প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মুম্বাইগী রাজ ভাবন্দা জাল বুসন বিল্দিং অমসুং য়াওল্লোইশিংগী গেল্লেরি হাংদোকখ্রে
“জগাতগুরু শ্রী সান্ত তুকারাম মহারাজদগী হৌরগা ববাসাহেব অম্বেকার ফাওবগী খুন্নাইগী অওনবা পুরকখিবা মীওই কয়া মহারাস্ত্রাদা পোকখি”
“নিংতম ইহৌ অসি থৌদোক খর খক্তদা ওইহনবগী চৎনবগী অমা লৈরি অদুবু ভারতকী নিংতম্বা পুরকপদা মশিং থিঙমদ্রবা মীওই কয়াগী ‘তপস্যা’ য়াওখি
“নিংতম খোঙজংগী ৱাখল্লোন ‘লমদম অসিগী হৌরগা মালেম শীনবা থুংহনবা’ হায়বা অসিনা ঐখোয়গী অত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী মপাঙ্গল ওইরি”
“২১শুবা চহিচা অসিদা মহারাস্ত্রাগী সহর কয়া লৈবাক অসি চাউখৎনবগী মফমশিং ওইরগনি”
14 JUN 2022 6:21PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মুম্বাইগী রাজ ভাবন্দা জাল বুসন বিল্দিং অমসুং য়াওল্লোইশিংগী গেল্লেরি হাংদোকখ্রে। থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা মহারাস্ত্রাগী রাজ্যপাল শ্রী ভগৎ সিংহ কোস্যারি অমসুং মহারাস্ত্রাগী চীফ মিনিস্তর শ্রী উদ্বব থাকরে য়াওখি।
থৌরমগী অহৌবদা, প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি বাত পুর্নিমা অমসুং কবির জয়েন্তি থৌরমগী মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহারাস্ত্রানা হিরম কয়াদা লৈবাক অসিদা ইথিল পীখি। জগাতগুরু শ্রী সান্ত তুকারাম মহারাজদগী হৌরগা ববাসাহেব অম্বেকার ফাওবগী খুন্নাইগী অওনবা পুরকখিবা মীওই কয়া মহারাস্ত্রাদা পোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহারাস্ত্রাগী সান্ত দ্যানেশ্বর মহারাজ, সান্ত নামদেব, সান্ত রামদাস অমসুং সান্ত চোখামেলানা লৈবাক অসিদা থৌনা পীখি। ঐখোয়না শ্বারাজগী ৱারি শানরকপা মতমদা, ছাত্রপতি সিবজি মহারাজ অমসুং ছাত্রপতি সামবজি মহারাজগী পুন্সি ৱারিশিংনা হৌজিক ফাওবা ভারতকী মীয়ামদা মরৈবাক নুংশিবা হেনগৎহল্লি। রাজ ভাবনগী য়ুমশারোল অসিদা অরিবা মতমগী ফজরবা মগুন কয়া অমসুং নিংতম ইহৌগী নিংশিং মমি কয়া তারি অমসুং রাজ ভাবন অসি লোক ভাবন ওন্থোকপগীদমক থাগৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খঙনা নত্ত্রগা খঙদনা, ঐখোয়না ভারতকী নিংতম ইহৌ অসি থৌদোক খর খক্তদা ওইহল্লি। অদুবু ভারতকী নিংতম্বা পুরকপদা মশীং থিঙমদ্রবা মীয়ামগী ‘তপস্যা’ য়াওখি অমসুং তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা থোকখিবা থৌদোক কয়াগী অপুনবা ইথিল অদু লৈবাক্কী ওইখি। মসিনা তাক্লি মদুদি তোঙান-তোঙানবা থৌদোকশিং ওইজরবসু মদুগী পান্দমদি চপ মান্নখি। খুন্নাই, ইমুং-মনুং নত্ত্রগা ৱাখল্লোনশিং, ইহৌগী মফম লৈবাক মনুং নত্ত্রগা মপান লৈবাক্কী খেন্নবা লৈতনা পান্দম অমতা ওইখি- ভারত মপুংফানা নিংতম্বা পুরকপা।
বাল গঙ্গাধার তিলক, চাপেকার মচিন-মনাওশিং,বসুদেব বালৱান্ত ফারক অমসুং মেদাম বিকাজি কমাগী থৌদাং নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নিংতম ইহৌ অসি লৈবাক অসিগী হৌরগা মালেমগী মফম কয়া শীনবা থুংখি। গাদার পার্তি, নেতাজিনা লুচিংবা অজাদ হিন্দ ফৌজ অমসুং শ্যামজি কৃষ্ণ ভর্মাগী ইন্দিয়া হাওস অসি মালেমগী থাক্তা নিংতম ইহৌ চৎথখিবগী খুদমশিংনি। লৈবাক অসিদগী হৌরগা মালেমগী মফম কয়া য়ৌহনখিবা হায়বা ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়গী অত্মনির্ভর ভারতকী য়ুম্ফমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মতম কয়াগী মমাঙদগী শকখঙবীদ্রবা অথৌবা কয়া নাথৈদুনা থম্লক্লি। শ্রী মোদী মশামক্না ভারত্ত পুরক্ত্রিবা ফাওবা নিংতম লান্মী শ্যামজি কৃষ্ণ ভর্মাগী লেমহৌবশিং মতম শাংনা ভারত্তা পুরক্নবা ঙাইখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মুম্বাই অসি মঙলান কয়াগী সহরনি, অদুবু ২১শুবা চহিচা অসিদা মহারাস্ত্রাগী সহর কয়া লৈবাক অসি চাউখৎনবগী মফমশিং ওইরগনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ন্না, মুম্বাইগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎলে অমসুং মসিগা ইরোইন্না অতোপ্পা সহরশিংদশু অনৌবা খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মী খুদিংমক্না লৌনিংবা থৌদাং লৌবা মতমদা, মখোয়না লৈবাক অসিগী ৱাশকশিং ঙাক্নবা পান্দম থমগদবনি অমসুং লৈবাক অসি চাউখৎনবা সবকা প্রয়াস হায়বসি নিংশিংগদবনি।
ইং ১৮৮৫দগী হৌনা জাল বুসন অসি মহারাস্ত্রাগী রাজ্যপালগী ওফিসিএল লৈফম ওইদুনা লাকখি। য়ুম অসিগী মতম লোইবদগী মদু থুগাইখ্রে অমসুং হান্নগী মফম অদুদা অনৌবা বিল্দিং অমা শারে। অনৌবা বিল্দিং অদু শানবা ২০১৯গী অগস্ততা ভারতকী রাস্ত্রপতিনা উরেপ-উয়ুং তমখি। অরিবা বিল্দিং অদুগী মশক থোকপা শক্তমশিং নৌনা শাখিবা বিল্দিং অদু য়াওহল্লে।
২০১৬দা মতম অদুগী মহারাস্ত্রাগী রাজ্যপাল শ্রী বিদ্যসাগর রাওনা রাজ ভাবন্দা বঙ্কর অমা থেংনখি। মসি থায়না বৃতিসমচাশিংনা খুৎলায়শিং অমসুং নোংমৈ মরুশিং লোন্না থম্নবা মফম অমা ওইনা শীজিন্নরমখি। বঙ্কর অদু ২০১৯দা নৌনা শেমজিনখি। মহারাস্ত্রাগী নিংতম লান্মীশিং অমসুং য়াওল্লোইশিংনা লৌখিবা থৌদাংশিং নিংশিংবা ওইনা বঙ্কর অদু মিউজম ওইনা গেল্লরি অমা শেমগৎখি। গেল্লরি অদুদা বসুদেব বালৱান্ত ফারকে, চাফেকার মচিন-মনাওশিং, সবাকার মচিন-মনাওশিং, মেদাম বিকাজি কামা, ভি.বি গোগাতে, ১৯৪৬গী নেভেল মুতিনিদা শরুক য়াখিবশিংগী থৌদাংশিং ইকায়খুম্নবা উৎলি।

Prime Minister's Office
PM inaugurates Jal Bhushan Building and Gallery of Revolutionaries at Raj Bhawan in Mumbai
“Maharashtra has a very rich legacy of social reformers from Jagatguru Shri Sant Tukaram Maharaj to Babasaheb Ambedkar”
“There is a tendency to limit freedom struggle to some incident whereas India's independence involved ‘Tapasya’ of countless people”
“Freedom movement’s spirit of ‘from local to global’ is the strength of our Aatmnirbhar Bharat Abhiyan”
“Many cities of Maharashtra are going to be growth centres of the country in the 21st century”
14 JUN 2022 6:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Jal Bhushan Building and Gallery of Revolutionaries at Raj Bhawan in Mumbai today. The Governor of Maharashtra, Shri Bhagat Singh Koshyari, and the Chief Minister of Maharashtra Shri Uddhav Thackrey were among those present on the occasion.
At the outset, the Prime Minister greeted the people on Vat Purnima and Kabir Jayanti today. Addressing the gathering, the Prime Minister said Maharashtra has inspired the country in many fields. He added that there is a very rich legacy of social reformers from Jagatguru Shri Sant Tukaram Maharaj to Babasaheb Ambedkar. The Prime Minister said that from Maharashtra, Sant Sant Dnyaneshawar Maharaj, Sant Naamdev, Sant Ramdas, and Sant Chokhamela have infused energy into the country. If we talk of Swarajya, said the Prime Minister, the lives of Chhatrapati Shivaji Maharaj and Chhatrapati Sambhaji Maharaj strengthen the sense of patriotism in every Indian even today. The Prime Minister also noted the inclusion of ancient values and memories of freedom struggle in the architecture of Raj Bhavan and praised the spirit of turning Raj Bhavan into Lok Bhavan.
The Prime Minister said knowingly or unknowingly, we limit India’s independence to a few incidents. Whereas, India's independence involved the ‘Tapasya’ of countless people and the collective impact of many incidents at the local level was national. The means were different but the resolution was the same, the Prime Minister added. He noted that irrespective of social, family, or ideological roles, the place of the movement, whether within the country or abroad, the goal was one - complete independence of India. The Prime Minister recalled the multi-hued contribution of Bal Gangadhar Tilak, the Chapekar brothers, Vasudev Balwant Phadk, and Madam Bhikaiji Cama. He also pointed out that the freedom struggle spanned locally as well globally. He cited the Gadar Party, Netaji-led Azad Hind Fauz and India House of Shyamji Krishna Varma as examples of the global scale of the freedom struggle. “This spirit of from local to global is the basis of our Aatmnirbhar Bharat Abhiyan”, he said.
The Prime Minister mentioned that indifference toward unsung heroes continued for a very long time. He recited how the great freedom fighter Shyamji Krishna Varma’s remains waited for so long to reach India till Shri Modi himself brought them back to India.
The Prime Minister remarked that Mumbai is the city of dreams, however, there are many such cities in Maharashtra, which are going to be the growth centres of the country in the 21st century. With this thinking, on one hand, the infrastructure of Mumbai is being modernized and at the same time, modern facilities are being increased in other cities as well, he pointed out.
The Prime Minister asked everyone to ensure that whatever role they might have, they should aim to strengthen national pledges and reiterated his exhortation of Sabka Prayas in national development.
Jal Bhushan has been the official residence of the Governor of Maharashtra since 1885. Upon completing its lifespan, it was demolished and a new building was sanctioned in its place. The Foundation stone for the new building was laid by the Hon’ble President of India in August 2019. All distinctive features of the old building have been preserved in the newly constructed building. In 2016, the then Governor of Maharashtra, Shri Vidyasagar Rao, had found a bunker in Raj Bhawan. It had earlier been used by Britishers as secret storage for arms and ammunition. The bunker was renovated in 2019. The Gallery has been developed in the bunker as a one of its kind museum, to commemorate the contributions of freedom fighters and revolutionaries of Maharashtra. It offers tributes to the contributions of Vasudev Balwant Phadke, the Chaphekar brothers, the Savarkar brothers, Madam Bhikaji Cama, V B Gogate, Naval Mutiny in 1946, among others.