ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ-ବାଂଲାଦେଶ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଯୁଗ୍ମ ନଦୀ କମିଶନ ବୈଠକ
26 AUG 2022 10:46AM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ-ବାଂଲାଦେଶ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ୩୮ତମ ଯୁଗ୍ମ ନଦୀ କମିଶନ ବୈଠକ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ଗତକାଲି ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ କେନ୍ଦ୍ର ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ରାଜ୍ୟ ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜାହିଦ୍ ଫାରୁକୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବୈଠକରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ବାଂଲାଦେଶର ଜଳସମ୍ପଦ ଉପମନ୍ତ୍ରୀ ଏ.କେ.ଏମ.ଏନାମୁଲ ହକ୍ ଶାମିମ୍ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳୀରେ ରହିଛନ୍ତି । ଯୁଗ୍ମ ନଦୀ କମିଶନର ବୈଷୟିକ ଭାବ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଦୀର୍ଘ ବ୍ୟବଧାନରେ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ ବସିଥିବାରୁ ଏହାର ଯଥେଷ୍ଟ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି । ଗତ ଅଗଷ୍ଟ ୨୩ ତରିଖ ଦିନ ଜଳସମ୍ପଦ ସଚିବସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ।
ଏହି ବୈଠକରେ ଆଲୋଚନା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଉଭୟ ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥ ଜଡ଼ିତ ଥିବା କେତେକ ବିଷୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ କେତେକ ନଦୀରେ ଜଳ ବଣ୍ଟନ, ନଦୀ ଜଳ ଦୂଷିତ ହେଉଥିବା ପ୍ରକ୍ରିୟା, ପଟୁମାଟି ଜମି ଯାଉଥିବା ପ୍ରକ୍ରିୟାର ପରିଚାଳନା, ନଦୀ ବନ୍ଧର ସୁରକ୍ଷା ଆଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ କୁଶିୟାରା ନଦୀର ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀକାଳୀନ ଜଳ ବଣ୍ଟନ ସମ୍ପର୍କିତ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ରୂପ ଦେଇଥିଲେ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟ ଫେନୀ ନଦୀର ଜଳ ସଂଗ୍ରହ ସ୍ଥାନ ସମ୍ପର୍କିତ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକର ଚିହ୍ନଟକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଏହିସବୁ ସ୍ଥାନରୁ ତ୍ରିପୁରାର ସବରୁମ୍ ସହରକୁ ପାନୀୟ ଜଳଯୋଗାଣ ନିମିତ୍ତ ୨ଠ୧୯ ମସିହାରେ ଭାରତ-ବାଂଲାଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା ।
ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ହେଉଛି- ଉଭୟ ଦେଶ ବନ୍ୟା ସମ୍ପର୍କିତ ତଥ୍ୟର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ଅକ୍ଟୋବର ୧୫ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହେଉଥିବା ବନ୍ୟାର ତଥ୍ୟ ବାଂଲାଦେଶକୁ ଭାରତ ଏଇ ନିକଟରେ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଛି । ଏହା ଫଳରେ ବାଂଲାଦେଶରେ ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ଭାବରେ ହେଉଥିବା ବନ୍ୟାର ମୁକାବିଲା କରିହେବ ।
ଭାରତ ଏବଂ ବାଂଳାଦେଶ ସୀମା ଦେଇ ୫୪ଟି ନଦୀ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଭିତ୍ତିରେ ୭ଟି ନଦୀର ଜଳ ବଣ୍ଟନ ନେଇ ରାଜିନାମା କାର୍ଯ୍ୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି । ଚଳିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକରେ ଆଉ ୮ଟି ନଦୀର ଜଳ ବଣ୍ଟନ ନେଇ ତଥ୍ୟ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସହଯୋଗ କରିବାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି । ବୈଷୟିକସ୍ତରୀୟ ଯୁଗ୍ମ ନଦୀ ଜଳ କମିଶନ ବୈଠକରେ ଏ ସମ୍ପର୍କିତ ଅଧିକ ଆଲୋଚନା ହେବ ।
ଭାରତ ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶ ସୀମାରେ ଥିବା ନଦୀ ଜଳ ବଣ୍ଟନ ନେଇ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ସ୍ୱାର୍ଥରେ ୧୯୭୨ ମସିହାରେ ଯୁଗ୍ମ ନଦୀ ଜଳ କମିଶନ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା ।

Ministry of Jal Shakti
38th Meeting of Ministerial level Joint Rivers Commission of India and Bangladesh held at New Delhi
Both Sides Finalize Text of MoU On Interim Water Sharing Of Kushiyara River
Both Sides Welcome Finalization Of The Design And Location Of Water Intake Point On The Feni River To Meet The Drinking Water Needs Of Sabroom Town In Tripura
26 AUG 2022 10:46AM by PIB Delhi
The 38th Meeting of Ministerial level Joint Rivers Commission of India and Bangladesh was held in New Delhi on 25th August, 2022. The Indian delegation was led by Shri Gajendra Singh Shekhawat, Union Minister for Jal Shakti. The Bangladesh delegation was led by Mr. Zaheed Farooque, State Minister for Water Resources. Mr. AKM Enamul Hoque Shameem, Deputy Minister for Water Resources was also part of the Bangladesh delegation. The meeting assumes significance as it was held after a long gap of 12 years, though the technical interactions under the framework of JRC have continued in the intervening period. The meeting was preceded by Water Resources Secretary-level interaction on Tuesday, 23rd August, 2022.
The discussions during this bilateral meeting were held on a number of ongoing bilateral issues of mutual interest including river water sharing of common rivers, sharing of flood data, addressing river pollution, conducting joint studies on sedimentation management, river bank protection works etc. Both sides finalized the text of MoU on Interim Water Sharing of Kushiyara river. Both sides also welcomed finalization of the design and location of water intake point on the Feni River to meet the drinking water needs of Sabroom town in Tripura as per the October 2019 India -Bangladesh MoU on this subject.
One of the important areas of cooperation, where India has been assisting Bangladesh, is sharing of real time flood data. India has recently extended the period of flood data sharing beyond 15th October to help Bangladesh address unforeseen flood events.
India and Bangladesh share 54 rivers, of which 7 rivers have been identified earlier for developing framework of water sharing agreements on priority. During the meeting, it has been agreed to widen this area of ongoing cooperation by including 8 more rivers for data exchange. The matter will be further discussed at the Technical Level Committee of JRC.
The Joint Rivers Commission of India and Bangladesh was constituted in the year 1972 as a bilateral mechanism to address issues of mutual interest on common / border / transboundary rivers.