Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of multiple development works in Jamnagar, Gujarat
10 OCT 2022 11:58PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki-Jai,
Bharat Mata Ki-Jai,
On stage, the popular and dauntless Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel; my parliamentary colleague and BJP Gujarat's President CR Patil who won the highest number of votes in the country during the 2019 elections and had set a new record; all the ministers of the Government of Gujarat; MPs, MLAs and my dear brothers and sisters of Jamnagar who have come in large numbers,
comrades,
From Bharuch to Jamnagar, this experience of expanding the journey of prosperity and development of Gujarat is really amazing. Today 8 projects have been inaugurated and their foundation stones have been laid here. Heartiest congratulations to all of you for these projects related to water, electricity and connectivity! Today a special community hall for Valmiki Samaj has also been dedicated. This will help our brothers and sisters a lot in various social events.
Friends,
Today Jamnagar has done wonders. I was late in coming here from the airport due to the grand welcome and the blessings that were being showered upon us on the way. I could never forget such enthusiasm, and zeal. My heart was filled with even more joy because mothers and sisters were present in large numbers. Nothing could be better than elderly mothers showering their blessings. Navratri has just ended and in two years the Corona's intensity has also started declining. And this time I have seen that Navratri was celebrated in every nook and corner of Gujarat. Jamnagar also celebrated Navratri in a grand manner. As the Navratri is over and Dussehra too has ended, the preparations for Diwali have also started. You might remember that about two decades ago this was the time when entire Gujarat including Jamnagar, Saurashtra and Kutch was shaken by the earthquake. It seemed like death was hovering over Gujarat. And those days were so terrible that no household celebrated the first Navratri and the first Diwali after that earthquake in Gujarat. The tragedy of the earthquake had brought so much despair that the people had assumed that Gujarat would never be able to stand up again. But the people here are known for their craftsmanship. So, such a population automatically re-developed themselves. Confidence and their determination shattered all the despair and Gujarat not only stood up but started running. And today it is moving forward with the power to give momentum to the entire country. You see, the country and the world visit Kutch to see the development of Kutch, the beauty of Kutch, the nature of Kutch and the development of that Kutch which was once wrapped under the blanket of death. Also, they come to see the bird sanctuary in Jamnagar. I have come to Jamnagar today. So, I would like to make a request to the people of Jamnagar. About two months ago, a memorial named Smritivan was built at Bhujia Dungar of Kutch in the memory of those we have lost in the earthquake. It is no less than the 'Ground Zero' that was constructed after 9-11 in America, or the memorial built in Hiroshima Japan. This memorial has been built in the memory of those who had lost their lives in the Gujarat earthquake. It also includes those who had lost their lives in Jamnagar. That's why I request that all the families who had lost their loved ones should visit the Smritivan once, and offer flowers to the place where the name of your loved one is engraved. And if anyone from Jamnagar wants to visit Kutch, then it is my request not to forget to visit this Smritivan in Bhuj.
Brothers and sisters,
Today, as I have come to the land of Jamnagar, I wish to pay my homage to Jam Saheb Maharaja Digvijaysinh. Maharaja Digvijaysinh, through his kind nature and work, had given shelter to the Polish people at the time of the Second World War, becoming an idol of compassion. The benefit of his relation with Poland at that time is being received by the whole of India even today. Example, our students from India were trapped in Ukraine. Thousands of students had to be rescued from the bombs and shellings. It was a major crisis but due to this relationship, we were able to come out of the crisis. The reason why the Polish government helped the Indian students was the kind nature of Digvijaysinh ji. We are striving to take the city of Jam Saheb to newer heights of development. And it is our responsibility to pay our true tribute to Jam Saheb Maharaja Digvijaysinh Ji by developing Jamnagar. Presently, Jam Saheb Shatrusalya Sinh ji's blessings have been upon me. Recently, I had paid a visit to him to seek his blessings. We all always prayed for his good health and long life. And we continue to get his guidance. Friends, Jamnagar is still ahead in terms of cricket. Even today Jamnagar is like a flag bearer of India in the world of cricket. The players of Jamnagar and Saurashtra have shown great strength in cricket. And when we hold the trophy, the pride and glory of Gujarat is reflected in it. There is always a joy and happiness in bowing down to the earth full of talents and the spirit of service. And with that my personal vow to serve you relentlessly also gets stronger.
Brothers and sisters,
A short while back, Bhupendra Bhai was describing Panchshakti. Gujarat has strengthened itself with these five resolutions of development and Gujarat is moving forward strongly today like the strength of the Himalayas. This grand building of Gujarat is scaling new heights with the strength of the pillars of these five resolutions i.e. Janshakti, Gyanshakti, Jalshakti, Urjashakti and Rakshashakti. And what was our condition 20-25 years ago? Try to recall it. The children of Gujarat, who are 20-25 years old, who are taking birth now are all fortunate that they did not have to face the troubles that their elders have faced. We campaigned vigorously to get rid of these problems. On the way here, I could see a large number of young men and women standing. At home, you can ask your elders about the condition of Jamnagar and Kathiawad about 20-25 years ago. A lot of problems had to be faced in order to irrigate the fields; the children used to be thirsty and the mother had to take a pitcher and go to a spot three kilometers away to get water. We have seen such days. And today the situation has changed in such a way that you won't remember the pain anymore. Earlier one had to wait for hours for the tanker. There was no certainty that the tanker would come. Even if it arrived, one had to stand in long queues. A lot of times after standing in long queues, one would be told later that the tanker had run out of water. This was the condition of the whole of Kathiawad.
I still remember one incident. I was not into politics at that time. I saw a photo in the newspaper, and the photo was clicked in Jamnagar. And what was the photo about? The then Chief Minister of Gujarat had come to Jamnagar for the inauguration of a water tank. And the news of the inauguration of that water tank was printed on the front page of the newspaper. While today in one of my stays, I have inaugurated and laid the foundation stone of projects worth more than the total annual budget of Gujarat in the past. This shows that Gujarat's progress will not be allowed to stop under any circumstances. Now we have to make greater strides. And we have to raise our heads and walk ahead, brothers.
When I took the responsibility as the Chief Minister of Gujarat for the first time, do you know what the MLAs visiting from around Jamnagar used to demand? These MLAs were from different parties. They used to come with a demand that - 'Please start the relief work soon. We just need some mud for roads'. The MLAs used to demand a road made of mud or soil. But today my MLAs demand 'paver roads' or 'four lane roads'. There was a time when the MLAs used to ask for hand pumps in their constituencies. And today River Narmada is circumambulating the whole of Gujarat through the SAUNI Yojana. Brothers, there was a time when we used to earn virtues by worshipping mother Narmada. That mother is pleased with us and is showering her blessings on the people by covering every nook and corner of Gujarat. She is bringing a new consciousness and a new energy.
When I had launched the Sauni Yojana inside the auditorium of Rajkot, the protestors were not at all pleased. They thought Modi had brought it as a gimmick before the elections. They thought Sauni yojana was difficult to implement. Then I said, "why can't you think beyond the hand pump? I will place such a huge pipeline that you can travel inside it in a Maruti car". Then the pipe was installed, and Sauni Yojana is filling the reservoirs and irrigating the fields. Now my farmer brothers are benefitting in both ways by planting cotton and groundnuts. They have never before got such values for these crops. Now water has reached Lalpur. Lakhs of hectares of land is now getting water. Lakhs of people from Jamnagar, Dwarka, Rajkot, Porbandar will get potable drinking water through the pipeline.
My heartiest congratulations to Bhupendra Bhai and his team for expediting the work on the Jal Jeevan Mission in Gujarat and the speed with which your government has been implementing the central Government's schemes in Gujarat! We have received the blessings of our mothers and sisters because the entire burden of looking after the water related issues at home is on the women. If guests are coming in the house, then there is an issue of water and my mothers and sisters had to face this biggest concern. And who would have removed the water pitchers from the heads of these mothers and sisters? This very son will take that responsibility! Today we are supplying water completely through the pipes. Har Ghar Jal Abhiyan is going to get a boost from this.
Our government is continuously working for the welfare of the poor. During the Corona period, the poor of the country were our first concern. We tried to make sure that the cooking went on in the house of the poor. So free ration was provided to the 80 crore poor people of this country so that they would not go hungry even once. And people shower their blessings even if they get to eat just a grain of food. And here I am getting the blessings of 80 crore people of the country, I am getting the blessings from you all. The Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana is going to run till December. Even in times of crisis, cooking should not stop in the houses of the poor.
Secondly, let's talk about the One Nation One Ration Card. Now Jamnagar used to be equated with a very small place. Its name 'Chhoti Kashi' is a proof of the same. But today, Jamnagar has become cosmopolitan. In fact, the whole district has become cosmopolitan. Today people from all over the country earn their livelihood in Jamnagar district. Under the One Nation One Ration Card using technology, people from any part of the country like Bihar, Uttar Pradesh, Maharashtra, Andhra Pradesh, Telangana, or Karnataka, will be ensured food here. Even if his card is registered in his village in a different state, he will be able to get his quota of food at this state with the card so that he doesn't have to go hungry. Jamnagar is known for Oil Refinery and has an Oil Economy. How big is the energy sector here! 35 percent of the country's crude oil is refined in Jamnagar. I am sure every person of Jamnagar will be proud of it. For industrial development in Jamnagar, the double engine government of Narendra and Bhupendra has been working simultaneously. What was the condition of traffic in your city 20 years ago? Now in Jamnagar, the roads will be widened; the infrastructure for the same will be developed; and work is also underway for the overbridges, overpasses, flyovers with the aim of bringing prosperity to the growing city and bringing the facilities to common man. A place like Jamnagar which used to sit in a corner at the western end of Gujarat by the sea is now nurturing us in today's era.
Jamnagar should be connected to every corner of India. Therefore Amritsar-Bhatinda-Jamnagar corridor is being constructed at an expenditure of Rs 26 thousand crores. This corridor is going to strengthen the whole of Jamnagar and North India. The whole of North India will be acquainted with the strength, production, the small and big industries present in Jamnagar. This one railway track is going to bring that strength. It will help in connecting with Punjab, Haryana, Rajasthan, Gujarat, Uttar Pradesh, Uttarakhand or Himachal. So the business of Gujarat will expand and its production cost will decrease due to the corridor. Moreover, vegetables and fruits will also reach North India. Gujaratis have a special quality. We are masters in making good use of the things which are of no use. After you have eaten the mango, we make 'Mukhwas' from its seed. We don't let anything go waste. The 40 MW solar power project in Haripar is a perfect example of the same. We have set up this plant on a land that was labelled as Wasteland. That is, the places that cannot be used, have also been used.
Friends,
Whether it is about the welfare of farmers or the poor, or the development of industries, or to expand the infrastructure, Gujarat has set a new example of development in every field. And Jamnagar has made its mark at the global level. WHO is in Jamnagar. People have started recognizing WHO due to Corona. WHO's Center for Global Traditional Medicine is located in Jamnagar. There was already an Ayurveda University in Jamnagar and this is a feather in the cap. Today Ayurveda University of Jamnagar has got the recognition as a National University. Our Jamnagar is definitely 'Chhoti Kashi' but it is also known as 'Saubhagya Nagar'. Our Saubhagya Nagar or Jamnagar is known for Sindoor, bangles, Bindis, and Bandhanis. And our government has given many new incentives to develop the Bandhani art of Bandhani Gujarat. Through the Hastkala Setu scheme, the brass industry of Jamnagar flourished. I still remember that when I became the new Prime Minister, there was news concerning the worrisome condition of Jamnagar and its brass industry. Everyone would come to meet me regarding this. Then we took several initiatives and pulled out the brass industry from that worrisome condition.
Brothers and sisters,
Even a small part like a pin and other spare parts for Aircraft are made by the industries in Jamnagar, Rajkot, or Kathiawad. This is the power that we have created here.
Friends,
It has become easy to carry out business and trade in the country. My biggest objective is to minimize hurdles and to minimize the interference of the government. My priority was to minimize government intervention in the small industries. Earlier huge piles of forms had to be filled for every single task in the government. But the small businessmen in particular will be glad to know that 33,000 compliances which the government demanded before have now been repealed. And our MSME sector benefited the most from this. Besides there were several other laws that the previous governments had been implementing. For example, as per one such law, if you have a factory and a toilet/bathroom in it, but you do not get it white-washed every six months, then there was a six months' punishment.
There were so many laws like this. The laws from the British era were followed. I do not want to put my merchants and businessmen of the country in jail. I have abolished around 2000 such laws. And if there is any other such law that has been noticed by the friends in business, then kindly let me know. Putting behind the bars for every small reason is a colonial mentality and I have started a campaign to get rid of the same. And this campaign is going to go on. The way my government emphasizes the 'Ease of doing business' was not even accounted for earlier. Earlier, the person would be kicked from one table to another or they would be forced to fill the pockets of the officials. For the Ease of Doing Business, we have changed the laws and rules systematically, due to which there was a tremendous jump in our ranking in the world. When I became the Prime Minister in 2014, and you sent me to serve as Prime Minister, India was at number 142 in Ease of Doing Business. After five-six years of hard work, we have reached 63rd rank. And if we persist, we can even go below 50. We are working to ensure that such a big improvement is not only on papers, but the small and big businessmen get the benefit of it on ground!
Look at the condition of India compared to the world. The morning is ruined by reading about the world's condition in newspapers. The World Bank, IMF, major economists and people from all over the world write about the condition. England has not seen such an inflation in the last 50 years. Similarly, America hasn't come across such an inflation in the last 45 years. Growth rates have dropped while the interest rates have gone up. The economic sector all over the world is shrinking. But amidst everything, only India is that country which is striding ahead at a fast pace in a dauntless way. Before 2014, India was the 10th largest economy in the world, but now it has jumped from 10th to 5th in such a short span of time. It is among the first five economies of the world. When we improved our rank from 6th to 5th, the whole country was filled with ardour. What was the reason? It was not because Modi is the Prime Minister. It was because the country that had ruled over us for 250 years ranked 5th before. Now we have left them behind and my country is moving forward. And the government is not the only one to get all the praise. All the credit goes to my labourer brothers, farmer brothers, street vendors, traders-businessmen. The country is progressing because of them, and for this reason I salute them.
Friends,
The Gujarat government has unveiled a new industrial policy a week back. And everybody appreciated that policy. I congratulate Bhupendra and his team for such an industrial policy that will make Gujarat unstoppable. The new industrial policy has many provisions that will benefit new startups and micro industries. Lacs of youth from Gujarat will get employment due to this. I want the youth of Gujarat to reap the benefit of this new industrial policy and I am prepared to hold their hands.
The port line and the coastline of Jamnagar is full of diversity. We find huge biodiversity here. Now India has started Project Dolphin. The country has already praised Project Cheetah. Now we are concentrating on dolphins. Jamnagar has a lot of dolphins. So we are now taking up projects to conserve and develop them. And for this Jamnagar, Dwarka, Bet Dwarka and this entire coastline will be developed as huge eco tourism centres. Brothers and sisters, I have described Bhupendra bhai as humble and dauntless and Gujarat has already witnessed that. We have seen the work of dam construction under his leadership. Those who were involved know that it was done quietly but quickly. When an upright person takes up leadership then everybody else follows suit. This is the result of a strong will-power. Not only that, Bhupendra bhai has undertaken a massive cleanliness drive along the entire coastline of Gujarat. The law and order system is also very strong. Gujarat has seen peace in the last 20 years. Consequently, the doors of development have opened. With the resolution of unity Gujarat is marching ahead with cooperation from everybody. Earlier there used to be riots frequently and Jamnagar was no exception. But today we are free from all that. Today the double engine government of Narendra-Bhupendra propelled impetus to all development projects and we have to maintain this speed. These development projects form the pillars of Jamnagar and Saurashtra. I believe that we have been working for peace in the lives of youth and elderly alike.
Brothers and sisters,
I congratulate Jamnagar. I congratulate all of you. Mothers and sisters were showering their blessings on me during the entire route. I am overwhelmed by their gesture. I am thankful and grateful for all these blessings. Now lifting your both the fists upward, say along with me:
Bharat mata ki Jai!
Bharat mata ki Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ জামনগৰত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কামৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
10 OCT 2022 11:58PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
মঞ্চৰ উপস্থিত গুজৰাটত জনপ্ৰিয় তথা নিৰ্ভীক মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল, ২০১৯চনত যিগৰাকীয়ে সমগ্ৰ ভাৰতত সৰ্বাধিক ভোটৰ ব্যৱধানত বিজয়ী হৈছিল তথা ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টীৰ গুজৰাটৰ ৰাজ্যিক সভাপতি আৰু সাংসদ মোৰ সতীৰ্থ শ্ৰীযুত চি. আৰ পাটিল, গুজৰাট চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী পৰিষদৰ সকলো বিশিষ্ট সদস্য, সাংসদসকল, বিধায়কসকল আৰু বিশাল হাৰত ইয়ালৈ অহা জামনগৰৰ মোৰ ভাই-ভনীসকল,
বন্ধুসকল,
ভাৰুচৰ পৰা জামনগৰলৈকে গুজৰাটৰ সমৃদ্ধি বিস্তাৰ কৰাৰ এই অভিজ্ঞতা, গুজৰাটৰ বিকাশ সঁচাকৈয়ে আচৰিত। আজি ৮টা প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। পানী, বিদ্যুৎ, সংযোগ সম্পৰ্কীয় এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো। আজি বাল্মিকী সমাজৰ বাবে এটা বিশেষ কমিউনিটি হলো উচৰ্গা কৰা হৈছে। এই হলে বিভিন্ন সামাজিক অনুষ্ঠানত আমাৰ ভাই-ভনীসকলক বহুত সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি জামনগৰে আচৰিত কৰি তুলিছে। বিমানবন্দৰৰ পৰা ইয়ালৈ অহাত মোৰ এইবাবেই দেৰি হ’ল কিয়নো বাটত ভব্য আদৰণি আৰু আশীৰ্বাদ, মই কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰিম এনে উৎসাহ-উদ্দীপনা, মোৰ হৃদয় সন্তুষ্ট হৈছে, য’ত বৃহৎ হাৰত মাতৃ-ভনীসকল উপস্থিত আছিল৷ আৰু বুঢ়ী মায়ে আশীৰ্বাদ দিয়ে, সেই ভায়েকতকৈ কাশীৰ ভূমিত কি ডাঙৰ গুণ আছে। সৰু কাশী আৰু ডাঙৰ কাশীৰ সাংসদলৈ আশীৰ্বাদ। কেইদিন পূৰ্বে নৱৰাত্ৰি গ’ল, ক’ৰোনাৰ দুবছৰত সকলো ঠাণ্ডা হৈ আছিল। এইবাৰ দেখিলো গুজৰাটৰ প্ৰত্যেক কোণত নৱৰাত্ৰি উদযাপন কৰা হৈছে আৰু জামনগৰেও নৱৰাত্ৰি ধুনীয়াকৈ উদযাপন কৰিলে। আৰু এই নৱৰাত্ৰি শেষ হ’ল, দশেৰা গ’ল আৰু এতিয়া দীপাৱলীৰ প্ৰস্তুতিও আৰম্ভ হৈছে৷ আপোনালোকে মনত ৰাখিব যে প্ৰায় দুটা দশকৰ আগতে এই সময়খিনিত জামনগৰ, সৌৰাষ্ট্ৰ, কচ্চকে ধৰি সমগ্ৰ গুজৰাট ভূমিকম্পত কঁপি উঠিছিল। এনে লাগিল যেন মৃত্যুৰ আৱৰণত শুই আছিল গুজৰাট। আৰু দুখৰ দিনবোৰ ইমানেই ভয়ংকৰ আছিল, সেই ভূমিকম্পৰ পিছত প্ৰথম নৱৰাত্ৰি, প্ৰথম দীপাৱলী নৱৰাত্ৰি উদযাপন কৰা নাছিল আৰু গুজৰাটৰ কোনো ঘৰতে দীপাৱলী উদযাপন কৰা নাছিল। ভূমিকম্পৰ শোকাবহ ঘটনাই ইমানেই হতাশা কঢ়িয়াই আনিছিল যে প্ৰায় আমি ধৰি লৈছিলোঁ, মানুহে ধৰি লৈছিল যে গুজৰাট কেতিয়াও সুস্থিৰ হৈ নুঠিব। কিন্তু এয়াই কামিলা মানুহ। ইয়াত কেৱল কামৰ মানুহে কামৰ বিষয়ে পঢ়িছে, এনে লোকে তাক দেখি নিজে নিজে মুৰ দাঙি উঠিছে। আত্মবিশ্বাস, দৃঢ়তাই হতাশাক জোকাৰি গ’ল আৰু গুজৰাট থিয় হ’বলৈ নাপালেই, গুজৰাট চলিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে আৰু আজি দেশক গতি প্ৰদানৰ শক্তিৰে আগবাঢ়িছে। আপোনালোকে চাওক, দেশ আৰু বিশ্ব ইয়ালৈ কচ্চৰ বিকাশ চাবলৈ, কচ্চৰ সৌন্দৰ্য চাবলৈ, কচ্চৰ স্বৰূপ চাবলৈ, মৃত্যুৰ আৱৰণত শুই থকা সেই কচ্চৰ বিকাশ চাবলৈ আহে। আৰু আমাৰ জামনগৰ পক্ষী অভয়াৰণ্য চাবলৈ আহে। মই আজি জামনগৰলৈ আহিছো, তাৰ পিছত জামনগৰবাসীলৈ অনুৰোধ কৰো যে মাত্ৰ দুমাহৰ আগতে কচ্চৰ ভূজীয়া ডুংগাৰত হোৱা ভূমিকম্পত আমাক এৰি যোৱা লোকসকলৰ স্মৃতিত স্মৃতিবন নামৰ এটা স্মৃতিসৌধ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, এক আচৰিত স্মৃতিসৌধ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আমেৰিকাত ৯-১১ৰ পিছত পইণ্ট জিৰ’ৰ কাম বা জাপানৰ হিৰোছিমাৰ নিৰ্মাণকাৰ্যতকৈ এই স্মৃতিসৌধ কম নহয়। গুজৰাট ভূমিকম্পত প্ৰাণ হেৰুওৱা লোকসকলৰ স্মৃতিত এই স্মৃতিসৌধ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াত জামনগৰত প্ৰাণ হেৰুওৱাসকলৰ স্মৃতিও তাতেই ৰখা হৈছে। সেইবাবেই মই অনুৰোধ কৰিছো যে যিসকল পৰিয়ালে আপোনজনক হেৰুৱাইছিল, সেইবোৰ পৰিয়াল এবাৰ স্মৃতিবনলৈ যাওক আৰু য'ত আপোনাৰ আপোনজনৰ নাম লিখা আছে তাত পুষ্পাঞ্জলি দিয়ক। আৰু যদি জামনগৰৰ কোনো ভাই কচ্চলৈ যাব বিচাৰে তেন্তে ভূজৰ এই স্মৃতিবন চাবলৈ নাপাহৰিব সেয়াই মোৰ অনুৰোধ।
ভাই-ভনীসকল,
আজি যেতিয়া মই জামনগৰ ভূমিলৈ আহিছো, সেয়েহে মই অতি গৌৰৱেৰে জাম চাহেব মহাৰাজা দিগ্বিজয় সিংহলৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিব লাগিব। মহাৰাজ দিগ্বিজয় সিঙে নিজৰ দয়ালু স্বভাৱ আৰু নিজা কৰ্মৰ জৰিয়তে দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ সময়ত পোলেণ্ডৰ লগত যিসকল লোকৰ সৈতে সম্পৰ্ক স্থাপন কৰিছিল, সেইসকল নাগৰিকক লালন-পালন কৰি বাৎসল্যৰ মূৰ্তি হৈ পৰিছিল। ইয়াৰ লাভ, ইয়াৰ উপকাৰ আজিও সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষই লাভ কৰি আছে। শেহতীয়াভাৱে ভাৰতৰ একাংশ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী ইউক্ৰেইনত আবদ্ধ হৈ পৰিছিল, হাজাৰ হাজাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক বোমা-বাৰুদ মাজৰ পৰা উলিয়াই আনিবলগীয়া হৈছিল। সংকটটো ডাঙৰ আছিল যদিও আমি যিয়েই নহওক কিয় সম্পৰ্কটো গঢ়ি তুলিছিলোঁ বাবেই তেওঁলোক ওলাই আহিব পাৰিছিল। কিন্তু তেওঁলোকক উদ্ধাৰ কৰাত পোলেণ্ড চৰকাৰে যি সহায় আগবঢ়াইছিল তাৰ কাৰণ আছিল দিগ্বিজয় সিং জীৰ দয়ালু স্বভাৱ। জাম চাহেব নগৰখনক উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতালৈ নিয়াত আমি প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছো। আৰু জামনগৰৰ আত্মাক বিকাশ আৰু বঢ়াই মহাৰাজা দিগ্বিজয় সিং জী জাম চাহেবক সঁচা অৰ্থত সঁচা শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰক। আৰু বৰ্তমান জাম চাহেব খত্ৰুতুল্য সিং জীয়ে মোক বহুত আশীৰ্বাদ দিছে। মাজতে তেওঁক দেখা কৰি আশীৰ্বাদ বিচাৰি গৈছিলো৷ আমি সকলোৱে সদায় তেওঁৰ সু-স্বাস্থ্য আৰু দীৰ্ঘায়ুৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা কৰিছোঁ। আৰু আমি তেওঁলোকৰ মাৰ্গদৰ্শন লাভ কৰিছো। বন্ধুসকল, ক্ৰিকেটৰ জগতত জামনগৰে নিজৰ ধ্বজা উৰুৱাইছে। আজিও জামনগৰ ক্ৰিকেটৰ জগতখনত ভাৰতৰ ত্ৰিৰংগা উৰুৱাই হৈ বহি আছে। জামনগৰ আৰু সৌৰাষ্ট্ৰৰ খেলুৱৈসকলে ক্ৰিকেটত যথেষ্ট শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিছে। আৰু যেতিয়া আমি ট্ৰফীটো লওঁ, তেতিয়াই আহে গুজৰাটৰ গৌৰৱৰ ধাৰণাটো। ইমানবোৰ প্ৰতিভাৰে, সেৱাৰ মনোভাৱেৰে পৃথিৱীৰ আগত প্ৰণাম কৰিবলৈ সদায় আনন্দ আৰু সুখ থাকে। আৰু তাৰ লগে লগে আপোনালোকক আন্তৰিকতাৰে সেৱা কৰাৰ, আপোনালোকক অবিৰতভাৱে সেৱা কৰাৰ বাবে মোৰ যি প্ৰতিজ্ঞা সেয়াও শক্তিশালী হয়৷
ভাই-ভনীসকল,
এই মাত্ৰ ভূপেন্দ্ৰ ভায়ে পঞ্চশক্তিৰ বৰ্ণনা কৰিলে৷ উন্নয়নৰ এই পাঁচটা সংকল্প, গুজৰাটে নিজকে শক্তিশালী কৰিছে আৰু হিমালয়ৰ শক্তিৰ দৰে আজিও গুজৰাট আগবাঢ়িছে। প্ৰথম সংকল্প জনশক্তি, জ্ঞানশক্তি, জলশক্তি, উৰ্জাশক্তি আৰু ৰক্ষাশক্তি এই পাঁচ শক্তিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গুজৰাটৰ এই ভৱন ভৱনটোৱে শক্তি, মহিমাৰে নতুন উচ্চতাত উপনীত হৈছে। ২০-২৫ বছৰ আগতে আমাৰ অৱস্থা কি আছিল ভাই, মনত আছে নে কেনেকুৱা আছিল৷ ২০-২৫ বছৰ বয়সৰ গুজৰাটৰ সন্তানসকল সৌভাগ্যৱান যে তেওঁলোকৰ বয়োজ্যেষ্ঠসকলে যি কষ্ট দেখিছিল তেওঁলোকৰ ভাগ্যত সেয়া নাই৷ আমি এইবোৰ অসুবিধাৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ পূৰ্ণ শক্তিৰে অভিযান হাতত লৈছিলো। আজি ৰাস্তাত আহি থাকোঁতে বৃহৎ সংখ্যক ডেকা-গাভৰু থিয় হৈ থকা দেখিলো। ভাইসকল ঘৰত আপোনালোকে সুধিব ২০-২৫ বছৰ আগতে জামনগৰ আৰু কঠিয়াৱাদৰ অৱস্থা কি আছিল। ইয়াত পথাৰত পানীৰ বাবে কিমান অসুবিধাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল, ল’ৰা-ছোৱালীবোৰৰ যেতিয়া পিয়াহ লাগিছিল, তেতিয়া মাকে এটা কলহ লৈ তিনি কিলোমিটাৰ দূৰলৈ গৈ পানী আনিব লগা হৈছিল। আমি এনেকুৱা দিন দেখিছো ভাইসকল। আৰু আজি পৰিস্থিতি এনেদৰে সলনি হৈছে যে দুখৰ কথা মনতে নাহে, ঘণ্টাৰ পিছত ঘণ্টা টেংকাৰ আহিবনে নাহিব ৰৈ থাকক, আহিলে তাৰ পিছত শাৰী পাতি থিয় হওক আৰু টেংকাৰৰ ওচৰ পালে বহুবাৰ ক’ব যে ভাই পানী শেষ হৈছে। এই অৱস্থা আছিল সমগ্ৰ কাঠিয়াৱাড়ৰ।
এটা সময় আছিল যিটো সদায় মনত পৰে, তেতিয়া মই ৰাজনীতিত নাছিলোঁ। তেতিয়া বাতৰি কাকতত এখন ফটো দেখিলোঁ আৰু ফটোখন আছিল জামনগৰৰ। আৰু ফটোখন কি আছিল? তেতিয়াৰ গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী জামনগৰলৈ আহিছিল। কি বিশেষ কামৰ বাবে, পানীৰ টেংকী উদ্বোধনৰ বাবে। আৰু সেই পানীৰ টেংকিটো উদ্বোধন কৰাৰ খবৰ কাকতখনৰ প্ৰথম পৃষ্ঠাত ছপা হৈছিল। আৰু আজি মোৰ এটা স্থিতিত গুজৰাটৰ পূৰ্বতে যি বাজেট আছিল তাৰ তুলনাত অধিক মূল্যৰ এটা প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছো ভাইসকল। ইয়াৰ দ্বাৰা দেখা যাব যে গুজৰাটক কোনো কাৰণতে আগুৱাই যোৱাৰ গতি বন্ধ হ’বলৈ নিদিয়ে। এতিয়া আমি ওপৰলৈ জপিয়াই পৰিব লাগিব। আৰু আমি মূৰ দাঙি আগবাঢ়ি যাব লাগিব ভাইসকল।
যেতিয়া মই প্ৰথমবাৰৰ বাবে গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে দায়িত্ব লৈছিলো, যেতিয়া জামনগৰৰ চাৰিওফালৰ পৰা আমাৰ বিধায়কসকল আহিছিল, তেওঁলোকে কি আনিছিল জানে নে সকলো দলৰ বিধায়ক আহিছিল, তেতিয়া এটা দাবী আছিল যে ছাৰ সাহাৰ্য প্ৰদান কৰা সোনকালে আৰম্ভ কৰক৷ আমি ইয়াত কিছু মাটি ৰাখিলে এটা ৰাস্তা হৈ গৈছিল, বিধায়ক সকলে কেঁচা মাটিৰে নিৰ্মিত ৰাস্তা এটা দাবী কৰিছিল, আজি মোৰ বিধায়কে ক’ব, ছাৰ, এতিয়া তোমালোকক এটা পেভাৰ ৰোড লাগে, পেভাৰ। ছাৰ, এতিয়া আপোনাক পথ নালাগে, ফ’ৰলেন লাগে, এটা সময় আছিল পানীৰ কথা আহিছিল, তেতিয়া বিধায়কজনে কৈছিল, ছাৰ, মোৰ এলেকাত বহুতো হেণ্ডপাম্প লগাই দিয়ক। আৰু আজি মা নৰ্মদাই সাউনি যোজনাৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ গুজৰাটক সামৰি লৈছে। ভাইসকল, এটা সময় আছিল যেতিয়া আমি মা নৰ্মদাৰ পৰিক্ৰমা কৰি পুণ্য অৰ্জন কৰিছিলোঁ, সেই মাই আমাৰ ওপৰত সন্তুষ্ট হৈছে আৰু গুজৰাটৰ প্ৰতিটো কোণত পৰিক্ৰমা কৰি ৰাইজক আশীৰ্বাদ দি আছে। নতুন চেতনা দিছে, নতুন শক্তি দিছে।
ৰাজকোটৰ প্ৰেক্ষাগৃহৰ ভিতৰত যেতিয়া মই সাউনি যোজনা আৰম্ভ কৰিছিলোঁ, সেই সময়ত প্ৰতিবাদ কৰি থকা সকলে আনন্দ কৰা নাছিল। নিৰ্বাচন আৰম্ভ হৈছে, মোদীয়ে নতুন এটা আনিছে যেন লাগিছে। এই সাউনি যোজনা জটিল আছিল, তেতিয়া মই কলো ভাই, হেণ্ড পাম্পৰ ওপৰত ভাবিব নোৱাৰি, ইমান ডাঙৰ পাইপলাইন লগাই দিম যে মাৰুতি গাড়ীত বহি ঘূৰিব পাৰিব আৰু আজি পাইপ স্থাপন কৰা হ’ল আৰু সাউনি যোজনা জলাশয় ভৰাই আছে, পথাৰবোৰ ভৰাই আছে। আৰু এইবাৰ মোৰ খেতিয়ক ভাইসকলৰ দুয়োহাতে কপাহ আৰু মাটিমাহৰ লাড়ু আছে। আগতে কেতিয়াও এনে আৱেগ পোৱা নাছিল ভাই, এতিয়া আমাৰ পানী লালপুৰ পালেগৈ, লাখ লাখ হেক্টৰ মাটিত পানী পাইছে। জামনগৰ, দাৰিকা, ৰাজকোট, পোৰবন্দৰৰ লাখ লাখ লোকে পাইপলাইনৰ জৰিয়তে বিশুদ্ধ খোৱাপানী লাভ কৰিব।
গুজৰাটত জল জীৱন মিছনৰ বাবে যি কাম চলি আছে আৰু আপোনালোকৰ চৰকাৰে যি গতিৰে গুজৰাটত ভাৰত চৰকাৰৰ পৰিকল্পনা ৰূপায়ণ কৰাৰ কাম দ্ৰুত গতিত কৰিছে তাৰ বাবে ভূপেন্দ্ৰ ভাই আৰু তেওঁৰ দললৈ মোৰ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আমি মাতৃ-ভনীসকলৰ আশীৰ্বাদ লাভ কৰিছো কাৰণ পানীৰ সমগ্ৰ বোজা মাতৃ-ভনীসকলৰ ওপৰত পৰে। যদি ঘৰত আলহী আহি আছে আৰু পানীৰ সমস্যা হৈছে, তেন্তে মোৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলে আটাইতকৈ ডাঙৰ চিন্তাৰ বিষয় হৈ পৰে। আৰু এই মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ মূৰৰ পৰা পাত্ৰটো কোনে আঁতৰাই দিব লাগে, কেৱল এই পুতেকে নমাই দিব ভাইসকল। আজি আমি ১০০শতাংশ পাইপৰ জৰিয়তে পানী যোগানৰ কাম কৰি আছো, ইয়াৰ পৰা হৰ ঘৰ জল অভিযানে শক্তি লাভ কৰিব৷
আমাৰ চৰকাৰে দৰিদ্ৰ লোকৰ কল্যাণৰ বাবে অহৰহ কাম কৰি আছে। এই ক’ৰোনা কালত আমাৰ প্ৰথম চিন্তা আছিল দেশৰ দৰিদ্ৰ সকলৰ বাবে। আমি সিদ্ধান্ত লৈছিলো যে এজন দুখীয়াৰ ঘৰত এনে পৰিস্থিতি নহ’ওক, যাৰ ষ্ট’ভ নাই, যাৰ বাবে দেশৰ ৮০ কোটি দুখীয়া লোকৰ ঘৰত বিনামূলীয়াকৈ ৰেচন যোগান ধৰি কেতিয়াও ভোকত থাকিবলৈ দিয়া নহ’ল৷ আৰু যদি আপোনালোকে ইয়াত খাদ্যৰ এটা দানা খাইছে, তেন্তে আশীৰ্বাদ দিবলৈ কোনেও পাহৰা নাই আৰু মই দেশৰ ৮০ কোটি জনতাৰ আশীৰ্বাদ পাইছো, মই সকলো ধৰণৰ আশীৰ্বাদ পাইছো। আপোনালোক সকলোৰে পৰা আশীৰ্বাদ লাভ কৰিছো। ডিচেম্বৰ মাহলৈকে প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা চলি থাকিব আৰু সংকটৰ সময়ত দুখীয়াৰ ঘৰত চৌকা নুমাব নালাগে।
দ্বিতীয়তে হৈছে এক ৰাষ্ট্ৰ এক ৰেচন কাৰ্ড, এতিয়া আমাৰ জামনগৰ, প্ৰথমতে জামনগৰৰ পৰিচয় অতি সৰু আছিল। সৰু কাশী নামেৰে জনাজাত জামনগৰ সৰু যেন লাগিছিল। আজি গাঁৱৰ ভাষাত আমাৰ জামনগৰ হৈ পৰিছে পঞ্চৰংগী৷ আৰু নগৰীয়া ভাষাত মহানগৰ গোটেই জিলাখন মহানগৰ হৈ পৰিছে। আজি দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা কৰ্মৰত লোকসকলে জামনগৰ জিলাত জীৱিকা উপাৰ্জন কৰে। এক ৰাষ্ট্ৰ এক ৰেচন প্ৰযুক্তিৰ দ্বাৰা নিশ্চয়কৈ বিহাৰ, উত্তৰ প্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, তেলেংগানা, বা কৰ্ণাটকৰ পৰা অহা কোনো লোক যাতে ভোকত নাথাকে, মোৰ হাতত কাৰ্ড থাকিলেও আমি এনেকুৱা কৰিছো ৰেচন পাই থাকিব, যাতে তেওঁৰ ঘৰৰ চৌকাটো জ্বলি থাকে, সেই কাম আমি কৰিছো৷ জামনগৰৰ নাম তেল শোধনাগাৰ, তেল অৰ্থনীতি দেশৰ কিমান ডাঙৰ শক্তি খণ্ড, য’ত দেশৰ ৩৫ শতাংশ খাৰুৱা তেল মোৰ জামনগৰ ভূমিত শোধন কৰা হয়, ইয়াৰ বাবে কোনগৰাকী জামনগৰ বাসিন্দাৰ শিৰ উচ্চ নহ’ব। জামনগৰৰ ঔদ্যোগিক বিকাশৰ বাবে নৰেন্দ্ৰ আৰু ভূপেন্দ্ৰৰ দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে সমান কামত নিয়োজিত হৈছে। ২০ বছৰ আগতে আপোনাৰ চহৰত যান-জঁটৰ অৱস্থা কি আছিল ভাইহঁত। এতিয়া জামনগৰত পথ বহল কৰা হৈছে, ইয়াৰ ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলা হৈছে, উৰণ সেতু, অভাৰপাছ বনোৱা হৈছে, লগতে ক্ৰমবৰ্ধমান চহৰখনৰ সমৃদ্ধি, সাধাৰণ মানুহৰ সুবিধাও বৃদ্ধি কাৰ দিশত কাম কৰি থকা হৈছে আৰৰু সাগৰৰ পাৰত গুজৰাটক পশ্চিমে এটা চুকত বহিব থকা জামনগৰে আজিৰ যুগত আমাক পোহপাল দি আছে।
জামনগৰ ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোনৰ সৈতে সংযোগ হৈছে আৰু সেইবাবে অমৃতচৰ, ভাটিন্দা, জামনগৰ এই কৰিড’ৰ ২৬ হাজাৰ কোটি ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই কৰিড’ৰে উত্তৰ ভাৰতৰ সমগ্ৰ জামনগৰক শক্তিশালী কৰিব৷ ইয়াৰ শক্তি, ইয়াৰ উৎপাদন, তাত যিবোৰ সৰু-বৰ উদ্যোগ আছে, সেই সকলোবোৰৰ পৰিচয় সমগ্ৰ উত্তৰ ভাৰতত এই এটা ৰে’লপথে শক্তি লাভ কৰিবলৈ গৈ আছে। পঞ্জাৱেই হওক, হাৰিয়ানাই হওক, ৰাজস্থানেই হওক, গুজৰাটেই হওক, উত্তৰ প্ৰদেশেই হওক, উত্তৰাখণ্ডই হওক, হিমাচলেই হওক, অৰ্থাৎ এটা কৰিড’ৰৰ মাজেৰেই হওক, গুজৰাটৰ ব্যৱসায় আৰু ইয়াৰ উৎপাদন কম খৰচতে হওক, কেৱল এয়াই নহয়, শাক-পাচলি আৰু ফল-মূলো উত্তৰ ভাৰতত গৈ পাইছে৷ আমাৰ গুজৰাটীসকলৰ এটা গুণ আছে যে যিবোৰ বস্তুৰ কোনো কাম নাই সেইবোৰৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰাত আমি নিপুণ। যদি আপুনি আমৰ ৰস খাইছে, তেন্তে গুটিৰ পৰা মুখৱাছ বনাওক, একোৱেই নষ্ট হ’বলৈ নিদিব। নিজা হাইপাৰত ৪০ মেগাৱাট সৌৰশক্তি প্ৰকল্পটো ইয়াৰ এক নিখুঁত উদাহৰণ। আগতে ৱেষ্টলেণ্ড হিচাপে গণ্য কৰা ভূমিত এই কাম কৰি দেখুৱাইছে। অৰ্থাৎ নৈ আৰু খালৰ পাৰত থকা ঠাইখন, যিটো ব্যৱহাৰ নহয়, সেয়াও আমি ব্যৱহাৰ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
সেয়া কৃষকৰ কল্যাণৰ কথাই হওক, দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ জীৱন উন্নত কৰাৰ বাবেই হওক, উদ্যোগৰ বিকাশৰ বাবেই হওক বা আন্তঃগাঁথনিৰ সুবিধা বৃদ্ধিৰ বাবেই হওক। গুজৰাটে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে উন্নয়নৰ এক নতুন আদৰ্শ অৰ্জন কৰিছে। আৰু জামনগৰে বিশ্ব পৰ্যায়ত নিজৰ স্থান দখল কৰিছে। জামনগৰত বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থা(হু), ক’ৰোনা ৰ বাবে মানুহে হুক স্বীকৃতি দিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে, এই হুৰ বিশ্ব পৰম্পৰাগত ঔষধ কেন্দ্ৰ জামনগৰত আছে। জামনগৰত আয়ুৰ্বেদ বিশ্ববিদ্যালয় আছিল, তাৰ ওপৰত এই নতুন মুকুট লগাই দিয়া হৈছে। আজি জামনগৰৰ আয়ুৰ্বেদ বিশ্ববিদ্যালয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়ৰ স্থান লাভ কৰিছে। আমাৰ জামনগৰ মানে সৰু কাশী কিন্তু আমাৰ জামনগৰক সৌভাগ্য নগৰ বুলিও জনা যায়। আমাৰ জামনগৰ, সিন্দুৰ, চুদি, বিন্দী, বন্ধনীত এই সকলোবোৰ আমাৰ সৌভাগ্যনগৰৰ পৰিচয়। আৰু গুজৰাটৰ বন্ধনীৰ কলা বিকাশৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰে বহু নতুন উদ্গনি যোগাইছে। হস্তকলা সেতু আঁচনিৰ জৰিয়তে চৰকাৰৰ বহু আঁচনিৰ জৰিয়তে জামনগৰৰ পিতলৰ উদ্যোগটো উজ্বলি উঠিল, মনত আছে মই নতুন প্ৰধানমন্ত্ৰী হ’লোঁ, সেই সময়ত জামনগৰত চিন্তাৰ খবৰ আহিছিল, সকলো ভাই-ভনী মোক লগ কৰিবলৈ আহিছিল। তাৰ পিছত আমি কাঁহ উদ্যোগটোক চিন্তাৰ পৰা আঁতৰাই লৈ আগবাঢ়িছো।
ভাই-ভনীসকল,
জামনগৰেই হওক, ৰাজকোটেই হওক, ই মোৰ কঠিয়াৱাড়ৰ ইঞ্জিনিয়াৰিং উদ্যোগৰ শক্তি, ইয়াত সৰু সৰু পিন বনোৱাই নহয়, আনকি বিমানৰ স্পেয়াৰ পাৰ্টছ ইয়াত তৈয়াৰ কৰা হয়, আমি ইয়াতেই এই শক্তি গঢ় তুলিছো৷
বন্ধুসকল,
দেশত ব্যৱসায় আৰু বাণিজ্য কৰাটো সহজ হৈ পৰিছে। ন্যূনতম সমস্যা, চৰকাৰৰ কম হস্তক্ষেপ এইবোৰে মোৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ উদ্দেশ্য। ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ আছে, তাত চৰকাৰৰ ন্যূনতম হস্তক্ষেপ হ’ব লাগে, সেয়াই মোৰ অগ্ৰাধিকাৰ। প্ৰথমে চৰকাৰত এই কামটো বিচাৰিলে তাৰ পিছত আকৌ এখন প্ৰপত্ৰ পূৰণ কৰক, আন এটা চাকৰি বিচাৰিলে, তাৰ পিছত এই প্ৰপত্ৰ পূৰণ কৰক, ইমানবোৰ প্ৰপত্ৰ পূৰণ কৰক যে কাৰখানাত ৰাখিলেও শেষ নহ’ব। তেওঁ কেৱল প্ৰপত্ৰখনন পূৰণ কৰা উচিত, কিন্তু আপুনি জানি সুখী হ’ব, বিশেষকৈ ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ীসকলে সুখী হ’ব যে ৩৩ হাজাৰে সৰু সৰু নিয়ম মানি চলাৰ দাবী জনাইছিল, যিটো চৰকাৰে তেওঁলোকক বাতিল কৰিছিল। আৰু ইয়াৰ সৰ্বাধিক লাভ আমাৰ এমএছএমই খণ্ডই পালে। ইয়াৰ বাহিৰত আইনবোৰ৷ আগৰ চৰকাৰে যি কৰিছিল তাৰ পৰা ভগৱানে ৰক্ষা কৰক। এনে নিয়ম আছিল যে যদি এটা ফেক্টৰী থাকে, তাত শৌচালয়-স্নানাগাৰ থাকিব লাগে, কিন্তু ছমাহৰ মূৰে মূৰে তাত চাফ কৰা উচিত নাছিল আৰু যদি চৰকাৰে কিবা আঁসোৱাহ পায়, তেন্তে ছমাহৰ শাস্তি দিছিল।
এনেধৰণৰ কিমান যে নিয়ম আছিল, ব্ৰিটিছ যুগৰ নিয়ম মানি চলিছিল। মই মোৰ দেশৰ বণিক গোষ্ঠীক জেলত ভৰোৱা উচিত নহয়, দুই হাজাৰৰ নিয়ম বিলুপ্ত কৰিলোঁ। আৰু ইয়াত বহি থকা ব্যৱসায়ী বন্ধুসকলৰ মনত যদি আন কোনো আইন আছে, তেন্তে মোক জনাবলৈ চেষ্টা কৰিব। কথাই কথাই জে’লত ভৰাই দিয়ক, এইবোৰ কথাই দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা উদ্ভৱ হৈছে, যাৰ পৰা মুক্তি পাবলৈ মই অভিযান আৰম্ভ কৰিছোঁ। আৰু এই অভিযান আৰম্ভ হ’ব। ‘সহজে ব্যৱসায় কৰা’ মোৰ চৰকাৰে যি বোজা দিছিল আগতে অগণন আছিল। সহজে ব্যৱসায় কৰাৰ নিয়মত থাকি নিয়ম সলনি হ’ল, যাৰ বাবে ৰেংকিঙত ব্যাপক উত্থান হ’ল৷ প্ৰথমতে, ২০১৪ চনত যেতিয়া আহিছিলো, তেতিয়া আপুনি মোক প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰিবলৈ পঠাইছিল, তেতিয়া ভাৰত ১৪২ নম্বৰত আছিল, পাঁচ-ছয় বছৰৰ কষ্টৰ অন্তত এতিয়া আমি আগুৱাই গৈ ৬৩ নম্বৰত উপনীত হ’লোঁ৷ আৰু এতিয়াও জোৰ কৰিলে ৫০ৰ তললৈও যাব পাৰো ভাইসকল। এনে এটা ডাঙৰ উন্নতি কেৱল কাগজতে নহয়, সৰু-বৰ ব্যৱসায়ীয়ে ইয়াৰ সুবিধা লাভ কৰক, পৃথিৱীত তেওঁলোকৰ সুবিধা লাভ কৰিবলৈ এনে এটা কাম কৰা হৈছে।
বিশ্বত ভাৰতৰ অৱস্থা চাওক চাবেব, কিমানজনৰ ৰাতিপুৱাৰ চাহ নিশ্চয় নষ্ট হৈছে। বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ মানুহে লিখে, ৱৰ্ল্ড বেংকে লিখে, আইএমএফে লিখে, ডাঙৰ অৰ্থনীতিবিদসকলে লিখে যে যেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্ব ভাৰতত ডুব গৈ আছে, যোৱা ৫০ বছৰত ইংলেণ্ডত, আমেৰিকাত যোৱা ৪৫ বছৰত এনে মুদ্ৰাস্ফীতি দেখা পোৱা নাই। এনে মুদ্ৰাস্ফীতি কেতিয়াও দেখা নাই। বৃদ্ধিৰ হাৰ নিষ্পত্তি হৈছে, সুতৰ হাৰ বৃদ্ধি পাইছে। সমগ্ৰ বিশ্বতে অৰ্থনৈতিক খণ্ডত এক উত্থান-পতন পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হৈছে। সেইবোৰৰ ভিতৰত কেৱল ভাৰত একমাত্ৰ দেশ, যি দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়ি গৈ আছে। ২০১৪ চনৰ আগতে ভাৰতে বিশ্বৰ অৰ্থনীতিৰ ক্ষেত্ৰত দশম স্থান লাভ কৰিছিল আৰু ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে ১০ৰ পৰা ৫ নম্বৰলৈ উত্থান হৈছে। বিশ্বৰ প্ৰথম পাঁচখন অৰ্থনীতিত ইয়াৰ স্থান আহিছে। যদি ছয়ৰ ভিতৰত পাঁচ ওপৰলৈ গ’ল, গোটেই দেশ শক্তিৰে ভৰি পৰিল, কাৰণ কি আছিল, জানি থওক যে মোদী প্ৰধানমন্ত্ৰী বাবেই নহয়, কথাটো হ’ল আগতে সেইসকল লোকেই পাঁচ নম্বৰত আছিল যিয়ে আমাক ২৫০বছৰ শাসন কৰিছিল, আমাক গোলাম বনাইছিল, আজি ভাৰতে সেই দেশক পিছ পেলাই আগবাঢ়িছে। আৰু এই সকলোবোৰত আমি কেৱল চৰকাৰৰ পিঠিত থপৰিয়াই দিয়া নাই, আমি মুকলি হৃদয়ৰ মানুহ আৰু তাৰ বাবে মই মোৰ শ্ৰমিক ভাই, কৃষক ভাই, পদ পথৰ দোকানী, ব্যৱসায়ী এই সকলোবোৰক কৃতিত্ব দিছো৷ এই সকলোবোৰৰ বাবেই দেশখন আগবাঢ়িছে আৰু এই কাৰণে মই তেওঁলোকক এশবাৰ প্ৰণাম জনাইছো।
বন্ধুসকল,
গুজৰাট চৰকাৰে এসপ্তাহ পূৰ্বে এক নতুন ঔদ্যোগিক নীতি মুকলি কৰিছিল আৰু ইয়াক হাত চাপৰিৰে আদৰণি জনোৱা হৈছিল। ভূপেন্দ্ৰ আৰু তেওঁৰ দলটোক মই অশেষ অভিনন্দন জনাইছো যে এনে এক ঔদ্যোগিক নীতি আনিলে যাৰ ফলত গুজৰাট কেতিয়াও ৰৈ থাকিব নালাগে৷ আৰু সেই নতুন উদ্যোগ নীতিত নতুন ষ্টাৰ্টআপ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগেও তেওঁৰ বাবে অতি লাভজনক ব্যৱস্থা কৰিছে। গুজৰাটৰ অধিক সংখ্যক যুৱকে লাখ লাখ কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰক, মই বিচাৰো গুজৰাটৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এই নতুন উদ্যোগ নীতিৰ সুবিধা লওক, অনুশীলন কৰক তেওঁলোকৰ হাতত ধৰি আগুৱাই নিবলৈ মই সাজু আছো।
আমাৰ বন্দৰ ৰেখা জামনগৰ, ই সমুদ্ৰ উপকূলীয় বৈচিত্ৰ্যৰে পৰিপূৰ্ণ হৈ আছে। শ শ প্ৰকাৰৰ জৈৱ বৈচিত্ৰ্য আছে আৰু এতিয়া ভাৰতে প্ৰজেক্ট ডলফিন আৰম্ভ কৰিছে। দেশত চিতাৰ জয় জয়কাৰ হৈছে, এতিয়া আমি ডলফিনৰ প্ৰতি গুৰুত্ব দিবলৈ ওলাইছো, জামনগৰত ডলফিন আছে, ইয়াৰ সংৰক্ষণ আৰু উন্নয়নৰ বাবে পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। আৰু তাৰ বাবেই জামনগৰ, দাৰিকা, বেট দাৰিকা সমগ্ৰ সাগৰ উপকূলত ইক’-টুৰিজিমৰ এক বৃহৎ এলেকাৰ ৰূপত বিকশিত হ’ব লাগিব। আৰু ভাই-ভনীসকল, মই ভূপেন্দ্ৰ ভাইক জনপ্ৰিয় আৰু নিৰ্ভীক বুলি কওঁ কাৰণ তেওঁৰ অভিজ্ঞতাও গুজৰাটৰ সমান৷ সাগৰৰ পাৰ গেৰকাইদেছাৰ বান্ধৰ কাম কৰা মানুহবোৰে, নিৰৱে পৰিষ্কাৰ কৰিলে। আৰু চাওঁক মজা, যেতিয়া নিৰ্ভীক মনৰ মানুহে নেতৃত্ব দিয়ে, তেতিয়া তলেলৈকে জনা যায়, তাৰ পিছত কোনো বিৰোধিতা নোহোৱাকৈ ভায়েক এইটো আপোনাৰ লৈ যাওক বুলি কয়। এয়া নিৰ্ভীকতাৰ ফল আৰু কেৱল ইমানেই নহয়, ভূপেন্দ্ৰ ভায়ে সমগ্ৰ গুজৰাট সাগৰৰ পাৰ পৰিষ্কাৰ কৰি আছে। আইন-শৃংখলা মানি চলাটো সকলোৰে বাবে ভাল, যোৱা ২০ বছৰত গুজৰাটত শান্তি দেখিবলৈ পোৱা গৈছে। তাৰ বাবেই সমৃদ্ধিৰ দুৱাৰ খোলা ভাইসকল, ঐক্যৰ সংকল্প লৈ গুজৰাট কান্ধে কান্ধ মিলাই আগবাঢ়িছে৷ আগতে প্ৰতিদিনে সংঘৰ্ষ হৈছিল, জামনগৰো ইয়াৰ লগত জড়িত আছিল, আজি আমি সকলোৰে পৰা মুক্ত হৈছো, আজি গুজৰাটত নৰেন্দ্ৰ-ভূপেন্দ্ৰৰ দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰ, সকলো আঁচনি দ্ৰুত গতিত চলি আছে। আৰু এই গতিবেগ বজাই ৰাখিব লাগিব আৰু ই জামনগৰ আৰু সৌৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়ন পৰিকল্পনাৰ স্তম্ভ হৈ পৰিছে। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে ইয়াৰ বাবে আমি ডেকা-বুঢ়াৰ জীৱনত শান্তি আনিবলৈ কাম কৰি আছো।
ভাই-ভনীসকল,
জামনগৰৰ ভূমি অভিনন্দন জনাইছোঁ, আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনালোঁ। আৰু আকৌ এবাৰ গোটেই ৰাস্তাত আশীৰ্বাদ দি থকা মাতৃ-ভগ্নীসকল, তেওঁলোকৰ দৰ্শনৰ দ্বাৰা জীৱন ধন্য হৈ গ’ল, আজি মোৰ বাবে ধন্যতাৰ দিন। ইমানবোৰ আশীৰ্বাদ, মইও তেওঁলোকক কৃতজ্ঞতা জনাইছো, দুয়োখন হাত তুলি মোৰ লগত কওঁক,
ভাৰত মাতা কী-জয়,
ভাৰত মাতা কী-জয়।