ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜୁଲାଇ ୧୮ରେ ଏନଆଇଆଇଓ ସେମିନାର ‘ସ୍ୱାବଲମ୍ବନ’କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତୀୟ ନୌସେନାରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ‘ସ୍ପ୍ରିଣ୍ଟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ’ ଅନାବରଣ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
17 JUL 2022 10:02AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୁଲାଇ ୧୮, ୨୦୨୨ ଅପରାହ୍ନ ୪.୩୦ରେ ଡଃ ଆମ୍ବେଦକର ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ସେଣ୍ଟର, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ଏନଆଇଆଇଓ (ନୌସେନା ନବାଚାର ଓ ସ୍ୱଦେଶୀକରଣ ସଂଗଠନ) ସେମିନାର ‘ସ୍ୱାବଲମ୍ବନ’କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ । ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ନୌସେନାରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ‘ସ୍ପ୍ରିଣ୍ଟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ’ ଅନାବରଣ କରିବେ । ‘ଆଜାଦୀ କା ଅମ୍ରିତ ମହୋତ୍ସବ’ ଅଂଶବିଶେଷ ଭାବେ ଏନଆଇଆଇଓ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ନବାଚାର ସଂଗଠନ (ଡିଆଇଓ) ସହ ମିଳିତ ଭାବେ ଭାରତୀୟ ନୌସେନାରେ ଅତିକମରେ ୭୫ଟି ନୂଆ ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତି/ଉତ୍ପାଦ ସାମିଲ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି । ଏହି ସହଭାଗୀ ପ୍ରକଳ୍ପର ନାମ ସ୍ପ୍ରିଣ୍ଟ (ଆଇଡେକ୍ସ, ଏନଆଇଆଇଓ ଓ ଟିଡିଏସି ମାଧ୍ୟମରେ ଆର ଏଣ୍ଡ ଡିରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ପ୍ରତିପାଦନ କରିବା) ରହିଛି ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ଓ ଶିକ୍ଷାଜଗତକୁ ନିୟୋଜିତ କରିବା ଏହି ସେମିନାରର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଏହି ଦୁଇଦିନିଆ ସେମିନାର (ଜୁଲାଇ ୧୮-୧୯) ଶିଳ୍ପ, ଶିକ୍ଷା, ସେନା ଓ ସରକାରୀ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚିନ୍ତନ ଓ ପ୍ରସ୍ତାବ ବିନିମୟ ପାଇଁ ମିଳିତ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ନବାଚାର, ସ୍ୱଦେଶୀକରଣ, ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଓ ବିମାନ ଉଡ୍ଡୟନ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜିତ ହେବ । ସେମିନାରର ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନରେ ସରକାରଙ୍କ ସାଗର (ଅଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଓ ବିକାଶ) ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତ ମହାସାଗର ଅଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟାପକତା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା ହେବ ।

Prime Minister's Office
PM to address NIIO Seminar 'Swavlamban' on 18th July
PM to unveil ‘SPRINT Challenges’ - aimed at giving a boost to usage of indigeneous technology in Indian Navy
17 JUL 2022 10:02AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will address the NIIO (Naval Innovation and Indigenisation Organisation) Seminar 'Swavlamban' on 18th July, 2022 at 4:30 PM at Dr. Ambedkar International Centre, New Delhi.
A key pillar of Aatmanirbhar Bharat is attaining self-reliance in the Defence Sector. To further this endeavour, during the programme, Prime Minister will unveil ‘SPRINT Challenges’, which are aimed at giving a boost to usage of indigeneous technology in the Indian Navy. As a part of the 'Azadi ka Amrit Mahotsav', NIIO, in conjunction with the Defence Innovation Organisation (DIO), aims at inducting at least 75 new indigenous technologies / products in the Indian Navy. This collaborative project is named SPRINT (Supporting Pole-Vaulting in R&D through iDEX, NIIO and TDAC).
The Seminar aims to engage Indian industry and academia towards achieving self-reliance in the Defence sector. The two day Seminar (18-19 July) will provide a platform for leaders from Industry, Academia, Services and Government to come together on a common platform to ideate and come up with recommendations for the Defence Sector. Sessions dedicated to Innovation, Indigenisation, Armament and Aviation will be held. The second day of the Seminar will witness outreach to the Indian Ocean Region, in line with the government's vision of SAGAR (Security and Growth for All in the Region).