ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜକୋଟର ଏଟକୋଟ ସ୍ଥିତ ମାତୁଶ୍ରୀ କେ. ଡି.ପି ମଲ୍ଟିସ୍ପେସିଆଲିଟି ଡାକ୍ତରଖାନା ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି
“ଏହି ଡାକ୍ତରଖାନା ଲୋକ ମାନଙ୍କର ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାର ପ୍ରୟାସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରୀ ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟର ଏକ ଉଦାହରଣ ଅଟେ”
“ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ‘ସେବା’, ସୁଶାସନ’ ଏବଂ ‘ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ’କୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆ ଯାଇଛି”
“ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଏମିତି କୌଣସି ଭୁଲ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇ ନାହିଁ, ଯାହା ଯୋଗୁଁ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଲଜ୍ଜାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିପାରେ”
“ସରକାର ଯୋଜନା ଗୁଡିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ପାଇବା ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇଛନ୍ତି”
28 MAY 2022 1:36PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ରାଜକୋଟର ଏଟକୋଟ ସ୍ଥିତ ନବନିର୍ମିତ ମାତୁଶ୍ରୀ କେ.ଡି.ପି. ମଲ୍ଟିସ୍ପେସିଆଲିଟି ଡାକ୍ତରଖାନା ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଡାକ୍ତରଖାନାର ପରିଚାଳନା ଶ୍ରୀ ପଟେଲ ସେବା ସମାଜ କରୁଛି । ଏହା ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବ ଏବଂ ଏହି ଅଂଚଳର ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଗୁଡିକ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୁରୁଷୋତମ ରୂପାଲା, ଡାକ୍ତର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡବ୍ୟ, ଡାକ୍ତର ମହେନ୍ଦ୍ର ମୁଞ୍ଜାପାରା, ସଂସଦର ସଦସ୍ୟମାନେ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କର ମନ୍ତ୍ରୀ ଗଣ ଏବଂ ସନ୍ଥ ସମାଜର ସଦସ୍ୟ ମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ । ତାଙ୍କର ସମ୍ବୋଧନରେ ସେ ଡାକ୍ତରଖାନା ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଉପରେ ପ୍ରସନ୍ନତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଡାକ୍ତରଖାନା ସୌରାଷ୍ଟ୍ରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ଉନ୍ନତ କରାଇବା ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଅଟେ । ଏହି ଡାକ୍ତରଖାନା ଲୋକ ମାନଙ୍କର ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପ୍ରୟାସରେ ସରକାରୀ ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟର ଏକ ଉଦାହରଣ ଅଟେ ।
ଏନ୍‌ଡିଏ ସରକାର ସଫଳତାପୂର୍ବକ ୮ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ସେବା କରିବା ନିମନ୍ତେ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା ଉତମ ଅଟେ ଯେ, ମାତୃଭୂମିର ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ୮ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବାର ପୂର୍ବ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ସେ ଗୁଜରାଟର ମାଟି ଉପରେ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କୁ ଦେଶର ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଏବଂ ‘ସଂସ୍କାର’ ଦେଇ ଥିବାରୁ ପ୍ରଣାମ କରିଥଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସେବା ଆମର ସଂସ୍କୃତିରେ ରହିଛି, ଆମର ମାଟିର ସଂସ୍କୃତିରେ ଏବଂ ବାପୁ ଏବଂ ପଟେଲ୍‌ଙ୍କର ସଂସ୍କୃତିରେ ରହିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏମିତି କିଛି ଭୁଲ୍ କାମ ହୋଇ ନାହିଁ, ଯାହା ଫଳରେ ଦେଶର ଜନତାଙ୍କୁ ଲଜ୍ଜାଜନକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସାମନା କରିବାକୁ ପଡିପାରେ । ଏହି ବର୍ଷ ଗୁଡିକରେ ଗରିବ ଲୋକ ମାନଙ୍କର ‘ସେବା’, ‘ସୁଶାସନ’ ଏବଂ ‘ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ’କୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆ ଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ‘ସବ୍‌କା ସାଥ - ସବ୍‌କା ବିକାଶ – ସବ୍‌କା ବିଶ୍ୱାସ – ସବ୍‌କା ପ୍ରୟାସ’ର ମନ୍ତ୍ର ଦେଶର ବିକାଶକୁ ଦ୍ରୁତ କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପୂଜ୍ୟ ବାପୁ ଏବଂ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ୍ ଗରିବ ମାନଙ୍କୁ, ଦଳିତ ମାନଙ୍କୁ, ବଂଚିତ ମାନଙ୍କୁ, ଜନଜାତି ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ମହିଳା ଇତ୍ୟାଦିଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ । ଏମିତି ଏକ ଭାରତ, ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଚେତନାର ଏକ ଅଂଶ ହେବ ସେମିତି ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ବାପୁ ଏକ ଏମିତି ଭାରତ ଚାହୁଁଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ସମାଧାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁଦୃଢ଼ ହେବ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ଏବେ ୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ଗୁଡିକୁ ପକ୍କା ଘର ମିଳି ସାରିଛି, ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ଖୋଲାରେ ମଳତ୍ୟାଗ କରିବା ଅଭ୍ୟାସରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇ ସାରିଛନ୍ତି, ୯ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭଉଣୀ ମାନଙ୍କୁ ରୋଷେଇ କରିବା ସମୟରେ ଧୂଆଁରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳି ସାରିଛି, ୨.୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ଗୁଡିକୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି, ୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ଗୁଡିକୁ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରା ଯାଇଛି ଏବଂ ୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଃଶୁଳ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, କେବଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ନୁହେଁ, ଗରିବ ଲୋକ ମାନଙ୍କର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ରକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ଦେଶର ସେବା ନିମନ୍ତେ ଏହା ଆମର ସମର୍ପଣର ପ୍ରମାଣ ଅଟେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଶତାବ୍ଦୀର ଏକ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ ଯେ, ଗରିବ ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ଯେପରି ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଯାପନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୌଣସି କଷ୍ଟର ଅନୁଭବ ନହୁଏ । ଜନ ଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଗୁଡିକରେ ଧନରାଶି ଜମା କରା ଯାଇଥିଲା, ଗରିବ ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ନିଃଶୁଳ୍କ ସିଲିଣ୍ଡର ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ଟୀକାକରଣ କରା ଯାଇଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏବେ ଯେତେବେଳେ ଯୁଦ୍ଧ (ୟୁକ୍ରେନ୍ – ରୁଷ) ଚାଲିଛି, ତଥାପି ମଧ୍ୟ ଆମେ ଲୋକ ମାନଙ୍କର ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ତାଙ୍କ ସରକାର ଯୋଜନା ଗୁଡିକରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ସେ ଏହି କଥା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଦେୟ ମିଳି ଯାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଭେଦଭାବ ଏବଂ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରର କୌଣସି ପ୍ରଶ୍ନ ହିଁ ନଥାଏ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗର ଲୋକ ମାନଙ୍କର ଜୀବନ ସହଜ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟୀ ଭାଷାରେ ଜନ ସେବାର ମହାନ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ନିମନ୍ତେ ପଟେଲ୍ ସମୁଦାୟର ଭୁରି ଭୁରି ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ବିତାଇ ଥିବା ତାଙ୍କର ପୁରୁଣା ଦିନକୁ ମନେ ପକାଇ ଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ୨୦୦୧ରେ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟର ଲୋକ ମାନେ ତାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ସେବା କରିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଏଠାରେ ମାତ୍ର ୯ଟି ମେଡିକାଲ୍ କଲେଜ ଥିଲା, ଏବେ ଗୁଜରାଟରେ ୩୦ଟି ମେଡିକାଲ୍ କଲେଜ ରହିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, “ମୁଁ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାରେ ଗୋଟିଏ ଲେଖାଏଁ ମେଡିକାଲ୍ କଲେଜ ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆମେ ନିୟମ ଗୁଡିକରେ ପରିବର୍ତନ କରିଛୁ, ଏବେ ମେଡିକାଲ୍ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଛାତ୍ର ନିଜ ମାତୃଭାଷାରେ ପାଠ ପଢ଼ି ପାରିବେ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଦ୍ୟୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଥମେ ଉଦ୍ୟୋଗ କେବଳ ବଡୋଦରା ଠାରୁ ବାପି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଥିଲା, ଏବେ ଏହା ଗୁଜରାଟରେ ସମସ୍ତ ସ୍ଥାନରେ ଗଢ଼ି ଉଠିଛି । ଗୁଜରାଟରେ ରାଜପଥ ଗୁଡିକର ବିସ୍ତାର ହୋଇଛି ଏବଂ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଏହି ରାଜ୍ୟର ଏକ ବଡ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକିଛି । ଔଷଧ ଉଦ୍ୟୋଗ ମଧ୍ୟ ଗଢ଼ି ଉଠିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ପରିଚୟ ହେଉଛି ଏଠାକାର ଲୋକ ମାନଙ୍କର ସାହାସୀ ଚରିତ୍ର ।
ତାଙ୍କ ଉପରେ କରା ଯାଇଥିବା ଏକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଟିପ୍ପଣୀର ଉତର ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସେ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟତାକୁ ଜାଣିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି କଥାକୁ ବୁଝିଛନ୍ତି ଯେ, ପରିବାରର ମହିଳା ମାନେ କିଭଳି ଅସୁସ୍ଥ ହେବା ସତ୍ୱେ କାମ କରି ଚାଲିଥାନ୍ତି ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା କରିବା ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଟାଳି ଦେଇଥାନ୍ତି, ଯେପରି ତାଙ୍କ ପରିବାରକୁ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ନ ହୁଏ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀରେ ଆପଣଙ୍କର ଏକ ପୁଅ ଅଛି, ଯିଏ କୌଣସି ମାଆ ଯେପରି ଚିକିତ୍ସା ବିନା ନ ଯାଆନ୍ତି ଯେଭଳି ସୁବିଧାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି । ସେଥି ପାଇଁ ପିଏମ୍‌ଜେଏୱାଇ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଛି ।” ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନର ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଶସ୍ତା ଔଷଧ ନିମନ୍ତେ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କର ଭଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନିମନ୍ତେ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରା ଯାଉଛି ।

Prime Minister's Office
PM visits Matushri K.D.P. Multispeciality Hospital in Atkot, Rajkot
“This hospital is an example of the synergy between Government & Private on attempting to improve the lives of the people”
“In the last 8 years, ‘Sewa’ to the poor, ‘Sushasan’ and ‘Gareeb Kalyan’ were accorded the highest priority”
“No wrongdoing has taken place in the last 8 years which could cause embarrassment for the people of the country”
“Government has started campaigns to attain saturation in the schemes”
28 MAY 2022 1:36PM by PIB Delhi
Today, Prime Minister Shri Narendra Modi visited the newly built Matushri K.D.P. Multispeciality Hospital in Atkot, Rajkot. Shree Patel Seva Samaj manages the hospital. It will make available high-end medical equipment and provide world-class healthcare facilities to the region's people. Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel , Union Ministers Shri Parshottam Rupala, Dr Mansukh Mandaviya, Dr. Mahendra Munjapara, Members of Parliament, Gujarat Government Ministers and members of sant samaj were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed his happiness about the inauguration of the hospital. He said this hospital is for improving the health services in Saurashtra. This hospital is an example of the synergy between Government & Private for attempting to improve the lives of the people.
On the successful completion of 8 years of the NDA Government, the Prime Minister thanked the people for giving him the opportunity to serve the nation. He said that it was apt that he is on Gujarat soil on the eve of 8 years of service to the motherland. He bowed to the people of Gujarat for giving him opportunity and ‘sanskars’ to serve the country. He said that this service is in our culture, in our soil’s culture, and in Bapu and Patel's culture. He said that no wrongdoing has happened in the last 8 years which would have caused embarrassment for the people of the country. In these years, service to the poor, ‘Sushasan’ and ‘Gareeb Kalyan’ were accorded the highest priority. He said that the mantra of Sabka Saath Sabka Vikas Sabka Vishwas Sabka Prayas gave a push for the nation’s development.
The Prime Minister said Pujya Bapu and Sardar Patel dreamt for the empowerment of the poor, dalit, deprived, tribals, women etc.. An India where Swachata and Swasth have become a part of the nation’s consciousness. Bapu, said the Prime Minister, wanted an India where the economy is strengthened by Swadeshi solutions. He informed that now more than 3 crore families have got a pucca house, more than 10 Crore families have been freed from open defecation, more than 9 crore sisters have been freed from smoke in the kitchen, and more than 2.5 crore families have got electricity connection, more than 6 crore families have got drinking water connection and more than 50 crore beneficiaries have got health coverage for up to Rs. 5 lakh free of cost. He said these are not mere numbers but proof of our dedication to ensure the dignity of the poor and of the nation’s service.
The Prime Minister said that even during one in 100 years pandemic they have made sure the poor don’t feel any difficulty in their lives. Money was deposited in Jan Dhan bank accounts, free cylinders were given to the poor, and testing and vaccines were given free of cost for everyone.
The Prime Minister said even when war is going on now, we have attempted to ease the life of the people. He said that his government has started campaigns to attain saturation in the schemes. When everyone gets their due, there is no scope of discrimination and corruption, he emphasized. He said this attempt will ease the lives of the poor and middle class.
Speaking in Gujarati, the Prime Minister complimented the Patel community for their great work of public service. Recalling his days as the Chief Minister of Gujarat, the Prime MInister said that in 2001 when the people of Gujarat gave him the opportunity to serve them, there were only 9 medical colleges, now there are 30 medical colleges in Gujarat. “I wish to see a medical college in every district of Gujarat and the country. We have changed the rules and now medical and engineering students can study in their mother tongue”, he said.
Talking about industry, Shri Modi said earlier industry was visible only from Vadodara to Vapi, now industry is flourishing everywhere in Gujarat. Highways have broadened and MSME has emerged as a great strength of Gujarat. Pharmaceutical industry is also booming. Identity of Saurashtra is the courageous character of its people, he said.
Striking a personal note, the Prime Minister said that he understands poverty and how women of the family keep on working despite being unwell and avoid taking treatment so that the family is not inconvenienced. “Today you have a son in Delhi who has ensured that no mother goes without treatment. That is why PMJAY scheme has been launched”, he said. Similarly, there are Jan Aushadhi Kendras for affordable medicine and International Yoga Day is being celebrated for the good health of everyone, The Prime Minister concluded.