ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସୂଚନାର ମୁକ୍ତ ପ୍ରବାହ ଏବଂ ସଠିକ୍‌ ସୂଚନାର ଆବଶ୍ୟକତା ପରସ୍ପରର ପରିପୂରକ : ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
୧୭ତମ ଏସିଆ ମିଡିଆ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର; ଲୋକମାନଙ୍କୁ କୋଭିଡ-୧୯ ବିଷୟରେ ସଚେତନ କରିବାରେ ଭାରତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ କଲେ ପ୍ରଶଂସା
ସଶକ୍ତିକରଣର ଏକ ପ୍ରଭାବୀ ସାଧନ ରୂପରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ନିକଟରେ ଲୋକମାନଙ୍କର ଧାରଣା ଓ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ରୂପ ଦେବାରେ ଅପାର କ୍ଷମତା ରହିଛି : ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
ପିଆଇବି ଫ୍ୟାକ୍ଟ ଚେକ୍‌ ୟୁନିଟ୍‌ ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାର ବାସ୍ତବ ସମୟରେ ମିଥ୍ୟା ଖବର ବିପଦର ମୁକାବିଲା କରିଛନ୍ତି
25 MAY 2022 4:41PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ଭଳି କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଭାରତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମର ଭୂମିକାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଆଜି ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ୧୭ତମ ଏସିଆ ମିଡିଆ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଦେଶର ସବୁ ଲୋକଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବାରେ ଭାରତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ ମହତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଥିଲା । ଗଣମାଧ୍ୟମ ଜରିଆରେ କୋଭିଡ ସଚେତନତା ବାର୍ତ୍ତା ପହଞ୍ଚାଇବା, ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ପ୍ରଚାର କରିବା ଏବଂ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହିତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପରାମର୍ଶ ସହଜରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇ ପାରିଥିଲା । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଦୂରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଆକାଶବାଣୀ ଭଳି ଗଣମାଧ୍ୟମ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସୂଚାରୁ ରୂପେ ସମ୍ପାଦନ କରିଥିଲେ । ତ୍ବରିତ କଭରେଜ, ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ରିପୋର୍ଟ ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଆକଳନ, ସଠିକ ତଥ୍ୟ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ଏମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା।
ଅନ୍ୟପଟେ ମହାମାରୀ ସମ୍ପର୍କରେ ମିଥ୍ୟା ସୂଚନା ସମ୍ପର୍କରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ‘‘ଅପ୍ରମାଣିକ ଦାବି ଓ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରସାରିତ ମିଥ୍ୟା ଖବର ଲୋକମାନଙ୍କ ମନରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଭୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା । ପତ୍ର ସୂଚନା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ (ପିଆଇବି)ର ଫ୍ୟାକ୍ଟ ଚେକ୍‌ ୟୁନିଟ୍‌କୁ ଏଥିପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମିଥ୍ୟା ଖବର ଓ ବିଭ୍ରାନ୍ତିକରଣ ସୂଚନା ପ୍ରସାର ଭଳି ବିପଦର ମୁକାବିଲା କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ୟୁନିଟ୍‌ ବାସ୍ତବ ସମୟରେ ମଜବୁତ ଲଢ଼େଇ ଲଢ଼ିଥିଲା ।
କୋଭିଡ ୧୯ ମୁକାବିଲାରେ ସରକାରଙ୍କ ଉପଲବ୍ଧି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ୧୩୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଟିକାକରଣ କରିବା ବ୍ୟାପକ ଆହ୍ବାନପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଥିଲା । ସରକାର, କୋଭିଡ ଯୋଦ୍ଧା ଓ ନାଗରିକ ସମାଜର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ କାରଣରୁ ଭାରତ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକଙ୍କ ଟିକାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଫଳତା ହାସଲ କରିପାରିଛି ।
ଏହି ବୋଝ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ସେବା ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଥିବା ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ କରୋନା ପ୍ରତିଷେଧକ ଟିକାର ଲାଭ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନ କରାଇବାରେ ଗଣମାଧ୍ୟମର ଭୂମିକା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଥିଲା । ଆମ ଆଗରେ ଅନେକ ବାଧା ରହିଥିଲା । ସବୁଠୁ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ଥିଲା ଟିକାକୁ ନେଇ ଦ୍ବନ୍ଦ୍ବ । ଆକାଶବାଣୀ ଓ ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରି ଟିକା ସମ୍ପର୍କରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଥିଲେ ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏସିଆ ମିଡିଆ ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି ‘‘ଫ୍ୟୁଚର ଫରୱାର୍ଡ, ରିଇମାଜିନିଂ ମିଡିଆ’’ (ଭବିଷ୍ୟତ ମାର୍ଗ, ଗଣମାଧ୍ୟମର ପୁନଃପରିକଳ୍ପନା) । ଗଣମାଧ୍ୟମ ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଗଣମାଧ୍ୟମ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପରିଚାଳିତ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ନବୋନ୍ମେଷ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ।
ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଅଗ୍ରଗତି ସତ୍ତ୍ବେ, ପ୍ରସାରିତ ବିଷୟବସ୍ତୁର ପ୍ରାମାଣିକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ । ଆମେ ସୂଚନାର ମୁକ୍ତ ପ୍ରବାହ ଅଧିକାର ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିପାରିବା, ଆମେ ମଧ୍ୟ ସଠିକ ସୂଚନାର ପ୍ରସାରର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ପାରିବା ।
ନିକଟରେ କାନ୍ସ ଠାରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ସଫ୍ଟ ପାୱାର ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ସ୍ମରଣ କରି ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ସାରା ବିଶ୍ବର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ହୃଦୟ ଜିଣିପାରିଛି ଓ ଭାରତ ପାଇଁ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ବିଶ୍ବରେ ସର୍ବାଧିକ ବର୍ଷକୁ ପ୍ରାୟ ୩ ହଜାର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରୁଛି । ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଭାରତରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଶୁଟିଂକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି କାନ୍ସରେ ଘୋଷିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନକୁ ମଧ୍ୟ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ । ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବା ଲାଗି ସରକାର ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଐତିହ୍ୟ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ବର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ସୂଚନା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଭିଯାନର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ବରୂପ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷା ଓ ଶୈଳୀର ୨୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ପୁରୁଣା ଭବ୍ୟତାକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯିବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂରକ୍ଷଣ ବିଭିନ୍ନ ପିଢ଼ିକୁ ପରସ୍ପର ସହ ଯୋଡ଼ିଥାଏ । ଆମ ପୂର୍ବଜମାନଙ୍କ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ନୂଆ ପିଢ଼ି ଜାଣିବା, ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଆତ୍ମସାତ୍‌ କରିବା ଉଚିତ୍‌ ।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନ କବଳରୁ ଦେଶ ସ୍ବାଧୀନ ହେବାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ସମାରୋହ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ଆମେ ନିଜ ଐତିହାସିକ ନୈତିକତା, ପାରମ୍ପରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଲୋକ ପରମ୍ପରାକୁ ପୁଣିଥରେ ପାଳନ କରୁଛୁ । ସ୍ବାଧୀନତା ପାଇଁ ଆମ ସ୍ବାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନେ ଦେଇଥିବା ବଳିଦାନ ପ୍ରତି ଆମ ଯୁବ ପିଢ଼ି ଆହୁରି ଅଧିକ ସଚେତନ ହେଉଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜ ସମ୍ବୋଧନ ସମାପ୍ତ କରି ବିଶ୍ବରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ନିର୍ବାହ କରିଥିବା ସକାରାତ୍ମକ ଭୂମିକା ପ୍ରତି ନିଜର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ବାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସଶକ୍ତିକରଣର ଏକ ପ୍ରଭାବୀ ସାଧନ ରୂପରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ନିକଟରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ଧାରଣା ଓ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆକାର ଦେବାର ଅପାର କ୍ଷମତା ରହିଛି ।

Ministry of Information & Broadcasting
Free flow of information and need for correct information go hand in hand: Shri Anurag Thakur
Union Minister Shri Anurag Thakur address 17th Asia Media Summit, applauds Indian media for educating people on COVID-19
Media has immense ability to shape the right public perceptions and perspectives as an effective tool of empowerment: Shri Anurag Thakur
Government fought fake news menace in real time with PIB Fact Check Unit
25 MAY 2022 4:41PM by PIB Delhi
Union Minister Shri Anurag Thakur today applauded the role played by Indian media during the trying times of COVID19 pandemic. Delivering his speech at the 17th Asia Media Summit via video conferencing the Minister said that Indian media ensured that the Covid awareness messages, important government guidelines and free consultations with doctors reach everyone in the country. That Doordarshan and All India Radio significantly delivered on their mandate of public service was proved by their role in setting the trend through prompt coverage, ground reports and organizing programmes on public health, he said.
Speaking on the other pandemic, of misinformation, the Minister said “unverified claims and fake content circulating in media had created an atmosphere of extreme fear amongst the people.” Crediting Press Information Bureau’s Fact Check Unit he added that strongly fought against this menace of fake news and misinformation by burstingit on real time basis.
Further highlighting the Governments achievements in the fight against COVID19, Shri Anurag Thakur said that while vaccinating a 1.3 billion population was hugely challenging, India has vaccinated a majority of its population due to combined efforts of the Government, Covid warriors and civil society.
Crediting media for sharing this burden and delivering, the Minister said “In this endeavor, the Indian media played a very important role in educating the people about the benefit of being vaccinated against coronavirus. We faced many road blocks. One of the foremost challenges was vaccine hesitancy. That was broken by media through right messages and education. Our Prime Minister Modi address the citizens through All India Radio programmes or through TV channels to reach out and clear this to give clear message about the vaccine. “
The theme of Asia Media Summit this year is “Future Forward, Reimagining Media”, and emphasizing the changing delivery mechanisms of media Shri Thakur remarked that Media today, is highly technological driven and is witnessing a rapid pace of innovation. Growth of internet through affordable mobile devices has re-ignited the media industry. He added that 5G technology will further enhance the user experience, with increase in the speed of delivery and improvement in the quality of the media content.
However, Shri Thakur also said that authenticity of content would always remain at the core, whatever be the technological progress. We can talk about the right to free flow of information, we also need to talk about the need for dissemination of correct information, he added.
Recalling the recent unprecedented display of Indian soft power via cinema at Cannes, Shri Thakur said Indian cinema ruled the hearts of millions across the world and had created an identity for India. This was evident in the way India’s films got tremendous applause from film lovers in the festival. Churning out 3000 releases, India produces highest number of films every year. He further reiterated the incentives announced at Cannes, for promotion of film shooting in India.
It is the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi to prioritize preservation and promotion of India’s rich cultural heritage. To fulfill that vision the Government has announced the World’s largest film restoration project under National Film Heritage Mission. As part of this drive, more than 2200 movies across languages and genres will be restored to their former glory, Shri Thakur informed the audience adding that preservation connects the generations. The new generations should know, acknowledge and imbibe the values that our forefathers cherished.
Shri Thakur informed the audience about the celebration of 75 years of country’s Independence from British rule and said that Under the leadership of Prime Minister Modi, we are re-living our historic morals, traditional values cultural ethos. Our young generation is becoming more aware of the sacrifices that our freedom fighters made for Independence.
The Minister concluded by expressing his strong belief of the positive role media plays in the world and said media has immense ability to shape the right public perceptions and perspectives as an effective tool of empowerment.