Prime Minister's Office
PM inaugurates and lays foundation stone of multiple projects worth more than Rs. 1,000 crores at Sabar Dairy in Sabarkantha
Projects to boost rural economy in the region and help in increasing income of local farmers and milk producers
“Through FPOs, small farmers are getting connected with the food processing, value linked export and supply chain”
“ Strategy of creating alternative income streams for farmers is bearing fruit”
28 JUL 2022 2:34PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated and laid the foundation stone of multiple projects worth more than Rs. 1,000 at Sabar Dairy at Gadhoda Chowki, Sabarkantha, Gujarat. These projects will empower local farmers and milk producers and increase their income. This will also give a boost to the rural economy in the region. The Prime Minister felicitated beneficiaries of Sukanya Samriddhi Scheme and top women milk producers. Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel was among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that “today Sabar Dairy has expanded. New projects worth hundreds of crores are being set up here. Sabar Dairy's capacity will increase further with the addition of a milk powder plant with modern technology and one more line in the aseptic packing section.” The Prime Minister also remembered Shri Bhurabhai Patel, one of the founder personalities of the Sabar Dairy. The Prime Minister also recalled his long association with the area and local people.
The Prime Minister recalled the situation of deprivation and drought two decades ago. He recalled how he, as the Chief Minister, enlisted the people’s cooperation and tried to improve the situation in the region. He said cattle rearing and dairy was the key element of that efforts. He also talked about steps for promoting animal husbandry by providing fodder, medicine and also promoting Ayurvedic treatment for cattle. He mentioned Gujarat Jyotigram Scheme as a catalyst of development.
The Prime Minister noted with pride that due to steps taken in the past two decades the dairy market in Gujarat has reached 1 lakh crore rupees. He recalled his earlier visits in 2007 and 2011 and his request to increase the participation of women. Now most of the committees have good representation of women. Payment for milk is mostly done to women, he said.
He said these experiments are being used in other areas also. Today, the work of formation of 10,000 Farmer Producer Organizations (FPOs) is going on in full swing in the country. Through these FPOs, small farmers will be able to directly connect with the food processing, value linked export and supply chain. The farmers of Gujarat are also going to benefit a lot from it, he said.
He said that the strategy of creating alternative income streams for farmers is bearing fruit. Horticulture, fishery, honey production are giving good income to the farmers. Khadi and Gramodyog turnover has gone over one lakh crore for the first time. More than 1.5 crore new jobs were created in this sector in villages. Measures like increasing ethanol blending in petrol are creating new avenues for the farmers. “Until 2014, less than 400 million litres of ethanol was blended in the country. Today it is reaching around 400 crore litres. Our government has also given Kisan Credit Cards to more than 3 crore farmers by running a special campaign in the last 2 years”, he added.
The Prime Minister said that steps like neem-coating of urea, opening closed fertiliser plants and promoting nano fertilisers and ensuring urea availability at affordable prices despite global price hike have benefited the farmers of the country and that of Gujarat. Sujlam Suflam Scheme has made water available to many tehsils of Sabarkantha district. Similarly, he said that connectivity has been increased at an unprecedented scale in the district and nearby areas. Railway and highway projects have improved the connectivity in the region. This connectivity is helping tourism and in ensuring jobs for the youth, he said.
Reiterating the importance of the Azadi ka Amrit Mahotsav, the Prime Minister recalled the sacrifice of the local tribal leaders. The Prime Minister informed that the government has declared the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda Ji on 15th November as Janjatiya Gaurav Diwas . “Our government is also building a special museum in the memory of tribal freedom fighters across the country.” He continued, “for the first time, the country's daughter coming from tribal society has reached the highest constitutional post of India. The country has made Mrs. Draupadi Murmu ji its President. This is a moment of great pride for over 130 crore Indians.”
He requested the people of the country participate enthusiastically in the Har Ghar Tiranga Campaign.
Details of the Projects:
The Prime Minister inaugurated the Powder Plant at Sabar Dairy with a capacity of around 120 metric tonnes per day (MTPD). The total cost of the entire project is more than Rs. 300 crores. The layout of the plant meets global food safety standards. It is highly energy efficient with almost zero emission. The plant is equipped with the latest and fully automated bulk packing line.
The Prime Minister also inaugurated the Aseptic Milk Packaging Plant at Sabar Dairy. It is a state of the art plant having capacity of 3 Lakh Litre per day. The project has been executed with a total investment of around Rs. 125 crores. The plant has the latest automation system with highly energy efficient and environment friendly technology. The project will help ensure better remuneration to milk producers.
The Prime Minister also laid the foundation stone of the Sabar Cheese & Whey Drying Plant Project. The estimated outlay of the project is around Rs. 600 crores. The Plant will manufacture Cheddar Cheese (20 MTPD), Mozzarella Cheese (10 MTPD) and Processed Cheese (16 MTPD). Whey generated during manufacturing of cheese shall also be dried at Whey Drying Plant, having capacity of 40 MTPD.
Sabar Dairy is a part of Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation (GCMMF), which makes and markets a whole range of milk and milk products under the Amul brand.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না সাবরকান্থাদা লৈবা সাবর দাইরীদা লুপা করোর ১,০০০ হেনবগী প্রোজেক্ত কয়ামরুম শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
প্রোজেক্তশিং অসিনা লমদম অসিগী খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন্দা শাহৌ পীরগনি অমসুং লমদম অসিগী লৌমীশিং অমসুং শঙ্গোম পুথোক্লিবশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবদা মতেং পাংলগনি
“এফ.পি.ও.শিং অসিগী খুত্থাংদা অপীকপা লৌমীশিংবু ফুদ প্রোসেসিংগা মরী লৈনবা, এক্সপোর্তকা মরী লৈনবা ভেল্যু অমসুং সপ্লাই চেনগা মরী থম্বা ঙমহল্লি”
“লৌমীশিংগীদমক অতোপ্পা শেন্থোক্কী পাম্বৈ শেম্বগী লালোং অসি মহৈ য়াল্লক্লে”
28 JUL 2022 2:34PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি গুজরাতকী সাবরকান্থাগী লৈবা গধোদা চৌকীদা লৈবা সাবর দাইরীদা লুপা করোর ১,০০০ হেনবগী প্রোজেক্ত কয়ামরুম শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিনা লমদম অসিগী লৌমীশিং অমসুং শঙ্গোম পুথোক্লিবশিংবু শক্তি পীরগনি অমসুং মখোয়গী শেন্থোক হেনগৎহল্লগনি। মসিনা লমদম অসিগী খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন্দা শাহৌ অমসু পীরগনি। প্রধান মন্ত্রীনা সুকন্যা সমৃদ্ধি য়োজনাগী বেনিফিসরীশিং অমসুং মরু ওইবা শঙ্গোম পুথোক্লিবা নুপীশিংবু ওকখি। থৌরম অসিদা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্রভাই পতেলসু শরুক য়াখি।
মীতিন অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ঙসি সাবর দাইরী অসি পাকথোক-চাউথোকহনখ্রে। লুপা করোর কয়াগী অনৌবা প্রোজেক্তশিং মফম অসিদা শেমগৎলি। অনৌবা তেক্নোলোজী য়াওবা মিল্ক পাৱদর প্লান্ত অমসুং এ-সেপ্তিক পেকিং সেক্সনদা লাইন অমগা হাপচিনবা অসিনা সাবর দাইরীগী কেপাসী হেন্না হেনগৎহল্লগনি”। প্রধান মন্ত্রীনা সাবর দাইরী লিংখৎলমখিবা মীশকশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা, শ্রী ভুরাভাই পতেলবুসু নীংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা মফম অসিগা অমদি মফম অসিগী মীয়ামগা মহাক্কা মতম শাংনা লোইনরকখিবা অদুবু নীংশিংখি।
প্রধান মন্ত্রী দিকেদ অনিগী মমাংদা শোত্থনা অমসুং ইকং থোকখিবগী ফীভম অদুবু নীংশিংখি। মহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইনা লমদম অসিদা মীয়ামগী মতেং লৌদুনা ফীভম অসি ফগৎহন্নবা হোৎনখিবা অদু নীংশিংখি। মহাক্না হায়খি খোঙথাংশিং অদুদা শা-শন লোইবা অমসুং দাইরী অসি মরু ওইবা মচাক ওইখি। মহাক্না শা-শনগী মচীঞ্জাক, হীদাক-লাংথক পীদুনা এনিমেল হসবেন্দরী চাউখৎহন্নবা অমসুং শা-শনগী লায়েংগীদমক আয়ুর্বেদকী লায়েং চাউখৎহন্নবগী খোঙথাংশিংগী মরমদা ৱারী শাখি। মহাক্না চাউখৎ-থৌরাং অসিদা গুজরাত জ্যোতিগ্রাম স্কিম অসি মরু ওইখি হায়না পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা দিকেদ অনি অসিদা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিংনা মরম ওইদুনা গুজরাতকী দাইরী মার্কেৎ অসি লুপা করোর লাখ ১ য়ৌবা ঙমখি হায়না চাউথোকপগা লোয়ননা ফোঙদোকখি। ইং কুমজা ২০০৭ অমসুং ২০১১দা মহাক্না লাক্লমখিবা অমসুং নুপীশিংনা শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা মহাক্না হায়রমখিবা অদু নীংশিংখি। হৌজিক্তি অয়াম্বা সমিতিশিংদা নু্পীশিংনা শরুক নীংথিনা য়াবা উবা ফংলে। মহাক্না হায়খি শঙ্গোমগী শেল অসি অয়াম্বনা নুপীশিংদা ওইনা পীরি।
মহাক্না হায়খি মসিগী এক্সপরিমেন্তশিং অসি অতোপ্পা মফমশিংদসু শীজিন্নখি। ঙসি লৈবাক অসিদা ঙসি ফার্মর প্রদ্যুসর এসোসিএসন – এফ.পি.ও. লিশিং ১০ লৈহন্নবগী থবক খোঙজেল য়াংনা পাইখৎলি। এফ.পি.ও.শিং অসিগী খুত্থাংদা অপীকপা লৌমীশিংবু ফুদ প্রোসেসিংগা মরী লৈনবা, এক্সপোর্তকা মরী লৈনবা ভেল্যু অমসুং সপ্লাই চেনগা হকথেংননা মরী থম্বা ঙম্লগনি। মহাক্না হায়খি, মসিনা গুজরাতকী লৌমীশিংদা চাউনা কান্নবা ফংহল্লগনি।
মহাক্না হায়খি লৌমীশিংগীদমক অতোপ্পা শেন্থোক্কী পাম্বৈ শেম্বগী লালোং অসি মহৈ য়ালক্লে। হোর্তিকলচর, ফিশরী, হনী প্রদক্সন অসিনা লৌমীশীংদা চাউনা ইনকম লাকহল্লি। অহানবা ওইনা খাদি অমসুং গ্রমোদ্যোগকী তর্নওভর অসি করোর লাখ অমা হেনখি। খুঙ্গংশিংদা সেক্তর অসিদা অনৌবা থবক করোর ১.৫ হেন্না পীখি। পেত্রোলদা ইথানোল ব্লেন্দিং তৌবা অসিগুম্বা থৌশিলশিংনা লৌমীশিংগীদমক অনৌবা এভেন্যুশিং হাংদোক্লি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, “২০১৪ ফাওবদা, লৈবাক অসিদা ইথানোল লিতর করোর ৪০দগী তানা ব্লেন্দিং তৌরমখি। ঙসিদি লিতর করোর ৪০০ রোম য়ৌবা ঙম্লে। ঐখোয়গী সরকারনা হৌখিবা চহি ২ অসিদা অখন্নবা কেম্পন চত্থদুনা লৌমী করোর ৩ হেনবদা কিসান ক্রেদিত কার্দশিংসু পীখি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়, য়ুরিয়াদা নীম কোতিং তৌবা, থোং লোল্লুরবা ফর্তিলাইজর প্লান্তশিং হাংদোকপা অমসুং নেনো ফর্তিলাইজরশিং প্রমোৎ তৌবগী খোংথাংশিং লৌখৎপা অমসুং মালেমগী ওইনা মমল হেনগৎলবসু অহোংবা মমলদা য়ুরিয়া ফংহনবনা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা অমসুং গুজরাত্তা কান্নবা ফংহনখ্রে। সুজলাম সুফলাম স্কিম অসিনা সাবরকন্থা জিলাগী ব্লোক কয়ামরুমদা ঈশিং ফংহনখ্রে। মসিগা মান্ননা জিলা অসিগা লোয়ননা মনাক নকপা মফমশিংদা লম্বী থোংগী ফীভম অঙকপা ফংনা ফগৎহনখ্রে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। রেলৱে অমসুং হায়ৱে প্রোজেক্তশিংনা মফম অসিদা লম্বী থোংগী ফীভম ফগৎহনখ্রে। লম্বী থোংগী ফীভম ফগৎলকপা অসিনা তুরিজমদা মতেং পাংলি অমসুং নহারোলশিংদা থবক ফংহল্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
আজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী মরুওইবগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মফম অসিগী ত্রাইবেল লুচিংবশিংনা থৱাই কৎখিবা অদুগী মতাংদা ফোঙদোকখি। ভগৱান বির্সা মুন্দাগী মপোক কুমওন ওইরিবা নোভেম্বর ১৫ অসি জনজাতীয় গৌরব দিৱস হায়না সরকারনা লাউথোকখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। “ঐখোয়গী সরকার অসিনা লৈবাক পুম্বদা লৈরিবা ত্রাইবেল নীংতম লান্মীশিংবু নীংশিংবা ওইনা অখন্নবা ম্যুজিয়ম অমসু শারি”। মহাক্না মখা তারদুনা “অহানবা ওইনা ত্রাইবেল খুন্নাইদগী হৌরকপা লৈবাক অসিগী মমোম অমনা ভারতকী খ্বাইদগী ৱাংবা কন্সতিত্যুস্নেল পোস্ত অমা পাইবা ঙমখ্রে। লৈবাক অসিনা দ্রৌপদি মুর্মুজীবু রাস্ত্রপতিগী ওইহনখ্রে। মসি ভারতমচা করোর ১৩০ হেনবগী য়াম্না চাউথোকচনীংঙাই ওইরবা মীকুপ অমনি”।
মহাক্না লৈবাক অসিগী মীয়াম্না হর ঘর তিরঙ্গা কেম্পেন্দা থৱাই হকচাং য়াওনা শরুক য়ানবা পাউজেল পীখি।
প্রোজেক্তশিংগী অকুপ্পা মরোল:
প্রধান মন্ত্রীনা নোংমদা চাউরাক্না মিলিয়ন তোন (এম.তি.পি.দি.) ১২০ পুথোকপগী মতিক লৈবা সাবর দাইরীগী পাউদর প্লান্ত শঙ্গাগনি। প্রোজেক্ত অসি লুপা করোর ৩০০ হেনবগী অপুনবা শেনফম চঙনা শাখিবনি। প্লান্ত অসিগী লে-আউত্না মালেমগী ফুদ স্তেন্দর্দকী কাঙলোন ইল্লি। মসি ইনর্জী ইফিসিএন্ত য়াম্না ওইবগা লোয়ননা জিরো ইমিসনগী মগুন চেল্লি। প্লান্ত অসিদা মতমগা চুনবা অমসুং মপুং ফানা ওতোমেতেদ ওইরবা বল্ক পেকেজিং লাইন লৈগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা সাবর দাইরীদা এসেপ্তিক মিল্ক পেকেজিং প্লান্ত অমসু শঙ্গাগনি। মসিদি নোংমদা লিতর লাখ ৩ পুথোকপা ঙমবা হৌজিক্কী মতমগী চুনবা প্লান্ত অমনি। প্রোজেক্ত অসি লুপা করোর ১২৫ চঙনা লোইশিনখিবনি। প্লান্ত অসিদা খ্বাইদগী নৌবা অমসুং ইনর্জী ইফিসেন্ত ওইবা ওতোমেসন সীস্তেম লৈবগা লোয়ননা ইনভাইরনমেন্ত ফ্রেনলী তেক্নোলোজী শিজিন্নগনি। প্রোজেক্ত অসিনা শঙ্গোম পুথোকপশিংদা মখোয়গী পোত্থোক্কী অহেনবা মমল পীবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা সাবর চীজ অমসুং ৱে দ্রাইয়িং প্লান্ত প্রোজেক্তকী উরেপ উয়ুং তমগনি। প্রোজেক্ত অসিদা চাউরাক্না লুপা করোর ৬০০ চঙগনি হায়না পানরি। প্লান্ত অসিনা সেদ্দর চীজ (এম.তি.পি.দি. ২০), মোজারেল্লা চীজ (এম.তি.পি.দি. ১০) অমসুং প্রোসেস চীজ (এম.তি.পি.দি. ১৬) পুথোক্কনি। চীজ পুথোকপদা ফংবা ৱেশিংবু এম.তি.পি.দি. ৪০ লৈবা ৱে দ্রাইয়িং প্লান্ততা কংহনগনি।
সাবর দাইরী অসি গুজরাত কোওপরেতিব মিল্ক মার্কেতিং ফেদেরেসন (জি.সি.এম.এম.এফ.)কী শরুক অমনি, অমসুং মখোয়না শঙ্গোম মখল খুদিং অমসুং অমুল ব্রান্দগী মখাদা লৈবা সঙ্গোমগী পোত্থোকশিং য়োনবনি।