প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী আমোদতা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তম্বা অমসুং জাতিদা খুৎশিন্নবগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
10 OCT 2022 6:34PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ফম্পাক থক অসিদা ফমফমলাংদা লেংশিনবীরিবা গুজরাতকী ঐখোয়গী মমিং লৈরবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল। ২০১৯গী মীখলদা ভোৎ মশিং খ্বাইদগী ফংদুনা কাখিবা অমসুং অনৌবা রেকোর্দ থমখিবা পার্লিয়ামেন্তদা ঐহাক্কী মরু ওইরিবা সি.আর. পাতিল, কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলদা ঐহাক্কী মরুপ ওইরিবা অমসুং গুজরাতকী মপারি, শ্রী মনসুখ ভাই মান্দবিয়া, ফম্পাক অসিদা লেংশিনবীরিবা গুজরাত সরকারগী মন্ত্রী পুম্নমক, এম.পি.শিং, এম.এল.এ. অমসুং ঐহাকপু থৌজাল পীনবীনবা লাক্লিবা মশিং য়াম্লবা ইচিল-ইনাওশিং,
মরুপশিং,
অয়ুক্তা ঐহাক্না মফম অসিদা লাকপদা য়াম্না নুংঙাইতবা পাউ অমা তাখি। ঙসি মুলায়ম সিংহ য়াদবজী লৈখিদ্রে। মুলায়ম সিংহ য়াদবজীনা লৈখিদবা অসি লৈবাক অসিগী ওইনা চাউনা মাংজবনি। মুলায়ম সিংহজীগা ঐহাক্কা লৈনরিবা মরি অসি য়াম্না অখন্নবা অমা ওইখি। মুখ্য মন্ত্রীশিং ওইনা ঐখোয়না তোয়না উন্নখি, ঐখোয়গী মরক্তা ইকাই খুম্নবগী অমসুং নক্নবা মরী অমা লৈনখি। মহাক অমসুং ঐহাক্না অমত্তা ওইবা ৱাখল চেনখি অমসুং ২০১৪দা ভারতীয় জনতা পার্তীনা ঐহাকপু ২০১৪গী মীখলগীদমক প্রধান মন্ত্রীগী মীরেপ ওইনা থাগৎখিবা মতমদা ঐহাক্না বিরোধীদা লৈরিবা মীওইশিংনা, ঐহাক্কা মুন্না খঙনদবা মীওইশিং, লৈবাক অসিগী অরিবা রাজনিতী তৌবা মীওইশিংদগী মশক নাইবা মীওই খরনা ঐহাকপু য়ানীংদবা উৎখি অদুবু ঐহাক্না মখোয় পুম্নমক্তগী থৌজাল নীজনবা মখোয়গা উনখি অমসুং নুমিৎ অদুদা মুলায়ম সিংহজীনা থৌজালশিং পীখিবা অদু নীংশিংলি, ৱাহৈ অনিগী পাউতাক পীখি, মহাকপু ঐহাক্না থাজৈ অমসুং মুলায়ম সিংহগী অখন্নবা মগুন অসি মহাক্না ২০১৩দা পীরমখিবা থৌজাল অদু ঐহাক্না ফংজখি। রাজনিতীগী ওইবা য়ান্নদবা মরক্তসু ২০১৯দা অরোইবা লোক সভাগী পার্লিয়ামেন্তগী ইকোন কোনবা সেসন্দা মকোক থোংবা লুচিংবা মুলায়ম সিংহজীগুম্বা মীশকনা পার্লিয়ামেন্তদা হায়খিবা ৱাফম অদুনা মহাক অসি লৈবাক অসিগী রাজনিতীগী থবক তৌরিবা মীওই অমা হেক্তগী পুন্সিদা থৌজালগী মশক লৌহল্লি। মহাক্না পার্লিয়ামেন্ত মনুংদা লেপ্লদুনা হায়খি। লোগস অমত্তা লৈহন্দনা, রাজনিতীগী ওইবা খেন্নবা থমদনা মোদীজীনা মহাক্না চৎপদা মীওই কয়া হুমদুনা পুবা ঙম্মি মসিনা মরম ওইরগা ২০১৯দা অমুক হন্না মহাক্না মীখল মাইপাক্কনি অমসুং লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রী ওইগনি। পুকচেল য়াম্না চাউবা মীশক্না ঐহাক্না খুদোংচাবা ফংবা খুদিংদা মহাক্কী থৌজালশিং ফংজনীংই। ঙসি গুজরাতকী লমদম অসিদগী অমসুং ইমা নর্মদাগী তোর্বান্দগী ঐহাক্না ইকাই খুম্ননীংঙাই ওইরবা মুলায়ম সিংহজীদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎচরি। শেম্বীবা মপুদা ঐহাক্না মহাক্কী ইমুং মনুং অমসুং মহাকপু নুংশিজবা মীওইশিংনা অৱাবা অসি মায়োক্নবা ঙম্নবা থৌনা পীবীয়ু হায়না থৌনিজরি।
মরুপশিং,
আজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী মতমদা ঐহাক্না ভরুচতা লাক্লি। ভারতকী পুৱারীবু হনগৎনা ঐখোয়না পারুবদা অমসুং তুংলমচৎকী মতাংদা ৱা শাবা মতমদা ভরুচ অসি মতম চুপ্পদা ইকাই খুম্নবগা লোয়ননা শোন্নৈ। লমদম অসিনা লৈবাক অসিগী মিংচৎপু অনৌবা পনখৈ তম্না পুখৎখিবা জাতিগী মপারি অমসুং মমোমলোয় কয়া পোকপীরি। কনহৈলাল মানিকলাল মুন্সী অসি লমদম অসিগী মপারিনি। লৈবাক অসিনা কন্সতিত্যুসন অসি শেম্বদা মহাক্না শরুক তমখিবা অদু কৈদৌনুংদা কাওরোই। সোমনাথ মন্দির শাবদা সরদার পতেলগী মরু ওইবা খোঙলোয় ওইখিবা মুন্সী সাহিবকী থৌদাং কনাগুম্বা অমত্তা কাওরোই। মসি খক্তা নত্তনা ভারতকী ঈশৈগী লমদা অথোইবা ওইরিবা পান্দিৎ ওমকরনাথ থাকুরনা অনৌবা পনখৈ তম্না পুখৎখিবা অমসুং লমদম অসিগা মহাক্কা লৈনরিবা মরী অদু কাওথোকপা তৌরোই। অসিগুম্বা অথোইবা মীশকশিংদগী ইথিল লৌদুনা ঐখোয়না গুজরাতকী মীংচৎ হেনগৎহন্নবা অমসুং গুজরাতপু চাউখৎহন্নবা থবক তৌরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
গুজরাতকী, লৈবাক্কী চাউখৎ খোঙচৎতা গুজরাতকী চাউখৎ খোঙচৎ নত্ত্রগা লৈবাক্কী চাউখৎ খোঙচৎতা ওইরবসু ভরুচনা মরু ওইবা থৌদাং লৌখি। মতম অমদা ভরুচ অসি ঈশৈগীদমক খঙনরমখি। ঙসিদি ভরুচ অসি ইন্দস্ত্রী, বিজিনেস, ত্রেদ, হীথাংফমগীদমক খঙনরি। অমসুং গুজরাত্তা লৈরিঙৈ মতমদা ঙসি ঐহাক্না পাইখৎলিবা উরেপ-উয়ুং তম্বগী অমসুং শঙ্গাবগী থবকশিং অসি মমাংদসু তৌখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
গুজরাতনা কয়া য়াম্না খুমাং চাউশিনখি অমসুং হৌজিক ঐখোয়গী ভরুচ জিলা অসি কোস্মোপোলিতন দিস্ত্রিক্ত অমা ওইবা ঙম্লে। মফম অসিদা ভারতকী রাজ্য অসিগী অয়াম্বা ইচিল-ইনাওশিং ফম্লি। অমসুং করিগুম্বা নখোয়না ভরুচ জিলা শিনবা থুংনা চৎপা তারবদি কেরলাদগী কনাগুম্বা অমা, বেঙ্গলদগী কনাগুম্বা অমস, বিহারদগী কনাগুম্বা অমসুং থেংনগনি। লৈবাক শিনবা থুংবদগী মীওইনা লৈরি, কলকত্তা, দিল্লী, মুম্বাই অসি মতম অমদা কোস্মোপোলিতন হায়না খঙনখি। ঙসি গুজরা অসি অদুক্কী মতিক চাউখৎলে অমসুং গুজরাতকী জিলা কয়া কোস্মোপোলিতন ওইবা ঙম্লে। অমসুং লৈবাক পুম্বগী মতেংগা লোয়ননা নুংশি চান্ননা হিংলি। মসি গুজরাতকী চাউখৎ খোঙচৎনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসি গুজরাত্তা অহানবা বল্ক দ্রগ পার্ক লৈরে অমসুং মসি ভরুচতা শারি। কেমিকেল সেক্তরগা মরী লৈণবা প্লান্ত কয়া শঙ্গাখ্রে। মসিগা লোয়ননা ঙসি কন্নেক্তিবিতীগা মরী লৈনবা মরু ওইবা প্রোজেক্ত অনিসু হৌদোকখ্রে। অঙ্কলেশ্বর, রাজপিপলা অমসুং এক্তানগরগী স্তেচু ওফ য়ুনিতী অসি চহি কয়া অসিদা শোন্নখিবা খ্বাইদগী চাউবা হীরম ওইখি। ঐহাক্না মফম অসিদা মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদা পাইখৎখি অমসুং দিল্লীদা মফম অসিদগী অচৌবা লুচিংবশিংনা পাইবা মতমদসু ওইখি। মখোয়না ঐখোয়গী ৱা তাখিদে। ভরুচকী জিলা হৌজিক্তি খুমাং চাউশিল্লে, হৌজিক ভরুচকী মীয়াম্না বরোদা নত্ত্রগা সুরতকী মপাল তাংদনবা অঙ্কলেশ্বরদা ভরুচকী মশাগী এয়রপোর্ত শানবা উরেপ-উয়ুংসু তমখ্রে
মরুপশিং,
ইন্দস্ত্রীশিংদা য়েংবদা ভরুচ অসি লৈবাক অসিগী অতোপ্পা অপীকপা রাজ্যশিংদগী ইন্দস্ত্রী মশিং হেন্না লৈবা অদুগুম্বা জিলা অমনি। রাজ্য অমদা লৈবা ইন্দস্ত্রীশিংদগী ভরুচ জিলাদা লৈরিবা অসিনা হেল্লি। অমসুং জিলা অমদা লৈরিবা য়াম্লবা ইন্দস্ত্রীশিং অসিনা থবক পীরি, মসিমক অচৌবা রেকোর্দ অমনি। লৈবাক অসিদা অমসুং মপাল লৈবাক্কা বিজিনেস কয়া তৌরবা মতুংদা হৌজিক এয়রপোর্ত অসিদা অনৌবা ফ্লাইৎ পাইরগনি, অনৌবা ফ্লাইৎ অসিনা অনৌবা খোঙজেল ফংলগনি অমসুং নরেন্দ্র-ভুপেন্দ্রগী দবল ইঞ্জিন সরকার লৈরবদি এয়রপোর্ত শেমগৎপগী থবক অসি য়াম্না খোঙজেল য়াংনা লোইশিনবা ঙমগনি। অমসুং অনৌবা এয়রপোর্ত প্রোজেক্ত অসিগা লোয়ননা লমদম অসিনা চাউখৎ খোঙচৎতা খুমাং চাউশিনবা ঙম্লগনি। এয়রপোর্ত শাবগা লোয়ননা ইন্দস্ত্রিএলিস্তশিং লাকপা, অচৌবা ওফিসরশিং লাকথোক-লাকশিন তৌবা হেনগৎলগনি, চাউখৎপা খোঙজেল য়াংশিল্লগনি। এক্সপোর্তশিংদা শাহৌ পীরগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসি ঐখোয়না গুজরাতকী তোপ-তোপ্পা শক্তম অমা উবা ফংলি। গুজরাত অসি পুমনৌ নৌরে, মসি অহোংবা লাক্লে, অমসুং মসি নখোয়গী গুজরাত অদুনি ইচিল-ইনাওশিং। অমসুং ঐখোয়গী মাংদা কয়া অমা উবা ফংলি অদুবু দিকেদ অনিগী মমাংদা করম্বা ফীভমদা লৈরম্বগে হায়বা অদু নীংশিংবীয়ু। দিকেদ অনিগী মমাংদা ঐখোয়গী গুজরাত অসি করি ফীভমদা লৈরম্বগে, ললোনবশিংনা মফম অমদগী পোৎ লৌরগা অতোপ্পা মফম অমদা চৎপা তারমখি। অমসুং মদুদগী ফংলকপা শেন্থোং অদুনা মখোয়গী হীংনবগী পাম্বৈ ওইরমখি। লৌউ-শিংউ অমসুং ইন্দস্ত্রীদা মশক থোকপা ঙমখিদে মরমদি মঙোন্দা রো মেতরিএল লৈরমখিদে। অসিগুম্বা ফীভম অসিদা ঙসি গুজরাতনা দিকেদ অনিগী মনুংদা কন্না হোৎন্দুনা ইন্দস্ত্রিএল সেক্তরদা চাউখৎপগী অনৌবা পনখৈ য়ৌবা ঙমখি। ঐখোয়না স্পিয়র পার্তশিং শেম্বগী লৈরিবা অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিংনা থলহনখিবা অদুগুম্না ঐখোয়গী ইশাগী হীথাংফমশিং, ঐখোয়গ সমুদ্র তোর্বানশিংনা থলহনখি অমসুং চপ মান্নবা মওংদা খুমাং চাউশিনবা ঙমহনখি। অমসুং ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিং, ঐখোয়গী ঙামী ইচিল-ইনাওশিংনা য়াম্না শোত্থবা ফীভম অমদা হিংলমখি। মতেংগীদমক হংফম লৈরমখিদে। ঙসি চহি ২০, ২২, ২৫গী নহারোলশিংনা ফীভম অসি য়ৌরক্নবা কয়া য়াম্না ৱানা হোৎনখিবগে হায়বা খঙবা ঙমলোই। গুজরাতকী মীয়ামগী মতেংগা লোয়ননা কন্না হোৎনদুনা ঙসিগী মফম অসি য়ৌরকপা ঙমখি। অমসুং মফম অসিদা ফম্লিবা মীপুম খুদিংমক্না অনৌবা পনখৈ তম্না চৎনবা শেম-শারি মরম অসিনা তুংদা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদসু অনৌবা পনখৈ য়ৌবা ঙম্লগনি। অমৃত মহোৎসব, নীংতম্বগী চহি ৭৫শুরকপা অমৃত কাল অসিগা লোয়ননা গুজরাতকী নহারোলশিংনা সনাগী চহিচা হৌখি। মসিগী সনাগী চহিচা অসি মাংহনগুমসি। করিগুম্বা ঐখোয়না চাউখৎহনবা পাম্লবদি ঐখোয়না ইনেব্লিং এনভাইরনমেন্ত অমা মথৌ তাই, অপনবা লৈতবা এনভাইরনমেন্ত অমা শেম্বা তাই। অমসুং মসিগীদমক রুল অমসুং রিগ্যুলেসন মথৌ তাই। পুম্নমক অসিগা লোয়ননা খ্বাইদগী ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমদি থৌশিল অমসুং পান্দম মথৌ তাই। থৌশিলদগী খক্তদগী কান্নবা ফংলোই থৌশিল অদু মাইপাকপা চংই। ভরুচকী ইচিল-ইনাওশিংগী মতিক ময়াই কনানা খঙলম্বগে? মফম অসিগী লো এন্দ ওর্দরগী ফীভম করম তৌরম্বগে? মতম অমদা মী ফাবা, য়ুম থাদোক্তুনা চৎখিনবা অকি-অখং পীবা থেংনরমখি। ঙসি ভরুচকী লো এন্দ ওর্দরগী ফীভম ফগৎলে অমরোমদা শান্তি ওইনা হিংবা ঙম্লে। নুংঙাইনা অমসুং শান্তি ওইনা হিংলবা মতমদা করি ওইরকপগে? অমসুং মীপুম খুদিংমক্না কান্নবা ফংবা ঙমব্রা নত্ত্রগা ঙমদব্রা? মীপুম খুদিংমক্না কনাবা ফংবা ঙমদ্রা। করিগুম্বা শান্তি লৈরবা অমসুং লো এন্দ ওর্দরগী ফীভম ফরবদি ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংনা মসিদগী চাউনা কান্নবা ফংই। অসুম্না তৌরমদবা তারবদি ভরুচতা ইচানুপীশিংগী লাইবক করম থোক্লমগনি, অদুবু ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংদগী মতেং ফংলবা মতমদা ঐহাক্না মখোয়গী থৌজাল ফংখি। হকশেলগী ফেসিলিতী অমত্তা ফংদবা মতম অমা লৈরমখি হোস্পিতাল চৎনবগীদমক সুরত বরোদা তানা চৎপা তারমখি। ইমা নর্মদাগী তোর্বান্দা লৈজরবসু লৌউ-শিংউগীদমক ঈশিং মথৌ তারমখি। অদুগুম্বা মতম অদু ঐহাক্না থেংনখি। চহি কয়াগী মমাংদা ভরুচতা থক্নবা ঈশিংগী সমস্যা মায়োক্নখিবা অদু ঐহাক্না নীংশিংলি। মফম অসিদা লাইফমলেন কয়া লৈ, নর্মদাগী তোর্বান ঈশিংনা পীক থনখি অদুবু মসি শেমগৎপীখিদে। ভারতকী অমত্তা ওইবা শক্তমদা অকাইবা পীনবা হোৎনখি। ইচিল-ইনাওশিং পুম্নমক অসি চহি ২০গী মমাংদা ওইরম্বা ফীভমনি। চহি ২০-২৫গী নহারোলশিংনা মসি খঙদবা হায়বা অসি মহৌশানি। অদুবু নখোয়না ঐঙোন্দা নখোয়গী শেবা তৌনবা খুদোংচাবা অমা পীবা মতমদা নখোয়না সমস্যা অমা নত্ত্রগা অমা মায়োক্নখি অমসুং ঐহাক্না সমস্যাশিং অদু কোকহন্দুনা ফীভম ফগৎহন্নবা লম্বী থীখি। লো এন্দ ওর্দরগী মতাংদা লাকপদা অচৌবা মীওই কয়া জেলদা নমশিনখি। মসি ঐখোয়না পুন্না চৎমিন্নরবা মতমদা ওইথোকপা ঙমখি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা গুজরাতকী অঙাংশিংনা ঙসি কার্ফিয়ু হায়বা ৱাহৈ অসি খঙদ্রিবনি। নৎলমদ্রবদি ভরুচতা কার্ফিয়ু থম্লম্বা য়াই। অমসুং ঙসিগী ইমা অমসুং ইচে ইচলশিংগী মচানুপীশিংনা মখোয়গী য়ুমদা অহলশিংনা কয়াম ৱারমগনি হায়বা খঙলোই। ঙসি নুপীমচাশিংনা স্কুল, কোলেজতা চৎলি, বরোদাদা প্রেক্তিস তৌবা চৎলি, কোলেজ কারি, হনগৎ-হন্দা চৎলি অমসুং হৌজিক ভরুচ জিলা অসি এজুকেসনগী লমদা অদুক্কী মতিক চাউখৎলে। ঐখোয় পুম্নমক্না ইচানুপীশিংনা অথেংবা ফাওবদা থবক চৎপা ঙম্নবগী ফীভম অসি ওইহনখিবনি। মখোয়না রেলৱে স্তেসনদগী য়ুমদা হল্লকপা, বস স্তেসন্দগী য়ুমদা হল্লকপা মতমদা নুপীমচাশিং অসিদা অকিবা মচেৎ অমত্তা পোকহনদ্রি। অমসুং মপালদগী মীওইশিং লাক্লি, মফম অসিদা নেস্নেল স্পোর্তসকী থৌরম পাঙথোক্লি। লৈবাক শিনবা থুংবদগী শান্নরোয়শিংনা হৌজিক গুজরাত্তা লৈরি। গেম অসি লৌরবা মতুংদা মখোয়না নুমিদাং ৱাইরমদা গর্বা য়েংবা ফংগনি। ইচিল-ইনাওশিং করিগুম্বা ভরুচ চাউখৎহনবা তারবদি মদুদা ইন্দস্ত্রিএল দিবেলপমেন্ত তঙাই ফদে। মফম অসিদা চাউখৎপা ৱাৎপা মফম লৈরমখি, মফম অদু চাউখৎহনবা তাখি অমসুং ত্রাইবেলশিংনা ইন্দস্ত্রী অসি ঝগদিয়াগুম্বা পাকথোক চাউথোকহনখি। মখোয়না অকংবা মফমশিংদা ইন্দস্ত্রী পুদুনা চৎখি মসিনা মরম ওইদুনা লৌউ-শিংউগী মফমশিং শোকহনখিদে অমসুং ইন্দস্ত্রিএল দিবেলপমেন্তসু পুরকপা ঙমখি। অমসুং ঙসি গুজরাতকী মশাগী মেন্যুফেকচরিং হব লৈজরে। এক্সপোর্ত হব ওইবা ঙম্লে, দিকেদ অনিগী মমাংদা মসিগী মমি অমত্তা উরমখিদে। ঙসি দহেজ-২, দহেজ-৩ সাইখা, বিলায়ত অসি চাউখৎপগী অনৌবা খুদোংচাবা ওইররে। মোদর্ন হায়ৱেশিংগী মতদাং, রো-রোফেরী সর্ভিসকী মওংদা মসিনা চাউখৎপগী অচৌবা ফোর্স ওইরি। দহেজ অসি অখন্নবা ইনভেস্তমেন্ত রিজন ওইরকখি, মসিগী শক্তি অসি কয়া য়াম্না লৈবগে য়েংবীয়ু। মসিনা মরম ওইদুনা গুজরাত সরকারগী লিবরেল পোলিসীশিং অসিগী মহৈ য়ানবা হৌরক্লি। অমসুং মরু ওইনা পেত্রোলিয়ম কেমিকেল অমসুং পেত্রো-কেমিকেলগী লমদা পাইখৎলিবা থবক অসিদগী মফম অসিদা কান্নবা ফংলি। অমসুং অথুবদা দহেজ অমসুং ভরুচতা মালেম শিনবা থুংবদগী লুপা করোর কয়াগী ইনভেস্তমেন্ত তৌরগনি। অমসুং প্রদক্সনগী চাদা ৮০দি মালেমগী লৈবাকশিংদা চৎতে। ঐখোয়না কন্না হোৎনরি অমসুং রুপি অদু দোলর ওইনা হল্লকখি। ঐহাক্কী দহেজ অমসুং ভরুচ জিলাগী শক্তি অদু মসিনি। ঙসি লৈবাক পুম্বগীদমক দহেজকী মোদেল অসিনা কেমিকেল অমসুং পেত্রোলিয়মগা মরী লৈনবা অপুনবা সেক্তরগী মোদেল অমা ওইরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসি হৌদোকখিবা অনৌবা প্রোজেক্তশিং অসিনা ঐহাক্কী গুজরাতকী খক্তা নত্তনা ঐহাক্কী ভরুচ জিলাগী শক্তি হেনগৎহল্লি। অমসুং মফম অসিদা শাগৎলিবা অনৌবা প্লান্তশিং অসিনা দবল ইঞ্জিন সরকারনা দবল বেনিফিতকী অফবা খুদম অমা ওইহল্লি। গুজরাত অমসুং কেন্দ্র সরকারগী কম্পনীশিংনা কেমিকেল প্লান্তশিং অসিদা শরুক য়ারি। মফম অসিগী কেমিকেল অমসুং মেন্যুফেকচরিং ইন্দস্ত্রী অসিনা তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীদা কান্নবসু পীরি। করিগুম্বা তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীনা কান্নবা ফংলবদি লশিং পুথোক্লিবা লৌমীশিংনা কান্নবা ফংগনি। মসিনা খুৎশুমল খ্বাইদগী ৱাংনা পীরিবা এমপ্লোয়েবল সেক্তর ওইরি। ঐখোয়গী ফী শারিবা ইচিল ইনাওশিংদা মতেং পাংলিবা ইচিল-ইনাওশিং মসিদগী চাউনা কান্নবা ফংলি। মতৌ অসুম্না হারশিংনা ঐখোয়গী মীংচৎ পুরক্লি। অমসুং তঙাই ফদবা কেমিকেলশিং, হারশিং অসি ভরুচতা পুথোক্লি অমসুং মসি লৈবাক শিনবা থুংবদা ফংহল্লি। জি.এ.সি.এলগী কেমিকেল প্লান্তদা মসিনা মরম ওইদুনা লুপা করোর ২৫০০ হেনবগী অনৌবা তর্নওভর লাক্লগনি। মসিনা মরম ওইদুনা লুপা করোর ৭০০কী ফোরেন একচেঞ্জ লাকহল্লগনি, মসিনা লৈবাক অসিদা কান্নবা পীরগনি। অমসুং ঐহাক্না ভরুচতা লাকপা মতমদা ঐহাক্না নখোয়না হায়জনীংবদি নুমিৎ খুদিংগী প্রজা খুদিংমক্না করিগুম্বা লৈবাক অসি খুমাং চাউশিনহনবা পাম্লবদি কন্না হোৎনবা তাই। মসিদা চমজরবা প্রজা কয়ানা য়াওশিনবা য়াগনি। করিগুম্বা ইশাগীদমক কন্না হোৎনবা তারবদি লৈবাক অসি কয়া য়াম্না খুমাং চাউশিনাব ঙমগনি। নখোয়না ভোকেল ফোর লোকেলগী মন্ত্র শীজিন্নবা তাই, মপালদগী পুশিল্লকপা পোৎলমশিংদগী লাপথোকপা তাই, দিৱালীসু লাক্লগনি, কৈথেলদা বোম্বুলা কয়া য়োল্লগনি মখোয়না মিনিৎ অনি অতিয়াবু ঙালহনগনি অদুবু মসিনা লাইরবনা হোৎনরিবা অদুদা ঐখোয়না করম্না উৎ চাইবগে হায়বদি খঙদে। ঐখোয়না ভারত্তা শাজবা বোম্বুলা থাবনা অতিয়া মপুং ফানা ঙালহনবা ঙমদ্রবসু মসিনা লায়রবা ইচিল-ইনাওগী য়ুমদি ঙালহনবা ঙমগনি। মিনিৎ অনি অতিয়াদা ঙানবা ঙমদ্রবসু মদুদি থা ১২ চুপ্না মহাক্কী পুন্সিবু ঙালহনবা ঙমগনি। মরম অসিনা ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক্তা লৈরিবা ফেক্তরী য়োকখৎসি অমসুং লুপা করোর ৭০০ কলহৌসি। ভরুচ জিলাগী প্রজাশিংনা ৱারেপ অমা লৌখি, মখোয়না শেল কয়া চৎখিগদবদগী ঙাকথোক্তুনা লৈবাক অসিগী কেপিতেল চৎহনদবা ঙমগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
২০১৪দা নখোয়গী থৌজালশিংগা লোয়ননা ঐহাকপু দিল্লীদা থাবীখি, গুজরাত্তা মমাংদা তৌখিবা থবক অদুগী এক্সপরিয়েন্সনি, থৌজালশিংনি, ভেল্যুশিংনি। ঐহাক্না ২০১৪দা দিল্লীদা চৎপা মতমদা ভারতকী শেন্মীৎলোন অসি মালেমগী ১০শুবা ওইরমখি। ঙসি ভারতনা ৫শুবা মফম কনবা ঙম্লে মদি খক্তা নত্তে করিগুম্বা ৬তগী ৫দা হাইগৎপা ওইরবসু লৈবাক অসিগী নুংঙাইবা শরুক কয়া হেনগৎলমগনি মরমদি অহানবগী ৫দা লৈরম্বা অদু ঐখোয়বু চহি ২৫০ মীনাই নাইথাং ওইনা লৈহল্লমখিবা মীওইশিংনি। হৌজিক্তি মখোয়বু তুংওইননা থনম্বা ঙম্লে, ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী থৱায় য়াওবা নহারোলশিংনা লৈবাক অসিবু মাংদা পুখৎলি। অমসুং মসিগীদমক হৌরক্লিবা মীরোল, লৌমীশিং, শিন্মীশিং, অপীকপা ললোনবশিং, অপীকপা ভেঞ্চরশিংনা মসিগী মনা ফংফম থোকই। অমসুং লৈবাক অসিনা ১০শুবদা লৈরম্বদগী ৫শুবদা হাইগৎলকপা অসি নখোয়না কন্না হোৎনবগী মহৈনি। ময়ামগী মহুৎ শিন্দুনা ঐহাক্না হোৎনবা কনবা ইরৈবাকচাশিংবু ইকাই খুম্নবা উৎচরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ভরুচনা চাউথোকচফম থোকই, মমাংঙৈদা করিগুম্বা ঈশিং অমা পীথকপগী ওইরবসু মদুবু মীরোল কয়া নীংশিংদুনা লৈখি, থক্নবা ঈশিংগী চফু অমা লোইখ্রবসু মীয়াম্না থৌজাল পীখি মরমদি মদু পুন্সি অসি মরু ওই। ঙসি ভারত সরকারনা হীদাক লাংথক পুথোকপদা মাংজিল থারি, পুন্সি কন্নবা থবক তৌরি, ভরুচকী মীয়াম্না অসিগুম্বা অফবা থবক তৌরি। অমসুং নখোয়না মশিং লাকঙমদ্রবা পুন্সি কয়া কনবা ঙমখিবা অসিগীদমক ঐহাক্না চাউথোকচবা পোকই। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা অনৌবা থবক লিশিং কয়া ফংলি। ঐখোয়না মালেম পুম্ববু কোরোনানা চৈথেং পীবা উবা ফংখি। য়াম্না শাথীখি, মীপুম খুদিংমক্না করম্না হিংগদগে খন্নখি, মতম অদুদা ফার্মা সেক্তরগী মরু ওইবা মীপুম খুদিংমক্না খঙখি। ফার্মাস্যুতিকেল ইন্দস্ত্রীগী কান্নবা অসি করিনো? হৌখিবা দিকেদ অনিদা গুজরাতনা খুমাং চাউশিনখিবা,. সিস্তেম অসিনা কোরোনাগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা গুজরাতনা মাং থানা থোকখি। গুজরাত্তা শাখিবা হীদাক অমসুং ভেক্সিন্না মীওই লাখ কয়াগী পুন্সি কনবা ঙমখি। লৈবাক অসিগী ফার্মা কম্পনীশিংগী চাদা ২৫দি গুজরাত্তগী ওইরিবা অসি চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। ঙসি নখোয়গা ৱারী শাবা অসিদা ভরুচকী চাউখৎ খোঙচৎ লেপহন্নবা কনাগুম্বা খরনা কন্না হোৎনখিবা মতমশিং অদু নীংশিংলকই। ভরুচ-অঙ্কলেশ্বরদা ইন্দস্ত্রীশিং লিংখৎপা মতমদা ইন্দস্ত্রীশিং অসি পাকথোক-চাউথোকপদা অৱাবা কয়া মায়োক্নবা তাখি। ঐখোয়না কেন্দ্রদা সরকার পাইবা মতমদা গুজরাতনা নরেন্দ্র-ভুপেন্দ্রগী দবল-ইঞ্জিন সরকারগী শক্তি ফংখি, ঐখোয়না অপনবা পুম্নমক মরু ফংনা মুথৎখি। ভরুচতা পুং ২৪ চুপ্না থক্নবা ঈশিং পীনবা থবক পাইখৎখি। ভরুচকী জিলাদা লৈরিবা লৌবুক খুদিংমক্তা ঈশিং য়ৌহনখি। মসিদসু অপনবা থেংনখি, নক্সলাইৎনা অহানবদা সরদর সরোভর দাম শাবদা অয়েৎপা পীখি অমসুং অর্বন নক্সলনা হৌজিক অনৌবা শক্লোনগা লোয়ননা চংলক্নবা হোৎনরি। মখোয়না ফিজোল হোংদনা হৌরক্লিবা নহারোলশিংবু লৌনম লাংদা থুহন্নবা হোৎনরি। ঐহাক্কী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংদা হায়জনীংবদি নক্সল অসি বেঙ্গল, ঝারখন্দ, বিহার, ছত্তিসগর অমসুং মধ্য প্রদেশ, ওরিশা, আন্ধ্র, তেলঙ্গানাগী শরুক খরদা লাকখ্রে অমসুং মহারাস্ত্রগী গদচিরোলিদা লৈরিবা ত্রাইবেল নহারোলশিং নক্সলনা মাংহনখি। মখুৎা নোংমৈ পাইহনদুনা মহাকপু অশিবগী লাংদা থুহনখি, মফম পুম্নমক্তা ইরাং থোকহনখি। মতম অসিদা ঐহাক্কী মাংদা লেপ্লিবা ৱাহং অসি উমরগমদগী অম্বাজী ফাওবদা লৈরিবা অপুনবা এক্সপান্সন অসিদা ঐহাক্না গুজরাত্তা নক্সল চংহনবা পামখিদে। ঐহাক্না ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিং কনবা পামখি। ঐহাক্না অসিগুম্বা অনাবা অসি মখোয়গী পুন্সিদা চংহনাব পামখিদে। মখোয়না অচে দিন আয়েগে হায়বা অসিদা থাজবা থম্লি অমসুং নক্সলিজমনা গুজরাত্তা ফংবা য়ারোই। মসিফগীদমক ঐহাক্না ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংবু তৌবীমল খঙবা উৎচরি। হৌজিক মথক্তা পাইদুনা অর্বন নক্সলনা চংলক্নবা হোৎনরি, গুজরাতকী নহারোলশিংবু মখোয়না মাংহনবা ঙমহল্লোইসি, ঐখোয়গী অঙাংশিংবু অর্বন নক্সলদগী চেকশিন্নবা চেকশিনৱা থম্লসি। মখোয়না ফোরেন ফোর্সশিংগী এজেন্ত ওইনা লাক্লি মখোয়গী মাংদা গুজরাতনা মাইথীরোইসি। থাজবগা লোয়ননা গুজরাতনা মাংদা চংশিনসি। মতম অমদা ত্রাইবেল চীফ মিনিস্তরশিং লৈজরবসু মফম অসিদা সাইন্স স্ত্রীমগী স্কুল লৈরমখিদে। হৌজিক ১০দগী ১২ ফাওবদা সাইন্স স্ত্রীম লৈতবরা হায়বীয়ু? মীওই কয়ানা রিজর্বেসনগী মতাংদা ঙাংনরবদি ইচানুপা নত্ত্রগা নুপীনা দোক্তর ওইবা ঙমগদ্রা? অমসুং মখোয়না দোক্তর ওইনবগীদমক ১০ অমসুং ১২তা সাইন্স স্ত্রীম মথৌ তাই। ঙসিদি ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংনা কানাদাদা পাইলোৎ ত্রেনিংগী চৎলি। দোক্তর, ইঞ্জিনীয়র অমসুং লোয়র ওইরি অমসুং মসিগীদমক ঐহাক্না চাউথোকচবা পোকই। ত্রাইবেলগী মিংদা বিরসা মুন্দা য়ুনিভর্সিতী, গুরু গোবিন্দ য়ুনিভর্সিতী অসিগুম্বা য়ুনিভর্সিতী গুজরাত্তা লৈরক্কনি থাজরুদে। মসিনা ত্রাইবেলগী নহারোলশিংদা অনৌবা থৌনা অমসুং অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরি।
ইচিল ইনাওশিং,
গুজরাত্তা ত্রাইবল কম্ম্যুনিতীবু থৌনা হাপ্পদা বন বন্ধু য়োজনানা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। ঐহাক্কী ত্রাইবল কম্ম্যুনিতীনা শা-ষন য়োক্কদবনি, লৌমীশিংনা মতমগা চুনরবা লৌউ-শিংউ তৌগদবনি অমসুং মখোয়গী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্কদবনি, অসুম্না স্কিমশিং অসি ত্রাইবলশিংগী মিংদা চলাইগদবনি। হৌখিবা সরকারশিংগী স্কিমদা নখোয়না য়েনবী মঙাগী লোন অমা ফংগনি হায়না ফোঙদোকখি। অদুগা ত্রাইবল মীয়াম্না য়েনবী য়াম্না ফংলে হায়না খনখি অমসুং য়েরুম য়াম্না ফংলগনি হায়না খনখি। য়েনবী মঙাগী লোন অমা পীরবা মতুংদা য়েনবীশিং অদু য়ুমদা পুরক্লগনি অদুগা নুমিৎ অদুমক্তদা অচৌবা মীওই অমা খুঙ্গং অদুদা লাক্লগা খুঙ্গং অদুদা লৈরগনি অমসুং ঐহাক্কী ত্রাইবল ইচিল ইনাওশিং অসি থৌগল্লোন নিংথিনা খংবা মীওইশিংনি অমসুং য়েনবী মঙা অদুগী মনুংদগী অমা মঙোন্দা পীজগনি। ঐহাক্কী ত্রাইবল ইচিল ইনাওশিং অসি থৌগল্লোন নিংথিনা খংই চাকখাউ হাংলবসু মাংদা লৈরিবা মীওই অদুবুদি পীজগনি। য়েনবী মঙা অদুগী মনুংদা অমদি নুমিৎ অদুমক্তদা পীজরগনি। মসি থা ২-৪ ফাওবা মখা চত্থরগনি অমসুং মখোয়গী য়েরুমশিং অমসুং য়েনবীশিং অদু অরেম্বা তারগনি অমসুং পুকচেল চাওবা ওইহৌরগনি। ঐখোয়না ত্রাইবল ইচিল ইনাওশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্নবা লাক্লি।
ইচিল ইনাওশিং,
মসিগী চাউখৎ থৌরাংগী খোংচৎ অসিদা শরুক তম্লিবা ত্রাইবল মীয়ামদা ঐখোয়না ইকাই খুম্নবা উৎলি। ভগৱান বিরসা মুন্দাগী মপোক নুমিৎ অসি ঐখোয়গী ত্রাইবলগী ইশ্বর ওইনা খুরুম্লগনি। মসিবু ত্রাইবলগী নুমিৎ হায়না লাউথোকখ্রে। গুজরাত য়াওনা লৈবাক শিনবা থুংবদা নীংতম্বগী লালদা শরুক য়াখিবা ত্রাইবলশিংবু নীংশিংবা ওইনা মোন্যুমেন্তশিং শাখ্রে। ঙসি ফাওবদা, ত্রাইবল ইচিল ইনাওশিংগী চাউখৎ থৌরাংগী মতাংদা য়েংবদা ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংগীবু ওইরে লৌমী ইচিল ইনাওশিংগীবু ওইরে চাউখৎ থৌরাংগী খোঙজেল অসি মাইকৈ অনিমক্তা য়াংশিনগনি। মসিগী হোৎনবশিং অসিগা লোয়ননা ভরুচ অঙ্কলেশ্বর অসি অহমেদবাদ-গান্ধিনগরগুম্না চাউখৎহল্লগনি। মীয়াম্না ভরুচ অঙ্কলেশ্বর অসি ন্যু য়োর্ক-ন্যু জর্সিগুম্না ঙাংনরগনি। মসি ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বা অদু উৎলিবা ঐখোয়গী সিস্তেমনি। ঐহাক্না নহারোলশিংদা হায়জনীংই মদুদি লাক্কদৌরিবা চহি ২৫ অসি অদোমগীনি। খুৎকা খুৎকা খুশম্নদুনা চাউখৎ থৌরাংগী খোংজেল অসিদা শরুক য়ারসি। নখোয় ময়াম অমা ঙসিগী মীতিন অসিদা লাকপীবা অসিগা লোয়ননা গুজরাতকী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙজেলদা ঐখোয়গী অনৌবা ৱাশক অসি থুংহন্নবা ঐখোয়গী ৱারেপ অদু লৌরসি। মরম অদুনা নর্মদাগী তোর্বান্দা খুন্দারিবা ঐহাক্কী ইচিল ইনাওশিংদা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি অমসুং ঐখোয় পুম্নমক্না খুৎশম্নদুনা ভরুচ জিলা অসিবু অনৌবা পনখৈ অমদা পুরসি। ভারত ইমানা য়াইফরে।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address while laying foundation stone, and dedicating to the Nation various Projects at Amod, Gujarat
10 OCT 2022 6:34PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai,
Bharat Mata Ki Jai,
On stage, the popular and dauntless Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel; my parliamentary colleague CR Patil who won the highest number of votes in the country during the 2019 elections and had set a new record; my Cabinet colleague and the son of Gujarat Shri Mansukh Bhai Mandaviya, all the ministers of the Government of Gujarat; MPs, MLAs and my dear brothers and sisters who have come here in large numbers to shower blessings on me!
Friends,
While coming here this morning I received one sad news. Mulayam Singh Yadav ji passed away today. Mulayam Singh Yadav ji’s passing away is a great loss to the country. My relationship with Mulayam Singh ji has been very special. Whenever we both used to meet as Chief Ministers, both of us used to feel a special bonding towards each other. When the Bharatiya Janata Party had chosen me for the Prime Minister’s post during the 2014 elections, I wanted to call and seek the blessings of some senior politicians of the country from the opposition too; the great personalities from the opposition whom I already knew. I still remember that day when I had asked for Mulayam Singh ji’s blessings. I have treasured his words of advice till this day. Mulayam Singh ji’s specialty was that he never stepped back from his blessings despite being amidst extreme political opposition. He had blessed me in 2013 and continued to bless me. He had once again blessed me during the last session of the Parliament in 2019. The words that a senior leader like Mulayam Singh ji had spoken inside the Parliament is a great blessing in the life of any political worker of this country. While standing in the Parliament, he had said those words without any political agenda. He had said – “Modi ji works by taking everyone into consideration and that is why I am sure that he will be elected again in 2019 and become the Prime Minister of the country”. How benevolent and generous-hearted he had been! I was fortunate that I kept on getting his blessings while he was alive. Today, I pay my respectful tributes to respected Mulayam Singh ji from this land of Gujarat on the banks of mother Narmada. I pray to God to give strength to his family and his supporters to bear this loss.
Friends,
I have come to Bharuch at a time when the country is celebrating the ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’. Whenever we read the history of India and talk about the future, Bharuch is always discussed with pride. This land has given birth to many such personalities who have made the country proud by their work. For example, the son of this land Kanhaiyalal Maneklal Munshi ji. The country can never forget his contribution in the making of the constitution. One cannot forget the role of Munshi Sahib, who had walked shoulder to shoulder with Sardar in the grand construction of the Somnath temple. Also, Pandit Omkarnath Thakur, the master of Indian music who had given great heights to Indian classical music had also been related with this soil. Seeking inspiration from the work of such great personalities, we are working to develop Gujarat and make Gujarat even more proud.
Brothers & Sisters,
The contribution of Bharuch is very crucial in the progress of both Gujarat and the entire country. There was a time when Bharuch was known only for its groundnuts. Today my Bharuch is famous for many other aspects like industry, business, trade and port.
And I can say that the foundation stone laying and inauguration works taking place today in Gujarat are worth more than the total annual budget of Gujarat of any previous government.
Brothers,
Gujarat has taken a massive stride and now Bharuch district has also become a cosmopolitan district. I believe we have our countrymen from almost all the states of India here. And speaking of the entire Bharuch district, you will find people from Kerala, Bengal and Bihar too. People from all over the country are present In this district. There was a time when Calcutta, Delhi and Mumbai were called Cosmopolitan. Today Gujarat has developed so much that many districts of Gujarat have become cosmopolitan and have assimilated the entire country with love. This is the height of Gujarat’s development journey.
Brothers and sisters
Today Gujarat has received its first bulk drug park and that too is located in Bharuch. Several plants related to the chemical sector have also been inaugurated. Besides, two big projects related to connectivity i.e. roads connecting Ankleshwar-Rajpipla and Statue of Unity – Ekta Nagar that were being discussed for several years have also been inaugurated. Even when I was the Chief Minister, this project was being discussed. Several important leaders from here were placed in Delhi. But no one would listen to us. The way Bharuch district is developing, it could not have relied on airports in Baroda or Surat. Bharuch should have its own airport. Hence, the foundation stone for a new airport at Ankleshwar is being laid today.
Friends,
Bharuch is such a district which has more industries than in many smaller states of the country. And these industries in this one district have set a major record in terms of providing employment. After such a volume of trade and business being carried out in the country and abroad, this new airport is going to take its development journey to a new height and momentum. With Narendra-Bhupendra’s double engine government, the work of the airport will also be completed very fast. With the construction of this airport, the movement of industrialists, and important officers to this area will intensify. The development will also accelerate. Exports will get a further boost.
Brothers & Sisters,
Today we can see a different picture of Gujarat. We have a new Gujarat. It has transformed and is now desperate to make that leap towards greater heights. But try to recall those days two decades ago. How does it feel? What was the identity of our Gujarat two decades ago? Traders used to pick up goods from one place and sell them at another place and would earn their living with that brokerage. This was our identity. We were behind in terms of both agriculture and industrial growth because we didn’t have the raw materials. In such a situation, today Gujarat has achieved great heights of development in the industrial sector by working hard within two decades. We all have created small networks of industries related to ports. We have developed our own ports and our coastline. And our tribal brothers and sisters as well as our fishermen brothers and sisters were in a miserable condition. No one even cared about them. The 20-22 or 25 year old youngsters today would not even be aware of the tremendous hardwork one had to put in order to live here. They wouldn’t even know that there was such a terrible situation in Gujarat at one point of time. But with tremendous hard work and with the cooperation of the people of Gujarat, we have reached this place today. And everyone is ready to take that next leap forward. And that is why in the coming days we need to make that leap. The ‘Amrit-Kaal’ has started with the ‘Amrit Mahotsav’ or the 75 years of independence. Similarly, this golden period has started for the youth of Gujarat. Don’t let go of this golden period. When does development start happening at any place, brothers? If you want to develop, you should have a compatible environment and an encouraging environment without any obstacles. And most of all, there is a need for rules and regulations, the best quality infrastructure as well as policies and objectives. Nothing happens with policy alone. Even if the policy is really good, but the intention or willpower is not there, the entire project goes haywire. Who does not know Bharuch? You are aware of the problems that used to be there if someone had to visit ‘Panch Batti’ in the evening. You are well aware of the law and order situation. There were days when someone would be kidnapped or would get threats to vacate the house. But today the law and order situation has allowed the people of Bharuch to live peacefully.
And everyone has got the benefit of it, isn’t it? Earlier a few used to get the benefit but now it’s not like that. Speaking of a peaceful living and law and order situation, our tribal brothers and the poor get the maximum benefit of it. Otherwise, in Bharuch, we are well aware of the way the tribal girls were treated after giving them work. As a result, the tribals used to express their anger against them. But later when I got the support of our tribal brothers and sisters, they kept showering their blessings on me. There was a time when healthcare facilities were not accessible here. One had to go all the way to Surat or Baroda for Hospitals. Despite living on the banks of Mother Narmada, we had to yearn for water. I have seen such miserable days. I still remember that years ago there was a drinking water crisis in Bharuch. Besides, there are many religious places in Bharuch district. Despite the presence of Narmada river, the people were hesitant to develop it. There was an attempt to kill the soul of India. Brothers and sisters, all this was about 20 years ago. It is natural for the 20-25 year old youngsters to be unaware about it. But when you gave me a chance to serve you, we took note of each and every problem and kept solving the problems. We started looking for solutions and the situation started changing for the better. When it comes to law and order, the big criminals and heavy offenders were thrown into jail. Gradually they realised that they have to walk on the right path. Therefore, the children of Gujarat today do not know the word ‘curfew’. Otherwise, curfew used to be imposed on Bharuch every now and then. And today’s women wouldn’t even know that the elderly people in their house had to face a lot of problems in order to play Garba in the past. Today in Gujarat, girls are able to go to schools and colleges in Baroda safely. There are able to travel to different places in the state in a care-free way for education. Now Bharuch district has also made a tremendous development in the field of education. If a girl wants to work till late at night and wants to go home from the railway station or the bus station, there is no trace of fear in her mind. We all have created that situation. Right now a national sports event is going on here. Thousands of players from across the country are currently present in Gujarat. After finishing the game, when they go to see the Garba in the evening, they are spellbound on watching the celebrations for the whole night. It feels as if there is no night. Brothers and sisters, industrial development was necessary if Bharuch was to be developed. And at this time Baroda-Vapi was the main highway. People used to cheer on seeing a few factories nearby and think of it as industrial development. But we noticed that there were certain pockets of undeveloped areas that we must develop. And to develop tribal areas, we brought industrial development to Jhagadia. We took the industries to dry areas, due to which the agricultural land remained safe and at the same time industrial development also took place. And today Gujarat has become a manufacturing hub and an export hub. Two decades ago, no one could have imagined it. Today, Dahej-II, Dahej-III, Saykha, Vilayat have become the new doors of development when it comes to modern highways. The Ro-Ro ferry service has emerged as a huge force of development. Dahej is a special investment region. Its strength is going to expand several times now. Consequently, the benefits of the liberal policies of the Gujarat government are being reaped. And we are particularly getting the benefits of the work that was going on in the field of petroleum, chemical and petro-chemical. And gradually, thousands of crores of rupees of MUDRA investment has flown from around the world into Dahej and the entire Bharuch district, brothers. And 80 percent of the production that happens goes to the other countries of the world too. We work hard and the money or the profit comes back in dollars. This is the vital contribution made by Dahej and the Bharuch district. Today, Dahej has turned into a model for the entire country and the entire sector connected with chemical and petroleum.
Brothers Sisters,
The new projects that have been launched today are not only increasing the power of my Gujarat, but are also making my Bharuch district extremely vibrant. And also taking into consideration the new plants that have been developed here, this double engine government has become a perfect example of double benefits. The Gujarat and the central government companies are also participating in these chemical plants. The chemical manufacturing industries being set up here are also going to benefit the textiles industry. You are well aware that if the textile industry benefits, then the farmer who produces cotton also benefits. This sector provides the highest employment opportunities. Our weaver brothers and sisters get the greatest benefit from it. The same goes for fertilizers. And we are famous for fertilizers. The essential chemicals and fertilizers produced in Bharuch reach across the country. Due to the GACL Chemical Plant, a new turnover of more than Rs 2500 crores will be made with a foreign exchange of Rs 700 crore. It Is going to be a great service for the country. It is, in a way, an act of patriotism. And Bharuch is doing the same. Coming to Bharuch today, I wish to remind you that every citizen can make a huge contribution if the country is to be taken forward at a rapid pace. Ordinary citizens can take the country forward. Now you might be wondering that if a person is working hard for oneself, then how will he take the country forward? Let us take the mantra of ‘vocal for local’. One can decide to stay away from any kind of foreign product. Diwali is around the corner. There are certain firecrackers in the market that light up the sky but are foreign made. These ruin the hardwork of several poor people of our country. But if we buy the crackers ‘made in India’, probably the light, brightness or the sound might be a little low but your gesture will brighten up the houses of my poor brothers. Those crackers might or might not illuminate the sky for long but the coming 12 months of the poor will be illuminated. So why shouldn’t we purchase Indian goods? A single factory here can save Rs 700 crore. The citizens of my Bharuch district should make a decision. They too can save the capital of my country this way.
Brothers and sisters,
You will be glad to know one thing. In 2014, you sent me to Delhi with your blessings. I had the experience of the work I had done earlier in Gujarat along with your blessings and values. So when I went to Delhi in 2014, India ranked 10th in terms of the world economy. Today India has reached number 5. Moreover, the country’s pride and glory grew manifold when the rank went up from 6 to 5, because the country that had ruled over us for 250 years was ranked 5th before. Now leaving them behind, this enthusiastic youth of my country has taken my country forward. And the young generation, farmers, labourers, small traders, small start-ups are all responsible for this achievement today. And the credit for taking the country from number 10 to 5 goes to your hard work. And I salute such hardworking people of the country.
Brothers and sisters,
Another work is underway in Bharuch that we can be proud of. We are aware that in the past if someone used to create a place for offering drinking water to travellers, people used to remember the gesture for generations. If someone could quench his or her thirst there, they used to shower blessings because it is vital for life. Similarly today the Government of India is setting up a huge park for the production of medicines that will save the lives of the people. So, the people of Bharuch are doing a great humanitarian work. You will be feeling proud that countless lives are about to be saved because of you. Moreover, thousands of new jobs are going to be created. We have seen the way the Corona crisis had gripped the whole world. How big a crisis had struck us! Everyone had just one question – ‘how to survive the crisis?’ That is when we realised how important this pharma sector is! And the leap that Gujarat has made in the last two decades, as well this system have helped Gujarat in fighting the battle against Corona. The medicines and vaccines made in Gujarat have saved the lives of lakhs of people. You will be glad to know that today 25 percent of the country’s pharma companies are from Gujarat. Talking to you today, I am also reminded of those days when some people had done everything possible to stop the development of Bharuch. Several obstacles and impediments were placed on the expansion of industries in Bharuch-Ankleshwar. But when our government was formed at the Centre, Gujarat got the double engine power of ‘Narendra-Bhupendra’ and then we removed all these obstacles. Look at the power of your hardwork, brothers. Earlier some people tried to stop the work of the Bhadbhut barrage. Work was being done for Bharuch so that the people living here could get potable drinking water for 24 hours and also to water the fields of Bharuch district. There was a hindrance in that too. Some people with Naxalite-mentality had first tried hard to stop the construction of Sardar Sarovar Dam, and later these Urban Naxals were trying to block this project in a new form. They have changed their dresses and form and are luring a section of fervid youth. I want to specially tell my tribal brothers that Naxalism which had started in Bengal and had later spread to Jharkhand, Bihar, Chhattisgarh, some parts of Madhya Pradesh, Odisha, Andhra, Telangana and Gadchiroli in Maharashtra has destroyed the lives of our tribal youth. They have given guns to them and provoked them to play the game of death. As a result, the crisis had gripped the entire area. At that time the challenge in front of me was to not allow the entry and expansion of Naxalism from the eastern side i.e. the entire belt from Umargam to Ambaji. I needed to save my tribal brothers and sisters. I would not let that type of disease enter their lives. So, we developed the stretch from Umargam to Ambaji. And I must say with great satisfaction that my tribal brothers and sisters took my words seriously and believed that “good days are bound to come”. Consequently, Naxalism could not enter Gujarat through that route. For that I express my gratitude to my tribal brothers and sisters. But now urban naxals are trying to enter from above. I don’t want the young generation of Gujarat to get destroyed. We should warn our children that urban naxals are trying to destroy the country. They have come here as agents of foreign forces. Gujarat will never surrender to them. We must move ahead with the belief that Gujarat will destroy them. We have had tribal chief ministers here, yet there were hardly any science stream schools between Umargam and Ambaji. Now you tell me, despite having reservations for tribals, if there is no science in 10th and 12th class then how will a boy or a girl become a doctor? If a student wants to become a doctor or an engineer, first he/she needs a science school in 10th and 12th. But that too did not happen. There were tribal chief ministers here but not enough schools from Umargam to Ambaji. Once I came to power, I made sure there were enough science schools for classes 10 to 12 throughout the stretch. And today my tribal brothers and sisters go to Canada for pilot training or are becoming doctors and lawyers. And with great pride I am saying that my tribal children are bringing glory to Gujarat. No one can even imagine that there is a university named after a tribal – Birsa Munda University. Similarly, Guru Gobind University in Gujarat has given new confidence and new opportunities to the tribal youth.
Brothers and sisters,
In Gujarat, Van Bandhu Yojana has played a major role in the empowerment of tribal society. We tried to ensure that my tribal community could engage in animal husbandry and the farmers could engage in modern farming so that their lives could transform. Let me give you an example of the schemes that used to be run for the tribals. During the regime of previous governments, there was a scheme through which loans were given for five chickens. And the tribal people would be happy thinking these chickens would produce eggs that would bring in more chickens and they would be in a position of building a pucca house in a few days. However, the reality was far from it. Once the scheme’s benefit was availed, the same day some VIP would arrive at their village in a car with red beacon and would decide to stay there. Now the tribal brothers are always ahead in terms of hospitality. So, they would cook one of the chickens and serve that guest. Our tribal brothers never allow scarce resources or lack of money to come in the way of their hospitality. The same continues for 2-4 months and they lose all their hens and eggs. However, we came and changed the lives of our tribal brothers and sisters.
Brothers and sisters,
The contribution of our tribal people in this development journey is immense. We declared Tribal Day so that the Birthday of Lord Birsa Munda is worshiped as our tribal god. In the entire country including Gujarat, memorials were built in the memory of the tribals who had fought in the war of independence. Even today, we have thought about the production in the tribal areas. We have sped up work both for my tribal brothers and my fishermen brothers. In the coming time, Bharuch-Ankleshwar is also going to develop like Ahmedabad-Gandhinagar. People will also talk about Bharuch Ankleshwar like New York-New Jersey. This is the system that introduces our potential. And I would like to tell the youth that the coming 25 years are for you. Come here and embark upon the journey of development. Let’s move ahead shoulder to shoulder. Today you have come here in such a large number! We have resolved to fulfil a new vow in the development journey of Gujarat. Therefore, my brothers and sisters living on the banks of Narmada, my best wishes to you! Let’s take Bharuch district to new heights! Speak with me – Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata Ki Jai!
Disclaimer: This is an approximate translation of the Prime Minister's speech. Most of the original speech was in Gujarati language.