প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না বালয়োগী ওদিতোরিয়মদা পাঙথোকপা উপ রাস্ত্রপতি, শ্রী এম. বেঙ্কৈয়া নাইদুগী বিদাই পীবগী থৌরমদা শরুক য়াখ্রে
“বেঙ্কৈয়াজীগী মতম পুম্বদা খিং-খিং লৌনা অমসুং থবক-থৌরমশিংদা শরুক য়াবগী গুন অসিনা তুংদা লাক্কদবা মতমশিংদা মহাকপু পব্লিক লাইফকা অদুমক কন্নেক্ত তৌদুনা থম্লগনি”
“মহাক্না পার্লিয়ামেন্তয়ন পুম্নমক্তা থমখিবা থাজবশিং অদু থুংহন্নবা ঐখোয়না মতম চুপ্পদা হোৎনগদবনি”
“‘ভাসিনী’গুম্বা থৌশিলশিং অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী দিবেৎশিংদগী থোরকপা অনৌবা ৱাহৈশিংগী এনুএল কম্পেন্দিয়ম অসিনা বেঙ্কৈয়াজীনা মমা লোলবু নুংশিজবগী লেগেসী অদু মাংদা পুখৎলগনি”
08 AUG 2022 8:49PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী জি.এম.সি. বালয়োগী ওদিতোরিয়মদা উপ রাস্ত্রপতি শ্রী এম. বেঙ্কৈয়া নাইদুগী বিদাই পীবগী থৌরমদা শরুক য়াখ্রে।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী বেঙ্কৈয়া নাইদুনা মতম চুপ্পদা খিং-খিং লৌনা অমসুং থবক-থৌরমদা শরুক য়াবগী মগুন অদুগী মতাংদা পল্লদুনা গুন অসিনা মহাকপু মতম চুপ্পদা পব্লিক লাইফকী থবক-থৌরমশিংগা লোয়ননা কন্নেক্ত তৌদুনা থমগনি হায়না ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা শ্রী বেঙ্কৈয়া নাইদুগা পুন্না মতম শাংনা থবক তৌমিন্নরকখিবা অদু নীংশিংখি অমসুং বজপায়ীগী সরকারগী মতমদা মন্ত্রী ওইনা পোর্তফোলিও খন্নবা হায়বদা মহাক্না রুরেল দিবেলপমেন্ত ওইনা খনখিবা অদু নীংশিংখি। পোর্তফোলিও অসি চাউখৎহন্নবা হোৎনবদা মহাক্না শীংথানীংঙাই ওইনা শরুক তমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি শ্রী নাইদুনা পোর্তফোলিও – রুরেল দিবেলপমেন্ত লোয়ননা অর্বান দিবেলপমেন্ত অনিমক পাইখি। প্রধান মন্ত্রীনা উপ রাস্ত্রপতি অসি রাজ্য সভাগী চিয়রমেন অমসুং উপ রাস্ত্রপতিগী ফম পাইখিবা রাজ্য সভাগী অহানবা মেম্বর ওইদুনা অখন্নবা অমা ওইখি। মসিগা লোয়ননা পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স মন্ত্রী ওইরকপগী এক্সপরিয়েন্স অদুনা মহাকপু সভা অসি নীংথিনা অমসুং লায়না চল্লাইখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী নাইদুনা সভা, মেম্বরশিং অমসুং কম্মিতিশিংগী মতিক-ময়াইশিংবু শক্তি পীনবা অমসুং হেনগৎহন্নবা হোৎনখি হায়না থাগৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্না পার্লিয়ামেন্তয়ন পুম্নমক্তা থমখিবা থাজবশিং অদু থুংহন্নবা ঐখোয়না মতম চুপ্পদা হোৎনবা হায়বা অসি মরু ওই।
শ্রী নাইদুগী মতম নীংথিনা শীজিন্নবগী মতৌবু থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা কোরোনাগী অথিংবশিং লৈরিঙৈ মনুংদা উপ রাস্ত্রপতিনা ‘এলি-য়াত্রা’শিং তৌখিবা অদুবু নীংশিংখি, হায়বদি মহাক্কী শাংলবা পব্লিক লাইফতা থেংনখিবা মীওইশিংগা ফোন্দা পাউ ফাউন্দুনা, অৱাবা মতমশিং অদুদা মখোয়বু থেমজিনবীখি অমসুং পুক্নিং থৌগৎখি। মসিগা মান্নবা মওংদা মহাক্না লাইচৎ মনুংদা এম.পি.শিংগা পাউ ফাওনখি। প্রধান মন্ত্রীনা বিহারদা চৎখিবা খোঙচৎ অমদা শ্রী নাইদুনা মহাক্কী হেলিকোপ্তর অদু ফোর্স লেন্দিং তৌখি অমসুং মহাক্না লৌমী অমবু মতেং পাংখিবা অদু নীংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি শ্রী নাইদুনা ঙসি ফাওবা লৌমী অদুগা অমসুং মহাক্কী ইমুং-মনুংগা পাউ ফাওনরি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না পব্লিক লাইফতা চপ মান্নবা কত্থোকপা অমসুং লৌশিং অসিনা তুংদা লাক্কদবা মতমশিংদা মহাক্না মীয়ামবু মখা তাবা লমজিংখিগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি।
শ্রী নাইদুনা মমা লোলবু লুন্না খঞ্জবা অদুগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স অমসুং অতোপ্পা অনৌবা তেক্নোলোজীশিংগী শক্তি শীজিন্নদুনা মীয়ামগীদমক সর্ভিস অমসুং প্রদক্তশিং দিবেলপ তৌনবা পুথোকখিবা ভাসিনী – নেস্নেল পব্লিক দিজিতেল প্লেৎফোর্ম ফোর লেংগ্বেজেসকী মতাংদা পনখি। মহাক্না সভা অনিমক্কী মেম্বরশিংদা মসি য়েংনবা হায়খি। মহাক্না রাজ্য সভাগী স্পীকর অমসুং দিপুতী চিয়রমেন্দা মমা লোলদা দিবেৎ তৌনবদা শীজিন্নবা অফবা অনৌবা ৱাহৈশিং খোমজিন্নবা অমসুং লৈবাক অসিগী লোলশিংগী মগুন হাপনবা মখোয়বু হাপচিনহনখি। অফবা ৱাহৈশিংগী কল্লেক্সন অমা ফোঙবগী চহিগী ওইনা ত্রেদিসন অমা হৌদোক্তুনা বেঙ্কৈয়াজীগী মমা লোল নুংশিংবগী লেগেসী অদু মাংদা পুখৎনবা মহাক্না ফোঙদোকখি।

Prime Minister's Office
PM attends farewell function of VIce President Shri M. Venkaiah Naidu at Balayogi Auditorium
“Venkaiah ji’s quality of always staying active and engaged will keep him connected to public life for a long time to come”
“We should always try to fulfil the expectations that he has from all the Parliamentarians”
​​​​​​​“Initiatives like ‘Bhashini’ and annual compendium of new words emerging from Parliamentary debates will carry forward Venkaiah ji’s legacy of love for the mother tongue”
08 AUG 2022 8:49PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi attended a farewell function for the Vice President Shri M. Venkaiah Naidu at GMC Balayogi Auditorium here today.
Speaking on the occasion, the Prime Minister pointed out the quality of Shri Venkaiah Naidu of always staying active and engaged, a quality that will always keep him connected with the activities of public life. Shri Modi recalled his long association with Shri Venkiah Naidu and remembered Shri Naidu’s preference for Rural Development as portfolio when he was to be picked up as a Minister in the Vajpayee government. A portfolio that he served with distinction. The Prime Minister also pointed out that Shri Naidu has overseen both the portfolios - Rural Development as well as Urban development. The Prime Minister also mentioned the rare distinction of the Vice President to be the first member of the Rajya Sabha to be its Chairman and the Vice President. This and the experience of Parliamentary Affairs Minister helped him run the House with great command and ease, the Prime Minister said.
The Prime Minister also appreciated Shri Naidu’s quest to empower and enhance the capabilities of the House, members, and the Committees. The Prime MInister said that it is important that we should always try to fulfil the expectations that he has from all the Parliamentarians.
Praising Shri Naidu’s discipline of time-management, the Prime Minister also remembered that how during the time of Corona restrictions, the Vice President did ‘tele-yatras’ that is getting in touch with with people who figured in his long public life over the phone, giving solace and encouragements during the difficult times. Similarly he stayed in touch with all the MPs during the pandemic. The Prime MInister also remembered the incident when during a visit to BIhar, Shri Naidu’s helicopter had to be force landed and a farmer helped him. The Prime Minister said that Shri Naidu has maintained contact with the farmer and his family till today. The Prime Minister expressed the hope that he will continue to guide the people in public life with the same dedication and wisdom for a very long time to come.
Acknowledging the Shri Naidu’s regard for the mother tongue, the Prime MInister mentioned Bhashini - National Public Digital Platform for languages to develop services and products for citizens by leveraging the power of artificial intelligence and other emerging technologies. He asked the members of both houses to take a look. He also asked the Speaker and Dy Chairman Rajay Sabha to collect good new words that have emerged due to debates in mother tongue and add them to enrich the languages of the country. By starting the annual tradition of releasing a collection of good words, we will take forward Venkiah ji’s legacy of love for the mother tongue, he said.