Prime Minister's Office
PM inaugurates Jal Bhushan Building and Gallery of Revolutionaries at Raj Bhawan in Mumbai
“Maharashtra has a very rich legacy of social reformers from Jagatguru Shri Sant Tukaram Maharaj to Babasaheb Ambedkar”
“There is a tendency to limit freedom struggle to some incident whereas India's independence involved ‘Tapasya’ of countless people”
“Freedom movement’s spirit of ‘from local to global’ is the strength of our Aatmnirbhar Bharat Abhiyan”
“Many cities of Maharashtra are going to be growth centres of the country in the 21st century”
14 JUN 2022 6:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Jal Bhushan Building and Gallery of Revolutionaries at Raj Bhawan in Mumbai today. The Governor of Maharashtra, Shri Bhagat Singh Koshyari, and the Chief Minister of Maharashtra Shri Uddhav Thackrey were among those present on the occasion.
At the outset, the Prime Minister greeted the people on Vat Purnima and Kabir Jayanti today. Addressing the gathering, the Prime Minister said Maharashtra has inspired the country in many fields. He added that there is a very rich legacy of social reformers from Jagatguru Shri Sant Tukaram Maharaj to Babasaheb Ambedkar. The Prime Minister said that from Maharashtra, Sant Sant Dnyaneshawar Maharaj, Sant Naamdev, Sant Ramdas, and Sant Chokhamela have infused energy into the country. If we talk of Swarajya, said the Prime Minister, the lives of Chhatrapati Shivaji Maharaj and Chhatrapati Sambhaji Maharaj strengthen the sense of patriotism in every Indian even today. The Prime Minister also noted the inclusion of ancient values and memories of freedom struggle in the architecture of Raj Bhavan and praised the spirit of turning Raj Bhavan into Lok Bhavan.
The Prime Minister said knowingly or unknowingly, we limit India’s independence to a few incidents. Whereas, India's independence involved the ‘Tapasya’ of countless people and the collective impact of many incidents at the local level was national. The means were different but the resolution was the same, the Prime Minister added. He noted that irrespective of social, family, or ideological roles, the place of the movement, whether within the country or abroad, the goal was one - complete independence of India. The Prime Minister recalled the multi-hued contribution of Bal Gangadhar Tilak, the Chapekar brothers, Vasudev Balwant Phadk, and Madam Bhikaiji Cama. He also pointed out that the freedom struggle spanned locally as well globally. He cited the Gadar Party, Netaji-led Azad Hind Fauz and India House of Shyamji Krishna Varma as examples of the global scale of the freedom struggle. “This spirit of from local to global is the basis of our Aatmnirbhar Bharat Abhiyan”, he said.
The Prime Minister mentioned that indifference toward unsung heroes continued for a very long time. He recited how the great freedom fighter Shyamji Krishna Varma’s remains waited for so long to reach India till Shri Modi himself brought them back to India.
The Prime Minister remarked that Mumbai is the city of dreams, however, there are many such cities in Maharashtra, which are going to be the growth centres of the country in the 21st century. With this thinking, on one hand, the infrastructure of Mumbai is being modernized and at the same time, modern facilities are being increased in other cities as well, he pointed out.
The Prime Minister asked everyone to ensure that whatever role they might have, they should aim to strengthen national pledges and reiterated his exhortation of Sabka Prayas in national development.
Jal Bhushan has been the official residence of the Governor of Maharashtra since 1885. Upon completing its lifespan, it was demolished and a new building was sanctioned in its place. The Foundation stone for the new building was laid by the Hon’ble President of India in August 2019. All distinctive features of the old building have been preserved in the newly constructed building. In 2016, the then Governor of Maharashtra, Shri Vidyasagar Rao, had found a bunker in Raj Bhawan. It had earlier been used by Britishers as secret storage for arms and ammunition. The bunker was renovated in 2019. The Gallery has been developed in the bunker as a one of its kind museum, to commemorate the contributions of freedom fighters and revolutionaries of Maharashtra. It offers tributes to the contributions of Vasudev Balwant Phadke, the Chaphekar brothers, the Savarkar brothers, Madam Bhikaji Cama, V B Gogate, Naval Mutiny in 1946, among others.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମୁମ୍ବାଇ ରାଜ ଭବନରେ ଜଲ ଭୂଷଣ ସୌଧ ଏବଂ ବିପ୍ଲବୀମାନଙ୍କ ଗ୍ୟାଲେରୀର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଜଗତଗୁରୁ ଶ୍ରୀ ସନ୍ଥ ତୁକାରାମ ମହାରାଜଙ୍କ ଠାରୁ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସମାଜ ସଂସ୍କାରକମାନଙ୍କର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଉତ୍ତରାଧିକାରୀ ହୋଇ ରହିଛି”
“ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମକୁ କିଛି ଘଟଣାରେ ସୀମିତ ରଖିବାର ପ୍ରବୃତ୍ତି ଥିବାବେଳେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ଅଗଣିତ ଲୋକଙ୍କ ‘ତପସ୍ୟା’ ସହ ଜଡିତ ଅଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି”
“ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ଆବେଗ ‘ଲୋକାଲ ଟୁ ଗ୍ଲୋବାଲ' ହେଉଛି ଆମର ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନର ଶକ୍ତି”
“ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅନେକ ସହର ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି”
14 JUN 2022 6:21PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମୁମ୍ବାଇ ରାଜ ଭବନରେ ଜଲ ଭୂଷଣ ସୌଧ ଏବଂ ବିପ୍ଲବୀମାନଙ୍କ ଗ୍ୟାଲେରୀର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଭଗତ ସିଂହ କୋଶିୟାରୀ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଉଦ୍ଧବ ଠାକରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ଭାଟ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ଏବଂ କବୀର ଜୟନ୍ତୀର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ । ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଦେଶକୁ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜଗତଗୁରୁ ଶ୍ରୀ ସନ୍ଥ ତୁକାରାମ ମହାରାଜଙ୍କ ଠାରୁ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମାଜ ସଂସ୍କାରକମାନଙ୍କର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଉତ୍ତରାଧିକାରୀ ଅଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ସନ୍ଥ ଦୀନେଶ୍ୱର ମହାରାଜ, ସନ୍ଥ ନାମଦେବ, ସନ୍ଥ ରାମଦାସ ଏବଂ ସନ୍ଥ ଚୋଖାମେଲା ଦେଶକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ଯଦି ଆମେ ସ୍ୱରାଜର କଥା କହିବା ତେବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଏବଂ ଛତ୍ରପତି ସାମ୍ଭଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଜୀବନୀ ଆଜି ମଧ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶପ୍ରେମର ଭାବନାକୁ ଉଜ୍ଜୀବିତ କରିଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ରାଜ ଭବନର ସ୍ଥାପତ୍ୟରେ ପ୍ରାଚୀନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ସ୍ମୃତିର ଅର୍ନ୍ତଭୁକ୍ତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ରାଜ ଭବନକୁ ଲୋକ ଭବନରେ ପରିଣତ କରିବାର ଆବେଗକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ଜାଣିଶୁଣି କିମ୍ବା ଅଜାଣତରେ ହେଉ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆମେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ କିଛି ଘଟଣାରେ ସୀମିତ ରଖିଛୁ । ଯେତେବେଳେ କି, ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ଅଗଣିତ ଲୋକଙ୍କ ‘ତପସ୍ୟା’ ସହିତ ଜଡିତ ଥିଲା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ଅନେକ ଘଟଣାର ସାମୂହିକ ପ୍ରଭାବ ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ଥିଲା । ଉପାୟ ଭିନ୍ନ ଥିଲା କିନ୍ତୁ ସଂକଳ୍ପ ସମାନ ଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସାମାଜିକ, ପାରିବାରିକ କିମ୍ବା ଆଦର୍ଶଗତ ଭୂମିକା ର୍ନିବିଶେଷରେ, ଆନ୍ଦୋଳନର ସ୍ଥାନ, ଦେଶ ଭିତରେ କିମ୍ବା ବିଦେଶରେ ହେଉ, ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାଧୀନତା । ବାଲ ଗଙ୍ଗାଧର ତିଲକ, ଚାପେକର ଭାତୃବୃନ୍ଦ, ବାସୁଦେବ ବଲୱନ୍ତ ଫାଡକ ଏବଂ ମ୍ୟାଡାମ ଭିକାଇଜୀ କାମାଙ୍କ ବହୁମୁଖୀ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଉଭୟ ସ୍ଥାନୀୟ ତଥା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବିସ୍ତାର କରିଛି । ସେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରର ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ଗଦର ପାର୍ଟି, ନେଟାଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ୍ ଫୌଜ ଏବଂ ଶ୍ୟାମଜୀ କୃଷ୍ଣ ବର୍ମାଙ୍କ ଇଣ୍ଡିଆ ହାଉସର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଲୋକାଲ ଟୁ ଗ୍ଲୋବାଲ ର ଆବେଗ ଆମର ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନର ଆଧାର ଅଟେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଲୁକ୍କାୟିତ ହିରୋମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଉଦାସୀନତା ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଚାଲିଥିଲା । ମହାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଶ୍ୟାମଜୀ କୃଷ୍ଣ ବର୍ମାଙ୍କ ମୃତଦେହ ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଏତେ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲା ଯେତେ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିଜେ ତାଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ଫେରାଇ ନଆଣିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ମୁମ୍ବାଇ ହେଉଛି ସ୍ୱପ୍ନର ସହର, ତଥାପି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏପରି ଅନେକ ସହର ଅଛି, ଯାହା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଗୋଟିଏ ପଟେ ମୁମ୍ବାଇର ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଅନ୍ୟ ସହରରେ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଯେକୌଣସି ଭୂମିକା ଥାଇପାରେ, ସେମାନେ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ଦୃଢ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଜାତୀୟ ବିକାଶରେ ସବକା ପୟାସକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ଜଲ୍ ଭୂଷଣ ୧୮୮୫ ମସିହାରୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରାଜ୍ୟପାଳଙ୍କ ସରକାରୀ ବାସଭବନ ଅଟେ । ଏହାର ଜୀବନକାଳ ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ ଏହାକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେହି ସ୍ଥାନରେ ଏକ ନୂତନ କୋଠା ନିର୍ମାଣକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଥିଲା । ନୂତନ କୋଠା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୧୯ ରେ ଭାରତର ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିଲା । ପୁରୁଣା କୋଠାର ସମସ୍ତ ବିଶେଷ ଗୁଣ ନୂତନ ଭାବରେ ର୍ନିମିତ ସୌଧରେ ସଂରକ୍ଷିତ କରାଯାଇଛି । ୨୦୧୬ ରେ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ତତ୍କାଳୀନ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାସାଗର ରାଓ ରାଜଭବନରେ ଏକ ବଙ୍କର ଦେଖିବାକୁ ପାଇଥିଲେ । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ଗୋଳାବାରୁଦ ପାଇଁ ଗୁପ୍ତ ଭଣ୍ଡାର ଭାବରେ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ । ୨୦୧୯ ରେ ବଙ୍କରକୁ ନବୀକରଣ କରାଯାଇଥିଲା । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ତଥା ବିପ୍ଳବୀଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ୟାଲେରୀକୁ ଏହାର ଏକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଭାବରେ ବଙ୍କରରେ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବାସୁଦେବ ବଲୱନ୍ତ ଫାଡକେ, ଚାଫେକର ଭାତୃବୃନ୍ଦ, ସାଭରକର ଭାତୃବୃନ୍ଦ, ମ୍ୟାଡାମ୍ ଭିକାଜୀ କାମା, ଭି ବି ଗୋଗେଟ୍‌, ୧୯୪୬ର ନୌସେନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ବିଦ୍ରୋହର ଅବଦାନ ପାଇଁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରେ ।