প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আহমদাবাদ, গুজৰাটৰ এছজিভিপি গুৰুকুলত ভাৱ বন্দনা পৰৱ উপলক্ষে দিয়া বাৰ্তাৰ পাঠ
20 MAR 2022 10:30PM by PIB Guwahati
জয় স্বামীনাৰায়ণ!
পূজ্য সন্তগণ!
সকলো সৎসংগ ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আজি ভাৱবন্দনাৰ পৱিত্ৰ পৰ্ব মই দেখি আছো। গুৰুদেৱ শাস্ত্ৰীজী আৰু তেওঁৰ এক সাধনা আছিল, তপস্যা আছিল, সমাজৰ বাবে সমৰ্পণ আছিল, যাৰ সুন্দৰতাৰে ৰচনা কৰি শ্ৰী ধৰ্মজীৱন গাথা স্বৰূপে এখন প্ৰেৰণাদায়ক গ্ৰন্থ পূজ্য মাধৱপ্ৰিয় দাসজী মহাৰাজে দিলে।
মোৰ বাবে এটা আনন্দৰ বিষয় হ'ল হেঁতেন যদি আপোনালোক সকলোৰে মাজত থাকি এই কাৰ্যক্ৰমৰ আনন্দ ল'ব পাৰিলো হেঁতেন, কিন্তু সময় মৰ্যাদাৰ ফলত এই মোহো হেৰুৱাবলগা হৈছে। এনেয়েও পূজনীয় শাস্ত্ৰীজীয়ে কৰ্তব্য কৰিবলৈ শিকাইছে, সেয়ে ময়ো এয়া কৰিব লাগিব।
কিন্তু এই কাৰ্যৰ বাবে যিসকলে পৰিশ্ৰম কৰিলে, বিশেষকৈ পূজনীয় মাধৱপ্ৰিয় দাসজীয়ে ইয়াৰ বাবে পৰিশ্ৰম কৰিলে, ইয়াৰ বাবে মই তেওঁলোকক অভিনন্দন জনাইছো আৰু সকলো সৎসংগীৰ ফালৰ পৰা কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো।
সধাৰণতে আমাৰ দেশত বহু কিবা সুন্দৰ হয়, কিন্তু সেয়া শব্দবদ্ধ নহয়। স্মৃতিত থাকে, প্ৰজন্মৰ মাজত সকলোকে কৈ থাকে। কিন্তু সেয়া সকলো শব্দবদ্ধ হওক আৰু সেয়া সাহিত্যৰ ৰূপত আমাৰ সন্মুখত থাকক, যেতিয়া নৱজীৱনে এক প্ৰকাৰে জন্ম লয়, সেয়ে ধাৰণা হয় যেন আমাৰ মাজতে, শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজ আছে, আমি যেতিয়া পঢ়িম তেতিয়া লাগিব যেন চোৱা এয়া শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজে আমাক কৈছিল, ব'লা এতিয়া আমি এনেকুৱা কৰিম। নহয় নহয় এয়া কৰিব নোৱাৰি, কিয়নো শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজে মানা কৰিছে। কিয়নো ইয়াত এনেকুৱা সৰু সৰু অনেক কথা আছে। বিশেষকৈ সৎসংগৰ কথা। আৰু এক নিৰ্লোভ জীৱন, যি সমাজৰ বাবে নিৰন্তৰ চিন্তা কৰিবলৈ লয়, চিন্তন কৰিবলৈ লয় আৰু সমাজক প্ৰেৰণা দিয়ে আৰু য'ত তপস্যাৰ এক প্ৰাণশক্তিৰ অনুভৱ থাকে। য'ত জ্ঞানৰ এক অবিৰত প্ৰবাহৰ অনুভৱ আমি কৰিব পাৰো। তাৰ আনন্দ ল'ব পাৰো। এক প্ৰকাৰে এই জীৱন সাধনা এক শব্দ সাধনা আমাৰ সন্মুখত সাহিত্যৰ ৰূপত এক অমূল্য পুষ্পৰ ৰূপত আমাৰ হাতত দিয়া হৈছে। আমাৰ কাম হৈছে এইটো যে শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজৰ জীৱনক আমাৰ সকলো প্ৰজন্ম, সমগ্ৰ পৰিয়ালে তেওঁক জানক, বুজক, আমি সকলোৱে জানো যে শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজৰ উপদেশত দুটা কথা বাৰে বাৰে দেখিবলৈ পোৱা যায়। যাক আমি জীৱন মন্ত্ৰ বুলিব পাৰো। এটা কথা তেওঁ সদায় কৈছিল যে যিয়েই আমি কৰো, সেয়া সৰ্বজন হিতায় হোৱা উচিত।
আৰু আনটো কথা তেওঁ এইবুলি কৈছিল যে সদ্বিদ্যা প্ৰৱৰ্তনায়। ই সৰ্বজন হিতৰ কথা কয়, ইয়াৰ পৰাই তো মই কওঁ যে সবকা সাথ সবকা বিকাশ সবকা বিশ্বাস। শাস্ত্ৰীজীয়ে যি কৈছিল সেয়াই এই শব্দ। য'ত সৰ্বজন হিতায়, সৰ্বজন সুখায়'ৰ কল্পনা চৰিতাৰ্থ হয়। আৰু এয়াও বাস্তৱ যে আমাৰ ৰাষ্ট্ৰত কেইবা শতিকাজুৰি জ্ঞান, উপাসনা, বিদ্যা মহামূল মন্ত্ৰ হৈ আছে, আমাৰ সকলো ঋষিয়ে যি কোনো নহয় কোনো গুৰুকুল পৰম্পৰাৰে জড়িত আছিল, প্ৰতিজন ঋষিৰ গুৰু পৰম্পৰা এক প্ৰকাৰৰ পৰম্পৰাগত বিশ্ববিদ্যালয় আছিল।
য'ত সমাজৰ সকলো শ্ৰেণীৰ লোকে সৰ্বজন হিতায়, য'ত ৰজাৰ সন্তানো তাত থাকে, সাধাৰণ মানুহৰ পৰিজনো তাত থাকে আৰু সকলোৱে লগ লাগি সদ্বিদ্যা আহৰণ কৰিছিল। আমাৰ ইয়াত স্বামীনাৰায়ণ পৰম্পৰাত যি গুৰুকুল পৰম্পৰা আছে, এই গুৰুকুল পৰম্পৰাই আমাৰ ভব্য ভূতকাল আৰু উজ্জ্বল ভৱিষ্যতক সংযুক্ত কৰিব পৰা কৰিছিল। সমাজৰ সাধাৰণ লোকক ধাৰ্মিক প্ৰেৰণা, সাংস্কৃতিক প্ৰেৰণা, যি তেওঁলোকে গুৰুকুলত লাভ কৰিছিল। গুৰুকুলে এনেকুৱা ৰত্ন দিছে, সেয়া আজি পৃথিৱীত বিয়পি আছে। শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজৰ এই দৃষ্টি, দিব্য দৃষ্টি যাৰ ফলত পৃথিৱীৰ যিকোনো দেশলৈ যাওক আৰু ভাৰতীয় সমুদায়ৰ সৈতে লগ হ'লে এজন দুজন তো এনেকুৱা মানুহ পাব যি এইবুলি ক'ব যে মই তো দুখীয়া পৰিয়ালৰ পৰা আহিছিলো। আৰু গুৰুকুলত ডাঙৰ হৈছিলো, গুৰুকুলে যি পঢ়ালে আৰু য'ত আছো তাত কাম কৰি আছো।
কোৱাৰ অৰ্থ এইটোৱেই যে ইয়াত উপদেশ নাই, আদেশ নাই, শাস্ত্ৰীজীৰ জীৱনত এক অবিৰত সাধনা, তপস্যা আছে। তাৰেই পৰিণাম স্বৰূপে ইমান সময়ৰ পাছতো শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজ আমাৰ মাজত উপস্থিত। শৰীৰেৰে উপস্থিত আছে, আত্মিক স্বৰূপেৰে উপস্থিত আছে, আৰু যেতিয়াই এই শব্দসমূহ আৰু সাহিত্যৰ মাজত আখৰেৰে থাকিব তেতিয়া আমাক শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজৰ বচন আমাৰ মনত পৰিব।
কৰ্তব্যৰ প্ৰেৰণা দিব, মোৰ তো আপোনালোকৰ সৈতে বহুত ওচৰ সম্পৰ্ক। এছজিভিপিলৈ অহা-যোৱা হয়, এমএলএ আমাৰ যি পুৰণা আছিল তেতিয়া ইয়ালৈ তেওঁৰ অনুশীলন বৰ্গলৈও আহিছো, কিয়নো মই জানিছিলো যে এইখন এনেকুৱা পৱিত্ৰ ঠাই য'ত ভাইব্ৰেচনৰ অনুভৱ হয়। মই তো আধুনিকতাও পছন্দ কৰো, মই দেখিছো যে আমাৰ গুৰুকুললৈ বহুত আধুনিকতা আহিছে। মোৰ আনন্দ হয়, যেতিয়া এছজি ৰোডেৰে গৈ থাকো, লাইট জ্বলি থাকে, শিশুহঁতে ক্ৰিকেট, ভলীবল খেলে, সৎসংগ চলায়, মিটিং আৰু প্ৰবৃতিসমূহ চলে, আৰু এয়া সকলো মূল শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজে প্ৰেৰণা দিছে, পৰম্পৰা দিছে, তাত প্ৰতিটো প্ৰজন্মই সময়ানুকূল পৰিৱৰ্তন কৰিছে, জড়তা নাই ৰখা, পৰিৱৰ্তনক প্ৰয়োগ কৰিছে, নহয় নহয় এয়া কৰিব নোৱাৰি, এনেকুৱা নহয়, স্বামীনাৰায়ণৰ বিশেষত্বই এয়া প্ৰতিটো কথাৰ প্ৰেক্টিকেল পথ উলিয়ায় ।
আমি পথ উলিয়ালো, আৰু তাত সুন্দৰ কাম হ'ল, সকলোৱে জানে যে ইমান সুন্দৰ কাম হওক, ইমান ডাঙৰ সৎসংগী পৰিয়াল হওক, আৰু যেতিয়া মই আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিছিলো। সেয়ে আপোনালোকে জানে যে আহিছো যেতিয়া মই খালী হাতেৰে নাজাওঁ। আজিও এনেয়ে অহা নাই, মই কিবা তো খুজিম, মাধৱপ্ৰিয়দাসজী, বালস্বামীয়ে নিশ্চয় সমৰ্থন কৰিব, এতিয়া মই যদি কওঁ যে এনেয়ে আহিছো, তেন্তে জোৰেৰে ক'লো হেঁতেন, কিন্তু দূৰৰ পৰা লাহেকৈ ক'ম যে আমাৰ গুৰুকুলৰ পৰা যিমান মানুহ ওলাইছে, তেওঁলোকৰ সকলো পৰিয়াল, এতিয়াৰ বিদ্যাৰ্থীলৈকে সেই সকলোকে সামূহিক শক্তিৰে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ, স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ আমাৰ সন্তসকলেও স্বাধীনতাৰ সংগ্ৰামত পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিবলৈ যোগদান দিছিল। স্বয়ং ভগৱান স্বামীনাৰায়ণৰ উপদেশত সমাজ সেৱা আছিল, এয়া সকলো স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ প্ৰেৰণা আছিল। স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পিছত আপোনালোকৰ সংস্থাৰ দ্বাৰা গুৰুকুল, সৎসংগী, তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ দ্বাৰা এতিয়ালৈকে পঢ়া সকলো বিদ্যাৰ্থীক কিছুমান কথাৰ আহ্বান জনাইছো, আজি পৃথিৱীৰ স্থিতি লক্ষ্য কৰিলে এনেকুৱা নালাগে যে প্ৰত্যেকৰ বাবে নতুন নতুন সংকট, কৰোণাৰ কাৰণ, ইউক্ৰেইন-ৰাছিয়াৰ যি চলি আছে তাত আমাৰ এয়া অনুভৱ হৈছে যে আজিৰ পৃথিৱীত কেতিয়া বা কি হয়। তাৰ আমাৰ ওপৰত কি প্ৰভাব হ'ব, তাৰ অনুমান কৰা টান, আৰু পৃথিৱী আজি সৰু হৈ গৈছে যে প্ৰভাব নপৰাকৈ কোনো থাকিব নোৱাৰে।
তাৰ এটা উপায় হৈছে আত্মনিৰ্ভৰতা, আমি আমাৰ ভৰিৰ ওপৰত, আমাৰ আৱশ্যকতাৰ বাবে আমাৰ শক্তিৰ ওপৰত থিয় হৈ থাকিব লাগিব, তেতিয়াহে দেশ থিয় হৈ থাকিব। আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানক শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ আগুৱাই নিব পাৰো। এটা কথা বাৰে বাৰে কওঁ যে ভোকেল ফৰ লোকেল, মোৰ এটা কাম কৰক, আমাৰ সকলো গুৰুকুলক, বিদ্যাৰ্থী, পৰিজনক ক'ব যে তেওঁলোকে কাগজ পেঞ্চিল লৈ বহক আৰু টেবুল, পুৱা ৬ৰ পৰা পিছদিনা ৬ বজালৈকে কিমান এনেকুৱা বিদেশী বস্তু আছে যি আমাৰ ঘৰত আছে, আমাৰ দেশত আছে, আৰু যি ভাৰতত পায় আৰু আমি গম নাপাওঁ যে যি ফণী বা যি চাকি আছে, সেয়া বিদেশী।
আমি এই কথা গম নাপাওঁ যে যি ফটকা জ্বলাই আছো, সেয়াও বিদেশী। গমেই নাপাওঁ, এবাৰ লিষ্ট বনালে আচৰিত হৈ যাম। মই কি ইমানো আশা কৰিব নোৱাৰো নেকি যে আমাৰ গুৰুকুলৰ সৈতে জড়িত যিকোনো সৎসংগীৰ ঘৰত এনেকুৱা সামগ্ৰী থাকক য'ত ভাৰতৰ মাটিৰ সুগন্ধ থাকিব। এনেকুৱা সামগ্ৰী য'ত ভাৰতৰ কোনো লোকৰ ঘাম থাকিব, যি হিন্দুস্তানৰ ভূমিত নিৰ্মাণ হৈছে, এনেকুৱা সামগ্ৰী আমি কিয় ব্যৱহাৰ নকৰো? ভোকেল ফৰ লোকেলৰ অৰ্থ এইটো নহয় যে দীপাৱলিত চাকি ইয়াৰ পৰা ল'ম, আমাৰ প্ৰয়োজনৰ সকলো সামগ্ৰী আমাৰ ইয়াৰ পৰা ল'ম, তেতিয়া কিমান মানুহে সংস্থাপন পাব, আত্মনিৰ্ভৰ হোৱাৰ গতি কিমান ক্ষিপ্ৰ হ'ব?
দেশ কিমান শক্তিশালী হ'ব, এই কামৰ বাবে আপোনাৰ সহায়ৰ প্ৰয়োজন আছে, আনটো হৈছে ছিংগল ইউজ প্লাষ্টিক। স্বচ্ছতা অভিযান, আমাৰ গুৰুকুলত কেৱল আমাৰ কেম্পাছ স্বচ্ছ ৰাখিম, মন্দিৰ স্বচ্ছ ৰাখিম এনেকুৱা নহয়, আমি সপ্তাহত এবাৰ বা মাহত এবাৰ সমূহীয়াকৈ ওলাব লাগে আৰু নিশ্চিত কৰিব লাগে যে কোনো এলেকাৰ কোনো গাঁৱলৈ গৈ দুঘণ্টা চাফাই কৰি আহিম। আপোনালোকৰ ওচৰত কোনো বস্তুৰ অভাৱ নাই, বাহন আছে সকলো আছে, কেতিয়াবা ষ্টেচু অফ ইউনিটীলৈ যোৱাৰ সিদ্ধান্ত লওক, আৰু কিয় তালৈ যাব? ফুৰিবলৈ নহয়, তালৈ গৈ চাফাই কৰিবৰ বাবে। ব'লক সিদ্ধান্ত লওঁ যে এইবাৰ অম্বাজীলৈ যাম। অম্বাজীলৈ গৈ চাফাই কৰো। আমাৰ চহৰৰ ভিতৰত বহুত ষ্টেচু আছে। বাবা আম্বেদকাৰ, লাল বাহাদুৰ শাস্ত্ৰী, ভগত সিঙৰ ষ্টেচু থাকিব, তেতিয়া আমাৰ এনেকুৱা যাতে নহয় যেন ইয়াৰ চাফাই কৰাৰ দায়িত্ব আমাৰ থাকিব। স্বচ্ছতাৰ অনেক ৰূপ থাকে। কিয় আমাৰ প্ৰসাদো প্লাষ্টিকৰ মোনাত দিব, আমাৰ ঘৰত প্লাষ্টিক কিয় থাকে, সৎসংগী পৰিয়াল হ'লে তো প্লাষ্টিক থাকিবই নালাগে।
এয়া এটা এনেকুৱা কথা, কিয়নো গুৰুকুলত প্ৰায় সকলো শিশু কৃষক পৰিয়ালৰ গ্ৰামীণ বেকগ্ৰাউণ্ডৰ পৰা অহা, মাধৱপ্ৰিয়দাসজী হওক বা অন্য সন্ত হওক তেওঁলোকৰ পূৰ্বাশ্ৰম কৃষক পৰিয়ালৰ সৈতে জড়িত। আমাৰ গুজৰাটৰ গৱৰ্ণৰ আচাৰ্য দেৱব্ৰতে প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ বাবে অভিযান চলাইছিল। পৃথিৱী আমাৰ মাতৃ, সেই মাতৃৰ সেৱাৰ বাবে আমাৰ দায়িত্ব আছে নে নাই? শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজে এইবোৰ কৈছেই, তেন্তে ধৰিত্ৰী মাক বিহ দি দি তেওঁক কিমান দিনলৈ আমি প্ৰতাড়িত কৰি থাকিম?
ধৰিত্ৰী আইক এই সকলো কেমিকেলৰ বোজাৰ পৰা মুক্তি দিয়ক, আপোনালোকৰ ইয়াত তো গীৰ গায়ৰ গোশালাও আছে। আৰু প্ৰাকৃতিক খেতিৰ যি পদ্ধতি আছে, সেয়া সকলো গুৰুকুলত শিকোৱা হয়। গুৰুকুলৰ পৰা সপ্তাহত গাঁৱলৈ যাওক, গাঁৱে গাঁৱে গৈ এই অভিযান প্ৰত্যেক কৃষকক শিকাওক, ফাৰ্টিলাইজাৰ, কেমিকেল, ঔষধৰ প্ৰয়োজন নাই। প্ৰাকৃতিক খেতি, মই মানিছো যে গুজৰাট আৰু দেশৰ ডাঙৰ সেৱা হ'ব, আৰু শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজৰ প্ৰতি সঠিক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি হ'ব, এই গ্ৰন্থই গজালি উলিয়াব। আজি যেতিয়া মই আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিছো সেয়ে স্বাভাৱিক ৰূপতেই মই মনেৰে আহ্বান জনাইছো, আৰু মাধৱপ্ৰিয়দাসজী মহাৰাজক তো মই অধিকাৰেৰে কওঁ, এনেকুৱা মোৰ অভ্যাসেই হৈ গৈছে যে এনেকৈ কোৱাটো ভুল নহয়। অভ্যাস অনুসৰি আজিও অধিকাৰসহ বিচাৰিছো আমাৰ গুৰুকুল, সৎসংগী, পৰিয়ালৰ লোকে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱক নতুন ৰীতিৰে নতুন পদ্ধতিৰে পালন কৰক।
আৰু সৰ্বজন হিতায় সৰ্বজন সুখায়, যি আজি শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজৰ সংকল্প সেয়া কৰক আৰু আকৌ এবাৰ মই যিহেতু এনেয়ে আহিব পৰা নাই, তাৰ বাবে মই ক্ষমা বিচাৰিছো আৰু সকলোকে ভাৱবন্দনা পৰ্বৰ শুভকামনা, সকলোকে ধন্যবাদ।
জয় শ্ৰী স্বামীনাৰায়ণ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s message on the occasion of BhavVandna Parv at SGVP Gurukul in Ahmedabad, Gujarat
20 MAR 2022 10:30PM by PIB Delhi
Jai Swaminarayan!
Revered saints and all brothers and sisters,
Today I am witnessing the holy festival of ‘Bhav Vandana’. Pujya Madhavpriya Dasji Maharaj has beautifully written an inspiring book ‘Shri Dharmajivan Gatha’ embodying Gurudev Shastri ji’s accomplishments, austerity and dedication to society.
It would have been a matter of pleasure for me to be amongst you to enjoy this program, but due to time constraints, sometimes one has to forego this desire. Revered Shastri ji has emphasized duty and I am bound by it.
I congratulate and express my gratitude on behalf of the hallowed gathering to everybody, especially revered Madhavpriya Dasji, for this effort.
There are so many beautiful things in our country that are not chronicled. These remain in memories and are conveyed through generations. But all that should be documented and it should be in the form of literature. It seems Shastriji Maharaj is amongst us. When we read (this book) we realize what Shastriji Maharaj said and we have to follow him. Similarly, we can’t do something which Shastriji Maharaj forbade us from doing. It has so many minute details, especially related to the ‘Satsang’ (sacred gathering) and about a vivacious life which should have the vitality of penance and should always be concerned about society and inspire it. In a way, this literature has been handed over to us in the form of a precious flower so that we can enjoy the ceaseless quest of knowledge. It should now be our endeavor so that our families and generations understand the life of Shastriji Maharaj. There are two things that are very important in the teachings of Shastriji Maharaj which we can call the life mantra. He always emphasized ‘Sarvjan Hitay’ (welfare of all) in whatever we do.
The second thing he emphasized was ‘Sadvidya Pravartanaya’. My vision of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas’ is about the welfare of all. Shastriji also said the same thing which is based on the philosophy of ‘Sarvjan Hitay’ (welfare of all) and ‘Sarvjan Sukhay’ (happiness of all). It is also a fact that knowledge, worship and learning have been the principal mantra of our nation for centuries. All our sages were associated with one or the other ‘Gurukul’ tradition and it was a kind of traditional university.
In this ‘Gurukul’ tradition, people from all sections of society, children of the kings as well as common people, used to study together. The Gurukul tradition in the Swaminarayan institution is the link connecting our grand past and bright future. This tradition gives religious, cultural and social inspiration to the common people of the country. Gurukul has given so many gems that are now spread across the world. This is the divine vision of Shastriji Maharaj. Whosoever goes to any part of the world and meets the Indian community will come across one or two persons who would proudly claim that he belonged to a poor family and grew up in Gurukul and would credit Gurukul for his growth.
What I want to say is that Shastriji did not merely preach or give sermons; his life was a continuous stream of discipline and austerity. As a result, Shastriji Maharaj continues to be with us in a spiritual form. This literature will remind us of Shastriji Maharaj’s teachings and inspire us for our duties.
I have a very close relationship with you. I have been visiting SGVP regularly and also attended a practice session held by our former MLA. This is such a sacred place where one feels vibration. I also like modernity and I have seen that our Gurukuls have also been modernized. I feel happy when we see children playing cricket and volleyball under the lights on SG Road where there are religious gatherings, meetings, etc also taking place simultaneously. It was the inspiration and tradition of Shastriji Maharaj and every generation made changes accordingly. Instead of stagnation, they adopted the change. This is the specialty of Swaminarayan to look for a practical solution.
We found a way out and such a beautiful outcome is there for everyone to see. There is such a huge “Satsang’ family now. As you know I don’t return empty-handed when I am amongst you, though not in person this time. I will ask something and I am sure Madhavpriya Dasji and Balaswami will definitely support me. Had I visited you personally, I would have said this loudly, but today I would say this quietly to all those who graduated from Gurukul and their families. Our saints had also contributed to creating an atmosphere during the freedom struggle. There was social service in the teachings of Swaminarayan himself which inspired the freedom struggle. Today, I want to make a request to Gurukul, the religious gathering, students and their families on the 75 years of our independence. The world is facing new challenges due to Corona or Ukraine-Russia events. There is so much uncertainty and it is difficult to imagine what will be its effect on us. And the world has become so small that nobody can remain unaffected.
Self-reliance is the only way out. We need to strengthen ourselves to meet our requirements and only then the country will survive. The AatmaNirbhar Bharat campaign can be taken forward with inspiration from Shastriji Maharaj. I reiterate one thing and that is Vocal for Local. I want to tell all the students of Gurukul and their families to make a list of things of everyday use and find out the imported products which are there in our households. Many such products are available in our country, but we are not aware.
We are not even aware that the firecrackers that we burn are foreign-made. You will be surprised when you prepare a list. Shouldn't I expect that those associated with Gurukul should have such products in their households that have the fragrance of the soil of India and the sweat of an Indian and which have been made on the soil of India? Why should we not use such products? Vocal for local does not imply buying Diwali lamps only. We should buy all the products made locally. So many people will get employment, the pace of self-reliance will gather momentum and the country will also become strong.
Secondly, your help is needed regarding single-use plastic. The cleanliness campaign does not mean only keeping our campuses in Gurukul and temples clean. We as a team should decide to visit a village once a week or a month and do the cleaning there for about two hours. You are not short of anything, you have vehicles and everything. Sometimes, you can decide to visit the Statue of Unity not for sightseeing, but for its cleanliness. It could be Ambaji next time. There are so many statues in our city. It should be our responsibility to keep the statues of Baba Ambedkar, Lal Bahadur Shastri and Bhagat Singh clean. There are many forms of cleanliness. Why should we give ‘prasad’ (god’s offering) in a plastic bag? Why should there be plastic bags in our houses? Those believing in ‘Satsang’ culture should not use plastic bags.
Almost all the children in Gurukul and Madhavpriya Dasji or any other seer are from rural background. Our Gujarat Governor Acharya Devvrat is campaigning for natural farming. Earth is our mother. Should it not be our responsibility to serve that mother? Shastriji Maharaj has said for how long we will continue to torture Mother Earth by giving her poison.
We should liberate Mother Earth from chemicals. You even have a cowshed for Gir's cows. And the method of natural farming has been taught in Gurukul. People from Gurukul should visit villages in a week as part of a campaign and create awareness among farmers against the use of fertilizers, chemicals, or pesticides. I believe it will be of great service to Gujarat and the country and a true tribute to Shastriji Maharaj. Today, when I am in your midst, I want to make a request to you. I can say this with authority to Madhavpriya Dasji Maharaj. It will not be wrong to say that it has become my habit. Therefore, I rightfully ask our Gurukul, Satsangis and their family members to celebrate the Amrit Mahotsav of freedom in a novel way.
We should try to fulfill Shastriji Maharaj’s resolution of ‘Sarvajan Hitay, Sarvajan Sukhay’. I apologize for not being able to come in person. Wishing everyone a very Happy Bhav Vandana Parv! Thank you all.
Jai Shri Swaminarayan!
Disclaimer: This is a translation of the Prime Minister's message. The original speech is in the Gujarati language.