প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আহমেদাবাদৰ ‘কালাম ন’ কাৰ্নিভেল’ গ্ৰন্থমেলাৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
08 SEP 2022 7:18PM by PIB Guwahati
'কালাম ন' কাৰ্নিভেল' ৰ এই বিশেষ অনুষ্ঠানত উপস্থিত আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক অভিনন্দন জনালো। আহমেদাবাদত প্ৰতি বছৰে ‘নৱ ভাৰত সাহিত্য মন্দিৰ’ য়ে আয়োজন কৰা এই গ্ৰন্থমেলাৰ পৰম্পৰা সময় আগবঢ়াৰ লগে-লগে সমৃদ্ধ হৈ উঠিছে। এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে গুজৰাটৰ সাহিত্য আৰু জ্ঞানৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে, নতুন যুৱ লেখক-ঔপন্যাসিকসকলেও এখনি মঞ্চ লাভ কৰিছে।
এই সমৃদ্ধ পৰম্পৰাৰ বাবে নৱ ভাৰত সাহিত্য মন্দিৰৰ লগতে ইয়াৰ সকলো সদস্যকে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো। লগতে মহেন্দ্ৰ ভাই আৰু ৰ’নাক ভাইলৈয়ো শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো, তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাৰে এই গ্ৰন্থমেলাখনে গুজৰাটবাসীক উপকৃত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
‘কালাম ন’ কাৰ্নিভেল’ গুজৰাটী ভাষাৰ গ্ৰন্থৰ উপৰি হিন্দী আৰু ইংৰাজী ভাষাৰ গ্ৰন্থৰ এক বিশাল সংগ্ৰহ। আপোনালোকে আয়োজন কৰা এই অনুষ্ঠানৰ মূলমন্ত্ৰ অৰ্থাৎ ‘ভাঞ্চে গুজৰাট, ভাঞ্চান্নে ৱাধৱে গুজৰাট’ ও অত্যন্ত অৰ্থৱহ। গুজৰাটত আপোনালোক সকলোৰে মাজত কাম কৰি থাকোতে গুজৰাটেও আৰম্ভ কৰিছিল ‘ভাঞ্চে গুজৰাট’ অভিযান। আজি ‘কালাম ন’ কাৰ্নিভেল’ ৰ দৰে অভিযানে গুজৰাটৰ একে সংকল্পকে আগুৱাই নিছে।
বন্ধুসকল,
গ্ৰন্থ আৰু পাঠ্য উভয়ে আমাৰ 'বিদ্যাউপাসনা' ৰ মূল উপাদান। গুজৰাটত পুথিভঁৰালৰ এক অতিশয় পুৰণি পৰম্পৰা অব্যাহত আছে। আমাৰ বদোদৰা মহাৰাজ সয়াজিৰাও জীয়ে তেওঁৰ অঞ্চলৰ মূল স্থানত পুথিভঁৰাল স্থাপন কৰিছিল। মোৰ গাঁৱৰ বদনগৰত এটি মানসম্পন্ন পুথিভঁৰাল আছিল। গোণ্ডালৰ মহাৰাজ ভগৱত সিং জীয়ে ‘ভাগৱত গোমণ্ডল’ ৰ দৰে এখনি বিশিষ্ট অভিধান ৰচনা কৰিছিল। গুজৰাটত থাকোতে একাংশ পৰিয়ালে ইয়াত সন্তানৰ নাম দিবলৈ ভাল নাম বিচাৰিছিল। এতিয়া একাংশই আত্মীয়ক ভাল নাম এটা দিবলৈ কয়। আগতে কিতাপত ইয়াৰ সন্ধান কৰিছিল। গতিকে এবাৰ কোনোৱে এই অনুৰোধ জনোৱাত মই তেওঁক ‘ভাগৱত গোমণ্ডল’ ত সন্ধান কৰিবলৈ কৈছিলো। ইয়াত আপুনি অগণন গুজৰাটী শব্দ আৰু আপোনাৰ সন্তানৰ বাবেও এটা উপযুক্ত নাম পাব। আৰু সঁচাকৈয়ে ইয়াৰ কেইবাটাও উল্লেখ আৰু অৰ্থ আছে। ইমান চহকী পৰম্পৰা আমাৰ আছে!
একেদৰে মহাকবি নৰ্মদেও ‘নৰ্মকোষ’ সম্পাদনা কৰিছিল। আৰু এই পৰম্পৰা আমাৰ কেকা শাস্ত্ৰী জীলৈকে অব্যাহত থাকিল। ১০০ বছৰৰো অধিক সময় আমাৰ লগত থকা কেকা শাস্ত্ৰী জীয়েও এই ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছিল। গ্ৰন্থ, লেখক আৰু সাহিত্য সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত গুজৰাটৰ ইতিহাস অতিশয় চহকী। আশাকৰো, এনে গ্ৰন্থমেলা গুজৰাটৰ প্ৰতিটো চুকে-কোণে ৰাইজৰ কাষ চাপিব আৰু প্ৰতিজন যুৱক-যুৱতীয়ে যাতে এই ইতিহাস হৃদয়ংগম কৰিব পাৰে আৰু নতুন প্ৰেৰণা আহৰণ কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
এইবাৰ গ্ৰন্থমেলাখনি দেশত ‘আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ’ উদযাপনৰ শুভলগনতে অনুষ্ঠিত হৈছে। অমৃত মহোৎসৱৰ এটা দিশ হৈছে আমি আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ ইতিহাস পুনৰুজ্জীৱিতকৰণৰ উপায়। আমি এই প্ৰয়াস আমাৰ ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মলৈ কেনেকৈ আগবঢ়াই দিম? স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ পাহৰি যোৱা অধ্যায়সমূহৰ গৌৰৱ ঘূৰাই অনাৰ বাবে আমি দায়বদ্ধ আৰু আপোনালোক সকলোৰে প্ৰচেষ্টাত এয়া সম্ভৱ হ’ব।
‘কালাম ন’ কাৰ্নিভেল’ ৰ দৰে অনুষ্ঠানে এই অভিযানক গতি প্ৰদান কৰিব পাৰে। গ্ৰন্থমেলাত স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সৈতে জড়িত গ্ৰন্থক বিশেষ গুৰুত্ব দিব পাৰি। ইয়াৰ লেখকসকলক এক শক্তিশালী মঞ্চ দিব পাৰি। মই নিশ্চিত যে এই অনুষ্ঠানটো এই দিশত এক ইতিবাচক মাধ্যম হিচাপে প্ৰমাণিত হ’ব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ শাস্ত্ৰসমূহত কোৱা হৈছে -
শাস্ত্ৰ সুচিন্তিত পুনি পুনি দেখিঅ
অৰ্থাৎ শাস্ত্ৰ, গ্ৰন্থ আৰু পাঠ্যসমূহ বাৰে-বাৰে অধ্যয়ন কৰিলেহে এয়া ফলপ্ৰসূ আৰু উপযোগী হৈ থাকে। এই শব্দসমূহ অধিক তাৎপৰ্য্যপূৰ্ণ হৈ পৰিছে কাৰণ আজিৰ এই ইন্টাৰনেটৰ যুগত ৰাইজে প্ৰয়োজন হোৱা মাত্ৰেকেই ইন্টাৰনেটৰ সহায় লৈছে। প্ৰযুক্তি আমাৰ বাবে নিঃসন্দেহে তথ্যৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উৎস, কিন্তু ই কিতাপ বা কিতাপ পঢ়াৰ ঠাই লোৱাৰ উপায় নহয়। তথ্য আমাৰ মনত থাকিলে মগজুৱে সেই তথ্যক গভীৰভাৱে সংসাধিত কৰে আৰু ইয়াৰ সৈতে জড়িত নতুন মাত্ৰা আমাৰ মনলৈ আহে।
এতিয়া এটা সৰু কথা কওঁ। নৰসিংহ মেহতাই ৰচনা কৰা ‘বৈষ্ণৱ জান তো তেনে ৰে কহিয়’ আমি সকলোৱে নিশ্চয় শুনিছো। আপোনালোকে এয়া কিমানবাৰ শুনিছে বা গাইছে? এটা কাম কৰোহঁক। ইয়াক আপোনালোকৰ সন্মুখত লিখিত ৰূপত ৰাখকচোন, ইয়াৰ সন্মুখত বহি আজিৰ প্ৰেক্ষাপটত প্ৰাসংগিক কথাবোৰৰ সম্পৰ্কে চিন্তা কৰকচোন। মই সম্পূৰ্ণ আত্মবিশ্বাসেৰে ক’ব পাৰো যে আপোনালোকে হাজাৰ বাৰ শুনি অহা ‘বৈষ্ণৱ জন তো’ য়ে প্ৰতিবাৰেই অলেখ নতুন অৰ্থৰ সঞ্চাৰ কৰিব। ইয়াকে লৈ চিন্তা কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰা আৰু আজিৰ প্ৰেক্ষাপটত বুজিবলৈ চেষ্টা কৰা মাত্ৰেকে এনে হ’ব। এয়াই শক্তি! সেইবাবেই, কিতাপখন আমাৰ থকাটো আৰু আমাৰ সন্মুখত ইয়াৰ পৃষ্ঠাসমূহ থকাটো নতুন উদ্ভাৱন আৰু গৱেষণাৰ বাবে এক বিশাল শক্তি। ই আলোচনাক গভীৰ কৰি তোলে।
সেয়েহে পৰিৱৰ্তিত সময়ৰ লগে-লগে আমাৰ কিতাপ পঢ়াৰ অভ্যাস বজাই ৰাখিব লাগে। এয়া অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ। এনে কিতাপসমূহ ফিজিকেল ৰূপতেই হওঁক বা ডিজিটেল ৰূপতেই হওঁক, তেনে কোনো কথা নাই! যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত গ্ৰন্থৰ প্ৰতি প্ৰয়োজনীয় আকৰ্ষণ সৃষ্টি কৰাত আৰু ইয়াৰ তাৎপৰ্য্য হৃদয়ংগমত এনেধৰণৰ অনুষ্ঠানে মুখ্য ভূমিকা পালন কৰিব বুলি মই বিশ্বাস কৰো।
বন্ধুসকল,
মোৰ গুজৰাটবাসীৰ সৈতে কথা পাতি থকাৰ সময়তে মই আৰু এটা কথা ক’ব খুজিছো। আমি নতুন ঘৰ এখন নিৰ্মাণৰ কথা ভবা মাত্ৰেকে আমি আৰ্কিটেক্ট ৰ সৈতে বহু আলোচনা কৰো। আমাৰ ডাইনিং ৰুম, ড্ৰয়িং ৰুম, পূজা কক্ষ কেনে হ’ব, তাৰ বাবে স্থান নিৰ্ধাৰণ কৰো। কিন্তু আপোনালোকক অনুৰোধ কৰিছো, আপোনালোকেও ঘৰ নিৰ্মাণ কৰাৰ সময়ত কিতাপ সংৰক্ষণৰ ঠাইৰ কথাও এবাৰ ভাবে যেন। কিতাপৰ বিপণীসমূহলৈয়ো সন্তানক লৈ যাব পাৰি। মাত্ৰ কিতাপৰ বাবে ঘৰৰ এটা চুক সংৰক্ষণৰ অভ্যাস কৰকচোন। আমি সচৰাচৰ এই কামটো নকৰো।
আপোনালোক সম্ভৱতঃ জ্ঞাত যে মই গুজৰাটত বাৰে-বাৰে এই অনুৰোধ কৰিছিলো। যিকোনো অনুষ্ঠানতে মই আহ্বান জনাইছিলো। মই কৈছিলো - "এটা ফুলৰ থোপাৰ সলনি কিতাপ এখন উপহাৰ দিয়ক"। কাৰণ ফুলৰ থোপা এটাৰ দীৰ্ঘতা অতিশয় কম। গতিকে, মই অভ্যাগতসকলক কিতাপ আনিবলৈ ক’ম কাৰণ ইয়াৰ ফলত কিতাপৰ বিক্ৰীও বৃদ্ধি পাব। এই কাৰ্য্যই প্ৰকাশক আৰু লেখকসকলক আৰ্থিকভাৱে সহায় কৰিব। কেতিয়াবা কিতাপ কিনাৰ অভ্যাস নাথাকে। কিন্তু কিতাপ এখন কিনাটো এক প্ৰকাৰে সমাজসেৱা কাৰণ এনে কামত নিয়োজিত লোকসকলক আমি স্বাভাৱিকতে সহায় কৰিব লাগে। কিতাপ কিনাৰ অভ্যাস গঢ়ি তোলো আহক। কিতাপ সংৰক্ষণৰ অভ্যাসৰ বীজ সিঁচো আহক। মই দেখিছিলো, গুজৰাটত বহুতে ঘৰে-ঘৰে কিতাপ বিতৰণ কৰি কিতাপখন পঢ়ি ক্ৰয় কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছিল আৰু কিনাৰ যোগ্য নাপালে ঘূৰাই দিব পাৰিব বুলি কৈছিল। এনে বহু লোক আমি দেখিছো। মোৰ মনত পৰিছে, এজন ভদ্ৰলোকে আগতে ভাৱনগৰত গ্ৰন্থ মহোৎসৱৰ আয়োজন কৰিছিল। বহু লোকে এনে ধৰণৰ কাম কৰি আহিছে। কিন্তু আমাৰ ব্যৱস্থাটো এনেকুৱা হ’ব লাগে যাতে আমাৰ পৰিয়ালত পঠনৰ অভ্যাস থাকে।
আমাৰ এটা কথা আছে, "সৰস্বতী লুপ্ত হায়, গুপ্ত হায়"। সাহিত্যৰ প্ৰসংগত মোৰ অভিমত সামান্য পৃথক। আৰু এই যুক্তি সাহিত্য জগতৰে জড়িত। সৰস্বতী হৈছে জ্ঞানৰ দেৱী। ‘সৰস্বতী লুপ্ত হায়, গুপ্ত হায়’, এই কথাষাৰৰ অৰ্থ হ’ল সৰস্বতীয়ে গ্ৰন্থৰ জৰিয়তে অতীত, বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যতক গোপনে সংযোগ কৰি আছে। সেইবাবেই আমি গ্ৰন্থমেলাৰ গূঢ়াৰ্থ বুজিব লাগিব। আমি পৰিয়ালৰ সৈতে গ্ৰন্থমেলালৈ আহিব লাগে। আৰু আপোনাসৱে গ্ৰন্থ এখনি চাই হাতেৰে চুই চোৱা মাত্ৰেকে অনুভৱ হ’ব যে এটা বিষয় স্পৰ্শ কৰা হৈছে আৰু চিন্তা কৰা হৈছে। সেইবাবেই গুজৰাটৰ সকলো ভাই-ভনীয়ে অধিক পঢ়িব আৰু গভীৰ চিন্তা কৰিব বুলি আশা কৰিছো। আৰু তাৰ পিছত বহুত আলোচনা হওঁক। তেওঁলোকে ভবিষ্যৎ প্ৰজন্মক বহুত দিব লাগে। আৰু এই মেলাত আমাৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণেও গুজৰাটৰ বিশিষ্ট সাহিত্যিক আৰু লেখকসকলৰ প্ৰতি এক প্ৰকাৰে সন্মান হ’ব। সকলোকে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো! আকৌ এবাৰ সকলো পাঠকলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো আৰু ইয়াকে কৈ মোৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰিছো।
একেই উদ্দীপনাৰে, আপোনালোক আটাইকে পুনৰ এবাৰ শুভেচ্ছা জনালো।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration ceremony of ‘Kalam no Carnival’ Book Fair, Ahmedabad
08 SEP 2022 7:18PM by PIB Delhi
Heartiest congratulations to all of you on this grand event of 'Kalam No Carnival'. The tradition of book fair started by 'Nav Bharat Sahitya Mandir' every year in Ahmedabad is getting enriched with the passage of time. Through this initiative, the literature and knowledge of Gujarat is getting expanded, and the new young writers and novelists are also getting a platform.
I congratulate Navbharat Sahitya Mandir as well as all its members for this rich tradition. I also extend my best wishes to Mahendra Bhai and Ronak Bhai through the efforts of whom this book fair is benefiting the people of Gujarat.
Friends,
'Kalam No Carnival' is a huge collection of Hindi and English language books besides the books in Gujarati language. The motto of this event set by you i.e. 'Vanche Gujarat, Vanchanne Wadhave Gujarat', is also extremely relevant. When I was working amidst you all in Gujarat, Gujarat had also started the 'Vanche Gujarat' campaign. Today campaigns like 'Kalam No Carnival' are carrying forward the same resolve of Gujarat.
Friends,
Books and texts both are the basic elements of our 'Vidya Upasana'. There has been a very old tradition of libraries in Gujarat. Our Vadodara Maharaja Sayajirao ji had set up libraries at prominent places of his region. I was born in a village where there was a very good library in my village Vadnagar. Maharaja Bhagwat Singh Ji of Gondal had produced a prodigious dictionary like 'Bhagwat Gomandal'. When I was in Gujarat, some families would try to look for good names to name their children. Some people would ask me to suggest names. They used to look for books for the same. So once someone raised this topic and I asked them to go through 'Bhagwat Gomandal'. This is a book where you will find countless Gujarati words and a suitable name for your child too. And indeed there are several references and meanings. Such a rich tradition we have!
Similarly, the great poet Narmad had edited the 'Narm Kosh'. And this tradition continued till our Keka Shastri ji. Keka Shastri ji, who was with us for more than 100 years, also contributed a lot in this field. The history of Gujarat has been very rich in terms of books, authors and literary creations. I hope such book fairs reach the people in every corner of Gujarat and to every youngster so that they also get to know this history and can draw new inspiration.
Friends,
This year the book fair is being organized at a time when the country is celebrating the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'. One dimension of Amrit Mahotsav is all about the ways by which we revive the history of our freedom struggle. How do we pass this on to our future generations? We are committed to bringing back the glory of the forgotten chapters of the freedom struggle in front of the country and this will be possible with the efforts of all of you.
Events like 'Kalam No Carnival' can give impetus to this campaign. Special importance can be given to books related to the freedom struggle in the book fair. Such writers can be given a strong platform. I am sure this event will prove to be a positive medium in this direction.
Friends,
It has been said in our scriptures -
शास्त्र सुचिन्तित पुनि पुनि देखिअ।
That is, one should study the scriptures, texts and books again and again, only then they remain effective and useful. These words have become even more significant because today in this internet era, the people are taking the help of the internet whenever needed. Technology is undoubtedly an important source of information for us, but it is not a way to replace books or reading books. When information is in our mind, then the brain processes that information deeply and newer dimensions related to it come to our mind.
Now let me give you a small task. We all must have heard 'Vaishnav Jan To Tene Re Kahiye' composed by Narsinh Mehta. How many times would you have listened to it or sung it? Do one thing. Place it in a written form before you, sit with it and think about the things writen that are relevant in today's context. I can say with complete confidence that the 'Vaishnava Jan To' that you have heard thousands of times will start giving you hundreds of new meanings each time when you start thinking over it and try to understand it in today's context. This is the power! That is why, having the book with us, and the written pages in front of us, is a huge power for new innovations and research. It takes the debates deeper.
Therefore, with the changing times, our habit of reading books should be maintained. It is very crucial. Then whether the books are in physical form or in digital form, it doesn't really matter! I believe such events will play a major role in creating the necessary attraction for books among the youth and in understanding their significance.
Friends,
As I am talking to my people of Gujarat, I want to say another thing. When we think of building a new house, we hold a lot of discussions with the Architect about where we will have a dining room, a drawing room, a worship room and some even decide a place for keeping clothes but I request you to also decide a place to store books while building your homes. You can go to the book store and take your children too. Just make it a habit to have a corner of your house only for books. We generally do not do this.
You might be aware that I used to make repetitive requests in Gujarat, be it any programme or event. I used to say - "Gift a book instead of a bouquet". It is because the life-span of a bouquet is very less. So, I would ask people to bring books as it will also increase the sales of the books. It will financially help the publishers and writers. Sometimes we don't have a habit of buying books. However, buying a book is kind of a social service because we should naturally support the people dedicated to such work. Make a habit of buying books. The habit of keeping the book should be inculcated. I had seen many people in Gujarat distributing books to every household and requesting them to read and purchase the book and if they didn't find it worth buying, they could return it. We have seen many such people. I remember a gentleman who used to organize a book festival in Bhavnagar. Many people have been doing this type of work. But our system should be such that we have the reading habit in our family.
We have a saying, "Saraswati lupt hai, gupt hai". My logic is slightly different in the context of literature. And this logic pertains to the literary world. Saraswati is the goddess of knowledge. The saying 'Saraswati lupt hai, gupt hai' means that Saraswati keeps connecting the past, present and the future in a secret way through books. That's why we must understand the value of the book fairs. We should attend book fairs with the family. And when you look at the book and touch it by hand, you will feel that even such a topic has been touched upon and thought upon. That's why I expect all my brothers and sisters of Gujarat to read a lot and think a lot. And then engage in a lot of brainstorming. They should give a lot to the future generations. And our active participation in this fair will also be a kind of tribute to the eminent writers and authors of Gujarat. I wish you all the very best! Once again I extend my good wishes to all the readers, thereby ending my speech.
In the same spirit, wishing you all the very best once again.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.