প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ৪৪শুবা চেস ওলিম্পিয়দকী ইতিহাসিক ওইরবা তোর্চ রিলে লমথাখ্রে
অহানবা ওইনা ভারতনা চেস ওলিম্পিয়দকী য়ুম্বু ওইরগনি
এফ.আই.দি.ই.গী প্রসিদেন্তনা পি.এম.বু মহাক্কী লচিংবা ওইবগী মতৌ অসিগীদমক থাগৎলকখ্রে
“মসিগী ইকাই খুম্নবা অসি ভারত খক্তগী ইকাই খুম্নবা নত্তনা চেসকী মতিক-মঙাল লৈরবা হেরিতেজ অসিবুসু ইকাই খুম্নবনি”
“চহি অসিদসু ভারতনা মেদলশিংগী অনৌবা রেকোর্দ অমা থম্বা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি”
“খ্বাইদগী শোনবা মীওই অদু ফাওবদা করিগুম্বা তেংবাং মতিক চানা অমসুং এনভাইরনমেন্ত মতিক চানা লৈরবদি পান্দম অমত্তা ওইথোক্লোইদবা লৈতে”
“মীৎয়েং শান্না উবা ঙম্বগী পরা অসি তুংইন্দুনা তার্গেৎ ওলিম্পিক্স পোদিয়ন স্কিম (তোপস) অসিগুম্বা ভারতকী স্পোর্তস পোলিসী অমসুং স্কিমশিং অসিনা ফলশিং ফংবা হৌরক্লি”
“মমাংদা নহারোলশিংনা মতিক চাবা ফম্পাক ঙাইদুনা লৈরমখি। ঙসিদি ‘খেলো ইন্দিয়া’ কেম্পেনগী মখাদা লৈবাক অসিনা তেলেন্তশিং অসি থীরি অমসুং মখোঙ শোম্বীরি”
“জিরো পর্সেন্ত তেন্সন নত্ত্রগা প্রেসরগা লোয়ননা নখোয়গী চাদা চামা পাঙথোকপা ঙম্নবা হোৎনৌ”
19 JUN 2022 6:50PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী ইন্দিরা গান্ধী স্তেদিয়মদা ৪৪শুবা চেস ওলিম্পিয়দকী ইতিহাসিক ওইরবা তোর্চ রিলে লমথাখ্রে। এফ.আই.দি.ই.গী প্রসিদেন্ত আর্কদী দ্বোরকোবিচনা প্রধান মন্ত্রীদা মৈরা অদু খুৎশিন্নখি, মহাক্না গ্রান্দমাস্তর বিশ্বানাথন অনন্দদা অমুক খুৎশিন্নখি। তোর্চ অসি চেন্নাইগী মনাক্তা লৈবা মহাবলিপুরমদা অরোইবা ওইনা থুংদ্রিঙৈ মমাংদা নুমিৎ ৪০ চংনা সহর ৭৫দা পুদুনা চৎকনি। লমথুংফম খুদিংদা রাজ্য অদুগী চেস গ্রান্দমাস্তরনা মৈ অদু ওক্কনি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা খেলো চেস সেরেমোনিএল মুফ তৌখি মতুংদা মিস কোনেরু হম্পীনা মুফ অমসু তৌখি। কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুর অমসুং শ্রী নিসিথ প্রমানিক, চেসকী শান্নরোয়শিং অমসুং পামজবশিং, চেস ওফিসিএলশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
এফ.আই.দি.ই. অর্কেদী দ্বোরকোবিচনা মালেম শিনবা থুংবদা গেম অসিবু খঙনহনগদৌরিবা অমসুং পাম্নহনগদৌরিবা তোর্চ রিলেগী অনৌবা চৎনবী অমা হৌদোক্নবগী থৌশিল পাইখৎখিবগীদমক ভারত সরকারবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। “প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা শরুক য়াবীবা অমসুং ঐখোয়বু ইকাই খুম্নবা উৎপীবগীদমক এফ.আই.দি.ই.না তৌবীমল খঙবা উৎচরি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি অমসুং প্রধান মন্ত্রীনা ইং কুমজা ২০১০দা শান্নরোয় কয়ানা চেস শান্নখিবা অসিনা চেসকী গেম অসিদা অনৌবা মতিক-ময়াইশিং হাপ্পা অমসুং মাইপাক্নবগী লমজিংলিবা এজুকেসন অমসুং স্পোর্তসকী অপুনবগী থৌদাং অসিগী মতাংদা পীখিবা ৱারোল অদু নীংশিংখি। এফ.আই.দি.ই.গী প্রসিদেন্তনা চেস অসি ভারত অমসুং মালেম শিনবা থুংবদা লৈরিবা স্কুল পুম্নমক্কী শরুক অমা ওইরক্কনি হায়না থাজবা থমখি। মহাক্না হায়খি, “ভারত অসি ঙসি মালেমগী ওইনা চেস খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাক অমা ওইরক্লি অমসুং মসিগীদমক নখোয়না চাউথোকচবা পোকফম থোকই। চেসকীদমক নখোয়না শীংথানীংঙাই ওইবা থবক পুম্নমক পাঙথোকপদা লমজিংলিবা অসিদা ঐখোয়না তৌবীমল খঙবা উৎচরি।”
প্রধান মন্ত্রীনা ৱারোল পীবদা হায়খি, “ঙসি ভারত্তগী চেস ওলিম্পিয়স গেমসকী অহানবা তোর্চ রিলে হৌদোক্লি। অহানবা ওইনা চহি অসিদা ভারতনা চেস ওলিম্পিয়দ গেমসকী য়ুম্বু ওইরগনি। লমদম অসিদগী হৌরক্তুনা মালেম শিনবা থুংবদা মফম কল্লিবা, স্পোর্তস অমনা লৈবাক কয়াগী অপাম্বা অমা ওইরকপা অসিদা ঐখোয়না চাউথোকচবা পোকই।” মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি “চহিচা কয়াগী মমাংদা ভারত্তগী চতুরঙ্গগাগী মওংদা মালেম শিনবা থুংবদা স্পোরতকী তোর্চ পুদুনা চৎখি। ঙসি চেসকী অহানবা ওলিম্পিয়দ তোর্চ অসিসু ভারত্তগী হৌদোক্লি। ঙসি ভারতনা মাগী নীংতম্বা ফংখিবগী ৭৫শুবগী অমৃত মহোৎসব পালন তৌরিবা মতম অসিদা চেস ওলিম্পিয়দ তোর্চ অসিনা লৈবাক্কী সহর ৭৫ থুংনা চৎকনি।” মহাক্না হায়খি “এফ.আই.দি.ই,না চেস ওলিম্পিয়দ গেম খুদিংমক্তা তোর্চ রিলে অসি ভারত্তগী লমথারগনি। মসিগী ইকাই খুম্নবা অসি ভারত খক্তগী ইকাই খুম্নবা নত্তনা চেসকী মতিক-মঙাল লৈরবা হেরিতেজ অসিবুসু ইকাই খুম্নবনি। ঐহাক্না মসিগীদমক এফ.আই.দি.ই. অমসুং মাগী মেম্বর পুম্নমক্তা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।”
প্রধান মন্ত্রীনা চেসকী ভারতকী হেরিতেজ অসিগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি, “ঐখোয়গী ইপা-ইপুনা এনালাইরিকেল অমসুং প্রোব্লেম সোলবিং ব্রেনশিংগীদমক চতুরঙ্গা নত্ত্রগা চেস অসিগুম্বা গেমশিং পুথোকখি। ভারতকী খুত্থাংদা চেসনা মালেমগী লৈবাক কয়াদা য়ৌখি অমসুং য়াম্না পাম্নরি। ঙসি চেস অসি স্কুলশিং নহা ওইরিবা মীওইশিং, অঙাংশিংগীদমক এজুকেসন তুল অমা ওইনা শীজিন্নরি।” মহাক্না চহি খরা অসিদা ভারতনা চেসতা মাগী পর্ফোরমেন্স অসি লেপ্পা লৈতনা হেনগৎহল্লি হায়না ফোঙদোকখি। চহি অসিদা ভারতকী চেস ওলিম্পিয়দকী কনতিঞ্জেন্তনা খ্বাইদগী চাউবা ওইখি। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা চহি অসিদা মেদলশিংগী অনৌবা রেকোর্দ অমা থম্বা ঙমগনি হায়না থাজবা থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়গী পুন্সিদা চেসনা তম্বীখিবা পরা কয়াগী মরমদা ৱা ঙাংখি। পুন্সিদা মখোয়গী লৈরিবা মফম অদুগী য়েংদনা মীপুম খুদিংমক্তা অফবা মতেং পীবগী মথৌ তাবা অদু ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “চেসকী পীচ খুদিংমক মাগী মশাগী অখন্নবা মপাঙ্গল অমসুং অখন্নবা মতিক-ময়াই লৈবা অদুগুম্না। করিগুম্বা পীচ অমনা অচুম্বা মুফ অমা চৎলবদি অমসুং মাগী শক্তি নীংথিনা শীজিন্নরবদি মহাক্না খ্বাইদগী শক্তি লৈবা ওইবা ঙম্মি। চেসবোর্দকী মসিগী অখন্নবা অসিনা পুন্সিদা অচৌবা পরা অমা ঐখোয়দা পীরি। খ্বাইদগী শোনবা মীওই অদু ফাওবদা করিগুম্বা তেংবাং মতিক চানা অমসুং এনভাইরনমেন্ত মতিক চানা লৈরবদি পান্দম অমত্তা ওইথোক্লোইদবা লৈতে।”
চেসতগী অতোপ্পা পরা অমা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “চেসকী গেমগী অতোপ্পা অখন্নবা ফীচর অসি মীৎয়েং শান্না উবা ঙম্বা অসিনি। চেসনা ঐখোয়দা মতম খরগী ওইবা মাইপাকপগী মহুৎ মীৎয়েং শান্না উবা ঙমবদগী তশেংবা মাইপাকপা ফংবা ঙম্মি হায়না তাকপী”। প্রধান মন্ত্রীনা পরা অসিনা লৌদুনা তার্গেৎ ওলিম্পিক্স পোদিয়ন স্কিম (তোপস) অসিগুম্বা ভারতকী স্পোর্তস পোলিসী অমসুং স্কিমশিং অসিনা ফলশিং ফংবা হৌরক্লি।
ভারতনা তোকিও ওলিম্পিক্স, পেরালিম্পিক্স, থোমাস কপ অমসুং বোক্সিংদা মাইপাকখিবশিং অসিগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “ঐখোয়গী লৈবাক্তা তেলেন্তকী অৱাৎপা লৈতে। লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী মরক্তা থৌনা, কত্থোকপা অমসুং মপাঙ্গলগী অৱাৎপা লৈতে। ঐখোয়গী নহারোলশিং অসিনা মমাংদা মতিক চাবা ফম্পাক ঙাইদুনা লৈরমখি। ঙসিদি ‘খেলো ইন্দিয়া’ কেম্পেনগী মখাদা লৈবাক অসিনা তেলেন্তশিং অসি থীরি অমসুং মখোঙ শোম্বীরি।” খেলো ইন্দিয়াগী মখাদা লৈবাক অসিগী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদগী স্পোর্তস তেলেন্ত থোরক্লি অমসুং লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা তাউন অমসুং জিলাশিংদা মোদর্ন স্পোর্তিং ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি। মহাক্না স্পোর্তস অসি ন্যু এজুকেসন পোলিসীগী মখাদা অতোপ্পা একাদেমিক সবজেক্তশিংগুম্না লৌনরি হায়না ফোঙদোকখি। ফিজিও, স্পোর্তস সাইন্স অসিগুম্বা স্পোর্তসকী অনৌবা লম কয়া থোরক্লি অমসুং লৈবাক অসিদা স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতী কয়া লিংখৎনরক্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা শান্নরোয়শিংদা এক্সপেক্তেসনশিং থম্বগী প্রেসরগী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং মখোয়দা জিরো পর্সেন্ত তেন্সন নত্ত্রগা প্রেসরগা লোয়ননা নখোয়গী চাদা চামা পাঙথোকপা ঙম্নবা হোৎনৌ হায়না পাউতাক পীখি। মহাক্না লৈবাক অসিনা নখোয়গী হোৎনবা কনবা অমসুং কত্থোকপা ইবা ফংখ্রে হায়না ফোঙদোকখি। থোইবা হায়বা অসি গেমগী শরুক অমা ওইবা অদুম্না অমুক হন্না থোইনবা শেম-শাবা হায়বা অসিসু গেমগী শরুক অমনি। চেসতা লান্না মুফ অমা থাংবগী মাংজবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা করিগুম্বা গেম অমদা শোইবা অমা য়াওখ্রবদি কনাগুম্বা অমনা ব্রেনগী শক্তি শীজিন্নদুনা ফীভম অদু হোংদোকপা য়াই মরম অসিনা ৱাখল ইংনা লৈবা হায়বা অসি য়াম্না মরু ওই হায়খি। মহাক্না য়োগ অমসুং মেদিতেসন তৌবনা চাউনা মতেং পাংগনি হায়খি। য়োগ অসি নোংমগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইহন্নবা অমসুং লাক্কদৌরিবা মালেমগী য়োগ নুমিৎ অসিদা থৱায় য়াওনা শরুক য়ানবগীদমক মহাক্না অপীল তৌখি।
চহি অসিদা অহানবা ওইনা ইন্তর্নেস্নেল চেস বোদী. এফ.আই.দি.আই., এফ.আই.দি.ই.না ওলিম্পিক্কী চৎনবীগী শরুক ওইরিবা চেস ওলিম্পিয়দ তোর্চ হাপখি, অদুবু মসি চেস ওলিম্পিয়দতা মমাংদা অমুক্তা তৌখিদ্রি। ভারতনা চেস ওলিম্পিয়দ তোর্চ রিলে চৎপা খ্বাইদগী অহানবা লৈবাক ওইদুনা ভারতকী চেসকা লৈনরিবা মরীশিং অসিবু হেন্না ৱাংবা পনখৈ অমদা পুখৎপা ঙম্লগনি, মসিগী চেস ওলিম্পিয়দকী তোর্চ রিকে অসি মখা তারকপদা ভারত্তগী অদুমক লমথাগনি অমসুং য়ুম্বু ওইরিবা লৈবাক য়ৌরক্ত্রিঙৈদা কন্তিনেন্ত পুম্নমক লান্দুনা চৎকনি।
৪৪শুবা চেস ওলিম্পিয়দ অসি জুলাই ২৮দগী ওগস্ত ২০২২ ফাওবা চেন্নাইদা পাংথোক্কনি। ১৯২৭দগী শিল্লক্লিবা অৱাংবা থাক্কী কম্পিতিসন অসি ভারত্তা অহানবা ওইনা অমসুং এসিয়াদা চহি ৩০গী মতুংদা শিনবনি। লৈবাক ১৮৯না শরুক য়াগদৌরিবা অসিগা লোয়ননা চেস ওলিম্পিয়দ অমহেক্তদা খ্বাইদগী য়াম্না শরুক য়াবা ওইগদৌরি।

Prime Minister's Office
PM launches historic torch relay for 44th Chess Olympiad
India to host Chess Olympiad for the first time
FIDE President thanks PM for his leadership
тАЬThis honour is not only the honour of India, but also the honour of this glorious heritage of chessтАЭ
тАЬI hope India will create a new record of medals this yearтАЭ
тАЬIf given the right support and the right environment, no goal is impossible even for the weakestтАЭ
тАЬFarsightedness informs IndiaтАЩs sports policy and schemes like Target Olympics Podium Scheme (TOPS) which have started yielding resultsтАЭ
тАЬEarlier youth had to wait for the right platform. Today, under the 'Khelo India' campaign, the country is searching and shaping these talentsтАЭ
тАЬGive your hundred percent with zero percent tension or pressureтАЭ
19 JUN 2022 6:50PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched the historic torch relay for the 44th Chess Olympiad today at Indira Gandhi Stadium, New Delhi. FIDE President Arkady Dvorkovich handed over the torch to the Prime Minister, who in turn handed it over to Grandmaster Vishwanathan Anand. This torch will be taken to 75 cities in a span of 40 days before the final culmination at Mahabalipuram near Chennai. At every location, chess grandmasters of the state will receive the torch. Prime Minister Modi also made the Khelo Chess Ceremonial move followed by Ms Koneru Humpy making a move. Union Ministers Shri Anurag Singh Thakur and Shri Nisith Pramanik, Chess players and enthusiasts, Ambassadors, Chess Officials were among those present on the occasion.
FIDE President Arkady Dvorkovich thanked the Government of India for taking the initiative in the start of the new tradition of torch relay which will popularise and galvanise the game all over the world. “FIDE is grateful to Prime Minister Narendra Modi for his presence and honouring us” he said and recalled the Prime Minister’s speech on the occasion of most players playing chess in one place in 2010 on the significance of the game of Chess in building new capabilities and role of combination of education and sports in leading to success. The FIDE President hoped that Chess would become part of all schools across India and all over the world. He said “India today is the fastest growing Chess country today and you have all grounds to be proud of that. We are grateful for your leadership for all the fantastic work that you are doing in the interest of Chess.”
Addressing the gathering the Prime Minister said “Today the first torch relay for Chess Olympiad games is starting from India. For the first time, this year, India is also going to host Chess Olympiad games. We are proud that a sport, starting from its birthplace and leaving its mark all over the world, has become a passion for many countries.” He continued “Centuries ago, the torch of this sport went to the whole world in the form of Chaturanga from India. Today the first Olympiad torch of chess is also coming out of India. Today, when India is celebrating its 75th year of independence, Amrit Mahotsav, this Chess Olympiad torch will also go to 75 cities of the country.” He said “FIDE has decided that the torch relay for each Chess Olympiad game will start from India itself. This honour is not only the honour of India, but also the honour of this glorious heritage of chess. I congratulate FIDE and all its members for this”
The Prime Minister dwelled on the India heritage in Chess. He said “our ancestors invented games like Chaturanga or Chess for analytical and problem solving brains. Chess, via India, reached many countries of the world and became very popular. Today, chess is being used in schools as an education tool for young people, for children.” He noted that in recent years, India is consistently improving its performance in Chess. This year, India’s contingent in the Chess Olympiad is the biggest so far. The Prime Minister expressed the hope that India will create a new record of medals this year.
The Prime Minister talked about many lessons that Chess gives us in our lives. Underlining the need for right support for everyone irrespective of their place in life, the Prime Minister said “Just like every piece of chess has its own unique strength and a unique ability. If you make the right move with a piece and use its power properly, then it becomes the most powerful. This specialty of Chessboard gives us the big message of life. If given the right support and the right environment, no goal is impossible even for the weakest.”
Highlighting another lesson from Chess, the Prime Minister said “Another great feature of the game of chess is farsightedness. Chess tells us that real success comes from far-sighted rather than short-term success.” The Prime Minister pointed out that this lesson informs India’s sports policy and schemes like Target Olympics Podium Scheme (TOPS) which have started yielding results.
Referring to India’s recent successes in Tokyo Olympics, Paralympics, Thomas Cup and boxing the Prime Minister said “There is no dearth of talent in our country. There is no dearth of courage, dedication and strength among the youth of the country. Earlier these youths of ours had to wait for the right platform. Today, under the 'Khelo India' campaign, the country is searching and shaping these talents.” Sports talent is emerging from far flung areas of the country under Khelo India and modern sporting infrastructure is being created in different towns and districts of the country. He also pointed out that sports has been treated as other academic subjects under New Education Policy. He said that many new dimensions of sports like physio, sports science are coming to the fore and many sports universities are being opened in the country.
The Prime Minister acknowledged the pressure of expectations on the player and advised them to give their hundred percent with zero percent tension or pressure. He said that the country sees your hardwork and dedication. As much victory is part of the game, preparing to win again is also part of the game. Referring to the cost of one wrong move in Chess the Prime Minister said if the game can go by one mistake, one can retrieve the situation by the use of brain power, therefore staying calm is of utmost importance. He suggested that Yoga and Meditation can help in this a great deal. He appealed for making Yoga part of daily life and for enthusiastic participation in upcoming International Yoga Day.
This year, for the very first time, the International Chess Body, FIDE, has instituted the Chess Olympiad Torch that is part of Olympic tradition, but was never done in the Chess Olympiad. India will be the first-ever country to have the Chess Olympiad Torch Relay. Notably, taking the Indian roots of Chess to a greater height, this tradition of Torch Relay for the Chess Olympiad will henceforth always begin in India and travel across all continents before reaching the host country.
The 44th Chess Olympiad will be held in Chennai from July 28 to August 10, 2022. The prestigious competition, which has been organised since 1927, is being hosted in India for the first time and in Asia after 30 years. With 189 countries participating, this will be the largest participation in any Chess Olympiad.