ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୧୧ବର୍ଷରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜାନୁଆରୀ- ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୨ ତ୍ରୈମାସରେ ଘରୋଇ ପେଟେଣ୍ଟ ପାଇଁ ଦାଖଲ କରାଯାଇଥିବା ସଂଖ୍ୟା ଭାରତରେ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପେଟେଣ୍ଟ ଫାଇଲିଂ ସଂଖ୍ୟାଠାରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି
ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋୟଲ ଭାରତରେ ଆଇପିଆର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଡିପିଆଇଆଇଟି ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସକୁ କଲେ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଶଂସା
ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବ୍ୟାପାର ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନ ବିଭାଗ (ଡିପିଆଇଆଇଟି ) ତଥା ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି (ଆଇପି) କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ଭାରତକୁ ବୈଶ୍ୱିକ ନବସୃଜନ ସୂଚକାଂକରେ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ୨୫ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚାଇବ: ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ
ଗତ ସାତ ବର୍ଷରେ ପେଟେଣ୍ଟ ଦାଖଲ କରାଯାଇଥିବା ସଂଖ୍ୟାରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ।
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୪-୧୫ ତୁଳନାରେ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୧-୨୨ରେ ପେଟେଣ୍ଟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ସଂଖ୍ୟାରେ ହାରାହାରି ପାଞ୍ଚଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି
12 APR 2022 10:11AM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଆଇପି ନବୋନ୍ମେଷ ପରିସଂସ୍ଥାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଉ ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ଧି ହାସଲ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୧୧ ବର୍ଷରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜାନୁଆରୀ- ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୨ ଅବଧିରେ ଘରୋଇ ପେଟେଣ୍ଟ ଦାଖଲ କରାଯାଉଥିବା ଆବେଦନ ସଂଖ୍ୟା ଭାରତରେ କରାଯାଉଥିବା ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପେଟେଣ୍ଟ ଫାଇଲିଂ ସଂଖ୍ୟାଠାରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍, ଦାଖଲ କରାଯାଇଥିବା ମୋଟ ୧୯୭୯୬ଟି ପେଟେଣ୍ଟ ଆବେଦନ ମଧ୍ୟରୁ ଭାରତୀୟ ଆବେଦକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୧୦୭୦୬ ପେଟେଣ୍ଟ ଆବେଦନ ଦାଖଲ କରାଯାଇଛି ଯଦ୍ୟପି ଅଣ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୯୦୯୦ଟି ଆବେଦନ ଦାଖଲ କରାଯାଇଛି । ଏହାକୁ ନିମ୍ନାନୁସାରେ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରାଯାଇଛି ।
ଅଣ ଭାରତୀୟ ଆବେଦକମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଭାରତୀୟ ଆବେଦକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦାଖଲ ତ୍ରୈମାସିକ ଆବେଦନ ସଂଖ୍ୟା
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ, ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର, ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ତଥା ବୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋୟଲ ଭାରତରେ ଆଇପିଆର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ଅନୁପାଳନ ବୋଝକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଡିପିଆଇଆଇଟି ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିବା ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସକୁ ଭୂୟସୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ଡିପିଆଇଆଇଟି ତଥା ଆଇପି କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ଫଳରେ ସମାଜର ସବୁ ବର୍ଗ ମଧ୍ୟରେ ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଜନିତ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହି ପ୍ରୟାସ କାରଣରୁ ଯେଉଁଠି ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆଇପିଆର ଦାଖଲ ସଂଖ୍ୟାରେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ଅପର ପକ୍ଷରେ ଆଇପି କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ପେଟେଣ୍ଟ ଆବେଦନର ବିଚାରାଧୀନ ଅବଧିରେ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ଘଟିଥିବା ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି । ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଭାରତର ବୈଶ୍ୱିକ ନବସୃଜନ ସୂଚକାଂକରେ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ୨୫ଟି ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶସାମିଲ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ଆଉ ଗୋଟିଏ ପାଦ ନିକଟତର ହେବା ଦିଗରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ଗତ କିଛି ବର୍ଷରେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା କିଛି ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ଆଇପି ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଜଭୁତ ହୋଇପାରିଛି ଯେଉଁଥିରେ ଅନଲାଇନ୍ ଫାଇଲିଂ କରିବା ଉପରେ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ, ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ସ, ଛୋଟଛୋଟ ସଂସ୍ଥାମାନ ତଥା ଶୈକ୍ଷିକ ସଂସ୍ଥାନମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ଶୁଳ୍କ ରିହାତି ଓ ଅନ୍ୟ ବର୍ଗଙ୍କ ସହିତ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ସ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ ନିମନ୍ତେ ତ୍ୱରିତ ପରୀକ୍ଷାର ପ୍ରାବଧାନ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ।
ଜାତୀୟ ଆଇପିଆର ନୀତି ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ତଥା ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁ ଭାରତରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଉପଲବ୍ଧି ହାସଲ କରାଯିବା ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିଛି:
- ପେଟେଣ୍ଟ ଦାଖଲ ସଂଖ୍ୟା ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୪-୧୫ରେ ୪୨୭୬୩ ହୋଇଥିବାବେଳେ ତାହା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୬୬୪୪୦ ଛୁଇଁଛି ଯାହାକି ସାତବର୍ଷ ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ବୋଲି କୁହାଯାଇପାରେ ।
- ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୪-୧୫ (୫୯୭୮) ତୁଳନାରେ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୧-୨୨ (୩୦,୦୭୪)ରେ ପେଟେଣ୍ଟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ସଂଖ୍ୟାରେ ହାରାହାରି ପାଞ୍ଚଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିଛି ।
- ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାଦ୍ୟୋଗିକ କ୍ଷେତ୍ର ନିମନ୍ତେ ପେଟେଣ୍ଟର ଯାଞ୍ଚର ସମୟସୀମାକୁ କମ୍ କରାଯାଇଛି ଯାହାକି ୨୦୧୬ରେ ୭୨ ମାସର ସମୟ ଲାଗୁଥିଲା ଓ ତାହା ଏବେ ୫ରୁ ୨୩ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରୁଛି ।
- ବୈଶ୍ୱିକ ନବସୃଜନ ସୂଚକାଂକରେ ଭାରତର ରାଙ୍କିଙ୍ଗ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୫-୧୬ରେ ୮୧ତମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଥିବାବେଳେ ୨୦୨୧ରେ ଏହା ୪୬ତମ ସ୍ଥାନକୁ ଖସିଆସିଛି (ଅର୍ଥାତ ୩୫ଟି ପାହାଚ ଉପରେ) ।

Ministry of Commerce & Industry
For the first time in 11 years, the number of domestic patent filing surpasses the number of international patent filing in India during Jan-Mar 2022
Shri Piyush Goyal appreciates consistent efforts made by DPIIT to strengthen the IPR regime in India
The coordinated efforts by Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) and Intellectual Property (IP) office will take India in the top 25 position in the Global Innovation Index- Shri Goyal
Filing of patents increases by more than 50% in the last 7 years
Nearly five-fold increase in grant of patents 2021-22 as compared to 2014-15
12 APR 2022 10:11AM by PIB Delhi
India achieved yet another milestone in context of IP innovation ecosystem, wherein for the first time in the last 11 years, the number of domestic patent filing has surpassed the number of international patent filing at Indian patent office in the Quarter Jan-Mar 2022 i.e. of the total 19796 patent applications filed, 10706 were filed by Indian applicants against 9090 by non-Indian applicants. This is represented as under:
Graph: Quarter-wise patent applications filed by Indian applicant vis-à-vis non-Indian applicant.
The Union Minister of Commerce and Industry, Consumer Affairs, Public Distribution and Textiles, Shri Piyush Goyal appreciated the consistent efforts made by DPIIT on strengthening the IPR regime in India by fostering innovation, and reducing compliance burden. The coordinated effort by DPIIT and IP office has led to increased IP awareness among all strata of society. These efforts have on one hand led to increase in the number of IPR filings, on the other hand has reduced the pendency of patent application at IP offices. He also mentioned that this will take India a step closer to the India’s ambitious target of being in the top 25 nations of Global Innovation Index.
Some of the key initiatives taken by the Government over the years that has bolstered India's IP regime includes fee concessions like 10% rebate on online filing, 80% fee concession for Start-ups, Small Entities and educational institutions, and provisions on expedited examination for Startups and MSMEs along with other categories
The cornerstone laid down by National IPR policy and the efforts made by the Government has transpired into the following achievements for India:
• Filing of patents have increased from 42763 in 2014-15 to 66440 in 2021-22, more that 50% increase in a span of 7 years
• Nearly five times increase in grant of patents in 2021-22 (30,074) as compared to 2014-15 (5978)
• Reduction in Time of patent examination from 72 months in Dec 2016 to 5-23 months at present, for different technological areas
• India’s ranking in Global Innovation Index has increased to 46th in 2021 (+35 ranks) as compared to from 81st in 2015-16
Graph: filing and grant of patent applications over the years