প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
শ্ৰী ৰাম বাহাদুৰ ৰাইৰ গ্ৰন্থ উন্মোচনী সভাত প্ৰদান কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
18 JUN 2022 9:57PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
আমাৰ দেশত সৰ্ব সাধাৰণ জনতাক প্ৰেৰণা দিয়াৰ বাবে ঋষিসকলে মন্ত্ৰ দিছিল- ‘চৰৈৱতি- চৈৰৱতি’!
এগৰাকী সাংবাদিকৰ বাবেতো এই মন্ত্ৰ, নতুন চিন্তাৰ অন্বেষণ আৰু সমাজৰ সন্মুখলৈ কিবা নতুন অনাৰ বাবে বহণ কৰা আগ্ৰহ, এয়াইতো তেওঁৰ সহজাত অনুশীলন। মোৰ ভাল লাগিছে যে ৰামবাহাদুৰ ৰাই জীয়ে যেনে দৰে তেওঁৰ দীঘলীয়া জীৱন যাত্ৰাত এই সাধানতে ব্ৰতী হৈ আহিছিল, আজি তেওঁৰ আৰু এক সফলতা আমি দেখিবলৈ পাইছো। মই আশা কৰিম যে ‘ভাৰতীয় সংবিধান-অনকহী কহানী’, নামৰ আপোনাৰ এই গ্ৰন্থখনে নিজৰ শিৰোনামক চৰিতাৰ্থ কৰিব আৰু দেশৰ সন্মুখত সংবিধানক আৰু ব্যাপক ৰূপত উপস্থাপন কৰাত সফল হ’ব। মই এই অভিনৱ প্ৰয়াসৰ বাবে ৰামবাহাদুৰ ৰাই জীক, আৰু গ্ৰন্থখনৰ প্ৰকাশনৰে সৈতে জড়িত সকলো লোককে আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱেই দেশৰ বৌদ্ধিক বৰ্গক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা লোক। আপোনালোকে গ্ৰন্থখনিৰ উন্মোচনৰ বাবে এই বিশেষ দিনটো নিৰ্বাচন কৰাটো নিতান্তই স্বাভাৱিক। এয়া স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোত্সৱৰ সময়। আজিৰ দিনটো অৰ্থাত্ ১৮ জুন তাৰিখতে তদানীন্তন ৰাষ্ট্ৰপতি ৰাজেন্দ্ৰ প্ৰসাদ জীয়ে মূল সংবিধানৰ প্ৰথমটো সংশোধনত স্বাক্ষৰ দান কৰিছিল। অৰ্থাত্, আজিৰ দিনটো আমাৰ সংবিধানৰ গণতান্ত্ৰিক গতিশীলতাৰ প্ৰথমটো দিন। আৰু, আজিৰ দিনটোতে আমি সংবিধানখনক এক বিশেষ দৃষ্টিৰে চাব খোজা এই গ্ৰন্থখন উন্মোচন কৰিছো। এয়াই আমাৰ সংবিধানৰ সকলোতকৈ ডাঙৰ শক্তি, যিয়ে আমাক চিন্তাৰ বিবিধতা আৰু তথ্য-সত্যৰ অন্বেষণৰ বাবে প্ৰেৰণা দিয়ে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সংবিধানখন স্বাধীন ভাৰতৰ এনে পৰিকল্পনাৰ ৰূপত আমাৰ সন্মুখলৈ আহিছিল যিয়ে দেশৰ বহুবোৰ প্ৰজন্মৰ সপোনক বাস্তৱায়িত কৰিব পাৰে। সংবিধান যুগুতোৱাৰ বাবে সংবিধান সভাৰ প্ৰথমখন বৈঠক ১৯৪৬ চনৰ ৯ ডিচেম্বৰত অনুষ্ঠিত হৈছিল। অৰ্থাত্, স্বাধীনতাৰো কেবা মাহো আগতে! এই বৈঠকৰ নেপথ্যত এটা ডাঙৰ ঐতিহাসিক প্ৰসংগিকতা আছিল, সময় আৰু পৰিস্থিতি আছিল! আপোনালোক সকলোৱেই ইতিহাস আৰু সংবিধানৰ বিষয়ে অভিজ্ঞ লোক সেয়ে, আপোনালোকে সেই বিষয়ে বাৰুকৈয়ে জানিব। কিন্তু মই ইয়াৰ নেপথ্যত এক ভাৱনাত্মক দিশো আছে বুলি অনুভৱ কৰিছো। অনিশ্চয়তাৰে ভৰা সেই কালখণ্ড, বহু প্ৰত্যাহ্বানৰে যুঁজি থকা আমাৰ স্বতন্ত্ৰতা আন্দোলন, কিন্তু, তথাপিও আমাৰ দেশৰ আত্মবিশ্বাস কিমান দৃঢ় আছিল যে নিজৰ স্বাধীনতা, স্বৰাজক লৈ সম্পূৰ্ণ ভৰসা আছিল। স্বাধীনতা লাভৰ ইমান দিন আগতেই দেশে স্বাধীনতাৰ বাবে প্ৰস্তুতি আৰম্ভ কৰি দিছিল, নিজৰ সংবিধানৰ ৰূপৰেখা তৈয়াৰ কৰাৰ বাবে চিন্তা-চৰ্চা আৰম্ভ কৰি দিছিল। এই কথাই ইয়াকো প্ৰতিপন্ন কৰে যে ভাৰতৰ সংবিধান কেৱল এখন গ্ৰন্থই নহয়, ই এক বিচাৰ, এক নিষ্ঠা, স্বতন্ত্ৰতাৰ এক বিশ্বাসো হয়।
বন্ধুসকল,
স্বাধনীতাৰ অমৃত মহোত্সৱত দেশে আজি স্বতন্ত্ৰতা আন্দোলনৰ বহু অকথিত অধ্যায়ক সন্মুখলৈ অনাৰ বাবে সমূহীয়া প্ৰয়াস অব্যাহত ৰাখিছে। যিসকল সংগ্ৰামী জীৱনৰ সৰ্বস্ব সমৰ্পিত কৰাৰ পিচতো বিস্মৃত হৈয়ে থাকি যাবলগীয়া হ’ল, যিবোৰ ঘটনাক স্বাধীনতাৰ যুঁজক নতুন মোৰ দিয়াৰ পিচতে পাহৰি পেলোৱা হ’ল, আৰু যিবোৰ চিন্তা স্বাধীনতাৰ যুঁজক শক্তি প্ৰদান কৰাৰ পিচতো স্বাধীনতা লাভৰ পিচত আমাৰ সংকল্পৰ পৰা আঁতৰি গ’ল, দেশে আজি সেইসমূহকো পুনৰাই এডাল সূতাৰে বান্ধিব খুজিছে, যাতে ভৱিষ্যতৰ ভাৰতত অতীতৰ চেতনা আৰু শক্তিশালী হ’ব পাৰে। সেয়ে, আজি দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে অকথিত ইতিহাসৰ বিষয়ে গৱেষণা কৰি আছে, গ্ৰন্থ প্ৰণয়ন কৰি আছে। অমৃত মহোত্সৱৰ সময়ছোৱাত অনেক কাৰ্যক্ৰমৰ আয়োজন কৰা হৈছে। ‘ভাৰতীয় সংবিধান-অনকহী কহানী’ শীৰ্ষক গ্ৰন্থখনে দেশৰ এই অভিযানক এক নতুন শক্তি দিয়াৰ কাম কৰিব। স্বাধীনতাৰ ইতিহাসৰ সৈতে আমাৰ সংবিধানৰ অকথিত অধ্যায়সমূহে দেশৰ যুৱ-প্ৰজন্মক এক নতুন চেতনা প্ৰদান কৰিব, তেওঁলোকৰ চৰ্চাক আৰু ব্যাপক কৰি তুলিব। ৰামবাহাদুৰ জীয়ে তেওঁৰ এই গ্ৰন্থখনৰ এটি প্ৰতিলিপি মোলৈ বহু দিনৰ আগতে পঠাইছিল। মই গ্ৰন্থখনৰ কেইটামান পৃষ্ঠা মেলি চাই থাকোতেই বহুকেইটা মনোগ্ৰাহী কথা আৰু চিন্তাৰ উমান পাইছিলো। যেনে, এঠাইত আপুনি লিখিছে যে-
ভাৰতৰ সংবিধানৰ ইতিহাসক স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ লুপ্তধাৰা হিচাপে গণ্য কৰা হৈছে। কিন্তু এয়া নহয়। সংবিধানৰে পৰিচিত হোৱাটো প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকৰে কৰ্তব্য। গ্ৰন্থখনৰ আৰম্ভণীতে আপুনি এই বুলিও লিখিছে যে সংবিধানখনক লৈ আপোনাৰ আগ্ৰহ জৰুৰীকালীন পৰিস্থিতিত জাগৃত হ’বলৈ ধৰিছিল, যেতিয়া আপোনাক সীসাত জে’লত আবদ্ধ কৰা হৈছিল। অৰ্থাত্, সংবিধানে আপোনাক আপোনাৰ অধিকাৰৰে পৰিচিত কৰাইছিল, আৰু যেতিয়া আপুনি ইয়াক গভীৰ ভাবে অধ্যয়ন কৰিবলৈ ল’লে তেতিয়া সংবিধানৰ জ্ঞানৰ পৰিচিতি নাগৰিকৰ কৰ্তব্যৰ ৰূপত কৰিবলৈ ল’লে। অধিকাৰ আৰু কৰ্তব্যৰ এই তাল-মিলেইতো আমাৰ সংবিধানক ইমান বিশেষত্ব প্ৰদান কৰিছে। আমাৰ যদি অধিকাৰ আছে, তেন্তে কৰ্তব্যও আছে, আৰু কৰ্তব্য আছে বাবেইতো অধিকাৰো সিমানেই মজবুত হয়। সেয়ে, স্বাধীনতাৰ অমৃত কালত আজি দেশে কৰ্তব্য বোধৰ কথা ক’বলৈ লৈছে, কৰ্তব্যৰ প্ৰসংগত ইমান জোৰ দিবলৈ ধৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমি যেতিয়া কোনো নতুন সংকল্প গ্ৰহণ কৰি আগবাঢ়ো তেতিয়া আমাৰ অভিজ্ঞতাই আমাৰ সজাগতাৰ ৰূপ ধাৰণ কৰে। সেয়ে, এখন ৰাষ্ট্ৰৰ ৰূপত আমি সংবিধানক যিমান গভীৰ ভাবে হৃদয়ংগম কৰিব পাৰিম সিমানেই বিস্তৃত ভাবে আমি সংবিধানৰ সামৰ্থ্যক ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰিম। আমাৰ সংবিধানৰ অৱধাৰনাক কেনেদৰে গান্ধীজীয়ে নেতৃত্ব দিছিল, চৰ্দাৰ পেটেলে ধৰ্মৰ আধাৰত নিৰ্বাচনৰ ব্যৱস্থাক অন্ত পেলাই ভাৰতীয় সংবিধানক সাম্প্ৰদায়িকতাৰ পৰা মুক্ত কৰায়, ড০ আম্বেডকাৰে সংবিধানৰ উদ্দেশ্যাৱলীত বন্ধুত্বৰ সংযোজন ঘটাই ‘এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ৰ আকাৰ প্ৰদান কৰিছিল, আৰু কেনেকৈ ড০ ৰাজেন্দ্ৰ প্ৰসাদৰ দৰে বিদ্বানে সংবিধানক ভাৰতৰ আত্মাৰে জড়িত কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিছিল, এইখন গ্ৰন্থই এনে বহু অকথিত কাহিনীৰে আমাক পৰিচিত কৰাব। এই সকলোবোৰ কথাই আমাক ভৱিষ্যতৰ পথনো কি হোৱা উচিত তাৰো নিৰ্দেশনা দিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰত স্বভাৱসুলভ ভাবেই এক মুক্ত-চিন্তাৰ দেশ। জড়তা আমাৰ মূল স্বভাৱৰ অংশ নহয়। সংবিধান সভাৰ গঠনৰ পৰা ইয়াৰ বিতৰ্ক পৰ্যন্ত, সংবিধানক আপোন কৰাৰ পৰা আজিৰ এই প্ৰেক্ষাপট পৰ্যন্ত, আমি নিৰন্তৰ এক গতিশীল আৰু প্ৰগতিশীল সংবিধানৰে দৰ্শন কৰিছো। আমি তৰ্ক কৰিছো, প্ৰশ্নৰ অৱতাৰণা কৰিছো, বিতৰ্কও কৰিছো, পৰিৱৰ্তনো কৰিছো। মোৰ সম্পূৰ্ণ ভৰসা আছে যে এয়াই আমাৰ জনগণত, আৰু জন মনত নিৰবিচ্ছিন্ন ভাবে অব্যাহত থাকিব। আমি সদায়ে গৱেষণা কৰি থাকিম, আগতকৈ উন্নত ভৱিষ্যত গঢ়ি থাকিম। আপোনালোক সকলো প্ৰবুদ্ধ লোকে এনে দৰেই দেশৰ এই গতিশীলতাক নেতৃত্ব প্ৰদান কৰি থাকিব। এই আশাকে কৰি, আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ জনালো!

Prime Minister's Office
English rendering of PM Modi's address on book release of Shri Ram Bahadur Rai
18 JUN 2022 9:57PM by PIB Delhi
Namaskar!
The sages had given the mantra - 'Charaiveti- Charaiveti' to inspire the masses of our country.
For a journalist, this mantra, the search for new ideas and the passion to bring something new in front of the society is a natural practice. I am happy that the way Ram Bahadur Rai ji has been engaged in this ‘sadhna’ in his life-long journey there is another one such feat in front of us. I hope that this book ‘Bhartiya Samvidhan: Ankahi Kahani’ will live up to its title and present the Constitution in a more comprehensive manner before the country. I heartily congratulate Ram Bahadur Rai ji for this novel effort and all those involved in its publication.
Friends,
All of you represent the intellectual class of the country. Naturally, you have chosen a special day and time for the release of this book! This period is Amrit Mahotsav of the country's independence. It was on June 18 when the first amendment of the original Constitution was signed by the then President Rajendra Prasad marking the first day of the democratic dynamism of our Constitution. And on this day today we are launching this book which looks at the Constitution from a special point of view. This is the biggest strength of our Constitution, which gives us inspiration for diversity of ideas and research of facts and truths.
Friends,
Our Constitution came before us as a vision of a free India that could fulfill the dreams of many generations of the country. The first meeting of the Constituent Assembly for preparing the Constitution was held on 9th December 1946, many months before independence! There was a huge historical context, times and circumstances behind this meeting! All of you who have knowledge of history and the Constitution are aware of it. But, I also see an emotional aspect behind it. It was a period full of uncertainties, our freedom movement was facing many challenges, but still the confidence of our country was so resolute that it had full faith in its independence. Long before independence, the country had started preparing for independence and had started discussions for the framework of its Constitution. It shows that the Constitution of India is not just a book; it is an idea, a commitment and a belief in freedom.
Friends,
Today, the nation is making a collective effort to bring to the fore the untold chapters of the freedom movement during the Amrit Mahotsav of freedom. The warriors, who were forgotten even after sacrificing everything, the events that were forgotten even after giving a new direction to the freedom struggle, and the thoughts that infused energy to the freedom struggle, became distant from our resolutions even after independence. The country is now binding them together again so that the consciousness of the past can be strengthened in the India of the future. Therefore, the youth of the country are today researching and writing books on untold history. Many programs are being organized under the Amrit Mahotsav. This book ‘Bhartiya Samvidhan: Ankahi Kahani’ will serve to give a new impetus to this campaign of the country. Along with the history of independence, the untold chapters of our Constitution will give a new thinking to the youth of the country and broaden their discourse. Ram Bahadur ji had sent me a copy of this book long back. While flipping through some pages, I found many interesting things and thoughts. You have written somewhere: "The history of the Constitution of India has been taken as a lost stream of the freedom struggle, but it's not like that. It is the duty of every citizen to be familiar with the Constitution". You have also written in the beginning of the book that your special interest in the Constitution was awakened during the Emergency, when you were imprisoned under MISA. That is, the Constitution introduced you to your rights, and when you delved deep into it, you identified the concept of the Constitution as a civic duty. This synergy of rights and duties is what makes our Constitution so special. If we have rights, we also have duties, and if we have duties, then the rights will be equally strong. Therefore, the country is talking about a sense of duty and laying so much emphasis on duties during the ‘Amrit Kaal’ of independence.
Friends,
When we proceed with a new resolution, our knowledge becomes our awareness. Realization is what enlightens us. Therefore, as a nation, we will be able to harness the potential of the Constitution to the extent that we know our Constitution deeply. How Gandhiji gave a leadership to the concept of our Constitution, how Sardar Patel freed the Indian Constitution from communalism by abolishing the separate electoral system on the basis of religion, how Dr. Ambedkar incorporated fraternity in the preamble of the Constitution and shaped 'Ek Bharat Shreshtha Bharat', and how scholars like Dr. Rajendra Prasad tried to connect the Constitution with the soul of India. This book introduces us to such untold aspects. All these aspects will also guide us as to what should be the direction of our future.
Friends! India has by nature been a free-thinking country. Inertia is not part of our basic nature. From the formation of the Constituent Assembly to its debates, from the adoption of the Constitution to its present stage, we have consistently seen a dynamic and progressive Constitution. We have argued, raised questions, debated and made changes. I am sure that this same continuity will remain with our masses and in the minds of the people. We will continue to do continuous research and build a better future than ever before. All the enlightened people will continue to lead this dynamism of the country in the same way. With this belief, thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.