়ৰ ডাঙৰ ভূমিকা আছে। ভাৰতে নিজৰ প্ৰতিৰক্ষা ক্ৰয় বাজেটৰ ৬৮ শতাংশ ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ বাবে নিৰ্ধাৰণ কৰিছিল। অৰ্থাৎ মুঠ বাজেটৰ ভিতৰত আমি ৬৮% ভাৰতত নিৰ্মিত বস্তু ভাৰতৰ জনসাধাৰণে ক্ৰয় কৰিবলৈ নিৰ্ধাৰণ কৰিছো। এইটো এটা অতি ডাঙৰ সিদ্ধান্ত আৰু এই সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে কাৰণ ভাৰতৰ সেনাই যি প্ৰগতিশীল নেতৃত্ব পাইছে৷ সেনাবাহিনীত বহি থকা লোকসকলৰ সাহসৰ বাবেই এই সিদ্ধান্ত ল’ব পৰা গৈছে। এইবোৰ ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিৰে লোৱা সিদ্ধান্ত নহয়। এই সিদ্ধান্ত সামৰিক বাহিনীৰ ইচ্ছামতে লোৱা হৈছে আৰু আজি মই গৌৰৱান্বিত যে মোৰ এনে সৈনিক আছে, মোৰ সেনাৰ এনে বিষয়া আছে যে তেওঁলোকে এনে গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত আগবঢ়াই লৈ গৈছে। ইয়াৰ বাহিৰেও আমি প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডটো ষ্টাৰ্টআপ, উদ্যোগ আৰু একাডেমীৰ বাবে গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ বাবে মুকলি কৰিছো, আমি গৱেষণা বাজেটৰ ২৫শতাংশ একাডেমীৰ বাহিৰৰ নতুন প্ৰজন্মক অৰ্পণ কৰাৰ সাহসী সিদ্ধান্ত লৈছো আৰু মই মোৰ দেশক বিশ্বাস কৰোঁ। নৱ প্ৰজন্মৰ ওপৰত বিশ্বাস আছে। যদি ভাৰত চৰকাৰে তেওঁলোকক এশ টকা দিয়ে, তেন্তে মই নিশ্চিত যে তেওঁলোকে দেশক দহ হাজাৰ টকা ঘূৰাই দিব, এয়াই মোৰ দেশৰ নৱপ্ৰজন্মৰ শক্তি।
মই আনন্দিত যে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ সমান্তৰালভাৱে আমাৰ সেনা বাহিনীয়ো আগবাঢ়ি আহিছে আৰু সিদ্ধান্ত লৈছে যে দেশৰ প্ৰতিৰক্ষাৰ বাবে দেশৰ ভিতৰতে অধিক সংখ্যক সা-সৰঞ্জাম ক্ৰয় কৰা হ’ব। সেনাবাহিনীয়ে মিলি বহু সঁজুলিৰ দুখন তালিকাও প্ৰস্তুত কৰিছে। তেওঁলোকে এখন তালিকা প্ৰস্তুত কৰিছে য’ত কেৱল দেশত বনোৱা সামগ্ৰীহে ক্ৰয় কৰা হ’ব আৰু কিছুমান তালিকা এনেকুৱা যে প্ৰয়োজন হ’লে বাহিৰৰ পৰা লোৱা হ’ব। মই আজি আনন্দিত হৈছো। মোক কোৱা হৈছে যে আজি তেওঁলোকে ইয়াত আৰু ১০১টা সামগ্ৰী যোগ কৰিছে, যিটো কেৱল ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰীহে ক্ৰয় কৰা হ’ব। এই সিদ্ধান্তসমূহে আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ সম্ভাৱনাও দেখুৱাইছে লগতে দেশৰ সৈনিকসকলৰ নিজৰ দেশৰ সামৰিক সঁজুলিৰ প্ৰতি ক্ৰমৱৰ্ধমান আস্থাৰ প্ৰতীক। এই তালিকাৰ পিছত প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ এনে ৪১১টা সঁজুলি থাকিব, যিবোৰ ভাৰতে কেৱল ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ৰ অধীনতহে ক্ৰয় কৰিব। আপুনি কল্পনা কৰক, ইমান ডাঙৰ বাজেটে ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ ভেটি কিমান মজবুত কৰিব, ই আমাৰ গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনক কিমান শক্তি দিব। ই আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন খণ্ডক কিমান ডাঙৰ উদ্গনি দিব! আৰু ই মোৰ দেশৰ নৱপ্ৰজন্মক কিমান বৃহৎ লাভৱান কৰিবলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
এই আলোচনাৰ মাজতে আৰু এটা বিষয় উল্লেখ কৰিব বিচাৰিছো। আৰু মই ভাবো আমি এই কথাটো বুজিব লাগিব, যিসকল ধাৰাভাষ্যকাৰ, কেতিয়াবা তেওঁলোকো এইবোৰত আবদ্ধ হৈ পৰে। কিন্তু মই ক’ব বিচাৰিছো, আমাৰ জীৱনৰ বহুত অভিজ্ঞতা আছে। যেতিয়া আমি ৰে’লৰ ভিতৰত সোমাওঁ। যদি চাৰিজন মানুহ এখন আসনত বহি আছে আৰু পঞ্চমজন আহে, তেন্তে চাৰিওজনে মিলি পঞ্চমজনক সোমাবলৈ নিদিয়ে, আবদ্ধ কৰি ৰাখে৷ প্ৰতিৰক্ষা জগতৰ উৎপাদনকাৰী কোম্পানীসমূহৰ ক্ষেত্ৰতো একেই পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হৈছে। বিশ্বত প্ৰতিৰক্ষা যোগানৰ ক্ষেত্ৰত চলি থকা কেইটামান কোম্পানীৰ একচেটিয়া অধিকাৰ, তেওঁলোকে কাকো প্ৰৱেশ কৰিবলৈ নিদিলে। কিন্তু ভাৰতে সাহসেৰে নিজৰ স্থান দখল কৰিছে। আজি ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ এই দক্ষতাই বিশ্বৰ বাবে বিকল্প হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে বন্ধুসকল। প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ সম্ভাৱনা চৰ্চালৈ আহিছে। তেওঁলোকে বিশ্বৰ বাবে ভাল কাম কৰিব৷ বিশ্ববাসীক নতুন সুযোগ দিব। তেওঁলোকে বিকল্পৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিবলৈ গৈ আছে। আৰু আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ এই প্ৰচেষ্টা, মই নিশ্চিত যে যুৱ-প্ৰজন্মৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে অনাগত দিনত দেশৰ নিৰাপত্তা খণ্ড শক্তিশালী হ’ব। কিন্তু একে সময়তে দেশৰ শক্তি, দেশৰ যুৱক-যুৱতীও বহুগুণে বৃদ্ধি পাব। আজিৰ ডিফেন্স এক্সপ’ত যিবোৰ বস্তু আমাক দেখুৱাইছে, সেইবোৰত মইও বিশ্বৰ শুভ চিন প্ৰত্যক্ষ কৰিছো। সম্পদৰ অভাৱত নিজৰ নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত পিছ পৰি থকা বিশ্বৰ ক্ষুদ্ৰ দেশসমূহৰ বাবে ইয়াৰ যথেষ্ট লাভ হ’ব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডক সুযোগৰ অসীম আকাশ হিচাপে, ইতিবাচক সম্ভাৱনা হিচাপে প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। আজি আমাৰ উত্তৰপ্ৰদেশত দুটা প্ৰতিৰক্ষা কৰিড’ৰ আছে আৰু তামিলনাডু দ্ৰুত গতিত উন্নয়নৰ দিশত আগবাঢ়িছে। ভাৰতত বিনিয়োগ কৰিবলৈ বিশ্বৰ বহু ডাঙৰ কোম্পানী আহি আছে। এই বিনিয়োগৰ আঁৰত যোগান শৃংখলৰ এক বৃহৎ নেটৱৰ্ক গঢ়ি উঠিছে। এই ডাঙৰ কোম্পানী, আমাৰ এমএছএমই, আমাৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহেও ইয়াৰ বাবে শক্তি লাভ কৰে আৰু আমাৰ এমএছএমইসমূহেও সহযোগিতা কৰিব আৰু মই নিশ্চিত যে এই পুঁজি ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহৰ হাতলৈও যাব৷ এই খণ্ডত লাখ লাখ কোটি বিনিয়োগে সেই অঞ্চলসমূহৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বৃহৎ নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিবলৈ গৈ আছে আৰু নতুন বিকাশৰ উচ্চতাত উপনীত হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। গুজৰাট ডিফেন্স এক্সপ’ত উপস্থিত থকা সকলো কোম্পানীলৈও আহ্বান জনাব বিচাৰিছো, আপোনালোকে ভৱিষ্যতৰ ভাৰতৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এই সুযোগবোৰ গঢ় দিয়ক। নিজৰ সুযোগ অথলে যাবলৈ নিদিব, আপোনালোকে উদ্ভাৱন কৰক, বিশ্বৰ শ্ৰেষ্ঠ হোৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি লওক আৰু এখন শক্তিশালী উন্নত ভাৰতৰ সপোনক গঢ় দিয়ক। যুৱ প্ৰজন্ম, গৱেষক, উদ্ভাৱকসকলক আশ্বাস দিছো, মই আপোনালোকৰ লগত আছো। আপোনালোকৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে মই আজি নিজকে আপোনালোকৰ নামত দিবলৈ সাজু হৈছো।
বন্ধুসকল,
দেশখন অতি দ্ৰুতগতিত সলনি হৈছে, আপোনালোকেও নিশ্চয় অনুভৱ কৰিছে। এটা সময় আছিল যেতিয়া এই দেশত পাৰ চৰাই এৰি দিয়া হৈছিল। আজি চিতা এৰি দিয়াৰ শক্তি হৈছে। এই শক্তিৰ সৈতে ঘটনাবোৰ সৰু সৰু। কিন্তু সংকেটবোৰ ডাঙৰ। শব্দবোৰ সহজ, কিন্তু শক্তিৰ তুলনা নাই আৰু আজি ভাৰতৰ যুৱ শক্তি, ভাৰতৰ শক্তি বিশ্বৰ বাবে আশাৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। আৰু আজিৰ ডিফেন্স এক্সপো একেটা ৰূপ লৈ আপোনালোকৰ সন্মুখত উপস্থাপন কৰা হৈছে। আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী ৰাজনাথ জীক এই কামৰ বাবে কৰা কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু প্ৰচেষ্টাৰ বাবে মই অন্তৰৰ পৰা অভিনন্দন জনাইছো। কম কথা কয়, কিন্তু অতি শক্তিশালীভাৱে কাম কৰে। মইও তেওঁৰ লগতে তেওঁৰ সমগ্ৰ টীমটোক অভিনন্দন জনাইছো। আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ আৰু দীপাৱলীৰ আন্তৰিক শুভকামনা জনালো। আমাৰ গুজৰাটবাসীক নৱবৰ্ষৰ শুভেচ্ছা জনালো৷
ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the inauguration of DefExpo22 at Mahatma Mandir Convention and Exhibition Centre in Gandhinagar, Gujarat
19 OCT 2022 2:59PM by PIB Delhi
Governor of Gujarat Acharya Devvrat ji, Defence Minister of the country Shri Rajnath Singh ji, Popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel ji, Minister in Gujarat Government Jagdish Bhai, all other senior members of the Council of Ministers, CDS General Anil Chauhan ji, Chief of Air Staff Air Chief Marshal VR Chaudhari, Chief of Naval Staff Admiral R. Hari Kumar, Chief of Army Staff General Manoj Pande, all other dignitaries, all foreign dignitaries, ladies and gentlemen!
A warm welcome to all of you in this festival of a strong, capable and self-reliant India on the soil of Gujarat. While welcoming you as the Prime Minister of the country, I feel equally proud to welcome you all as the son of this soil. This event of DefExpo-2022 is painting a grand image of New India, the resolution for which we have taken in ‘Amritkaal’. This not only showcases the development of the nation but also the participation of the states. It also holds the power of the youth, their youthful dreams, determination, courage, and their strength. Moreover, it has hope for the world and a plethora of opportunities for cooperation with friendly countries.
Friends,
Defence Expo used to take place in our country earlier too, but the Defence Expo this time is unprecedented! It signifies a new beginning. This is the first ever Defence Expo in the country where only Indian companies are participating with only 'Made in India' Defence equipment. For the first time in a Defence Expo, we are presenting to the world the various different products developed on the soil of India with the sweat and hard work of the people of India, the Indian companies, Indian scientists as well as the power of our youth today from the land of iron man Sardar Patel. It includes more than 1300 exhibitors comprising Indian industries, some joint ventures related to Indian industries, MSMEs and more than 100 startups. In a way, all of you here and the countrymen and the people of the world are getting a glimpse of both our potential and possibilities at once. To realize these possibilities, for the first time, more than 450 MoUs and agreements are being signed.
Friends,
We wanted to organize this event a long time back. The people of Gujarat know this very well. Due to certain circumstances we had to change the timings, due to which there was a slight delay. The guests who were to come from abroad were also inconvenienced, but the biggest ever Defence Expo of the country has marked the beginning of a strong new future. I know that this has caused inconvenience to some countries, but a large number of countries have supported us with a positive attitude.
Friends,
I am glad that 53 friendly countries from Africa stand shoulder to shoulder with us as India is shaping up these future opportunities. The second India-Africa Defence Dialogue is also going to start on this occasion. This friendship or relationship between India and African countries rests on that old trust, which is getting stronger with time and is touching new dimensions. I want to inform my friends from Africa that the land of Gujarat where you have come today has a very old and close relationship with Africa. During the construction of the first train in Africa, the people from Kutch of Gujarat had gone to Africa, and under challenging circumstances our workers had worked diligently and had played a major role in laying the foundation for modern railways in Africa. Not only this, if you go to Africa today, the word 'dukan' that is originally a gujarati word is commonly used there. 'Roti', 'Bhaji' too are the words associated with African life now. Even for a global leader like Mahatma Gandhi, Gujarat was his birthplace while Africa was his first-ever work place. This love for Africa is still there in the heart of India's foreign policy. During the Corona period, when the whole world was worried about getting vaccines, India prioritised our friendly African countries and delivered the vaccines there. We have tried to stand shoulder to shoulder with Africa in every need, from medicines to peace missions. Now the cooperation and coordination between us in the Defence sector will take these relations to a new height.
Friends,
The Defence Ministers' Conclave of 'Indian Ocean Region Plus' (IOR+) is an important dimension of this event. 46 of our friendly nations are participating in this event. Today, from international security to global trade, maritime security has emerged as a global priority. In 2015, I had also put forward the vision of Security and Growth for All in the Region i.e. 'SAGAR' in Mauritius. As I said in the Shangri La Dialogue in Singapore, India's engagement in the Indo-Pacific region, from the African coasts to the America, is inclusive. Today the role of the merchant navy has also expanded in the era of globalization. The world's expectations from India have increased manifold, and I want to assure the world that India will continue to make every effort to meet your expectations. We will never stop. Therefore, this Defence Expo is also a symbol of global trust in India. With the presence of so many countries, a huge potential of the world has gathered on the soil of Gujarat. I heartily welcome all the friendly nations of India and their representatives to this event. I congratulate the people of Gujarat, especially Chief Minister Bhupendrabhai Patel and his entire team for this grand event. Today's Defence Expo is giving a new height to the identity of Gujarat in terms of its development and industrial capability in the country and around the world. I am sure that in the coming times, Gujarat will also become a major centre of the Defence industry, which will also contribute a lot to the security and strategic capability of India.
Friends,
I was looking at the screen and the people of Deesa seemed full of enthusiasm. There was excitement and vigour. The construction of Deesa Airfield is also a significant achievement for the security of the country and the development of the region. Deesa is only 130 km from the International Border. If our forces, especially our air force, are based in Deesa, we will be able to respond better to any misadventure on the western border. Brothers and sisters of Deesa, my best wishes to you from Gandhinagar! Now the future of Deesa, Banaskantha and Patan districts is shining bright! This land was given to Deesa on behalf of Gujarat for this airfield in the year 2000 itself. When I was the Chief Minister here, I constantly tried to start its construction work. I was repeatedly explaining its importance to the then central government. I had also given a lot of land for this purpose but nothing happened for 14 years. So many question marks were put on files that it took time to put things into the right perspective even after I went there (at the Centre). After we formed the government, we decided to make an operational base in Deesa and the expectations of our forces are being met today. My friends from the defence, the Chief of Defence and everyone used to always remind me of this and today this project has been accomplished under the leadership of Chaudhari ji. My heartiest congratulations to Deesa as well as to the Air Force! This area will now become an effective centre of defence and security for the country. Just as Banaskantha and Patan had emerged as the centre of 'Suryashakti' or solar energy in Gujarat, the same Banaskantha and Patan will now also become the centre of 'Vayushakti' for the country.
Friends,
Space technology is a great example to ensure the future security of any strong nation. I am told that various challenges in this area have been reviewed and identified by the three Services. We have to work fast to solve them. 'Mission Defence Space' will also give an opportunity to the private sector of the country to exhibit its potential. Looking at the future possibilities in space, India will have to ramp up its preparation further. Our Defence Forces will have to find new Innovative Solutions. India's power in space should not be limited, and its benefits should not be limited only to the people of India. This is also our mission and vision. Space technology is shaping up India's liberal-minded space diplomacy, giving birth to new possibilities. Many African countries and smaller countries are benefiting from the same. There are more than 60 developing countries with whom India is sharing its space science. The South Asia satellite is an effective example of the same. By next year, the ten ASEAN countries will also get real-time access to India's satellite data. Even developed countries like Europe and America are using our satellite data. Besides, this field has an immense potential for maritime trade. Through this, we are getting real time information for better income and better security of our fishermen. We know that keeping the time limit and quality in mind, these space-related possibilities will be realized by the youth of my country who have infinite dreams. The youth building the future will take space technology to newer heights. Therefore, these subjects are the priority of the Defence Expo. The inspiration and glory of a scientist like Dr. Vikram Sarabhai are also attached to this land of Gujarat. That inspiration will give a fresh boost to our resolutions.
And friends,
Today, when it comes to the Defence sector and the future warfare, its reins are in a way in the hands of the youth. The role of innovation and research by the youth of India is huge in it. Therefore, this Defence Expo is like a window to the future for the youth of India.
Friends,
In the Defence sector, India is moving ahead with the mantra of intent, innovation and implementation. Till 8 years ago, India was recognized as the world's largest Defence importer. We used to buy defence equipment from all over the world and pay the money. But New India showed intent and willpower. Now 'Make in India' is becoming the success story of the defence sector today. Our Defence exports have grown 8 times in the past 5 years. We are exporting Defence equipment to more than 75 countries of the world. In 2021-22, India's Defence export has reached $ 1.59 billion i.e. about 13 thousand crore rupees and in the coming time we have set a target to take it to 5 billion dollars i.e. 40 thousand crore rupees. These exports are not limited to certain equipment and certain countries only. Indian Defence companies today are becoming an important part of the global supply chain. We are supplying 'State of the Art' Equipment of Global Standard. Today, on one hand many countries are showing interest in modern fighter jets like Tejas of India, while on the other hand our companies are also supplying parts of Defence equipment to countries like America, Israel and Italy.
Friends,
Every Indian takes pride when he hears that the BrahMos missile 'Made in India' is considered the deadliest and the most advanced in its category. For many countries, the BrahMos missile has emerged as their preferred choice.
Friends,
The world is relying on India's technology today, because India's armed forces have proved their capabilities. The Indian Navy has inducted state-of-the-art aircraft carriers like INS-Vikrant in its fleet. This engineering giant and colossal masterpiece has been manufactured by Cochin Shipyard Limited using indigenous technology. The Indian Air Force has inducted the powerful Light Combat Helicopters manufactured under 'Make in India' programme. Similarly, our Army is also buying indigenous weapons and combat guns from Indian companies today. Modern artillery being built here in Hazira, Gujarat, is enhancing the security of the country's border today.
Friends,
Our policies, reforms and ease of doing business played a major role in bringing the country to this point. India has earmarked 68 percent of its Defence procurement budget for Indian companies. That is, we have set aside 68% of the defence budget for domestic goods. This is a very crucial decision, and this decision has been possible due to the progressive leadership and the courage of India's armed forces. It is not propelled by political motives. This decision has been taken by the will of the military. Today I am proud of the fact that I have such soldiers and officers in my army who are taking such important decisions forward. Apart from this, we have opened the Defence sector to startups, industry and academia for research and innovation. We have taken a bold decision to hand over 25 percent of the research budget to the new generation in the private academic sector and I trust my country's younger generation. If the Government of India gives them Rs 100, I am sure they will give back Rs 10,000 to the country. This is the strength of the young generation of my country.
I am glad that along with the efforts of the government, our forces have also come forward and have decided that more and more equipment will be bought within the country for its Defence. The armed forces together have also come up with two lists of the various equipment. One list consists of only those equipment that will be purchased from the Indian companies while the other will include some equipment that we can purchase from other countries if needed. I am glad to say that today they have added 101 more things to the first type of list or the 'Made in India only' list. These decisions also show the potential of self-reliant India, and are also a symbol of the increasing confidence of the soldiers of the country in their country's military equipment. Now there will be 411 such equipment and products of the Defence sector, which India will buy only under 'Make in India'. Just imagine the way it will strengthen the foundation of Indian companies, boost our research and innovation and take our Defence manufacturing sector to a great height! This is going to bring a huge benefit to the young generation of my country.
Friends,
In the midst of this discussion, I would like to mention one more thing. We have a lot of life experience. Let's take one example. In a train's berth, if four people are sitting on that seat, these four wouldn't allow any fifth person to sit there. The same situation has been observed with the defence manufacturing companies of the world. There used to be a monopoly of a few companies in the field of Defence supply in the world. They did not allow any new company to enter. But India has made its place with courage. Today, this skill of the youth of India is emerging as an option for the world, friends. The potential of the youth of India in the Defence sector is coming to the fore-front and it is for the welfare of the world. So, it is providing new opportunities and options to the world. I am sure that due to the efforts of the youth, the defence sector of the country will be strengthened in the coming days. But at the same time the strength of the country and the capabilities of the youth of the country will also increase manifold. I am able to see global good in the things we are exhibiting today in the Defence Expo. This will be of great benefit to the small countries of the world that are usually left behind in terms of defence and security due to lack of resources.
Friends,
India sees the defence sector as an infinite sky of opportunities and positive possibilities. Today we have two Defence Corridors, one each in UP and Tamil Nadu that are moving ahead in the direction of development at a rapid pace. Several big companies around the world are coming to invest in India. A large network of supply chains is developing behind this investment. These big companies, our MSMEs and small industries are getting a boost due to this. Our MSMEs will cooperate; and I am sure that capital is going to reach these small industries as well. Lakhs of crores of investment in this sector is going to create huge employment opportunities for the youth in those areas. So, there is a possibility of achieving a new height of growth. I would also like to call upon all the companies present in the Gujarat Defence Expo to mould these opportunities keeping the India of the future in mind. Don't miss your chance! Innovate, take a pledge to be the best in the world, and give shape to the dreams of a strong developed India. I assure the youth, researchers and innovators that I am with you. For your bright futures, I am ready to work tremendously hard today.
Friends,
The country is changing rapidly. I believe that you too can feel it. There was a time when this country used to release pigeons; but today we are releasing cheetahs. With this power the incidents may seem small but the message is strong. Words may be simple, but the power is unmatched. Today India's youth power, India's power is becoming a center of hope for the world. And today's Defence Expo is showcased in front of you in a similar form. I congratulate our Defence Minister Rajnath ji from the bottom of my heart for the hard work and effort he has put in. He speaks less, but his actions are solid. I congratulate him and his entire team. Wishing you all the very best and a very Happy Diwali! Happy New Gujarati Year to the people of Gujarat.
Thank you.
Disclaimer: Some parts of the Prime Minister's speech are also in Gujarati language, which has been translated here.