কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
চহি ১১ অসিদা অহানবা ওইনা জেনুৱারী-মার্চ ২০২২গী মনুংদা ভারত্তা দোমেস্তিক্কী পেতেন্ত ফাইলিং তৌরকপগী মশিংনা ইন্তর্নেস্নেলগী পেতেন্ত ফাইলিং তৌরকপগী মশিংদগী হেনখ্রে
শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা ভারত্তা আই.পি.আর. রেজিম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা দি.পি.আই.আই.তি.না লেপ্পা লৈতনা পাইখৎখিবা খোঙথাংশিং অদুবু থাগৎখ্রে
দিপার্তমেন্ত ফোর প্রমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তর্নেল ত্রেদ (দি.পি.আই.আই.তি) অমসুং ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তী (আই.পি.) ওফিসকী অপুনবা খোঙথাংশিং অসিনা ভারতপু গ্লোবেল ইন্নোবেসন ইন্দেক্সকী মকোক থংবা পোজিসন ২৫গী মনুংদা চলহনবা ঙম্লগনি – শ্রী গোয়ল
হৌখিবা চহি তরেৎ অসিদা পাতেন্তশিং ফাইল তৌবদা ৫০% হেন্না হেনগৎলকখি
২০১৪-১৫গা চাংদম্নবা মতমদা ২০২১-২২দা গ্রান্ত তৌখিবা পেতেন্তশিং অসি শরুক মঙাগী ময়াদা হেনগৎলকখি
12 APR 2022 10:11AM by PIB Imphal
ভারতনা আই.পি. ইন্নোবেসন ইকোসিস্তেমগী হীরমদা অতোপ্পা মাইলস্তন অমগা ফংবা ঙমখ্রে, অমরোমদা হৌখিবা চহি ১১ অসিদা অহানবা ওইনা জেনুৱারী-মার্চ ২০২২গী ক্বাতরদা ইন্দিয়ন পেতেন্ত ওফিসতা দোমেস্তিক্কী পেতেন্ত ফাইলিং তৌরকপগী মশিংদগী ইন্তর্নেস্নেল পেতেন্ত ফাইলিং তৌরকপগী মশিংনা হেনখ্রে হায়বদি ফাইল তৌরকখিবা অপুনবা পেতেন্ত এপ্লিকেসন ১৯৭৯৬কী মনুংদা ১০৭০৬তি ইন্দিয়ন এপ্লিকেন্তশিংনা ফাইল তৌরকপা ওইখি অমদি ৯০৯০না নন-ইন্দিয়ন এপ্লিকেন্তশিং ওইখি। মসি মখাদা পীরিবা অসিদা তাক্লি:
গ্রাফ: ইন্দিয়ন এপ্লিকেন্ত অমদি নন-ইন্দিয়ন এপ্লিকেন্তনা ফাইল তৌরকখিবা ক্বাতর-ক্বাতরগী ওইবা পেতেন্ত এপ্লিকেসনশিং
কম্মর্স এন্দ ইন্দস্ত্রী, কঞ্জুমর এফিয়র্স, পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন অমসুং তেক্সতাইল্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা ইন্নোবেসন য়োকখৎতুনা, অমসুং কমপ্লাইএন্সগী পোৎলুম হন্থহন্দুনা ভারত্তা আই.পি.আর. রেজিম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা দি.পি.আই.আই.তি.না লৌখৎখিবা লেপ্পা নাইদবা খোঙথাংশিং অসিবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। দি.পি.আই.আই.তি অমসুং আই.পি. ওফিসকী অপুনবা খোঙথাং অসিনা খুন্নাইগী শরুক পুম্নমক্তা আই.পি. এৱের্নেস পীবদা হেনগৎহনবা ঙমখি। খোঙথাংশিং অসিনা নাকল অমরোমদা আই.পি.আর. ফাইলিং তৌরকপগী মশিং হেনগৎহনখি, নাকল অমদনা আই.পি. ওফিসশিংদা পেতেন্ত এপ্লিকেসন পন্দুনা লৈবা হন্থহনখি। মহাক্না মসিনা ভারতপু গ্লোবেল ইন্নোবেসন ইন্দেক্সকী মকোক থংবা লৈবাক ২৫গী মনুংদা য়াওনবা ভারতকী অচৌবা পান্দম অদুদা খোঙথাং অমা নকশিলহল্লগনি হায়নসু ফোঙদোকখি।
হৌখিবা চহি খরা অসিদা ভারতী আই.পি. রেজিম চাউখৎহন্নবা সরকারনা লৌখৎখিবা মরু ওইবা থৌশিল খরগী মনুংদা ওনলাইন ফাইলিংদা ১০%গী ফী কনসেসনশিং পীবা, স্তার্ত-অপশিং, অপীকপা এন্তিতীশিং অমসুং এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংগীদমক ৮০%গী ফী কনসেসন অমসুং অতোপ্পা কেতগোরীশিংগা লোয়ননা স্তার্তঅপশিং অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংগী একজামিনেসন খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা প্রোবিজনশিং য়াওখি। নেস্নেল আই.পি.আর. পোলিসীনা থোনখিবা য়ুম্ফম অমসুং সরকারনা পাইখৎখিবা খোঙথাংশিং অসিনা ভারতকীদমক মখাদা পীরিবা মাইপাকপশিং অসি ফংবা ঙমহনখি:
• ২০১৪-১৫দা ফাইল তৌরকখিবা পেতেন্তশিং অসি ৪২৭৬৩ ওইরম্বগদগী ২০২১-২২দা চহি ৭কী মতম অসিদা ৬৬৪৪০ ওইদুনা ৫০% হেনগৎলকখি।
• ২০১৪-১৫গা (৫৯৭৮) চাংদম্নবা মতমদা ২০২১-২২দা (৩০,০৭৪) পেতেন্তশিং পীখিবা অসিদা শরুক মঙাগী ময়াদা হেনগৎলকখি।
• ২০১৬গী দিসেম্বরদা থা ৭২ ওইরম্বদগী পেতেন্ত একজামিনেসনগী মতম অসি তোঙান-তোঙানবা তেক্নোলোজিকেলগী লমশিংগীদমক হৌজিক থা ৫-২৩দা হন্থখ্রে।
• ভারতকী গ্লোবেল ইন্নোবেসন ইন্দেক্সতা লৈরিবা রেঙ্কিং অসি ২০১৫-১৬দা ৮১শুবদা লৈরম্বদগী ২০২১দা ৪৬শুবদা (রেঙ্ক +৩৫) হাইগৎলকখি।
গ্রাফ: চহি খরা অসিদা পেতেন্ত এপ্লাইকেসন ফাইল তৌরকপা অমসুং পীথখিবা

Ministry of Commerce & Industry
For the first time in 11 years, the number of domestic patent filing surpasses the number of international patent filing in India during Jan-Mar 2022
Shri Piyush Goyal appreciates consistent efforts made by DPIIT to strengthen the IPR regime in India
The coordinated efforts by Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) and Intellectual Property (IP) office will take India in the top 25 position in the Global Innovation Index- Shri Goyal
Filing of patents increases by more than 50% in the last 7 years
Nearly five-fold increase in grant of patents 2021-22 as compared to 2014-15
12 APR 2022 10:11AM by PIB Delhi
India achieved yet another milestone in context of IP innovation ecosystem, wherein for the first time in the last 11 years, the number of domestic patent filing has surpassed the number of international patent filing at Indian patent office in the Quarter Jan-Mar 2022 i.e. of the total 19796 patent applications filed, 10706 were filed by Indian applicants against 9090 by non-Indian applicants. This is represented as under:
Graph: Quarter-wise patent applications filed by Indian applicant vis-à-vis non-Indian applicant.
The Union Minister of Commerce and Industry, Consumer Affairs, Public Distribution and Textiles, Shri Piyush Goyal appreciated the consistent efforts made by DPIIT on strengthening the IPR regime in India by fostering innovation, and reducing compliance burden. The coordinated effort by DPIIT and IP office has led to increased IP awareness among all strata of society. These efforts have on one hand led to increase in the number of IPR filings, on the other hand has reduced the pendency of patent application at IP offices. He also mentioned that this will take India a step closer to the India’s ambitious target of being in the top 25 nations of Global Innovation Index.
Some of the key initiatives taken by the Government over the years that has bolstered India's IP regime includes fee concessions like 10% rebate on online filing, 80% fee concession for Start-ups, Small Entities and educational institutions, and provisions on expedited examination for Startups and MSMEs along with other categories
The cornerstone laid down by National IPR policy and the efforts made by the Government has transpired into the following achievements for India:
• Filing of patents have increased from 42763 in 2014-15 to 66440 in 2021-22, more that 50% increase in a span of 7 years
• Nearly five times increase in grant of patents in 2021-22 (30,074) as compared to 2014-15 (5978)
• Reduction in Time of patent examination from 72 months in Dec 2016 to 5-23 months at present, for different technological areas
• India’s ranking in Global Innovation Index has increased to 46th in 2021 (+35 ranks) as compared to from 81st in 2015-16
Graph: filing and grant of patent applications over the years