Ministry of Jal Shakti
38th Meeting of Ministerial level Joint Rivers Commission of India and Bangladesh held at New Delhi
Both Sides Finalize Text of MoU On Interim Water Sharing Of Kushiyara River
Both Sides Welcome Finalization Of The Design And Location Of Water Intake Point On The Feni River To Meet The Drinking Water Needs Of Sabroom Town In Tripura
26 AUG 2022 10:46AM by PIB Delhi
The 38th Meeting of Ministerial level Joint Rivers Commission of India and Bangladesh was held in New Delhi on 25th August, 2022. The Indian delegation was led by Shri Gajendra Singh Shekhawat, Union Minister for Jal Shakti. The Bangladesh delegation was led by Mr. Zaheed Farooque, State Minister for Water Resources. Mr. AKM Enamul Hoque Shameem, Deputy Minister for Water Resources was also part of the Bangladesh delegation. The meeting assumes significance as it was held after a long gap of 12 years, though the technical interactions under the framework of JRC have continued in the intervening period. The meeting was preceded by Water Resources Secretary-level interaction on Tuesday, 23rd August, 2022.
The discussions during this bilateral meeting were held on a number of ongoing bilateral issues of mutual interest including river water sharing of common rivers, sharing of flood data, addressing river pollution, conducting joint studies on sedimentation management, river bank protection works etc. Both sides finalized the text of MoU on Interim Water Sharing of Kushiyara river. Both sides also welcomed finalization of the design and location of water intake point on the Feni River to meet the drinking water needs of Sabroom town in Tripura as per the October 2019 India -Bangladesh MoU on this subject.
One of the important areas of cooperation, where India has been assisting Bangladesh, is sharing of real time flood data. India has recently extended the period of flood data sharing beyond 15th October to help Bangladesh address unforeseen flood events.
India and Bangladesh share 54 rivers, of which 7 rivers have been identified earlier for developing framework of water sharing agreements on priority. During the meeting, it has been agreed to widen this area of ongoing cooperation by including 8 more rivers for data exchange. The matter will be further discussed at the Technical Level Committee of JRC.
The Joint Rivers Commission of India and Bangladesh was constituted in the year 1972 as a bilateral mechanism to address issues of mutual interest on common / border / transboundary rivers.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
ভারত অমসুং বাংলাদেশকী মিনিস্ত্রিএল লেবেল জোইন্ত রিভর্স কম্মিসনগী ৩৮শুবা মীফম নই দিল্লীদা পাঙথোকখ্রে
কুশিয়ারা তুরেলগী ইন্তেরিম ৱাতর শিয়রিংগী এম.ও.য়ু.দা য়াওরিবা ৱারোল অদু নাকল অনিমক্না ফাইনেলাইজ তৌখ্রে
ত্রিপুরাগী সবরুম তাউনগী মথৌ তাবা থক্নবা ঈশিং পীনবগীদমক ফেনি তুরেলগী ৱাতর ইন্তেক পোইন্তগী দিজাইন অমসুং লোকেসন ফাইনেলাইজ তৌবা ঙমখিববু নাকল অনিমক্না তরাম্না ওকখ্রে
26 AUG 2022 10:46AM by PIB Imphal
ভারত অমসুং বাংলাদেশকী মিনিস্ত্রিএল লেবেল জোইন্ত রিভর্স কম্মিসনগী ৩৮শুবা মীফম ওগস্ত ২৫, ২০২২দা নই দিল্লীদা পাঙথোকখ্রে। ভারতকী দেলিগেসন অদু জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱতনা লুচিংখি। বাংলাদেশকী দেলিগেসন অদুবুনা ৱাতর রিসোর্সেসকী স্তেৎ মিনিস্তর, শ্রী জহীদ ফারুকনা লুচিংখি। বাংলাদেশকী দেলিগেসন অদুদা ৱাতর রিসোর্সেসকী দিপুতী মিনিস্তর, শ্রী এ.কে.এম. ইনামুল হক শামীমসু য়াওখি। মীফম অসি য়াম্না মরু ওইখি মরমদি জে.আর.সি.গী ফ্রেমৱার্ক্কী মখাদা তেক্নিকেল ইন্তরেক্সনশিং মরক্তা অদুমক পাঙথোক্লবসু মসি মতম শাংনা চহি ১২ লেপলুরবা মতুংদা পাঙথোকপা ওইরি। মীফম অসিগী মমাংদা ওগস্ত ২৩, ২০২২, লৈপাকপোকপা নুমিৎতা ৱাতর রিসোর্সেস সেক্রেতরী-লেবেল ইন্তরেক্সন অমা পাঙথোকখি।
বাইলেতরেলগী মীফম অদুদা কম্মন ওইবা তুরেলশিংগী তুরেল ঈশিং পুন্না শীজিন্নবা, ফ্লদ দেতা পীথোক-পীশিন তৌনবা, তুরেৎ মোৎশিনবা থিংবা, সেন্দিমেন্তেসন মেনেজমেন্তদা জোইন্ত স্তদীশিং পাঙথোকপা, তুরেল তোর্বান ঙাকশেনবগী থবকশিংনচিংবা য়াওনা নাকল অনিমক্কী ওইবা হৌজিক মায়োক্নরিবা বাইলেতরেলগী সমস্যা কয়ামরুমদা খন্ন-নৈনখি। নাকল অসিনমক্তা কুশিয়ারা তুরেলগী ইন্তেরিম ৱাতর শিয়রিংগী এম.ও.য়ু.গী ৱারোল ফাইনেলাইজ তৌখি। হীরম অসিদা পীনখিবা ভারত-বাংলাদেশকী ওক্তোবর ২০১৯গী এম.ও.য়ু.গী মতুং ইন্না ত্রিপুরাগী সবরুম তাউনগী মথৌ তাবা থক্নবা ঈশিং পীনবগীদমক ফেনি তুরেলগী ৱাতর ইন্তেক পোইন্তগী দিজাইন অমসুং লোকেসন ফাইনেলাইজ তৌবা ঙমখিববু নাকল অনিমক্না তরাম্না ওকখ্রে।
ভারতনা বাংলাদেশতা মতেং পাংবগী তেংবাং পীনবগী মরু ওইবা লমশিংগী মনুংদা রিএল তাইম ফ্লদ দেতা পীথোক-পীশিন তৌবা অসি অমনি। ভারতনা থোরকপা য়াবা ঈচাওশিং থেংননবা বাংলাদেশকী মতেং পাংনবা ফ্লদ দেতা শিয়রিংগী মতম অসি হন্দক্তা ওক্তোবর ১৫গী মতুং ফাওবা শাংদোকখি।
ভারত অমসুং বাংলাদেশনা তুরেল ৫৪ শিয়র তৌরি, মসিগী মনুংদা তুরেল ৭তি মরু ওইনা লৌদুনা ৱাতর শিয়রিং এগ্রীমেন্তশিংগী ফ্রেমৱার্ক দিবেলপ তৌনবগীদমক মশক খঙদোকখি। মীফম অদুদা হৌজিক তেংবাং পীনরিবা লম অসি পাকথোক-চাউথোকহন্নবগীদমক দেতা এক্সচেঞ্জ তৌনবা অহেনবা তুরেল ৮ অমগা হাপচিনবদা য়ান্নখি। ৱাফম অসি জে.আর.সি.গী তেক্নিকেল লেবেল কম্মিতিনা মখা তানা খন্নখিগনি।
ভারত অমসুং বাংলাদেশকী জোইন্ত রিভর্স কম্মিসন অসি কম্মন/বোর্দর/ত্রান্সবাউন্দরী তুরেলশিংদা নাকল অনিগী সমস্যাশিং কোকহন্নবা বাইলেতরেল মেকানিজম অমা ওইনা ইং কুমজা ১৯৭২দা শেমখি।