প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
শ্রী রাম বহাদুর রাইগী লাইরিক ফোঙবগী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
18 JUN 2022 9:57PM by PIB Imphal
নমস্কার!
লাইনীংবশিংনা লৈবাক্কী মীয়ামদা ইথিল পীনবগীদমক্তা মন্ত্রা অসি তাকপীরম্মি – ‘চরাইবেতী, চরাইবেতী’।
পাউমী অমগীদমক্তদি, মসিগী মন্ত্রা, খুন্নাইগী মাঙদা করিগুম্বা অনৌবা অমা পুথোক্নবা অনৌবা পামজবা অমসুং ৱাখল্লোন থীদোকপা হায়বসিদি মহৌশাগী মতাগুম্না পাংথোকপা থৌওংনি। রাম বহাদুর রাইজীনা মহাক্কী পুন্সি চুপ্পগী খোঙচত্তা ‘সাধনা’ অসিগা মরী লৈনদুনা ঐখোয়গী মাঙদা অসিগুম্বা থবক অমা পীবিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। মসিগী লাইরিক, ‘ভারতিয় সম্বিধানঃ অনকহি কহানী’ অসিনা লাইরিক মমিংগা চুনগনি অমসুং লৈবাক্কী মাঙদা সংবিধানবু য়াম্না পাক শনবা মওং অমদা থমগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্লি। ঐহাক্না রাম বহাদুর রাইজী অমসুং লাইরিক অসি ফোঙবদা মরী লৈনরিবা মীওই পুম্নমকপু অসিগুম্বা চিং লেম্লবা থবক্কীদমক্তা থাগৎচরি।
মরুপশিং,
অদোম পুম্নমক্না লৈবাক্কী লাইরিক লাইশু হৈবা মীওই কাঙলুপকী মীহুৎ ওইরি। মহৌশানা তাবা হায়বদুনি, অদোম্না লাইরিক অসি ফোঙবগী অখন্নবা নুমিৎ অমসুং মতম লেপ্লি! হৌজিক্কী মতমসিদি লৈবাক্কী নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবনি। ঐখোয়গী সংবিধানগী দিমোক্রেতিক দাইনামিজমগী অহানবা নুমিৎ শক্তাক্তুনা মতমদুগী রাস্ত্রপতি রাজেন্দ্র প্রসাদনা অশেংবা সংবিধানগী অহানবা এমেন্দমেন্ততা খুৎয়েক পীখিবসি জুন ১৮দনি। অদুগা অসিগুম্বা নুমিৎ অসিমক্তদা, ঐখোয়গী সংবিধানবু অখন্নবা মিৎয়েংদগী য়েংবা লাইরিক অমা ঐখোয়না ঙসি ফোঙলি। মসিনা ৱাখল্লোনগী তোঙানবা মতৌ অমসুং অশেংবা অমসুং অচুম্বগীদমক্তা থিজিন হুমজিন্নবা ঐখোয়দা ইথিল পীরিবা ঐখোয়গী সংবিধানগী খ্বাইদগী মপাঙ্গলনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সংবিধান্না লৈবাক্কী চারোন শুরোন কয়াগী মঙলান মঙফাওনহনবা ঙম্বা মনিং তম্বা ভারতকী শক্তম অমগা লোয়ননা ঐখোয়গী মাঙদা লাক্লি। কন্সতিত্বেন্ত এসেমব্লীগী সংবিধান শেম্বগী অহানবা মীফম নীংতম্বা ফংদ্রিঙৈগী থা কয়াগী মমাঙদা, দিসেম্বর ৯, ১৯৪৬তা পাংথোকখি। মীফম অসিগী মরুমদা পুৱারী ওইরবা য়াম্না পাক চাউরবা ৱাখল্লোন, মতম অমসুং ফিভম কয়া লৈখি। পুৱারী অমসুং সংবিধানগী মরমদা নীংথিনা লৌশিং লৈবা মীওই খুদিংনা ৱাফম অসি শোইদনা খঙগনি। অদুবু, ঐহাক্না পুম্নমক অসিদা ইমোস্নেল ওইবা ৱাফম অমসু উবা ফংলি। মতমদু তংদু লৈতাদবনা থনবা মতম্নি, ঐখোয়গী নীংতম ইহৌনা শিংনবা কয়া থেংনবা মতম্নি, অদুবু লৈবাক্কী থাজবনা অদুক্কী মতিক চেৎখি, মখোয়না নীংতম্বা ফংগনি হায়বগী মপুং ফানা থাজবা লৈখি। নীংতম্বা ফংদ্রিঙৈগী মতম কয়াগী মমাঙদগী লৈবাক অসিনা নীংতম্বগীদমক্তা শেম শাখ্রবনি অমসুং মশাগী সংবিধানগী ফ্রেমৱর্ক করি ওইহনসিগে হায়না খন্ন-নৈনবা হৌখ্রবনি। মসিনা ভারতকী সংবিধান অসি শুপ্নগী লাইরিক অমখক নত্তে; মসিদি ৱাখল্লোন, খোঙফম চেৎপা অমসুং নীংতম্বদা থাজবা থম্বনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসব মনুংসিদা, নীংতম ইহৌগী তাঙ্কক কয়াগী অমুক্তা লীথোক্ত্রিবা ৱারী কয়া মীয়াম মাঙদা পুরক্নবা লৈবাক অসিনা অমত্তা ওইনা হোৎনমিন্নরি। মশাগী পুম্নমক কত্থোকখ্রবা ফাওবদা কাওথোকপীরবা লান্মী, নীংতম ইহৌদা অনৌবা মাইকৈ পীরবা ফাওবদা কাওথোকখ্রবা থৌদোক অমসুং নীংতম ইহৌদা পাঙ্গল হাপখিবা ৱাখল্লোনশিং অসি ঐখোয়না নীংতম্বা ফংলবা ফাওবদা ঐখোয়দগী লাপ্না অদুমক লৈরি। তুংগী মতমগী ভারতকী মমাংগী মতমগী ৱাখল্লোনবু অমুক্কা হন্না মপাঙ্গল লৈহন্নবগীদমক্তা লৈবাক্না হায়রিবা ৱারীশিং অসিবু অমুক্কা হন্না পুন্সিল্লি। মরম অদুনা, লৈবাক্কী ঙসিগী নহারোলশিংনা অমুক্তা লিথোকখিদ্রিবা পুৱারী কয়াগী মতাংদা থিজিন হুমজিন্দুনা ঙসিদি ৱারী অমুক্কা হন্না ইরি। অমৃত মহোৎসবকী মখাদা থৌরম কয়া শীন-লাঙলি। মসিগী লাইরিক, ‘ভারতিয় সম্বিধানঃ অনকহি কহানী’ অসিনা লৈবাক্কী অসিগুম্বা খোঙজং অসিদা শাফু পীগনি। নীংতম্বগী পুৱারীগা লোয়ননা, ঐখোয়গী সংবিধানগী মীয়াম্না খঙদবা তাঙ্ককশিংনা লৈবাক্কী নহারোলশিংদা অনৌবা ৱাখল অমা খলহনগনি অমসুং মখোয়গী লৌশিং পাকথোক চাউথোকহনগনি। রাম বহাদুরজীনা লাইরিক অসিগী কোপী অমা ঐঙোন্দা মমাঙদা হান্ননা পীরকখ্রবনি। লমাই খরা ঐহাক্না ফাক্তুনা পাবদা নুংঙাইবা ৱাখল্লোন অমসুং পোৎলম কয়া অমা ঐহাক্না থেংনখি। অদোম্না অসুম্না ইখিবনি, “ভারতকী সংবিধানগী পুৱারীবু নীংতম ইহৌ মনুংদা মাঙখ্রবা থৌওং অমনি হায়না লৌনরম্মবনি, অদুবু মসি তসেংবা নত্তে। সংবিধান নীংথিনা খঙবা হায়বসি লৈবাক মীয়াম খুদিংগী মথৌদাংনি”। অদোম্বু এম.আই.এস.এ.গী মখাদা ইমর্জেন্সী মনুংদা ফাদোক ওইনা থমখিবা মতমদা, সংবিধান্দা অদোম্না অখন্ননা থৱাই য়াওবগী মতৌবু অমুক হন্না হৌদোকখিবনি হায়না অদোম্না লাইরিক্কী অহৌবদা ইরি। হায়বদি, সংবিধান্না অদোমগী মফমদা ইশাগী হক করিনো খঙহনখি অমসুং অদোম্না মসিদা কুপ্না নৈনরুবা মতমদা সংবিধানবু সিবিক দ্যুতীনি হায়বা ৱাখল্লোন অদোম্না খঙখি। হক অমসুং ইথৌগী অসিগুম্বা মরী অসিনা ঐখোয়গী সংবিধানবু য়াম্না অখন্নবা অমা ওইহল্লিবনি। করিগুম্বা ঐখোয়গী হক লৈরবদি, ঐখোয়গী ইথৌসু লৈ; অদুগা ঐখোয়গী ইথৌ লৈরবদি, ঐখোয়গী হকসু মান্ননা মপাঙ্গল লৈগনি। মরম অদুনা, লৈবাক অসিনা নীংতম্বগী ‘অমৃত কাল’ অসিদা থৌদাং খঙবগী মতাংদা ৱারী শারি অমসুং ইশাগী ইথৌদা অসুক য়াম্বা মিৎয়েং চঙলিবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না অনৌবা ৱারেপ অমগা লোয়ননা তুংলমচৎকীদমক্তা চঙশিনবা মতমদা, ঐখোয়গী লৌশিংনা ঐখোয়গী এৱিয়র্নেস ওইরকই। খঙলকপা হায়বসিনা ঐখোয়বু হেন্না খঙবা হেনগৎহল্লি। মরম অদুনা, ঐখোয়না লৈবাক অমা ওইনা, ঐখোয়না সংবিধান নীংথিনা খঙলিবা অসিগী মখা পোন্না ঐখোয়গী সংবিধানগী তৌবা ঙম্বগী মতিক শিজিন্নবা ঙমগনি। গান্ধীজীনা ঐখোয়গী সংবিধানগী ৱাখল্লোন্দা করম্না লুচিংবগে, ধর্মদা য়ুম্ফম ওইবা তোঙানবা ইলেক্তোরেল সীস্তেম মুত্থত্তুনা সরদার পতেলনা ভারতকী সংবিধানবু কম্ম্যুনেলিজমদগী করম্না মনীং তমহনখিবগে, দাঃ অম্বেদকরনা ফ্রেতর্নিতীবু সংবিধানগী প্রিএম্বলদা মতৌ করম্না য়াওহনখিবগে অমসুং ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’কী মওং করম্না শেমখিবগে, অমসুং দাঃ রাজেন্দ্র প্রসাদকুম্বা স্কোলরশিংনা সংবিধানবু ভারতকী থৱাইগা মতৌ করম্না মরী লৈনহনখিবগে। অসিগুম্বা মমাঙদা খঙনদ্রিবা ৱারী কয়াবু লাইরিক অসিনা ঐখোয়দা নৌনা শক্তাক্লি। হীরমশিং অসিনা ঐখোয়গী তুংগী মতমদা করম্বা মাইকৈদা চৎকদগে হায়না লমজিংগদৌরিবনি।
মরুপশিং, ভারত অসি মহৌশাদগী হৌনা মনীং-মখা তম্নবা ৱাখল খনবা লৈবাক অমা ওইদুনা লাক্লি। করিমত্তা তৌনীংদবা নত্ত্রগা হোংদনা লৈবা হায়বসি ঐখোয়গী মহৌশাগী চৎনবীগী শরুক অমা কৈদৌনুংদা ওইরক্ত্রি। কন্সতিত্বেন্ত এসেমব্লী শেম্বদগীনা মসিগী খন্ন-নৈনবা ফাওবা, সংবিধান চৎনবা হৌরকপদগীনা হৌজিক্কী থাক অসি ফাওবা, ঐখোয়না দাইনামিক অমসুং প্রোগ্রেসিব ওইবা সংবিধান অমা লেপ্তনা উদুনা লাক্লি। ঐখোয়না মরৈ কয়া য়েৎনখ্রে, ৱাহং কয়া হংখ্রে, খন্ন-নৈনখ্রে অমসুং অহোংবা কয়া পুরকখ্রে। অসিগুম্বা লেপ্তবা থৌওংশিং অসিনা ঐখোয়গী মীয়াম অমসুং মীয়ামগী ৱাখল্লোনগা মতম পুম্বদা লোইনগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি। ঐখোয়না লেপ্তনা থিজিন হুমজিন্দুনা মমাংদা লৈরম্বা মতমশিংদগী য়াম্না হেন্না ফবা তুংগী মতম অমা শেমগনি। নীংথিনা খঙ-হৈরবা মীওইশিংনা লৈবাক্কী অসিগুম্বা দাইনামিজম অসিবু মান্নবা মওংদা লুচিংবীগনি। মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি।
দিস্ক্লেমরঃ মসিদি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দিদা থমখিবনি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM Modi's address on book release of Shri Ram Bahadur Rai
18 JUN 2022 9:57PM by PIB Delhi
Namaskar!
The sages had given the mantra - 'Charaiveti- Charaiveti' to inspire the masses of our country.
For a journalist, this mantra, the search for new ideas and the passion to bring something new in front of the society is a natural practice. I am happy that the way Ram Bahadur Rai ji has been engaged in this ‘sadhna’ in his life-long journey there is another one such feat in front of us. I hope that this book ‘Bhartiya Samvidhan: Ankahi Kahani’ will live up to its title and present the Constitution in a more comprehensive manner before the country. I heartily congratulate Ram Bahadur Rai ji for this novel effort and all those involved in its publication.
Friends,
All of you represent the intellectual class of the country. Naturally, you have chosen a special day and time for the release of this book! This period is Amrit Mahotsav of the country's independence. It was on June 18 when the first amendment of the original Constitution was signed by the then President Rajendra Prasad marking the first day of the democratic dynamism of our Constitution. And on this day today we are launching this book which looks at the Constitution from a special point of view. This is the biggest strength of our Constitution, which gives us inspiration for diversity of ideas and research of facts and truths.
Friends,
Our Constitution came before us as a vision of a free India that could fulfill the dreams of many generations of the country. The first meeting of the Constituent Assembly for preparing the Constitution was held on 9th December 1946, many months before independence! There was a huge historical context, times and circumstances behind this meeting! All of you who have knowledge of history and the Constitution are aware of it. But, I also see an emotional aspect behind it. It was a period full of uncertainties, our freedom movement was facing many challenges, but still the confidence of our country was so resolute that it had full faith in its independence. Long before independence, the country had started preparing for independence and had started discussions for the framework of its Constitution. It shows that the Constitution of India is not just a book; it is an idea, a commitment and a belief in freedom.
Friends,
Today, the nation is making a collective effort to bring to the fore the untold chapters of the freedom movement during the Amrit Mahotsav of freedom. The warriors, who were forgotten even after sacrificing everything, the events that were forgotten even after giving a new direction to the freedom struggle, and the thoughts that infused energy to the freedom struggle, became distant from our resolutions even after independence. The country is now binding them together again so that the consciousness of the past can be strengthened in the India of the future. Therefore, the youth of the country are today researching and writing books on untold history. Many programs are being organized under the Amrit Mahotsav. This book ‘Bhartiya Samvidhan: Ankahi Kahani’ will serve to give a new impetus to this campaign of the country. Along with the history of independence, the untold chapters of our Constitution will give a new thinking to the youth of the country and broaden their discourse. Ram Bahadur ji had sent me a copy of this book long back. While flipping through some pages, I found many interesting things and thoughts. You have written somewhere: "The history of the Constitution of India has been taken as a lost stream of the freedom struggle, but it's not like that. It is the duty of every citizen to be familiar with the Constitution". You have also written in the beginning of the book that your special interest in the Constitution was awakened during the Emergency, when you were imprisoned under MISA. That is, the Constitution introduced you to your rights, and when you delved deep into it, you identified the concept of the Constitution as a civic duty. This synergy of rights and duties is what makes our Constitution so special. If we have rights, we also have duties, and if we have duties, then the rights will be equally strong. Therefore, the country is talking about a sense of duty and laying so much emphasis on duties during the ‘Amrit Kaal’ of independence.
Friends,
When we proceed with a new resolution, our knowledge becomes our awareness. Realization is what enlightens us. Therefore, as a nation, we will be able to harness the potential of the Constitution to the extent that we know our Constitution deeply. How Gandhiji gave a leadership to the concept of our Constitution, how Sardar Patel freed the Indian Constitution from communalism by abolishing the separate electoral system on the basis of religion, how Dr. Ambedkar incorporated fraternity in the preamble of the Constitution and shaped 'Ek Bharat Shreshtha Bharat', and how scholars like Dr. Rajendra Prasad tried to connect the Constitution with the soul of India. This book introduces us to such untold aspects. All these aspects will also guide us as to what should be the direction of our future.
Friends! India has by nature been a free-thinking country. Inertia is not part of our basic nature. From the formation of the Constituent Assembly to its debates, from the adoption of the Constitution to its present stage, we have consistently seen a dynamic and progressive Constitution. We have argued, raised questions, debated and made changes. I am sure that this same continuity will remain with our masses and in the minds of the people. We will continue to do continuous research and build a better future than ever before. All the enlightened people will continue to lead this dynamism of the country in the same way. With this belief, thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.