ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜୁରାଟର ଅହମ୍ମଦାବାଦସ୍ଥିତ ଏସଜିଭିପି ଗୁରୁକୁଳ ଠାରେ ଭାବବନ୍ଦନା ପର୍ବ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଇଥିବା ଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
20 MAR 2022 10:30PM by PIB Bhubaneswar
ଜୟ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣ!
ପୂଜ୍ୟ ସନ୍ଥମାନେ ।
ସମସ୍ତ ସତସଙ୍ଗର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଭାବବନ୍ଦନାର ଏହି ପବିତ୍ର ପର୍ବକୁ ଦେଖୁଛି । ଗୁରଦେବ ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କର ଏକ ସାଧନା ଥିଲା, ତପସ୍ୟା ଥିଲା, ସମାଜ ପ୍ରତି ସମର୍ପଣ ଥିଲା, ଯାହା ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ମାଧବପ୍ରିୟ ଦାସଜୀ ମହାରାଜ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମଜୀବନ ଗାଥା ରୂପରେ ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଗ୍ରନ୍ଥ ରଚନା କରି ଯାଇଥିଲେ ।
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଉପଭୋଗ କରିବା ମୋ ପାଇଁ ଖୁସିର ବିଷୟ ହୋଇଥାନ୍ତା, କିନ୍ତୁ ସମୟର ସୀମିତତା ହେତୁ ଏହି ଆକର୍ଷଣକୁ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ହରାଇବାକୁ ପଡୁଛି । ସେମିତି ମଧ୍ୟ ପୂଜନୀୟ ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ କରିବାକୁ ଶିଖାଇଛନ୍ତି, ଏଥିପାଇଁ ମୋତେ ମଧ୍ୟ ଏହା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
କିନ୍ତୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଯେଉଁମାନେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି, ବିଶେଷ କରି ପୂଜନୀୟ ମାଧବପ୍ରିୟ ଦାସଜୀ ଏଥିପାଇଁ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି, ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ସମସ୍ତ ସତସଙ୍ଗୀମାନଙ୍କୁ ମୋ ତରଫରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
ସାଧାରଣ ଭାବରେ ଆମ ଦେଶରେ ବହୁତ କିଛି ସୁନ୍ଦର ହୋଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଚେତନା ହୋଇନଥାଏ । ସ୍ମୃତିରେ ରହିଥାଏ, ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ସମସ୍ତଙ୍କୁ କୁହାଯାଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ତାହା ସବୁ ଚେତନା ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହା ସାହିତ୍ୟ ରୂପରେ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ରହିବା ଉଚିତ, ଯେତେବେଳେ ନୂତନ ଜୀବନ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଜନ୍ମ ନେଇଥାଏ, ସେଥିପାଇଁ ଲାଗିଥାଏ ଯେ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ପଢ଼ିବୁ, ତେବେ ସେତେବେଳେ ଲାଗିବ କି ଦେଖ ଏହା ଶାସ୍ତ୍ରିଜୀ ମହାରାଜ ଆମକୁ କହିଥିଲେ, ଚାଲ ଆମେ ଏବେ ତାହା କରିବା । ନା ନା ଏହା ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ, କାରଣ ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ମହାରାଜ ଏହାକୁ ବାରଣ କରିଛନ୍ତି । କାରଣ ଏଥିରେ ବହୁତ ଛୋଟ ଛୋଟ କଥା ରହିଛି । ବିଶେଷ କରି ସତସଙ୍ଗର କଥା । ଏବଂ ଏକ ନିର୍ଲିପ୍ତ ଜୀବନ, ଯିଏ ସମାଜ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଚିନ୍ତା କରିଥାଏ, ଚିନ୍ତା କରେ ଏବଂ ସମାଜକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ ଏବଂ ଯେଉଁଥିରେ ତପସ୍ୟାର ଏକ ପ୍ରାଣଶକ୍ତିର ଅନୁଭବ ଥାଏ । ଯେଉଁଥିରେ ଜ୍ଞାନର ଏକ ଅବିରତ ପ୍ରବାହକୁ ଆମେ ଅନୁଭବ କରିପାରିବା । ଯାହାର ଆନନ୍ଦ ନେଇପାରିବା । କୌଣସି ପ୍ରକାରରେ ଏହା ଜୀବନ ସାଧନା, ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦ ସାଧନା ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ସାହିତ୍ୟ ଆକାରରେ ଏକ ମୂଲ୍ୟବାନ ପୁଷ୍ପ ଆକାରରେ ଆମ ହାତରେ ଦିଆଯାଇଛି । ଆମର କାମ ହେଉଛି ଯେ ଏହା ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ମହାରାଜାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଆମର ସମସ୍ତ ପିଢ଼ିମାନେ, ସମଗ୍ର ପରିବାର ତାହାକୁ ଜାଣନ୍ତୁ, ବୁଝନ୍ତୁ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛୁ ଯେ ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ମହାରାଜାଙ୍କ ଉପଦେଶରେ ଦୁଇଟି କଥା ବାରମ୍ବାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ । ଯାହାକୁ ଆମେ ଜୀବନ ମନ୍ତ୍ର ବୋଲି କହିପାରିବା । ଗୋଟିଏ କଥା ସେ ସର୍ବଦା କହୁଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଯାହା ବି କରିବା, ତାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ହିତ ପାଇଁ ହେବା ଉଚିତ ।
ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ କଥା ହେଉଛି ଯେ ସେ ଏହା କହୁଥିଲେ ଯେ ସାଦ୍ୱିଧ୍ୟା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନାୟ । ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ହିତ ବିଷୟରେ କଥା କହିଥାଏ, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ସବକା ସାଥ ସବକା ବିଶ୍ୱାସ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ । ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ଯାହା କହୁଥିଲେ ତାହା ହେଉଛି ଏହି ଶବ୍ଦ । ଯେଉଁଥିରେ ସମସ୍ତଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କର ସୁଖର କଳ୍ପନା ହୃଦୟଙ୍ଗମ ହୋଇଥାଏ। ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ସତ୍ୟ କଥା ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଜ୍ଞାନ, ଉପାସନା, ଶିକ୍ଷା, ମହାମୂଳ ମନ୍ତ୍ର ରହିଆସିଛି, ଆମର ସମସ୍ତ ସାଧୁମାନେ କୌଣସି ଗୋଟିଏ ନା ଗୋଟିଏ ଗୁରୁକୁଳ ପରମ୍ପରା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଥିଲେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଋଷିଙ୍କର ଗୁରୁ ପରମ୍ପରା ଏକ ପ୍ରକାରରେ ପାରମ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଥିଲା ।
ଯେଉଁଥିରେ ସମାଜର ସମସ୍ତ ବର୍ଗର ଲୋକମାନେ, ସମସ୍ତଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ, ଯେଉଁଠାରେ ରାଜାଙ୍କର ପିଲାମାନେ ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ ଥିବେ, ସାଧାରଣ ମଣିଷର ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ ଥିବେ ଏବଂ ସମସ୍ତେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ଭଲ ଜ୍ଞାନ ଆହରଣ କରୁଥିବେ । ଆମର ଏଠାରେ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣ ପରମ୍ପରାରେ ଯେଉଁ ଗୁରୁକୁଳ ପରମ୍ପରା ଅଛି, ଏହି ଗୁରୁକୁଳ ପରମ୍ପରା ଆମର ଅତୀତ ଏବଂ ଉଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏକ ମାଧ୍ୟମ । ସମାଜର ସାଧାରଣ ମଣିଷମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଧାର୍ମିକ ପ୍ରେରଣା, ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରେରଣା, ସଂସ୍କାରିକ ପ୍ରେରଣା, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ଗୁରୁକୁଳରେ ମିଳିଥାଏ । ଗୁରୁକୁଳ ସେମାନଙ୍କୁ ଏପରି ରତ୍ନ ଦେଇଛନ୍ତି, ସେଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ଦୁନିଆରେ ବିଚ୍ଛୁରିତ ହୋଇଛି। ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଏହି ଦୃଷ୍ଟି, ଦିବ୍ୟ ଦର୍ଶନ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି ଦେଶକୁ ଯିବେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଭେଟିବେ, ତେବେ ସେଠାରେ ଏପରି ଜଣେ ଦୁଇଜଣଙ୍କୁ ଭେଟିବେ ଯେଉଁମାନେ କହିବେ ଯେ, ମୁଁ ଏକ ଗରିବ ପରିବାରରୁ ଆସିଛି ଏବଂ ଗୁରୁକୁଳରେ ବଢ଼ିଛି, ଗୁରୁକୁଳ ଯାହା ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ମୁଁ ଯେଉଁଠାରେ ଅଛି, ସେଠାରେ କାମ କରୁଛି ।
କହିବାର ଅର୍ଥ ଏହା ନୁହେଁ ଯେ ଏଥିରେ ଉପଦେଶ ନାହିଁ, ଆଦେଶ ନାହିଁ, ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ନିରନ୍ତର ସାଧନା, ତପସ୍ୟା ଅଛି । ତାହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ, ଏତେ ଦିନ ପରେ ମଧ୍ୟ ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ମହାରାଜ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି, ଶରୀରରେ ବିଦ୍ୟମାନ ଅଛି, ଆତ୍ମା ରୂପରେ ବିଦ୍ୟମାନ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଏହି ଶବ୍ଦ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ସାହିତ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଅକ୍ଷର ମାଧ୍ୟମରେ ଆସେ ସେତେବେଳେ ଆମେ ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ କଥା ମନ ଭିତରକୁ ଆସିବ।
କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ପ୍ରେରଣା ହେବ, ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ମୋର ଅତି ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ଅଛି । ଏସଜିଭିପିକୁ ମୋର ଯିବା-ଆସିବା ରହିଥାଏ, ଆମର ଯେଉଁ ପୁରୁଣା ଏମଏଲଏ ଥିଲେ, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ସମୟରେ ଏଠାକୁ ଆସିଛି, କାରଣ ମୁଁ ଜାଣିଥିଲି ଯେ ଏହା ଏପରି ଏକ ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନ, ଯେଉଁଠାରେ କମ୍ପନର ଅନୁଭବ ହୋଇଥାଏ, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକତାକୁ ପସନ୍ଦ କରେ, ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଆମର ଗୁରୁକୁଳରେ ଅନେକ ଆଧୁନିକତା ଆସିଛି । ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏସଜି ରାସ୍ତାରେ ଯାଉଛୁ, ଲାଇଟ ଜଳୁଛି, ପିଲାମାନେ କ୍ରିକେଟ, ଭଲିବଲ ଖେଳୁଛନ୍ତି, ସତସଙ୍ଗ ଚାଲୁଛି, ମିଟିଂ ଏବଂ ଟ୍ରେଣ୍ଡ ଚାଲିଛି ଏବଂ ଏସବୁକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ମହାରାଜ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲେ, ପରମ୍ପରା ଦେଇଥିଲେ, ସେଥିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଢ଼ି ସମୟାନୁସାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲେ, ନିଷ୍କ୍ରିୟତା ରଖି ନ ଥିଲେ, ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ନା ନା ଏହା କରିପାରିବ ନାହିଁ, ଏମିତି ନୁହେଁ, ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣଙ୍କର ବିଶେଷତା ଏହା ଯେ ସବୁକିଛିରୁ ଏକ ବ୍ୟବହାରିକ ଉପାୟ ଖୋଜିବା ।
ଆମେ ଉପାୟ ବାହାର କଲୁ, ଏବଂ ଏଥିରେ ଏକ ସୁନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଲା, ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ଏପରି ଏକ ବଡ଼ ସୁନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ, ଏତେ ବଡ଼ ସତସଙ୍ଗୀ ପରିବାର ଥିବ, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିଥିଲି ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆସିଛି ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଖାଲି ହାତରେ ଯିବିନାହିଁ । ଆଜି ମୁଁ ଖାଲିଟାରେ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖକୁ ମଧ୍ୟ ଆସିନାହିଁ, କିଛି ମୁଁ ମାଗିବି, ମାଧବପ୍ରିୟ ଦାସଜୀ, ବାଲାସ୍ୱାମୀ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସମର୍ଥନ କରିବେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ କହୁଛି ଯେତେବେଳେ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆସିବି, ମୁଁ ଉଚ୍ଚ ସ୍ୱରରେ କହିପାରିବି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଦୂରରୁ ଧୀରେ କହିବି ଯେ ଆମ ଗୁରୁକୁଳରୁ ଯେତେ ସବୁ ଲୋକ ବାହାରିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନର ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାମୁହିକ ଶକ୍ତି ସହିତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷରେ ଆମର ସାଧୁ ସନ୍ଥମାନେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହଯୋଗ କରିଥିଲେ । ନିଜେ ପ୍ରଭୁ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣଙ୍କ ଉପଦେଶରେ ସମାଜସେବା ହୋଇଥିଲା, ଏହିସବୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଥିଲା । ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପରେ ଆପଣଙ୍କ ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଗୁରୁକୁଳ, ସତସଙ୍ଗୀ, ସେମାନଙ୍କର ପରିବାର ଦ୍ୱାରା ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଧ୍ୟୟନ କରିଥିବା ସମସ୍ତ ଛାତ୍ରଙ୍କ ଠାରୁ କିଛି ଜିନିଷ ପାଇଁ ମୁଁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିବି । ଆଜି ବିଶ୍ୱର ସ୍ଥିତିକୁ ଦେଖିଲେ, ଲାଗୁନାହିଁ ଯେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ନୂଆ ଅସୁବିଧା ଅଛି, କରୋନା କାରଣରୁ ୟୁକ୍ରେନ-ରୁଷିଆରେ ଯାହା ଘଟୁଛି ତାହା ଦ୍ୱାରା ଏହା ଆମେ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ ଯେ ଆଜିର ଦୁନିଆରେ କେତେବେଳେ କ’ଣ ହେବ ତାହାର ଆମ ଉପରେ କ’ଣ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ତାହା ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିବା କଷ୍ଟକର ଏବଂ ଦୁନିଆ ଆଜି ଏତେ ଛୋଟ ହୋଇଯାଇଛି ଯେ ଯାହା ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ନ ପଡ଼ି ରହିପାରିବ ନାହିଁ ।
ଏହାର ଏକ ସମାଧାନ ଅଛି, ତାହା ହେଉଛି ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା, ଆମକୁ ଆମ ଗୋଡ଼ରେ ଠିଆ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଆମର ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଆମର ଶକ୍ତି ଉପରେ ଠିଆ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ, ସବୁ ଦେଶ ଠିଆ ହେବେ । ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ଆଗକୁ ନିଆଯାଇପାରିବ । ଗୋଟିଏ କଥା ମୁଁ ବାରମ୍ବାର କହୁଛି ଯେ ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ, ମୋର ଗୋଟିଏ କାମ କରିବେ, ଆମର ସମସ୍ତ ଗୁରୁକୁଳ ଛାତ୍ର, ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ କହିବା ଯେ ସେମାନେ କାଗଜ ପେନସିଲ ନେଇ ବସନ୍ତୁ ଏବଂ ଟେବୁଲରେ ସକାଳ ୬ଟାରୁ ତା’ ପରଦିନ ୬ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବସି ଦେଖନ୍ତୁ ଯେ ଆମ ଭିତରେ କେତେଗୁଡ଼ିଏ ବିଦେଶୀ ଜିନିଷ ଅଛି ଯାହା ଆମ ଘରେ ରହିଛି, ଆମ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକ ଭାରତରେ ମିଳୁଛି ଏବଂ ଆମେ ଜାଣିନାହୁଁ କି ଯେଉଁ କେତେକ କନ୍ଧି ବା ଦୀପକ ଅଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ବିଦେଶୀ ଅଟେ ।
ଆମେ ଜାଣିନାହୁଁ ଯେ ଯେଉଁ ଫଟକା ଜଳାଉଛୁ ତାହା ମଧ୍ୟ ବିଦେଶୀ ଅଟେ । କେବେ ଚିନ୍ତା କରିନାହୁଁ, ଥରେ ଆପଣ ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ, ତେବେ ଚକିତ ହୋଇଯିବେ ଯେ ମୁଁ କ’ଣ ଏତିକି ଆଶା କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଆମର ଗୁରୁକୁଳ ସହିତ ଜଡ଼ିତ କୌଣସି ସତସଙ୍ଗୀ ବନ୍ଧୁଙ୍କ ଘରେ ଏପରି ଜିନିଷ ରହିବା ଉଚିତ, ଏଥିରେ ଭାରତର ମାଟିର ସୁଗନ୍ଧ ରହିଥିବ । ଏମିତି ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ଜିନିଷ ଥିବ ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତର କୌଣସି ମଣିଷର ପରିଶ୍ରମର ଝାଳ ଥିବ ଯାହା ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ମାଟିରେ ହିଁ ତିଆରି ହୋଇଥିବ । ଏଭଳି ଜିନିଷ କାହଁକି ଆମେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ନାହିଁ । ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲର ଅର୍ଥ ଏହା ନୁହେଁ ଯେ ଦୀପାବଳିରେ ଦୀପ ଏଠାରୁ ନିଅ, ଯଦି ଆମର ଆବଶ୍ୟକ ଥିବା ସମସ୍ତ ଜିନିଷ ଏଠାରୁ ନେବୁ ତେବେ କେତେ ଲୋକଙ୍କୁ ଚାକିରି ମିଳିବ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବାର ଗତି କେତେ ଶୀଘ୍ର ହେବ?
ଦେଶ ଯେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କର ସାହାଯ୍ୟ ସେତିକି ଆବଶ୍ୟକ ହେବ, ଦ୍ୱିତୀୟରେ ଥରେ ମାତ୍ର ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିବା ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ । ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ, ଆମର ଗୁରୁକୁଳରେ କେବଳ ଆମର କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ସଫା ରଖିବା, ମନ୍ଦିରକୁ ପରିଷ୍କାର ରଖିବା, ଏମିତି ନୁହେଁ, ଆମେ ସପ୍ତାହରେ ଥରେ କିମ୍ବା ମାସରେ ଥରେ, ସାମୁହିକ ଭାବରେ ବାହାରି ଏକ ଅଞ୍ଚଳର ଏକ ଗାଁକୁ ଯିବା ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଯେ ଦୁଇ ଘଣ୍ଟା ପାଇଁ ସେଠାକୁ ଯାଇ ସଫା କରି ଆସିବା । ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ କୌଣସି ଜିନିଷର ଅଭାବ ନାହିଁ, ବାହନ ଅଛି ସବୁ ଅଛି । କେତେବେଳେ ଷ୍ଟାଚୁ୍ୟ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ଉପରେ ଯିବାକୁ ସ୍ଥିର କର ଏବଂ ତୁମେ ସେଠାକୁ କାହିଁକି ଯିବ? ବୁଲିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ, ସେଠାରେ ଯାଇ ସଫା କରିବାକୁ । ଆସନ୍ତୁ ସ୍ଥିର କରିବା ଯେ ଏଥର ଅମ୍ବାଜୀ ଯିବା । ଅମ୍ବାଜୀ ଯାଇ ସଫେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କର, ଆମ ସହର ଭିତରେ ଅନେକ ମୂର୍ତ୍ତି ରଖାଯାଇଛି । ଯଦି ବାବା ଆମ୍ବେଦକର, ଲାଲ ବାହାଦୂର ଶାସ୍ତ୍ରୀ, ଭଗତ ସିଂଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ରହିବ ତେବେ ଏହା ନୁହେଁ ଯେ ଏହାକୁ ସଫା କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଆମର ହେବ । ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଅନେକ ରୂପ ରହିଛି, କାହିଁକି ଆମର ପ୍ରସାଦକୁ ଏକ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ପ୍ଲେଟରେ ଦେବା, ଆମ ଘରେ କାହିଁକି ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ରହିବ, ଯଦି ସତସଙ୍ଗୀ ପରିବାର ଥାଏ ତେବେ ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ଆଦୌ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ।
ଏହା ଏପରି ଏକ କଥା କାରଣ ଗୁରୁକୁଳରେ ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ପିଲା କୃଷକ ପରିବାରର ଗ୍ରାମୀଣ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ଆସିଛନ୍ତି, ମାଧବପ୍ରସାଦ ଜୀ ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସାଧୁ ହୁଅନ୍ତୁ । ସେମାନଙ୍କର ପୂର୍ବାଶ୍ରମ କୃଷକ ପରିବାର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅଛି । ଆମର ଗୁଜୁରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଚଳାଉଛନ୍ତି, ପୃଥିବୀ ଆମର ମାତା, ସେହି ମାତାଙ୍କର ସେବା କରିବା ପାଇଁ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି କି ନାହିଁ । ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ମହାରାଜ ଏହା କହିଥିଲେ ଯେ ଧରିତ୍ରୀ ମାତାକୁ ବିଷ ଦେଇ ଦେଇ ତାହାକୁ କେତେଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ପ୍ରତାରିତ କରିବା ।
ଧରିତ୍ରୀ ମାତାକୁ ଏହିସବୁ କେମିକାଲ ବୋଝରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବା, ଆପଣଙ୍କର ଏଠାରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କର ଗାଇର ଗୋ-ଶାଳା ମଧ୍ୟ ଥିବ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷର ଯେଉଁ ପଦ୍ଧତି ଅଛି ତାହା ସବୁ ଗୁରୁକୁଳରେ ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯାଉଛି । ଗୁରୁକୁଳରୁ ଥରେ ସପ୍ତାହରେ ଗାଁକୁ ଯାଆନ୍ତୁ । ଗାଁ ଗାଁ ଯାଇ ଏହି ଅଭିଯାନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଶିଖାଇବା, ଫର୍ଟିଲାଇଜର, କେମିକାଲ, ଔଷଧର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ, ମୁଁ ମାନୁଛି ଯେ ଗୁଜୁରାଟ ଏବଂ ଦେଶର ବଡ଼ ସେବା ହେବ ଏବଂ ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ମହାରାଜଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ହେବ । ଏହା ମାନନ୍ତୁ ଯେ ଏହି ଗ୍ରନ୍ଥରୁ ହିଁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହେବ । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ସେତେବେଳେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ମୋ ମନ କହୁଛି ଏବଂ ମାଧବପ୍ରିୟ ଦାସ ଜୀ ମହାରାଜଙ୍କୁ ମୁଁ ଅଧିକାର ସହିତ କହୁଛି ଏମିତି ମୋର ଆଦତ୍ ହୋଇଯାଇଛି ଯେ ଏମିତି କହିବ ତ ଭୁଲ ହେବ ନାହିଁ । ଆଦତ୍ ଅନୁସାରେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଅଧିକାର ସହିତ ମାଗୁଛି ଆମର ଗୁରୁକୁଳ, ସତସଙ୍ଗ ପରିଜନର ଲୋକମାନେ ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବକୁ ନୂତନ ରୀତିରେ ନୂତନ ଭାବରେ ପାଳନ କରନ୍ତୁ ।
ଏବଂ ସର୍ବଜନ ହିତାୟ ସର୍ବଜନ ସୁଖାୟ, ଯାହା ଆଜି ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ଅଛି ତାହାକୁ କରିବା ଏବଂ ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ଯେଉଁ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆସିପାରିଲି ନାହିଁ ସେଥିପାଇଁ କ୍ଷମା ମାଗୁଛି ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭାବବନ୍ଦନା ପର୍ବର ଶୁଭକାମନା, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଜୟ ଶ୍ରୀ ସ୍ୱାମୀ ନାରାୟଣ!
ଦ୍ରଷ୍ଟବ୍ୟ: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଦେଶର ଭାବାନୁବାଦ ଅଟେ, ମୂଳ ଭାଷଣ ଗୁଜୁରାଟୀ ଭାଷାରେ ଅଛି ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s message on the occasion of BhavVandna Parv at SGVP Gurukul in Ahmedabad, Gujarat
20 MAR 2022 10:30PM by PIB Delhi
Jai Swaminarayan!
Revered saints and all brothers and sisters,
Today I am witnessing the holy festival of ‘Bhav Vandana’. Pujya Madhavpriya Dasji Maharaj has beautifully written an inspiring book ‘Shri Dharmajivan Gatha’ embodying Gurudev Shastri ji’s accomplishments, austerity and dedication to society.
It would have been a matter of pleasure for me to be amongst you to enjoy this program, but due to time constraints, sometimes one has to forego this desire. Revered Shastri ji has emphasized duty and I am bound by it.
I congratulate and express my gratitude on behalf of the hallowed gathering to everybody, especially revered Madhavpriya Dasji, for this effort.
There are so many beautiful things in our country that are not chronicled. These remain in memories and are conveyed through generations. But all that should be documented and it should be in the form of literature. It seems Shastriji Maharaj is amongst us. When we read (this book) we realize what Shastriji Maharaj said and we have to follow him. Similarly, we can’t do something which Shastriji Maharaj forbade us from doing. It has so many minute details, especially related to the ‘Satsang’ (sacred gathering) and about a vivacious life which should have the vitality of penance and should always be concerned about society and inspire it. In a way, this literature has been handed over to us in the form of a precious flower so that we can enjoy the ceaseless quest of knowledge. It should now be our endeavor so that our families and generations understand the life of Shastriji Maharaj. There are two things that are very important in the teachings of Shastriji Maharaj which we can call the life mantra. He always emphasized ‘Sarvjan Hitay’ (welfare of all) in whatever we do.
The second thing he emphasized was ‘Sadvidya Pravartanaya’. My vision of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas’ is about the welfare of all. Shastriji also said the same thing which is based on the philosophy of ‘Sarvjan Hitay’ (welfare of all) and ‘Sarvjan Sukhay’ (happiness of all). It is also a fact that knowledge, worship and learning have been the principal mantra of our nation for centuries. All our sages were associated with one or the other ‘Gurukul’ tradition and it was a kind of traditional university.
In this ‘Gurukul’ tradition, people from all sections of society, children of the kings as well as common people, used to study together. The Gurukul tradition in the Swaminarayan institution is the link connecting our grand past and bright future. This tradition gives religious, cultural and social inspiration to the common people of the country. Gurukul has given so many gems that are now spread across the world. This is the divine vision of Shastriji Maharaj. Whosoever goes to any part of the world and meets the Indian community will come across one or two persons who would proudly claim that he belonged to a poor family and grew up in Gurukul and would credit Gurukul for his growth.
What I want to say is that Shastriji did not merely preach or give sermons; his life was a continuous stream of discipline and austerity. As a result, Shastriji Maharaj continues to be with us in a spiritual form. This literature will remind us of Shastriji Maharaj’s teachings and inspire us for our duties.
I have a very close relationship with you. I have been visiting SGVP regularly and also attended a practice session held by our former MLA. This is such a sacred place where one feels vibration. I also like modernity and I have seen that our Gurukuls have also been modernized. I feel happy when we see children playing cricket and volleyball under the lights on SG Road where there are religious gatherings, meetings, etc also taking place simultaneously. It was the inspiration and tradition of Shastriji Maharaj and every generation made changes accordingly. Instead of stagnation, they adopted the change. This is the specialty of Swaminarayan to look for a practical solution.
We found a way out and such a beautiful outcome is there for everyone to see. There is such a huge “Satsang’ family now. As you know I don’t return empty-handed when I am amongst you, though not in person this time. I will ask something and I am sure Madhavpriya Dasji and Balaswami will definitely support me. Had I visited you personally, I would have said this loudly, but today I would say this quietly to all those who graduated from Gurukul and their families. Our saints had also contributed to creating an atmosphere during the freedom struggle. There was social service in the teachings of Swaminarayan himself which inspired the freedom struggle. Today, I want to make a request to Gurukul, the religious gathering, students and their families on the 75 years of our independence. The world is facing new challenges due to Corona or Ukraine-Russia events. There is so much uncertainty and it is difficult to imagine what will be its effect on us. And the world has become so small that nobody can remain unaffected.
Self-reliance is the only way out. We need to strengthen ourselves to meet our requirements and only then the country will survive. The AatmaNirbhar Bharat campaign can be taken forward with inspiration from Shastriji Maharaj. I reiterate one thing and that is Vocal for Local. I want to tell all the students of Gurukul and their families to make a list of things of everyday use and find out the imported products which are there in our households. Many such products are available in our country, but we are not aware.
We are not even aware that the firecrackers that we burn are foreign-made. You will be surprised when you prepare a list. Shouldn't I expect that those associated with Gurukul should have such products in their households that have the fragrance of the soil of India and the sweat of an Indian and which have been made on the soil of India? Why should we not use such products? Vocal for local does not imply buying Diwali lamps only. We should buy all the products made locally. So many people will get employment, the pace of self-reliance will gather momentum and the country will also become strong.
Secondly, your help is needed regarding single-use plastic. The cleanliness campaign does not mean only keeping our campuses in Gurukul and temples clean. We as a team should decide to visit a village once a week or a month and do the cleaning there for about two hours. You are not short of anything, you have vehicles and everything. Sometimes, you can decide to visit the Statue of Unity not for sightseeing, but for its cleanliness. It could be Ambaji next time. There are so many statues in our city. It should be our responsibility to keep the statues of Baba Ambedkar, Lal Bahadur Shastri and Bhagat Singh clean. There are many forms of cleanliness. Why should we give ‘prasad’ (god’s offering) in a plastic bag? Why should there be plastic bags in our houses? Those believing in ‘Satsang’ culture should not use plastic bags.
Almost all the children in Gurukul and Madhavpriya Dasji or any other seer are from rural background. Our Gujarat Governor Acharya Devvrat is campaigning for natural farming. Earth is our mother. Should it not be our responsibility to serve that mother? Shastriji Maharaj has said for how long we will continue to torture Mother Earth by giving her poison.
We should liberate Mother Earth from chemicals. You even have a cowshed for Gir's cows. And the method of natural farming has been taught in Gurukul. People from Gurukul should visit villages in a week as part of a campaign and create awareness among farmers against the use of fertilizers, chemicals, or pesticides. I believe it will be of great service to Gujarat and the country and a true tribute to Shastriji Maharaj. Today, when I am in your midst, I want to make a request to you. I can say this with authority to Madhavpriya Dasji Maharaj. It will not be wrong to say that it has become my habit. Therefore, I rightfully ask our Gurukul, Satsangis and their family members to celebrate the Amrit Mahotsav of freedom in a novel way.
We should try to fulfill Shastriji Maharaj’s resolution of ‘Sarvajan Hitay, Sarvajan Sukhay’. I apologize for not being able to come in person. Wishing everyone a very Happy Bhav Vandana Parv! Thank you all.
Jai Shri Swaminarayan!
Disclaimer: This is a translation of the Prime Minister's message. The original speech is in the Gujarati language.