প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না কচ্ছতা ইন্তর্নেস্নেল ৱিমেন্স দেগী সেমিনারদা ৱা ঙাংখ্রে
“নুপীশিং অসি এথিক্স, লোয়ল্তী, দিসিসিবনেসস অমসুং লীদরশিপকী মমিনি”
“ঐখোয়গী ভেদশিং অমসুং চৎনবীনা নুপীশিংবু লৈবাক অসিদা লমজিং-লমতাকপীবা ঙম্বা অমসুং তাকপগী মতিক লৈবা ওইহনগদবনি হায়না হায়রি”
“নুপীগী চাউখৎ-থৌরাংনা মতম চুপ্পদা লৈবাক অসিগী এমপাৱরমেন্তা পাঙ্গল হাপ্পি”
“ঙসিদি লৈবাক অসিগী প্রায়োরিতী অদু ভারতকী চাউকৎ-থৌরাংগী খোংচত্তা নুপীশিংনা মপুং ফানা শরুক য়াবদা লৈরে”
“’স্তেন্দঅপ ইন্দিয়া’গী মখাদা লৈবা লোনশিংগী চাদা ৮০ হেন্না নুপীশিংগী মমীংদা লৈ। মুদ্র য়োজনাগী মখাদা লোন চাউরাক্না চাদা ৭০দি ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচা নুপীশিংদা পীখ্রে”
08 MAR 2022 6:58PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভীদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা কচ্ছতা ইন্তর্নেস্নেল ৱিমেন্স দেগী সেমিনারদা ৱা ঙাংখ্রে।
মীতিন অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ইন্তর্নেস্নেল ৱিমেন্স দেদা মীতিন অদুদা য়াইফ পাউজেল পীখি। মহাক্না কচ্ছকী লমগী য়াম্না অখন্নবা মফম অদুবু চহি চা কয়াদগী নারি শক্তিগী খুদম অমা ওইনা মশক খঙখি, মরমদি মা আশাপুরা অসি মাত্রুশক্তিগী শায়োনদা মফম অসিদা লৈরি। “মফম অসিদা লৈরিবা নুপীশিংনা খুনাই পুম্বদা য়াম্না শাথিবা মহৌশাগী ওইবা শিংনবশিংগা লোইননা হিংনবা, লান্থেংননবা তম্বী অমসুং মাইপাক্নবা তম্বী”, হঅয়না মহঅক্না হায়খি। মহাক্না কচ্ছকী নুপীশিংনা ৱাতর প্রিজার্ভেশনদা লৌখিবা থৌদাং অদুগীদমক্তসু থাগৎখি। থৌরম অদুনা ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গং অমদা পাংথোকপা ওইবনা, প্রধান মন্ত্রীনা ১৯৭১গী লানদা মফম অদুগী নুপীশিংনালৌখিবা থৌদাংশিং অদুবু নিংশিংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নুপীশিং অসি এথিক্স, লোয়ল্তী, দিসিসিবনেস অমসংউ লীদরশিপকী মমীনি. “মরম অদুনা ঐখোয়গী বেদশিং অমসুং চৎনবীনা নুপীশিংবু লৈবাক অসিদা লমজিং-লমতাকপীবা ঙম্বা অমসুং মতিক লৈবা ওইহনগদবনি হায়না হায়রি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অৱাংলোমদা মিরাবাইদগী হৌরগা সাউত্তা সন্ত অক্কা মহাদেবি, ভক্তি মুভমেন্ততগীনা গ্যান দর্শন ফাওবা ভারতকী শেংলবা মতিক-মগুন লৈবী নুপী অসিনা খুনাই অসিদা অওনবা অমসুং অহোংবা পুরক্নাবা খোল্লাও অদু তাহল্লি। অসিগা চপ মান্না কচ্ছ অসমুং গুজরাতকী লমদম অসিদসু শেংলবা মতিক-মগুন লৈবী নুপীশিং খুদম ওইনা সতি তোরাল, গঙ্গা সতি, সতি লোয়ন, রাম্বাই অমসুং লিরবাই থেংনখি। লৈবাক অসিগী মশিং লাকঙমদ্রবা লাইরেম্বীশিংনা নারিগী ৱাখল ফাওহনবা অসিনা নিংখা তম্নবা হোৎনবগী মৈরা অসিবু চুখত্তুনা চাকহন্দুনা থম্মি হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পৃথিবিবু ইমানি হায়না খনবা লৈবাক্তা, নুপীশিংগী চাউখৎপনা মতম চুপ্পদা লৈবাক অদুগী এমপাৱরমেন্ততা পাঙ্গল পী। “ঙসি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী হেন্না মরু ওইবা অসি নুপীশিংগী পুনশি মহিফগৎহনবনি। ঙসিদা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী হেন্না মরু ওইবা অসি ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী খোংচত্তা নুপীশিংনা মপুং ফানা শরুক য়াবসিনি”, হায়না মহাক্না হায়খি। তোইলেত করোর ১১ শাখিবা, উজ্বলা গ্যাস কনেক্সন করোর ৯, জনধন একাউন্ত করোর ২৩ হাংহনবনা নুপীশিংগীদমক্তা দিগ্নিতী অমসুং ইজ ওফ লিবিং পুরক্লিবা খোংথাংশিংনি হায়না মহাক্না পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকার অসিনা নুপীশিংনা মাংলোমদা খোং থাংবা ঙম্নবা, মখোয়গী মঙলানশিং অদু মঙফাওনহন্নবা অমসুং মখোয় মশাগী থবক হৌবা ঙম্নবা শেলগী ওইবা মতেংসু পীরি। “ ‘স্তেন্দঅপ ইন্দিয়া’গী মখাদা পীবা লোনশিং অদুগী চাদা ৮০ হেন্নদি নুপীশিংগী মমীংদা লৈ। চাউরাক্না লোন চাদা ৭০দি মুদ্র য়োজনাগী মখাদা ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিং অমসুং মচানুপীশিংদা পীখ্রে” হায়না মহাক্না হায়খি। অসিগা চপ মান্ননা পি.এম.এ.ৱাই.গী মখাদা শাখিবা য়ুম করোর ২গী মনুংদা অয়াম্বনা নুপীগী মমীংদা লৈ। পুম্নমক অসিনা ফাইনান্সিয়েল দিসিজন মেকিংদা নুপীশিংনা শরুক য়াবা হেনগৎহনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা খঙহল্লকখি মদুদি সরকার অসিনা মেতর্নিতী লীব অদু চয়োল ১২ ওইরম্বদগী চয়োল ২৬তা হেনগৎহনখ্রে। থবক মফমশিংদা নুপীগী সেফতীগীদমক্তা ওইবা লোশিং অদু বাম্না হেন্না চেকশিনহনখ্রে হায়না ঞআক্না মখা তারকখি। রেপগুম্বা য়াম্না তমথিরবা থবকশিং অসিগীদমক্তা শিবগী দন্দি পীবগী প্রোভিজন লৈখ্রে। মচানুপা অমসুং মচানুপী অনিমক চপ মান্নবা ওইবনা, সরকার অসিনা মচানুপীশিংগী লুহোংবগী চহি অদু চহি ২১ হেনগৎনবসু হোৎনরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ঙসিদি, লৈবাক অসিনা আর্মদ ফোর্সশিংদা নুপীমচাশিংগদমক্তা হেন্না চাউবা থৌদাংশিং প্রোমোত তৌরি, সৈনিক স্কুলশিং নুপীমচাশিংগী এদমিসন তৌবা হৌখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা মালন্যুত্রিশনগী মায়োক্তা চত্থরিবা কেমপেন অসিদা মতেং পাংনবা হায়রকখ্রে। মহাক্না বেতি বচাও বেতি পরহাওদা নুপীশিংনা লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদসু মরু ওইনা পনখি। মহাক্না ‘কন্য শিক্সা প্রৱেশ উৎসব অভিয়ান’দা মখোয়ানা শরুক য়ানবগীদমক্তা হায়খ্রে।
‘ভোকেল ফোর লোকেল’ ইকোনোমীগা মরী লৈনবা অচৌবা হীরম অমা ওইরক্লি, অদুবু মসি নুপী এমপাৱরমেন্ত তৌবগা য়াম্না মরী লৈনৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। লোকেল প্রোদক্তশিং অয়াম্বগী শক্তি অদু নুপীশিংগী মখুত্তা লৈ হাবণা মহাক্না মখা তাখি।
অরোইবদা প্রধান মন্ত্রীনা নিংতম লানদা সন্ত পরমপরানা লৌখিবা থৌদাংগী মতাংদা হায়খি অমসুং পার্তিসিপেন্তশিং অদু রন ওফ কচ্ছকী ফজবা অমসুং স্পিরিতচুৱল স্প্লেন্দর অদু এক্সপরিয়েন্স তৌনবা হায়খি।

Prime Minister's Office
PM addresses seminar on International Women's Day in Kutch
“Women are the reflection of ethics, loyalty, decisiveness and leadership”
“Our Vedas and tradition have given a call that women should be able and capable to give direction to the nation”
“Progress of women always gives strength to the empowerment of the nation”
“Today the priority of the country lies in the full participation of women in India's development journey”
“More than 80 percent of the loans under 'Standup India' are in the name of women. About 70 percent loans have been given to our sisters and daughters under Mudra Yojana”
08 MAR 2022 6:58PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed a seminar on International Women's Day in Kutch through video conference.
Addressing the gathering, the Prime Minister greeted the gathering on the International Women’s Day. He recognized the special place of the land of Kutch as a symbol of Nari Shakti for centuries as Maa Ashapura is present here in the form of Matrushakti. “The women here have taught the entire society to live with harsh natural challenges, taught to fight and taught to win”, he said. He also praised the role of women of the Kuch in their quest for water preservation. As the event was being held in a border village, the Prime Minister recalled the contribution of women of the area in the 1971 war.
The Prime Minister said women are the reflection of ethics, loyalty, decisiveness and leadership. “That is why our Vedas and tradition have given a call that women should be able, capable to give direction to the nation”, he said.
The Prime Minister said from Mirabai in the North to Sant Akka Mahadevi in ​​the South, the divine women of India have given voice to reform and change in society, from Bhakti movement to Gyan Darshan. Similarly, Kutch and the land of Gujarat has witnessed divine women like Sati Toral, Ganga Sati, Sati Loyan, Rambai and Lirbai. Nari Consciousness symbolised by innumerable goddesses of the country had kept the flame of freedom struggle burning, he said.
The Prime Minister said in a nation which considers this earth as mother, the progress of women there always gives strength to the empowerment of the nation. “Today the priority of the country is to improve the lives of women. Today the priority of the country lies in the full participation of women in India's development journey”, he added. He mentioned construction of 11 crore toilets, 9 crore Ujwala gas connections, 23 crore Jan Dhan accounts as steps that brought dignity and ease of living for women.
The Prime Minister said the government is also giving them financial help so that women can move forward, fulfil their dreams, and start work of their own. “More than 80 percent of the loans under 'Standup India' are in the name of women. About 70 percent loans have been given to our sisters and daughters under Mudra Yojana” he said. SImilarly, most of the 2 crore houses made under PMAY are in the name of women. All this has increased the participation of women in financial decision making.
The Prime Minister informed that the Government has increased maternity leave from 12 weeks to 26 weeks. He added that the laws for the safety of women in the workplace have been made more strict. There has also been a provision for death penalty for heinous crimes like rape. Considering that sons and daughters are equal, the Prime Minister said, the government is also trying to raise the age of marriage of daughters to 21 years. Today, the country is promoting greater roles for girls in the armed forces, the admission of girls has started in Sainik Schools.
The Prime Minister urged the people to help in the campaign against malnutrition going on in the country. He also stressed the role of women in Beti Bachao Beti Padhao. He also asked for their participation in the ‘Kanya Shiksha Pravesh Utsav Abhiyan’.
'Vocal for Local' has become a big topic related to the economy, but it has a lot to do with women empowerment, the Prime Minister said. The power of most local products is in the hands of women, he added.
In conclusion the Prime Minister talked about the role of Sant parampara in the freedom struggle and also asked the participant to experience the beauty and spiritual splendour of Rann of Kutch.