Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address while laying foundation stone, and dedicating to the Nation various Projects at Amod, Gujarat
10 OCT 2022 6:34PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai,
Bharat Mata Ki Jai,
On stage, the popular and dauntless Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel; my parliamentary colleague CR Patil who won the highest number of votes in the country during the 2019 elections and had set a new record; my Cabinet colleague and the son of Gujarat Shri Mansukh Bhai Mandaviya, all the ministers of the Government of Gujarat; MPs, MLAs and my dear brothers and sisters who have come here in large numbers to shower blessings on me!
Friends,
While coming here this morning I received one sad news. Mulayam Singh Yadav ji passed away today. Mulayam Singh Yadav ji’s passing away is a great loss to the country. My relationship with Mulayam Singh ji has been very special. Whenever we both used to meet as Chief Ministers, both of us used to feel a special bonding towards each other. When the Bharatiya Janata Party had chosen me for the Prime Minister’s post during the 2014 elections, I wanted to call and seek the blessings of some senior politicians of the country from the opposition too; the great personalities from the opposition whom I already knew. I still remember that day when I had asked for Mulayam Singh ji’s blessings. I have treasured his words of advice till this day. Mulayam Singh ji’s specialty was that he never stepped back from his blessings despite being amidst extreme political opposition. He had blessed me in 2013 and continued to bless me. He had once again blessed me during the last session of the Parliament in 2019. The words that a senior leader like Mulayam Singh ji had spoken inside the Parliament is a great blessing in the life of any political worker of this country. While standing in the Parliament, he had said those words without any political agenda. He had said – “Modi ji works by taking everyone into consideration and that is why I am sure that he will be elected again in 2019 and become the Prime Minister of the country”. How benevolent and generous-hearted he had been! I was fortunate that I kept on getting his blessings while he was alive. Today, I pay my respectful tributes to respected Mulayam Singh ji from this land of Gujarat on the banks of mother Narmada. I pray to God to give strength to his family and his supporters to bear this loss.
Friends,
I have come to Bharuch at a time when the country is celebrating the ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’. Whenever we read the history of India and talk about the future, Bharuch is always discussed with pride. This land has given birth to many such personalities who have made the country proud by their work. For example, the son of this land Kanhaiyalal Maneklal Munshi ji. The country can never forget his contribution in the making of the constitution. One cannot forget the role of Munshi Sahib, who had walked shoulder to shoulder with Sardar in the grand construction of the Somnath temple. Also, Pandit Omkarnath Thakur, the master of Indian music who had given great heights to Indian classical music had also been related with this soil. Seeking inspiration from the work of such great personalities, we are working to develop Gujarat and make Gujarat even more proud.
Brothers & Sisters,
The contribution of Bharuch is very crucial in the progress of both Gujarat and the entire country. There was a time when Bharuch was known only for its groundnuts. Today my Bharuch is famous for many other aspects like industry, business, trade and port.
And I can say that the foundation stone laying and inauguration works taking place today in Gujarat are worth more than the total annual budget of Gujarat of any previous government.
Brothers,
Gujarat has taken a massive stride and now Bharuch district has also become a cosmopolitan district. I believe we have our countrymen from almost all the states of India here. And speaking of the entire Bharuch district, you will find people from Kerala, Bengal and Bihar too. People from all over the country are present In this district. There was a time when Calcutta, Delhi and Mumbai were called Cosmopolitan. Today Gujarat has developed so much that many districts of Gujarat have become cosmopolitan and have assimilated the entire country with love. This is the height of Gujarat’s development journey.
Brothers and sisters
Today Gujarat has received its first bulk drug park and that too is located in Bharuch. Several plants related to the chemical sector have also been inaugurated. Besides, two big projects related to connectivity i.e. roads connecting Ankleshwar-Rajpipla and Statue of Unity – Ekta Nagar that were being discussed for several years have also been inaugurated. Even when I was the Chief Minister, this project was being discussed. Several important leaders from here were placed in Delhi. But no one would listen to us. The way Bharuch district is developing, it could not have relied on airports in Baroda or Surat. Bharuch should have its own airport. Hence, the foundation stone for a new airport at Ankleshwar is being laid today.
Friends,
Bharuch is such a district which has more industries than in many smaller states of the country. And these industries in this one district have set a major record in terms of providing employment. After such a volume of trade and business being carried out in the country and abroad, this new airport is going to take its development journey to a new height and momentum. With Narendra-Bhupendra’s double engine government, the work of the airport will also be completed very fast. With the construction of this airport, the movement of industrialists, and important officers to this area will intensify. The development will also accelerate. Exports will get a further boost.
Brothers & Sisters,
Today we can see a different picture of Gujarat. We have a new Gujarat. It has transformed and is now desperate to make that leap towards greater heights. But try to recall those days two decades ago. How does it feel? What was the identity of our Gujarat two decades ago? Traders used to pick up goods from one place and sell them at another place and would earn their living with that brokerage. This was our identity. We were behind in terms of both agriculture and industrial growth because we didn’t have the raw materials. In such a situation, today Gujarat has achieved great heights of development in the industrial sector by working hard within two decades. We all have created small networks of industries related to ports. We have developed our own ports and our coastline. And our tribal brothers and sisters as well as our fishermen brothers and sisters were in a miserable condition. No one even cared about them. The 20-22 or 25 year old youngsters today would not even be aware of the tremendous hardwork one had to put in order to live here. They wouldn’t even know that there was such a terrible situation in Gujarat at one point of time. But with tremendous hard work and with the cooperation of the people of Gujarat, we have reached this place today. And everyone is ready to take that next leap forward. And that is why in the coming days we need to make that leap. The ‘Amrit-Kaal’ has started with the ‘Amrit Mahotsav’ or the 75 years of independence. Similarly, this golden period has started for the youth of Gujarat. Don’t let go of this golden period. When does development start happening at any place, brothers? If you want to develop, you should have a compatible environment and an encouraging environment without any obstacles. And most of all, there is a need for rules and regulations, the best quality infrastructure as well as policies and objectives. Nothing happens with policy alone. Even if the policy is really good, but the intention or willpower is not there, the entire project goes haywire. Who does not know Bharuch? You are aware of the problems that used to be there if someone had to visit ‘Panch Batti’ in the evening. You are well aware of the law and order situation. There were days when someone would be kidnapped or would get threats to vacate the house. But today the law and order situation has allowed the people of Bharuch to live peacefully.
And everyone has got the benefit of it, isn’t it? Earlier a few used to get the benefit but now it’s not like that. Speaking of a peaceful living and law and order situation, our tribal brothers and the poor get the maximum benefit of it. Otherwise, in Bharuch, we are well aware of the way the tribal girls were treated after giving them work. As a result, the tribals used to express their anger against them. But later when I got the support of our tribal brothers and sisters, they kept showering their blessings on me. There was a time when healthcare facilities were not accessible here. One had to go all the way to Surat or Baroda for Hospitals. Despite living on the banks of Mother Narmada, we had to yearn for water. I have seen such miserable days. I still remember that years ago there was a drinking water crisis in Bharuch. Besides, there are many religious places in Bharuch district. Despite the presence of Narmada river, the people were hesitant to develop it. There was an attempt to kill the soul of India. Brothers and sisters, all this was about 20 years ago. It is natural for the 20-25 year old youngsters to be unaware about it. But when you gave me a chance to serve you, we took note of each and every problem and kept solving the problems. We started looking for solutions and the situation started changing for the better. When it comes to law and order, the big criminals and heavy offenders were thrown into jail. Gradually they realised that they have to walk on the right path. Therefore, the children of Gujarat today do not know the word ‘curfew’. Otherwise, curfew used to be imposed on Bharuch every now and then. And today’s women wouldn’t even know that the elderly people in their house had to face a lot of problems in order to play Garba in the past. Today in Gujarat, girls are able to go to schools and colleges in Baroda safely. There are able to travel to different places in the state in a care-free way for education. Now Bharuch district has also made a tremendous development in the field of education. If a girl wants to work till late at night and wants to go home from the railway station or the bus station, there is no trace of fear in her mind. We all have created that situation. Right now a national sports event is going on here. Thousands of players from across the country are currently present in Gujarat. After finishing the game, when they go to see the Garba in the evening, they are spellbound on watching the celebrations for the whole night. It feels as if there is no night. Brothers and sisters, industrial development was necessary if Bharuch was to be developed. And at this time Baroda-Vapi was the main highway. People used to cheer on seeing a few factories nearby and think of it as industrial development. But we noticed that there were certain pockets of undeveloped areas that we must develop. And to develop tribal areas, we brought industrial development to Jhagadia. We took the industries to dry areas, due to which the agricultural land remained safe and at the same time industrial development also took place. And today Gujarat has become a manufacturing hub and an export hub. Two decades ago, no one could have imagined it. Today, Dahej-II, Dahej-III, Saykha, Vilayat have become the new doors of development when it comes to modern highways. The Ro-Ro ferry service has emerged as a huge force of development. Dahej is a special investment region. Its strength is going to expand several times now. Consequently, the benefits of the liberal policies of the Gujarat government are being reaped. And we are particularly getting the benefits of the work that was going on in the field of petroleum, chemical and petro-chemical. And gradually, thousands of crores of rupees of MUDRA investment has flown from around the world into Dahej and the entire Bharuch district, brothers. And 80 percent of the production that happens goes to the other countries of the world too. We work hard and the money or the profit comes back in dollars. This is the vital contribution made by Dahej and the Bharuch district. Today, Dahej has turned into a model for the entire country and the entire sector connected with chemical and petroleum.
Brothers Sisters,
The new projects that have been launched today are not only increasing the power of my Gujarat, but are also making my Bharuch district extremely vibrant. And also taking into consideration the new plants that have been developed here, this double engine government has become a perfect example of double benefits. The Gujarat and the central government companies are also participating in these chemical plants. The chemical manufacturing industries being set up here are also going to benefit the textiles industry. You are well aware that if the textile industry benefits, then the farmer who produces cotton also benefits. This sector provides the highest employment opportunities. Our weaver brothers and sisters get the greatest benefit from it. The same goes for fertilizers. And we are famous for fertilizers. The essential chemicals and fertilizers produced in Bharuch reach across the country. Due to the GACL Chemical Plant, a new turnover of more than Rs 2500 crores will be made with a foreign exchange of Rs 700 crore. It Is going to be a great service for the country. It is, in a way, an act of patriotism. And Bharuch is doing the same. Coming to Bharuch today, I wish to remind you that every citizen can make a huge contribution if the country is to be taken forward at a rapid pace. Ordinary citizens can take the country forward. Now you might be wondering that if a person is working hard for oneself, then how will he take the country forward? Let us take the mantra of ‘vocal for local’. One can decide to stay away from any kind of foreign product. Diwali is around the corner. There are certain firecrackers in the market that light up the sky but are foreign made. These ruin the hardwork of several poor people of our country. But if we buy the crackers ‘made in India’, probably the light, brightness or the sound might be a little low but your gesture will brighten up the houses of my poor brothers. Those crackers might or might not illuminate the sky for long but the coming 12 months of the poor will be illuminated. So why shouldn’t we purchase Indian goods? A single factory here can save Rs 700 crore. The citizens of my Bharuch district should make a decision. They too can save the capital of my country this way.
Brothers and sisters,
You will be glad to know one thing. In 2014, you sent me to Delhi with your blessings. I had the experience of the work I had done earlier in Gujarat along with your blessings and values. So when I went to Delhi in 2014, India ranked 10th in terms of the world economy. Today India has reached number 5. Moreover, the country’s pride and glory grew manifold when the rank went up from 6 to 5, because the country that had ruled over us for 250 years was ranked 5th before. Now leaving them behind, this enthusiastic youth of my country has taken my country forward. And the young generation, farmers, labourers, small traders, small start-ups are all responsible for this achievement today. And the credit for taking the country from number 10 to 5 goes to your hard work. And I salute such hardworking people of the country.
Brothers and sisters,
Another work is underway in Bharuch that we can be proud of. We are aware that in the past if someone used to create a place for offering drinking water to travellers, people used to remember the gesture for generations. If someone could quench his or her thirst there, they used to shower blessings because it is vital for life. Similarly today the Government of India is setting up a huge park for the production of medicines that will save the lives of the people. So, the people of Bharuch are doing a great humanitarian work. You will be feeling proud that countless lives are about to be saved because of you. Moreover, thousands of new jobs are going to be created. We have seen the way the Corona crisis had gripped the whole world. How big a crisis had struck us! Everyone had just one question – ‘how to survive the crisis?’ That is when we realised how important this pharma sector is! And the leap that Gujarat has made in the last two decades, as well this system have helped Gujarat in fighting the battle against Corona. The medicines and vaccines made in Gujarat have saved the lives of lakhs of people. You will be glad to know that today 25 percent of the country’s pharma companies are from Gujarat. Talking to you today, I am also reminded of those days when some people had done everything possible to stop the development of Bharuch. Several obstacles and impediments were placed on the expansion of industries in Bharuch-Ankleshwar. But when our government was formed at the Centre, Gujarat got the double engine power of ‘Narendra-Bhupendra’ and then we removed all these obstacles. Look at the power of your hardwork, brothers. Earlier some people tried to stop the work of the Bhadbhut barrage. Work was being done for Bharuch so that the people living here could get potable drinking water for 24 hours and also to water the fields of Bharuch district. There was a hindrance in that too. Some people with Naxalite-mentality had first tried hard to stop the construction of Sardar Sarovar Dam, and later these Urban Naxals were trying to block this project in a new form. They have changed their dresses and form and are luring a section of fervid youth. I want to specially tell my tribal brothers that Naxalism which had started in Bengal and had later spread to Jharkhand, Bihar, Chhattisgarh, some parts of Madhya Pradesh, Odisha, Andhra, Telangana and Gadchiroli in Maharashtra has destroyed the lives of our tribal youth. They have given guns to them and provoked them to play the game of death. As a result, the crisis had gripped the entire area. At that time the challenge in front of me was to not allow the entry and expansion of Naxalism from the eastern side i.e. the entire belt from Umargam to Ambaji. I needed to save my tribal brothers and sisters. I would not let that type of disease enter their lives. So, we developed the stretch from Umargam to Ambaji. And I must say with great satisfaction that my tribal brothers and sisters took my words seriously and believed that “good days are bound to come”. Consequently, Naxalism could not enter Gujarat through that route. For that I express my gratitude to my tribal brothers and sisters. But now urban naxals are trying to enter from above. I don’t want the young generation of Gujarat to get destroyed. We should warn our children that urban naxals are trying to destroy the country. They have come here as agents of foreign forces. Gujarat will never surrender to them. We must move ahead with the belief that Gujarat will destroy them. We have had tribal chief ministers here, yet there were hardly any science stream schools between Umargam and Ambaji. Now you tell me, despite having reservations for tribals, if there is no science in 10th and 12th class then how will a boy or a girl become a doctor? If a student wants to become a doctor or an engineer, first he/she needs a science school in 10th and 12th. But that too did not happen. There were tribal chief ministers here but not enough schools from Umargam to Ambaji. Once I came to power, I made sure there were enough science schools for classes 10 to 12 throughout the stretch. And today my tribal brothers and sisters go to Canada for pilot training or are becoming doctors and lawyers. And with great pride I am saying that my tribal children are bringing glory to Gujarat. No one can even imagine that there is a university named after a tribal – Birsa Munda University. Similarly, Guru Gobind University in Gujarat has given new confidence and new opportunities to the tribal youth.
Brothers and sisters,
In Gujarat, Van Bandhu Yojana has played a major role in the empowerment of tribal society. We tried to ensure that my tribal community could engage in animal husbandry and the farmers could engage in modern farming so that their lives could transform. Let me give you an example of the schemes that used to be run for the tribals. During the regime of previous governments, there was a scheme through which loans were given for five chickens. And the tribal people would be happy thinking these chickens would produce eggs that would bring in more chickens and they would be in a position of building a pucca house in a few days. However, the reality was far from it. Once the scheme’s benefit was availed, the same day some VIP would arrive at their village in a car with red beacon and would decide to stay there. Now the tribal brothers are always ahead in terms of hospitality. So, they would cook one of the chickens and serve that guest. Our tribal brothers never allow scarce resources or lack of money to come in the way of their hospitality. The same continues for 2-4 months and they lose all their hens and eggs. However, we came and changed the lives of our tribal brothers and sisters.
Brothers and sisters,
The contribution of our tribal people in this development journey is immense. We declared Tribal Day so that the Birthday of Lord Birsa Munda is worshiped as our tribal god. In the entire country including Gujarat, memorials were built in the memory of the tribals who had fought in the war of independence. Even today, we have thought about the production in the tribal areas. We have sped up work both for my tribal brothers and my fishermen brothers. In the coming time, Bharuch-Ankleshwar is also going to develop like Ahmedabad-Gandhinagar. People will also talk about Bharuch Ankleshwar like New York-New Jersey. This is the system that introduces our potential. And I would like to tell the youth that the coming 25 years are for you. Come here and embark upon the journey of development. Let’s move ahead shoulder to shoulder. Today you have come here in such a large number! We have resolved to fulfil a new vow in the development journey of Gujarat. Therefore, my brothers and sisters living on the banks of Narmada, my best wishes to you! Let’s take Bharuch district to new heights! Speak with me – Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata Ki Jai!
Disclaimer: This is an approximate translation of the Prime Minister's speech. Most of the original speech was in Gujarati language.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟସ୍ଥିତ ଆମୋଦ ଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବା ଏବଂ ଦେଶ ଉଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
10 OCT 2022 6:34PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ,
ମଞ୍ଚ ଉପରେ ବିରାଜମାନ ଗୁଜରାଟର ଆମର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ, ୨୦୧୯ର ନିର୍ବାଚନରେ ଦେଶରେ ସର୍ବାଧିକ ଭୋଟରେ ଜିତିଥିବା ଆହୁରି ଏକ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ସଂସଦରେ ମୋର ସାଥୀ ସି. ଆର. ପାଟିଲ, କେନ୍ଦ୍ରରେ ମନ୍ତ୍ରୀପରିଷଦର ମୋର ସାଥି ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ସନ୍ତାନ ଶ୍ରୀ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭ୍ୟା, ମଞ୍ଚ ଉପରେ ଉପସ୍ଥିତ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ, ସାଂସଦଗଣ, ବିଧାୟକଗଣ ଏବଂ ବିଶାଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବାକୁ ଆସିଥିବା ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ସକାଳେ ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିଲି ସେତେବେଳେ ଏକ ଦୁଃଖଦ ଖବର ମଧ୍ୟ ପାଇଲି । ଆଜି ମୁଲାୟମ ସିଂ ଯାଦବ ଜୀଙ୍କର ଦେହାନ୍ତ ହୋଇଯାଇଛି । ମୁଲାୟମ ସିଂ ଯାଦବ ଜୀ, ତାଙ୍କର ପରଲୋକ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ କ୍ଷତି । ମୁଲାୟମ ସିଂ ଜୀଙ୍କ ସହିତ ମୋର ସମ୍ପର୍କ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଦୁହେଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲୁ । ସେ ଏବଂ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଉଭୟଙ୍କର ଉଭୟଙ୍କ ପ୍ରତି ଏକ ଆପଣାପଣର ଭାବ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲୁ ଏବଂ ୨୦୧୪ରେ ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ମୋତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଦ ପାଇଁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଲେ ମୋ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଥିଲେ, ଯାହାଙ୍କ ସହିତ ମୋର ପୂର୍ବରୁ ମୋର ପରିଚୟ ଥିଲା । ସେମିତି କିଛି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଯେଉଁମାନେ ଆମ ଦେଶର ବରିଷ୍ଠ ରାଜନେତା ଥିଲେ, ରାଜନୈତିକ ଭାବରେ ଆମର ବିରୋଧ କରୁଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଫୋନ କରି ଆଶୀର୍ବାଦ ନେବାକୁ ମୁଁ ଥରେ ଉପକ୍ରମ କରିଥିଲି ଏବଂ ମୋର ମନେ ଅଛି ସେହି ଦିନର ମୁଲାୟମ ସିଂ ଜୀଙ୍କର ସେହି ଆଶୀର୍ବାଦ, କିଛି ପରାମର୍ଶପୂର୍ଣ୍ଣ ଦୁଇଟି ଶବ୍ଦ ମଧ୍ୟ ତାହା ଆଜି ମଧ୍ୟ ମୋର ପୁଞ୍ଜି ଅଟେ, ଏବଂ ମୁଲାୟମ ସିଂ ଜୀଙ୍କର ବିଶେଷତା ରହିଥିଲା ଯେ ୨୦୧୩ରେ ସେ ମୋତେ ଯାହା ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଥିଲେ, ସେଥିରେ କେବେ ମଧ୍ୟ ସେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଦେଇ ନ ଥିଲେ । ଅତ୍ୟଧିକ ରାଜନୈତିକ ବିରୋଧ ସତ୍ତ୍ୱେ ମଧ୍ୟ, ଯେତେବେଳେ ୨୦୧୯ରେ ସଂସଦର ଶେଷ ଅଧିବେଶନ ଥିଲା ଗତ ଲୋକସଭାର ଏବଂ ସଂସଦ ମଧ୍ୟରେ ମୁଲାୟମ ସିଂ ଜୀଙ୍କ ଭଳି ବରିଷ୍ଠ ନେତା ସେ ଛିଡ଼ା ହୋଇ ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟରେ ଯେଉଁ କଥା କହିଥିଲେ । ତାହା ଏହି ଦେଶର କୌଣସି ମଧ୍ୟ ରାଜନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଆଶୀର୍ବାଦ । ସେ ସଂସଦରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇ କହିଥିଲେ । ବିନା ସଂକୋଚରେ କହିଥିଲେ । କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ଚାଲର ଖେଳ ବିନା କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ମୋଦୀ ଜୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଥୀରେ ନେଇ ଚାଲିଥାନ୍ତି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୋତେ ପୁରା ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ସେ ୨୦୧୯ରେ ପୁନର୍ବାର ନିର୍ବାଚିତ ହେବେ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବେ । କେତେ ବଡ଼ ହୃଦୟ ଥିବ ତାଙ୍କର, ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁଁ ବଞ୍ଚôଛି, ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି ତାଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ଆଜି ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ଏହି ଭୂମିରୁ ମା’ ନର୍ମଦା ନଦୀର କୂଳରେ ଆଦରଣୀୟ ମୁଲାୟମ ସିଂ ଜୀଙ୍କୁ ମୋର ଆଦରପୂର୍ବକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି । ମୁଁ ଈଶ୍ୱରଙ୍କୁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ଯେ ତାଙ୍କ ପରିବାର, ତାଙ୍କର ସମର୍ଥକଙ୍କୁ ଏହି ଦୁଃଖ ସହିବାକୁ ଶକ୍ତି ଦିଅନ୍ତୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଚଳିତ ଥର ମୁଁ ଏମିତି ସମୟରେ ଭରୁଚ ଆସିଛି, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃଥ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଭାରତର ଇତିହାସକୁ ପଢୁଛୁ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ବିଷୟରେ କଥା ହେଉଛୁ, ସେତେବେଳେ ଭରୁଚର ଚର୍ଚ୍ଚା ସବୁବେଳେ ଗର୍ବର ସହିତ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ପୃଥିବୀ ଏପରି ଅନେକ ସନ୍ତାନଙ୍କୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଛି, ଯେଉଁମାନେ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଦେଶକୁ ଗର୍ବିତ କରିଛନ୍ତି । ଯେମିତି ଆମର ଧରିତ୍ରୀ ପୁତ୍ର କହ୍ନେୟାଲାଲ ମାନେକଲାଲ ମୁନ୍ସି ଜୀ। ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଦେଶ ତାଙ୍କ ଅବଦାନକୁ କେବେ ଭୁଲିପାରିବ ନାହିଁ । ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରର ବିଶାଳ ନିର୍ମାଣରେ ସର୍ଦ୍ଦାରଣଙ୍କ ସହ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଚାଲିଥିବା ମୁନ୍ସି ସାହେବଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ କେହି ଭୁଲିପାରିବେ ନାହିଁ । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଭାରତୀୟ ସଂଗୀତର ମୁଖ୍ୟ ପଣ୍ଡତ ଓଁକାରନାଥ ଠାକୁର, ତାଙ୍କର ସମ୍ପର୍କ ମଧ୍ୟ ଏହି ମାଟି ସହିତ ରହିଆସିଛି । ଏହିପରି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଆମେ ଗୁଜରାଟର ଗୌରବକୁ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ଗୁଜରାଟକୁ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗୁଜରାଟର, ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ସେ ଗୁଜରାଟର ପ୍ରଗତି ହେଉ, ସେ ଦେଶର ପ୍ରତି ହେଉ, ଭରୁଚର ଯୋଗଦାନ ବହୁତ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ଭରୁଚର ଭାଗିଦାରୀ, ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ସିଂଗଦାନେ ଯୋଗୁ ଜଣାଶୁଣା ଥିଲା । ଆଜି ମୋର ଭରୁଚ ଉଦ୍ୟୋଗ, ବ୍ୟବସାୟ, ବାଣିଜ୍ୟ, ବନ୍ଦର ଅନେକ କଥାେ ପାଇଁ ତା’ର ପ୍ରଶଂସା ହେଉଛି ଏବଂ ଆଜି ମୋର ଏହି ଗୁଜରାଟରେ ରହିବା ସମୟରେ ଯେଉଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି, ପୂର୍ବେ କୌଣସି ଗୋଟିଏ ସରକାର ଅର୍ଥାତ୍ ଗୁଜରାଟର ଅତୀତରେ କୌଣସି ସରକାରଙ୍କ ବଜେଟରୁ ମଧ୍ୟ, ପୁରୁଣା ସରକାରଙ୍କ ଗୁଜରାଟରୂ ଯେଉଁ ମୋଟ ବଜେଟ ଥିଲା, ତାହା ଗୋଟିଏ ବର୍ଷର ନା ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ, ମୁଁ ଗୋଟିଏ ଭ୍ରମଣରେ ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିସାରିଛି ।
ଭାଇମାନେ,
ଏହି ଗୁଜରାଟ କେଉଁଠାରୁ କେଉଁଠିକୁ ପହଞ୍ଚôଗଲା, ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର ଭରୁଚ ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟ ଏକ କସମୋପଲିଟାନ ଜିଲ୍ଲାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏଠାରେ ଭାରତର ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ଭାଇମାନେ ବସିଥିବେ ଏବଂ ଯଦି ଆପଣ ସମଗ୍ର ଭରୁଚ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ କେହି କେରଳର ଲୋକ ମିଳିବେ, କେହି ବଙ୍ଗଳାର ମିଳିବେ, କେହି ବିହାରର ମିଳିବେ । ପୁରା ଦେଶର ଲୋକ, ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା କଲିକତା, ଦିଲ୍ଲୀ, ମୁମ୍ବାଇ ଏହାକୁ କସମୋପଲିଟାନ କୁହାଯାଉଥିଲା । ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଏତେ ବିକାଶ ହୋଇଛି ଯେ ଗୁଜରାଟର ଅନେକ ଜିଲ୍ଲା କସମୋପଲିଟାନରେ ପରିଣତ ହୋଇଯାଇଛି ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ନିଜ ସହିତ ପ୍ରେମର ସହିତ ସମାବେଶ କରି ଜୀବନଯାପନ ଆରମ୍ଭ କଲେ । ଏହା ଗୁଜରାଟର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ଉନ୍ନତି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଗୁଜରାଟକୁ ପ୍ରଥମ ବଲ୍କ ଡ୍ରଗ ପାର୍କ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ ମୋର ଭରୁଚକୁ ମିଳିଛି । ରାସାୟନିକ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ କାରଖାନା ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି । ଏହା ସହିତ ସଂଯୋଗ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଦୁଇଟି ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଙ୍କଲେଶ୍ୱର, ରାଜପିପଲା ଏବଂ ଷ୍ଟାଚୁ ଅଫ ୟୁନିଟି ଏକତା ନଗରକୁ ଯୋଡ଼ୁଥିବା ସଡ଼କ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କଥା ବହୁ ବର୍ଷ ଧରି ହୋଇ ଆସୁଛି । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ହେଉଥିଲା ଏବଂ ଏଠାରୁ ବଡ଼ ବଡ଼ ନେତା ଦିଲ୍ଲୀରେ ବସିଥିଲେ ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ହେଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ କେହି ମୋର କଥା ଶୁଣୁ ନ ଥିଲେ । ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଭରୁଚ ଜିଲ୍ଲାର ବିକାଶ ହେଉଥିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ଭରୁଚ ବରୋଦା କିମ୍ବା ସୁରଟର ବିମାନବନ୍ଦର ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିପାରିବ ନାହିଁ, ଭରୁଚର ନିଜସ୍ୱ ବିମାନବନ୍ଦର ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଅଙ୍କଲେଶ୍ୱରରେ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଶିଳ୍ପ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦେଖିବା ତେବେ ଭରୁଚ ଏମିତି ଏକ ଜିଲ୍ଲା, ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶର ଅନେକ ଛୋଟ ରାଜ୍ୟ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ଶିଳ୍ପ ଅଛି । ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟରେ ଯେତିକି ଶିଳ୍ପ ରହିଥାଏ, ସେଥିରୁ ଅଧିକ ଉଦ୍ୟୋଗ ମାତ୍ର ଆମର ଭରୁଚ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅଛି ଏବଂ ଏହା ଏକ ଜିଲ୍ଲାର ଉଦ୍ୟୋଗ ଯେତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ରୋଜଗାର ଦେଉଛି, ଭାଇମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ନିଜେ ବହୁତ ବଡ଼ ଏକ ରେକର୍ଡ । ଦେଶ ବିଦେଶରୁ ଏତେ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ହେବା ସତ୍ତ୍ୱେ ମଧ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେତେବେଳେ ବିମାନ ବନ୍ଦର ମିଳୁଛି ତେବେ ବିକାଶକୁ ଏକ ନୂତନ ଗତି ମିଳିବ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ନରେନ୍ଦ୍ର ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଙ୍କ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ସରକାର ହୋଇଥାଏ ସେତେବେଳେ ବିମାନବନ୍ଦର କାମ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଶୀଘ୍ର ପୁରାହୋଇ ପାରିବ । ବିମାନବନ୍ଦର ହେବା ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍ୟୋଗପତିମାନଙ୍କର ଯିବା ଆସିବା, ବଡ଼ ବଡ଼ ଅଫିସରମାନଙ୍କର ଯିବା ଆସିବା ହୋଇଯିବ, ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହୋଇଯିବ । ରପ୍ତାନୀରେ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଆମେ ଗୁଜରାଟର ଏକ ଭିନ୍ନ ଚିତ୍ର ଦେଖୁଛୁ, ଗୁଜରାଟ ନୂଆ, ଏହା ବଦଳିଛି ଏବଂ ବହୁତ ଶୀର୍ଷରେ ଲମ୍ଫ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି ଯେମିତି ଆମର ଗୁଜରାଟ ଭାଇମାନେ ଏବଂ ଏତେଗୁଡ଼ିଏ ଜିନିଷ ଆମେ ଦେଖୁଛୁ, ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ କିନ୍ତୁ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ସେମାନଙ୍କ ଗୁଜରାଟର ପରିଚୟ କ’ଣ ଥିଲା, ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ଗୋଟିଏ ଜାଗାରୁ ସାମଗ୍ରୀ ନେଇ ଅନ୍ୟ ଜାଗାରେ ବିକ୍ରୟ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଦଲାଲ ସହିତ ରୋଜଗାର କରୁଥିଲେ । କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ପଛରେ ଥିଲା, ଉଦ୍ୟୋଗରେ ମଧ୍ୟ ପଛରେ ଥିଲା । କାରଣ ତାଙ୍କ ସହିତ ରୋ- ସାମଗ୍ରୀ ନ ଥିଲା । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆଜି ଗୁଜରାଟ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରି ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶର ଶୀର୍ଷତାକୁ ହାସଲ କରିପାରିଛି । ସ୍ପେୟର ପାର୍ଟସ ତିଆରି କରିବାରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର, ଏମିତି ହିଁ ଆମର ଏଠାରେ ପାର୍କ, ଆମର କୋଷ୍ଟ ଲାଇନ ଏବଂ ବିକାଶର ଗତି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଭରି ଦେଇଛୁ ଏବଂ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ତାଙ୍କର ସେମାନଙ୍କର ଅବସ୍ଥା କେତେ ଖରାପ ଥିଲା ପଚାରିବାକୁ କେହି ନ ଥିଲେ । ଆଜି ଯେଉଁ ୨୦, ୨୨, ୨୫ ବର୍ଷର ଯୁବକମାନେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଜଣା ମଧ୍ୟ ନ ଥିବ ଯେ ଏଠାରେ ବଞ୍ଚôବା ପାଇଁ କେତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଏଠାରେ ଆମର ଭରୁଚ ଖାଲି ହୋଇ ଯାଉଥିଲା । ତାଙ୍କୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜଣାନାହିଁ ଯେ ଗୁଜରାଟର ଏମିତି ଏକ ସମୟ ଥିଲା ସେତେବେଳେ ଏହାର ସ୍ଥିତି ଏମିତି ଥିଲା । କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରି ଗୁଜରାଟର ଜନତାଙ୍କର ସହଯୋଗରେ ଆଜି ଏହି ସ୍ଥାନରେ ପହଂଚିଛି । ଏବଂ ଏକ ଉଚ୍ଚ ଲମ୍ଫ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ବସିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ବଡ଼ ଲମ୍ଫ ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସହିତ ଅମୃତ କାଳର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ସେହିଭଳି ଭାବରେ ଗୁଜରାଟର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି । ଭାଇମାନେ, ଏହି ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସମୟକୁ ଯିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଭାଇମାନେ, କୌଣସି ସ୍ଥାନର ବିକାଶ କେତେବେଳେ ହୋଇଥାଏ? ଯଦି ବିକାଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛ, ତେବେ ତୁମର ପରିବେଶ ସମାନ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ଏକ ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବେଶ, ଏକ ଉତ୍ସାହଜନକ ପରିବେଶ ଏବଂ ଏକ ପରିବେଶ ରହିବା ଉଚିତ, ବାଧା ଦେଉଥିବା ବାତାବରଣ ହେବ ନାହିଁ ଭାଇମାନେ ଏବଂ ଏଥିରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିଥାଏ ଲାଭ - ବ୍ୟବସ୍ଥାର । ସର୍ବୋତ୍ତମ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଏବଂ ଏହି ସବୁ ସହିତ ନୀତି ଏବଂ ଉଦେଶ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଭଲ ରହିବା ଉଚିତ । ଏକାଟିଆ ନିତିରୁ କିଛି ବାହାରିବ ନାହିଁ, ନିତି ଯେତେ ଭଲ ହେବ କିନ୍ତୁ ନିୟମ ଯଦି ଖରାପ ହେବ ତେବେ ସବୁକିଛି ଅସୁବିଧାରେ ପଡ଼ିଯିବ । ଏହି ଭରୁଚକୁ କିଏ ଜାଣିନାହିଁ ଭାଇମାନେ, ସନ୍ଧ୍ୟା ହେଲେ ପାଞ୍ଚ ବତୀ ବିସ୍ତାର ଯିବାକୁ ହୁଏ ତେବେ କେତେ ଅସୁବିଧା ହେଉଥିଲା । ଆଇନଶୃଙ୍ଖଳା କିପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଥିଲା ଭାଇମାନେ, ହେଉଥିଲା କି ନାହିଁ? କେତେବେଳେ କାହାର ଅପହରଣ ହେଉଥିଲା, କେତେବେଳେ କାହାକୁ ଘର ଖାଲି କରିବାକୁ ଧମକ ମିଳୁଥିଲା, ଏମିତି ଦିନ ଥିଲା, ଏହି ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭରୁଚର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସୁଖ ଶାନ୍ତି ଦେଇଛି କି ନାହିଁ? ସୁଖ-ଶାନ୍ତିରେ ରହିଛନ୍ତି କି ନାହିଁ? ଏବଂ ଏହାର ଲାଭ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳିଲା କି ମିଳିଲା ନାହିଁ? ଏହାକୁ ମିଳିଲା, ତାହାକୁ ମିଳିଲା, ଏମିତି ନୁହେଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳିଲା । ଯଦି ଆଇନଶୃଙ୍ଖଳା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭଲ ହେବ ତେବେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇମାନଙ୍କୁ, ଗରିବ ଭାଇମାନଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳିପାରିବ । ଅନ୍ୟଥା, ଏଠାରେ ଭରୁଚର ଆଦିବାସୀ ଝିଅମାନଙ୍କୁ କାମ ଦେଇ ତାଙ୍କ ସହିତ କିପରି ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିଲା ଏବଂ ଆଦିବାସୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ କ୍ରୋଧ ପ୍ରକାଶ କରୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ମୋତେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଙ୍କ ସମର୍ଥନ ମିଳିଲା, ମୁଁ ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଭରପୂର ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇବାକୁ ଲାଗିଲି । ଏକ ସମୟ ଥିଲା, ସେଠାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁବିଧା ନ ଥିଲା । ସୁରଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଡାକ୍ତରଖାନା ଯିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ବରୋଦା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୌଡ଼ିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଚାଷ, ମା’ ନର୍ମଦାଙ୍କ କୂଳରେ ରହିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ପାଣି ପାଇଁ ବିକଳ ହେବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଏମିତି ଦିନ ଦେଖିଛି । ମୋର ମନେ ଅଛି ବହୁବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଭରୁଚରେ ପିଇବା ପାଣିର ସଙ୍କଟ ଦେଖା ଦେଇଥିଲା, ଏହି ସଙ୍କଟ କାଳକୁ ଭରୁଚ ସାମ୍ନା କରିଛି । ପୁରା ସାଲାଇନ ବେଲ୍ଟ ଭିତରକୁ ଆସୁଥିଲା, କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଆମ ଭରୁଚ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅନେକ ଧାର୍ମିକ ସ୍ଥାନ ଅଛି, ସମଗ୍ର ନର୍ମଦା କୂଳ ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ପଡ଼ିଛି । କିନ୍ତୁ ଏହାର ବିକାଶ କରିବାକୁ ସେମାନେ ଦ୍ୱିଧା ମନେ କରୁଥିଲେ । ଭାରତର ଶକ୍ତିକୁ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା । ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଏସବୁ ପ୍ରାୟ ୨୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବର କଥା। ୨୦-୨୫ ବର୍ଷର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ନ’ ଜାଣିବା ସ୍ୱାଭାବିକ ଅଟେ । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଲେ, ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ସମସ୍ୟାକୁ ଧରିଲି, ସମସ୍ୟାକୁ ସମାଧାନ କଲି, ରାସ୍ତା ବାହାର କଲି ଏବଂ ସ୍ଥିତି ବଦଳିଗଲା । ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର କଥା ହେଉ, ବଡ଼ ବଡ଼ ଦୁଷ୍ଟମାନଙ୍କୁ ଜେଲ ଭିତରେ ରଖି ଦିଆଗଲା । ଭାଇମାନେ, ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଲାଗିଲା ଯେ ଏବେ ଆମକୁ ଠିକ ଭାବରେ ଚାଲିବାକୁ ହେବ, ଏବଂ ଏହାର କାରଣ ଗୁଜରାଟର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଆଜି କର୍ଫ୍ୟୁ ଶବ୍ଦ ଜଣା ନାହିଁ, କର୍ଫ୍ୟୁ । ନ’ହେଲେ ଆମର ଭରୁଚର ଟିକିଏ ଟିକିଏ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କର୍ଫ୍ୟୁ ଲାଗି ଯାଆନ୍ତା । ଏବଂ ଆଜି ଯେଉଁ ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଝିଅମାନେ ଅଛନ୍ତି ସେମାନେ ଜାଣିନାହାନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ଘରେ ଯେଉଁ ବିସ୍ମୟ ଲୋକମାନେ ଅଛନ୍ତି ତାଙ୍କୁ ଅତୀତରେ କିପରି ଗରିବା ଖେଳିବାକୁ ପଡୁଥିଲା ସେଥିପାଇଁ ତାଙ୍କୁ କେତେ କଷ୍ଟ କରିବାକୁ ପଡିଥିଲା । ଆଜି ଗୁଜରାଟର ସ୍କୁଲ, କଲେଜ ଯାଉଥିବା ଝିଅମାନେ, ବରୋଦା ଅଭ୍ୟାସ ପାଇଁ ଯାଉଛନ୍ତି ତେବେ ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇ ଯାଉଛନ୍ତି, କଲେଜରେ ପଢୁଛନ୍ତି, ଯିବା ଆସିବା ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏବେ ଭରୁଚ ଜିଲ୍ଲାରେ ମଧ୍ୟ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ଭଲ ବିକାଶ ହୋଇଛି । କୌଣସି ଯୁବତୀଙ୍କୁ ବେଶି ରାତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାମ କରିବାକୁ ଅଛି, ରେଲୱେ ଷ୍ଟେସନରୁ ଘରକୁ ଯିବାକୁ ଅଛି, ବସ ଷ୍ଟେସନରୁ ଘରକୁ ଯିବାକୁ ଅଛି, ତେବେ ତାଙ୍କର କେବେ ମଧ୍ୟ ମନରେ ଡରର ନାଁ ମଧ୍ୟ ଆସୁନାହିଁ, ଏହି ସ୍ଥିତି ଆମେ ସମସ୍ତେ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ବାହାର ଲୋକ ଆସିଥାନ୍ତି ସେତେବେଳେ ନା ଏଠାରେ, ଏବେ ଯେତେବେଳେ ଏଠି ନାସନାଲ ସ୍ପୋର୍ଟ୍ସର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚାଲୁଛି, ଖେଳକୁଦର । ସମଗ୍ର ଦେଶରୁ ହଜାର ହଜାର ସଂଖ୍ୟାରେ ଖେଳାଳି ବର୍ତ୍ତମାନ ଗୁଜରାଟରେ ଅଛନ୍ତି । ସେତେବେଳେ ଖେଳ ଶେଷ କରି ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଗରବା ଦେଖିବାକୁ ଯାଉଥିଲେ । ପୁରା ରାତି ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଖି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇ ଯାଉଥିଲେ, ଯେ ଏମିତି ଦୃଶ୍ୟ ଯେମିତିକି ଏଠାରେ ରାତି ହିଁ ହେଉନାହିଁ । ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନେ ଭରୁଚର ବିକାଶ କରିବା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶ ହେବା ଜରୁରୀ ଥିଲା । ଏବଂ ଏହି ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶ ହେବା ଜରୁରୀ ଥିଲା । ଏବଂ ଏହି ସମୟରେ ବରୋଦାବ୍ୟାପୀ ଏକ ମୁଖ୍ୟ ରାଜପଥ, ଏହାର ଆଖପାଖର ଅଳ୍ପ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରିମାନ ଦେଖିବା ଏବଂ ଲୋକମାନେ ଜୟ ଜୟକାର କରୁଥାନ୍ତି, ଯେ ଆମର ଏଠାରେ ଶିଳ୍ପର ବିକାଶ ହୋଇଗଲା । ମୁଁ ଦେଖିଲି ଯେ ଏଠାରେ ଅବିକଶିତ କ୍ଷେତ୍ର ଅଛି, ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ବିକାଶ କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଆଦିବାସୀମାନେ ଶିଳ୍ପକୁ ଝାଗଡ଼ିଆ ପରି ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ନେଇଗଲେ । ସେ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଶୁଖିଲା ସ୍ଥାନକୁ ନେଇଗଲେ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ କୃଷି ଜମି ସୁରକ୍ଷିତ ରହିଲା ଏବଂ ଶିଳ୍ପର ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ହେଲା ଏବଂ ଆଜି ଏହି ଗୁଜରାଟ ଉତ୍ପାଦନର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି । ଏକ ରପ୍ତାନୀ ହବ ମଧ୍ୟ ହୋଇଗଲା, ଆମର ଗୁଜରାଟ । ଏକ ରପ୍ତାନୀ ହବ ହୋଇଗଲା, ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଏହାର ନାମଚିହ୍ନ କିଛି ନ ଥିଲା ଭାଇମାନେ । ଆଜି, ବଲେଜ-୨, ବଲେଜ-୩, ସାୟଖା, ବିଲାୟତି ବିକାଶ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ନୂତନ ସମୃଦ୍ଧିର ଦ୍ୱାର ହୋଇଛି ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ । ଯେତେବେଳେ ଆଧୁନିକ ରାଜପଥର କଥା ହେଉ, ରୋ- ରୋଫେରୀ ସେବାକଥା ଆସେ, ଏହି ରୋ- ରୋଫେରୀ ସେବା ବିକାଶର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି । ବଲେଜ ହେଉଛି ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିନିଯୋଗ ଅଞ୍ଚଳ, କେତେ ବଡ଼ ତାହାର ଶକ୍ତି ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି ଭାଇମାନେ । ଏହି କାରଣରୁ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ଉଦାରବାଦୀ ନୀତିର ଲାଭ ଅମଳ ହେବାକୁ ଲାଗିଲାଣି । ବିଶେଷକରି ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ରାସାୟନିକ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋ ରାସାୟନିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାଲିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ, ତାହାର ମଧ୍ୟ ଲାଭ ଏଠାରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳୁଛି । ଏବଂ ଦେଖୁ ଦେଖୁ ଦୁନିଆରୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପୁଞ୍ଜି ଆମର କଲେଜ ଏବଂ ଭରୁଚ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଆସିଗଲା ଭାଇମାନେ ଏବଂ ୮ଠ ପ୍ରତିଶତ ଉତ୍ପାଦନ ଯାହା ଏଠାରେ ହୋଇଥାଏ ତାହା ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ଯାଇଥାଏ । ଆମେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କଲୁ ଏବଂ ଟଙ୍କା ଏହାର ଡଲାର ସହିତ ଫେରିଆସେ ଭାଇମାନେ । ଏହି ଶକ୍ତି ମୋର ବଲେଜ ଏବଂ ଭରୁଚ ଜିଲ୍ଲା ଦେଉଛି । ଆଜି ଦେଶରେ ରାସାୟନିକ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ବଲେଜ ଏକ ମଡେଲ ପାଲଟିଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ କେବଳ ମୋର ଗୁଜରାଟର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରୁନାହିଁ ବରଂ ମୋର ଭରୁଚ ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟ ଜୀବନ୍ତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଏବଂ ଏଠାରେ ଯେଉଁ ନୂତନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ବିକଶିତ ହୋଇଛି, ଏହା ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଦ୍ୱିଗୁଣ ଲାଭର ଏକ ଉକ୍ରୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି ଭାଇମାନେ । ଗୁଜରାଟର ରାସାୟନିକ କାରଖାନା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ କମ୍ପାନୀ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଭାଗିଦାରୀ ଅଛନ୍ତି । ଏଠାରେ ତିଆରି ହେଉଥିବା ରାସାୟନିକ ଉତ୍ପାଦନ ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ । ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ବୟନ ଶିଳ୍ପ ଉପକୃତ ହୁଏ, ତେବେ କପା ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା କୃଷକ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବେ । ଏହା ହେଉଛି ସର୍ବାଧିକ ବେତନ ନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର । ଆମ ବୁଣାକାର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ ବହୁତ ଲାଭ ପାଇଥାନ୍ତି । ସେହି ପ୍ରକାରରେ ରାସାୟନିକ ସାର ଏବଂ ଆମର ଏଠିକାର ରାସାୟନିକ ସାରର ନାମ ମଧ୍ୟ ବହୁ ପ୍ରଶଂସିତ ହୋଇଛି ଭାଇମାନେ । ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ, ସାର ଆମ ଭରୁଚରେ ତିଆରି ଏବଂ ଏହା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଉପଲବ୍ଧ । ଜି.ଏ.ସି.ଏଲର କେମିକାଲ ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ଏହି ନୂତନ କାରଖାନା ହେତୁ ୨୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ନୂଆ ବ୍ୟବସାୟ ଆସିବ । ଏହି କାରଣରୁ ୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଯୋଗୁ ଏହା ଦେଶର ସେବା ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଶଭକ୍ତିର କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଏହା ଭରୁଚ କରୁଛି ଭାଇମାନେ । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଭରୁଚକୁ ଆସିଛି ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକେଇ ଦେଉଛି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ମଁ କହୁଛି ଯଦି ଦେଶକୁ ଶୀଘ୍ର ଆଗକୁ ନେବାକୁ ହେବ ତେବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ କାମ କରିପାରିବେ। ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ମଧ୍ୟ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ପାରିବେ । ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଅନୁଭବ କରୁଥିବେ ଯେ ଯଦି ସେ ନିଜ ପାଇଁ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି, ତେବେ ସେ ଦେଶକୁ କିପରି ଆଗକୁ ନେଇଯିବେ । ଆରେ ଆପଣ ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ ମନ୍ତ୍ରକୁ ଧରି ନିଅନ୍ତୁ, ମୁଁ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ବିଦେଶୀ ଦ୍ରବ୍ୟ ଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିବି, ଦୀପାବଳି ଆସିବାକୁ ଯାଉଛି, ବଜାରରେ ବହୁତ ପ୍ରକାରର ବାଣ ମିଳିବ, ଦୁଇ ମିନିଟ ଆକାଶକୁ ଯାଇ ଆଲୋକିତ କରିଦେବ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଜାଣିନାହୁଁ ଯେ, କେତେ ଗରୀବ ଲୋକଙ୍କର ପରିଶ୍ରମ ଉପରେ ପାଣି ପକାଇ ଦିଅନ୍ତି । ଯଦିଓ ଆମେ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଫଟକାଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇଥାଉ, ବୋଧହୁଏ ଆଲୋକ କମ ହେବ, ବୋଧହୁଏ ଉଜ୍ୱଳତା ଶବ୍ଦ କମ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଭାଇମାନେ, ମୋର ଗରୀବ ଭାଇମାନଙ୍କର ଘର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେବ। ଆକାଶ ଦୁଇ ମିନିଟ ପାଇଁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେଉ କିମ୍ବା ନ’ ହେଉ, କିନ୍ତୁ ୧୨ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେବ । ତେବେ ଆମେ କାହିଁକି ଆମେ ଆମ ଦେଶକୁ ନ’ ଦେବା, ଏଠାରେ ଥିବା ଏକ କାରଖାନା ୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିପାରିବ, ମୋର ଭରୁଚ ଜିଲ୍ଲାର ନାଗରିକମାନେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତୁ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏତେ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରି ମୋ ଦେଶର ପୁଞ୍ଜିକୁ ବଞ୍ଚାଇ ପାରିବେ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣମାନେ,
ଆପଣ ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ୨୦୧୪ରେ ଆପେଣମାନେ ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇ ଦିଲ୍ଲୀ ପଠାଇଛନ୍ତି । ପୂର୍ବେ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୁଜରାଟରେ ହୋଇଥିଲା ତାହାର ଅନୁଭବ ଥିଲା, ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ, ଆପଣଙ୍କ ସଂସ୍କାର ଥିଲା । ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି, ୨୦୧୪ରେ ଦିଲ୍ଲୀ ଯାଇଥିଲି, ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଭାରତ ଦଶମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଥିଲା । ଆଜି ଭାରତ ପଞ୍ଚମ ସ୍ଥାନରେ ପହଂଚିଛି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଯଦି ଆମେ ୬ରୁ ୫କୁ ଯାଇଥିଲୁ ତେବେ ଏହି ଦେଶର ଗର୍ବ ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଥିଲା, କାରଣ ପ୍ରଥମ ପାଞ୍ଚ ଜଣ ଲୋକ ଆମକୁ ୨୫୦ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶାସନ କରିଥିଲେ । ଆମେ ଗୁଲାମ ଥିଲୁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କୁ ପଛରେ ପକାଇ ମୋ ଦେଶର ଉତ୍ସାହୀ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଏହାକୁ ଆଗକୁ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଯୁବପିଢ଼ି, କୃଷକ, ଶ୍ରମିକ, କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଦୁଃସାହସିକ ବ୍ୟକ୍ତି ଆଜି ଏହାର ଅଗ୍ରାଧିକାର ପାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ୧୦ରୁ ୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିଛି, ସେତେବେଳେ ଏହାର ଅଧିକାର ଏବଂ ଅଧିକାର ଆପଣଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମକୁ ଯିବ ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ତରଫରୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପରିଶ୍ରମୀ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଭରୁଚ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଗର୍ବ ହେବା ଉଚିତ ଯେ ଏମିତି କାମ ହେଉଛି, ମୋତେ ଜଣା ଅଛି, ଅତୀତରେ ଯଦି କେହି ଏକ ପାନୀୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ, ତେବେ ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ମନେ ରଖିଥାନ୍ତି । ପାନୀୟରୁ ଏକ ନୋଟା ପାଣୀ ପିଇ କରି ଯିବେ ତେବେ ଲୋକ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇ ଯାଉଥିଲେ, କାରଣ ତାହା ଜୀବନ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ତେବେ ଆଜି ଭାରତ ସରକାର ଔଷଧ ଉତ୍ପାଦନର ଏତେ ବଡ଼ ସହଯୋଗୀ ହୋଇଛନ୍ତି । ଜୀବନରକ୍ଷାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ତେବେ ଭରୁଚବାସୀ କେତେବଡ଼ ମାନବିକତାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଏବଂ କେତେ ଗର୍ବିତ ଯେ ଅଗଣିତ ଜୀବନ ବଂଚିବାକୁ ଯାଉଛି, ଆପଣଙ୍କ କାରଣରୁ ଭାଇମାନେ । ଏବଂ ସେହି କାରଣରୁ ହଜାର ହଜାର ନୂତନ ଚାକିରି ମଧ୍ୟ ଆସିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆମେ ଦେଖିଲୁ ଯେ କରୋନା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏହାର ପ୍ରାର୍ଦୁଭାବରେ କାୟା ବିସ୍ତାର କରିଛି, କେତେ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ଆସିଲା । ସମସ୍ତେ ଭାବିଲେ କିପରି ବଞ୍ଚôବେ, ସେତିକି ବେଳେ ଆମକୁ ଜଣାପଡ଼ିଲା ଯେ ଏହି ଫାର୍ମା ସେକ୍ଟର କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଔଷଧ ଶିଳ୍ପର ମହତ୍ତ୍ୱ କ’ଣ? ଏବଂ ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟ ଯେଉଁ ଲମ୍ଫ ଦେଇଛି, କରୋନା ସମ୍ମୁଖରେ ଗୁଜରାଟ ଲଢ଼େଇ କରିବାରେ ଏକ ବଡ଼ ଲମ୍ଫ ଦେଇଛନ୍ତି । ଗୁଜରାଟରେ ତିଆରି ହୋଇଥିବା ଏହି ଔଷଧ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରିଛି । ଏହା ଖୁସିର ବିଷୟ ଯେ ଆଜି ଦେଶର ଫାର୍ମା କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ହେଉଛି ଗୁଜରାଟର । ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଛି, ମୁଁୂ ସେହି ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଉଛି ଯେତେବେଳେ ଭରୁଚର ବିକାଶକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ କିଛି ଲୋକ ନିଜର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ଲଗାଇ ଦେଇଥିଲେ । ଭରୁଚ - ଅଙ୍କଲେଶ୍ୱରରେ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସମୟରେ ଶିଳ୍ପ ବିସ୍ତାରରେ ବଡ଼ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା । ଯେତେବେଳେ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆମ ସରକାର ଗଠନ ହେଲା, ଗୁଜରାଟକୁ ନରେନ୍ଦ୍ର ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଙ୍କ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ଶକ୍ତି ମିଳିଲା, ତା’ପରେ ଭାଇମାନେ ଏହି ସବୁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ହଟାଇ ଦେଲୁ । ଭାଇମାନେ, ଆପଣଙ୍କ ପରିଶ୍ରମର ଶକ୍ତି ଦେଖନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କ ଭାଡ଼ଭୂତର ବେରଜକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ, ଏହା ଦଳର କାମ ଥିଲା ଭାଇ । ମୋର ଭରୁଚ ପାଇଁ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ, ଭରୁଚ ଜିଲ୍ଲାର କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଜଳସେଚନର କାର୍ଯ୍ୟ, ସେଥିପାଇଁ କାମ ହୋଇଥିଲା, ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଥିଲା, ଏହି ନକ୍ସଲବାଦୀ ମାନସିକ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଲୋକମାନେ ପ୍ରଥମେ ସରଦାର ସରୋବର ଡ୍ୟାମକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ବହୁତ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ, ଏବଂ ଏହି ସହରୀ ନକ୍ସଲମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ନୂଆ ଲୁକ୍ ସହିତ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି । ଉତ୍ସାହୀ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରି ସେମାନେ ପୋଷାକ ବଦଳାଉଛନ୍ତି, ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇମାନଙ୍କୁ ମୋର ବିଶେଷ ଭାବରେ କହିବାକୁ ଅ ଛି ଯେ, ବଙ୍ଗାଲରେ ନକ୍ସଲବାଦ ଆରମ୍ଭ ହେଲା । ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ବିହାର, ଛତିଶଗଡ଼, ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର କିଛି ଅଂଶ, ଓଡ଼ିଶା, ଆନ୍ଧ୍ର, ତେଲେଙ୍ଗାନା ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଗଢ଼ାଚିରୋଲିରେ ନକ୍ସଲବାଦ ଆମ ଆଦିବାସୀ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେଇଛି । ସେ ତାଙ୍କ ହାତରେ ବନ୍ଧୁକ ରଖିଦେଲେ, ତାଙ୍କୁ ମୃତୁ୍ୟର ଖେଳ ଖେଳିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କଲେ, ଚତୁଃପାଶ୍ୱର୍ରେ ସଙ୍କଟ ବଢ଼ିଲା । ସେହି ସମୟରେ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ଥିଲା ଯେ, ଉମର ଗ୍ରାମ ଠାରୁ ଅମ୍ବାଜୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋର ପୂର୍ବ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ମୁଁ ନକ୍ସଲବାଦକୁ ଗୁଜରାଟରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଦେବିନାହିଁ, ମୋତେ ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ବଂଚାଇବାକୁ ହେବ, ମୋତେ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏହି ପ୍ରକାରର ରୋଗ ନ’ ପଶୁ; ଏଥିପାଇଁ ଉମର ଗ୍ରାମରୁ ଅମ୍ବାଜୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିକାଶ କଲି । ଏବଂ ମୋତେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଭାବରେ କହିବି ଯେ ମୋର କଥାକୁ ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ସେମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ଆଚ୍ଛେ ଦିନ ଆଏଙ୍ଗେ, ଏବଂ ଫଳାଫଳ ହେଲା ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ନକ୍ସଲବାଦ ସେହି ବାଟ ଦେଇ ପଶିପାରିଲା ନାହିଁ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସହରାଞ୍ଚଳ ନକ୍ସଲମାନେ ଉପରକୁ ଉଡ଼ି ପ୍ରବେଶ କରିଛନ୍ତି । ଗୁଜରାଟର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ମୁଁ ନଷ୍ଟ ହେବାକୁ ଦେବିନାହିଁ, ଆମେ ଆମର ସନ୍ତାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ଯେ ସହରୀ ନକ୍ସଲମାନେ ଦେଶକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବାକୁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ବିଦେଶୀ ବାହିନୀର ଏଜେଣ୍ଟ ଭାବରେ ଆସିଛନ୍ତି । ତାଙ୍କ ଆଗରେ ଗୁଜରାଟ କେବଳ ମଧ୍ୟ ମଥା ନୁଆଁଇବ ନାହିଁ, ଗୁଜରାଟ ସେମାନଙ୍କୁ ଭୂମି ବନ୍ଧୁ ଭାବରେ ରଖିବ, ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା, ଭାଇମାନେ । ଏମିତି ଦିନ ଥିଲା, ଆମର ଏଠାରେ ଆଦିବାସୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ରହିଥିଲେ, ତଥାପି ମଧ୍ୟ ଉମରଗାମରୁ ଅମ୍ବାଜୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହାତଗଣତି କେତୋଟି ବିଜ୍ଞାନ ଷ୍ଟ୍ରିମର ସ୍କୁଲ ନ ଥିଲା, ଏବେ ଆପଣ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ ଦଶମ ଏବଂ ଦ୍ୱାଦଶରେ ବିଜ୍ଞାନ ଥିବ ଏବଂ ଯେତେ ସଂରକ୍ଷଣର ବ୍ୟବସ୍ଥା କଥା କୁହନ୍ତୁ, ସେହି ପୁଅ କିମ୍ବା ଝିଅ ଡାକ୍ତର ହୋଇପାରିବ? ଆରେ ତାକୁ ଡାକ୍ତର କିମ୍ବା ଇଞ୍ଜିନିୟର କରିବା ତେବେ ପ୍ରଥମେ ଦଶମ ଏବଂ ଦ୍ୱାଦଶରେ ବିଜ୍ଞାନର ସ୍କୁଲ ଆବଶ୍ୟକ... ତାହା ମଧ୍ୟ ହୋଇ ନ ଥିଲା। ଆମର ଏଠାରେ ଆଦିବାସୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ, ଉମର ଗ୍ରାମ ଠାରୁ ଅମ୍ବାଜୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହାତ ଗଣତି ଭଳି ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ନ ଥିଲା । ମୁଁ ଆସିଲେ ତା’ପରେ ବିସ୍ତାରରେ ୧୦ରୁ ୧୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍କୁଲ କଲି । ଏବଂ ଆଜି ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ-ଭଉଣୀ କେନେଡାରେ ପ୍ଲେନ ଉଡ଼ାଇବାକୁ ଟ୍ରେନିଂ ନେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ଡାକ୍ତର ହେଉଛନ୍ତି, ଆଇନଜୀବୀ ହେଉଛି ଏବଂ ମୁଁ ଗର୍ବର ସହିତ କହୁଛି ଯେ ମୋର ଆଦିବାସୀ ସନ୍ତାନ ଗୁଜରାଟର ନାମକୁ ଉଜ୍ୱଳ କରୁଛନ୍ତି । କେହି କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ଯେ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ନାମରେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ହେବ, ଆପଣ ଗୁଜରାଟରେ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ୟୁନିଭର୍ସିଟି, ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ୟୁନିଭର୍ସିଟି ଆଦିବାସୀ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ଅବସର ଆଣି ଦେଇଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗୁଜରାଟରେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ସଶକ୍ତିକରଣରେ ବନ ବନ୍ଧୁ ଯୋଜନା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା । ମୋର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପଶୁପାଳନ କରିବା ଉଚିତ, କୃଷକମାନେ ଆଧୁନିକ ଚାଷ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବା ଉଚିତ, ପୂର୍ବେ କେମିତି ଚାଲୁଥିଲା, ଆଦିବାସୀଙ୍କ ନାମରେ ଯୋଜନା ଚାଲେ, ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକରେ ଏହି ଯୋଜନା ଏପରି ଥିଲା ଯେ ପାଞ୍ଚଟି କୁକୁଡ଼ା ପାଇଁ ଋଣ ଦିଆଯିବ ଏବଂ ଆଦିବାସୀମାନେ ଭାବୁଥିଲେ ଯେ ବାଃ... ବାଃ... ଏତେ କୁକୁଡ଼ା... ଏବଂ ତା’ପରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଅଣ୍ଡା ଦେବ... ସେଥିରୁ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ କୁକୁଡ଼ା ଫେରି ଆସିବେ, କିଛିଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଘର ପକ୍କା ହୋଇଯିବ, ଏମିତି ଲାଗୁଥିଲା ନା, ପାଞ୍ଚଟି କୁକୁଡ଼ା ପାଇଁ ଋଣ ନିଅ, ଏବଂ ଯୋଜନା ହେବା ପରେ କୁକୁଡ଼ା ଘରେ ପହଂଚିଲା ସେହିଦିନ ଲାଲ ଲାଇଟ ସାର ଗାଁକୁ ଆସି ନିଜେ ଗାଁରେ ରହି ଯାଉଥିଲେ । ଏବଂ ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଅତିଥି ସକ୍ରାରରେ ପଛରେ ନଥିଲେ, ଏବଂ ପାଞ୍ଚଟି କୁକୁଡ଼ାରୁ ଗୋଟିଏ କୁକୁଡ଼ା ତାକୁ ଖାଇବାକୁ ଦେଇଥିଲେ । ସେହି ପାଞ୍ଚଟିରୁ ଗୋଟିଏ କୁକୁଡ଼ା ସେହିଦିନ ଖୁଆଇଦେଲେ । ଏମିତି ୨-୪ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିଥାଏ, ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେମାନଙ୍କର ଅଣ୍ଡା ମଧ୍ୟ ପାଶ୍ୱର୍ରେରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର କୁକୁଡ଼ାମାନଙ୍କ ପାଶ୍ୱର୍ରେ ରହି ଦେବାଦାର ହେବା ଉଚିତ । ଆମେ ଆସି ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଙ୍କର ଜୀବନ ବଦଳାଇଲୁ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏହି ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଲୋକଙ୍କର ଅବଦାନ ହେଉଛି ସେମାନେ ଦେଇଥିବା ସମ୍ମାନ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କର ଜନ୍ମ ଦିନ, ଆମର ଆଦିବାସୀ ଦେବତା ଭାବରେ ପୂଜା ପାଇଲେ । ଆମର ଆମେ ଆଦିବାସୀ ଟିକସ ଘୋଷଣା କରୁଛୁ । ଗୁଜରାଟ ସମେତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଯେଉଁ ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଆନେ୍ଦାଳନରେ ସଂଗ୍ରାମ କରିଥିଲେ ତାଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ସ୍ମାରକ କରନ୍ତୁ । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆଦିବାସୀ ବିସ୍ତାରରେ ଯେଉଁ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି ତାହାର ଚିନ୍ତା, ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇମାନଙ୍କ କଥା ହେଉ କିମ୍ବା ମୋର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଭାଇଙ୍କର, ଉଭୟ ଦିଗରେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବା ଉଚିତ । ତାଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଭରୁଚ ଅଙ୍କଲେଶ୍ୱର ମଧ୍ୟ ଅହମ୍ମଦାବାଦ - ଗାନ୍ଧୀ ନଗର ପରି ବିକଶିତ ହେଉଛି । ଲୋକମାନେ ନିଉୟର୍କ - ନିଉଜର୍ସୀ ଭଳି ଭରୁଚ ଅଙ୍କଲେଶ୍ୱରଙ୍କ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିବେ । ଏହା ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଏବଂ ମୁଁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କହିବି ଯେ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ତୁମର ଅଟେ । ଏହି ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ନୂନତ ପ୍ରତିଜ୍ଞା ପୁରା କରିବାକୁ ଆମେ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ । ଏଥିପାଇଁ ନର୍ମଦା ତଟରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି, ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଭରୁଚ ଜିଲ୍ଲାକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବା, ସେହି ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ମୋ ସହିତ କହନ୍ତୁ, ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ, ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ, ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ ।